標題: 鐘意左個俾自己大十三年的人 [打印本頁]

作者: hpppc1    時間: 2007-7-12 11:21 AM     標題: 鐘意左個俾自己大十三年的人

鐘意左個俾自己大十三年的人,試過表態,但被拒絶,,大家認為仲有無機會呢??
作者: bball21    時間: 2007-7-12 11:24 AM

冇喇....多數女人都唔鍾意男仔細過自己的....
表左態佢都唔肯, 好難lu....
不過除非你唔放棄喇~keep 住關心下佢呀etc
睇下感唔感動到佢@@
作者: hpppc1    時間: 2007-7-12 11:53 AM

求求各位仁兄教教路
作者: fabric    時間: 2007-7-12 12:23 PM

一于一于努力, 一于一于努力, 用盛意打動年齡的拘限, 支持你
作者: autod    時間: 2007-7-12 12:23 PM

Originally posted by hpppc1 at 2007-7-12 11:21 AM:
鐘意左個俾自己大十三年的人,試過表態,但被拒絶,,大家認為仲有無機會呢??
你係男定女?
人地拒絕既原因係乜?

作者: hpppc1    時間: 2007-7-12 12:35 PM

我係男,,拒絶原因係年齡差距
作者: xylitol25    時間: 2007-7-12 12:54 PM

我又係鐘意左大自己13年既人,但我係女既
作者: autod    時間: 2007-7-12 01:49 PM

Originally posted by hpppc1 at 2007-7-12 12:35 PM:
我係男,,拒絶原因係年齡差距
如果你相信佢拒絶原因100%係年齡差距,咁你仲洗諗?年齡呢樣野你冇辦法改,50年後都係差13年.
不過如果你相信唔係100%,又或者你真係好想去改寫佢既想法,咁你都可以試下努力既.

前提係,你要搞清楚佢對於呢種年齡差距既抗拒係出於乜野原因,有冇可能改變....
作者: specificness    時間: 2007-7-12 02:09 PM

你要想想你自己與對方的距離;不是年齡的距離,而是心靈的距離。「年齡的距離」與「心靈的距離」沒有必然的關係,但有一定程度的相關性。在她的眼中,她會很懷疑你究竟明不明白她的想法,她的理念,她的需要,她的壓力。當你今年二十五歲罷,你知道一個三十八歲的女子有甚麼需要面對嗎(就算你今年二十,她也已經三十三了)?我不是說你必然不知道,而是請你想想你知不知道,而且,如果你知道的話,你要告訴她你是知道的,知道些甚麼,並且如何可以與她和合與並進,去減低她的疑慮。這裡沒有年齡的問題,而是溝通的問題、理解的問題。你要好好想想自己是否足夠地成熟。

那當然,也有與年齡有關的問題。例如,就算她喜歡你,你們相距十三年,在她芳華正茂的時候你才是黃毛小子,到你散發成熟魅力的時候她卻覺得自己已人老珠黃,你要她如何自處?這肯定是她其中一個很大的疑慮,與你們將要面對的問題。這關涉到你如何可以消除她的疑慮。

另外,也有社會上對這種關係看法的壓力。你要明白並理解,她接受你,可能受到一定的社會壓力,可能覺得會給朋友訕笑。也許你覺得愛情只是兩個人的事,那本來不錯,但這也不能因此而忽略她真正要面對的問題——你也許對朋友同事的耳語不屑一顧,但不等如她也一樣能這般反應!她在社會打滾應比你來得久,因此建立的也比你多;因為這樣,她面對的壓力也因而比你大——你大不了拍拍屁股不理別人,想想,她能嗎?如果不能,你如何能幫助她,給她信心衝開一切去和你一起?

而且,她會想,萬一你們將來分手呢?你還年青,也許可以隨時換畫;她還輸得起嗎?她也許覺得自己已經沒有時間再浪費,也不能肯定你是否已經「定性」;她也許害怕,萬一出了甚麼事,別人大概只會覺得這不過是你風流帳中增添一筆,而她卻要承受被一個後生仔「飛起」的壓力。

上面一切,也許只是她眾多考慮的其中一些。原諒我好似在潑冷水,但我並無意如此;我不是說你們沒有可能——我只是想說,事情比愛情本身來得複雜,如果你真的愛她,你要為她這些一切一切都想好,並且令她有信心和你一起才成。如果你有信心,你就要告訴她,並給予相關的承諾,我相信她會感動;如果連這些問題都沒有考慮的話,那表示你還未很成熟,那你就很渺茫了。

希望幫到你。

[ Last edited by specificness on 2007-7-12 at 02:13 PM ]
作者: autod    時間: 2007-7-12 02:28 PM

好多時女性既其中一個"擇偶條件"係要年紀比佢大...
如果樓主既對象係屬於呢種人,就講乜都假....

