標題: bb出左世啦! [打印本頁]

作者: 極樂    時間: 2007-8-9 10:44 PM     標題: bb出左世啦!

1/8 bb終於出世啦!

呢個就係我同老公既 "愛情結晶品"~

哈哈~~

圖片附件: CIMG2907.JPG (2007-8-9 10:44 PM, 981.5 KB) / 下載次數 22
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1145716&k=994686365c1c623b3514072b83702db0&t=1714312719&sid=cZs6tt

圖片附件: CIMG2946.JPG (2007-8-9 10:44 PM, 953.4 KB) / 下載次數 24
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1145717&k=c67b78ed18403fccf89b1bf00e79cab0&t=1714312719&sid=cZs6tt

作者: anakinchan    時間: 2007-8-9 10:47 PM

恭喜the baby looks cute
have a happy family.
可能你會唔知或唔記得我係邊個,
但見到你個bb和你都好開心,都係到同你講句恭喜
作者: ckyckk    時間: 2007-8-9 10:47 PM

恭喜 ~ 恭喜 ~
作者: head    時間: 2007-8-9 10:48 PM

恭喜恭喜 賀喜賀喜  仔定女
作者: coolala2005    時間: 2007-8-9 10:49 PM

Originally posted by 極樂 at 9/8/2007 22:44:

哈哈~~
恭喜!~ 恭喜!~~

祝極樂夫婦& BB 一世極度快樂! 身體健康、BB快高長大!~~~~
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-9 10:50 PM

恭喜呀!!!
恭喜呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
好 得 意 !!

爆!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: d228216    時間: 2007-8-9 10:51 PM

恭喜 ~ 恭喜
作者: cazykiller    時間: 2007-8-9 10:55 PM

好可愛呀>3<BB真係好鬼死可愛>3<殺死人啦>3<
作者: 極樂    時間: 2007-8-9 11:01 PM

Originally posted by head at 2007-8-9 10:48 PM:
恭喜恭喜 賀喜賀喜  仔定女
豬仔黎架~~
作者: eqhigh    時間: 2007-8-9 11:03 PM

恭喜晒極樂姐~~~
作者: kalos    時間: 2007-8-9 11:04 PM

It's ggood to see your baby was born~
Still remember that the time we encourage and share with your problem of wedding and such....
Anyway, walked through the hard road and it all comes to perfect now~
Bady is so cute ar~ Congraduations~
Best wishes to your family especially to your lovely baby n YOU, the Great mum!!!
Wish you all happy all the time~
作者: 小小康    時間: 2007-8-9 11:20 PM

好得意呀
作者: coolala2005    時間: 2007-8-9 11:29 PM

Originally posted by 極樂 at 9/8/2007 23:01:

豬仔黎架~~
哦!~ 原來係佢!~~

妳要小心身體~ 好好調理返自己嘅體質呀!~~~~
作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-9 11:40 PM

一聽到極樂姊生左個可愛BB,
細佬聽到後第一時間同你恭賀一聲:
祝 BB 健健康康、快高長大,
    恭喜恭喜。。。。
呵 呵 呵 呵 呵 呵 呵 呵

作者: 24062    時間: 2007-8-10 12:11 AM

好趣志呀, 恭喜晒!
生命真係好奇妙呢!
作者: 大優勢    時間: 2007-8-10 12:26 AM

恭喜恭喜  

好可愛呀

祝你個豬仔肥肥白白
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 12:29 AM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-9 11:01 PM:

豬仔黎架~~

.失.望.死.我.拉.!.

作者: xylitol25    時間: 2007-8-10 12:44 AM

恭喜晒!
作者: 艾力克    時間: 2007-8-10 12:46 AM

你擔心左咁耐o既事終於發生
恭喜晒~
作者: eric911    時間: 2007-8-10 12:47 AM

恭喜恭喜﹗好趣緻好可愛,新生命真的教人好感動。我老友前兩天也誕下一位男BB,望見BB我已感動到想哭出來,唔知我將來做爸爸的心情會係點呢?哈哈,諗起也有點緊張。祝極樂的BB健康快樂,長大後做一個孝順父母的孩子﹗
(Fun真是一個很好的討論區,各位也是很好的巴打。)

作者: harvey22    時間: 2007-8-10 02:41 AM

The 1st pic ur baby looks like an angel~
作者: andyandyandy    時間: 2007-8-10 04:50 AM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-9 10:44 PM:

哈哈~~
恭喜晒!祝你們健健康康,快快樂樂.

記得來年報稅扣多50000免稅額

作者: sakura310    時間: 2007-8-10 05:51 AM

恭喜哂呀^^
仔定女?
趕時間上學,所以只能草草回幾句
你老公有無開心死
辛苦你了
以後記住多d分享bb d野 wor^^
等我地d後輩學下野
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 07:49 AM

哈哈。。。BB
會唔會 成為 EF 史上 最年輕既會員 呢!?   

