標題: 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@ [打印本頁]

作者: anthonydenver    時間: 2008-5-18 07:49 PM     標題: 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@

我覺得佢出來係運吉ge!!!!!!!
作者: 大家樂1234    時間: 2008-5-18 07:54 PM

這是個迷
佢主要出黎環保架者
我d屋企人話佢傻傻地
無啦啦大叫環保
作者: VIIV    時間: 2008-5-18 07:54 PM

>>其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@  

>>我覺得佢出來係運吉ge!!!!!!!

are u kidding..................???

u must be very young........

[ Last edited by VIIV on 2008-5-18 at 07:56 PM ]
作者: makin    時間: 2008-5-18 07:55 PM

請自重重人..我諗你都好憎佢
第一日黎..第一個post第一句就係講佢
作者: hkowl    時間: 2008-5-18 07:56 PM

小朋友,
你知唔知佢出過幾多張碟(銷量好過好多偶像歌手)?,
同幾多部電影配過樂?

[ Last edited by hkowl on 2008-5-18 at 07:57 PM ]
作者: kinz    時間: 2008-5-18 07:56 PM

Originally posted by hkowl at 2008-5-18 07:56 PM:
你知唔知佢出過幾多張碟(銷量)?,
同幾多部電影配過樂?

作者: 阿感    時間: 2008-5-18 07:57 PM

因為佢識音樂
作者: 55709394    時間: 2008-5-18 07:59 PM

都唔係喎,他是个音樂人呀,他在香港出道前,在美國以歌手身份得獎的,側田都要比他鬥喎
作者: 55709394    時間: 2008-5-18 08:03 PM

Originally posted by hkowl at 2008-5-18 07:56 PM:
小朋友,
同幾多部電影配過樂?

[ Last edited by hkowl on 2008-5-18 at 07:57 PM ]
我昨日有去喎,我知,電影足114部,電影主題曲為34首,好多人都唔知的,現今的好多少年人真青蛙
作者: 也媽嗲    時間: 2008-5-18 08:05 PM

盧冠廷 ~ 絕對係受公認嘅一個有料音樂人!

同樣 ~ 出呢個標題嘅樓主絕對係受公認嘅小小朋友
作者: anthonydenver    時間: 2008-5-18 08:05 PM

小朋友,
同幾多部電影配過樂?

但我覺得佢唱歌好難聽@@
作者: kinz    時間: 2008-5-18 08:05 PM

维基百科
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D%A2%E5%86%A0%E5%BB%B7

盧冠廷(Lowell Lo),昵称LoLo,本名盧國富,香港电影音乐作曲家、演员、歌手,現為著名環保人士 ,他患有讀寫障礙,記歌詞比較困難,但他稱自己是完美自義者,故此需花更多時間記歌詞。

卢出生于香港,幼年移居美国,毕业于西雅图华盛顿州立大学和科尼许音乐学校。1977年之后回香港。

粵語片著名影星白燕是盧冠廷的伯娘,她第二任丈夫盧先生就是盧冠廷的伯父。

卢曾为多部电影配乐,其配乐两次获得香港电影金像奖、一次获得台湾金马奖。包括谭咏麟、张国荣、林子祥、林忆莲在内的多位歌手曾经唱过其作品。l
作者: anthonydenver    時間: 2008-5-18 08:07 PM

Originally posted by 也媽嗲 at 2008-5-18 08:05 PM:

後生係咁ga la....5似大家咁老成@@
作者: kinz    時間: 2008-5-18 08:09 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 08:05 PM:

呢個係你個人品味問題,唔係演唱者問題
作者: 也媽嗲    時間: 2008-5-18 08:11 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 08:07 PM:

後生係咁ga la....5似大家咁老成@@
唔關老成事,你出得呢個帖批評佢前不如做d資料搜集先

乜你都唔知就亂出帖,只會顯得你好小朋友咋!

