標題: 想呻下 [打印本頁]

作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-8 11:04 PM     標題: 想呻下

各位版主, 版友, 小弟想係度呻一下, 希望可以容許我這樣做!
不容許的可以立即delete!

星期四是我女友生日, 本來開開心心, 我準備好所有野, 包括禮物, 晚飯,生日蛋糕以及一束鮮花, 心想她生日比她一個大驚喜, 點知為左準備咁多野超左自己的預算用多左, 原本諗住整個計劃都是四千左右, 但是買左以下物件就超哂資

禮物: 一條不夠一卡的鑽石手鏈 - 3200
一束花 : 400
蛋糕: 270
晚飯 : 600

我自己份人工只有萬三, 每個月都要比家人五千, 另外同女友儲起三千, 餘下的就自己洗, 但因為我每個月都要還卡數, 所以個個月頭我都用哂所有$$, 之後成個月就靠女友啦, 今個月我又洗哂d $$, 準備她生日, 還咭數, 比家用, 儲$$, 一下子已經無哂份糧! 有時出街食飯都要女友比, 之後今日同女友講起, 她知道我用哂成份糧, 係度發哂脾氣話我又用哂, 咁她生日無意思啦, 最後咪又係她比番$$, 我好傷心因為我一心為她生日去準備, 我都不知道會超哂資, 但她只覺得我份糧一個星期內便用哂, 而成個月就好似她貼我咁, 我都唔好受架, 我一個男人要用女友的$$, 她完全唔理解我, 還要去怨我, 真是好不開心, 難道今次又是我錯!
最估唔到的她可以講得出如果係咁她不稀罕我為她準備生日, 寧願我儲番d $$, 我這一刻心碎, 原本做咁多野都係為她開心, 她居然咁講野, 我真是好唔開心, 真是為她做咁多野都是浪費心機!

Sorry, 有點長, 版主/友如覺得無聊,請幫忙delete! 另有任何不便之處, 敬請原諒!

[ Last edited by yeung hiu he on 2008-7-8 at 11:17 PM ]
作者: SCM    時間: 2008-7-8 11:25 PM

我唔知幫唔幫到你
因為我未應付過呢d事

其實你有冇一d錢未必需要洗
慳得就慳 等咭數都唔洗比咁多........
作者: 自由神    時間: 2008-7-8 11:33 PM

許志安 - 男人最痛

心突然的隱隱痛
如空穴來了陣寒風
沒法強忍 看你偷泣的眼
看你朝思夜盼 我再蠢都會懂

明知是仍捨不得你
我亦寧願讓情有疾而終
若你要走 你只須講一句
對我狠心地去 說愛今天告終

怎麼偏躲於漆黑中
讓我永遠看你看不通
再不想擔心也不想 一切被動
難忍再次偶爾於街中
望你忐忑因他出現失控
而男人最痛 男人最痛算這種

長苦為何不肯短痛
我問如因為難棄這情種
願你放心 我會好好的過
我怎麼的做我 也勝過今天似瘋
作者: coolyiceman    時間: 2008-7-8 11:38 PM

你有萬三蚊個月都要洗女人$
你的理財能力真係好差
男人無$已經頭痛
你仲要洗女人$
你女友一d安全感都無
作者: MBA    時間: 2008-7-8 11:39 PM     標題: Re:

I can understand what you feel.  You are disappointed because you planned to give her a big surprise.  However, i also understand why your gf is so upset.  She might think that you can give her surprise and make her happy today but what happen tomorrow if you have no money.  What are you going to do.  What happen if she married you.  I think she is actually happy with what you've done.  Just upset about how you manage your money.  $13000 is really not much to spend.  Read some personal financial management books might help you.  Good luck..
作者: jen01二世    時間: 2008-7-8 11:42 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-7-8 11:04 PM:
各位版主, 版友, 小弟想係度呻一下, 希望可以容許我這樣做!
不容許的可以立即delete!

