標題: 大家估下杜指升穿8000點? [打印本頁]

作者: admin    時間: 2009-3-24 11:28 AM     標題: 大家估下杜指升穿8000點?

大家估下杜指會唔會升穿到8000點
作者: d228216    時間: 2009-3-24 11:47 AM

由1月高位8375跌到 9/3 6547, 跌咗1828.
如果係反彈計升番跌幅既0.618, 頂盡都係 7676, 但禽晚去到7775.....

我估神話: 如果依幾日企得住7700以上, 依個就唔係反彈, 而係小陽春, 會挑戰返1月高位8375-9034.
升得穿9034, 熊市就結束.
作者: admin    時間: 2009-3-24 12:58 PM

HSBC都未見28咁快玩完
作者: d228216    時間: 2009-3-24 01:39 PM

原帖由 admin 於 2009-3-24 12:58 PM 發表
HSBC都未見28咁快玩完
單一隻股唔同計法既
作者: bobo21    時間: 2009-3-24 02:25 PM

原帖由 d228216 於 2009-3-24 11:47 AM 發表
由1月高位8375跌到 9/3 6547, 跌咗1828.
如果係反彈計升番跌幅既0.618, 頂盡都係 7676, 但禽晚去到7775.....

我估神話: 如果依幾日企得住7700以上, 依個就唔係反彈, 而係小陽春, 會挑戰返1月高位8375-9034.
升得穿9 ...
d佬做高級技術分析c, 不如講埋HSI畀我哋識吓啦, 巧不巧, THX.
作者: d228216    時間: 2009-3-24 03:50 PM

原帖由 bobo21 於 2009-3-24 02:25 PM 發表

d佬做高級技術分析c, 不如講埋HSI畀我哋識吓啦, 巧不巧, THX.

HSI差唔多到位...

年頭高位係15563到 9/3 11344 跌咗4319
己升破反彈位0.5 既 13500, 試緊頂部 0.618 既 14013....
不過我估14000依d位要試3-4次先有機會企穩, 唔掂就要落返13000附近.
頂到14000就可以挑戰15500-15600的08年尾三個頂位...
但要確定熊市結束就重有排.....
作者: bobo21    時間: 2009-3-24 04:19 PM

原帖由 d228216 於 2009-3-24 03:50 PM 發表

HSI差唔多到位...

己升破反彈位0.5 既 13500, 試緊頂部 0.618 既 14013....
不過我估14000依d位要試3-4次先有機會企穩, 唔掂就要落返13000附近.
頂到14000就 ...
講得啱喎, 或者實際不一樣完全是這樣走, 但技術分析就係噤睇, thank you d佬對後市的分析.

作者: d228216    時間: 2009-3-24 04:56 PM

原帖由 bobo21 於 2009-3-24 04:19 PM 發表

講得啱喎, 或者實際不一樣完全是這樣走, 但技術分析就係噤睇, thank you d佬對後市的分析.
知點走我一早發咗啦
作者: chansuper123    時間: 2009-3-24 05:32 PM

應該不會, 這幾日升市, 都係季結加後抽影響, 看看周圍經濟, 樓市, 失業率, 通通未向好, 散戶唔敢入市, D 紛佬 + 大鱷 冇目標, 我相信仍然是熊仔.
作者: 啜皇    時間: 2009-3-24 10:55 PM

我估要第三季頭才可
作者: d228216    時間: 2009-3-26 12:53 PM

原帖由 bobo21 於 2009-3-24 04:19 PM 發表

今日又試14000, 但相信冇咁快得, 只要唔跌穿反彈位0.5 同 100天線既 13500 , 反彈波應該未完, 可上試15500-15600 .
作者: bobo21    時間: 2009-3-26 06:24 PM

原帖由 d228216 於 2009-3-26 12:53 PM 發表

今日又試14000, 但相信冇咁快得, 只要唔跌穿反彈位0.5 同 100天線既 13500 , 反彈波應該未完, 可上試15500-15600 .
刀好同意呀, 噚晚Dow力頂7600-7700, 而HSI呢幾日嘟頂在13500/13600(即100EMV)之上不肯回落, 交投又突破600億@day, 資金流入明顯(USD:7.7499HKD), 唔知在期指結算前先試吓14800呢, 短期有調整難免, 但向上勢頭良好, 下月是否要見你個15500/15600? 個小陽春已行了一大節, 有2700點(14000/11300升23巴仙).

有人話股市已見了底, 已熊3轉牛初, 但我就認為是小陽春牛未嚟, 唔知d佬同不同意, 有錯襪見怪, 要去aio開果新post先, bye喱喇.