談戀愛係雙方面既,唔係話你想同佢一齊就要用盡方法去改變人地去令到你地適合對方,唔可以咁自私.
作者: Raul    時間: 2007-7-12 07:50 PM

I think age is not a problem
作者: mcsimon0574    時間: 2007-7-12 08:42 PM

大十三年真係有些少過份啦...
你試諗下..當你30既時候..佢巳經43...做緊少奶奶了.
你呢..你仲係一個搏殺緊既青年炸....
樓主...算吧....而且香港大部份女人都唔鐘意細個自己既男人...
作者: ohnaf    時間: 2007-7-12 11:09 PM

Originally posted by mcsimon0574 at 2007-7-12 08:42 PM:
大十三年真係有些少過份啦...
你試諗...
佢地會覺得你唔夠成熟~~唉~~如果佢職位高過你~~即使你地拍左拖~你既地位都唔夠佢高
作者: leungman    時間: 2007-7-13 12:01 AM

依家好難可以做到單純愛情嫁喇,一定會有D實際環境因素囉
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 12:40 PM

Originally posted by xylitol25 at 2007-7-12 12:54 PM:
我又係鐘意左大自己13年既人,但我係女既
呢度分別有一個鐘意大自己十三年ge 女仔 同一個鐘意大自己十三年ge 男仔 ge 兩個版友﹐唔知大家點睇???
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 12:42 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-12 02:09 PM:
你要想想你自己與對方的距離;不是年...
specificness 講得非得好﹐中晒point﹐亦完全明白較年長ge女性o係呢方面ge 心理顧慮﹐抵讚!
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 12:44 PM

Originally posted by hpppc1 at 2007-7-12 11:21 AM:
其實hppc1版友﹐我諗你要比多d detail 我o地﹐一句大過十三年好似好誇張﹐但係你唔講多少少關於你同佢ge background 我o地點幫你分一分析呢~
作者: specificness    時間: 2007-7-13 01:28 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 12:42 PM:

specificness 講得非得好﹐中晒point﹐亦完全明白較年長ge女性o係呢方面ge 心理顧慮﹐抵讚!
謝謝版主謬讚!!!

老實講,作為一個男子,女性的心理實在很難理解的,非要用十二倍的耐心及二十倍的設身處地不能摸到邊兒,我也實在不算合格。希望看到的各位女孩子有時也諒解你們男朋友的不夠聰明;對於男網友,只好共勉之!
作者: mhkk    時間: 2007-7-13 01:35 PM

白paul戀都得
我覺十三年都不算好誇張
不過最緊要對方是3定4字頭
如果對方3張幾你廿靚
咁機會會細好多
女人3張幾算尾會期
佢地會驚d花靚唔認真
浪費埋自己最後既青春
所以我覺得你唔係諗住一定同佢結婚
你都係放過人吧
作者: autod    時間: 2007-7-13 03:53 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 12:42 PM:

如果只係有顧慮都還好,對番題目就係樓主仲有機會.
最怕係"原則"... 到時你幾靚仔幾有錢幾識氹人都係假
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-7-13 04:31 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-12 02:09 PM:
我覺得同文化環境有關
外國都有好多姨姨同靚仔一對
唔通真係個個鬼仔都咁成熟???
我就唔覺得羅~~

無錯 , 心靈唔可以有太大距離
但唔代表仔既心靈
一定要同女既一樣或非常相近

就外國既一d例子 , 我反而覺得
係當地女性係思想上既一種解破 :
就是喜歡幼齒 !!!
其實沒甚麼大不了 ,
50yro佬都喜歡18~22拉

之前我過一套美國電影
話一個非洲貴族 , 鐘意左個大肥妹
原來佢個國家 , 女性重量代表地位
跟住唸番 "肥田"
馬國明like胡杏兒夠肥
胡杏兒竟然話 "你當我豬呀???"
唸真d , like夠肥 同 like夠瘦 like波夠大
性質咪一樣 ...