星期四是我女友生日, 本來開開心心, 我準備好所有野, 包括禮物, 晚飯,生日蛋糕以及一束鮮花, 心想她生日比她一個大驚喜, 點知為左準備咁多野超左自己的預算用多左, 原本諗住整個計劃都是四千左右, 但是買左以下物件就超哂資

我自己份人工只有萬三, 每個月都要比家人五千, 另外同女友儲起三千, 餘下的就自己洗, 但因為我每個月都要還卡數, 所以個個月頭我都用哂所有$$, 之後成個月就靠女友啦, 今個月我又洗哂d $$, 準備她生日, 還咭數, 比家用, 儲$$, 一下子已經無哂份糧! 有時出街食飯都要女友比, 之後今日同女友講起, 她知道我用哂成份糧, 係度發哂脾氣話我又用哂, 咁她生日無意思啦, 最後咪又係她比番$$, 我好傷心因為我一心為她生日去準備, 我都不知道會超哂資, 但她只覺得我份糧一個星期內便用哂, 而成個月就好似她貼我咁, 我都唔好受架, 我一個男人要用女友的$$, 她完全唔理解我, 還要去怨我, 真是好不開心, 難道今次又是我錯!
最估唔到的她可以講得出如果係咁她不稀罕我為她準備生日, 寧願我儲番d $$, 我這一刻心碎, 原本做咁多野都係為她開心, 她居然咁講野, 我真是好唔開心, 真是為她做咁多野都是浪費心機!

Sorry, 有點長, 版主/友如覺得無聊,請幫忙delete! 另有任何不便之處, 敬請原諒!
係你自己大洗 ?? 定有事還卡數 ??

[ Last edited by jen01二世 on 2008-7-8 at 11:43 PM ]
作者: 極樂    時間: 2008-7-8 11:43 PM

好坦白講, 我覺得你好有問題....你俾我既感覺係"洗腳唔抺腳"果種人...
一個月搵萬三, 扣五千家用, 扣三千儲錢, 仲剩五千.....月頭已經可以用曬五千 (包括你講既卡數)....你話你係咪好大使先?! 如果唔係女朋友迫你儲果三千...睇怕你真係仙都唔仙下啦!
個個月都要用女朋友錢....我係個女仔都唔鐘意啦!!
無錯! 理論上你幫佢攪個生日真係好特別...正常都會好鐘意D禮物~~不過, 唔係要你去碌卡數黎買囉!我相信你女朋友都好矛盾...又鐘意D禮物, 但係唔鐘意你碌卡數碌到成身債.....望住條鍊都唔知好嬲定好笑......

我唔知你卡數有幾多, 但係我建議你搵"債務重組", 即係"安X兄弟"果D....應該會還少D息....
之後慳D使, 儲返多D錢....出街就由你俾錢啦! 一個月搵萬三, 其實已經好多架啦!如果你慳D...生活好過D~~
作者: 自由神    時間: 2008-7-8 11:47 PM

Originally posted by coolyiceman at 2008-7-8 11:38 PM:
你有萬三蚊個月都要洗女人$
你的理財能力真係好差
男人無$已經頭痛
你仲要洗女人$
你女友一d安全感都無
你無睇清楚?
人工只有萬三, 每個月都要比家人五千, 另外同女友儲起三千, 餘下的就自己洗, 但因為我每個月都要還卡數
13000-5000-3000=5000
禮物: 一條不夠一卡的鑽石手鏈 - 3200一束花 : 400蛋糕: 270晚飯 : 600
5000-3200-400-270-600=530
530仲要還卡數

呢個月要使女人錢真係....無計

平時佢一個月自己使,要交咩費咩費咁,5000都唔頂得幾耐

加上每個月有3000係for佢同佢女朋友
咁.........都算情有可願既
作者: finalmusicgod    時間: 2008-7-9 12:36 AM

你還清條CARD數先唸其他啦!條女嬲你都啱吖,無咁大過頭唔好帶咁大頂帽啦。無D預算,失敗吖你。
作者: slwong3    時間: 2008-7-9 01:15 AM

Actually, I would see this in another way.  From what I read from your post, you should be glad that you have her to be your girlfriend.  Your girlfriend would rather sacrifice her birthday, she would rather not having those expensive birthday gifts but to make you save more money and concentrate more on your personal economic situation.