作者: d228216    時間: 2009-3-27 11:34 AM

原帖由 bobo21 於 2009-3-26 06:24 PM 發表

刀好同意呀, 噚晚Dow力頂7600-7700, 而HSI呢幾日嘟頂在13500/13600(即100EMV)之上不肯回落, 交投又突破600億@day, 資金流入明顯(USD:7.7499HKD), 唔知在期指結算前先試吓14800呢, 短期有調整難免, 但向上勢頭良好, ...
Dow 同 HSI 一樣一浪高一浪, 相信會試高位, Dow 8375-9034, Hsi 14800-15600, 目前則需整固, 只要Dow唔跌穿7600, Hsi 13450, 就冇事.
企穩加上成交回暖, 相信可以橫行加上升.
作者: bobo21    時間: 2009-3-28 01:06 AM

原帖由 d228216 於 2009-3-27 11:34 AM 發表

Dow 同 HSI 一樣一浪高一浪, 相信會試高位, Dow 8375-9034, Hsi 14800-15600, 目前則需整固, 只要Dow唔跌穿7600, Hsi 13450, 就冇事.
企穩加上成交回暖, 相信可以橫行加上升. ...
Dow & HSI都好強, 高位撐著不肯回, HSI在13800/13900就不肯落, 14130/14180/14250又阻一阻, 結算前要掉期, 兩日來窄幅又上又落. 過去一週10EMV攻下20, 50EMV, 若無較大調整, 下週10EMV再上100EMV及20天上50天的兩個交叉, 若要調整先看13800, 再睇100EMV13580重要位喱, THX.
作者: kk33    時間: 2009-3-29 11:59 PM

多謝各位分享,dow 星期五雖然跌左百幾點,但仲企得住7800附近, 睇黎都仲有得升
作者: d228216    時間: 2009-3-30 08:59 PM

原帖由 bobo21 於 2009-3-28 01:06 AM 發表

Dow & HSI都好強, 高位撐著不肯回, HSI在13800/13900就不肯落, 14130/14180/14250又阻一阻, 結算前要掉期, 兩日來窄幅又上又落. 過去一週10EMV攻下20, 50EMV, 若無較大調整, 下週10EMV再上100EMV及20天上50天的兩 ...
完了 , 秋官一近, 美股都脚軟, HSI在內銀股夾擥下穿100天線, 短線下試13144, 無力反彈就需再次沉底......
作者: d228216    時間: 2009-3-30 09:54 PM

DOW 7,546.63 -229.55 -2.95%  
作者: d228216    時間: 2009-3-30 10:29 PM

丁蟹黎料!!! 一支倚天Q打殘全世界
引發全球性大跌
Dow 7,530.86 -245.32 -3.15%
FTSE 100 3,796.01 -102.84 -2.64%
DAX 4,055.54 -148.01 -3.52%
CAC 40 2,757.40 -83.22 -2.93%
Nikkei 225 8,236.08 -390.89  -4.53%
Hang Seng 13,456.33 -663.17 -4.70%
作者: kk33    時間: 2009-3-30 11:30 PM

7500 都守唔住?????
作者: d228216    時間: 2009-3-30 11:36 PM

原帖由 kk33 於 2009-3-30 11:30 PM 發表
7500 都守唔住?????
7,488.89-287.29-3.69%
穿咗7500了

下一個支持位72xx, 穿就試6500
作者: kk33    時間: 2009-3-30 11:39 PM

原帖由 d228216 於 2009-3-30 11:36 PM 發表
7,488.89-287.29-3.69% 穿咗7500了

下一個支持位72xx, 穿就試6500
又試番上一次低位...........
作者: bobo21    時間: 2009-3-31 01:06 AM

原帖由 d228216 於 2009-3-30 08:59 PM 發表
完了 , 秋官一近, 美股都脚軟, HSI在內銀股夾擥下穿100天線, 短線下試13144, 無力反彈就需再次沉底......
d佬是高級分色司嚟喎, 乜變咗神婆噤迷信-->[秋官效應], 100EMV一野就穿咗, 隻939好似趺了9果巴仙, HSI[14188(27/03)/11325(9/03)]的0.618=13120可靠嘛, 今次果市要跌的借口是美國請求汽車業方法無用喎, 所以Dow期貨先跌, 跟住japan市, hsi, 歐洲市, 美國Dow今晚跌梗3.48%->7505.
作者: d228216    時間: 2009-3-31 01:28 AM

原帖由 bobo21 於 2009-3-31 01:06 AM 發表

d佬是高級分色司嚟喎, 乜變咗神婆噤迷信-->[秋官效應], 100EMV一野就穿咗, 隻939好似趺了9果巴仙, HSI[14188(27/03)/11325(9/03)]的0.618=13120可靠嘛, 今次果市要跌的借口是美國請求汽車業方法無用喎, 所 ...
原帖由 d228216 於 2009-3-24 03:50 PM 發表

HSI差唔多到位...

頂到14000就 ...

