標題: 男人入黎睇下啦 女人都黎評下理 至於人妖..都入黎啦!!!!!! [打印本頁]

作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 12:06 AM     標題: 男人入黎睇下啦 女人都黎評下理 至於人妖..都入黎啦!!!!!!

各位,以下係一個男人對老婆嘅要求,未知算唔算過份呢???

以我黎做標準(我係男,我希望我老婆做到)....
1)識煮飯
2)顧好屋企(家務,照顧好仔女)
3)短裙,短褲,低胸衫同我扔晒佢(我唔想老婆比人係咁望,唔知有無男人同我一樣咁諗呢??)
4)一定唔可以勾佬(比我知道一定離婚)
5)係我放工返屋企時,佢都要係屋企(如果有事,可以打電話同我講)
6)最好唔好帶朋友上屋企(無咩事都唔好叫人上黎,如果比我知有男人上黎屋企,一定嘈!!!!!!)
7)體重唔可以超過60kg.....(我唔鍾意肥妹)
8)唔知係咪我奇怪,我覺得食晚飯一定要三餸一湯.....(如果唔係嘅話,我會嬲!!!!)
9)如果無咩特別事,我都唔想佢出街....(shopping我會陪佢去,但我唔想佢自己去!!)
10)唔好將屋企嘅事同人講....(好朋友都唔得,好事就唔緊要,但衰野就唔講得)
11)我要我老婆十點之前返到屋企..(如果有事嘅...例如外母病左,呢d梗係可以啦....但如果佢係  出左去唔知邊度玩,又唔知同埋咩人玩....咁我會叫佢自己搬出去住啦!!!!).
12)我唔會比我老婆食煙飯酒...

我唔會要老婆返工,我會養佢......(包括屋企所有支出)

各位男人,你地覺得會唔會過份呢...你地會唔會都係咁諗?我唔鍾意我老婆成日出街...好人好姐成日出街做咩???我星期六日放假,我會陪佢shopping,食野,但我唔想佢同一d我唔識嘅人出街,尢其係男人!!!!我咁諗有問題咩????

至於女人方面,我岩岩同我女朋友講左,佢話我好專制,要控制佢,真係咩????我開d條件真係咁苛刻咩????我都係想為屋企好姐.....我地係中國人,家庭傳統d有咩唔好????我都係想保護家庭姐....
作者: e_e    時間: 2008-3-4 12:12 AM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 12:06 AM:
各位,以下係一個男人對老婆嘅要求,未...
3 5 6 9 10 11 ... 咁你同禁固佢有咩分別???
作者: 禾確特    時間: 2008-3-4 12:15 AM

你估仲係六七十年代咩??!!!
作者: cency2005    時間: 2008-3-4 12:26 AM

唔好結婚啦你, 去養狗啦
作者: 阿感    時間: 2008-3-4 12:33 AM

如果你好有米都冇問題O既
唔係o既,就要自己揾個咁o既人
不過,香港新一代冇乜呢d女仔,有d話自己唔水都唔識煲都有
如果要揾o既外地比較易揾,尤其是東南亞
好多家庭傭工都可以合乎你o既要求

唉,係人都想個老婆係咁,但係冇o既你都冇得強求
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 12:33 AM

Originally posted by e_e at 2008-3-4 12:12 AM:

3 5 6 9 10 11 ... 咁你同禁固佢有咩分別???
3 5 9 10 11我都無麥所謂....

但我都係唔鍾意外人上黎屋企,我自己都唔會帶人上黎.....

仲有一點,唔係六,七十年代嘅問題.....

我唔係話要佢一定做到,亦唔係強逼佢去做.....但我好希望佢做到....

基本上,只要做到1 2 4 ,我都覺得佢有一百分!!!!!!

cency2005 ...結婚邊同養狗呀????我就係重視自己婚姻先希望佢做到!!!!!!!

咁你地覺得點最好????
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 12:35 AM

Originally posted by 禾確特 at 2008-3-4 12:15 AM:
你估仲係六七十年代咩??!!!
咁你覺得我應該點呀????

你又認為點最好呀????

你認為點先符合現代婚姻????
作者: gn00987333    時間: 2008-3-4 01:42 AM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 12:35 AM:

咁你覺得我應該點呀????

你又認為點最好呀????

你認為點先符合現代婚姻????
好老實講句,你既全部條件夾埋,我覺得你一d私人空間都冇俾佢囉
作者: loklok117    時間: 2008-3-4 01:42 AM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 00:06:
各位,以下係一個男人對老婆嘅要求,未...
...........
你林到依d例子出黎已經好叻
作者: w00tw00t    時間: 2008-3-4 02:55 AM

how old are you??? so naive?
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 03:02 AM

Originally posted by w00tw00t at 2008-3-4 02:55 AM:
how old are you??? so naive?
咁你覺得點先唔naive???
作者: lastwing    時間: 2008-3-4 06:11 AM

我就覺得最重要係4同2.........其次係12食煙就一定唔好,飲酒只要唔係上曬引都無問題

1.我其實幾鍾意煮野食,不過就覺得善後工作好麻煩,我煮飯佢洗碗都ok
3.可以就最好
5.6.........唔需要.......不過有朋友要上黎最好通知我先
7.中年發福係阻止唔到,不過佢都唔可以叫我減個肚腩
8.完全無需要,不過煮既野一定要入得口如果唔識既就唔好玩,一次半次就叫情趣...多就
9.見光死???要人陪先出得街???驚佢出左街唔識返屋企?
10.有1~2個知己好友傾下無問題,不過唔可以唱通街
11.門禁係唔需要既,不過就一定要有交帶,唔好 好似無尾飛陀甘(俾啊媽鬧過)
我唔會阻止佢做野,不過就算唔做野我都可以養得起
Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 12:33 AM:

各位男人,你地覺得會唔會過份呢...你地會唔會都係咁諗?我唔鍾意我老婆成日出街...好人好姐成日出街做咩???我星期六日放假,我會陪佢shopping,食野,但我唔想佢同一d我唔識嘅人出街,尢其係男人!!!!我咁諗有問題咩????