即係e+社會不良建構 ,
搞到肥妹都覺得 like夠肥 係唔正常
相反 , 美國電影個大肥妹
就係思想上既己經解破左~

我想講既係 , 50yro佬喜歡18~22
但50yro熟女就一定唔喜歡靚仔
係社會建構(不唔不良 , 則有待另議)所致
心靈差距不一定做成這結果

註 :
以上討論全屬學術性質
對樓主絕無參考作用

作者: pkbrian    時間: 2007-7-13 04:38 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 04:31 PM:

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
咁你同 「多舊魚」 有咩分別

[ Last edited by pkbrian on 2007-7-13 at 06:24 PM ]
作者: kuru    時間: 2007-7-13 05:26 PM

你講講你自己幾多歲先?唔係幾幫你
作者: hpppc1    時間: 2007-7-13 06:34 PM

我20  女方33
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 06:35 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-13 01:28 PM:

謝謝版主謬讚!!!:red...
係呢度留o左咁耐﹐我先開始明白好多時女仔都係理所當然以為男人會好容易明白佢ge 多變情緒﹐未必明白男人係單細胞生物...............

其實女人呢樣O野真係好複雜好複雜﹐所以我都希望可以係呢度幫到各位兄弟同女仔溝通﹐略盡綿力
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 06:42 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 04:31 PM:

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
嘩......................................''

其實甘仔講ge o野我好同意﹐但係問題係亞洲文化同美歐文化始終較大差別﹐

除o左傳統上女性地位ge 差異外﹐我覺得仲有一個問題﹐

諗一諗美歐教育同亞洲教育ge 分別﹐中國社會最重ge "道德觀"﹑會較注重倫常 ;

反之美歐地區ge哲學教育﹐則係較注重自我實現﹐因此呢類ge 姐弟戀實屬正常~

你睇o下d 荷里活明星好多都係ga~ such as 迪美摩亞﹑carmen diaz (好似係咁串)

只係我地始終係中國人﹐社會始終都會有異樣眼光﹐能唔能夠衝破呢樣o野﹐真係睇自己放唔放得開ga~

仲有你講ge 肥妹問題﹐又係另一個要研究ge 題目﹐不如你自己開另一個topic ﹐一樣還一樣啦
作者: pkbrian    時間: 2007-7-13 07:28 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 06:42 PM:

嘩............................
嗯嗯

我都認同架  (Cameron Diaz先岩-.-)

就好似你老爸老媽灌輸你地知識一樣
For example~

佢地話你知 「屎」係dirty的   而人係應該 乾淨 的

咁你就下意識地會討厭「屎」 and 排斥佢~~~
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-7-13 07:33 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 06:42 PM:

為咩要用 "但" 呢???
你講既 "社會最重視" , 就係建構拉~~

(sorry , 捉字粒 係我既興趣)
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 08:06 PM

Originally posted by pkbrian at 2007-7-13 07:28 PM:

嗯嗯

我都認同架  (Cameron Di...
人ge 意識會好容易被由小到大灌輸ge o野fix o左﹐尤其係成長ge社會背景共同默認ge 規條
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-13 08:06 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 07:33 PM:

為咩要用 "但" 呢???
你講既 "社會最重視" , 就係建構拉~~

(sorry , 捉字粒 係我既興趣)
算la﹐我呢排唔想focus o係呢d o野度﹐有第二樣我要研究呀~
作者: specificness    時間: 2007-7-13 08:39 PM

我同意版主喎。雖然我明白同理解甘生的理據,但事實上我們是在某一個特定的文化下長大的。我不否定我們有改變的可能,也不同意人應該永遠封閉自守,老死於自己的文化之內;但是,我們雖然容許改變,卻無可避免地要在一個特定的立足點去看事情(除非我們是全知全能的神)(這是借用了一些詮釋學的想法了)。因此,即使我們明白外國的文化有容許如此距離的戀情,不等於這在香港(或中國)是能在一般情況下「可行」的(注意,不必是「不容許」,只是在實行上未必容易)。當然容許個別情況發生,樓主可能就是其中一個也說不定。