作者: cgdmzlam    時間: 2007-8-10 08:28 AM

Originally posted by vv1668vv at 2007-8-10 07:49:
哈哈。。。BB
會唔會 成為 EF 史上 最年輕既會員 呢!?   
我都係咁諗姐~~~~~~
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 08:43 AM

Originally posted by cgdmzlam at 2007-8-10 08:28:

我都係咁諗姐~~~~~~
EF 有 0甘 多 世 叔 伯 睇 住
一定 快 高 長 大。。。

作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 09:48 AM

Originally posted by vv1668vv at 2007-8-10 08:43 AM:

EF 有 0甘 多 世 叔 伯 睇 住
一定 快 高 長 大。。。
仲好快學壞 ...
作者: 自由神    時間: 2007-8-10 10:18 AM

好得意呀!
極樂姐好野!
食多D補品,快D追多個女
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 10:19 AM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-10 09:48:

仲好快學壞 ...
好難講既。。。都要睇 點學 架嘛。。

話唔定 他朝有日 做埋 戀愛掌門人 向其他密雲中既男女
傳授戀愛秘級 呢。。。

點都好啦。。。
祝願 極樂姐姐 個 BABY

秉承極樂姐姐 同距先生 既 優良血統

BB 精靈又活潑
健健康康   聰明伶俐   聽教聽話   孝孝順順
快高長大   勁度十足   人氣滿分   大富大貴

作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 10:22 AM

Originally posted by 自由神 at 2007-8-10 10:18:
好得意呀!
極樂姐好野!
食多D補品,快D追多個女
追多個女??  定系  追多D女 先??
作者: 自由神    時間: 2007-8-10 10:23 AM

Originally posted by vv1668vv at 2007-8-10 10:22 AM:

追多個女??  定系  追多D女 先??
生多個女
一男一女夾成個【好】字
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 10:30 AM

Originally posted by 自由神 at 2007-8-10 10:23:

生多個女
一男一女夾成個【好】字
多D 【好】字 丫。。。

【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】【好】

作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 10:35 AM

Originally posted by vv1668vv at 2007-8-10 10:30 AM:

多D 【好】字 丫。。。

【好...
好子女
子女好
女子好
好女子
作者: specificness    時間: 2007-8-10 10:39 AM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-9 10:44 PM:

哈哈~~
恭喜哂你呀!!!大家都等左好耐啦!

哎呀,佢真係勁得意!!!!!

一切都順利?唏,我問黎都多餘,你上得黎報喜,一定係一切順利啦!

多謝哂告訴我們!話比bb聽,佢幾勁,佢一出世就在網絡上掀起龐然大波,掀動了好多哥哥姐姐(同叔叔伯伯………)的心!!

祝福佢健康快樂,快高長大……記得時時upload相呀

ta姐,係時候考慮為bb專設一個post置頂(如果唔係設一個區的話),方便媽媽時時upload bb相……

[ Last edited by specificness on 2007-8-10 at 11:30 AM ]
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 10:40 AM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-10 10:35:

好子女
子女好
女子好
好女子
夏春秋 話齋。。。“仔仔囡  仔囡囡” 特別好碼系  TWINS !!

作者: specificness    時間: 2007-8-10 10:55 AM

我又長氣啦……極樂姐,記得補身呀!呢個月開支一定好大,但點都要使架勒,千祈千祈唔好喺呢度慳。bb要有一個健康有精神既媽媽去照顧架!

哈哈……呢個post一定係我今日遇到最開心的事!

仲有,如果方便的話,就最好餵人奶;就算沒有這個長遠的打算,我看過一些文章都講到醫生也建議最好在最初的階段(起碼)餵人奶,因為人奶有bb最需要最合適的營養,是formula奶粉無法配製的,bb剛出來,最好先給他餵一陣。而且,他從胚胎開始就在媽媽的肚子裡吸收媽媽的養份,人奶應是他最熟悉的東西。他出來到現在,離開了媽媽的身體裡,已經有太多的東西要適應了,如果可以的話,給他人奶也可以幫他去適應新環境新世界。再者,在餵人奶的過程,bb貼近媽媽身體,令他感到媽媽的溫暖、聽到媽媽的心跳、得到最大的安全感,這是奶粉永遠無法給予的,也是對bb最重要的。餵人奶也不必顧慮近日奶樽有問題影響bb健康的種種考慮,而且慳了奶粉錢!

講咁多,都係想講,情況許可的話,試下餵人奶啦(咁我都明白可能媽媽要工作,實際環境未必許可;但在坐月時也許比較能夠做到)。希望我沒有太多事。

再祝bb聰明伶俐!