至於女人方面,我岩岩同我女朋友講左,佢話我好專制,要控制佢,真係咩????我開d條件真係咁苛刻咩????我都係想為屋企好姐.....我地係中國人,家庭傳統d有咩唔好????我都係想保護家庭姐....
...................如果我係你女朋友見到個list後要認真考慮係唔係繼續交往
不過唔洗甘灰一定有人接受到既正如樓上某位所講
作者: e_e    時間: 2008-3-4 08:18 AM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 12:33 AM:
3 5 9 10 11我都無麥所謂....
...
如果係 "只要做到1 2 4 ,我都覺得佢有一百分" , 咁仲列其他出黎做咩???
顯然完全符合先叫完美 , "只做到1 2 4" 只是 "完全唔會接受唔到" ~~
咁既話 , 我又覺得唔太大問題 ... 不竟只係一個理想 , 無強迫含意~~

不過講番 , 又真係幾難完全符合你要求 ...
我再睇一次 , 覺得9同10最惡頂 ... 講9先 , 唔比出街點睇都好咩拉 ,
基本上就自己唔肯出街果d , 其實可能有情緒病 , 反而應該帶佢去睇醫生 ,
我想說的是 , 唔出街或太少 , 對人會係唔健康既~~
至於10 ... 你唸唸 , 屋企既事咪即係同你既事??? 咪當然同你發生問題拉 ,
咁當然唔會同你講 , 如果佢又唔同其人講 , 屈屈下一樣會屈出病 ...
另外5同11都唔太好 , 不過唸唸下11都可以接 , 而5比人覺太從屬主義 ,
簡直好似佢係你手下咁 ...

(我遲d會出一篇 嫁美新娘 既色文 , 男角正是一個保守大男人主義者 ,
樓主e個topic , 絕對有助我e篇文既寫左~~)
作者: leungman    時間: 2008-3-4 01:17 PM

其實佢愛我,對我專一就已經足夠。你鐘意一個人,都唔想佢唔開心啦
作者: -仔仔仔-    時間: 2008-3-4 02:07 PM

你都好大男人下喎
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 05:29 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-4 08:18 AM:

如果係 "只要做到1 2 4 ,我都...
你將我d文用黎作咸文

不過唔緊要,最緊要作好d !!!!!!

我再講多一次...我唔係一定要佢做到....我只係希望佢做到!!!!!!

我咁諗係因為我唔係太信人....我比人騙過....騙過好多次....我有時連自己都唔信....

我好驚再比人騙,我唔想呀,所以我想佢做到我想佢做到嘅要求!!!!!!
我驚失去佢!!!!!

我唔敢真係放個心出去同佢一齊,但我知道我應該要真心.....我好愛佢.....

但我諗唔到除左用d強硬d嘅方法之外,有咩方法令佢一直都同我一齊.....

我愛佢,佢都話愛我,但我唔知佢係咪真心......佢可能一邊話愛我,一邊同第二個男人扑野....

佢依家都可能同第二個男人講,"我愛你".........

唔想講啦
作者: 自由神    時間: 2008-3-4 05:53 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 05:29 PM:
你將我d文用黎作咸文

不...
兄弟呀.....
【愛】字點解既呢?
【愛】係包含埋【信任】嫁!

打個比喻啦
我養狗我會鐘意唔用籠,唔用狗帶
因為你對佢好,佢會忠心跟住你,佢會甘心停留o係你左近
如果你唔信得過佢,你就算用籠困得住佢,令佢永遠o係你視線之內又點呢?
佢都唔會開心嫁啦!
作者: e_e    時間: 2008-3-4 07:19 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 05:29 PM:

你將我d文用黎作咸文

不...
兄之言 , 再增甘文之色耶
我會咁寫 : 一個美國老農(50yro) , 後生果陣比女仔呃過 ,
到e+先用幾萬美金 , 係東亞 "買" 一個老婆回去~~
因為比女仔呃過 , 所以老農次次出去都鎖左門 , 唔比佢出去 ,
相反 , 由於東方儒家思想 , 個女仔其實唸住跟佢一世 ,
但對住老農既冷莫同禁固 , 佢終日在空空的房子裡 ,
承受著孤單同寂寞~~

希望可以表達出 , 有人比女仔呃過 , 結果用 "對會呃佢既女仔" 既方法 ,
對之後既老婆 , 結果形成對老婆既極不公平 , 同相方既折磨~~
(希望有人睇左之後有啟發拉~~)
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-4 07:48 PM

