標題: 有冇巴打日日食「即食麵」當飯食? [打印本頁]

作者: 自拍男    時間: 2016-11-22 10:13 PM     標題: 有冇巴打日日食「即食麵」當飯食?

呢碗叫方便面,唔係即食麵。
即食麵係垃圾食物,其實心照不喧啦。大家雖然成日忍唔住要食,每次食親都會內疚一番,不過究竟有幾唔健康呢?
哈佛大學有大規模嘅追踪式調查,喺南韓搵來11000位成年人,調查佢哋食即食麵嘅習慣,與健康之間嘅關係,得出嘅結論令人吃驚。
結論係,每個星期食超過2個即食麵嘅成年人,佢哋嘅內分泌會出現異常。而呢個問題,會引發糖尿病、高血壓、心臟病,以及中風。
根據深入研究,發現即食麵裏面,有一種叫「Tertiary-butyl hydroquinone (TBHQ)」嘅物質。呢種物質,原來嚟自石油化工原料。
即係話,大家食餐蛋麵嘅同時,亦食咗啲石油落肚。
而令研究人員最驚奇嘅地方就係,食即食麵而影響內分泌問題,只係出現喺女性身上。男性似乎不受影響。
研究人員暫時都唔知點解。

即食麵壞處一覽:

圖片附件: tumblr_inline_ogzou19WfI1ta65oj_1280.jpg (2016-11-22 10:13 PM, 143.4 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=2842578&k=61af3e83dd8013ba2ceffd47ede1db6a&t=1714290990&sid=Bbbb77

作者: sarmsan    時間: 2016-11-22 10:21 PM

無喎
辛字麵都咁
作者: 自拍男    時間: 2016-11-22 10:21 PM

香港人垃圾食物系列︰

1. 薯片

2. 即食麵

3. 汽水

4. 糖果
作者: 自拍男    時間: 2016-11-22 10:22 PM

無喎
辛字麵都咁
sarmsan 發表於 2016-11-22 10:21 PM
韓國出品都有事
作者: 自拍男    時間: 2016-11-22 10:23 PM

三行佬垃圾食物︰日食二包煙以上
作者: Thomp    時間: 2016-11-22 11:49 PM

日日食,當飯食,死食難食!

即食麵上腦!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0