標題: 阿仙奴又俾球證玩死! [打印本頁]

作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 04:39 AM     標題: 阿仙奴又俾球證玩死!

今日UEFA Ars 2-4 Liv
阿仙奴又俾球證玩死!

十二碼....阿仙奴次次無份..俾人踢又無, 拉衫又無, 推又無, 剷又無
人地係又十二碼唔係又十二碼...!
D球證係咪路呀.....過份到個個都誤判? 我唔止無言..直頭想爆粗!
成季阿仙奴有成10個以上十二碼冇判到...
馬後炮講句...唔係十二碼...阿仙奴點會搞成咁...
仲做緊1哥啦!

league係咁...
UEFA又係咁....

阿仙奴冇大賽命...
:唉...有時睇阿記睇到我都想喊...
搓得好睇...扭得好睇...俾球證玩謝....
今場2-2果時我開心到跳起

p.s  Walcott超癲...過左5個...
果球真係拍爛手掌

p.s2 係bo. 冇講到.. Sanderos真係慢到...想死...
佢mark hyypia都好有問題...
新一代計時炸彈?
F9射得好靚...但佢真係連身都未轉到....

球證們! 你地玩晒啦!

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-9 at 05:07 AM ]
作者: capicapi    時間: 2008-4-9 04:41 AM

READY 4大皆空lu 阿記
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 04:45 AM

Originally posted by capicapi at 2008-4-9 04:41 AM:
READY 4大皆空lu 阿記
如果下場去盡....win到manu仲有機...
作者: pakho    時間: 2008-4-9 04:45 AM

唉...又誤判, 已經唔係第一次, 無言...........
作者: pakho    時間: 2008-4-9 04:47 AM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 04:45 AM:

如果下場去盡....win到manu仲有機...
機唔係冇囉...好低, 你睇法比仔下半場都唔走動就知啦
作者: kaing    時間: 2008-4-9 04:53 AM

我唔係阿仙奴迷.....不過睇完佢幾場比賽.....
我最後可以講句.....佢地係輸比球證.....
大膽d 講句...d 球證一定收左錢...
利記真係死好命...佢地一定羅唔到歐聯...
作者: hidefat    時間: 2008-4-9 04:56 AM

我覺得係輸俾自己
出senderos已經係最令人r頭既行為
結果就因為佢輸左頭兩粒
作者: 禾確特    時間: 2008-4-9 04:58 AM

幾時都話球証係決定勝負o既最主要因素.....

好波係冇用的!!!

我都係阿仙奴fans.......睇到一句聲都冇!!

球証.....你好o野!!!

下次唔駛咁煩啦.....叫F9 入到禁區自己跌低..

然後吹12 碼啦!!!

場波唔駛一分鐘都可以完啦....

做乜要阿仙奴d 球員踢九十分鐘呢??!!!

對於球証o既執法....六個可以講晒,

超低能 勁搞笑!!!
作者: 禾確特    時間: 2008-4-9 05:00 AM

Originally posted by hidefat at 2008-4-9 04:56 AM:
我覺得係輸俾自己
出senderos已經係最令人r頭既行為
結果就因為佢輸左頭兩粒
呢個都係一個問題.......
以佢o既實力....
真係唔應該踢大會....
有人買佢雲加應該放佢走啦!!!
作者: 禾確特    時間: 2008-4-9 05:01 AM

Originally posted by pakho at 2008-4-9 04:47 AM:

機唔係冇囉...好低, 你睇法比仔下半場都唔走動就知啦
一季踢足晒.....雖然係有d 失望,

但完全明白同收貨!!!
作者: pakho    時間: 2008-4-9 05:03 AM

Originally posted by 禾確特 at 2008-4-9 04:58 AM:
幾時都話球証係決定勝負o既最主要因素...
espn條友話輸得心服口服....咁樣輸左叫人點服.....
我對球證執法好失望
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 05:05 AM

但老實講唔止今場...
阿記真係好多次都因為球證執法而失分/出局....
冇理由個個球證都收左錢呀
作者: 你好呀    時間: 2008-4-9 05:27 AM

我個fd 係利物浦fans, 佢成埸都話好彩有senderos,,有左佢冇咁愁~阿仙奴頭果十幾分鐘好鬼勁,,連阿蒙尼亞都冇乜點見過
作者: justhandguns    時間: 2008-4-9 05:35 AM

大膽d 講句...d 球證一定收左錢... x2

好多球證都唔鐘意Arsenal, Liverpool 同 ManU 通常都有着數。 睇黎Wenger又會上訴!
作者: pakho    時間: 2008-4-9 05:36 AM

去片啦~
http://www.youtube.com/watch?v=3s4Z-LbZIeM
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 05:37 AM

Originally posted by justhandguns at 2008-4-9 05:35 AM:

好多球證都唔鐘意Arsenal, Liverpool 同 ManU 通常都有着數。 睇黎Wenger又會上訴!
點解好多球證都唔鐘意Arsenal  
上場UEFA個球證公開道歉左話KUYT拉HLEB果球應該係十二碼

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-9 at 05:39 AM ]
作者: r1025    時間: 2008-4-9 06:30 AM     標題: 阿仙奴又俾球證玩死!

I really feel unhappy and upset.  I don't know what is going on.  One minute before they are all in heaven and then back to the bottom most.  What is going on!!
作者: T14H    時間: 2008-4-9 07:56 AM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 05:37 AM:

上場UEFA個球證公開道歉左話KUYT拉HLEB果球應該係十二碼

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-9 at 05:39 AM ]
道歉....距離5碼都睇唔到,佢咪X再做球證,破壞公平競技...

No bad words allow in here

[ Last edited by brightlee on 2008-4-9 at 11:25 AM ]
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 09:07 AM

好心你班友啦, 輸就輸啦!!

無錯球12碼係好有問題, 但亦有睇錯既理由,
兩個人痴得咁近, 你地睇埋慢鏡就梗係知道錯啦,
個球証要電光火石間作決定, 吹錯有咩奇?

阿仙奴除左怪欠運之外, 點解唔問下自己, 主場果場點解係1比1?
如果上星期主場贏既話, 相信而家出局既係利物浦!!

其實利物浦輸果2球, 後防完全不知所謂, 阿仙奴要賴欠運出局,
不如話自己捉到鹿唔識脫角好過啦....
作者: ~abc~    時間: 2008-4-9 10:01 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 09:07 AM:
阿仙奴除左怪欠運之外, 點解唔問下自己, 主場果場點解係1比1?
如果上星期主場贏既話, 相信而家出局既係利物浦!!

...
咪又係因為球証冇判12碼囉,唔判又走出黎道歉,玩哂啦
作者: 雷公    時間: 2008-4-9 10:05 AM

我都唔係阿迷,不過兩場波,我都覺得兩個球證都好顯偏幫利記,今輪評心而論利記絕對勝之不武
作者: wer    時間: 2008-4-9 10:49 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 09:07:

...
阿仙奴已經輸左,大家只是覺得阿記輸得好唔抵,為阿記抱不平者

[ Last edited by wer on 2008-4-9 at 10:51 AM ]
作者: kaing    時間: 2008-4-9 11:10 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 09:07 AM:

...
其實我都係最近先睇阿仙奴近3場既賽事...
對住利記....
3場都好睇...不過3場球證都好有問題...
我自己都無話鐘意邊隊多d...
但係睇完3場我就鐘意阿仙奴多d 啦...
完全出於佢地真係輸得唔低...
3場我都完全睇曬...3場都有問題既12碼...
點解次次都係利記獲利?