1)識煮飯
(咁工人請黎做乜?)
(咁呢個要求好合理)
3)短裙,短褲,低胸衫同我扔晒佢(我唔想老婆比人係咁望,唔知有無男人同我一樣咁諗呢??)
(著衫之嘛,至多物比人望,又唔係比人摸,黃夏蕙咁著都無人肯望呀陰公~)
(咁呢樣都好正常 )
5)係我放工返屋企時,佢都要係屋企(如果有事,可以打電話同我講)
(咁點解你唔叫佢等你收工呢? )
6)最好唔好帶朋友上屋企(無咩事都唔好叫人上黎,如果比我知有男人上黎屋企,一定嘈!!!!!!)
(咁過年物唔駛擺全盒? 還掂都無人要招呼 )
(咁呢樣就無乜特別,個人喜好,你隨身帶住個磅啦)
8)唔知係咪我奇怪,我覺得食晚飯一定要三餸一湯.....(如果唔係嘅話,我會嬲!!!!)
(咁你唔止要請工人,應該請個廚師 )
9)如果無咩特別事,我都唔想佢出街....(shopping我會陪佢去,但我唔想佢自己去!!)
(咁就要將屋企整得夠好玩,等佢唔想出街喇 )
10)唔好將屋企嘅事同人講....(好朋友都唔得,好事就唔緊要,但衰野就唔講得)
(咁隱惡揚善? 叻過秦始皇焚署坑儒喎)
11)我要我老婆十點之前返到屋企..(如果有事嘅...例如外母病左,呢d梗係可以啦....但如果佢係  出左去唔知邊度玩,又唔知同埋咩人玩....咁我會叫佢自己搬出去住啦!!!!).
(唔........呢樣又無乜大問題,想佢有交帶都唔係錯嘅 )
(無乜特別)

(咁當然啦, 但係唔止養佢同屋企所有支出喎, 仲要有豪宅連泳池, 每年同佢去4 次歐洲日本遊埠掃貨, 要有美容師日日同佢做美容, 要有營養師日日同佢check 住, 要工人管家打理得屋企妥當, 出入就司機同保鑣護送, 令佢十指不掂陽春水喎, 咁就可以日日歡歡喜喜等你返屋企喇~ )
如果唔係, 咁樣跟你做乜?

我真係笑到肚痛, 所以純粹有感而發, 笑吓算喇, 大家唔好介意~
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 08:32 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-4 07:19 PM:

兄之言 , 再增甘文之色耶
我...
你係咪想打架呀

左狗....

不過睇你想寫嗰篇野又好似好正喎
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 08:41 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-4 07:48 PM:
1)識煮飯
(咁工人請黎做乜?:confused...
完全覺得唔好笑

呢d只係我心裡面嘅perfect妻子....係心裡面(幻想)

如果你覺得你同我嘅諗法有唔同,你可以講出黎....

講我嘅諗法有d咩唔好.....而唔係一味話我保守,可笑!!!!!!!!!

我睇左咁多repeat,都睇唔出我咁諗有d咩唔岩,同埋唔好!!!!!!!!!!!

你地嘅論點都無說服力嘅    (呢句係笑著講..但我的確係咁諗)
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-4 08:52 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-4 20:41:

完全覺得唔好笑

呢d只係我心裡面嘅perfect妻子....係心裡面(幻想)

如果你覺得你同我嘅諗法有唔同,你可以講出黎....

講我嘅諗法有d咩唔好.....而唔係一味話我保守,可笑!!!!!!!!!

我睇左咁多repeat,都睇唔出我咁諗有d咩唔岩,同埋唔好!!!!!!!!!!!

你地嘅論點都無說服力嘅    (呢句係笑著講..但我的確係咁諗)
我真係覺得好好笑喎~

你呢d 似叫妄想多d 喎........

我嘅諗法唔係同你唔同,而係根本唔會咁諗~

如果係幻想,我會覺得唔夠創意;如果係打算實行,我會覺得係癡人說夢~

與其話我地嘅論點無說服力,倒不如話你嘅想法簡直係無人苟同,包括你嘅女朋友~
( (呢句我並無笑著講..因為係事實)  
作者: s20021097    時間: 2008-3-4 09:38 PM

你同依家D港女有咩分別....港男
(純粹個人意見,並非引起版戰)
作者: 極樂    時間: 2008-3-4 10:00 PM

真係一路睇, 一路諗: 好彩我老公唔係咁....!
我一定一定唔會嫁俾d咁既男人.......
你真係好鬼専制~~
最反感係呢句:

呢樣我又唔知有乜問題, 連自已一個人去街都話唔得, 我覺得你呢d大男人, 你陪佢行街, 開頭好地地, 問意見又無意見, 行多一陣口黑面黑, 如果去買bra咁唔方便你又跟喎?!:

如果真係唔使老婆做野本來都無乜, 但係...你係咪真係可以擔保一世有工做? 衣食無憂?每個月有幾皮野零用錢過佢先?!

唔好叫你老婆生仔丫, 好難減架~~不過你可以困佢係屋企做sit up既...

其實, 你都可能搵到d咁既條件既老婆既, 不過附帶一個條件: 靚女佢份

但係我都想問: 你使唔使老婆係處女呢??

作者: e_e    時間: 2008-3-4 10:45 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-4 10:00 PM:
真係一路睇, 一路諗: 好彩我老公唔係...
如果真係唔使老婆做野本來都無乜野 ...
無乜野??? 大佬 , 家庭主婦都會出街拉 ,
如果唔比出街果d , 叫禁固 ; 唔肯出街果d , 叫自閉~~
作者: 衰貓    時間: 2008-3-4 10:50 PM

"各位男人,你地覺得會唔會過份呢..."

