標題: [股票經營] 中國人壽要等幾耐? [打印本頁]

作者: HansChan    時間: 2007-12-27 02:38 PM     標題: 中國人壽要等幾耐?

我係低手人仕......想各位高手俾俾意見!!
我心目中38左右會入.....有可能嗎?
作者: atimsi    時間: 2007-12-27 05:34 PM

入左先算!
買股票係買公司未來~~~
中國13億人口,最多得1億人買左保險。前景五使講拉!
個人建議,實行慢慢買戰略!反正中國人壽係長綫股,大把時間玩“農伕播種朮”
將建倉過程拉長,甘樣你個成本可以有效分散!!而且保險行業無乜利空嘎,中國人壽有中國政府撐腰,出左大事五賠錢都得伽!五信可以用google查下中人壽拒賠事件伽!效益點會晤好呢?
加息對保險利好,人民幣升值對持有大量CD的人壽亦利好,股市行得好對保險公司更係利好!
保險公司一般有70~80%資金係CD,得10~20%係投資股票同基金。所以無論股市好五好,對距地只係影響到賺多賺少!股市五好果陣,自然有人會林買保險拉!係米?
用部分錢買入先,然後再慢慢加倉!
作者: 笨小孩    時間: 2007-12-27 07:07 PM

Originally posted by HansChan at 2007-12-27 02:38 PM:
我係低手人仕......想各位高手俾俾意見!!
我心目中38左右會入.....有可能嗎?
其實你有冇預算買幾多手?

如果得一手兩手就冇謂等,38蚊果D位亦未必入到。

如果真係有心入,40蚊附近已經可以即入。

老實講,我都有中人壽,42蚊有貨,40蚊都有入,

點知上次跌到38蚊就諗住再破埋38蚊先入,就係咁錯失機會。

今日中人壽又跌番落黎,我亦有打算呢幾日會入多一手

再提一提你,現價買入有機會坐艇,

即使38蚊買入,亦難保唔會坐艇!

但我只相信好股唔怕坐,好快又上番去。

當然,要睇下你能夠承受風險的程度,

就本人而言,就算今次跌浪俾人殺落35蚊、30蚊果D位,

我都唔係好驚
作者: alexly    時間: 2007-12-27 08:26 PM

wait till 08 first quater la, when its 07 year end results come up
作者: tk83    時間: 2007-12-29 02:40 PM

其實本人覺得現價40蚊左右, 下跌空間有限, 11 月同12月大插以現價計都唔夠一成.
而且唔理其他因素,渣住等四月炒業績都應該冇死.
上次8月公佈半年業績都有盈利增長159.75%.
呢類大型股最怕貪佢5%入唔到之後俾人炒到升左10-20%都入唔到.
如果你真係好介意佢重有下跌空間,不如試下等佢出左條上升軌道出黎先追貨, 但收穫一定係少好多.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0