標題: [旅遊區] [4/27吹水加分題] 海洋公園硬撼迪士尼 [打印本頁]

作者: crap    時間: 2005-4-27 01:57 AM     標題: [4/27吹水加分題] 海洋公園硬撼迪士尼

請大家先睇一段新聞
海洋公園硬撼迪士尼
3月 19日 星期六

【東方日報專訊】迎戰九月開幕的香港迪士尼樂園,海洋公園昨日正式宣布反擊,公布全新發展藍圖,計畫耗資五十五億五千萬元,由明年起以五年時間分兩階段擴展及重整園內設施,並引入三十三種新動物,實行以真實動物對抗迪士尼的虛構卡通人物,其中最矚目為昔日的「台柱」殺人鯨及難得一見的北極熊、白鯨、海象和企鵝等,加上其他新型機動遊戲,將景點數量倍增至七十個,再配合海洋公園另擬興建水療度假中心及漁人碼頭等三間主題酒店,預計完工後每年可吸引逾五百萬入場人次。

全新發展的海洋公園將為兩大部分七個主題區,包括高地的「高峰樂園」及低地的「海濱樂園」。高峰樂園分為四個主題區,其中以「海洋天地」及「冰極天地」最受期待,海洋天地有久違的殺人鯨及海豚、海獅,冰極天地則有企鵝、北極熊等主要新成員,更有北極光效果下的白鯨表演及模擬真雪環境的冰雪城堡。其餘「熱帶雨林天地」有虛擬颱風加上港式功夫及荷里活特技的「捕風群英會」,「動感天地」則有「凌空過山車」等最新機動遊戲,國寶大熊貓亦會移居坐鎮此處。

創三萬七職位 不用公帑

海濱樂園則有三個主題區,包括設有水底餐廳及可餵飼鯊魚的「夢幻水都」,有情人亦可在鯊魚見證下舉行水底婚禮。其餘為「雀鳥天地」及類似現時兒童王國的「威威天地」。海洋公園並會興建「高峰列車」穿梭往來兩大區域,以三分鐘穿過長一千四百米的隧道,每小時可接載五千人次乘客。海洋公園強調,工程期間公園設施開放將不會受影響。

海洋公園另正研究興建三間主題酒店,包括位於正門的海洋酒店、本港首間水療度假中心及位於集古村現址的漁人碼頭酒店,並引入接駁香港仔、赤柱及淺水灣的水上的士,務求令旅客延長逗留及促進港島南區旅遊業發展。

整個發展項目融資將分兩階段,向政府或在政府擔保下向商界貸款,不涉及政府補貼或資助,預計若加上三間酒店及建議中的地鐵港島南線,可為建造業提供逾一萬七千個職位,至二○二二年共創造逾三萬七千個就業機會,並在未來四十年為香港帶來一千四百五十億元的經濟收益。

海洋公園主席盛智文強調,不會以超越香港迪士尼為目標,會繼續強化公園的海洋動物元素,但承認預計今年全年的入場人數會由去年的四百一十萬人次下跌至不足三百五十萬人次,至○七年以後才可回復,為確保海洋公園的競爭力,估計未來五年票價會維持在迪士尼樂園的八成以下。迪士尼樂園發言人則指,海洋公園大變身可為香港帶來更多家庭旅客,認為有助香港成為更具吸引力的旅遊景點。

旅遊事務專員鄭汝樺稱,政府正積極研究有關計畫,期望盡快落實發展藍圖,相信可與迪士尼相輔相成,加強香港成為家庭旅遊首選目的地之地位。盛智文有信心計畫書可通過,因前特首董建華(相關新聞 - 網站)、署理特首曾蔭權(相關新聞 - 網站)、財政司司長唐英年(相關新聞 - 網站)及主要高官,於一月底至二月初聽取簡布時「反應相當正面」。
大家覺得海洋公園會唔會夠迪士尼鬥呢?
呢d革新會唔會真係有用?
一般黎香港既4/5天團應該只會選其中一度去, 如果係既好少機會會選海洋公園

海洋公園係陪住我地長大既地標, 我真係唔想見到佢有一日要執笠
大家有無呢一種感覺?
大家覺得如果海洋公園要自救, 除左上面既計劃外仲有咩辦法?