樓主你又要問,俾意見你又響樹鬧人,由此可見,心智極之唔成熟‧‧‧‧‧再睇睇你所列舉既所謂要求,實實在在只是如同自瀆一樣,咁當然係你想點都得‧‧‧‧‧無人可以排除樓主將來會有能力可以養起成頭家兼唔使老婆出黎打工,但即使做得到又如何?可以搵到一個傻戇若此既老婆先講啦,樓主真係覺得有錢係乜都得?‧‧‧‧‧
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 10:54 PM

Originally posted by s20021097 at 2008-3-4 09:38 PM:
你同依家D港女有咩分別....港男
(純粹個人意見,並非引起版戰)
可以見得我係港男呢???

你單憑區區幾篇字就評定我為人???

我打呢篇野出黎....係想各位幫下手,睇下有咩問題要改善.....

我又唔係我要老婆跟著做....當然,佢做到我好開心....
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-4 10:59 PM

Originally posted by 衰貓 at 2008-3-4 10:50 PM:
"各位男人,你地覺得會唔會過份呢...
我有講過有錢咩都得咩????

仲有,你呢個例子非常好...我依家真係係度幻想喎....
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 12:10 AM

...............................
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 12:16 AM

呢個topic可以做戀愛板開板以黎最離奇嘅自創主題!

抵讚!
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-5 12:40 AM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-5 00:16:
呢個topic可以做戀愛板開板以黎最離奇嘅自創主題!

抵讚!
我都同您講精彩咖啦~~~

交返比您喇,唔好掛住笑唔WWW呀~
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 01:01 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-5 12:40 AM:

我都同您講精彩咖啦~~~

交返比您喇,唔好掛住笑唔WWW呀~
一邊笑到一邊WWW呀~~

淨係咁已經抵加分
作者: d228216    時間: 2008-3-5 01:03 AM

絕對 no problem!!!

1)識煮飯

只要佢好鍾意煮野食, 又細胃口, 咪得!! 大把啦!!

只要佢好鍾意留係屋企咪得!! 大把啦!!

只要佢好唔鍾意識朋友咪得!! 大把啦!!

不過合適全部條件既人就唔會太多.....樣貌身材就要張就吓.....重要可能神志有d問題....不過你都預咗嫁啦
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-5 01:13 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:03:
不過合適全部條件既人就唔會太多.....樣貌身材就要張就吓.....重要可能神志有d問題....不過你都預咗嫁啦
咁既極品我高攀唔起lu~
作者: d228216    時間: 2008-3-5 01:15 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-5 01:13 AM:

咁既極品我高攀唔起lu~

你係囡都啱嫁啦

作者: newman2005    時間: 2008-3-5 01:25 AM

你列出嘅條件似係請一個"賓賓"多d! 你娶老婆黎做乜!?

老婆去下街都唔得....唔俾出街又點買餸煮飯先? 老婆扮靚d出街又驚俾人睇蝕....咁拖個黃面婆出街你又頂唔頂得順先?

呢個世界唔係剩係得你架, 你睇到自己太重要喇!!!!
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 01:31 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:03 AM:

1)識煮飯
7)...
BASICALLY THAT'S WHAT U TRY SAYING :

作者: d228216    時間: 2008-3-5 01:33 AM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-5 01:31 AM:

BASICALLY THAT'S WHAT U TRY SAYING :

I'm colour wolf

this case is anti the theory between man and women, man ask for women in terms of everything, women exchange sex(general means relationship) with man in terms of everything.

[ Last edited by d228216 on 2008-3-5 at 01:37 AM ]
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-5 01:40 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:15:

你係囡都啱嫁啦

喂!我好純情咖~~~
作者: d228216    時間: 2008-3-5 01:49 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-5 01:40 AM:

喂!我好純情咖~~~

作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 01:58 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:33 AM:

I'm colour ...
冇呀﹐我淨係想講樓主真係想搵嘅女仔喺嗰一片白色地帶度囉(BASED ON您得出黎嗰三個結論嘅交集﹐仲有…    ﹐雙關語)

唔…咁我諗揀老婆呢樣嘢因人而異嘅…… 呢個CASE 可能係特殊同極端少少﹐至於合唔合理真係AS THE TOPIC IMPLIED, 要男版友女版友人妖版友一齊思考吓啦……
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 01:59 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:49 AM:

KICK HIS....
作者: oicoic    時間: 2008-3-5 02:16 AM

睇完呢一大堆條件
先不論合理與否
樓主應該放工即返屋企
返工就野都唔講多句既人

各樣限制目的都係想老婆隨時standby
除左感情既交流
佢只係你既秘書\助手\管家\工人

咁你不如請個秘書\助手\管家\工人.....再培養感情啦
作者: KLF    時間: 2008-3-5 02:40 AM

女人其實好簡單,祇要你有大把錢,乜野條件都合理!
娛樂圈有版你睇,陳冠A同楊受S,想條女做乜都得!
如果你唔係富豪,就唔好發白日夢,大家將就吓算啦!
作者: lastwing    時間: 2008-3-5 05:10 AM

樓主你有d問題...
pose出黎叫人俾意見...俾曬意見又話睇唔明,又要發脾氣.
令我諗起我老細...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
某日佢諗左個project出黎叫我地俾意見...仲要好誠懇甘問...
細路同友人入世未深齊齊reject...跟住老細借題發揮,插左我地(同埋d同事)一大輪,仲要我同友人一齊負責個project...結果當然係一獲泡再俾老細插一輪,跟住仲要執手尾,行返舊o個套...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
既然知道係妄想就唔好問意見,預左俾人插就唔好係俾人插既時候發老脾

如果你話傳統中國係甘就唔該你搭時光機返去你既理想時代
試下係你老婆要甘管住你得唔得.
泥水工佬整門"過到自己都要過到人"
作者: Erocky    時間: 2008-3-5 10:44 AM

係咪專制? 係咪過份?