[ Last edited by 也媽嗲 on 2008-5-18 at 08:12 PM ]
作者: 阿感    時間: 2008-5-18 08:13 PM

Originally posted by anthonydenver at  20:05:

我覺得好好聽,或者你聽得多現時o既流行歌,聽唔慣佢d歌
可能你第時大個聽返會識得欣賞

佢o係電台o既節目訪問,聽完會對佢有少少了解
http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/radio2/madeinhk/20080430.asx
作者: MingLai    時間: 2008-5-18 08:17 PM

Originally posted by 也媽嗲 at 2008-5-18 08:05 PM:

何止, 簡直係無禮貌!
作者: 打狗棒    時間: 2008-5-18 08:19 PM

當年一首「天鳥」唱到街知巷聞, 而家d電車男又點識? 去打機吧啦.........
作者: kuru    時間: 2008-5-18 08:20 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 07:49 PM:
其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@  

其實點解你積分得1分

我都覺得你出世係運吉ge!!!!!!!
作者: jojojojoj    時間: 2008-5-18 08:22 PM

井底之蛙....
作者: 爪    時間: 2008-5-18 08:22 PM

朋友....你有冇睇過星爺的 西遊記之仙覆奇緣 呀?最後果首感人到飛起的一生所愛就係盧sir作品之一
作者: 55709394    時間: 2008-5-18 08:25 PM

Originally posted by MingLai at 2008-5-18 08:17 PM:

何止, 簡直係無禮貌!
反而是無知,唔識又唔問,上網找找便可以知,但又懶喎,宜家的小朋友都要長進吓
作者: Charcoal_henry    時間: 2008-5-18 08:25 PM

It's groundless to criticize a singer who's been producing so much music for HK people...

You could dislike him and doubt on his singing skills, but it is beyong doubt that he contributes much to the music of HK, no matter how weird is his personality!

Kid, know what is 'respect'? Nobody is qualified to criticize someone who's doing something in good faith and without any intention to hurt anyone!
作者: SWK    時間: 2008-5-18 08:28 PM

Originally posted by at 2008-5-18 20:22:
朋友....你有冇睇過星爺的 西遊記之仙覆奇緣 呀?最後果首感人到飛起的一生所愛就係盧sir作品之一
我都覺得依首歌好好聽
作者: 55709394    時間: 2008-5-18 08:28 PM

Originally posted by Charcoal_henry at 2008-5-18 08:25 PM:
It's groundless to criticize a sing...
大大,請不要用英文鬧它,它不識的,仲以為你話它好
作者: 迷途小羔羊    時間: 2008-5-18 08:30 PM

Originally posted by 大家樂1234 at 2008-5-18 07:54 PM:
這是個迷
佢主要出黎環保架者
我d屋企人話佢傻傻地
無啦啦大叫環保
支持環保叫傻傻地??
我只可以話而家覺得環保唔重要既人係傻傻地
點解佢要大力支持環保?
可以睇睇佢個人經歷……

盧冠廷自救睇書搵解藥(太陽報)
15/09/2006

多肉多油的錯誤飲食易致癌,但近年愈來愈多無良商人見錢開眼,不惜在食物中加入工業原料、違禁農藥、不知名化合物等,引發一場「食物大災難」,令不少港人身受其害。

斥商人為賺錢害人
創作歌手盧冠廷十年前身受化學敏感症之苦,晚晚嚴重失眠,經常心跳、手震、抖唔到氣,他尋遍中外名醫也未見起色,以為自己得了不治之症。「醫生幫唔到我,惟有自己不停睇書搵解藥,好彩畀我睇到一本有關化學敏感症的書,書中描述的敏感症狀同我一模一樣。」

盧冠廷後來接受外國專家發明的敏感測試,才知纏人的怪病原來是中味精毒,對牛奶、致癌化學物—苯等亦有嚴重敏感。「屋企唔可以用有膠質的窗簾,搭的士接觸到膠梳化都抖唔到氣,我覺得商人好離譜,為賺錢食物、衣服及日常用品中,加入成千上萬的有害化合物,毒素於體內累積,唔病就奇。」為求自救,四年前他投身為「綠色生活人」,穿不含染料的棉質衣服、吃有機食品,連家居的油漆都揀不含化學物。「港府監管不力,做唔到,我惟有自救。」盧無奈地說。

http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 5015051_0000_3.html
作者: QuiGonJinn    時間: 2008-5-18 08:31 PM

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=181757&fpage=1

呢d先叫做做音樂.
作者: SWK    時間: 2008-5-18 08:32 PM

Originally posted by 5570filter-121 at 2008-5-18 20:25:

反而是無知,唔識又唔問,上網找找便可以知,但又懶喎,宜家的小朋友都要長進吓
問都冇所謂 問完知答案  又唔肯接受
作者: cmchi    時間: 2008-5-18 08:38 PM

支持環保 = 傻傻地?
這是什麼道理

佢本身好有音樂才華
加上音腔特別
有一段時間, 佢係好紅
不過最尾都係紅歌唔紅人

如果你質疑佢點解做到歌手?
我相信你更為應該質疑而家呢個時代90%既所謂香港歌手

講真
如果有人開個post問:
點解裕美/yumiko/sun boyz可以做到歌手
我唔會覺得奇

但呢個post真係幾奇怪
除非樓主好憎佢
一係就非常無知
作者: freewalker    時間: 2008-5-18 08:39 PM

如果盧冠廷做到歌手都算混吉嘅話?
時下嗰啲走音"歌星"都開到concert,百份百係魚目混珠啦!
作者: little boyboy    時間: 2008-5-18 08:42 PM

盧冠廷作出好歌無數喎!!
作者: 阿感    時間: 2008-5-18 08:43 PM

佢o係電視唱緊歌
作者: tnc622    時間: 2008-5-18 08:45 PM     標題: 他是个音樂人呀,小朋友

他是个音樂人呀,小朋友
作者: anthonydenver    時間: 2008-5-18 08:46 PM

Originally posted by freewalker at 2008-5-18 08:39 PM:
時下嗰啲走音"歌星"都開到concert,百份百係魚目混珠啦!
佢唱歌都成日走音lo5該@@又升5到key
作歌佢可能真係好勁....不過唱歌真係..............
作者: 吳建仁    時間: 2008-5-18 08:52 PM

玩音同走音都未識分, 唉......
作者: 阿感    時間: 2008-5-18 08:52 PM

Originally posted by anthonydenver at  20:46:

作歌佢可能真係好勁....不過唱歌真係..............
唔係好覺佢成日走音
升key?佢唔係K歌o羅
作者: 傷心帶笑者    時間: 2008-5-18 08:58 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 20:46:

好過時下嘅所謂歌手連D音到上唔到丫!!
仲話玩升key
作者: pkyon    時間: 2008-5-18 09:00 PM

好!形容得好~我認同
作者: anthonydenver    時間: 2008-5-18 09:01 PM

Originally posted by little boyboy at 2008-5-18 08:42 PM:
盧冠廷作出好歌無數喎!!
作歌好聽同唱歌好聽係2件事
作者: 55709394    時間: 2008-5-18 09:02 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 08:46 PM:

咁你的音樂天份真係好高,分到一個毕业于西雅图华盛顿州立大学和科尼许音乐学校的畢業生,所唱的歌是走音及升唔到key,而不是歌唱方式技巧,唔怪得可以開個咁勁的post(被人勁鬧)高人高人
作者: ironcross    時間: 2008-5-18 09:10 PM

He's a professional singer -- a true ARTIST!!!
He's only paying more attention on environmental protection in the recent years!!!

[ Last edited by ironcross on 2008-5-18 at 09:11 PM ]
作者: andyho    時間: 2008-5-18 09:10 PM

其實鄧麗欣點解做到歌手ge!!!@@
其實鄭希怡點解做到歌手ge!!!@@
其實鍾欣桐點解做到歌手ge!!!@@
其實蔡卓妍點解做到歌手ge!!!@@
其實周麗淇點解做到歌手ge!!!@@
作者: QuiGonJinn    時間: 2008-5-18 09:21 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 20:46:

我在場喎,升唔到key??
雖然初時唱"自己作曲但別人唱的歌"時係成日忘記歌詞,只係唔記得歌詞入唔到.
不過對一個近十幾年都只埋頭做音樂的他來說,我不太呵求.
後來唱返自己首本名曲時已經漸入佳境.