其實一場波...個球證公正係好緊要...
唔係即係場波跟本就唔係11對11...
3個問題十二碼...老實講...個個睇都知...最無機個十二碼係利記果個....
阿仙奴個d 明顯到...球證位置重近到...咁都唔吹我就真係覺得d 球證偏幫到...

不過我個人認為假波係存在...不過估唔到歐聯同英超都可以係咁...
真係對足球完全失望,西甲我都已經唔q 睇...實在太假...
頭幾隊輪住輸...依ga d 運動真係同d 政治唔係就金錢...再唔係就面子...
跟本就唔係競賽...唉完全.....失望

個人認為...我覺得阿仙奴d 球員d 樣太林善...
如果好似車仔d 人咁惡d 串d...我覺得d 球證唔會咁多吹錯...
不過如果係咁就唔係阿仙奴...
作者: kaing    時間: 2008-4-9 11:40 AM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 05:37 AM:

道歉都無用啦...事實都出左局...今次吹阿仙奴被十二碼...都係一笑置之...
算數...上次利對阿 3次都係有利....阿仙奴
今次轉個槍頭...真係無野講...對假波失望...
曼聯...羅雙win...算數
作者: 古剎之楓    時間: 2008-4-9 11:45 AM

...
如果照你咁講      過程快
但係睇唔到    就可以吹錯???
連續2次都吹錯係正常??

同埋依家講緊有唔公平既事發生
你又講阿仙奴其他輸既因素
如果講   其實有仲多

賽程 :  連續同一對手3次喎      比人捉到路係好易   雲格係後面做左幾多野  你又知幾多?
傷兵+冇態 :  睇阿記要迪亞比都出    已經反映唔到真正既實力
心理質素 :  阿記都仲有機會爭聯賽      但係利記已經一早玩完   硬係出哂力打依場   

可能唔止以上依d因素tim   
所以球證比個12碼係非常影響到阿記既士氣
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 11:56 AM

Originally posted by 古剎之楓 at 2008-4-9 11:45 AM:

如果照你咁講      過程快
但...
個人比較鐘意你下半part既分析, 即使唔係完全同意晒你講既!!

球証吹錯, 係司空見慣既事, 雖知佢地都係人, 做球員既,
都唔會下下無出錯, 球球得心應腳, 球証往往要係少過1秒內作出決定,
有時候吹錯左, 係情有可原...

當然唔係話咩都可以吹錯, 但尋晚果球, 身體係有明顯接觸, 佢吹錯亦唔係好離譜..
要怪既, 就怪fifa, 遲遲唔刻引入高科技...
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 12:22 PM

Originally posted by kaing at 2008-4-9 11:40 AM:

道歉都無用啦...事實都出左局.....
喂, 好心你地唔好個賽果一唔合自己心意, 就話係"假波"啦...

咁我又想問下, 點解d球証要幫利物浦? 收左錢?
咁點解利物浦可以洗橫手, 阿仙奴又唔得?

賴球証, 不如話自己第一回合和左好過啦,
吹錯波日日都有架啦, 曼聯星期日有球12碼都無吹到啦,
贏唔到, 不如怪自己點解咁易失2球比人啦...

就算係談得最熾熱既"假波", 02年意大利對南韓,
韋利係生性既入左球單刀, 就唔洗輸比個球証啦...
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 12:33 PM

係抱不平架啦...輸係輸左....
但我覺得真係輸比球證lor..
利記果球判左可能接受到...但冇理由個個球證都唔吹十二碼比阿記呀?
次次因為被判十二碼而失去領先優勢...反而要去反撲/ 搶攻.
明明係應得十二碼又冇左....點踢呀...
隊波實冇士氣啦...根本就好唔公平. 仲有呀
誤判已經唔係第一次, 係league/Uefa加埋不下5,6次啦!

...
咁上回合果球冇得講啦話, 拉衫到咁, 古治拉得夠明顯啦話....
仲有之前艾迪ba約對伯明瀚俾人拉住條褲都唔吹...球證係對住5步外lor....
Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 12:22 PM:

喂, 好心你地唔好個賽果一唔合自...
因為阿仙奴冇錢

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-9 at 12:57 PM ]
作者: arthur8088    時間: 2008-4-9 12:49 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 12:22:

totally agree with you...Arsenal should blame for the defence last night~~instead of the ref~~

how could Hyppia could make a header so easily in Reds' first goal?where was Sendros?he was supposed to mark Hyppia tighyly!!!!

how on earth Sendros could let Forres to turn around and make a shot so easily in Gunners' restricted area!!?? Torres was not tight mark at all in that goal, from the point he got the ball and made a banana shot.....and Sendros didn't do anything like try to tackle him..

For offence, Adebayor had missed a vital to make it draw just after Torres scored...if he could finish that shot perfectly, Gunners would be the one to progress to Semi final~~

Seriously...DONT always blame for Ref before evalute your own teams performance...if you had an experience of becoming a ref in a game..not this kind of vital game, you would definitely understand how hard to be a ref!!!

with this kind of performance from Sendros, Gunners do not really worth of progressing to semi final~~seriously~~
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 12:51 PM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 12:33 PM:
係抱不平架啦...輸係輸左....
但我覺...
阿仙奴無錢係一般香港人既想法, 不如check下近幾季,
起新球場影響之下, 每季買人仍然出到幾多錢再講...

球証錯隊隊波都受過, 要講既曼聯都一堆12碼無吹到, 季初利記對車仔都有誤判
球証誤判只能怪運氣, 硬要將阿仙奴出局賴晒球証似乎有欠公道...

不如睇番阿仙奴近期既from line, 由fa cup出局開始計,
12場錄得 2勝7和3負既劣跡, 得14球但失18球,
當中只有3場可以保持清白之身, 對手其中有2次係同樣無from既ac米蘭...

若果你認為呢個反映唔到現實既,
就再無咩好講...
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 12:56 PM

Originally posted by arthur8088 at 2008-4-9 12:49 PM:

totally agree with you...Arsena...
今場可以見到senderos真係廢到...
F9射埋佢都未轉到身...
A25錯失良機都係事實....

但我地既不滿係..
無數次既誤判十二碼.
我明白球證難做....
但係多次已經害死阿仙奴啦bo...
唔係講今場, 係league同uefa...上回合果球Kuyt點都係啦...仲有對Birmingham都係...
次次都因為十二碼飲恨...點gur呀...
仲有Liv今場都唔見得踢得好呀..
唔係問題球penalty...佢地一定出線?
作者: T14H    時間: 2008-4-9 12:58 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 12:22 PM:

輸第2球有咩好賴?
實力問題
但係第3球唔同,完全係球證問題
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-9 01:00 PM

阿仙奴無錢係一般香港人既想法, 不如check下近幾季,   <--- 呢個你可能都講得arm既
起新球場影響之下, 每季買人仍然出到幾多錢再講...

