標題: bluetooth一問 [打印本頁]

作者: SCM    時間: 2007-8-12 10:43 PM     標題: bluetooth一問

我啱啱換左新電話
而我部舊機係冇bluetooth功能
所以想請教下各位
可唔可以講得知藍芽既原理係點
我唔係指耳機
我係指用藍芽搜尋其他電話既原理
因為我見人地開左之後
個列表係連一d唔識既人既機都見到
我想問 如果send訊息或者多媒體等等既野比朋友
會唔會send錯比d唔識既人ga

仲有大家用手機既藍芽係唔係長開ga
如果唔係 係咩時候先開??
作者: SCM    時間: 2007-8-12 11:13 PM

sorry
唔記得post去手機版
唔該3位版主可唔可以move左佢
作者: 康bb    時間: 2007-8-13 02:54 AM

藍牙(Bluetooth),或稱為藍芽,是一種新式的無線傳送協定,最初由ERICSSON創製,後來由藍牙特別興趣組訂定技術標準。
近年來已在各種產品中都有藍芽功能;例如,掌上電腦已內建藍芽功能,許多家電、資訊產品上,藍芽已變成受歡迎的功能。藍芽無線傳輸連接週邊相關商品,這樣屬於個人的無線傳輸網路即將到來,藉由藍芽的無線裝置連接,可以彼此分享資料,你可以用數位相機拍攝,然後用印表機列印出來,這所有的過程都是藉由藍芽來做無線傳輸,由於在這一方面藍芽的應用具有極大的潛力.
藍牙長開會比較用電量都提高..
所以我個人意見就覺得傳送檔案果時先開會好d.
作者: SCM    時間: 2007-8-13 09:17 PM

Originally posted by 康bb at 2007-8-13 02:54 AM:
藍牙(Bluetooth),或稱為藍芽,是一...
Originally posted by SCM at 2007-8-12 10:43 PM:
我係指用藍芽搜尋其他電話既原理
因為我見人地開左之後
個列表係連一d唔識既人既機都見到
我想問 如果send訊息或者多媒體等等既野比朋友
會唔會send錯比d唔識既人ga

咁呢個問題呢

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0