還有屬各方面頂尖伴奏,剩係聽joey,蘇德華solo都值回票價.
你聽唔聽到個二胡聲幾正?
作者: hllee    時間: 2008-5-18 09:29 PM

盧冠廷是香港最勁的音樂人之一,而且敢向當權者SAY NO. I LOVE HIM
作者: ︱ 綽〞    時間: 2008-5-18 09:31 PM

佢有料,有實力!!佢首飛鳥有邊個冇聽過~
作者: freewalker    時間: 2008-5-18 09:38 PM

Originally posted by andyho at 2008-5-18 09:10 PM:
其實鄧麗欣點解做到歌手ge!!!@@
其實鄭希怡點解做到歌手ge!!!@@
其實鍾欣桐點解做到歌手ge!!!@@
其實蔡卓妍點解做到歌手ge!!!@@
其實周麗淇點解做到歌手ge!!!@@
一句講晒.....姿色就是力量!
作者: PoohRyan    時間: 2008-5-18 09:40 PM

Originally posted by freewalker at 2008-5-18 08:39 PM:
絕對贊同!雖然我只有廿歲出頭,但亦知道佢(LoLo) 嘅大名。
不論知不知道別人有多厲害,基本尊重還是要有!
作者: kaikai886    時間: 2008-5-18 09:48 PM

如果佢都唔算歌手..咁鷹王果d我真係唔知點形容好
佢d歌好聽wor 我覺得..最深刻就係頭先果首陪著你走

[ Last edited by kaikai886 on 2008-5-18 at 09:49 PM ]
作者: kiki12345    時間: 2008-5-18 09:51 PM

佢係西遊記-仙履奇緣~首<<一生所愛>>超好聽呢~!
作者: ASPP    時間: 2008-5-18 09:51 PM

Originally posted by kinz at 2008-5-18 08:05 PM:
维基百科
[url]http://zh.wikipedia....
LoLo有讀寫障礙,都咁努力記歌詞,追求完美,帶最好的表演比觀眾
但現今所謂的「歌手」,身體一d缺憾都冇,連做歌手最基本gei記歌詞都冇可以唔記
唱現場,播CD,真係要好好反省 !!!
作者: coyote    時間: 2008-5-18 09:56 PM

早兩日去左佢個2050 concert, 非常不錯, 絕對好過大部份而家所謂既歌手

圖片附件: IMG_2179.JPG (2008-5-18 09:56 PM, 359 KB) / 下載次數 16
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1244115&k=45de68111f37ad25f4f9d28e374f1525&t=1714667874&sid=0iLol9

作者: KIU    時間: 2008-5-18 09:56 PM

運吉嗰個係樓主
作者: head1328    時間: 2008-5-18 09:59 PM

佢又作曲又唱歌,絕對係一個實力派歌手
好過而家d賣樣嘅偶像派歌手多多聲
作者: almourinho    時間: 2008-5-18 10:02 PM

Originally posted by anthonydenver at 2008-5-18 07:49 PM:
I think you don't know music.

He is musician, singer. Not a packaged product.
作者: a5areal    時間: 2008-5-18 10:06 PM

雖然唔係玉樹臨風
但都係一個唱作人
好代表上一代添
作者: ch.chak    時間: 2008-5-18 10:07 PM

你可以話如果佢現在先出道會紅唔起
不過7-80年代
佢既音樂的確好多人都buy
而且佢對音樂既熱誠
比時下既偶像都唔知好幾多百倍
作者: andyho    時間: 2008-5-18 10:10 PM

其實盧冠廷仲有好多當年冇plug過0既好歌,一樣超正!
又再想起你、逝去的心、求你不要走......
唔知有幾多人聽過?
至於作俾其他人0既正歌就更加多!
盧業媚0既<泥路上>、Alan Tam 0既<愛是這樣甜>仲有陳百強<長伴千世紀>同阿Lam 0既<最愛是誰>......多不勝數!

細路仔,由細到大淨係食粉絲,從來未食過魚翅,難怪會唔知咩叫好0野!