球証錯隊隊波都受過, 要講既曼聯都一堆12碼無吹到, 季初利記對車仔都有誤判
球証誤判只能怪運氣, 硬要將阿仙奴出局賴晒球証似乎有欠公道...   <--- 咁係季尾每一場都咁重要既賽事出現誤判唔通就唔係一個致敗原因? 真係check下啦...好多次啦...士氣都冇晒啦...

不如睇番阿仙奴近期既from line, 由fa cup出局開始計,
12場錄得 2勝7和3負既劣跡, 得14球但失18球,
當中只有3場可以保持清白之身, 對手其中有2次係同樣無from既ac米蘭...  <--- 佢地近況係差, 防守有問題又係一件事...但球證係咁判十二碼俾對方...自己就次次都冇公平判決...點踢呀...

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-9 at 01:02 PM ]
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 02:50 PM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 01:00 PM:
阿仙奴無錢係一般香港人既想法, 不如c...
我係覺得出局唔係完全因為欠運, 反而同佢地近態唔好有更大關係..

至於講到運, 上次作客保頓果d, 點計?
作者: LIUSHEK    時間: 2008-4-9 02:56 PM

雖然唔係阿仙奴既球迷, 但係對於尋晚場比賽都覺得可惜!!
阿仙奴追平既一球, 即使唔係佢地既球迷, 都值得起立鼓掌!!
雖然阿仙奴下半季既水準真係下降左, 但係佢地既鬥志真係值得欣賞, 好多場比賽都係落後之下窮追猛打!
今季雖然四大皆空, 但係只要保持呢份鬥志, 下季一定可以捲土重來!
禾確特呢場既入球顯示左佢速度同體能上既能力, 希望雲加好好調教之下, 將來成為英格蘭既希望之星啦!
作者: HansChan    時間: 2008-4-9 03:40 PM

我覺得有啲人講嘢真好低能!
有啲本末倒置!
乜嘢要怪就怪自己主場唔贏,又自己後防唔做好啲之類......
乜都係自己隊有問題??佢哋冇盡力去入波??!!!冇盡力去贏?
比賽呀大佬!
兩隊實力相若,你話要做好啲就做好啲咩!
你話要做官呀,點解自己唔年年考第一甘呀?!你話考第一就第一呀?!你當其他人死o架?
阿仙奴係絕對輸得唔抵係事實一個,首次回合都係因為球證誤判而出局係事實!
如果照嗰啲廢話甘講,吓吓自己做到"無械可擊"就唔會輸....甘就唔會有球證因素哩個問題!!
比賽,我唔否認運氣, 球証判決係比賽既一環!
阿仙奴輸係輸得可惜!
但唔係可以話自己做好啲就唔駛而家頼球証...
倒返轉睇,球證冇誤判,阿仙奴係唔係出咗線吖?!
我唔可以話一定,但以自己眼睇到既賽事可以話係"好大可能好大把握!"
而家就係"正正因為球證既不知所謂,而直接令阿仙奴出局",我估哩句話係冇可能唔成立!
自己打好啲唔好俾人入波之類既說話,講嗰個都超低能!!
我想問有乜球隊係會唔輸波同失球??!!!
"如果自己做好啲就唔駛輸"既說法,講嗰個都白癡!
"如果自己做好啲輸咗都冇說話講,問心冇愧"既說法都還可以話係安慰說話!

[ Last edited by HansChan on 2008-4-9 at 03:42 PM ]
作者: arthur8088    時間: 2008-4-9 04:08 PM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-9 12:56:

今場可以見到senderos真係廢到...... 但係多次已經害死阿仙奴啦bo...
For me, they are not the main reasons to make Arsenal in such a disaster...it's the dressing room atomosphere and Wenger himself..

In last league match, after Bendtner scored, no one went up to give him some applaud or encouragement...Only Walcott did it...it's quite obvious that everyone was still angry with his contribution to Liverpool in 1st leg of CL quarter final...With such a poor team spirit, how could they able to achieve trophy together...

Thus, Wenger has to take up this responsibility...He should have spent some time with players to solve problems between everyone....and more important is not showing to everyone on tv~~it's dressing room problem...should only be kept within dressing room...

the worst is he has chosen Gallas as Gunners' captain
how does he dare to select a newbie in his team to be the captain~!!?? and he's from same city's rival team~~~It has almost be proven that is not qualify to be captain...in this situation, he should be the first one to congratuate Bendtner..that's what a Captain should be...in fact, he didnt stand out to defend his fellow teamates~~

However, what he did is just sat on the pitch roaring and in tears (after VS Birminham) and saying all his good friends are chelsea players before a vital match before VS Liverpool!!  it's team spirit killing speech~!!! seriously~~
Have you ever seen Tony Adams, Dennis Bergkamp and Henry do similar things??

Of course, just like A Migofans says, their recent condition is another factor...everyone was nearly exhausted on the pitch~~Cech has lost that kind of energy that handle both offense and defense well~~and Wenger didnt trust his bench players...I cant remember when was last time G19 playing for Gunners...and Suddenly he was required to step onto the pitch in such critical conidition...Failure is probably the result that Gunners could expect for in CL...

You can see the difference between Fergie and Arsense this time...Sir Alex trust Darren Fletcher and JS Park in some vital match~~like vs Arsenal in FA Cup and 1st leg CL match VS Roma...

so i would say it's kind of wenger's problem this time~~
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 05:25 PM

Originally posted by HansChan at 2008-4-9 03:40 PM:
我覺得有啲人講嘢真好低能!
有啲本末...
本末倒置咩? 咁你話我知點解阿仙奴要追番和?
試諗下如果上週係主場贏緊2比1或者1比0, 尋晚輸緊3比2, 洗唔洗出局?
仲洗唔洗成隊谷晒上去輸多球?

個問題係因為自己主場得唔到甜頭, 作客果時唔可以輸,
正因為咁影響到個打法, 一定要狂攻求作客入球, 戰術上已經輸晒..

我再重申, 我都覺得佢地欠運, 但出局要完全賴晒係球証問題, 似乎講唔通,
打12場波贏得果2場, 真係一d啟示都無? 唔通之前12場都欠運?

輸波賴球証, 同賴條柱同門楣, 賴舊草頭賴天氣一樣on居...