[ Last edited by specificness on 2007-8-10 at 10:58 AM ]
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 10:59 AM

Originally posted by specificness at 2007-8-10 10:55 AM:
我又長氣啦……極樂姐,記得補身呀!呢...
餵人奶 ...
作者: leonki    時間: 2007-8-10 11:02 AM

好可愛個BB-3-
希望佢大過好叻仔,有你做媽媽實好叻仔
作者: specificness    時間: 2007-8-10 11:28 AM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-10 10:59 AM:

餵人奶 ...
喂喂喂,甘生,唔好諗埋一邊呀 我講正經架………
作者: BOYDWAN    時間: 2007-8-10 01:52 PM

恭喜哂極樂姐姐
祝BB快高長大精靈活潑聰明過人,媽媽身体健康修身fit 過之前

作者: 極樂    時間: 2007-8-10 02:08 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-10 10:55 AM:
我又長氣啦……極樂姐,記得補身呀!呢...
我惡露未清, 我媽咪已經幫我補身啦~~依家仲要迫我著長衫長褲, 因為驚我冷親~~

我都知餵人奶有好多好處, 我都試過餵.......但係, 餵人奶果日, bb差唔多全日都食唔飽....我想泵出黎俾佢食架, 但係.....呢排佢已經食緊奶粉, 我媽咪反對我又轉返人奶.....因為轉黎轉去會攪壞bb既腸胃喎!!

到左今日, 我都仲好想餵人奶.....但係感覺上有心無力咁.....

唉~~~

我bb成日食唔足奶, 成日唔想食.......都好擔心佢!!
作者: gn00987333    時間: 2007-8-10 02:13 PM

恭喜恭喜
慢慢 用心 照顧
出黎 就咁 驚惶
作者: 極樂    時間: 2007-8-10 02:14 PM

好多謝各位關心!!
我都好開心可以同你地分享我bb既相

另外, 我應該生一個就算啦......
我見到我老公, 第一句係同佢講: 生一個咋, 唔生啦!
因為.......真係好痛好痛................

所以各位兄弟, 對你老婆, 女朋友好d丫~~
生bb真係一件好痛好痛好痛好痛既事~~
有你地係身邊支持係好重要架!!

如果真係無心要bb, 就一定要避孕!!!
無論係要 / 唔要, 對女人黎講都好大傷害架!!
作者: d228216    時間: 2007-8-10 02:19 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:08 PM:

~~依家仲要迫我著長衫長褲, 因為驚我冷親~~
真係嫁...我訝嫂就係生完吹到風...依家成日頭痛..
作者: 米多人不怪    時間: 2007-8-10 02:44 PM

恭喜恭喜
作者: specificness    時間: 2007-8-10 02:45 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:08 PM:

我都知餵人奶有好多好處, 我都試過餵.......但係, 餵人奶果日, bb差唔多全日都食唔飽....我想泵出黎俾佢食架, 但係.....呢排佢已經食緊奶粉, 我媽咪反對我又轉返人奶.....因為轉黎轉去會攪壞bb既腸胃喎!!

到左今日, 我都仲好想餵人奶.....但係感覺上有心無力咁.....

唉~~~

我bb成日食唔足奶, 成日唔想食.......都好擔心佢!!...
極樂姐,唔使太過担心,太担心對自己身體唔好的,就算唔影響身體,肯定影響心情同心理狀況,對你對bb都唔好架!無論如何一定要保持心境開朗呀……你諗下,bb過左咁多關都黎到你既懷裡,已經表示他是多麼的堅強了,你還需要替他過份担心嗎? 關心當然是正常的,但一定不要過份,唔係會產後抑鬱架!bb需要的是你的疼愛,唔係你的過份担憂!

另外,我有一個朋友現在仍是餵人奶的;跟據她的經驗,剛生的頭一兩日(當時她也是第一胎)因為未上奶,所以bb不斷的啜也不飽,好慘;不過當時她不知道。可能你當時也只是因為未上奶啫,所以唔使太過担心。

咁我又唔知道是不是轉來轉去會整壞腸胃,唔敢評論。可以試下問下專家意見啦。如果你真係想餵的,問清楚是沒事就得啦,唔好太担心
作者: specificness    時間: 2007-8-10 02:52 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:14 PM:
另外, 我應該生一個就算啦......
我見到我老公, 第一句係同佢講: 生一個咋, 唔生啦!
因為.......真係好痛好痛................

所以各位兄弟, 對你老婆, 女朋友好d丫~~
生bb真係一件好痛好痛好痛好痛既事~~
有你地係身邊支持係好重要架!!
...
對極!男人就算幾錫個女人,到呢啲時候都係乜都做唔到,淨係可以喺一旁企住等,痛苦都是女人受哂……媽媽真係好偉大!