由最高峰32000跌至20518之後反彈0.618至26384, 跟住掉頭插水10676,
今次反彈黃金比率 阻力位 0.382 (12994), 0.5 (13500) 都破到, 0.618 (14013)企唔到超過3日.....後市.   
我估12994-13144會有支持, 可以重上100天線就好D....如果唔係
相信熊二就到..一搞兩三年, 14000成為不破之頂..
作者: bobo21    時間: 2009-3-31 01:44 AM

原帖由 d228216 於 2009-3-31 01:28 AM 發表

由最高峰32000跌至20518之後反彈0.618至26384, 跟住掉頭插水10676,
今次反彈黃金比率 阻力位 0.382 (12994), 0.5 (13500) 都破到, 0.618 (14013)企唔到超過3日.....後市.   
我估12994-13144會有支持, 可以重 ...
刀同意分析, 100天支持位變短期阻力, 唔可靠支持位暫看50天12965及調整的0.5位=12800, Dow再跌多咗->7491or-3.66%.
作者: bobo21    時間: 2009-3-31 01:50 AM

to : d佬
今晚矛眼睇, 要瞓先, thx.
作者: d228216    時間: 2009-3-31 02:21 AM

原帖由 bobo21 於 2009-3-31 01:50 AM 發表
to : d佬
今晚矛眼睇, 要瞓先, thx.

作者: d228216    時間: 2009-3-31 10:09 PM

今回又死唔哂...企到100天線..低位結算後市可挑戰141xx高位.
作者: bobo21    時間: 2009-3-31 11:45 PM

原帖由 d228216 於 2009-3-31 10:09 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
今回又死唔哂...企到100天線..低位結算後市可挑戰141xx高位.
今日赫其計數, 大市在噚日跌市底部窄幅上落, 無方向, 成交又減, 唯一較好是HSI(13576)又高於100天綫(13574)兩點. 今晚美股若升, 明天HSI高開後 , 有乜估好玩?

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... yes&nothumb=yes

圖片附件: 恆生指數期貨 20090331.jpg (2009-3-31 11:45 PM, 35.7 KB) / 下載次數 25
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357221&k=e41d69b38945b6467d398d3fa12a97f8&t=1714550427&sid=Y66aFv

作者: d228216    時間: 2009-4-1 12:53 AM

原帖由 bobo21 於 2009-3-31 11:45 PM 發表

今日赫其計數, 大市在噚日跌市底部窄幅上落, 無方向, 成交又減, 唯一較好是HSI(13576)又高於100天綫(13574)兩點. 今晚美股若升, 明天HSI高開後 , 有乜估好玩?

http://www.26fun.com/bbs/atta ...
今早沽咗隻大熊轉隻牛仔, 但今日上落幾拾次, 差d比佢震走咗
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 01:11 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 12:53 AM 發表
今早沽咗隻大熊轉隻牛仔, 但今日上落幾拾次, 差d比佢震走咗
除咗前日(30/3)有明顯方向外, 其餘幾天要掉倉及噚日(31/3)赫其潔算, 果屎刀畀窄幅掉上掉落一日幾轉, 嘩! d佬你仲大熊+隻小牛, 吾2做.
作者: d228216    時間: 2009-4-1 01:23 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 01:11 AM 發表

除咗前日(30/3)有明顯方向外, 其餘幾天要掉倉及噚日(31/3)赫其潔算, 果屎刀畀窄幅掉上掉落一日幾轉, 嘩! d佬你仲大熊+隻小牛, 吾2做.
都揾到餐食嫁, 3月份啱啱double到
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 02:12 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 01:23 AM 發表

都揾到餐食嫁, 3月份啱啱double到
3月份double, 咁鬼豐收, 仲話[都揾到餐食嫁], 真係引屎好多鵝喇.
作者: d228216    時間: 2009-4-1 02:41 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 02:12 AM 發表

3月份double, 咁鬼豐收, 仲話[都揾到餐食嫁], 真係引屎好多鵝喇.
16個Trade, 3個Loss, 1次睇錯邊重傷 , 如果唔係3月可以番兩番
作者: d228216    時間: 2009-4-1 02:41 AM

Dow 7,710.47 +188.45 +2.51%

作者: bobo21    時間: 2009-4-1 03:07 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 02:41 AM 發表

16個Trade, 3個Loss, 1次睇錯邊重傷 , 如果唔係3月可以番兩番
個月做16order, 即是經常揸過市喇, 風險同注碼d佬是做得好好, 多咀問句, 1個重傷是3月邊鑊,

反開衍生產品OR futures, 要番兩番每月對d佬高手並不難, 只要個市有大方向或波動大, 果個月又可豐收Lu.

