標題: 恭喜 英格蘭 出線世界盃 [打印本頁]

作者: 勇勇    時間: 2009-9-10 05:07 AM     標題: 恭喜 英格蘭 出線世界盃

車路士 + 利物浦 + 曼聯  贏 克羅地亞 5:1
林伯2粒  謝四2粒  肥仔1粒

卡比路 真好野,執到隊波2個中場勁生猛,每人入2球,仲要全部係用頭
不過個後防都仲係要執1執,1有高空波就亂晒龍
作者: slwong3    時間: 2009-9-10 07:05 AM

車路士 + 利物浦 + 曼聯  贏 克羅地亞

作者: steven999    時間: 2009-9-10 08:20 AM

弓喜哂英格蘭
英格蘭d球員冇病冇痛
出年世盃真係有機會拎多次啦
作者: madinggou    時間: 2009-9-10 10:11 AM

英格蘭
作者: wai0818    時間: 2009-9-10 01:39 PM

龍門始終係最弱一環
作者: amigofans    時間: 2009-9-10 07:33 PM

麥卡倫帶隊兩對克軍成績分別係, 作客輸0:2, 主場輸2:3

卡比路帶隊兩對克軍成績分別係, 作客贏4:0, 主場贏5:1

當年我點鬧, 都唔夠卡比路一教實際, 高下立見....

雖然英格蘭距離最強既隊伍仍有一段距離, 但小弟有釋懷既感覺...

想當年同唔少朋友係度討論, 佢地除左莫視英格蘭球員係艾帥同麥帥麾下如何鵪鶉, 戰術如何枯燥之外,
更有朋友提出80年代英軍比千禧黃金一代更強更有技術之說, 令小弟吹脹非常...

唔洗講咁多, 單講雙特, 何解佢地係卡比路麾下可以共存? 又發揮番自家係球會既表領?
用一個防中後腰如巴里, 夏格維斯之流逗住佢地黎踢, 真係卡比路先諗到既戰術?

定係艾歷臣同佢師弟麥卡倫江郎才盡? 相信睇墨西哥同川迪打成咩衰樣, 自有答案....

容我今日再講一次...

艾歷臣, 麥卡倫確係狗屎中既狗屎!!
作者: darkensun    時間: 2009-9-10 10:58 PM

麥卡倫, 大部份人都知佢唔識教波
艾歷臣, 呢個真係有D 過譽, 之前帶拉素都麻麻地, 一帶英格蘭墨西哥就見真章
作者: arthur8088    時間: 2009-9-11 12:03 AM

原帖由 filter-052fans 於 2009-9-10 07:33 PM 發表
麥卡倫帶隊兩對克軍成績分別係, 作客輸0:2, 主場輸2:3

卡比路帶隊兩對克軍成績分別係, 作客贏4:0, 主場贏5:1

雖然英格蘭距離最強既隊伍仍有一段距離, 但小弟有釋 ...
share a bit with us how crap Eriksson was plz~~~I didnt follow England since 98WC la~~
作者: amigofans    時間: 2009-9-11 12:53 AM

原帖由 arthur8088 於 2009-9-11 12:03 AM 發表

share a bit with us how crap Eriksson was plz~~~I didnt follow England since 98WC la~~
佢唔係無貢獻, 基本上佢好過晒英國佬, 因為佢夠膽用新人, 謝拉特, 朗尼, 林柏特, a.cole, 里奧, 泰利同j.cole完全係佢一手帶起,
尤其用rooney之膽色, 英國佬真係望塵莫及....

荷度係可以係杜布連定奧雲, 安達頓定碧咸上頭痛...
而基謹係眼見有謝拉特出現仍重要韋斯恩斯, 眼光之短淺非球迷可想像...
相信如果唔係艾歷臣教而用番d英國佬, 大概rooney會遲一兩年先去曼聯, 而因為到左曼聯之後, 先會贏到人生第一頂cap帽...

但其實04euro之後, england FA早就應該炒左艾歷臣, 因為佢對England既貢獻已經完結, 如上面講佢同英國佬分別在於用人方面only,
04後黃金一代已成形, 佢已經無甚作為, 而且佢既弱點在於佢果套, 瑞典式歇斯底里消極鵪鶉防守戰術, 表面上實而不華, 但實為不思進取等運到....

尤其用靠 "打度氣" 攻攻攻既英格蘭最為不合, 英國足球最利害係股勁同個勢, 佢地有信心係可以愈打愈好,
相反靠度氣多過技術既佢地, 用一套消極打法反令佢地愈來愈無自信, 基本上艾帥麾下最後4年既英格蘭, 根本一出場就已經怕輸...