跟甘生那個post一樣,這純粹就此現象作出討論,未必對樓主現在面對的問題有任何幫助。當然,祝福仍在。
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-7-13 10:28 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-13 08:39 PM:

我同意版主喎。雖然我明白同理解...
你地做咩 "但" 我???
我第一句咪 "我覺得同文化環境有關" 羅~~
作者: sam23789    時間: 2007-7-13 11:08 PM

我都鐘意左個大我2年既女仔
雖然冇你大咁多........
我都好同情你
我都唔明點降香港d女仔鐘意比自己大10年or更多就冇野
反移男既就唔得
作者: mcsimon0574    時間: 2007-7-14 10:51 AM

樓主 , 世事就係咁..
如果你覺得你地係有將來的話..
就比心機去追佢返來...
依樣野就要睇你有幾愛佢啦 . ......
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-14 01:23 PM

Originally posted by sam23789 at 2007-7-13 11:08 PM:
我都鐘意左個大我2年既女仔
雖然冇你大咁多........
我都好同情你
我都唔明點降香港d女仔鐘意比自己大10年or更多就冇野
反移男既就唔得
其實女仔最想都係搵大過自己又有錢有靚仔又錫佢又溫柔體貼ge 男人ga la~冇計﹐細個睇童話故事多﹐少女又睇少女漫畫... 所以定晒型囉

不過我覺得﹐其實你呢個case 都係大兩年﹐真係冇咩特別﹐我諗最緊要係show 到你心智上係可以take care 到佢ga je~

[ Last edited by trista_cheong on 2007-7-14 at 01:26 PM ]
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-14 04:36 PM

1000% agree!!

仲有, 一個33歲的女人, 想要的是一段有安全感的婚姻, 已經唔係ONLY談情說愛.
樓主, 你今年20, 你可以到手ge 女的年齡範圍好廣, 而對她來說就好少. 5 yrs later, you 25, she 38, 到時你已經係一副"cut 女王" ge 相頭, 她呢?? 日日擔心你會唔要企, 成日問你去左邊..........

如果你真係愛她, 放過佢.
如果你只想得到她的肉體,........ can't give u any idea!
作者: specificness    時間: 2007-7-14 05:19 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 10:28 PM:

你地做咩 "但" 我???
我第一句咪 "我覺得同文化環境有關" 羅~~
甘生,對不起,誤會你了……

好,認錯改正,我收返個「但」字。
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-14 11:20 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-14 05:19 PM:

甘生,對不起,誤會你了……

好,認錯改正,我收返個「但」字。
原來連specificness 都知道甘仔............
作者: sam23789    時間: 2007-7-14 11:45 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-14 01:23 PM:

其實女仔最想都係搵大過自己又...
佢思想仲成熟過我.........
有咩野佢都有幫下我手
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-7-15 02:11 AM

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
我仲想講既係 , 18~22喜歡50yro佬
但靚仔就一定唔喜歡50yro熟女
係社會建構所致 , 心靈差距不一定做成這結果
不過我就係思想上既己經解破左~
作者: playbr2    時間: 2007-7-15 02:25 AM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-15 02:11 AM:

我仲想講既係 , 18~22喜歡50yro佬
但靚仔就一定唔喜歡50yro熟女
係社會建構所致 , 心靈差距不一定做成這結果
不過我就係思想上既己經解破左~
總結係你因為吾靚仔 , 又冇$$ , 所以唯有向50yro貯埋少少孤婆本o既熟女埋手
作者: specificness    時間: 2007-7-15 07:39 AM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-14 11:20 PM:

原來連specificness 都知道甘仔............
哈哈哈哈,ta姐,雖然我是新人,我入黎的時候甘生大概已經(或「就黎」)變身為我愛章小慧了,但是在這個論壇上,甘生見解獨特,擲地有聲;他是聲名遠震,如雷貫耳,我則是久仰大名!點可能唔識? 我連佢身在台灣(起碼曾在台灣)都聽聞過 差只差在無人介紹,仍是無緣識荊罷了……

作者: pkbrian    時間: 2007-7-15 11:34 AM

Originally posted by specificness at 2007-7-15 07:39 AM:

哈哈哈哈,ta姐,雖然我是新人,...
你漏左  「特殊興趣
作者: specificness    時間: 2007-7-15 01:49 PM

Originally posted by pkbrian at 2007-7-15 11:34 AM:

你漏左  「特殊興趣
我其實無漏到……只係希望含蓄啲啫……「見解獨、擲地有聲」者,包含「特殊興趣」之旨也………
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-15 02:11 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-15 01:49 PM:

我其實無漏到……只係希望含蓄啲啫……「見解獨、擲地有聲」者,包含「特殊興趣」之旨也………
............................