Your girlfriend said that to you because she understands you are not rich and you don't earn that much.  She doesn't want you to waste money on her birthday.  Maybe her words were harsh at the time she spoke to you but you should concider more about the meaning behind this.

On the other hand, if I was you, as a man, I wouldn't leave the girl to pay for everything like that even if I use up all the money.(remember we are man....not just the "faces" but it is also our responsibility to take care our other half)

Also, from your post that you mentioned, it seems like it is not your girlfriends who is the type of person who use up your money fast.  It is just your own problem that you do not manage your income and expense good enough.  You know you don't earn that much from your salary....why would you still spend 3200 to buy that birthday gift.....

I can tell you are not mature enough to balance between your income and emotions.
This is also the reason why your girlfriend would get angry on you.
作者: infjlam    時間: 2008-7-9 01:46 AM

身為男人,我建議係:
1)盡快清卡數,除非逼不得已,否則唔好再碌卡,
2)量入為出,無論如何死慳死抵,都要做到收支平衡,
3)要令女友生日開心,唔一定要洗太多錢(何況你現在根本afford唔起)

重點是:
女友最需要又最希望的,
是身邊個男友夠成熟,經濟獨立,照顧到自己,
照顧到她,比到安全感佢,
那些花呀手鏈呀蛋糕呀,
只係其次,最重要係比佢知道你o既心意,
努力工作,將來比到幸福佢,呢D至係長久~

p.s.你女友追得過,識諗,幫你精打細算,係一個賢內助,請好好愛護珍惜
作者: slwong3    時間: 2008-7-9 02:54 AM

Originally posted by infjlam at 2008-7-9 01:46 AM:
身為男人,我建議係:
1)盡快清卡...

same as what I thought
作者: lastwing    時間: 2008-7-9 05:05 AM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-7-8 11:04 PM:
你每個月既洗用剩返5000(唔計卡數)
你竟然用左4470.............
今日九號....仲有16日..........每日33.xx...........計埋交通費...都唔知食咩好
就算無超資......當4000好未...剩返1000.........16日....每日都有6x.xxx
以我角度睇都可以.........乖乖地食下3文治,餅乾,面包就算
但係樓主好明顯有問題,你仲要話"個個月頭我都用哂所有$$, 之後成個月就靠女友啦"
既然知道平日都會甘............
依種行為叫"充大頭鬼"(原諒我係甘直)
其實樓主諗清楚d就應該知道...你女朋友講得好岩
正如樓上某位版友所說要好好珍惜你的女友啊

如果我係你不如自己整蛋糕...100有找,女朋友知道仲sweet,跟住唔好問佢借錢,問d狗友度住先,過左今個月先算
做戲要做全套,這邊廂豪洗制造浪漫那邊廂又要問她借錢.........算甚麼

因為小弟有類似經歷...不過那時是中學...
餐餐食面包+在家中拿來的乾糧
仲要係一星期內學識整tiramisu
作者: solonely    時間: 2008-7-9 07:10 AM

我一個月搵7千,自己洗得8舊咋........
邊有得儲錢咁好......
作者: supreme12    時間: 2008-7-9 09:19 AM

最紧要事务,清卡数```至于你想距有个开心既生日,又5使大既, 你女朋友都了解你```距哎你宁愿储起距```距抵得林啊```好野来架 ```好好珍惜.

祝你地生活幸福```
作者: kakeidevil    時間: 2008-7-9 09:57 AM

馬會幫到你
作者: 自由神    時間: 2008-7-9 10:01 AM

Originally posted by kakeidevil at 2008-7-9 09:57 AM:
馬會幫到你

唔係安信兄弟幫到你咩?
作者: 破軍不動    時間: 2008-7-9 12:44 PM

老實講...
某程度上其實我替樓主開心多一d...
因為我見到樓主女友既回應...
雖然...
係會掃興...
係有怪責之意...
亦係有傷害到男人既面子同尊嚴...
但...
起碼佢唔係d見禮就收...
完全唔 care 你狀況既女友...
佢其實某程度上已經接納同接受左要同妳同甘共苦...
因為如果你出左問題...
佢已經知道佢一定會走唔甩...
所以...
你要好好思考一下...
你同妳女友係唔係已經去到另一個比較高既層次...
即係...
佢會希望你投資響你地既將來...
多於一些短期既玩樂...

