標題: 高清殺到埋身!!!!! [打印本頁]

作者: hang3079    時間: 2007-12-9 03:41 PM     標題: 高清殺到埋身!!!!!

12月31日無線同atv都會轉為高清廣播...
信唔到咁快就殺到埋身...我見到d電器鋪都幾多人買hd電視..
我仲未決定..唔知各位有冇買個新電視呢?
作者: BBNN    時間: 2007-12-9 04:21 PM

唔睇高清得唔得架?
姐係一定要買機頂盒強迫人地睇高清?
作者: clkgtr    時間: 2007-12-9 04:23 PM

你要知道自己住果度個係用邊個發射站先

早至07年12月尾 開始有HD既 慈雲山發射站
遲至08年年尾先至開始有HD既 清水灣發射站

如果住果度個發射站都未有HD廣播, 有HD電視機都冇用
只係可以用嚟睇碟打機
作者: clkgtr    時間: 2007-12-9 04:37 PM

Originally posted by BBNN at 2007-12-9 04:21 PM:
唔睇高清得唔得架?
好似2011年先至停播舊有analogue制式

嚮之前, 舊電視機唔加任何野都仍然可以收到電視
作者: athkabd    時間: 2007-12-9 08:41 PM

其實...係咪除左要響覆蓋範圍內, 大廈既公共天線都要換過架?
作者: Foxcom    時間: 2007-12-9 09:16 PM

Originally posted by athkabd at 2007-12-9 20:41:
其實...係咪除左要響覆蓋範圍內, 大廈既公共天線都要換過架?
無必要, 高清訊号都是以微波形式傳到大厦作接收
作者: easted    時間: 2007-12-9 10:10 PM

死啦.我住唐樓無公共天線,魚骨天線都無..用室來天線..
作者: cgdmzlam    時間: 2007-12-9 10:11 PM

Originally posted by Foxcom at 2007-12-9 21:16:

無必要, 高清訊号都是以微波形式傳到大厦作接收
你有無讀書嫁?

『係用digital黎傳播呀』

簡單黎講就係101011100果d信號~
作者: cgdmzlam    時間: 2007-12-9 10:18 PM

Originally posted by easted at 2007-12-9 22:10:
死啦.我住唐樓無公共天線,魚骨天線都無..用室來天線..
hd tv  一樣可以用魚骨天線收

佢只不過係analog signal 裡面combine 多一條信號嘛~
作者: cgdmzlam    時間: 2007-12-9 10:22 PM

Originally posted by BBNN at 2007-12-9 16:21:
唔睇高清得唔得架?
五年後就真係強逼你睇
依嫁係過渡期
你可以選擇唔睇
作者: cgdmzlam    時間: 2007-12-9 10:26 PM

Originally posted by hang3079 at 2007-12-9 15:41:
12月31日無線同atv都會轉為高清廣播...
信唔到咁快就殺到埋身...我見到d電器鋪都幾多人買hd電視..
我仲未決定..唔知各位有冇買個新電視呢?
緊係唔買住啦
對於我呢d平民百姓黎講
起碼等到09年先買
作者: clkgtr    時間: 2007-12-9 10:40 PM

Originally posted by athkabd at 2007-12-9 08:41 PM:
天線可以唔換, 不過 channel amplifier 就............................唔知喇

個 channel amplifier 理論上唔換都可以既
不過實際上就未必得

因為以前d signal 係隔住隔住放
例如: ch21 - TVB Jade
    ch23 - ATV Home
    ch25 - TVB Pearl
    ch27 - ATV World

而家就會嚮呢d channel 中間插入去, 例如ch22

咁如果大廈個 channel amplifier 唔夠靚, cut frequency 唔夠 sharp
咁就可能會 jam 晒d signal

所以實際上要唔要換野就真係唔知囉
作者: Foxcom    時間: 2007-12-9 10:41 PM

Originally posted by cgdmzlam at 2007-12-9 22:11:

你有無讀書嫁?

『係用digital黎傳播呀』

簡單黎講就係101011100果d信號~
高清本身係數碼訊息, 但調制成微波(模擬)信号作傳輸

你自己下一個POST都好似係呢個意思, 做乜話人無讀書?
作者: 逃犯2    時間: 2007-12-12 11:36 AM     標題: 8元租用機頂盒

內地城市採用8元租用機頂盒來作過度方案真唔真

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0