一齊動動腦筋吧
把情勢分析得好, 意見獨到, 提出有創意提案的朋友都會加分

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-6 at 11:01 AM ]
作者: Lincoln    時間: 2005-4-27 02:04 AM

我會去「的的尼」!
作者: Asurada129    時間: 2005-4-27 02:11 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 01:57 AM:

大家覺得海洋公園會唔會夠迪士尼鬥呢?
呢d革新會唔會真係有用?
一般黎香港既4/5天團應該只會選其中一度去, 如果係既好少機會會選海洋公園

海洋公園係陪住我地長大既地標, 我真係唔想見到佢有一日要執笠
大家有無呢一種感覺?
大家覺得如果海洋公園要自救, 除左上面既計劃外仲有咩辦法?

一齊動動腦筋吧
把情勢分析得好, 意見獨到, 提出有創意提案的朋友都會加分
個人認為d革新未必有用因就知名道而言迪士尼贏哂...只是一個名已經可吸引"N"甘多人冒名而至,所以將來黎香港既4/5天團應該只會選迪士尼一度去...而陪住我地長大既海洋公園...除非其知名道能打入國際....要不然就算唔想見到佢有執笠既一日但這始終是時間問題...

就好比華納片場甘....有一定知名道才有與迪士尼爭一日之長短.......若想救救海洋公園...可能將其改為主題/國家公園甘都仲有市場價值....須則趕不上比華納片場及迪士尼既知名道..但此有機會保住飯碗....如果唔係聽走上水上樂園,荔園同一命運

如何打入國際市場將會是存亡關鍵

[ Last edited by Asurada129 on 2005-4-27 at 02:13 AM ]
作者: toro    時間: 2005-4-27 02:13 AM

個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主題公園,响要揀嘅情況之下,相信大部份人會揀迪士尼,就算講番本地客,香港人一向貪新鮮同埋名牌主義,邊有得打?
作者: Lincoln    時間: 2005-4-27 02:16 AM

Originally posted by toro at 2005-4-27 02:13 AM:
個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主 ...
係呀!
作者: crap    時間: 2005-4-27 02:20 AM

Originally posted by toro at 2005-4-27 04:13 AM:
個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主 ...
所以要大家諗下有咩計可以起死回生囉, 呢份幾千萬既合約就睇你喇
作者: toro    時間: 2005-4-27 02:30 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 02:20 AM:

所以要大家諗下有咩計可以起死回生囉, 呢份幾千萬既合約就睇你喇
基本上係無得救,可以試下引入隻貓(hello kitty)去對付隻老鼠嘅,但係人哋未必睬你咁解囉
作者: crap    時間: 2005-4-27 02:34 AM

Originally posted by toro at 2005-4-27 04:30 AM:

基本上係無得救,可以試下引入隻貓(hello kitty)去對付隻老鼠嘅,但係人哋未必睬你咁解囉
支持+10 呀老頂, 唔該.......
作者: 古蘭士    時間: 2005-4-27 02:36 AM

本人認為海洋公園係唔會夠迪士尼鬥既
佢既革新相信係短期都會有效果
但相信迪士尼絕對係比較吸引人(不論遊客定本地人)
海洋公園執笠就應該唔會既我覺得

佢既知名度比迪士尼差很多
我覺得要更加強係外地宣傳海洋公園
才會對遊客有更大吸引力
作者: toro    時間: 2005-4-27 02:37 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 02:34 AM:

支持+10 呀老頂, 唔該.......
你都覺得得哩?海洋生物又點可能對付隻老鼠?引入貓貓才是皇道!
作者: crap    時間: 2005-4-27 02:39 AM

Originally posted by toro at 2005-4-27 04:37 AM:

你都覺得得哩?海洋生物又點可能對付隻老鼠?引入貓貓才是皇道!
係喇係喇....... 俾大家正經回答條題啦
作者: JCer    時間: 2005-4-27 02:40 AM