就如巴塞若果聯賽最終第2都無, 最好拆左果幾條門柱去燒,
因為上星期, 果幾條柱直接影響佢地和波....
作者: amigofans    時間: 2008-4-9 05:31 PM

Originally posted by arthur8088 at 2008-4-9 04:08 PM:

For me, they are not the main r...
嘩, 真係無留意呢d位wor, 團結同紀律絕對係行先...
呢班友仔都係要教下架啦...
作者: HansChan    時間: 2008-4-9 08:01 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-9 05:25 PM:

本末倒置咩? 咁你話我知點解阿仙奴要追番和?
咪就係講哩樣嘢!
乜嘢叫點解"被"追返和??
比賽係兩隊响度打,唔係你入人就就人入黎!
有乜理由叫點解?!
入人波或被入係兩隊波比賽既事!! 係兩隊主角既自我因素!哩個因素可以係實力或運氣!
至於球證判錯就唔可以談得上係應唔應該!基本上係一定"唔應該"!!(唔好咬文著字,我意思係沉晚甘既錯!)
一隊波後防犯錯,係與人冇由,但球證判錯就絕對係外在因素!!
所以去問"點解要被追和"同問"點解要輸"或你阿媽問"點解你係都唔考第一"係冇分別!
你讀完書識晒都好,但傻傻哋自己答錯題,同個阿sir改錯你份卷俾錯你分而冇得上訴,你話有乜分別??你唔通又可以話"咁你又話我聽點解你係要俾你個阿sir改錯喇?"甘???
再講,俾人"追返"有乜應唔應該??有乜怪唔怪自己?
打十二場波兩分同沉晚甘樣輸係兩件立既事,如果佢哋既劣況令佢哋沉晚打得唔好,所以輸,就講得通!!
但沉晚佢哋打得唔好??
輸响乜先?!唔係賴球證!!!係事實球既出錯而輸!冇得連返之前嗰場唔贏人所以搞著自己黎講!
簡單啲講係,阿仙奴要出要逹到某個條件就ok 喇,in case冇外在因素!而家就係一外在因素所以出唔到線!係事實!唔係賴人定怪自己!!
所以以你既既講法,好多都係事後孔明,同根本冇得"點解"!
而家係明顯不過係"俾人入波,但係基本上係好大機會贏返(出線),不過因為第三者既錯誤或不公平而導致個結果唔係甘!
如果可以你甘問"點解要被追和".....甘好多都可以點解....."點解佢哋啲射門唔射好啲"...."點解佢哋唔一早贏夠三比零"......"點解輸完球十二碼佢哋唔即刻入返一球"....."點解個球證唔幫返阿仙奴"......"點解個球證要判錯"...."點解.............點解......點解............."

"個問題係因為自己主場得唔到甜頭, 作客果時唔可以輸,
正因為咁影響到個打法, 一定要狂攻求作客入球, 戰術上已經輸晒.."
哩樣嘢係你話既!!
有絕對??(冇甜頭就係事實!)
強攻就係戰略失誤?????
沉晚被入第四球,無錯係冇人係後面所以輸....強攻緊!
但冇球十二碼,佢哋輸緊時,係火上加油,最後點??咪就係領隊既換人,追成二比二!!
甘強攻好,強守好乜都好....根本唔係"戰術上輸晒"...係隊波"有需要甘打"!!
影唔影响個打法,你同我都冇資格講!係個領隊話既!

[ Last edited by HansChan on 2008-4-9 at 08:17 PM ]
作者: goodtime    時間: 2008-4-9 09:44 PM

我係利記fans

大家唔好嘈落去吧, 冷靜一點
1. 如果利記出局, 輸俾walcott果球波我都心服口服
2. 球證都好難做, 成日都話球證收黑錢, 真係無人會夠薑做球證
3. 兩隊後防都麻麻, (但阿仙奴senderos就真係超唔掂)
兩隊邊隊進級都好, 應該四強止步
作者: kaing    時間: 2008-4-9 09:49 PM

其實filter-052fans 兄...有無睇曬整場波?
開頭...利記係踢442  而阿記係踢451
開頭15分鐘左右阿記係踢得好好...利記既442 中場係唔夠阿記來ga...
所以開頭先輸一球.....
之後利記轉433 先羅返攻勢...追成平手...
之後就一路比較悶...到f9 一球2比1
阿記轉人...禾仔入來...一過幾個追返2比2...
其實都已經8十幾分鐘...
點知...唔夠5分鐘...個球...跟本個球證諗都好似唔洗諗就吹十二碼...
其實講真...場波...阿記主場作客...都打得好好...
利記...轉返來講...唔係十二碼佢係唔係真係可以出線?
一場波...唔係真係11個對11個...重有球證球迷...
唔係洗咩分主客ja...
重有球證個問題...唔係賴...係事實真係誤判...
如果依ga 既比賽有慢鏡幫助去判...真係一個非常公平既比賽下...
你估會點?
講返轉頭...點解依ga 既比賽唔攪lee d 野幫助球證...?
唔夠科技咩? 點解唔攪...大家成年人自己諗...
我可以大聲講...大家有生之年都唔會有lee d 野...
誤判唔係新事...50年之前都有...今時今日2008年啦...
都重有誤判...大家唔覺得奇怪...重要覺得係事實係會咁ga 啦...
咁我覺得大家真係天真左小小...

小弟睇波由198幾年已經開始睇...越睇越覺得依ga 既足球
跟本唔係競賽...而係搵錢...
我覺得今次阿仙奴十二碼事件係好值得大家反思一下...
好多野大家覺得係事實無法既野...唔係一定係咁...
只係點解要係咁?
作者: YingTung    時間: 2008-4-9 10:57 PM

球員輸掉比賽,
但球迷好似更加輸唔起。

阿仙奴輸波係可惜,但,,,只係可惜。
阿仙奴輸巴布呢一著,,,,,,就係輸。

唔好成日係度話"如果今場唔誤判,如果上場果球..."...
講呢返說話既人..反而似係第一日睇波....
作者: idiot    時間: 2008-4-9 11:09 PM

Luck is very important in football... it proves it once again...

Although I said this every year, next year Arsenal will become stronger! Support U!!!
作者: Tokyo2040    時間: 2008-4-9 11:45 PM

利物浦真係幾好彩. 頭10幾分鐘打得好差, 經常交失波, 點知冇耐就法明尼傷出. 之後利物浦就搶番唔少攻勢.
作者: bigfish    時間: 2008-4-10 01:30 AM

我唔係阿仙奴球迷, 不過我客觀地覺得阿仙奴好多時都輸打贏要, 六君子事件以來都未有佳作
球證係人, 誤判一定有, 但有時益左阿仙奴又有冇人提過呢? 有冇人夠膽講阿仙奴成季未射過十二碼? 有冇人夠膽講阿仙奴d 對手未試過俾人吹罰?
好心大家睇波最好恃平d la
自從阿仙奴抽中對英超球隊, 我已經估到佢運氣已過

[ Last edited by bigfish on 2008-4-10 at 01:34 AM ]
作者: kt_1984    時間: 2008-4-10 01:52 AM

What I can say is..football match is like this, I really dun think all the responsibility should be hel to the referee. I admit that Arsenal played well and entertaining in this season. But honestly, this consequence is quite predictable. Arsenal has its own problems and the most serious one is that THEY DONT HAVE ENOUGH REPLACEMENT PLAYERS. That point is more and more explicit towards the end of the season when there are more and more critical matches. You see Febegas and Helb, they are involved in the last 20 match non-stop in the starting lineup, the situation is somehow similar to last year Man Utd. They are rootly too tired.

It is unresonable to say it is a match-fixing incident becoz arsenal has not awarded a penalty and conceded one. This happens all around. You can blame FIFA, you even can blame blatter. If you ask me, I think both penalty are a 50/50 decision, you can say Arsenal lack of luck, but if they perform like how they do in the peak condition, luck would not make them lose.