我其實幾認同 coolyiceman 既講法...
女生好需要安全感...
安全感呢樣野好抽象好複雜同好廣泛...
可能包含男人既專一,能力,做事有否計劃, 成熟等等等等...
所以如果樓主試下同妳就呢件事...
好冷靜同理性甘同你女友好好溝通一下...
可能會令你地有好正面既幫助...

p.s. 你女友既為人性格唔差...好好珍惜佢啦 !
作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-9 01:23 PM

唉, 我都知自己大哂左! 但是每個月扣除家用同友友果筆,
餘下既真是唔知去左邊度, 好似有賊打劫我一樣, 但自己
諗諗下發覺自己係洗在1) 還卡數(每個月都是千五左右),
2) 增值八達通 3) 出街食下飯(同女友) 4) 有人生日等喜慶日子..
我自己係有打算過每個月自己儲多五百至一千左右, 但是奈何
我好多野一個拖一個月, 咪搞到現家的狀況囉!
睇怕到年尾, 我都要過住d 負債的生活!
另我會好好珍惜我女友, 因為她都算係為他人著想的女仔!
我無野架啦, 之不過昨晚聽到個電話想呻一呻jer!
點都好啦, 感謝各位版主/友聽我這個無聊人呻苦!
作者: dominic886    時間: 2008-7-9 05:20 PM

我以前冇乜錢果陣,
都冇咩物質野送俾女朋友做生日,
我雖然冇乜錢,但我有時間,
所以我做左好多心思野俾佢,
最後佢一樣咁開心同好冧。
我想話你女朋友愛你的話,
佢一定會睇恤你嘅情況。
祝你好運la~
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-9 05:20 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-7-9 01:23 PM:
唉, 我都知自己大哂左! 但是每個月扣...
極度同意slwong3 ﹑infjlam 同破軍不動版友所講嘅嘢﹐
你女友的確係一個好好嘅女仔
唔係有咁多女仔肯出街食飯都係佢比晒ga ja …
(講真﹐講得難聽少少的確有少少倒貼成份)﹐
至於份生日禮物﹐個人認為佢表面上雖然係鬧你話你
但係佢私底下始終點都會幾開心嘅﹑始終都係一份SUPRISE………
然而如果佢表露出佢嘅欣喜﹐
其實變相係縱容咗你"洗腳唔抹腳"

其實個人認為yeung hiu he版友之所以唔開心你女友唔領情之餘又怨你﹑
你覺得失望之餘﹐唔多唔少你自己都會feel到自己咁做唔係一個最佳方案黎嘅………
只不過你冇浪費心機喎﹐起碼你都算係表達咗心意
只係忽略咗你個現實經濟狀況je…
lastwing 版友話你充大頭鬼﹐都係難聽咗少少﹐
但係…佢講嗰種方法又可能仲WORK喎﹐
可能女友會更開心你更識諗
畢竟你依家出晒錢俾SURPRISE佢又要問返佢借錢﹐
係一個並存事實 !

最後﹐我覺得你其實都想錫你女友﹐都想好好照顧你女友﹐
否則你唔會去計數﹑檢討自己嘅財政狀況啦~
但係做到一個為女友著想嘅好男友之前﹐
要先為自己著想﹑對自己負好責任
如果你做到還清卡數同收支平衡嘅話﹐
呢份就係俾你女友最大嘅禮物啦~~~

請你好好珍惜你女友﹐正如破軍不動所講﹐
佢真係接受咗你同想同佢長久一齊認真發展啦~

[ Last edited by trista_cheong on 2008-7-9 at 05:21 PM ]
作者: trista_cheong    時間: 2008-7-9 05:22 PM

Originally posted by dominic886 at 2008-7-9 05:20 PM:
我以前冇乜錢果陣,
都冇咩物質野送俾...