海記唔好同迪硬碰的話,都有D生機, 但其實2者可以"笨"存的
海記都開始行動物公園路線...迪記好似無咁多動物的(我無去,唔清楚)
佢D新野都OK呀, 我想睇下北極bear呀...又有返殺人鯨wo, 正呀, 一定要keep返D 鯊&龍"等"~
當然唔想佢執笠, 已經無左個青龍, 又無左個荔園, 又無多個..., 迪記始終係外國野,無香港特色呀,香港必須保留一個有香港特色既園...
如果佢可以有返個水上樂園就正...我未去過呀...,如果海記可以有一個沙灘,咁就正, 比D情侣行下, 如果海記可以比人聯想到浪漫, 咁會大把人去la, 拍拖既就最會用$, 海記入面賣下花,可以收返唔少...迪記開左, 都無咁多自由人去海記啦, 咁個景會好返好多,佢本身個景其實係好正好正!!!,可以利用一下佢既地理優勢...
post一張相, 係海記新 " 成 員 " 圓犁頭鯆...

[ Last edited by JCer on 2005-4-27 at 02:42 AM ]

圖片附件: 圓 犁 頭 鯆.jpg (2005-4-27 02:40 AM, 20.2 KB) / 下載次數 6
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=255097&k=2cc5113a6ef339ab9c24bda0a3ac65f2&t=1714722794&sid=Ls4leE

作者: 左輪仔    時間: 2005-4-27 02:50 AM

好難講既,所謂"猛不及地頭蟲","海記"點都可以同"老迪"撼過既
不過要改就一早改啦,而家都有D難道......一定比人搶左個勢,
不過D遊客可能唔係咁諗,會去"老迪"買下公仔,再去"海記"玩下機動遊戲
又或者去"海記"睇下海洋生物,去"老迪"玩機動遊戲啦,(我諗咋)(傻左)
不過點都好,手底下見真章,唔打唔知邊個勁,未鬥過又點知邊個贏呀,
我就買開冷既,我就話"海記"一定有時同"老迪"鬥過
作者: toro    時間: 2005-4-27 02:50 AM

Originally posted by crap at 2005-4-27 02:39 AM:

係喇係喇....... 俾大家正經回答條題啦
我有一半係正經ga…你諗下,迪記最大嘅武器就係d卡通明星吖嘛,咁而家全世界有得同佢打嘅就係嗰隻白貓嘅啫!你係唯有以明星制明星,嚟一個格食格反擊ga喇,再講你無需要全個公園做哂隻貓格,你可以劃一部份地方攪個白貓專區,唔贏都有機會打個和
作者: Rika    時間: 2005-4-27 03:06 AM

The purpose of Ocean Park is to gain profit and remain market share
The attraction and features of Ocean Park and Disney Park are totally different
It's no point to add in Disney Park's feature into Ocean Park
The investment of Disney Park is huge. Everything is new.
New and clean are attracting traveler and visitors.
But Ocean Park seems not improving for many years.
Now The most urgent thing for Ocean Park is to renew or rebulid the factilities
Because most of the factilities in Ocean Park are old and depreciated

If Disney Sea is built in Hong Kong, it will be a big competitor for Ocean Park
Ocean Park might be hopeless for this
好正經地答!
作者: jason williams    時間: 2005-4-27 01:32 PM

may be i would little bit out of topic, but i wanna share views in this way

i think the question should not be who win or ocean park (OP) can against disney land (DL)!!!
because OP must not against DL, just see they background would know

we should also have a look on their running cost, i think Dl must have much higher running costs than OP, if OP earn much less than DL but still can make profit, then is ok!
that means need to take serious plan and caculation on their rate on income and expenditure
so who win is not important, the most impotant thing is they both can make profit that they have forecasted

therefore, now the point is OP can make profit under the competition with DL?
dun take abt its facilities first, just look at its style with DL, i think they are little bit difference besides arcade game, as they both have their different main theme
also, their charges would also different, DL must higher than OP, we should know that they are mainly for tourists, then need to look through the travel costs too.
one ticket may not may have a large difference in their ticket charge, but for a family, the difference on their ticket charge will be larger, also adding hotel charge, other charges......
then will comes out: 超值團  and 豪華團, just like many foreign countries where have DL and also with other arcade parks and theme parks!
in fact they are not with great competition if their theme and charges are not so close that would suit with different type of family!