艾歷臣果種所謂 "實際", 即係如果場波要贏, 佢唔會做多比你, 1比0就開始等完場, 唔會想入多球比你,
而只要和就夠既波, 佢亦永遠唔會諗住贏比你, 例子有02分組最後一場守和尼日利亞(注意人地根本無咩攻勢),
又如02世杯外對希臘, 06世杯外對奧地利等, 最經典莫過於04euro輸比葡萄牙一仗, 先贏一球之後就等完場,
最後輸波係因為縮得太後任人攻, 最後一球葡萄牙左路傳中, 右中場碧咸竟縮到入禁區, 加利仔縮得更深更後, 最後被人攪掂出局...

06世杯時, 英格蘭球員已經被 "瑞典式歇斯底里消極鵪鶉防守戰術" 完全侵蝕, 每場波連攻擊戰術也無, 一切只等對手出錯only...
佢地係衰到連對千里達, 都贏得辛苦非常, 艾歷臣既最大長處用人, 到左亦06已經變成分散傳媒批評既技倆,
4年前用rooney既膽色蕩然無存, 最後玩野選既和確特無出過一秒, 連農亦只出左一個下半場....

麥卡倫就好學唔學, 除左延續 "瑞典式歇斯底里消極鵪鶉防守戰術" 外, 又引進532等戰術(認為加利仔可打翼衛可算經典),
仲有嘩眾取寵亂用人又係學自艾帥, 連選一個後備拜恩斯都要早放風等傳媒講, 由唔用碧咸到忽然用加臣, 由頭衰到落尾, 都係佢學艾帥所致....

所以話艾生雖然有點功, 但FA不知進退係已經見晒佢咩料後仲用佢, 最後毒足英格蘭咁多年...
就算卡比路教初期, 包括而家, 英軍仍有鵪鶉影子, 好在現似好轉當中, 至少尋晚見番利物浦既謝4, 車仔既林8...

恕長篇大論, 因一講ENGLAND就停唔到, 尤其講佢兩條契弟.....
作者: 勇勇    時間: 2009-9-11 04:45 AM

原帖由 filter-052fans 於 2009-9-10 07:33 PM 發表

雖然英格蘭距離最強既隊伍仍有一段距離, 但小弟有釋 ...
當日 艾力臣 都有去睇波,唔知道佢有咩野感受呢
作者: c.ronaldooo    時間: 2009-9-14 12:15 AM

一個領隊好與否就係識唔識為每位球員既特性而佈陣,
卡比路呢方面有佢個人既堅持, 就係一個高大中鋒, 無論佢教邊隊, 都一定有..
以希斯基既入球能力, 根本無可能要佢做太多攻門, 但偏偏卡比路就淨係要佢做二傳手比朗尼, 林柏特同謝拉特做後上,  發揮出三人最強既後上能力,

比起之前幾個領隊, 一定要重用碧咸, 仲下下要搵高治去屈頭鎚(但頭鎚又唔係好 ), 再之前用碧咸去放波比奧雲..   朗尼, 林柏特, 謝拉特自然發揮唔到任何作用... 因為進攻模式一向只有一個攻擊點..

有時卡比路唔肯用碧咸, 的確係無人情味, 話晒人地係國家隊甚至國家image..
但佢呢次的確係激發到其餘攻擊中場既才能, 分散左攻擊點,
作者: wantingchau    時間: 2009-10-11 03:39 PM

capello is a good captain!
作者: smmen3    時間: 2009-10-11 05:13 PM

1# 勇勇
好野^0^
作者: freeze0912    時間: 2009-10-12 03:20 AM

總係覺得
英格蘭差左份霸氣.....
如果有埋, 就真係好有機世盃!!!

P.S.下屆支持西班牙
作者: 勇勇    時間: 2009-10-12 07:17 AM

總係覺得
英格蘭差左份霸氣.....
如果有埋, 就真係好有機世盃!!!

P.S.下屆支持西班牙
freeze0912 發表於 2009-10-12 03:20 AM
佢地好似為出糧去踢波
唔係為足球去踢波
所以唔多夠心
作者: amigofans    時間: 2009-10-12 11:17 AM

15# 勇勇

個問題唔係霸唔霸氣既關係, 而係4分鐘已經有一人被逐, 再加佢地已經出左線....

我只係見到下半場, 尤其最後15分鐘, 烏克蘭打多一人仲要比人拑番轉黎打...

有一點, 雖然主觀地覺得, 尤其下半場英軍積極反撲唔似有咩古怪, 但客觀黎講,
絕對唔可以排除英軍有報復心態, 送仇人克軍一個出局既大機會....
作者: 艾官    時間: 2009-10-17 09:47 AM

卡比路的確有佢既一套~唔好等英格蘭個d球員下下以大國腳自居~踢返好自己本份~
作者: 葵新伍    時間: 2009-10-19 02:28 PM

英格蘭
永遠都令人希望越大失望越大

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0