不過,有一樣野:就係女人通常對呢樣野都好無記性,生完嗰刻出黎,個個都話以後唔再生,但係,都係一個黎完又一個……好難講 我意思係,可能決定唔再生,但係最後決定會係基於其他原因(e.g.唔中意小朋友,經濟問題……),而唔係因為「真係好痛」……咁唔表示我睇小呢種痛,我知道這可能是人間最痛的痛楚;但正因為咁,我更覺得女人好勁同好偉大……1. 咁都忍受到;2. 咁都可以唔記得,而有更多願意重蹈覆轍
作者: vv1668vv    時間: 2007-8-10 03:02 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 14:14:
好多謝各位關心!!
我都好開心可以同...
極樂 姐姐

剛剛生完。。。別粗勞
真系要調理好身子。。
多上EF..保持心情開朗
作者: 極樂    時間: 2007-8-10 03:22 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-10 02:45 PM:

極樂姐,唔使太過担心,太担心對...
其實我知道我夠奶俾bb飲........
但係, 因為之前幾日轉黎轉去.....一時飲人奶, 一時飲奶樽, 令到bb唔識吸吮.....所以依家一定要用奶樽去餵佢!! 問題係我好唔好買個泵返黎轉人奶.....
醫生只係講左句: 飲奶粉比較飽, 飲人奶要飲多兩餐囉......我話: 咁我一餐人奶一餐奶粉得唔得?! 佢又話無問題, 我都唔知信唔信佢好!

我都無特別担心, 所而係我媽咪擔心多d.....我唔介意浪費左d奶粉丫~~見bb似餓咪俾佢食囉.....食唔到就由佢....

其實, 你問返我係咪好痛, 其實.....我都忍到既.....當然, 我係我老公面前梗係撒嬌啦!! 生唔生....隨緣啦~~~
作者: 極樂    時間: 2007-8-10 03:26 PM

Originally posted by d228216 at 2007-8-10 02:19 PM:

真係嫁...我訝嫂就係生完吹到風...依家成日頭痛..
我差唔多日日吹風, 出院第一日就洗頭.....10日未夠洗左兩次頭......
我阿媽話: 我真係唔再俾你洗頭啦!
坐月期間冷病就好長手尾丫....老左你就知啦.....

d 阿姨話: 真係大膽....

其實我第一次洗完頭之後, 第二日頭痛 + 周身痛....當然呢d我無同阿媽講啦!!哈哈~~
作者: 小强    時間: 2007-8-10 03:44 PM

恭喜! Very cute baby!
作者: specificness    時間: 2007-8-10 03:59 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 03:26 PM:

我差唔多日日吹風, 出院第一日就洗頭.....10日未夠洗左兩次頭......
我阿媽話: 我真係唔再俾你洗頭啦!
坐月期間冷病就好長手尾丫....老左你就知啦.....

d 阿姨話: 真係大膽....

其實我第一次洗完頭之後, 第二日頭痛 + 周身痛....當然呢d我無同阿媽講啦!!哈哈~~...
哎呀,你真係唔聽話呀………講真,可能佢地講啲野真係無乜科學根據,但肯定是經驗之談。至於例子,大家上面都舉過啦,我有個親戚都係,生完唔肯補身,過左成十八年到今時今日都補唔返,成日病……真係要聽話呀!忍下啦!咁好快就會好,到時你咪做乜都得囉壞左個身子真係以後做乜鬼都唔靈呀……我都知我長氣……
作者: specificness    時間: 2007-8-10 04:03 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 03:22 PM:

但係, 因為之前幾日轉黎轉去.....一時飲人奶, 一時飲奶樽, 令到bb唔識吸吮.....所以依家一定要用奶樽去餵佢!! 問題係我好唔好買個泵返黎轉人奶.....
醫生只係講左句: 飲奶粉比較飽, 飲人奶要飲多兩餐囉......我話: 咁我一餐人奶一餐奶粉得唔得?! 佢又話無問題, 我都唔知信唔信佢好!...
我會選擇信醫生架……佢都話無問題,想轉就不如早啲轉勒,咁你順手買埋個泵,咁就一了百了。
Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 03:22 PM:

其實, 你問返我係咪好痛, 其實.....我都忍到既.....當然, 我係我老公面前梗係撒嬌啦!! 生唔生....隨緣啦~~~...
哈哈哈哈哈哈……果然係咁!都話女人真係勁!

宜家諗梗係過早,不過生多個有個兄弟或妹妹,對bb的成長其實是好事來的……咁當然,做爸爸媽媽就幸苦的咁囉………

不過宜家唔好諗咁多勒,搞掂呢個先啦
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 04:29 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:14 PM:
好多謝各位關心!!
我都好開心可以同...
我又講d唔岩聽既野 ...
生一個唔係唔得 , 但切勿過寵~~
作者: kuru    時間: 2007-8-10 04:33 PM

好靚女喎~~~~
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-10 04:34 PM

...
個醫生都幾得意喎 , 奶粉好多糖同殿粉質 , 點會唔飽???
最重要係奶粉營養唔夠 !!!