from the news posted, i think OP is changing its theme to much like a zoo tyle which reduce its competition on acrade game with DL, so from my view, i think OP would get success and both win win situation may come out, may be a mutualism situation eventually because hk can attract more toursists who like parks! just my personal view, thx^^
作者: srfqt1    時間: 2005-4-27 03:26 PM

我覺得海洋公園最大的問題係已經被好多的香港人定格為「自由行的樂園」
一般香港人係唔會去海洋公園玩既,除非接待內地來的親戚朋友
唔似得其他好多地方的主題公園
以本地居民作為主要的遊客
當然香港得六七百萬人,唔可能長期靠本地居民作為主要的遊客
但是都唔可以俾人定格為「自由行的樂園」先得架
而且海洋公園同迪士尼比最不利的是
海洋公園冇一D卡通人物去吸引小朋友去
你知啦,如果你可以令到小朋友係咁叫阿爸阿媽去海洋公園玩
咁先至係源源不絕的客路呀麻
如果海洋公園可是將D動物包裝成非常可愛的卡通人物
起碼咁樣先唔會輸蝕俾米奇老鼠果D卡通人物,
作者: DXneo    時間: 2005-4-27 07:36 PM

兩敗俱傷多,
香港得六七百萬人,唔可能支持到兩個主題公園
迪士尼全世界都蝕到叫阿媽,
係Japan先至有源源不絕的本地客頂住,

有白痴 propose 同 agree 佢起先至係最大的問題係
作者: singdotcom    時間: 2005-4-27 10:13 PM

海洋公園一定處下風, 香港迪士尼都係為左賺國內同胞錢, 自由行d人點都去迪士尼啦.

但係海洋公園肯再投資, 做一個同迪士尼完全唔同嘅公園, 我相信都可以吸引歐美遊客, 歐美都有迪士尼, d遊客來香港都唔會再去迪士尼啦.

只要海洋公園攪得好d(都冇得唔攪, 唔攪一定死), 佢一定有得做, 所以我反而覺得係良性競爭, 而唔係硬撼. 如果香港有兩個出名嘅主題公園, 再加上澳門賭場(本人反對香港開賭場), 遊客人數上升, 個餅大左, 就大家都有得食啦.

[ Last edited by singdotcom on 2005-4-27 at 10:24 PM ]
作者: baatkung    時間: 2005-4-28 01:18 AM

依家班自由行去到海洋公園都打尖唔排隊,不如我地諗下第日Disneyland會點?樣樣野都要排大隊,你估下佢地會點?我年多前去過一次海洋公園,排隊坐吊車時,我覺得好奇怪,我咁大個仔都未試過排隊會越排越要退後,原來前面有一大班著西裝手持水壺的內地同胞攝下一個,攝下又一個!記得單新聞嘛,有班自由行搭山頂纜車打尖唔排隊,有個香港哥哥仔話佢地兩聲,班自由行繼續打尖,但一落到金鐘纜車站即群毆個哥仔!好似我果日去黃大仙廟隔離百佳,剛剛有班大陸團自由活動,佢地一入黎就大大聲話:"我地黎買野啊,乜比錢都要排隊呀?",最尾又諗住搏大霧係特快收錢處打尖,當然梗比人丙啦!就係咁,佢地第日係Disneyland門口排隊買飛你話會點?入到去玩野又會點?之後見個個"MOU"晒係度,我地會點睇?可能第日我地香港人反而怕左充滿內地同胞的Disneyland,或者小左內地人的海洋公園先吸引到我地!
作者: baatkung    時間: 2005-4-28 02:31 AM

