標題: [加分題]∣ Blu-Ray vs HD dvd ∣ – 歡迎各位發燒友交流吹水 [打印本頁]

作者: Triangel    時間: 2007-10-17 01:24 PM     標題: [加分題]∣ Blu-Ray vs HD dvd ∣ – 歡迎各位發燒友交流吹水

Blu-Ray 與 High Def DVD 之戰,
你覺得邊個 Format 會勝出?

如果購買DVD Player,
你會選擇 Blu-Ray 定係 HD DVD player 呢?

[ Last edited by d228216 on 2007-10-17 at 02:26 PM ]
作者: lsx6954    時間: 2007-10-17 03:23 PM

Blu-Ray la....細致度高D
作者: harvey22    時間: 2007-10-17 03:31 PM

My vote goes to HD dvd now, if i am the user, coz a dvd player is much more common, dun think much ppl have the device to play BR.~
作者: BOYDWAN    時間: 2007-10-17 04:32 PM

撐吓場先~
其實Blu-Ray 與 High Def DVD 邊個 Format 會勝出小弟覺得好取決於普及性、價錢同市場需求性;以小弟認知,Blu-Ray 質素、容量、速度都無可否認比High Def DVD 高,有要求人士必然以Blu-Ray player 為首選;但兼容性呢?似乎High Def DVD player 比 Blu-Ray 更有彈性可以容納舊有DVD 制式,對普遍人士而言實際得多。
此外,價格亦係一個重要因素;Blu-Ray disc 同 player 價錢訂得較高 (專利嘛.... ),相比High Def DVD 同 player 就相宜一d,當然兩者都屬初步階段一定有下調空間增强競爭力去剌激購買者意慾,就取決而言都有待日後雙方發展去衡量。

至於小弟就兩者都buy,所以兩者都買~
作者: wcchan886    時間: 2007-10-17 06:38 PM

其實我對呢方面認識有限
對quality要求亦都唔高
所以最重要係睇價錢
照BOYDWAN所講
我會買High Def DVD
作者: hkcchk    時間: 2007-10-17 08:43 PM

I think HD DVD would be more popular as DVD is more common.  Later, I think a player which can play both HD DVD and BR will be launched when BR becomes more common.
作者: alienck    時間: 2007-10-17 09:48 PM

大家都睇少左一d野
就係........
blu-ray係日本仔硬銷
HD-dvd就係美國佬的
再考慮到影音器材最大品牌
大家就會明白blu-ray會跑win
另外大家可以睇睇當成街都係PS3時
HD-DVD player好似唔多見影咁........
作者: ~冪雲~    時間: 2007-10-17 09:49 PM

我住係UK..每次番HK成日都要幫d friend燒碟, 而家d日劇韓劇..閒閒地都7, 8 gb...

最細果d都要5gb...一隻唔係blu ray o既跟本燒唔哂.....成日都要另開一兩隻燒一兩集...真係好煩..

但係我每次去到想買番個blu ray player同d碟..我見到個價錢都覺得肉赤...3倍定四倍價錢話?...

如果各下係一個支持環保, 覺得應該物盡其用o既話...請買blu ray....

好可惜...小弟我只係一個睇錢做人o既人...我深信唔小貧苦大眾同我都差唔多...

blu ray應該冇咁多人買.....
作者: 傻妹豬    時間: 2007-10-17 10:53 PM

Blu-Ray 清度好D
作者: Triangel    時間: 2007-10-18 11:05 AM

Originally posted by ~冪雲~ at 2007-10-17 09:49 PM:
我住係UK..每次番HK成日都要幫d friend燒碟, 而家d日劇韓劇..閒閒地都7, 8 gb...

...
吓,blu-ray 用藜番版電視劇
作者: mhkk    時間: 2007-10-18 01:38 PM

Originally posted by Triangel at 2007-10-17 01:24 PM:
Blu-Ray 與 High Def DVD 之戰,
你...
吾急咪等合壁DVD Player
好似當年DVD+-
作者: hubingandtvb    時間: 2007-10-18 01:46 PM

講個人立場 我會選BD (Sony fans啦...)
從用家立場說,還是選HD DVD

BD有個很不好的消息 記得是國外吧,有人買了正版BD碟回來,睇過一次,第二次已經不能再讀碟..之后證實是碟片內部自己發霉了,直接報銷了。這成本問題...汗

DVD Player 選擇雙模式的機型比較好,類似PC用刻錄機的通吃型那種,記得LG已經有產品推出
作者: Mun    時間: 2007-10-18 02:41 PM