One thing more unacceptable, I am a Man Utd fans, and Please Dont say Man Utd are lucky, before last year when we hvn't get back the league champion, we are always "lack of luck". You say Wenger do a lot in the back scene, then Fergie hvn't do anything? Man Utd depends on LUCK to build up a new team and challenge the UCL champ? LUCK always belongs to strong ppl, becuase when strong people face failure,, they wont yell to the god that they dun hv luck, We dun hv luck when we are facing Portsmouth in the FA Cup, and THIS SINGLE MATCH BROKE OUR DREAM TO BE TREBLE AGAIN, then what? what we have done? We open a topic here to yell we are unlucky? or we blame the referee that y there are no penalty when Dustin knock C.Ronaldo?

What we did is just encorage the team to carry on? Because we are really their supporters, we experienced their pitfalls.

I admire Wenger, I admire the whole Arsenal team, I understand the bitter taste of losing, but just be more analytical, you will find the real reason behinh y arsenal are out
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-10 04:46 PM

Arsenal 1 - 1 Liverpool
Hleb weaved into the box, before he clearly had his shirt tugged back by Kuyt. However, referee Pieter Vink was unconvinced and signalled instead only for a corner.

Arsenal 2 - 4 Liverpool
Babel surged into the box and was brought down by Kolo Toure, for what looked a soft penalty.
Swedish referee Peter Frojdfeldt pointed to the spot, and with the Kop in hushed agony, Gerrard drove the penalty high into the net.
作者: woooot    時間: 2008-4-11 12:36 AM

I would say arsenal has been pure unlucky the last few weeks due to poor refereeing and linesman decisions. At Birmingham,2 decisions , and 2 goals.  At Chelsea - controversial offside for 2 players + drogba. At Aston Villa, Adebayor's goal flagged offside when onside,which may have some impact on the game. Then at Liverpool - three games - two on penalties at home not given,and the one less obvious one given against arsenal. These would have affected them terribly, especially considering the importance of the games at this crucial times.

but of course, luck aside, arsenal's weakness has been the lack of depth considering the injuries to the team for the season - Van Persie, Denilson, Eduardo, Diaby and Rosicky injured for much of the season and having defensive gaps, and most importantly, their mental aspect of the game, especially the negative comments by gallas (he's the captain for god's sake) + other players. they need to learn to keep their heads cool in times like this especially and learn to have some team spirit .
作者: eddie7221994    時間: 2008-4-11 07:42 PM

好唔公平lo
作者: bbq12345    時間: 2008-4-12 12:00 AM

Originally posted by justhandguns at 2008-4-9 05:35 AM:

agree
作者: zxc3201163    時間: 2008-4-12 12:23 AM

Originally posted by bigfish at 2008-4-10 01:30 AM:
我唔係阿仙奴球迷, 不過我客觀地覺得...
超....你又唔係淨係識用"輸波,羸風度"依招
作者: amigofans    時間: 2008-4-12 09:52 AM

Originally posted by HansChan at 2008-4-9 08:01 PM:

咪就係講哩樣嘢!
乜嘢叫點解"...
首先你一開始就睇錯我寫既野, 所以你之後所有既立論都變得無晒意思,
奇就奇在d版主會比你4隻姆指, 呢點幽默亦同本sport版愈來愈冷清有極大關係,
不過此仍題外話, 先回應你及重申我論點一次...

我係話 "點解阿仙奴要追番和?" 而唔係 "點解阿仙奴比人追和?"
請攪清楚兩者既分別先...

我一直講, 阿仙奴當日作客要有如此劣勢, 皆因主場被對手摸和,
假設阿仙奴主場係贏左1比0或者2比1, 當晚作客晏菲路會係另一種形勢,
至少就算被反超前1比2, 根本唔需要急攻, 2比2之時更加係定過抬油...
當然如果你覺得阿仙奴主場係唔應該贏既, 就無野好講...

正因為咁影響到個打法, 一定要狂攻求作客入球, 戰術上已經輸晒.."

呢樣野唔係我主觀既言論, 根本係客觀既事實,
一隊球隊只可以進攻唔可以防守, 戰術上仲有咩變化? 唔係輸蝕唔通好著數?
阿仙奴當晚係一定要有入球, 所以要進攻, 相反利物浦0比0都可以出線!

我好似一路都無話到雲加"戰略失誤", 呢點係你加上去既,
我只係話個形勢令到佢地一定要攻, 戰術上無變化係非常輸蝕..

我覺得球證既判決同門柱門眉, 或至一舊草頭一樣, 都係運氣使然,
明明自己可以踢好d, 但輸波要賴d唔係掌握係自己手上既事情, 好正面?

99年拜仁既古科輸角球, 仲要睇漏蘇斯黑查輸1比2, 賽後佢失控地飲泣,
你估佢係度怪責緊自己多d, 定怨緊無運氣幫助?
作者: amigofans    時間: 2008-4-12 09:56 AM

Originally posted by woooot at 2008-4-11 12:36 AM:
I would say arsenal has been pure u...
你可以睇番曼聯今季, 有幾多次offside吹錯,
因為c7形象唔好, 有幾多球當插水無吹到12碼,

就算利物浦, 車路士被球證吹錯, 個file都有成尺厚....
作者: HansChan    時間: 2008-4-12 11:13 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-12 09:52 AM:

首先你一開始就睇錯我寫既野, 所...
比賽可以俾你甘樣搬弄法......仲可以話係客觀的事實.....
ok啦!
總括黎講,你既立論係:
"強隊,主場, 唔贏=導致強攻=戰略錯誤=自己攞黎=唔駛理會外在因素=抵死!"
"你既主觀=全民客觀=好有意義!"

講真!以你甘既講法....唔係講緊比賽,係似啲講波佬做賽前分析,但又唔夠人pro喎,只係好似啲o靚仔甘 "嘩!C朗呀!贏梗喇!!"........

anyway啦!
阿仙奴我係覺得可惜!嗰晚我都睇得好肉緊,追成二比二時,我真係好佩服雲加同阿記各球員!但到球証吹十二碼,我係小晒咀....賽事完咗,係有啲失望添!因我覺得一場可以話今季最classic既比賽係有一個不知所謂既決定變得就算有機會我都唔會再睇既一場賽事!(我唔係因為利記贏,所以甘講!不過我唔介意你借題發揮)...
只不過路過此處見到啲廢話,話"要怪主場自己贏唔到導至身憾險境,所以與人冇尤!",然後話"好心你班友啦, 輸就輸啦!!"

但事實係"雖身憾險境,但將士及軍師用命,可惜最終球証弄人!"
我覺得真正去睇比賽係應該睇到後者.....而"嘩,c朗呀,勁呀!"然後去計數甘計場球賽既人會睇到前者!

最後!以本人之前既言論,即使有人話我睇錯佢既說話而發言冇意思......可以甘講既....但我亦知老兄你為人自我中心,所以之前一大段亦不失相對你冇理言詞既說話,可能我唔夠班令你睇唔出,以致"被追和"同"主場贏唔到"之間出現意思一點都唔相關(??!),
"阿仙奴除左怪欠運之外, 點解唔問下自己, 主場果場點解係1比1? 如果上星期主場贏既話, 相信而家出局既係利物浦!!"(大大隻字寫住"如果主場贏的話".....同"被追和,贏唔到"....甘冇關??"
所以你會覺得自己講既嘢同人match唔到....唔係唔係.....係我講既嘢同你match唔到先岩!

