標題: [求助]如何修理DVD機 [打印本頁]

作者: hold_find    時間: 2008-1-8 02:13 AM     標題: [求助]如何修理DVD機

我家的DVD機(不是dvd-rom,而是駁電視那種),有些本來看到的碟現在看不到,它是說沒有碟片的
之後把碟片抹一抹再試的話,就會幾次可以開到一次,但播放中有時會有類似"跳線"的情況
但那些碟片拿到另一台機試(朋友的機/電腦的dvd-rom),是完全沒事的
由於此機已用了3-4年,懷疑是"光頭"老化(其他功能完全正常),但聽說電腦的dvd-rom是有某個限制器控制輸出的,要是"光頭"老化只要調大輸出便可以再使用的
但我的是DVD機,有哪位大大懂,可以教我如何調大輸出嗎?
作者: singleung1956    時間: 2008-1-8 09:36 AM

調大光頭功率只會加重其它電子零件的負荷,令DVD機更快死亡,到時又係要換新,不如現在換

如是名牌子,可回原廠修理,更換光頭,
雜牌就換新
作者: cchleg    時間: 2008-1-8 11:57 AM

十成十係光頭有事, 你可以考慮原廠換, 不過閒閒哋四五百蚊落樓, 而且呢啲機換過一次, 年幾兩年又好容易再出問題, 所以如果你無要求, 部機本身又唔貴, 就強烈建議你買部新, 都係一千蚊左右.
作者: hold_find    時間: 2008-1-8 12:46 PM

部機果陣買都算係貴果種機,專讀正版果種
同埋部機輸出都幾好(主要聽歌用,出D聲唔錯),儘管加重其它電子零件的負荷,更快死亡都冇計,用得一陣得一陣,因為唔想其他功能完全冇事果陣換機
但我部機係大陸品牌"步步高",都有得返原廠換咩?
作者: shehboy    時間: 2008-1-8 08:55 PM

試過叫原廠(信興)黎整, 睇一睇, 話要換頭, 最少成千銀, 貴過買過部. 咁就收左收兩舊水, 乜都無整到.

一句講哂 : 換機把啦.
作者: darrens    時間: 2008-1-9 10:33 AM

試下用99%火酒+棉花棒抹光頭先
否則->換機
作者: lv123    時間: 2008-1-15 03:35 PM

Originally posted by cchleg at 2008-1-8 11:57 AM:
十成十係光頭有事, 你可以考慮原廠換,...
我都有頪似經驗,不過MD WALKMAN ,又是讀不机,剛未過保養,話壞MOTOR 同頭,於是,換上(我看單都$1000)但未過保未換﹐但半年後又壞,仲好像讀花碟。結果無用了,而MD 机比打MP3 打挎了,早知那時買部MP3 或愛華MP3 WALKMAN (燒碟個集)。所以以後我對SONY 失信心。所以仲使SONY DC 不錯但MS-PRO 不知可玩多久。仲使自己用MINOLTA SLR ,也不太想買SONY DSLR
中五個年,買部卡式WALKMAN 為會考,同平時聽歌﹐後來條橡皮筋松了,自己去鴨記買條換,但現在好像連收音都壞了
另外我有部菲莉普 CD 卡式(92年買,前年,個CD 盤唱唱下個齒輪﹐崩了,個D 膠好軟的,想找零件都難,現在得返個收音机用得。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0