仲有 ...
唔知極姐生完 , 有無徐子淇咁可愛呢???
作者: specificness    時間: 2007-8-10 04:34 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-10 04:29 PM:

我又講d唔岩聽既野 ...
生一個唔係唔得 , 但切勿過寵~~
啱聽!點會唔啱聽……持寵生嬌的細蚊仔好鬼乞人憎……

其實只要小孩知道對錯的概念,而大人持之以恆、奬罰分明,並以身作則,則小孩是沒可能會懷到哪裡去的。

但我知道講就容易………
作者: hung414    時間: 2007-8-10 05:11 PM

恭喜哂 ~ 恭喜!~~

祝身體健康快高長大
作者: 朗尼囡    時間: 2007-8-10 05:12 PM

恭喜哂!!!bb好可愛哦!!!!
其實最好俾bb食人奶,對bb嘅身體好d,無咁易病!!!
我可愛嘅堂細佬因為無食人奶,所以依家成日病!!!
重有,你咁快就洗頭,會成日頭痛嘅!!!!!

等我俾我可愛嘅堂細佬d相你睇啦!!

圖片附件: DSCN8713.jpg (2007-8-10 05:12 PM, 957.8 KB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1146148&k=b3a5b48f33fdcb2fe7b27d8834616ebd&t=1714312719&sid=cZs6tt

圖片附件: DSCN8737.jpg (2007-8-10 05:12 PM, 959.6 KB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1146149&k=b08faa22615695f07c8230b41094026e&t=1714312719&sid=cZs6tt

作者: bobokeung    時間: 2007-8-10 06:45 PM

恭喜恭喜恭喜
作者: 打狗棒    時間: 2007-8-10 08:23 PM

恭喜, 香港又多一個未來主人翁, 希望bb健健康康, 孝順父母, 將來報效國家........
作者: clkgtr    時間: 2007-8-10 08:25 PM

恭喜, 恭喜
BB 肥肥白白, 快高長大, 聰聰明明
作者: tonykwl    時間: 2007-8-10 08:33 PM

bb永遠都係咁可愛~!
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-10 08:39 PM

恭喜極樂姐姐﹐話我就唔識多講﹐但係妳絕對係女人中嘅典範~結婚生子係女人一生最大幸福﹐而生仔係一件世上最痛﹑亦係最偉大嘅事﹐小妹佩服不已

逢EF+ 戀愛板一等一大喜事﹐小妹大膽加爆極樂姐之餘﹐由我發呢個帖之前嘅所有講過"恭喜"嘅版友全部加爆六分!

再次祝賀極樂姐姐順利得子﹐小心保養﹐做過索靚辣正媽~

[ Last edited by trista_cheong on 2007-8-10 at 08:41 PM ]
作者: red0011101    時間: 2007-8-10 08:47 PM

祝BB 一世快樂! 身體健康、快高長大

香港又多一名生力軍....日後發展要看他(們) 了
作者: eric911    時間: 2007-8-10 08:50 PM

好多謝各位關心!!
我都好開心可以同...
極樂姐,記住不要俾太多同太營養的食物俾BB食,因為我朋友在兩個月前生BB後,係咁俾日本奶粉
BB食,次後又餵唔知係粥定麥之類的食物,搞到BB體重過肥,醫生叫佢立即停止食過多食物,而家BB至回復正常體重。總之你同BB都要多加注意健康呀﹗
作者: Kaz00086    時間: 2007-8-10 08:52 PM

恭喜, 香港又多一個未來主人翁, 希望bb肥肥白白, 快高長大, 聰聰明明

大個會考做十優狀元........上埋大學....等埋佢大個之後養返你
作者: mycomic2005    時間: 2007-8-10 08:52 PM

就算冇分加
都要恭喜你

好好休息
養好身子
遲下再戰EF
作者: ringo1969    時間: 2007-8-10 08:53 PM

賀喜賀喜~~~~
恭祝BB~~~白白雪雪
作者: BeachBoy    時間: 2007-8-10 08:54 PM

哈哈~~
路過加妳6分先
作者: 月月鳥    時間: 2007-8-10 08:57 PM

恭喜你呀, 我的11/12月差唔多
作者: hkcchk    時間: 2007-8-10 09:27 PM

Congradulations !
Be paitents when take care your baby !

have a good sleep !
作者: xfile2046    時間: 2007-8-10 10:35 PM     標題: 明明喺女來架

咪玩啦!!!!
明明喺女來架
奇怪奇怪?????
又有耳珠奇怪??
吳~~~~~~
作者: Kev    時間: 2007-8-10 10:48 PM

諗起好多個月之前..
極樂姐姐問我地結婚d野..
有人講叫妳唔好要個bb..
但係我地好多人都支持bb出世..
好開心見到bb呀
快高長大..
要錫媽咪daddy..
讀書唔識問我地啦..
極樂姐姐變左極樂媽媽><""
以後有咩問題都同我地分享下..
照顧bb好辛苦..
我地都趁機感謝我地既父母.. 辛辛苦苦養大我地..
亦都再祝極樂媽媽同bb一家幸福快樂..
作者: Kev    時間: 2007-8-10 10:49 PM

Originally posted by xfile2046 at 2007-8-10 10:35 PM:
咪玩啦!!!!
明明喺女來架
奇怪奇怪?????
又有耳珠奇怪??
吳~~~~~~
唔識野.. 咪亂講..
影響晒個幸福氣氛..