[ Last edited by andyho on 2008-5-18 at 10:15 PM ]
作者: wcchan886    時間: 2008-5-18 10:13 PM

或者你試試聽下佢既歌先
可能你都聽過佢既歌
不過唔知係佢唱姐

天鳥
有了你
陪著你走
作者: edgarw    時間: 2008-5-18 10:35 PM

一句講晒:井底之蛙
作者: hizaku    時間: 2008-5-18 10:40 PM

a typical example of teenage scum
作者: agogock    時間: 2008-5-18 10:47 PM

你估d老闆傻架

如果佢冇料, 仲同佢開演唱會

記唔記得"為自由"因乜事有呢首歌

為自由. 詞:唐書琛. 曲:盧冠廷

盧冠廷系樂壇地位好高架
作者: cheery    時間: 2008-5-18 10:53 PM

教精你啦
歌係要黎聽之餘勾起大家ge感覺...唔係用黎被你玩找碴
彈呢彈路,,,又話走音又話冇唱功
唔通個個側田李克勤就叫好咩
作者: 二米    時間: 2008-5-18 11:01 PM

佢唱歌幾有自己既風格..
我都幾鍾意佢D歌..
依家香港樂壇好難有呢D歌手啦!
作者: ychj    時間: 2008-5-18 11:01 PM

盧冠廷絕對係香港八九十年代一個重要人物,唔止唱歌,而且作曲同電影同樣出色仲有拍電影!!!
唔該唔識就咪話人運吉啦!!!
劉德華首情未鳥都係佢作曲
作者: kenlabs    時間: 2008-5-18 11:04 PM

老實講﹐佢d音樂就確實係好好聽﹐但係佢把聲就.....
作者: drilikt    時間: 2008-5-18 11:06 PM

樓主可能係曲線支持盧生呢 講真我真係好喜歡聽他的歌 好似幾年前佢唔知邊個頒獎典禮拿獎 自彈自唱 陪著你走 勁正
作者: hllee    時間: 2008-5-18 11:13 PM

多材多藝.

補充:

一次電台訪問,周星馳說盧盧少數怕的電影合作者.盧盧敢串爆佢.星爺知佢勁,唯有忍.
作者: SCM    時間: 2008-5-18 11:13 PM

Originally posted by a5areal at 2008-5-18 10:06 PM:
雖然唔係玉樹臨風
但都係一個唱作人
好代表上一代添
唔係wo
依家光頭好型
型過之前睇電視佢d舊mv個look
作者: wai1012    時間: 2008-5-18 11:17 PM

就係因為有你呢D唔識野既細路仔, 香港樂壇先至搞到死水咁樣!!
作者: SCM    時間: 2008-5-18 11:18 PM

其實有冇d歌手
以前好有實力
唱得好好
但過左幾十年 復出之後歌藝退步
作者: 費事高    時間: 2008-5-18 11:21 PM

點解要做歌手?我讀書既時候(2x年前),佢已經係一位歌手啦!睇黎你都好細個,唔知道佢以前d事情
作者: 康bb    時間: 2008-5-18 11:24 PM

雖然我都係十多歲既o靚仔.

不過我都好鍾意佢首 泥路上 同 陪著你走.

呢d歌旋律唔會out.

咩年代既人都岩聽.

樓主你可能唔係好識欣賞音樂.

太易被人遺忘既k歌點都比唔上舊時的歌.

那樣及時宜

[ Last edited by 康bb on 2008-5-18 at 11:27 PM ]
作者: spareman4    時間: 2008-5-18 11:26 PM

其實盧冠廷點解做到歌手 ?

咁睇你點去定義歌手囉 ~~

如果你話做一個歌手,
唔駛知道咩係音樂,
唔駛識得唱歌技巧,
唔駛有唱功既;
最緊要識得包裝自己,
同埋最緊要靠個樣既,

咁盧冠廷就真係唔係一個歌手囉~~~

(唔怪得香港既音樂差得咁緊要)

作者: buddy25    時間: 2008-5-18 11:28 PM

細佬仔即係細佬仔
你可以唔鍾意佢...
但你唔可以咁話人...
加上你話得唔o岩...
作者: KIU    時間: 2008-5-18 11:46 PM

Originally posted by hizaku at 2008-5-18 10:40 PM:

a typical example of teenage scum
香江糞青
作者: andyho    時間: 2008-5-18 11:55 PM

香江糞青
又不至於咁差,不過真戥依家d新一代可憐,好多從來未接觸過香港八、九十年代初期0既音樂(那個年代是香港樂壇最精彩的年代),就係俾依家d垃圾歌同垃圾歌手養大,連點樣分辨一首歌好唔好聽同點解好聽都唔識!