今晚做吾到夜鬼, 要gdnight先, bye.
作者: d228216    時間: 2009-4-1 01:27 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 03:07 AM 發表

個月做16order, 即是經常揸過市喇, 風險同注碼d佬是做得好好, 多咀問句, 1個重傷是3月邊鑊,

反開衍生產品OR futures, 要番兩番每月對d佬高手並不難, 只要個市有大方向或波動大, 果個月又可豐 ...
月頭穿12000, 果吓...118xx平咗熊仔, 上番12200諗住會再試多次116xx, 點知反彈, 差唔多128xx先 cut loss轉牛..隻熊冇咗大半
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 01:49 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 01:27 PM 發表

月頭穿12000, 果吓...118xx平咗熊仔, 上番12200諗住會再試多次116xx, 點知反彈, 差唔多128xx先 cut loss轉牛..隻熊冇咗大半
明白, 果然重創
今朝啲熊仔乖乖(13788跌到13411收), 啱晒d佬胃口啦.
開工先, 晏d見吧, THX.
作者: d228216    時間: 2009-4-1 02:10 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 01:49 PM 發表

明白, 果然重創
今朝啲熊仔乖乖(13788跌到13411收), 啱晒d佬胃口啦.
開工先, 晏d見吧, THX.
又坐艇
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 06:12 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 01:27 PM 發表

又返來818
上月5,6號有個下跌裂口(12163-12146), 成為當時反彈阻力, 11號雖然裂口高開補回12163-12146, 但先高後低, 跌回裂口位之下, 收報11930, 以為這(12163-12146)裂口及12226都是反彈阻力, 12號窄幅上落, 當日高位吾過12100, 收12001, 熊仔安心玩, 但13,16號就sorry, 兩日裂口高開, 連破10,20EMV, 並企穩12600之上, 16號收市12976, 熊仔瓜得無仇報.
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 06:14 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 02:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif

又坐艇
點解今朝要坐艇, 噤下午也是要坐艇.

HSI三日3個底 13428/13413/13411
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... yes&nothumb=yes

圖片附件: HSI 20090401.jpg (2009-4-1 08:40 PM, 63.6 KB) / 下載次數 27
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357391&k=51777e52055e0b5863de2cb3d6328f36&t=1714550427&sid=Y66aFv

作者: d228216    時間: 2009-4-1 09:57 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 06:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif

點解今朝要坐艇, 噤下午也是要坐艇.

HSI三日3個底 13428/13413/13411
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357391&checkid=52e42&noupdate=yes¬humb=yes ...
3個底應該反彈上番13850瓜...我d牛牛就梨頂唔住啦
作者: d228216    時間: 2009-4-1 10:03 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 06:12 PM 發表

又返來818
上月5,6號有個下跌裂口(12163-12146), 成為當時反彈阻力, 11號雖然裂口高開補回12163-12146, 但先高後低, 跌回裂口位之下, 收報11930, 以為這(12163-12146)裂口及12226都是反彈阻力, 12號窄幅上落, ...
就係轉勢睇唔清....milked
作者: bobo21    時間: 2009-4-1 10:39 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 09:57 PM 發表

3個底應該反彈上番13850瓜...我d牛牛就梨頂唔住啦
認真講句, 3個(1341x)底可以是好的支持, 反之,  若跌穿3個底的威力可以好勁, 鵝多句咀, d佬要小心點,

今晚Dow開市有微升, 7633, 升24點.
作者: d228216    時間: 2009-4-1 10:56 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-1 10:39 PM 發表

認真講句, 3個(1341x)底可以是好的支持, 反之,  若跌穿3個底的威力可以好勁, 鵝多句咀, d佬要小心點,

今晚Dow開市有微升, 7633, 升24點.
我知....13334就要cut loss
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 02:13 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-1 10:56 PM 發表
我知....13334就要cut loss
今晚美股升成咁, d佬拖住果啲牛牛, 明朝早就好生性囉.
作者: d228216    時間: 2009-4-2 11:21 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 02:13 AM 發表

今晚美股升成咁, d佬拖住果啲牛牛, 明朝早就好生性囉.
14050, 牛仔肥了, 轉養小熊
作者: d228216    時間: 2009-4-2 01:09 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 11:21 AM 發表

頂又早咗....頂到14275..上望
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 01:29 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 11:21 AM 發表

哈哈 , HSI裂口高開, 之後仲節節高揚, d佬今日午餐肯定食肥牛, 仲要係頂級和牛喇 .

請問d佬何以噤肯定轉隻小熊迷離呢, 雖然早咗, 得閒話鵝之喇, THX.

有隻鵝10:00前buy果其, 之後1浪高于1浪, 中午後啲鱷魚又發功, 推上頂收, 午飯時鱷魚留在金魚缸睇到實, 鵝就平掉吾玩去食晏.

作者: d228216    時間: 2009-4-2 02:12 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 01:29 PM 發表

哈哈 , HSI裂口高開, 之後仲節節高揚, d佬今日午餐肯定食肥牛, 仲要係頂級和牛喇 .

請問d佬何以噤肯定轉隻小熊迷離呢, 雖然早咗, 得閒話鵝之喇, THX.

有隻鵝10:00前buy果其, 之後1 ...
三次頂14000 140xx 142xx 141xx, 全部大成交, 阻力好大, 所以喺 141xx 轉熊仔, cut loss 14333, 兩百零點, 博佢回13500以下....