作者: aceliew    時間: 2007-8-10 11:44 PM

迟0左一日0既祝福。。。

可喜可贺!!! 恭喜晒。。屋企添丁又添财!!

得意0既bb快高张大,身体健康,将来一定要为国家出力,成为社会栋梁。
作者: QuiGonJinn    時間: 2007-8-11 01:03 AM

真係話咁快..........

恭喜
作者: andyandyandy    時間: 2007-8-11 06:13 AM

恭喜晒!!
今年是金豬年,豬年出世一定行大運,
祝BB你們開開心心,笑口常開.

[ Last edited by andyandyandy on 2007-8-11 at 06:14 AM ]
作者: 155220    時間: 2007-8-11 09:10 AM

恭喜極樂版友生左個可愛既BB仔,希望佢大過會成為社會既棟樑。
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 01:11 PM

Originally posted by xfile2046 at 2007-8-10 10:35 PM:
咪玩啦!!!!
明明喺女來架
奇怪奇怪?????
又有耳珠奇怪??
吳~~~~~~
咁我又想問........男同女有咩分別(生理上同意義上)......版友﹐睇個樣你都判斷到?

其實又有咩所謂呢?
作者: 極樂    時間: 2007-8-11 04:38 PM

原來餵人奶要屋企人既支持,
連我媽咪都唔支持我果陣, 我都幾灰.......
雖然佢口口聲聲話我自已決定,
但係之後又講一大輪野黎 ban 你....
其實有好多媽咪想餵人奶但係無奶.....
自已有, 但係又唔餵, 真係覺得係一種浪費.....

而我自已都無信心可以餵好耐,
只係諗住依家放假可以餵.......
到時返工先轉返奶粉,
因為我都想bb既抵抗力好d.....

阿媽今日已經話: 不如我買回奶丸俾你食啦 (即係收奶)
有d無奈.......
------------------------------------------------------------------------------
另外,
bb幾日人仔已經識扭抱.......
好奇怪!!
可能佢係醫院果陣, 喊到死死下都無人理...
依家知道屋企有人理佢,
所以佢會出盡力喊.......
我地個個話唔抱得, 由佢喊..........
但係當佢喊到唔收聲,
超辛苦果陣.........
我阿媽第一個話唔好抱慣佢......
但係永遠都係佢第一個去抱佢......

真係有排教lu~~~~~
作者: specificness    時間: 2007-8-11 05:02 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 04:38 PM:
原來餵人奶要屋企人既支持,
連我媽咪都唔支持我果陣, 我都幾灰.......
雖然佢口口聲聲話我自已決定,
但係之後又講一大輪野黎 ban 你....
其實有好多媽咪想餵人奶但係無奶.....
自已有, 但係又唔餵, 真係覺得係一種浪費...............
係呀,係好需要屋企人支持,但係孩子是你的,你應該堅持你覺得對佢最好的做法,如果唔係第日就後悔。不過話分兩頭,我有啲奇怪點解伯母會咁返對餵人奶;你有無了解過?可能佢好有道理都未定架,不過我地經驗淺唔理解。所以不如你平心靜氣同佢講下,了解下點解佢覺得餵人奶唔合適,再跟佢講下你既立場,點解你想咁,然後大家一齊找出一個對bb最好的做法囉。無論如何,要理解:你和伯母都是疼bb的,都是想bb好,對不?別為這個覺得灰……

我同意架,既然可以提供,自己又願意餵,又可以加強bb抵抗力,唔餵就真係一種浪費。另,如果你真係轉到的話,返工之後其實都可以泵定啲奶比bb食,唔一定話要轉奶粉格(純粹想像,無經驗)。
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 04:38 PM:
另外,
bb幾日人仔已經識扭抱.......
好奇怪!!
可能佢係醫院果陣, 喊到死死下都無人理...
依家知道屋企有人理佢,
所以佢會出盡力喊.......
我地個個話唔抱得, 由佢喊..........
但係當佢喊到唔收聲,
超辛苦果陣.........
我阿媽第一個話唔好抱慣佢......
但係永遠都係佢第一個去抱佢......

真係有排教lu~~~~~
...............
哈哈,唔好以為bb唔識野!其實真係架,比佢知道一喊就有人抱,佢就知道點樣要脅你地架勒……不過,尤其是第一個,點忍心話由佢喊丫。而且,由婆婆或麻麻湊的bb更加容易過寵,因為老人家傾向就bb,而且粒孫是心肝丁麻。我聽過人話,有些bb,出世時因為要留院幾日,醫院姑娘鬼同你時時刻刻去抱住咩,喊極都無人理,咁返到屋企之後,從來都唔扭抱,幾爽!