[ Last edited by HansChan on 2008-4-12 at 11:39 AM ]
作者: amigofans    時間: 2008-4-12 12:46 PM

Originally posted by HansChan at 2008-4-12 11:13 AM:
比賽可以俾你甘樣搬弄法......仲可以話係客觀的事實.....
ok啦! 總括黎講,你既立論係:
"強隊,主場, 唔贏=導致強攻=戰略錯誤=自己攞黎=唔駛理會外在因素=抵死!"
"你既主觀=全民客觀=好有意義!"

第一, 請問以上藍色字既有邊一樣野唔係"事實"? 又有邊一點係 "主觀"? 歡迎指出!!
等於"差包剪揼只可以出包", "捉象棋只可以進", "打卓球只可以pot波唔可以set q",
"請問只可以進攻, 戰術上輸晒" 點樣唔係 "客觀事實"??

我無講過"戰略錯誤", "自己攞黎" 同 "抵死" , 又係閣下自己無中生有,
呢個扣人帽子既係閣下討論既style?
但我亦知老兄你為人自我中心,所以之前一大段亦不失相對你冇理言詞既說話,可能我唔夠班令你睇唔出,以致"被追和"同"主場贏唔到"之間出現意思一點都唔相關
所以要消化別人講既野, 先作出回應係比較好, 就如你呢段野, 我真係唔明你up緊咩,
所以回應唔到...

最後重申一次我立場, 如下:

1. 我無講過阿仙奴出局係抵死
2. 球證電光火石間要作決定, 吹錯唔出奇, 當晚果球亦有吹錯既道理
3. 球證誤判, 係屬運氣一部份, 輸波總唔能夠次次賴"欠運"
4. fans替阿仙奴不值之時, 不可忘記其實出局同近黎既狀態有好大關係
作者: HansChan    時間: 2008-4-12 01:30 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-12 12:46 PM:

試諗下如果上週係主場贏緊2比1或者1比0, 尋晚輸緊3比2, 洗唔洗出局?

個問題係因為自己主場得唔到甜頭, 作客果時唔可以輸,
正因為咁影響到個打法, 一定要狂攻求作客入球, 戰術上已經輸晒..
以你第一句講既嘢,佢哋主場贏唔到就要出局(你反問人洗唔洗出局...)...成隊谷晒上去輸多球係因為十二碼令佢哋輸三比二,最後仲比人入多波!所以你既意思係阿記主場贏的話,就算佢哋被誤判輸球十二碼,三比二落後,佢都唔駛谷晒上去輸多球!我估我冇會錯你意啦!(唉.....你又認為你冇講過嘛!得!明的了!)

ok!
(1)做乜要分主客?!就係相方都有侵略同守住自己城池既場次...我唔同你講阿記主場應唔應該有球十二碼,總之就係主場和咗啦!甘有個甘既原因或情況,就要有相對既策略,如果唔係要個領隊做乜?甘因為要入球,所以要攻,哩樣嘢就係客觀事實,而唔係戰術上輸晒,邊個可以講?如果當晚阿記出線你還可以話佢戰術上輸晒??如果阿記當晚唔攻主守最後出唔到線,哩個叫戰術失當!唔係輸唔輸晒!戰術何來贏晒輸晒??係需要定唔需要!
(2)比賽! 比賽冇話應該贏定輸,阿記第一場冇甜頭,佢哋有兩樣嘢可以做...一係放棄...二係贏返反黎!佢哋當然選二啦,甘去攻囉!輸緊二比一,雲加調動...拍案叫絕,二比二!去到哩度,戰術客觀地講直頭可以叫成功!!之後失敗原因為乜?球証! 以你既講法係因為阿記首場自己贏唔到,所以球証一犯錯以致贏唔到,如果佢哋自己首場贏咗,就話之個球証既哩一個犯錯啦!之後你就推出你既"客觀學說戰術輸晒!"甘樣講唔係本末倒置係乜??一班波只可以跟據面前事實去做相對既嘢(第一場冇甜頭,第二場攻!)......一個甘既外在因素(球証),可以仲有咩嘢策略??所以我就講出之前講既"冇得乜嘢都問點解,有得問點解自己第一場唔贏"我話因為係比賽,唔可能甘樣去問點解,只可以以面前既情況做相對合適既嘢,甘先叫比賽!
所以我話阿仙奴可惜,但唔可以話認為球証既犯錯以致佢哋出局係"賴"...以你既說法佢哋主場贏可以"接受"球証犯錯既哩種講法,係你既"主觀"!我用"可惜"一詞,因為運氣我亦都講話係比賽之一!
(以閣下既為人定必會話自己冇講過可以接受球証犯錯之類既說話......唉.....大家都明你意思的了!!)
可能你唔明我講乜啦!
不打緊!
只係以你既說法,我去作出一個結論:
"主場,唔贏=作客狂攻=戰術上輸晒(哈!同戰術失誤係唔同o架!!學到嘢了!)=抵死"
唔係老作你,係你自己說話既意思!(我又會錯意了!唉!!)
"抵死"一詞,你話唔係就唔係囉!
你就講到"理所當然"甘喇!

你唔明人既說話,可以先諗諗自己係咪唔夠班...自己消化唔到!

"嘩,c朗呀!勁呀!!贏梗喇!!!!!!!!!!!!!!!!!"

[ Last edited by HansChan on 2008-4-12 at 01:41 PM ]
作者: T14H    時間: 2008-4-12 02:16 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-12 12:46 PM:

"個問題係因...
戰術上係輸,係只可以進攻,
但都只係起佢地仲未入到波ge情況之下.
佢地仲要入到2粒啦.

球證有冇水準,的確可以話係運氣,
但亦都可以為人所控制,但話題咁敏感唔講啦.
但其實都可以改善,點解唔用科技支援下球證呢,
呀白生仲話球證判決都係比賽精彩ge一部份,
連最高級ge都講埋d咁無體育精神ge野,
都唔洗講求公平比賽啦,以後有人受傷都唔好旨意對面踢波出界...
作者: amigofans    時間: 2008-4-12 03:25 PM

Originally posted by HansChan at 2008-4-12 01:30 PM:

以你第一句講既嘢,佢哋主場贏唔到就要出局(你反問人洗唔洗出局...)...
我唔明點解我句野會被曲解成, "主場贏唔到就要出局", 又係你自己up, 真係荒謬絕論
簡單講, 我既意思係話, 如果第一回合贏到, 次回作輸緊3比2都唔洗谷上去輸埋第4球!!

回應你第一點, 分主客最大原因係商業因素, 唔係咩互攻互守自己既城池,
無人話主場一定要攻, 作客一定要守...

阿仙奴果晚當然唔可以輸, 而且仲一定要入到波, 所以只能獨沽一味進攻,
我就比喻為 "差包剪揼只可以出包" 一樣, 利物浦可以選擇 進攻 或 防守,
再配合不同既陣式同球員, 戰術上自己係變化較多, 正所謂可以睇形勢黎踢既主動波
阿仙奴無得揀, 只有進攻求入球, 戰術上唔係輸晒係咩? 唔通反而有著數?

回應你第二點, 我好似一路講緊既係賽前個局勢, 阿仙奴係戰術上已經輸晒比利物浦
我好似從來無提過當晚場波雙方戰術運用係誰勝誰負....