Please check out this excellent webpage, it very nicely listed out all the pros and cons of the two media:
http://www.dvdbeaver.com/film/articles/blu-ray-hd-dvd.htm
作者: iamnot    時間: 2007-10-18 03:17 PM

最重要是價錢
說真, 我個人prefer 前者
作者: cloud222    時間: 2007-10-19 12:24 AM

Blu Ray 應該好d, 因為技術好似高dd....連PS3都用黎做賣點都唔會差得去邊...
作者: rfky    時間: 2007-10-23 02:04 PM

如果對有咁既需求既用家黎講 PS3加Blu-ray真係幾吸引 又可以打機 又可以睇Blu-ray碟 又可以睇埋高清 所以對呢幾樣野都需要既人黎講 Blu-ray一定係首選 諗下PS3叫價咁高你估佢真係傻架咩 而事實就係因為幾樣新科技一齊賣 而家仲要減價 其實Sony真係賣一部蝕一部 所以成個套餐其實幾抵 睇下你對呢幾樣綁埋一齊既野大唔大興趣

至於最後邊個贏就真係好難講 好大程度會睇番PS3既銷售量 但係其實兩個係咪會有一個贏都未知 是關而家Hardisk既方便程度同容量都唔講得笑 如果靜係用黎儲存一d野就唔會揀佢啦 下下要人燒碟始終好麻煩 唯一可能有野俾朋友都需要燒下碟既 不過好似需求唔大囉 所以分分中兩敗俱傷都唔定

圖片附件: DVD制式戰.gif (2007-10-23 02:04 PM, 106 KB) / 下載次數 5
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1176474&k=87a5d201fe68c7f4a8cb03196b89fa13&t=1714375818&sid=EJmt90

作者: alienck    時間: 2007-10-23 05:26 PM

Harry Potter and the Order of the Phoenix都出BD.......
我真係想知有咩大作會係HD DVD出......
作者: mhkk    時間: 2007-10-23 09:04 PM

Originally posted by rfky at 2007-10-23 02:04 PM:
如果對有咁既需求既用家黎講 PS3加Blu-ray真係幾吸引 又可以打機 又可以睇Blu-ray碟 又可以睇埋高清 所以對呢幾樣野都需要既人黎講 Blu-ray一定係首選 諗下PS3叫價咁高你估佢真係傻架咩 而事實就係因為幾樣新科技一齊賣 而家仲要減價 其實Sony真係賣一部蝕一部 所以成個套餐其實幾抵 睇下你對呢幾樣綁埋一齊既野大唔大興趣

至於最後邊個贏就真係好難講 好大程度會睇番PS3既銷售量 但係其實兩個係咪會有一個贏都未知 是關而家Hardisk既方便程度同容量都唔講得笑 如果靜係用黎儲存一d野就唔會揀佢啦 下下要人燒碟始終好麻煩 唯一可能有野俾朋友都需要燒下碟既 不過好似需求唔大囉 所以分分中兩敗俱傷都唔定
Sony先唔笨
佢隻衰野當年打低DC同N64刀用差唔多戰略
2+蝕但科技成本不停跌
佢次次刀先霸市場佔有率
然後先執用家(主機開始唔減價)

但PS3同上2代唔同
打機方面我唔睇好
因為Will強襲
2+d人like体感
所以佢霸唔霸阿1刀難趕
個人刀睇好Will多d
作者: Triangel    時間: 2007-10-24 12:16 PM

[quote]Originally posted by [i]rfky[/i] at 2007-10-23 02:04 PM:
如果對有咁既需求既用家黎講 PS3加Blu... [/quote]

分析中肯,加五分先
Sony真係賣一部蝕一部 <- 边度聽返黎架
ps3 好,但如果要打机,屋企人要睇DVD,點算
我都好喜歡Blu-Ray.但依家好多間電影出版商都support HD, 只有 Sony 係度死撐
作者: Triangel    時間: 2007-10-24 12:20 PM

Originally posted by alienck at 2007-10-23 05:26 PM:
Harry Potter and the Order of the Phoenix都出BD.......
我真係想知有咩大作會係HD DVD出......
Transformers...  