午市收市前, 14240重鎚短炒隻熊, 執到200點即走

作者: d228216    時間: 2009-4-2 03:36 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 02:12 PM 發表

三次頂14000 140xx 142xx 141xx, 全部大成交, 阻力好大, 所以喺 141xx 轉熊仔, cut loss 14333, 兩百零點, 博佢回13500以下....

午市收市前, 14240重鎚短炒隻熊, 執到200點即走 ...
破14333.....又要轉牛
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 04:22 PM

下袖返來, 見隻鵝忍吾住, 吾等buying signal, 14:47就buy果其, 啱啱才平掉, 隻鵝就肥.   
作者: d228216    時間: 2009-4-2 04:56 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 04:22 PM 發表
  下袖返來, 見隻鵝忍吾住, 吾等buying signal, 14:47就buy果其, 啱啱才平掉, 隻鵝就肥.   
個市好難玩...心大心細即死
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 05:09 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 04:56 PM 發表
個市好難玩...心大心細即死
點會難到d佬呀, 今朝食咗肥牛, 下袖掉走小熊換隻牛, d佬又和味喇, 相信隻牛又係揸過市, e+Dow期貨還升梗百三十點添.

成交量大升, 散貨入市, 大鱷魚又掂會咁快畀佢回, 養吓啲蝦仔, 魚仔先喇.

作者: d228216    時間: 2009-4-2 08:43 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 05:09 PM 發表

點會難到d佬呀, 今朝食咗肥牛, 下袖掉走小熊換隻牛, d佬又和味喇, 相信隻牛又係揸過市, e+Dow期貨還升梗百三十點添.

成交量大升, 散貨入市, 大鱷魚又掂會咁快畀佢回, 養吓啲蝦仔, 魚仔先喇. ...
估唔列bobo叔係老手

p.s. dow future up 2%了
歐洲升3-4%, upward channel 形成咗
聽日相信由中資電訊資源接力再上...

作者: d228216    時間: 2009-4-2 09:32 PM

原帖由 admin 於 2009-3-24 11:28 AM 發表
大家估下杜指會唔會升穿到8000點
今晚試8000啦
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 09:47 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 08:43 PM 發表
估唔列bobo叔係老手

p.s. dow future up 2%了
歐洲升3-4%, upward channel 形成咗
聽日相信由中資電訊資源接力再上...
bobo絕對唔係囉, d佬才是高手, 今晚歐洲又升2-4%, 而dow future頭先又升咗百幾點, 看來今晚美股又係升, upward channel形成, 明蕉d佬養果啲牛又肥囉, 係就又要恭喜你喱.

我公司幾個佬細刀有玩股, 一兩個仲玩恆指future, 阿鵝佢(其中佬細)今日咪肥咗, 上下袖各一鑊, 1395x buy/14150平, 1416x再buy/14560又平吾過夜, 佢就贏到笑, 但又吾畀我哋買,  吾畀我哋搭佢買, 得個睇字, 我又同佢吾啱咀, 佢嘟吾會益吓我.

不過, 我嘟有興趣果啲技術分析方法, 學吓嘢, 宥d佬高手教吓路就好啦, , THX.
作者: d228216    時間: 2009-4-2 09:57 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 09:47 PM 發表

bobo絕對唔係囉, d佬才是高手, 今晚歐洲又升2-4%, 而dow future頭先又升咗百幾點, 看來今晚美股又係升, upward channel形成, 明蕉d佬養果啲牛又肥囉, 係就又要恭喜你喱.

我公司幾個佬細刀有玩股 ...
我個朶好嚮嫁:  人稱估神 - 股壇の燈神, 真係跟果個死果個嫁
作者: d228216    時間: 2009-4-2 10:01 PM

7,955.22   倒數啦
作者: d228216    時間: 2009-4-2 10:01 PM

7,964.30
作者: bobo21    時間: 2009-4-2 10:03 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-2 09:57 PM 發表

我個朶好嚮嫁:  人稱估神 - 股壇の燈神, 真係跟果個死果個嫁
跟你學吓野啫, 又吾係真有買賣, 無老本去玩, 跟錯嘟吾屎啦, THX.
作者: d228216    時間: 2009-4-2 10:06 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 10:03 PM 發表

跟你學吓野啫, 又吾係真有買賣, 無老本去玩, 跟錯嘟吾屎啦, THX.
不賭是羸錢..啱嫁..我地泥足深陷冇法咋
作者: d228216    時間: 2009-4-2 11:07 PM

圖片附件: 8000.JPG (2009-4-2 11:07 PM, 50.9 KB) / 下載次數 53
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357906&k=7550fa9bd776d363d30534ae953be1f0&t=1714550427&sid=Y66aFv