仲有呀,千祈唔好成日抱住佢搖佢訓,又或帶佢去街行下喑佢訓………佢慣左的話,你都有排煩…… 咁又唔係話要刻薄佢、唔比飽飯佢食嗰種,只係要記住,bb未識野,在你錫佢的同時,你要用方法去控制佢,包括控制佢既情緒,唔好比佢反轉頭控制你……比個未識性既孩子控制自己既情緒既話,可以想像幾慘!記住記住,呢啲要由細細個開始架,大個左,識左性,領略到控制人的滋味,你就點打都無法力挽狂瀾架勒。

[ Last edited by specificness on 2007-8-11 at 05:09 PM ]
作者: 極樂    時間: 2007-8-11 05:19 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:02 PM:

係呀,係好需要屋企人支持,但係...
我面前就已經準備左碗藥啦....
我一飲左就唔可以返轉頭........

婆婆唔支持, 原因係 : 麻煩.....
買一個泵要六百幾蚊, 仲要買好多佩件.....
佢話, 現代人個個都係飲奶粉大架啦.....

唉~~我真係好驚會後悔.....
作者: 極樂    時間: 2007-8-11 05:24 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:19 PM:

...
唉~~~飲左!
作者: specificness    時間: 2007-8-11 05:36 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:19 PM:

...
我明白你既心情。事到如今,唔好諗太多啦……不如咁樣:

如果係未飲既,試下同老公再商量下先再決定,好無?因為我覺得你老公如果都認同的話,有多一把口同你媽媽傾。

萬一如果真係已經飲左,咁雖然係有啲遺憾,但係記住,不要太影響情緒,因為這個時候媽媽的情緒管理是很重要的,同埋bb的情緒也會很受媽媽情緒所影響(別忘了在一星期前他不但是你生命的一部份,他實實在在是你身體的一部份!他的情緒當然會受你影響)。一切事情都不夠你和bb的健康重要。人奶麻,我們之前的討論,是基於在可能的空間情況下盡力給予最好的給bb;現在如果是實然地不可能的話,則我們也不需要太不開心。即是說,我們都覺得,可以的話,餵人奶應該是比較好的,但不表示奶粉是非常不好,不表示吃奶粉會對bb健康有壞影響。所以,既然不可行了,就不用再去想它勒;因為,除了人奶,媽媽仲有許多愛心關懷同其他好多野可以比bb的,不是嗎?人奶只是其中的一項而已。如果因為呢件事影響媽媽情緒,從而影響到bb,咁仲唔係因小失大嗎?所以,如果已成事實,就唔好諗咁多勒,ok?

希望幫到你啦。
作者: specificness    時間: 2007-8-11 05:45 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:24 PM:

唉~~~飲左!
噢……。好,既然係咁,我地唔好再諗呢樣野勒,諗下第二啲野啦。bb幾多磅重呀?係咪超級大b?佢張床仔係咪喺你地隔離?如果係,我勸你將佢放近啲你老公,遠啲你,因為半夜佢喊的話,老公最好先去看看,如果無乜事,又或者只係換下片,咁老公做就得,你最好休息多啲。如果放得太近自己,媽媽一定會常常起床看,無得抖。呢個時候休息對媽媽太重要,可以的話就叫爸爸分担多啲。況且,媽媽剛剛受了這麼多痛楚,都係時候要爸爸做返的野!

[ Last edited by specificness on 2007-8-11 at 05:47 PM ]
作者: 極樂    時間: 2007-8-11 10:50 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:36 PM:

我明白你既心情。事到如今,...
多謝曬~~睇完你講既野, 我個心都舒服d~~
其實我老公都係由我話事....因為佢唔知d情況點......
我依家係"外家"坐月, 老公一個星期可能黎一兩次睇我地....
有我媽咪幫我, 照顧我 & bb, 真係差好遠.......
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 10:58 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:02 PM:

係呀,係好需要屋企人支持,但係...
嘩specificness好專好有經驗﹐極樂姐姐同您嘅對話我一句都插唔入去...............
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 11:03 PM

Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:45 PM:

噢……。好,既然係咁,我地唔好再...
講真﹐今年真係B年﹐唔知點解除咗極樂姐﹐仲有我阿哥阿嫂周圍D 親戚朋友﹑加埋呢排有d 明星生仔﹐好似好多人生B……… 好搞嘢﹐不過都係極樂姐喺度分享﹐我先了解到生仔嘅問題有幾咁多....................... 除咗痛之外﹐原來爸爸識唔識醒做好一個可靠嘅角色﹐俾到媽媽一個安心都好緊要.............

真係好難想像單親媽咪生仔嘅勇氣.................