咁specificness 你有冇睇甘仔呢排出ge色文??? 俾佢d 指導都唔錯喎~~

其實specificness 你ge 文字修辭就係甘仔所欠缺﹐如果有埋就perfect ga la
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-15 02:12 PM

Originally posted by playbr2 at 2007-7-15 02:25 AM:

總結係你因為吾靚仔 , 又冇$$ , 所以唯有向50yro貯埋少少孤婆本o既熟女埋手

作者: trista_cheong    時間: 2007-7-15 02:14 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-7-14 04:36 PM:

1000% agree!!

仲有, 一個33...
我諗…得到一個女人ge 肉體俾得到一個女人ge 心相對易好多
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-7-15 02:53 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 02:12 PM:

有咩婦介紹???
作者: specificness    時間: 2007-7-15 02:55 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 02:11 PM:

............................

咁specificness 你有冇睇甘仔呢排出ge色文??? 俾佢d 指導都唔錯喎~~

其實specificness 你ge 文字修辭就係甘仔所欠缺﹐如果有埋就perfect ga la

謝謝誇獎先!

哈,你敢批評甘生的修辭?!其實呢,甘生的文字功夫也十分不差架,我記得有次佢用文言文出左個post,問一套片是韓國片定係日本片,我都唔夠佢講架(最終我都係唔知嗰套片係邊度既……),假以時日,我相信佢必成大器。指導就實在唔敢勒,有機會當然願意同大師切磋下
作者: specificness    時間: 2007-7-15 03:00 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 02:14 PM:

我諗…得到一個女人ge 肉體俾得到一個女人ge 心相對易好多
真係?!我唔係女子,唔敢斷言,不過,我就覺得未必。我當然同意得到一個女人既心十分困難,但同時我又唔覺得得到肉體係相對容易嗰喎(可能我見得女人少)。因為,相對於男人而言,女人一般是比較重視心靈的,而肉體是緊附於心靈之後。於是,一個得唔到女人既心既男人,女人是不願意讓佢得到肉體的。咁當然,強來的唔算。
作者: trista_cheong    時間: 2007-7-15 03:02 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-15 03:00 PM:

真係?!我唔係女子,唔敢斷言,...
speificness (請問兄台有冇簡稱....)你講得岩﹐所以我GE 意思係夾硬黎或呃呃乙水乙水o個d

而你所講o個種﹐係最高境界~
作者: specificness    時間: 2007-7-15 03:31 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 03:02 PM:

speificness (請問兄台有冇簡稱....)你講得岩﹐所以我GE 意思係夾硬黎或呃呃乙水乙水o個d

而你所講o個種﹐係最高境界~
嘻嘻,我都知串我個名出黎好麻煩……

老實講,當日入會時無諗過會蒲頭的,諗住一直潛水做cdrom 所以特登整個麻煩名,以為唔會咁易比人認得;點知呢度越玩越好玩,尤其是呢個討論區,叫我見識唔少了

難得大家想叫我,如果你鍾意,一係叫我ss啦,係specificness既頭s同尾s加埋 謝謝! (記得唔好喺ss前面加個a字………

[ Last edited by specificness on 2007-7-15 at 03:33 PM ]
作者: autod    時間: 2007-7-15 03:50 PM

Originally posted by specificness at 2007-7-15 03:00 PM:

因為,相對於男人而言,女人一般是比較重視心靈的,而肉體是緊附於心靈之後。於是,一個得唔到女人既心既男人,女人是不願意讓佢得到肉體的。咁當然,強來的唔算。
事實係短暫地"得到女人既心"就容易得到埋肉體.
"得到女人既心"本來係指長期既,"得到女人既肉體"係指一次性,兩者好難比較.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0