作者: bobo21    時間: 2009-4-2 11:54 PM

阿Dow食咗偉哥呀, 可以升吾停, 又升3.23%, 報8012, 高見8044.
作者: d228216    時間: 2009-4-3 10:12 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-2 11:54 PM 發表
  阿Dow食咗偉哥呀, 可以升吾停, 又升3.23%, 報8012, 高見8044.
早開冇乜力了......熊吓先
作者: bobo21    時間: 2009-4-3 10:53 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-3 10:12 AM 發表
早開冇乜力了......熊吓先
今朝肥牛d佬又食咗, 再轉熊又有啲收穫
經濟溢布梁業豪分析, 今朝會有調整 : 是14097上升的調整0.236/0.382.
THX.
作者: bobo21    時間: 2009-4-3 01:23 PM

高台整固, 今朝高位窄幅波動, 高低位只有219點, 仲要掉上掉落3轉半, 即日方向不明, 上袖做好做淡, 牛仔熊仔, buy/sell刀屎, 即市又有3個底, 下午向上發力 ,  定還是大升市後星期五有穫利回吐, 吾識睇.

昨天升破14188(27/3)上個頂, upward channel 形成, 14188以上是尾蟹貨區地帶, 有利好news可直驅15850.

圖片附件: 20090403.jpg (2009-4-3 01:23 PM, 35.5 KB) / 下載次數 41
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357971&k=aec524a40f7c4303928c599a2190faf2&t=1714550427&sid=Y66aFv

圖片附件: HSI future.jpg (2009-4-3 01:23 PM, 136.6 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1357972&k=753a83550c88c2a382b466415d5301a3&t=1714550427&sid=Y66aFv

作者: d228216    時間: 2009-4-3 01:44 PM

好難睇....資金主導...一陣冇乜料要平倉吐現先啦...今晚就業數據8-9%就預咗....
作者: bobo21    時間: 2009-4-3 02:14 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-3 01:44 PM 發表
好難睇....資金主導...一陣冇乜料要平倉吐現先啦...今晚就業數據8-9%就預咗....
今蕉我公c隻鵝揸果一次future就香咗, 要輸錢, d佬晏袖有冇芯水, 開工先, bye.
作者: d228216    時間: 2009-4-3 02:44 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-3 02:14 PM 發表

今蕉我公c隻鵝揸果一次future就香咗, 要輸錢, d佬晏袖有冇芯水, 開工先, bye.
平手向下多...
作者: bobo21    時間: 2009-4-3 05:32 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-3 02:44 PM 發表

平手向下多...
下午如果有做買賣一樣屎, 轉完又再轉 , 高台收市吾回落.

4月份頭4果Trading Day(31/3-3/4); d佬已經執吾少嘢囉 ,  d佬仲有冇揸貨過市.
作者: d228216    時間: 2009-4-4 12:34 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-3 05:32 PM 發表

下午如果有做買賣一樣屎, 轉完又再轉 , 高台收市吾回落.

4月份頭4果Trading Day(31/3-3/4); d佬已經執吾少嘢囉 ,  d佬仲有冇揸貨過市.
除番兩隻維梨奶野, 得番皮零野蚱 ....有隻大熊細倉過週末
作者: bobo21    時間: 2009-4-4 02:09 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-4 12:34 AM 發表
除番兩隻維梨奶野, 得番皮零野蚱 ....有隻大熊細倉過週末
以前有一輪玩過認股証, 但覺得吾好用, 每次要買一隻輪, 就要睇/要計一大輪行使價, 窩輪市價, 換股比率, 到期日, 引伸波幅(是窩輪的真正價格嚟, 仲要由莊家操控), 槓桿比率和實際槓桿才可買隻輪, 加上果啲卷商又吾可靠, 所以之後無再玩, 咁, 牛熊証係咪易好多呢, 我見我佬細buy/sell期指好似簡單好多, 佢揸or估期指通知經紀, 跟maket價就order咗, 贏/輸平倉也好容易咁,  牛熊証又點嫁, 我完全吾懂, 好用嗎.

咪住先, 前日(2/04)是大牛市, 全日直升成1000點, 應該好禾味格, 點解回報會噤吾滿意呢.

又問問, 個市由13393升到14580,大升成1187點, 但只回到14336便被好友頂住, 收報14520(期指), 高位頂到行, 何以d佬噤有信心揾隻熊揸過市(週末)呢, sorry講句, 你好勇喎. 怎麼是[大熊細倉], 教教我喇.

我有睇開經濟曰布果位期指炒家梁業豪分析, 噚晚收市後佢在佢果blog有篇美股及港股的短期分析, copy畀你看看.

