標題: [5/05吹水加分題] 間唔中/經常租單車踩人士請進 [打印本頁]

作者: justtocc    時間: 2005-5-5 06:02 PM     標題: [5/05吹水加分題] 間唔中/經常租單車踩人士請進

咪幫襯沙田好運中心下面果間"順利單車行"正一吸血鬼~係佢果度買左兩架新單車. z( u0 D; W" |9 `1 [% i8 e. P. H
each $480...比人偷左~第1架因為雞鎖~易到爆比人爆~無野講~但第2架use 60$的鎖..比人直頭唔知用鎖/鋼線開左鎖拎走架單車~寸到留返個鎖係條柱度!都唔知係咪間仆街店搵人周圍搵返自己d單車~7 N. P* E; t) R1 e( H7 m2 m: t
點解吸血鬼?) ]* Z6 d) n+ p
今日係大圍買架新單車$290 平差不多200$ 仲要快過480$果兩架!
' j* Z* `( q) J  b+ l吸血鬼間野有2手單車出售~又慢又爛都要280$up!!!
+ O& Z5 L! l; |0 S# u請大家幫幫忙!!!唔好幫襯果間野!請一傳十 ,十傳百~- i* c  s- o. V" a
真係租的話幫襯城門河果間please~distance不遠~好近
" B& U% r2 G9 j' t5 Lthank you everyone
( f* r0 v! z+ G7 A
1 S2 c# D0 n. q: i/ R/ v8 \: ~[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-6 at 10:40 AM ]
作者: neitly    時間: 2005-5-5 06:03 PM

ok~
作者: JCer    時間: 2005-5-5 06:07 PM

Originally posted by justtocc at 2005-5-5 06:02 PM:
5 E# C; T0 v: x' E4 R/ \3 s咪幫襯沙田好運中心下面果間&quo...
7 ^' Z, \, m; T5 f2 C8 P0 y1 Z唔見車都可以賴人地????) e! `) R2 Z% G% a) f
你果架咩車先, 講下
作者: justtocc    時間: 2005-5-5 06:13 PM

Originally posted by JCer at 2005-5-5 06:07 PM:
$ f" a7 K+ H8 E; t& S8 ?0 D9 R8 y! S
唔見車都可以賴人地????
! k: X$ T7 y7 s# Q6 K: R你果架咩車先, 講下
6 R9 ^; V+ F) _* S; P# |
我話"都唔知係咪"無話係單車行偷!6 v( R4 G* A, `, J* C3 o9 u
但主要申訴o既係佢地係吸血鬼! d單車貴人地兩倍 ~慢又慢過人地兩倍
作者: Preston_tron    時間: 2005-5-5 06:25 PM

oh my god i hope u can find u 單車 back 8 s' E4 h. f5 G1 g( y0 E
i will put my 單車 in my home but not in public road it is easy to be stealed
作者: 大家樂1234    時間: 2005-5-5 08:14 PM

我自己有" w+ a1 i/ H, _5 t4 N
唔洗租
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-5 10:24 PM

Originally posted by justtocc at 2005-5-5 06:02 PM:, R( z8 l) k* O  @) o7 D
咪幫襯沙田好運中心下面果間&quo...
; {9 X! C) c/ R"日係大圍買架新單車$290 平差不多200$ 仲要快過480$果兩架!"* w; D( @) T" A9 e' _
你既意思係咪姐係多"波"轉呀?
作者: 阿細    時間: 2005-5-5 10:50 PM

係嫁la...我買車都係大圍買~我個frd買左1星期..又比人偷左-__-~我都係到諗..會唔會偷返o個間野..再賣.....所以..最好唔好鎖街~我係一鎖門口~一係放係屋企~最好嫁la...
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-5 11:03 PM

Originally posted by 阿細 at 2005-5-5 10:50 PM:
4 l1 f' m8 S: M7 m3 u係嫁la...我買車都係大圍買~我個frd買...
% E5 P# P- ~3 w/ F- g
老實講...U鎖都唔穩陣。o的人偷車係用人地消防用o的大剪嫁。其實唔見車,最好就去報警。
作者: hk853    時間: 2005-5-6 02:07 AM

我都算好彩,有次夜晚泊街只係唔見左個sit位
作者: shiryu2003    時間: 2005-5-6 09:07 AM

我想知本身呢位人兄對單車熟唔熟先...# m+ L* M8 s$ p2 B1 l3 n
你話快...其實係指咩野快先..+ `! Z% |( u# }( |& z; W* P# ?% Y
要一架單車快~
& |- A% n( O0 P5 W9 {/ b* h$ b3 `腳踏柄一定要長~但又唔可以長到掂地...
5 H& q- R  e; `  S/ J- K. P大波大餅~有幾多齒~通常都係48~之後就36~如果有三餅32~& _9 z8 x$ F3 K# K
然後會有5個齒~12~15~18~21~24
作者: justtocc    時間: 2005-5-6 02:27 PM