由我第一個post開始, 都無話阿仙奴抵死自作孽, 我係話利物浦根本唔係打得好,
輸果兩球尤如送大禮, 阿仙奴把握唔到對手既失誤比人入到2球, 自己有一定責任..

你問小弟夠唔夠班消化你既說話, 請先檢討自己既中文水平....

至於你多次打果句"c朗xxx", 請唔好誤導別人,
我雖係曼聯fans, 但絕對唔係c7放了屁也讚響既人,
我在此sport版讚美c7既post, 可能你反轉成個26fun, 都搵唔到一個半個....

作者: amigofans    時間: 2008-4-12 03:33 PM

Originally posted by T14H at 2008-4-12 02:16 PM:

戰術上係輸,係只可以進攻,
但都只...
一d都唔敏感, 其實我無完全否定會有人作弊,
我既疑問係點解頂針對阿仙奴唔針對利物浦, 講到話用錢收買球證,
點解阿仙奴唔收買番d球證轉頭? 佢地無錢?

咁聯賽點解又12場贏得2場? 所有對手都有錢過佢地?

至於你講用科技呢一點, 其實你都明白...
攪個晶片足球都攪唔到, fifa班友鬼, 唔會攪到d咩出黎...
繼續害d球證比人問侯祖宗18代啦...
作者: HansChan    時間: 2008-4-12 04:47 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-12 03:25 PM:

我唔明點解我句野會被曲解成, &qu...
哈!!
我明白!
以閣下既為人,我都知你係乜都冇講過!
我對空氣講嘢!!
"不知道!!甚麼不知道!!"
哈!
明o架喇!
曲解??!!!
係啩!
"商業因素".....哩句先好笑!!事實黎o架喎!!乜都要錢啦!
球隊有商業因素,球員有商業因素,所以球証又有商業因素.......
咪又玩法一個!!!

"簡單講, 我既意思係話, 如果第一回合贏到, 次回作輸緊3比2都唔洗谷上去輸埋第4球!!"
講講吓又話自己講乜嘢輸第四球.......輸3:2同4:2...都係有分別既如果第一回合贏到....所以你話佢哋第一回合贏唔到就要問吓佢哋做乜第一回合要贏唔到喇!!
"阿仙奴除左怪欠運之外, 點解唔問下自己, 主場果場點解係1比1?
如果上星期主場贏既話, 相信而家出局既係利物浦!!"
嘩......點解要1比1喎......有得解o架喎.....哩啲嘢有得解o架喎......
話時話.....點解阿仙奴輸完第三球唔即刻入返一球呢??甘佢哋咪可以出線囉!
班球員真on居!!
係喎.....應該係冇講過喎.....鬼遮眼添......唔係唔係.....會錯意...又會錯意!
根本都冇講過.....句嘢自己飛出黎之嘛!
哈!
"嘩,c朗呀!勁呀!!贏梗喇!!!!!!!!!!!!!!!!!"

[ Last edited by HansChan on 2008-4-12 at 05:09 PM ]
作者: PKTung2    時間: 2008-4-12 08:26 PM

liv 超前 3:2 個球 12碼 百分百 係枉判

呢個波係全場的轉捩點

假如無判 12 碼的話

當時仲有幾分鐘就完場

結果會點

god know
作者: hkusu    時間: 2008-4-13 09:46 PM

周圍都有人討論 big 4 邊個領隊揾藉口揾得多

其實亞先老多呢種情況就係人都知
唔係話其他 big 4 無
情況肯定無好似亞記咁

咁 fans 們唔開心   睇唔過眼
好正常

咁都要左拉右拉話無不公無唔抵就真係無野好講

你講晒
作者: HansChan    時間: 2008-4-13 11:51 PM

Originally posted by hkusu at 2008-4-13 09:46 PM:
周圍都有人討論 big 4 邊個領隊揾藉口...
老兄!
你冇學到嘢咩?
主場俾人追番要有得解......
但球証錯判要問自己之前做乜唔贏.......
仲有!
要本末倒置去睇比賽......
中文程度要夠高,如果唔就唔可以將自己打過既嘢既意思搬弄.......
"嘩.....又係C朗..勁呀!!贏梗喇!"
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-14 01:29 AM

算啦. 各位. 唔好再鬧交啦...一切已成定局...
今日ars輸俾manu又係penalty...
我都唔想再講...
但我想問一個中堅會唔會係冇威脅下特登手球? = =
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 02:18 AM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-14 01:29 AM:
算啦. 各位. 唔好再鬧交啦...一切已成定局...
今日ars輸俾manu又係penalty...
我都唔想再講...
但我想問一個中堅會唔會係冇威脅下特登手球? = =
言下之意, 唔應該吹12碼 ?
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-14 02:32 AM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 02:18 AM:

言下之意, 唔應該吹12碼 ?
果球吹左我無說話好講...
但唔吹更合理... 呢球Gallas係係禁區入面.......明知出手會有penalty...
點會特登去擋個波...

的確不論係有意用手打落個波
或者係波飛埋泥掂到手...球証都有權吹手球犯規(即犯手球)
但係我成日覺得手球有時真係吹得好唔抵....

[ Last edited by michelle_tom on 2008-4-14 at 02:43 AM ]
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 02:42 AM

Originally posted by michelle_tom at 2008-4-14 02:32 AM:

果球吹左我無說話好講...
但唔吹...
輸球發瘟波, 無人會覺得抵,
但是實上果球係12碼, 咁都唔吹仲大獲...

老實講我分唔清加拿斯係想 "縮" 定 "擋"...

我覺得失分到呢個連雲加都已經投左降既位置,
要去分析阿仙奴既下滑, 用運氣同球證錯判已經不足以解釋...
作者: michelle_tom    時間: 2008-4-14 02:56 AM

有時我覺得十二碼呢家野真係好麻煩...
客觀d講可以話球證誤判偏袒/有雙重標準亦係球賽一部分, 但都係怨不得人...
但實際影響有幾大 可想而知...
唔係only話阿記...
十二碼真係玩死唔少球隊....
作者: woooot    時間: 2008-4-14 09:58 AM

那個penalty沒話說,阿仙奴好像開始喜歡上送點球了。 。 。
可是Adebayor進的球好像也是用手
作者: brightlee    時間: 2008-4-14 10:18 AM

My comments:
Not hand ball for Adebayor.
There should be penalty for Man Utd.
100% sure.
作者: woooot    時間: 2008-4-14 10:49 AM

不看重播也很難判斷
http://101greatgoals.magnify.net/item/XTC0BFGBF0D72DNV
作者: amigofans    時間: 2008-4-14 12:06 PM

Originally posted by woooot at 2008-4-14 10:49 AM:
不看重播也很難判斷
http://101greatgoals.magnify.net/item/XTC0BFGBF0D72DNV
但我覺得只係攝影機既角度問題...

其實果兩球波都無吹錯, 理由好簡單, 你睇在場球友都無人投訴....

傳聞阿仙奴入第一球, 係有人嗌keeper, 攪到曼聯後防誤會...

