標題: [股票經營] 新股+半新股爆升陰謀論 [打印本頁]

作者: 923123    時間: 2007-12-28 12:11 PM     標題: 新股+半新股爆升陰謀論

大戶見之前d 新股+半新股跌穿招股價, 令好多人唔抽新股
而家就升返d 新股+半新股
等下次多返人抽新股

作者: 笨小孩    時間: 2007-12-28 10:43 PM

好多人只會麻木追入呢D半新股,冇人會去追問爆升原因

有人會去思考筒中原因真係難能可貴
作者: 笨小孩    時間: 2007-12-28 10:54 PM

近期情況係有新股唔足額認購,市場對新股存戒心

如果唔足額認購,承包商要全數食晒佢

所以佢一定要托上去,好似比亞迪電子咁,

散戶根本冇貨,爆上亦與基本因素無關

完全係承包商要托上去,基本上佢有貨就玩晒咁制

其實最可憐係早幾個月前上市的半新股,

因為穩定期已經結束,承包商唔洗再托市,有部分股仲加入了沽空名單

所以俾人沽到破晒底  完全脫離基本層面…
作者: remy    時間: 2007-12-28 11:33 PM

我覺得新股升其實反應市場對那隻股既背景有一定程度的信心.
因為隻新股無蟹貨, 就以1893中材為例, 唔夠一星期佢已經由$4.6 招股價去到而家$10.16, 每日都升1x %
中材是水泥既龍頭, 如果比較佢同中建材和安"暉" 水泥既話, 佢既上升空間仲有好多!

試想想, 中國在08年發展基建是國策之一, 基建所需要既原材料就係中材所提供的, 所以我相信中材08年還可以番多一兩次!
作者: tk83    時間: 2007-12-29 02:19 PM

我反而想知中鐵(390), 短線重有冇上升空間.
佢市盈率而家已經升到同中交建睇齊.
之前大幅上升係追落後 / 輪商收貨 + 出貴輪定 其他原因, 各位點睇?
作者: 笨小孩    時間: 2007-12-30 03:49 PM

Originally posted by remy at 2007-12-28 11:33 PM:
我覺得新股升其實反應市場對那隻股既...
其實好多投資者買新股前都唔會去睇招股書

我勸此類投資者或投機者也好都要考慮認真睇下招股書先

若你硬要用中材同914和3323比較的話,

以PE計,中材07年預計PE達80倍,即使08年PE亦近50倍,

而914,08年PE28倍; 3323, 08年PE39倍。

在中材07年上半年毛利率下降加上銷售成本上升的情況下,

08年仲要面對增環保稅以及縮出口退稅等因素影響,

發行10億股本,每天卻有近3億股成交,

股價還會番幾番會不會只是散戶一厢情願的想法呢
作者: 20001160    時間: 2007-12-30 04:16 PM

講起半新股368先神奇
之前人升佢跌   人跌佢跌得仲勁
但尋日人跌佢升半蚊   
其實有無原因
作者: kuru    時間: 2007-12-30 10:38 PM

總有例外, 隻656都未好過, 好快見$6

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0