送禮物關乎心思﹐而唔係金錢嘛~~
作者: 17317328    時間: 2008-7-9 06:43 PM

見到樓主既禮物  估計已步入中年  並唔係我地呢d20歲既後生仔既想法~"~
我地呢代多數唔會買咁貴  玩埋d   diy個d   呢個冇惡意的
我只係諗 係咪一定要買咁貴既鍊....  雖然我覺得1年1次都唔係過份
但係樓主係咪冇存錢? 如果有存到錢就算洗大左少少都可以係自己存開個到拎出黎
同埋你女友火遮眼之插一插你姐+_+ 其實佢都係緊張你 希望你唔好亂洗
如果真係咁  我覺得 呢個月 小d同佢出街   最好 比啊媽[借]住先
話晒都仔  [借]一定要還 就冇問題啦
努力捱過呢個月呀!!
作者: makin    時間: 2008-7-9 07:25 PM

好難想像1萬3唔夠用囉..你唔係比多..
比5千蚊屋企咋啵..一半都唔夠..
仲有8千蚊..你話存3000..我覺得唔係鎖定架囉
你今個月比唔到既下個月再出返多過3000咪得囉
你同你女朋友唔會簽左約掛-"-?另外我覺得
你用咁多錢用女朋友慶祝~會唔會有d奢侈呢?
3200條鏈..ok我當條鏈好靚..好足石..
270蚊蛋糕..我相信可以唔洗咁貴囉..你買個蛋糕幾多磅?
假如兩個人食唔夠食既..咁我諗你地好食得喇..
600蚊晚餐..其實值唔值得呢..真係需要咁豐富咩?
呢筆錢唔好話值唔值得洗..淨係諗下自己既能力
1萬3..我覺得係香港算中水平..好幸福架喇..
生日都用4,5千..咁聖誕啊..情人節啊..中秋節啊
加加埋埋你咪有一兩個月白做?去為左幾日慶祝?
如果你宜家先係十幾歲..你可以試下豪洗..
但係到左廿幾三十歲..希望你開始認真諗諗理財方面
我自己搵錢少過你..但係存錢多過你/_\
作者: 12d3    時間: 2008-7-9 11:21 PM

恭喜你有個賢淑的女朋友.
你著眼是她的生日, 當下的快樂; 她著眼的是你們的生活, 一世的幸福.

好好的珍惜她吧.
作者: 12m    時間: 2008-7-9 11:46 PM

老友冇咁大頭,唔好用咁大頂,應該早幾個月留定金錢唔洗咁冇面
做多份工啦靠白己好D
作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-10 01:02 AM

Originally posted by trista_cheong at 2008-7-9 05:20 PM:

極度同意slwong3 ﹑infjlam 同...
好多謝版主trista_cheong以及各版友的忠告,
我會好好珍惜我女友, 更會為左我地的將來
盡快還清我的債務, 今日是我女友生日啦,
剛剛同她家人一齊過, 個270蚊的蛋糕她成家人
都好鐘意, 我女友更加是甜上心頭, 因為個蛋糕
係我專登去訂的, 點都好啦, 今日才是她正日,
我都要準備埋今日要做的野, 希望今年生日是她其中
一個最開心的生日!
作者: et7311tw    時間: 2008-7-10 02:03 AM

其實開版大大你是很幸福的,有一個這樣不為物質(禮物)所動,一心只為你想(存錢),
寧願犠牲自己的享受和快樂,來換取你的存款,真是偉大啊!要是以前我一開始也會像你
一樣難過!但是現在經歷多了,年紀長了,看事情也多一些層面,換成你女友的角度想,
她一定很高興你為她做的一切,但是和你的存款相比,她都願意不要這些禮物,
實在是個體貼持家型的女孩,我想看完大家的意見,大大也許反而更開心了...呵!   
  祝你們幸福

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0