如果您老婆/女朋友調轉向您列舉番您呢d規條,
咁您咪認真諗下佢專唔專制、過唔過份囉~

如果您覺得好有牢騷、好唔合理、好多辯駁既話,
咁呢d都會係您老婆/女朋友所感覺到既~

我覺得做男生既,千祈唔好話:
「係咁架啦,做女人天生係要對男人千依百順、溫柔體貼、花容月貌、賢良淑德....」
......好多男人都會覺得係應該,但女人就會話唔係好公平~

相反,做女生既,亦千祈唔好話:
「係咁架啦,做男人天生係要對女人千般呵護、細心周到、健碩肅瀟、運籌帷握....」
......好多女人亦會覺得咁係合情合理,當然男人又會話唔係好公平~

其實以上哪一種說法都好,确實對其中一方都唔係好公平,
因為呢d咁既想法同印象,到底係邊個、係幾時定下既呢?
事實上,根本無「明文規定」男女雙方必須係咁樣~

唔同既人、唔同既時代、唔同既觀念,都有唔同既想法同印象,
所以一方覺得理所當然,一方會覺得無理專制~

咁其實,如果自己唔加咁多界限0係度,
談情說愛會唔會輕鬆d同開心d呢?
做到呢d既,固然係好開心;
但係做唔到既,亦都唔代表呢段感情有缺憾!

我覺得呢,「愛」人,
並唔係要將對方改造、變成同自己一樣既形狀,
而係互相影響、互相包容、互相共處。

人,一定會有不同性格、不同想法,
要佢改造到同您一樣,根本無意義,
佢又唔開心、您又辛苦~
更何況,呢種係「愛」咩?

如果調番轉,對方係都要改造您,
您都唔開心啦,係咪?

「改造」-唔係「愛」,係「自私」!

樓上有d朋友都講得0岩,
其實一個伴侣,只要您真心鍾意佢、佢真心鍾意您,就已經好足夠~
如果佢真係鍾意您,想做d野令您開心,
咁您唔使講到出口,佢都會盡力做到您所想既野~
反之,您都會咁做~

所以,點解唔可以愛得悠然一d、輕鬆一d呢?
咁樣,我諗雙方都會相處得舒服一點~

我唔係女仔,更唔係話要幫著女既一方,
我只係想講句忠懇d既說話~

樓主您專唔專制、過唔過份,
其實您自己心裡有數~

重要既,唔係「對方能夠為您做幾多」?
...而係,到底「您能夠為對方做幾多」?

希望幫到樓主、或者係有需要既朋友~ ^_^
作者: 衰貓    時間: 2008-3-5 11:05 AM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:03:

我覺得"神智有d問題"呢一句好鬼正,睇完笑到碌地
其實神智有問題既係佢定係嫁佢嗰個呢到底?!

[ Last edited by 衰貓 on 2008-3-5 at 11:17 AM ]
作者: xxlam01    時間: 2008-3-5 11:30 AM

yesh~

樓主同我1樣~~
都係超級大男人wor~~
作者: 衰貓    時間: 2008-3-5 01:03 PM

超級大男人 ==> 超級大難忍?!
作者: 艾力克    時間: 2008-3-5 01:08 PM

重覆o既野就唔講喇

你要求女方咁多, 咁你又o係段感情度付出幾多呢?

(可能你之前受過傷害, 所以對愛情要求多左, 但你其實要求"愛同體諒"就已經夠)
作者: 小强    時間: 2008-3-5 01:58 PM

都可以理解你點解有咁既要求。。。被女傷過   

你完全處係“自我保護”精神狀態下﹐無安全感﹐難於相信人﹐疑神疑鬼。。。

其實你真係應該睇睇心理醫生﹐解開你個心結﹗﹗

如果唔係﹐你好難會擁有一個幸福美滿既婚姻生活。

但係你開得呢個POST﹐心裡面都有把尺。

放下心裡的枷鎖﹐去接受愛吧﹗﹗

[ Last edited by 小强 on 2008-3-5 at 01:59 PM ]
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-5 03:57 PM

各位....我真係好開心有咁多repeat.....多謝咁多位肯比面...就算你地嘅觀點與角度 同我 唔同都好.....

佢尋晚打黎同我講,話睇左我呢篇文....我嗰下好驚,唔知佢點諗,唔知佢想點....我問佢"你點知架?"....佢話佢係我屋企見過我上咩網,都知道我網名...我同佢講叫佢唔好咁介意...佢話佢唔介意,話會努力去試,佢話佢想做我心中perfect嘅老婆....我同佢講叫佢唔好咁認真,我只係9up....佢話"如果你真係好想我咁嘅,我會盡力去做,因為我真係好愛你...."我聽到嗰時真係好開心,由心發出黎嘅開心....我話,"你唔好咁傻啦,唔好辛苦自己,無人做到我講嘅條件架"....佢話,"只要你愛我,我就咩都得"......