變型金剛冇 Blu-ray Support
作者: Triangel    時間: 2007-10-24 12:24 PM

Originally posted by mhkk at 2007-10-23 09:04 PM:

Sony先唔笨
佢隻衰野當年打低...
WII 衰就衰在d graphic 仲停留係N64 時代
作者: mhkk    時間: 2007-10-24 12:39 PM

Originally posted by Triangel at 2007-10-24 12:24 PM:

WII 衰就衰在d graphic 仲停留係N64 時代
冇計蝕左甘多年
冇錢upgrade
佢可能知比graphic贏唔到先玩体感
個人睇好Will多d
因為仲有好大空間發展

唔知幾時有[size=-2]体感h-game
作者: Triangel    時間: 2007-10-24 12:57 PM

Originally posted by mhkk at 2007-10-24 12:39 PM:

冇計蝕左甘多年
冇錢upgrade
...
Sony 要在PS3 加上体感設計,有何難
如果WII 冇 Trademark 到, 將來的PS4 一定會有玩体感
作者: 尺分屹八4    時間: 2007-10-24 12:59 PM

BLU-RAY係清d,容量,速度都好過hd dvd
但係向價錢方面都貴過hd dvd

價錢同質素成正比
作者: kuru    時間: 2007-10-24 01:51 PM

Blu-Ray 將會明日大勢所趨~
作者: rfky    時間: 2007-10-24 03:43 PM

Originally posted by Triangel at 2007-10-24 12:16:

分析中肯,加五分先
Sony真係賣一...
邊度睇番黎就真係答你唔到 因為講親佢部PS3都話佢成本係好高
未減價前都係平手或微利 而家減完價就一定蝕
作者: rfky    時間: 2007-10-24 03:51 PM

Originally posted by mhkk at 2007-10-23 21:04:

Sony先唔笨
佢隻衰野當年打低...
你都識講啦 佢想霸市佔率嘛 但係未減價前銷量係一部PS3對四部Wii呀
減左價可唔可以追得番就唔知 不過再蝕多d就梗既
作者: hold_find    時間: 2007-10-24 06:45 PM

會唔會DVD+同DVD-咁,一齊存在?
作者: 'nice'    時間: 2007-10-24 10:14 PM

Blu-Ray
而且之前睇報紙,幾間大的公司如sony,唔係話傾緊統一格式採用Blu-Ray嗎?
好似手提電話咁都話統一充電線的格式,唔使N咁多USB cord!!
作者: ychj    時間: 2007-10-25 02:50 AM

一定係Blu-Ray啦,你去d旺角影碟睇下d好多美版藍光碟都有中文字幕而HD就十隻有九點九隻都無字幕,同香港藍光影碟有得利代理FOX,SONY代理哥倫比亞 連SAMMI演唱會都出Blu-Ray!!
仲有BLU-RAY容易已經達到100GB啦有大把容量比人做靚D聲同畫面做DTS已經用幾GB啦!HDDVD 得50GB咋做高清真係比較少左D

仲有邊個話PS3無體感架,當打NBA2K8 射罰球果時係用六軸手制當個藍球咁射架!
仲有玩審判之眼用鏡頭加張毯玩遊戲咭好似街機玩三國誌大戰咁!
睇黎大家真係嚴重低估PS3啦而家PS3 D GAME只係用左四份一機能仲有好高可塑性架

[ Last edited by ychj on 2007-10-25 at 02:53 AM ]
作者: acery2k    時間: 2007-10-25 03:25 AM

技術細節我就唔多熟,不過制式既野,市場推廣緊要過技術上既優點,只要大部分電影公司出晒一種制式,果隻就會贏硬,正如當年錄影帶制式,VHS 贏左 betamax,但係技術上其實 betamax 係比較優勝 (http://en.wikipedia.org/wiki/Videotape_format_war)

依家個勢,似乎就 HDVD 贏面大好多,blu-ray 主要係痴住 ps2 遊戲機,但 HDVD 就有大片商Universal Studios 同 Paramount Pictures 全力支持,HDVD 影碟睇到既戲會愈來愈多,而無乜戲會只出 blu-ray。 睇來好大機會 Sony 會好似 betamax 咁,太專注技術而响市場推廣度輸左比對手。
作者: Triangel    時間: 2007-10-25 10:32 AM

Originally posted by hold_find at 2007-10-24 06:45 PM:
會唔會DVD+同DVD-咁,一齊存在?
正路係吾會
作者: Triangel    時間: 2007-10-25 10:39 AM

Originally posted by 'nice' at 2007-10-24 10:14 PM:
Blu-Ray
而且之前睇報紙,幾間大的公司如sony,唔係話傾緊統一格式採用Blu-Ray嗎?
好似手提電話咁都話統一充電線的格式,唔使N咁多USB cord!!
好似係話好多公司都支持HD, 只有sony 死撐
作者: Triangel    時間: 2007-10-25 10:41 AM

Originally posted by acery2k at 2007-10-25 03:25 AM:
技術細節我就唔多熟,不過制式既野,...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0