我相信0個個百花齊放0既年代唔會再出現......
作者: 費事高    時間: 2008-5-19 12:03 AM

Originally posted by andyho at 2008-5-18 11:55 PM:

又不至於咁差,不過真戥依家d新一...
同意...我亦覺得樓主只係未曾見證過百花盛放既樂壇,亦未曾嘗過當時"張國榮v/s譚詠麟"的激戰,加上"盧冠廷"唱歌比被較特別而接受不了,亦可以能聽慣類似"鄧走音"呢類所謂歌手既唱腔而己
作者: sls17199    時間: 2008-5-19 12:12 AM

好彩我係26fun仲搵到天理
我真係好sick of現今香港所屬ge論壇文化
郁d話人膠個 d
作者: 阿感    時間: 2008-5-19 12:19 AM

Originally posted by 費事高 at  00:03:

同意...我亦覺得樓主只係未曾見...
樓主認定盧冠廷唱歌等同我地眼中嘅鄧麗欣,我地好難代入
作者: 費事高    時間: 2008-5-19 12:25 AM

Originally posted by 阿感 at 2008-5-19 12:19 AM:

樓主認定盧冠廷唱歌等同我地眼中嘅鄧麗欣,我地好難代入
或許是吧可能多年以後,樓主會與我一樣,我以前從不聽"鄧麗君"(註:係"鄧麗君",並非"鄧麗欣"但早幾年前,我開始懂得欣賞了
作者: 0000001    時間: 2008-5-19 12:28 AM

記唔記得佢既名曲:
天鳥
陪著你走
但願人長久
快樂老實人
世事何曾是絕對

作者: andyho    時間: 2008-5-19 12:34 AM

言歸正傳啦!

睇完呢個post 0既內容,發現其實有好多人對香港現今「樂壇」(如果仲可以咁叫)都好不滿,咁都冇咁絕望。

其實要數現今「樂壇」0既弊病,真係十日十夜都講唔完,好似依家只有兩種「歌手」:有唱功冇樣=實力派;有樣冇唱功=偶像派,即係話俾你聽:「有樣睇就算la,仲想要唱功?要唱功就要聽冇樣架la!」
不過我想話,以前好多人又有樣又唱得,好似張國榮、譚詠麟、陳百強......,咁唔通佢地係外星人?
仲有,以前做偶像派都要有咁上下唱功,好似周慧敏、劉小慧、黃凱芹、黃寶欣,至少唔會唱Live走哂音,唔係出0左道先學唱歌,而係唔該你學識唱歌先好出碟,所以難聽極都有個譜,同埋你真係可以聽到一個歌手0既進步,葉倩文同林憶蓮就係好例子。

而加?唉......
作者: 法拉    時間: 2008-5-19 12:38 AM

樓主連呢位至高無上級別既盧sir都唔加以認識就post D自打嘴巴既說話XD
咁我問點解Twins、鄧麗欣又做到歌手?!單憑外表/家底?!
請樓主咪下盧sir既作品先la!一定有你聽過又唔知乜水作既(隨非你只身在現代流行曲的深潭,知識太窄)
我認為樓主才是[混吉](連字都錯XD)讀多D書先la BB仔!有排你學呀!
作者: sinatemp    時間: 2008-5-19 12:38 AM

欣賞不欣賞 見人見至

好像粵曲 有人欣賞 有人不欣賞

要令新一代接受上好幾代的流行歌手 是比較難

但盧冠廷聲線是有己其獨特的地方 可稱為性格歌手

不像事下年輕一代愛模仿偶像歌手的唱腔

有時憑聽聲線聽新歌 都分不清是誰在唱 呵呵
作者: QuiGonJinn    時間: 2008-5-19 12:40 AM

Originally posted by andyho at 2008-5-18 22:10:
其實盧冠廷仲有好多當年冇plug過0既好...
盧業媚0既<泥路上>、陳百強<長伴千世紀>,阿Lam 0既<最愛是誰>前晚都有唱,仲有張國榮<共同渡過>.