圖片附件: 20090403 第二段.jpg (2009-4-4 02:09 AM, 195 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=1358402&k=a05843229bfa4818229978517a1268a8&t=1714550427&sid=Y66aFv

作者: bobo21    時間: 2009-4-4 02:50 AM

今晚果Dow係嘟吾肯回, e+仲要升19點, 報7998, 真係吾明, 何以d佬要有熊過市呢.
作者: d228216    時間: 2009-4-4 12:24 PM

係我自已講既啫 唔係真正術語
大小: 價值, 如大熊者,價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要, 到0.265-就丁
倉:風險, 如細倉, 對換率較細如 14000:1以上, 有d 11000:1 就係大倉上落好快
有攻有守就要大細互補

作者: d228216    時間: 2009-4-4 12:27 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-4 02:50 AM 發表
今晚果Dow係嘟吾肯回, e+仲要升19點, 報7998, 真係吾明, 何以d佬要有熊過市呢.
依兩個禮拜都係港股行先, 而且升幅大過dow...中線會向上到15700左右, 但之前實有個大震倉先既
作者: admin    時間: 2009-4-4 11:38 PM

港元對美元日日強方保證, 咁多錢流入香港隨時玩到上20000點, 再一kick落六七千都有可能
最近又多了一個參數, 香港在白名單比黑名單灰名單錢也會易入來吧
作者: bobo21    時間: 2009-4-4 11:57 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-4 12:24 PM 發表
係我自已講既啫 唔係真正術語
大小: 價值, 如大熊者,價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要, 到0.265-就丁
倉:風險, 如細倉, 對換率較細如 14000:1以上, 有d 11000:1 就 ...
真係吾夠班, 就嚟吾可以跟d佬對咀, 完全吾識牛熊正, 何謂 [價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要]
又吾識 : 牛熊正的風險跟是對換率有關, 何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快.
[有攻有守就要大細互補]=是不是每個trade刀要做一對, 是1)熊+牛, 2)大熊+細熊各一.

不過, 刀謝謝d佬多次教路, 下週再來玩過. THX.
作者: d228216    時間: 2009-4-5 07:43 PM

原帖由 admin 於 2009-4-4 11:38 PM 發表
港元對美元日日強方保證, 咁多錢流入香港隨時玩到上20000點, 再一kick落六七千都有可能
最近又多了一個參數, 香港在白名單比黑名單灰名單錢也會易入來吧 ...
熱錢多數係為炒作人仔升值而來, 上20000點我估冇咁易, 15000同18000兩關蟹貨實在太多....
作者: d228216    時間: 2009-4-5 07:57 PM

>>>何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快
11000:1 即HSi上落11點牛熊價會郁0.001, 16000:1 即上落16點先郁0.001

>>>0.128
高過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有500-800點距離, 上落市可守100-200點而溢價唔會大量流失, 較穩陣.
低過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有只有500點以下, 上落市冇得守, 一個浪就瓜得, 而溢價會大量流失, 下跌幅度遠超實際HSI上落, 買中當然爽, 錯邊就奶獲金...冇+足把握就咪制.

>>>[有攻有守就要大細互補]
適時制宜, 選擇一隻合適你风險的牛熊, 好難講,
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 01:22 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-5 07:57 PM 發表
>>>何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快
11000:1 即HSi上落11點牛熊價會郁0.001, 16000:1 即上落16點先郁0.001

>>>0.128
高過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有500-800點距離, 上落市可守100-200點而溢價唔會大量流 ...
謝謝d佬教路, 對牛熊認識多咗, 深咗.
果然牛熊玩得穩震果傳統認股正好多, 當然, 若揀選了小熊維妮, 仲要係細倉, 睇啱邊就贏到豬頭噤, 睇錯就百佳囉, 跟傳統認股正無分別.
咁樣睇嚟, d佬揸過市果隻[大熊細倉]要穩震, 小注搏明朝先來個[調整], 是不是, 有錯請指正.
還想問問, 牛熊除了大/小牛熊, 大細倉要留意之外, 仲有怎麼要注意, 引伸波幅要吾要睇, 另外, 發行人又點揀選呢.
THX.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 01:35 AM

你真醒!!
>>>揸過市果隻[大熊細倉]要穩震,
老實講過週未风險都好高, 所以平衡风險就要[大熊細倉], 睇錯冇咁傷, 有得走...
況且咁環境升既幅度唔方大, 跌就可大可小...博得過!

>>>引伸波幅
好似冇人計的....

作者: bobo21    時間: 2009-4-6 01:53 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 01:35 AM 發表
你真醒!!
>>>揸過市果隻[大熊細倉]要穩震,
老實講過週未风險都好高, 所以平衡风險就要[大熊細倉], 睇錯冇咁傷, 有得走...
況且咁環境升既幅度唔方大, 跌就可大可小...博得過!