Originally posted by srfqt1 at 2005-4-27 03:26 PM:
海洋公園冇一D卡通人物去吸引小朋友去
你知啦,如果你可以令到小朋友係咁叫阿爸阿媽去海洋公園玩
咁先至係源源不絕的客路呀麻
如果海洋公園可是將D動物包裝成非常可愛的卡通人物
起碼咁樣先唔會輸蝕俾米奇老鼠果D卡通人物,
其實海洋公園本身已經有六隻卡通人物吉祥物,新近仲加多兩款添!只不過佢地個樣唔可愛,吸引唔到大家,無乜人知之嘛!盛智文入左海洋公園之後,其實海洋公園已進取好多,起碼以前果班香港人廢柴冗員都有自知自明,依家都走得七七八八,新請果班鬼仔起碼知乜野係主題公園,總好過舊時班友係處呃飯食!比D時間海洋公園佢地啦!
作者: srfqt1    時間: 2005-4-28 12:36 PM

Originally posted by baatkung at 2005-4-28 02:31 AM:

其實海洋公園本身已經有六隻卡通人物吉 ...
海洋公園d卡通人物起碼要有好像迪士尼的海底奇兵咁既質素先得架
最理想就係海底奇兵的人物係海洋公園吉祥物就正晒啦
不過海底奇兵係迪士尼的
你d卡通人物呀,吉祥物唔吸引的話
小朋友係唔會好想好想去你既主題公園既
作者: baatkung    時間: 2005-4-28 01:01 PM

我地當然知如果海底奇兵的人物係海洋公園吉祥物就正晒啦,不過依家海洋公園果D吉祥物已經係美國人設計,以前海洋公園香港人話事年代就想另行一條路,又迷信外國野一定好,佢地都唔諗下東方人口味,卒之就整左果班好西洋的吉祥物,依家海洋公園就外國人話事,但佢地又好鐘意呢d外國款卡通造型,所以真係無辦法!新近果兩隻熊貓吉祥物已經叫好D架啦!
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-1 06:32 PM

迪士尼就一定去 海洋公園就等08先去
作者: 大家樂1234    時間: 2005-5-1 10:37 PM

海洋公園都無乜野玩
迪士尼起碼夠大
有野睇下玩下
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-8 03:52 AM

大家都似乎走向用卡通人物互撼 .....
但我覺得咁樣只係出現兩個相同模式既地方出黎。

其實海洋公園想生存,
可以試下走其他路線呀,
聽講 namco 同 bandai 合併,
如果海洋公園有得同佢地合作既話仲有機會撼贏,
namco 本身有經營遊樂設施既經驗,加上 bandai 既 fans 力量,
配合埋海洋公園機動遊戲,
可以變成高科技遊樂地方呀,
可能依家個過山車變左鐵甲萬能合過山車,
再整個超大型食鬼迷宮,
玩0的迪士尼唔玩既野,
仲可以生存既,
不過可能到時冒險樂園要執粒啦!哈~~~~~
作者: stone86    時間: 2005-5-8 10:30 AM

其實海洋公園應該一早要改革啦
現在先話改,起酒店及渡假村,遲晒啦
真係後知後覺呀,
作者: ArtOfLife    時間: 2005-5-9 11:24 PM

海洋公園折左水上樂園後,我去過一次咁大把。
之前次次去都係去水上樂園,有次玩佢d滑梯玩得太多,搞到條泳褲磨到爭d穿loan
作者: baatkung    時間: 2005-5-10 11:10 PM

Originally posted by hiroraymond at 2005-5-8 03:52 AM:
大家都似乎走向用卡通人物互撼 ..... ...
Namco呢個品牌依家係香港都有經營類似冒險樂園的遊樂中心,呢d都係沿用佢地係日本的經營方法,但大型D遊樂場方面Bandi同Namco都唔敢攪,但佢地卻賣個別動漫畫人物代理權比D遊樂場,佢地呢d日本版權代理商淨係賣個指定公仔頭已坐定定收錢,仲未計合作伙伴的產品分賬,香港呢個市場有邊個會比呢d高昂費用,比左都唔知幾時回本!其實你咁講亦都只是卡通人物互撼,等於迪士尼出米奇,呢邊就出朦面超人,咸旦超人加龍珠高達大集會,其實海洋公園已經標榜自己係一個海洋教育中心,可惜宣傳唔足夠,增加景點同機動遊戲只想增加競爭力,而海洋公園d醜樣公仔只不過是海洋公園的吉祥物,都唔係主力,佢地都唔高調要同迪士尼卡通人物撼,當然要同迪士尼比緊係無得比啦!
作者: baatkung    時間: 2005-5-10 11:21 PM