佢跟著係msn個人訊息度打"xx,只要有你就夠啦"....佢跟著問我"愛唔愛佢",我話"當然愛啦,點解你咁問??"....佢話,"你愛我,點解你唔信我,麥你覺得我一定會對你唔住咩,點解你會咁諗?"......我無出聲..我真係唔知講d咩好....我好本能咁講"sorry..sorry".......佢跟住講"唔好再諗之前嘅事啦,依家淨係得我地兩個,只要你對我好,我會跟你一世,你會唔會對我好架???"....之後係d好肉麻嘅野,唔多講啦!!

佢之後同我講,話我呢d唔係傳統同保守,係悲觀同唔夠自信(你地咁多人咁多個腦竟然無人講到呢點)...佢話佢會係我身邊陪著我,幫我趕佢地走(包括同以前所以事),佢話我地淨係得現在,無過去......佢仲話會忠於我一個,唔會睬其他男人!!!!!!
意思大致上係咁啦....因為尋晚講左成兩個幾鍾...我無可能將d對白背晒出黎...明個意思就得啦下!

我知道我咁諗係我唔岩....我明知你愛我,我都亂諗野,令你個心唔舒服,但我會盡我全力對你好做補償架....
好似你咁講,我係要個心理醫生,但我想你做嗰個心理醫生...同我一齊行所有路.....

各位,我想改一下我心目中完全老婆嘅標準!!!!!!

只有一點,愛我,對我好就夠啦!!!!!!!!!!!!!

是你喜歡我當然都愛你......
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-5 05:01 PM

我知道你有睇架...打比我呀!!!!!
作者: e_e    時間: 2008-3-5 05:55 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-5 03:57 PM:
各位....我真係好開心有咁多repeat......
(你地咁多人咁多個腦竟然無人講到呢點)...
============================
妖 , 講L左拉 , 係你自己資質低 , get唔到~~
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-5 06:40 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-5 17:55:

(你地咁多人咁多個腦竟然無人講到呢點)...
============================
妖 , 講L左拉 , 係你自己資質低 , get唔到~~
咪理佢啦, 佢都係想借呢個post 去同自己女友講野之嘛, 根本都志不在同我地傾~
作者: qqwqqwqqw1    時間: 2008-3-5 07:58 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-3-4 05:53 PM:

兄弟呀.....
【愛】字點解既呢?
...
他的【愛】無心,是個【受】
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-5 08:57 PM

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-3-5 19:58:

真係絕~
作者: 自由神    時間: 2008-3-5 09:24 PM

Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2008-3-5 07:58 PM:

條友仔知道個女人會黎睇
即刻好有禮貌
估唔到EF都會幫人Tum囡囡
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-5 11:02 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-3-5 09:24 PM:

條友仔知道個女人會黎睇
即刻好有禮貌
估唔到EF都會幫人Tum囡囡
咁都未嘗唔係一件好事黎嘅~
作者: e_e    時間: 2008-3-5 11:09 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-5 11:02 PM:

咁都未嘗唔係一件好事黎嘅~
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2556271
點睇???
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-5 11:28 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-5 06:40 PM:

咪理佢啦, 佢都係想借呢個post 去同自己女友講野之嘛, 根本都志不在同我地傾~
版主真係明白事理.....
作者: Triangel    時間: 2008-3-6 01:45 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-5 11:28 PM:

你女友有黎EF玩咪?
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-6 03:40 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-5 23:28:

大家男人心照啦~
個女人係你自己嘅, 自己傾掂佢喇~
每對情侶都有自己嘅相處方式, 我地外人係唔會比到咩意見嘅, 你地知道要為對方做d 乜付出d 乜就得喇, 係好係壞睇你自己喇.
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-6 03:41 PM

Originally posted by Triangel at 2008-3-6 13:45:

你女友有黎EF玩咪?
叫佢個女友叫多d 姐妹上黎EF 等我地招呼啦~~
作者: 小强    時間: 2008-3-6 05:18 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-6 03:41 PM:

叫佢個女友叫多d 姐妹上黎EF 等我地招呼啦~~
姐妹??

Photo please!!!
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-6 09:19 PM

Originally posted by 小强 at 2008-3-6 17:18:

姐妹??

Photo please!!!
做人又唔可以以貌取人!
你隻小强好靚仔咩?
難得有機會可以有女會員同我地班麻甩傾偈,仲咁多要求?
第日嚇親d 女仔唔敢上黎你就做左千古罪人喇~ 
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-6 10:48 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2008-3-6 09:19 PM:

做人又唔可以以貌取人!
你...

作者: e_e    時間: 2008-3-6 10:57 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-6 10:48 PM:

作者: trista_cheong    時間: 2008-3-6 11:17 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-6 10:57 PM:

好正﹐再有深度啲可以再刻劃成一篇情色小說
作者: e_e    時間: 2008-3-6 11:18 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-6 11:17 PM:

好正﹐再有深度啲可以再刻劃成一篇情色小說
我一直在寫的不是嗎???
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-6 11:23 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-6 11:18 PM:

我一直在寫的不是嗎???
係呀我知呀﹐不過色文同情色小說始終有啲唔同ga噃……
作者: e_e    時間: 2008-3-6 11:26 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-6 11:23 PM:

係呀我知呀﹐不過色文同情色小說始終有啲唔同ga噃……
願聞其詳
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-6 11:30 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-6 11:26 PM:

願聞其詳
通常黎講:

色文 <== 引起讀者性幻想﹑挑起性慾為目的

情色小說 <==透過情慾描寫引導讀者思考

甘仔啲色文係有啲唔同﹐因為您會加插好多元素例如歷史﹑政治狀況引人思考

但係我指嘅情色小說嗰啲描寫係男女情感關係嘅深入刻劃

不好勿插
作者: e_e    時間: 2008-3-6 11:36 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-6 11:30 PM:

通常黎講:

色文 <== 引起...
點敢??? 搏ban咩~~ 咁你覺得我篇 "劉亦霏" 點???
我自己都覺得唔太好 , 但有向e個方向努力~~
作者: trista_cheong    時間: 2008-3-6 11:45 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-6 11:36 PM:

點敢??? 搏ban咩~~ 咁你覺得我篇 "劉亦霏" 點???
我自己都覺得唔太好 , 但有向e個方向努力~~
有個方向努力﹐咁就好啦~

您得ga﹐互相加油啦~
作者: e_e    時間: 2008-3-6 11:47 PM

Originally posted by trista_cheong at 2008-3-6 11:45 PM:

有個方向努力﹐咁就好啦~

您得ga﹐互相加油啦~
可以的話 , 去甘肛談下美大選 , 不可以的話 , 請留 "有事忙" ~~
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-7 03:45 PM

回番上面班友仔先.....

叫我未婚妻(自稱,佢仲未應承)帶女上黎同你班仆x吹水 ???

咪傻啦,有都自己食啦,益你地???

尢其係你呀...版主,個topic係我
作者: shanlinlla    時間: 2008-3-7 03:46 PM

叫我未婚妻(自稱,佢仲未應承)帶女上黎同你班仆x吹水 ???

尢其係你呀...版主,個topic係我開嘅,竟然有人加分加得多個我???

有條友仔加左12分...但我先得9分????

咁啦,你加多我4分,我就叫我未婚妻帶佢d fd上下黎吹水啦
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-7 06:19 PM

Originally posted by shanlinlla at 2008-3-7 15:46:

尢其係你呀...版主,個topic係我開嘅,竟然有人加分加得多個我???

有條友仔加左12分...但我先得9分????

咁啦,你加多我4分,我就叫我未婚妻帶佢d fd上下黎吹水啦
仆x前仆x後, 你想喺你條女面前認叻就唔該先學識尊重人, 我地從來無旨意你有咩好關照, Trista 夠係女仔咯, 佢都可以叫佢d friend 上黎啦, 有乜咁了不起?

我地版友之間講笑你咪當真啦天才~

你有本事物食晒佢咯, 可憐你連自己條女都未搞得掂仲要借我地過一棟, 你自便啦~

本來我地當你係笑話咁睇, 加你分係因為你無知得黎有娛樂性, 但係你竟然當老馮?
你開個topic 叫好叻咖? 咁個個開topic 嘅物要加爆分?

你憑乜去鬧人要人加分比你? 你估欠左你咖? 想喺條女面前耀武揚威, 唔該秤吓自己夠班未?
加你分就唔會喇, 你留返啖氣去搞掂你自己d 野先啦, 你條女d friend 我地無興趣~

女之嘛, 喺EF 識我日子耐嘅都知根本無難度, 你無知我只有講句幫你唔到~

BAN.

[ Last edited by BOYDWAN on 2008-3-7 at 06:41 PM ]
作者: gn00987333    時間: 2008-3-7 07:24 PM

我都覺得你開個貼係有目的架啦
早知我就認認真真咁數爆你
作者: coolala2005    時間: 2008-3-7 10:57 PM

明年今日

若這一束吊燈傾瀉下來 或者我 已不會存在
即使你不愛 亦不需要分開

若這一刻我竟嚴重痴呆 跟本不需要被愛
永遠在床上發夢 餘生都不會再悲哀

#人總需要勇敢生存 我還是重新許願
例如學會 承受失戀
明年今日 別要再失眠 床褥都改變 如果有幸會面
或在同伴新婚的盛宴 惶惑地等待你出現
明年今日 未見你一年 誰捨得改變 離開你六十年
但願能認得出你的子女 臨別亦聽得到你講再見

Repeat #

在有生的瞬間能遇到你 竟花光所有運氣
到這日才發現 曾呼吸過空氣

作者: SWK    時間: 2008-3-7 11:26 PM

Originally posted by coolala2005 at 2008-3-7 22:57:
明年今日[/...
HIHI 騎豬人
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:12 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-4 10:45 PM:

如果真係唔使老婆做野本來都無乜野 ...
無乜野??? 大佬 , 家庭主婦都會出街拉 ,
如果唔比出街果d , 叫禁固 ; 唔肯出街果d , 叫自閉~~
細路, 重新睇過我講既野啦~~
我係話: 如果真係唔使老婆做野本來都無乜野...
即係話唔使佢返工丫!! 唔係唔俾佢出街丫!!
作者: e_e    時間: 2008-3-9 01:21 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 01:12 PM:

為左賠罪 , 送歌你聽
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=176166&fpage=1
作者: BOYDWAN    時間: 2008-3-9 01:25 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 13:12:

啱~
完全同意~
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:29 PM

以我黎講, 我無要求老公做既, 佢做到曬:
1)識煮飯 (我老公唔識煮飯, 特登睇住食譜煮俾我食)
2)顧好屋企(家務佢做曬, 仔仔由我睇, 不過佢會幫手)
3)短裙,短褲,低胸衫同我扔晒佢(如果我有本錢, 佢都希望我咁著, 佢話依家唔著唔通等三十幾歲先黎著咩?!)
4)一定唔可以勾佬(呢樣我都唔會做)
5)係我放工返屋企時,佢都要係屋企(我返到屋企, 佢已經返左黎, 平時都係屋企打機)
6)最好唔好帶朋友上屋企(佢唔鐘意人上黎, 但係有需要佢都無所謂)
7)體重唔可以超過60kg.....(佢唔鍾意肥妹, 但係生完之後我係一個肥婆...但唔會俾自已超過60kg~~哈哈)
8)唔知係咪我奇怪,我覺得食晚飯一定要三餸一湯.....(兩餸一湯, 佢煮俾我)
9)如果無咩特別事,我都唔想佢出街....(只要我鐘意, 去邊都得, 但係我本身都好痴家)
10)唔好將屋企嘅事同人講....(佢都唔鐘意, 如果俾佢見到呢篇野可能會炸下型...不過大家都唔識我, 無所謂啦!!!)
11)我要我老婆十點之前返到屋企..(都係由得我, 只要安全就得 )
12)我唔會比我老婆食煙飯酒... (我本身唔食, 都唔想佢食)

我唔會要老婆返工,我會養佢......(我要返工, 但係所有基本開支由佢出, 我份糧除左俾阿媽家用, 就要黎儲&投資)

你既要求好多女人未必做到, 正如我老公所做既野我相信好多男人都做唔到......但係以上既野係我老公錫我愛我先咁做(曬下命先~~), 唔係我強迫佢做.......

傳統係咪真係可以維持個家呢? 你可唔可以為你老婆做以上既野呢?!

作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:31 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-9 01:21 PM:

為左賠罪 , 送歌你聽
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=176166&fpage=1
一入黎就聽左啦...."夕陽無限好"...正如你所講, 我都差d喊~~
thx~~
作者: e_e    時間: 2008-3-9 01:32 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 01:31 PM:

一入黎就聽左啦...."夕陽無限好"...正如你所講, 我都差d喊~~
thx~~
咁 ... 你唔加分???
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:38 PM

Originally posted by d228216 at 2008-3-5 01:03 AM:

1)識煮飯
7)...
睇返你篇野......原來我都附合全部要求喎!!
除左呢句:重要可能神志有d問題....(係有少少傻傻地, 不過大至上都無問題~~)
但係.......我唔會俾呢d男人得逞!! 哈哈!!

[ Last edited by 極樂 on 2008-3-9 at 01:53 PM ]
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:39 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-9 01:32 PM:

咁 ... 你唔加分???
加分? 我可德可能丫?!
我唔俾人扣分已經偷笑啦~~
哈哈!!
作者: e_e    時間: 2008-3-9 01:46 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 01:39 PM:

加分? 我可德可能丫?!
我唔俾人扣分已經偷笑啦~~
哈哈!!
媽媽級會員喎 , 應該破格提升拉~~
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 01:51 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-9 01:46 PM:

媽媽級會員喎 , 應該破格提升拉~~
咁我都已經係三年間升到"高級會員".......
真係唔覺唔覺就三年....
入黎第一篇係話我感情出現問題...
依家仲連仔都生埋添......
不過呢到我相信呢到"靚女會員"就大把.....
活躍既"媽媽會員"唔知有幾多位呢?! 哈哈~~
作者: 自由神    時間: 2008-3-9 02:29 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 01:51 PM:

咁我都已經係三年間升到"高級會員". ......

真係勁!
好多有目的既會員,存心求分,求極都求唔到

極樂姐用平常心入黎就話都無咁易做左高級會員
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 02:44 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-3-9 02:29 PM:

真係勁!
好多有目的既會員,存心求分,求極都求唔到

極樂姐用平常心入黎就話都無咁易做左高級會員
小弟弟你話緊你自已丫?!
你仲遲過我入黎....
但係你已經做左副板主...
我真係自愧不如~~
作者: 自由神    時間: 2008-3-9 02:48 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 02:44 PM:

小弟弟你話緊你自已丫?!
你仲遲過我入黎....
但係你已經做左副板主...
我真係自愧不如~~
小弟弟....人地年紀好大嫁啦

我得個名嫁咋...加上都未到副版主咁高職位,我PC仔黎嫁咋

極樂姐!BB佢幾好嗎?
作者: 極樂    時間: 2008-3-9 07:25 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-3-9 02:48 PM:

小弟弟....人地年紀好大嫁啦

我得個名嫁咋...加上都未到副版主咁高職位,我PC仔黎嫁咋

極樂姐!BB佢幾好嗎?
你年紀大? 咁我點丫!?
不過我唔知乜野叫 "pc仔"~~哈哈!!

唉.....講起bb就心痛啦!!
佢病左丫!! 感冒丫...
睇左兩次醫生都仲未好..
其實唔係大嚴重, 但係佢有痰痰作怪...
又咳唔出喎...琴日睇多次醫生...
希望可以清埋d痰, 快d好返啦!!
始終呢排打開報紙, 全部都係好負面既新聞...
我都唔敢輕視d菌...
作者: 自由神    時間: 2008-3-9 11:08 PM

Originally posted by 極樂 at 2008-3-9 07:25 PM:

你年紀大? 咁我點丫!?
不...
pc仔咪最低級既警察囉.....

小事黎既。唔好咁緊張
BB仔係無咁快好
不過唔係大病黎
有你照顧,好快會好番嫁啦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0