>>>引伸波幅
好似冇人計 ...
  [醒吾過你].
[[況且咁環境升既幅度唔方大, 跌就可大可小...博得過!]]明白.
THX梨, 明天再見. bye

作者: d228216    時間: 2009-4-6 10:13 AM

又要cut走轉騎牛
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 10:56 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 10:13 AM 發表
又要cut走轉騎牛
偷偷入來睇睇先, 轉牛嘟好播, 一嘢就上左HSI=15100, 真係吾知即市阻力係邊, E+有些回吐, HSI=15021, 支持位唯有暫看今朝開市價14920, 及今朝低位14873, 但相信/未必會回試這些低位, 若要返回到14920/14873就可能是短期見頂, 及單日300點的轉向,  相信今朝吾會發生單日轉向, 繼續睇市, 睇錯d佬勿見怪.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 12:06 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 10:56 AM 發表

偷偷入來睇睇先, 轉牛嘟好播, 一嘢就上左HSI=15100, 真係吾知即市阻力係邊, E+有些回吐, HSI=15021, 支持位唯有暫看今朝開市價14920, 及今朝低位14873, 但相信/未必會回試這些低位, 若要返回到14920/14873就可能是 ...
又奶一鑊..RSI 74都唔跌.....資金主導...上15700先肯停?
今朝走咗轉, 索番多小先再啦
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 01:28 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 12:06 PM 發表
又奶一鑊..RSI 74都唔跌.....資金主導...上15700先肯停?
今朝走咗轉, 索番多小先再啦
雖然9RSI=7十幾, 但與HSI同步, 未現肯池喎, 18STC的%k>90, %D>80已第3日. 果市很強, 收市又上番15000以上.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 01:34 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 01:28 PM 發表

雖然9RSI=7十幾, 但與HSI同步, 未現肯池喎, 18STC的%k>90, %D>80已第3日. 果市很強, 收市又上番15000以上.
收市前又見動力...今日又升1000點?? 又忍唔到手買咗隻大牛大倉坐轉順風車先
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 01:49 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 01:34 PM 發表

收市前又見動力...今日又升1000點?? 又忍唔到手買咗隻大牛大倉坐轉順風車先
[大牛大倉]或者勇左d, 希望d佬有斬獲, 巧不巧.

果位分析-梁業豪在下午開市前會有即市要點睇, 可以參考下.
ref. link : http://www.etnet.com.hk/梁業豪

作者: d228216    時間: 2009-4-6 02:18 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 01:49 PM 發表

[大牛大倉]或者勇左d, 希望d佬有斬獲, 巧不巧.

果位分析-梁業豪在下午開市前會有即市要點睇, 可以參考下.
ref. link : http://www.etnet.com.hk/梁業豪 ...
如果又奶野就要休息吓先啦, 依幾日手风唔順 ...一陣重要出街添
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 02:25 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 02:18 PM 發表
如果又奶野就要休息吓先啦, 依幾日手风唔順 ...一陣重要出街添
梁業豪在12:59發出 : [STC已呈嚴重超買一段時間,大家須提防幅度更大的調整市況會於下午或明早(7日)出現。], THX.

作者: d228216    時間: 2009-4-6 09:42 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 02:25 PM 發表

梁業豪在12:59發出 : [STC已呈嚴重超買一段時間,大家須提防幅度更大的調整市況會於下午或明早(7日)出現。], THX.
冇走到死梗
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 11:05 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 09:42 PM 發表
冇走到死梗
下午果市, 班大鱷玩得好[音濕], 下午回試今朝果底14720之餘, 又反彈上15030收, 明天若要入市, 定必要靈活走位.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 11:14 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 11:05 PM 發表

下午果市, 班大鱷玩得好[音濕], 下午回試今朝果底14720之餘, 又反彈上15030收, 明天若要入市, 定必要靈活走位.
美股大跌...奶硬躂
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 11:27 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 11:14 PM 發表
美股大跌...奶硬躂
吓! d佬吾係有隻牛嘛.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 11:33 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 11:27 PM 發表

吓! d佬吾係有隻牛嘛.
打死無大害
作者: bobo21    時間: 2009-4-6 11:44 PM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 11:33 PM 發表
打死無大害
如果Dow今晚收市真的跌過百點, 明朝HSI又要先試14720低位, 咁你隻牛咪會有損失.
作者: d228216    時間: 2009-4-6 11:46 PM

原帖由 bobo21 於 2009-4-6 11:44 PM 發表

如果Dow今晚收市真的跌過百點, 明朝HSI又要先試14720低位, 咁你隻牛咪會有損失.
依排成日錯邊
作者: bobo21    時間: 2009-4-7 12:05 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-6 11:46 PM 發表
依排成日錯邊
e排果市噤弗弗, d佬不如暫時吾好做過市倉, 免得第二朝輸左無仇報.
美股也弗弗, e+跌135, 報7881.
作者: d228216    時間: 2009-4-7 12:07 AM

原帖由 bobo21 於 2009-4-7 12:05 AM 發表

e排果市噤弗弗, d佬不如暫時吾好做過市倉, 免得第二朝輸左無仇報.
美股也弗弗, e+跌135, 報7881.
我諗要忍手幾日冷靜吓先
作者: bobo21    時間: 2009-4-7 12:22 AM

原帖由 d228216 於 2009-4-7 12:07 AM 發表
我諗要忍手幾日冷靜吓先
休息一兩天刀好茄, 不過就吾好荳太耐喎, 個市等梗d佬大大帶上15780嫁.
去沖果涼, 冷靜吓先, bye梨.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0