Originally posted by stone86 at 2005-5-8 10:30 AM:
其實海洋公園應該一早要改革啦
現在先話改,起酒店及渡假村,遲晒啦
真係後知後覺呀,
海洋公園多年前已經話改革同起酒店架啦,但當時政府唔幫,土地又唔比更改用途,依家蘭桂坊老細盛智文做左CEO之後,盛智文話乜,政府都話OK!總之外國人講野另捨特別響D!!!
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-11 01:11 AM

Originally posted by baatkung at 2005-5-10 11:10 PM:

Namco呢個品牌依家係香港都有經營類...
唉~~~~~
可能我講得唔係好清楚,
其實同佢地合作,
最主要唔係用佢地既公仔,
『namco 本身有經營遊樂設施既經驗』,
唔係要佢去經營一個地方,
佢本身有開發遊樂場用既設施(即遊戲機),
可以一齊合作等佢造0的淨係係海洋公園玩到既野,
因為話晒個度空間大咁多,可以有好大既自由度!
加唔加佢既公仔根本唔重要,
最重要既係『變成高科技遊樂地方呀』

當然費用一定唔平,
亦唔會知幾時回本啦!
但依家佢個形勢唔同以前啦,
唔似以前咁無強勁既競爭對手,
要係競爭中贏既話,
一定要承擔個風險架啦,
無人能肯定賺定蝕,
但如果怕既就應該唔適合做生意。
作者: baatkung    時間: 2005-5-11 02:21 AM

"要係競爭中贏既話,
一定要承擔個風險架啦,
無人能肯定賺定蝕,
但如果怕既就應該唔適合做生意。"
無錯!如果係獨資的話又財雄勢大有大水喉射住就可以講呢d說話,
但依家海洋公園攪一大堆設計圖同計劃書要向商界借錢,要搵政府幫手,
都要衡量回報風險,要向投資者匯報策畧同向投資者負責,
你要令投資者相信先有人借錢比你!
當然無人能肯定賺定蝕,
但如果怕既就應該唔適合做生意這方面就有問題,
電視劇就可以描述主角有冒險精神而獲投資者欣賞而注資,
冒險精神都要配合現實情況,
現實上做生意寫少段數據,
人家有小小懷疑都無人采你,
如你知道人物版權的支出,
相信你都唔會投資,
當耗了金錢做過山車,就唔會再費錢加個鐵甲萬能俠頭上去,
高科技等於要高金錢,
你玩過日本或者美國環球片場的蜘蛛俠館4D遊戲嘛?
這高科技遊戲共投資了20億美元!
人家一個蜘蛛俠館4D遊戲已等於現在海洋公園整個計劃了!
作者: hiroraymond    時間: 2005-5-11 03:06 AM

Originally posted by baatkung at 2005-5-11 02:21 AM:
"要係競爭中贏既話,
一定要承...
哈~~~~~
睇黎我唔係咁適合係吹水版度發言,
原來要諗得咁細密,
又要諗下費用,
又要搵人投資,
又要睇下邊個做老細,
邊個係 ceo 話事,
聽過你一番話,
相信我個諗法行唔通啦。
但講左咁耐,
究竟對於個 topic,
你有咩提案可以救到海洋公園呢?
因為睇返你都係回應人地既意見,
唔通俾 D 時間佢地就係救佢地既方法?
我好想知你有咩高見呀!
作者: johnwu    時間: 2005-5-11 08:21 AM

Originally posted by ArtOfLife at 2005-5-9 07:24 AM:
海洋公園折左水上樂園後,我去過一次咁大把。
之前次次去都係去水上樂園,有次玩佢d滑梯玩得太多,搞到條泳褲磨到爭d穿loan
I love 水上樂園, 好多女, 可抽水

Anyway, Ocean Park should position itself as a research and animal protection expert.
作者: baatkung    時間: 2005-5-11 02:38 PM

Originally posted by hiroraymond at 2005-5-11 03:06 AM:

哈~~~~~
睇黎我唔係咁適合係...
遊樂場永遠係投資危機性高項目,日本環球片場收入至今仍不理想,豪斯登堡主題公園破產,法國迪士尼虧蝕多年!海洋公園現今的定位為海洋教育中心配合水療,酒店,機動遊戲,無疑是定位正確,這樣可避免主題公園形式上和競爭對手迪士尼樂園類似。日本環球片場現依靠芝麻街館和蜘蛛俠館這兩個熱門高科技4D遊戲4D遊戲來吸引遊客,藉蜘蛛俠遊戲擁有100多個不同旅程來維持入場人數,據報導說環球片場也稱投資過巨,但收入至今仍不理想。所以海洋公園現今的定位反從商家方面睇還有發展空間,不過現在只得計劃,直至全部落成還有很多變數,但總好過和迪士尼卡通人物硬撼,高見我就沒有,因我見過其計劃都感覺海洋公園都從經濟及公園財政本身都經過深思熟慮,這已經算一個比較好的方向,總好過我們D高官咁話長洲搶包山可以轉做搶公仔山,搶蛋糕山咁高招。而主題公園的吸引性確是一問題,如見過日本迪士尼的灰姑娘城堡的宏偉,反觀香港忠於原著的灰姑娘城堡卻有點寒酸。另外我們香港人不喜歡海洋公園的一個原因,就是太多內地人,看見五一黃金週內地來港人客減少嘛,人人都話九月迪士尼開幕後才來香港。當然從迪士尼來說,我們香港人不是主要市場,主要市場是東南亞及內地遊客,因歐美遊客不喜歡迪士尼,他們喜愛動物和悠閒舒適,海洋公園的變格就期望可吸引到他們,但歐美遊客來港不足是一個憂慮。而內地遊客雖然可能會減少到海洋公園,但相信仍然有一定數量,因他們使用的香港遊團體票不貴,無疑內地人現在的確富有了很多,但到海洋公園仍不少是平價團,當日後知道迪士尼的高昂票價,相信仍有不少內地遊客團會到海洋公園。但當那時候海洋公園不再是"內地自由行樂園"時,加上其新設施,相信不難吸引回我們這群香港人!當然海洋公園要和迪士尼的入場人數打成平手的確是天方夜譚,但海洋公園始終是香港自己本土的主題公園,咁多年來都只見佢乜都做唔到,依家起碼都叫有個鴻圖大計,而個計劃書都叫見得人,盡見海洋公園的雄心壯志,無論第日結果點樣,都應該好過依家啦!當然如果海洋公園乜都唔做的話,我都覺得既然咁不思進取不如Close左佢啦!
作者: rest365days    時間: 2005-5-11 03:19 PM

迪士尼有白雪公主喎, 我相信海洋公園要靠$380蚊嘅趙海珠壓場先至有得撼
作者: Rika    時間: 2005-5-12 01:28 AM

估唔到E度臥虎藏龍
作者: trista_cheong    時間: 2005-6-14 08:51 AM

我會揀海洋公園~
唔鐘意迪士尼
作者: abcde1918    時間: 2005-6-14 05:50 PM

我會揀迪士尼
因迪士尼很有趣
作者: wer    時間: 2005-6-17 03:27 PM

我會揀ocean park
因為ocean park裏有過山車等機動遊戲
作者: 奧米加獸X    時間: 2005-6-17 08:46 PM

我會去的士尼,
因為這裏真是太出名,
所以我會去的士尼.
作者: hold_find    時間: 2006-2-11 04:57 PM

我絕對覺得海洋公園會贏迪士尼,迪士尼太小了,又貴,食物又不好吃,機動遊戲又少,如果真是求玩的話,我一定去海洋公園
作者: wer    時間: 2006-2-13 05:09 PM

Originally posted by hold_find at 2006-2-11 16:57:
我絕對覺得海洋公園會贏迪士尼,迪士尼太小了,又貴,食物又不好吃,機動遊戲又少,如果真是求玩的話,我一定去海洋公園
請不要推old post
作者: 辟邪    時間: 2006-2-17 08:24 PM

我會去海洋公園-.-

迪士尼太過魔幻-.-又好多人喎

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0