Originally posted by shiryu2003 at 2005-5-6 09:07 AM:
: y* C# M0 b" t$ P) |  C我想知本身呢位人兄對單車熟唔熟先......
- V+ t( t4 m9 w4 r8 x. [9 @
唔熟嫁~但外形同吸血鬼果間90%相似~波數一樣~又係左3 右2 但快d wo~
作者: justtocc    時間: 2005-5-6 02:31 PM

Originally posted by Dr.anger at 2005-5-5 11:03 PM:
; l. |# n0 v/ f. F3 Z' D, a+ c. [. O* G& ?: c$ O" }/ U4 |
老實講...U鎖都唔穩陣。o的人偷車係用人地消防用o的大剪嫁。其實唔見車,最好就去報警。
3 `/ V( O/ K9 T* s' G
試過係吸血鬼果間買左兩部2手~一部280 一部350 ~280果部唔見左單車匙~之後去鋸~% [$ b6 [% X, h
鋸一半走先(因為累)~有人行過條路~之後第2日去度有張紙寫住"呢單車發生罪案,車主快contact police"=.=
作者: hk853    時間: 2005-5-7 04:27 AM

Originally posted by shiryu2003 at 2005-5-6 09:07 AM:+ J4 X2 B4 J/ o: K$ [3 @3 n
我想知本身呢位人兄對單車熟唔熟先...
5 p1 n) T, @1 s0 o, w3 O+ @9 P你話快...其實係指咩野快先..
; O6 j! d  b5 S要一架單車快~
! m* G- F. Q3 o9 A/ t/ ]腳踏柄一定要長~但又唔可以長到掂地...3 b0 \% o8 |8 I% i$ q# }
大波大餅~有幾多齒~通常都係48~之後就36~如果有三餅32~* i3 f6 G! ~6 F3 x$ n
然後會有5個齒~12~15~18~21~248 q9 W3 P3 a+ Y& k7 o  U
6 g+ Y1 J. g) H1 P  G6 H1 P+ J; H其實平車好少話睇齒數; [7 O; U8 M( L. Q0 y/ k- K# i
我自己平身有架cheap cheap next% n" m' Q4 O% s2 T; t* Y3 _
$4xx,個款唔錯,又有前後避震,又有21波,不過都係好慢同踩得好辛苦3 A9 H4 H( |2 [4 H( A! Y  ~1 [
點解呢?. d) e: }7 V( W: h
就係重量問題
( F3 f# r2 H7 S  j/ a% p由於成本所限,所以成架車都係用鐵做而唔係高級少少既不秀鋼或者玻璃纖維甚至carbon...# _% Y8 {' n3 f7 @4 a+ h
平時踩番學都覺辛苦,去到咁上下已經冇得再快,若果想同人鬥下車連塵都冇得食
* A* ?, L6 h" }1 h0 P' j8 U( z想玩得過癮d又有錢既話,不妨買架靚少少,踩起上黎都舒服d,快d,開心d+ s2 o& g3 \9 d2 G8 W
若果冇錢又想快?得~買dup頭車la
% A; J: O& G/ E' s+ e* ddup頭車一般黎講都比爬山車輕好多好多,而且車太又薄,阻力冇咁大0 _; e. @/ h# Z; @9 l; o
五百零蚊已經有部鬥得下既dup頭車  G1 R! K* }+ Z9 ~% Q' d
正所謂針沒兩頭利,想要速度就要捨棄舒適度
, r% `1 L! X& L* Z9 X; ^踩慣避震車既未必會適應踩dup頭車5 H" W, C) h5 U9 l; [
遇到d唔靚既路部dup頭車會非常chock,嘔晒血,但為左要快就冇計la
作者: hoho886    時間: 2005-6-20 12:44 PM

我買單車個間鋪頭好好人." C4 ?- Q: U5 d7 j" i, e( X
有一次買左ga單車,唔係好貴,$200~$300到& g. i" z" A; \7 m
我買時,佢話我聽這隻款,顏色得番only one, v) U2 H* F/ U+ {! r  }0 Q
點知一個星期到之後,單車唔見左.
. e# G5 O7 P- q0 [- @+ G: ]我就問個間鋪有冇見過,同埋如果見到ga單車就話比我地聽' C& Y! O& p6 u( b' Z8 D8 T
點知遲d我去間番鋪,佢竟然幫我find番,我問點fing番
' f! x5 H7 R* a0 ?& r& ^3 y( w" b% L佢話有個人拎單車黎整,原來同我個款一樣,咁佢就問個個人,$ j: ]! O# a, s2 x8 {
問下佢d野,點知個個,講唔夠幾句,就自己走人,咁樣緊係個個人偷ga啦
作者: tom_love_jade    時間: 2005-6-20 03:05 PM

我去租車通常去成功租wo..  第一間..是鬼但就租左..
$ ?! i! @* q8 A/ H5 y
4 J" r2 q9 H) w/ {7 {( r各位兄弟.果間有冇問題嫁?
: X: |+ p, N# l1 k! \% n! @, Z6 J& Q6 ]0 R
呢排好似馬場到最尾轉上去果到 唔比泊車? 有個牌..唔知做咩..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0