標題: 第一次食既鐵板燒 [打印本頁]

作者: lwcwings    時間: 2013-2-17 12:17 PM     標題: 第一次食既鐵板燒

小弟上年係銅鑼灣食既鐵板燒:
抱歉既係開頭太肚餓 掛住食無諗過影相 所以miss左開頭幾碟 請見諒
因為後尾一路睇師父表演 一路等食 所以有影到相
去相:

鮑魚新鮮上 好大隻(不過唔記得幾重=.=")

準備中

鐵板燒中

FORWARD x10 師父好純熟開花+離殼
味道其實同平時食分別不大

呢個係酒煮大蜆(唔好意思 因為掛住睇 淨係影得呢張)

呢細碗係兩人分量 所以好細碗 得幾隻大蜆 蜆就真係堅大隻 約兩個5蚊銀合埋再大dd 不過真係好鮮 個湯都好甜 食完想再食

之後就到和牛 (記得menu好似有3種揀)

一路煎 一路期待

黃色果堆係蒜粒 陣間會變身
老實講食果時 除左覺得juicy d 自問唔識分美國牛同日本和牛有咩分別
所以食完無咩特別感覺

最後就係炒飯: (前面白色係師父準備中既炒雜菜 而碟裏就係黃色上面既蒜片)
炒飯有d牛牛粒 味道平平 不過日式炒飯都無咩好期望
要講既都:飯粒飽滿 粒粒分明
蒜片幾特別 好似食緊薯片咁  

一讚既係食完之後 侍應會問你轉去另一個地方好唔好
果度可以坐下偵下計 飲下咖啡或茶+雪糕甜品(套餐包既)

總結:成餐食左約個半鐘頭左右 其實一路食唔多覺時間過得快
另外雖然每樣分量唔多 但足夠食飽一個男人(除非你係大胃王
環境:因為要食鐵板 所以無野睇 但另設壽司料理 可以望到海
衛生同服務:自己都無咩彈 (師父個樣雖然好cool 不過有問必答 態度OK)
味道:唔會令你忽然愛上鐵板燒 但亦唔會令你失望

因自己都係第一次食鐵板 所以唔知呢一間既價錢值唔值
但以有專屬師父烹調(當睇表演) 總括黎講算唔錯 有機會可以一試

多謝收睇~
祝大家飲和食德
作者: jerichochoi    時間: 2014-10-14 11:38 PM

正, thx C 兄分享食評
作者: shehboy    時間: 2014-10-19 04:27 PM

not cheap
作者: 惡警男    時間: 2014-12-9 10:57 PM

幾多錢牙
作者: t6t    時間: 2015-1-7 12:03 PM

幾多錢!正
作者: S011838    時間: 2015-4-29 01:33 PM

好正呀 多謝分享
作者: asdfjklmn    時間: 2017-11-14 11:28 PM

Thank for share
作者: man2006    時間: 2018-5-2 08:25 AM

日式炒飯同我地廣東鍋氣冇得比, 日本人都極少食
作者: 金牛347    時間: 2018-10-25 03:00 AM

1# lwcwings 花巧野 , 物非所值

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0