至於曼聯第一球12碼, 更加明顯係發波瘟之作....
作者: arthur8088    時間: 2008-4-14 03:10 PM

http://www.mediafire.com/?fjw9mhco9ty

here's the video about interview and post match analysis after Man Utd VS Arsenal...
by Lee Dixon, and Alan Hansen..

they did make some pin-point comments about current Arsenal crisis...it's worth of watching it~~
作者: brightlee    時間: 2008-4-14 04:02 PM

Originally posted by arthur8088 at 2008-4-14 17:10:
[url]http://www.mediafire.com/?fjw9...
I will watch it later on tonight

really big file!!!
作者: brightlee    時間: 2008-4-14 04:04 PM

Originally posted by filter-052fans at 2008-4-14 14:06:

但我覺得只係攝影機既角度問題......
be honest, I think there'd be excuse for rumours.......

I watched that game too... cos if there'd be similar situation as that Man Utd's player describing about it. The reaction for Man Utd players won't be liking this when they lost that goal -- they should blame each others.. indeed they just knock down their heads and walked away ....
作者: kaing    時間: 2008-4-14 07:14 PM

其實算把啦...12碼比自己鐘意個隊...無人會話唔好...(無話正唔正確...總之有就好啦)
相反當被射12碼果個係自己鐘意既隊,就會好正常咁分析個球係唔係正確...
人之常情...

一場比賽唔單只係所以技術既比賽,重有運氣既比賽...
如果唔認同...我就真係覺得無得再講...
只係認為純技術就可以論雙方比賽既賽果...咁就真係太過天真...

我只係想係lee 個post 講多一句...球證既誤判係可以直接影響個賽果...
唔係賴而係事實係誤判...

阿仙奴...近幾場都係因為12碼既運氣..咁阿仙奴既球迷出來講幾句公平說話
有咩問題...我都唔知點解更有d 人出來扮公正...
叫人唔好賴lee 樣果個樣...輸就輸...
大佬唔通我地講幾句會有得上訴,.,,之後可以判得返咩...
我覺得大家真係有睇個果幾場...大家都會覺得阿記係唔低羅...

阿記既實力...雖然因為傷患....大打折扣...
但係昨日既一場...捉以令以為曼聯食更既曼聯迷...大下一跳...

主場但係控球率係阿仙奴佔優....
阿記係輸...曼聯我覺得勝也係正常...
夏格既罰球真係好靚....c7既12碼也無得講...第二次射都可以咁靚既死位...

但係我只係覺得歐聯咁大既賽事可以有兩次誤判...我覺得真係好失望..
作者: woooot    時間: 2008-4-14 09:06 PM

恩,c7的12碼无话说,超靚

話說回來,連英國的外交官(阿仙奴球迷)都在他的blog扯上了。

“THE foreign secretary, David Miliband, has put a highly undiplomatic boot into overseas football players after seeing his favourite team crash out of the Champions League last week.

After Liverpool beat Arsenal 4-2, Miliband let rip on his blog on the Foreign Office’s official website.

He lambasted the “dodgy” Swedish referee; accused a Dutch player of falling over “rather too easily”; and complained that Philippe Senderos, a Swiss defender for Arsenal, “left half of north London cursing that he was ever let into the country”.  ”

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article3736236.ece
作者: brightlee    時間: 2008-4-15 10:39 AM

Originally posted by kaing at 2008-4-14 21:14:
其實算把啦...12碼比自己鐘意個隊......
kaing
Actually I don't want to reply this topic, cos I would like to let others to share their feelings, but not me...

But up to now, I believe I should step up to say something.

Some board members in here that they may know 1 of my career is: soccer referee, who got FIFA referee license and I am refereeing local league in Sydney, Australia.

I look at both incidents for Champions League and the penalty that Man Utd was given.

This is my comment, from a referee point of view

Arsenal vs Liverpool -- that referee failed to give the penalty -- I mean, even as referee, I think there'd be unforgivable mistakes. He saw that action completely and he'd be failed to make the penalty

Liverpool vs Arsenal -- the referee was not in the best position -- as referee should be normally running left side of the ball within 10-15 yards -- he didn't so he couldn't see the whole incident clearly. I would say there'd be marginal penalty -- of cos when we watched from TV angle, there would be no penalty and you can say you should caution Ryan Babel -- as he was diving  in that incident. But if referee was standing in that position and needed to make that decision with 1 second. I am surprising for his decision.

Man Utd vs Arsenal -- there should be penalty, 100%, because when you looked back that incident -- Gallas was raising up his hand to touch the ball -- no matter he was moving to the  front or to the back. Referee thought he got intention to move his arm to touch the ball, there should be penalty.

William Gallas didn't caution for that incident is because referee knew he broke the Law of the Game, but not "seriously" using his arm to touch the ball. He got his yellow is due to he'd be challenging the decision from referee.

I hope what I say, can make you clear for these incident
作者: HansChan    時間: 2008-4-15 10:43 AM

Originally posted by brightlee at 2008-4-15 10:39 AM:

kaing
Actually I don't want to r...
旁証好緊要..............
球証睇唔清楚要依賴旁証..........
作者: brightlee    時間: 2008-4-15 11:42 AM

Truth – you are right, Assistant referees are really important, that’s why I teach assistant referees in my church soccer league, ‘don’t dream in all 90 mins’ But from the law of the Games, Assistant Referee is running side line on left side in defending half – in first 2 incidents – there’d be happened in right side in defending half – at least 40 to 50 yards of both incidents and some players may block their views – seems assistant referees couldn’t see both incidents clearly.
作者: brightlee    時間: 2008-4-15 05:05 PM

Another thing I really would like to point out -- Referee is not easy to do it -- seriously.

I believe a lot of people in here, he/she may never be refereeing a real game -- I mean in any league or in competition. There'd be a lot of pressure for any referees in charge for a game.
Referees must remember all the rules in their heads, deal with players/substitutes/coaches/managers on the field. There'd be mentally strong to deal with these -- especially you need to make decision with in 1/5 seconds during incident and 1/2 people on the field may upset your decision -- or could be all people upset your decision

Remember I am not talking about spectators factor in here already -- there could be nightmare as you never be on field.

I feel really annoying as if referee made some bad decision -- people in here, just think they are corrupted -- it'd be stupid thinking -- referee couldn't gamble -- and they can't share their feelings after the game in media -- what can they do?

Just be mature -- something maybe not going the way you are thinking -- even good or bad -- it maybe not what'd be happened that you are thinking in your head -- think wider

If you can make mistakes in your life, then why they can't make mistakes? I am not saying there'd be right as these referees made some mistakes....

They may never mean for this!

Also, there'd be a case that is corruption between referees, but how many % in reality? 0.00000001? there'd be about 100,000 games around the world every day! Don't use microscope to say REFEREES ARE CORRUPTED in BIG COMPETITION!
作者: kaing    時間: 2008-4-15 10:37 PM

阿仙奴隊波真係好好睇...
但係問題佢地既踢法對防線係有問題既...
特別依ga 既防線...

球證既問題...唔講啦...人為野...有錯無可後非...
但係總點場比賽就係十二碼...有錯要去講好正常...
而且我覺得一定要講...唔係佢地覺得係應該會有錯咁就死...

其他因為板主打既英文小弟睇唔明...
原諒我回唔到啦...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0