[ Last edited by trista_cheong on 2007-8-11 at 11:04 PM ]
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 11:06 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 10:50 PM:

多謝曬~~睇完你講既野, 我個心都...
極樂姐姐妳加油啊﹐呢度大把EF兄弟會喺度同妳一齊傾計GA~~ ^^

呢個topic如果可以繼續落去同我哋分享撫養BB 嘅苦與樂﹐大家都會好開心.................
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-11 11:07 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-8-11 11:03 PM:

講真﹐今年真係B年﹐唔知點...
做係想佢奶奶壞話 , 但就餵人奶一事
見到佢既影響力 ... 根住果d唔知講唔講好 , 請ta姐明示~~
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 11:08 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-11 11:07 PM:

做係想佢奶奶壞話 , 但就餵人奶一事
見到佢既影響力 ... 根住果d唔知講唔講好 , 請ta姐明示~~
你想講人奶喺生理同育兒角度講完全冇問題﹐if 你想以色情角度講﹐你洗定pat pat 都得la~
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-11 11:18 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-8-11 11:08 PM:

你想講人奶喺生理同育兒角度講完全冇問題﹐if 你想以色情角度講﹐你洗定pat pat 都得la~
唔係 ...
我只係覺得 , 因為生活上的方面
而放棄給予bb更好的發育
是人類文明走上絕路的一個象徵
好似d女人為身才唔肯生樣

亦好似北極咁 , 明明可以航行
代表生態既警 , 美俄竟然仲爭北極主權 ...
世界還能不亡嗎???
作者: 極樂    時間: 2007-8-11 11:21 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-11 11:18 PM:

唔係 ...
我只係覺得 , 因...
其實你正正經經咁講野......
講既野真係好到 point!!!!
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-11 11:23 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 11:21 PM:

你咁讚我 , 我架~~
(我平時唔正經咩???)
作者: 自由神    時間: 2007-8-11 11:24 PM

Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 11:21 PM:

可惜呀!佢只活在自己幻想世界。
修身都做唔好,何來平天下
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-8-11 11:24 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-8-11 10:54 PM:

點呀﹐都啡色革命成功﹐今舖仲勁過尤先科啦~~~
咁你做唔做我既季申莫科???
作者: joe159357    時間: 2007-8-11 11:50 PM

恭喜恭喜!希望你個b 快高長大 健康快樂
好CUTE 大個佐一定好靓 

[ Last edited by joe159357 on 2007-8-11 at 11:55 PM ]
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 11:50 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-11 11:18 PM:
唔係 ...
我只係覺得 , 因為生活上的方面
而放棄給予bb更好的發育
是人類文明走上絕路的一個象徵
好似d女人為身才唔肯生樣

亦好似北極咁 , 明明可以航行
代表生態既警 , 美俄竟然仲爭北極主權 ...
世界還能不亡嗎???
甘仔我睇到您有獨立省思嘅能力﹐不過我發覺您同我一樣有一個跳躍思維嘅問題﹐就係有時思路未免過份分散.............我自己就好唔鐘意我諗啲嘢未夠全面﹑寫嘢亦唔夠嚴謹~~~ 唔知您同唔同意呢?因為我自己直覺覺得我哋係個人格上面都有少少呢個交集.....anyway﹐講返個正題(又係您呢個死仔問呢啲嚴重延遲我offline 嘅嘢)

我明您嘅意思﹐理論黎講﹐我當然唔同意因為驚乳房下墮而唔俾BB人奶飲(從而少咗令BB得到更好營養嘅機會)﹐亦唔認為因為驚身材而走樣而唔生BB係一個好嘅動機;

一個女性為咗留住青春而拒絕某啲順其自然嘅事﹐自然相對會失去某啲有價值嘅嘢;每個人自然有每個人嘅選擇﹐冇人有資格批判;只係客觀黎講﹐一個女人經歷結婚生子本來係自然嘅繁殖過程﹐點解依家女性反而拒絕咗呢種天職?呢個同女性嘅定位同社會共同默認嘅價值觀好有關係!

SORRY以下呢段同討論嘅話題冇咩直接啦LUN:歷史上女性主義或女權女義並非近一百年先有﹐亦唔係一下子就黎﹐係一波一波咁黎﹐但係經歷過一段時間之後﹐又會逐漸式微﹐係有一個反覆節奏。女性喺呢個年代自不然有嘅矛盾地方﹐有時自然難全N美;又要靚又要同男性一樣有權力又要結婚生仔﹐好難;咁陰陽兩性應該點定位黎達到平衡?

您講嘅文明上絕路﹐除咗北極主權﹑亦有依家嘅環境污染同全球溫室效應問題……… 事實上亦即係人類過份留守虛榮慾望而選擇同大自然背道而馳嘅必然結果。因為人類既然係大自然嘅一部份﹐我認為冇可能征服﹑摧毀再創造大自然﹐全球生態失衡最終人類只會自食其果﹐自我毀滅............................  UP住咁多廢話先

[ Last edited by trista_cheong on 2007-8-11 at 11:51 PM ]
作者: trista_cheong    時間: 2007-8-11 11:53 PM

Originally posted by 自由神 at 2007-8-11 11:24 PM:

可惜呀!佢只活在自己幻想世界。
修身都做唔好,何來平天下
眼高手低者﹐要嘗試自割雙眼用手觸摸吓呢個世界............... (個比喻有啲怪tim..........)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0