淨係食粉絲,從來未食過魚翅<<<<<<<絕句!!!
作者: 55709394    時間: 2008-5-19 12:42 AM

Originally posted by 法拉 at 2008-5-19 12:38 AM:
樓主連呢位至高無上級別既盧sir都唔加...
可能樓主是一隻混蛋
作者: sagaman    時間: 2008-5-19 12:45 AM

因為佢有與別不同音樂,與別不同唱腔,與別不同歌詞,有自己個人風格。
相反現在只有K歌。
作者: 法拉    時間: 2008-5-19 12:49 AM

我已16歲,不夠10歲果陣已有佢D碟la!(但願人長久、陪著你走、1989、過路人、天鳥...)佢真係好勁!但樓主竟...(懷疑樓主是否聾及痴線)

[ Last edited by 法拉 on 2008-5-19 at 12:51 AM ]
作者: leochan1991    時間: 2008-5-19 12:53 AM

我覺得佢唱歌幾好聽wor...做到歌手有咩問題?
唱得,作得,實力派ma..好事黎的
作者: qazplm    時間: 2008-5-19 12:53 AM

Originally posted by sls17199 at 2008-5-19 12:12 AM:
好彩我係26fun仲搵到天理
我真係好sick of現今香港所屬ge論壇文化
郁d話人膠個 d
我都覺得好奇怪,明明呢個論壇大部份都係咸濕佬嚟,偏偏大家既意見,口思想都好正氣?!
我諗可能我地都係一班坦蕩的正人咸濕君子啦......
作者: roncheng2    時間: 2008-5-19 12:55 AM

Originally posted by 5570filter-121 at 2008-5-19 12:42 AM:

可能樓主是一隻混蛋
細路仔, 佢聽過幾多歌??

之前有位仁兄講得好0岩... 0佢時Alan Tam, Leslie 同 Danny仔0既年代,
真係首首歌好聽.  過0左成廿年, 仲有好多歌到今日仍然係繞樑三日.
Lolo雖然唔靚仔, 但要數唱家班, 一定有份.

可能樓主是在混帳.
作者: d228216    時間: 2008-5-19 12:56 AM

閣下議題引起大量回應, 帶出討論, 216+6

但對閣下深中現時垃圾音樂之劇毒, 深感遺憾.
作者: sagaman    時間: 2008-5-19 12:57 AM

呢個post好勁,短短四個幾鐘,有成差不多90 回覆。總之公道自在人心。
作者: andyho    時間: 2008-5-19 12:59 AM

冇話正唔正氣0既,以事論事0者!

冇魚翅食已經夠慘,仲要俾人鬧,其實佢都冇乜錯0丫,最錯係搞到鯊魚絕種,害到大家冇得食魚翅0既人0者!
作者: 法拉    時間: 2008-5-19 01:05 AM

其實宜家以前D歌手才是樂壇支柱,佢地呢D先叫歌手!用天份或同努力來製造好音樂,宜家D歌手係咁易參加xx比賽就做到,水準大部份仲...
如果陳百強、家駒、張國榮、梅姐、羅記等仲在生,再加上許冠傑、四大天王、溫拿、同其他舊歌手,宜家既樂壇一定成大反比。
作者: terryng2    時間: 2008-5-19 01:09 AM

可能拍電影先,有人找佢試音,可能以前要d人同歌路的歌手
作者: Mun    時間: 2008-5-19 01:10 AM

其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@
因為歌手既正式工作其實係唱歌...
作者: andyho    時間: 2008-5-19 01:10 AM

同意!你睇而家d精選碟出得密過新碟就知la!
作者: 法拉    時間: 2008-5-19 01:16 AM

Originally posted by andyho at 2008-5-19 12:59 AM:
冇話正唔正氣0既,以事論事0者!

冇魚翅食已經夠慘,仲要俾人鬧,其實佢都冇乜錯0丫,最錯係搞到鯊魚絕種,害到大家冇得食魚翅0既人0者!
其實盧sir係講得唔錯,環保係宜家一定要做,否則地球就真係冇架la~
作者: 費事高    時間: 2008-5-19 01:21 AM

Originally posted by 法拉 at 2008-5-19 01:16 AM:

其實盧sir係講得唔錯,環保係宜家一定要做,否則地球就真係冇架la~
盧sir一點也沒錯,只因為佢身體得了某種病,香港空氣太污染,佢身體承受不了,仲有其它病,

所以佢慢慢開始住意環保起來

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0