標題: [5/20吹水加分題] 大家覺得一日廿四小時夠唔夠用? [打印本頁]

作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:00 PM     標題: [5/20吹水加分題] 大家覺得一日廿四小時夠唔夠用?

我成日覺得好似唔夠用咁....
+ y# N. C, z! h( L返工差唔多去左一半
2 v( p; ~, a/ `1 T7 D訓教又去左幾粒鐘4 |; ?( ^, y5 s2 A
剩返d時間除埋食飯,沖涼,all屎之後有既時間好似真係唔多咁
+ U6 C! Q6 P$ E; Q剩係上26fun都漸左好多時間la?5 u  d. n7 Q4 J
2 J; Y% d1 N) ]2 ^: N  F
你地又點睇?! Z7 N, s2 f) o3 s$ C

% P9 [; ?. r4 O, N% W% j[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-21 at 05:10 PM ]
作者: crap    時間: 2005-5-18 11:04 PM

完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
作者: abc123aa    時間: 2005-5-18 11:04 PM

唔夠啊,又要訓,又要睇波,又要上網,又要呢樣又要果樣= ="
作者: abc123aa    時間: 2005-5-18 11:04 PM

Originally posted by crap at 2005-5-18 11:04 PM:) X6 ^, |6 D% `0 k
完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
& }. o% Y9 ]" f咁就差唔多^^"
作者: Dr.anger    時間: 2005-5-18 11:08 PM

完全唔夠...除有返學加做學校o的野之外..一日都係得o個幾個鐘訓。...48個鐘一日就差唔多
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:12 PM

我唔貪心,30個鐘1日都夠架la^^
作者: 老鬼X    時間: 2005-5-18 11:18 PM

我最貪心唔洗做就一定夠訓
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:21 PM

辛苦左一日做野...1 p7 q2 {+ S6 X# j! j( F
如果唔玩返夠本就咁訓教9 w, @$ V3 S" A  _% q, n$ N
硬係覺得好對唔住自己: q$ ^  X% i# d7 ?
但係唔夠訓第2朝返工又唔夠精.....神
作者: ReyRey    時間: 2005-5-18 11:27 PM

If I have 48 hours a day, will my working hour extend to 16 hours?
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:30 PM

Originally posted by ReyRey at 2005-5-18 11:27 PM:
8 M, ]$ D7 w$ `5 u+ p" t: |If I have 48 hours a day, will my working hour extend to 16 hours?
1 b" c+ L, g  K
$ E; ?0 f2 R. s0 C8 g% _0 X; O& c5 s做16個鐘真係人都顛呀
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-18 11:37 PM

完全係唔夠既~~~
5 E9 H, E4 a9 D訓覺已經無左9個鐘~
8 O0 S" b6 j9 r7 ^' o$ C返工又無多9個鐘~
4 G* Z( p- d, e0 H+ a早午晚三餐又無多2、3個鐘~
/ @9 u, K5 ]+ {等車、搭車返工放工又用多1、2個鐘3 J0 h; k4 X/ c5 \
  S8 V7 Z% z) ?" `- J
9+9+2+1=21% r/ J& o- t/ v
. S3 W! }& n! S  }7 u
每日剩番3個鐘自由活動,扑得野黎又無時間行街,行得街黎又無時間沖涼
; A5 Y! T% d6 J$ _5 O' @真係頂佢個肺~~香港真係收買人命~
作者: michael86    時間: 2005-5-18 11:38 PM

Originally posted by Vincent銘 at 2005-5-18 11:37 PM:
* R# u1 O8 \0 F" A* V8 f/ Z5 s, A每日剩番3個鐘自由活動,扑得野黎又無時間行街,行得街黎又無時間沖涼
5 y  ^9 Y7 c. C& ?真係頂佢個肺~~香港真係收買人命~
6 r9 }# @; O2 O. l) d7 n$ _( f  r3 ~0 F! P2 O) J/ q
唔係扑得野黎又無時間射精咩
作者: Asurada129    時間: 2005-5-19 12:02 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-18 11:12 PM:
. {; z0 o+ a3 }我唔貪心,30個鐘1日都夠架la^^
! k2 o; k8 t+ `  y7 G4 O
30個鐘1日就夠.....I AGREE...
作者: 奇    時間: 2005-5-19 12:37 AM

不如叫d老細/學校做d放人啦...9 T" e4 z/ L7 h7 H) K
:cool:好似外國咁攸閒
作者: michael86    時間: 2005-5-19 12:45 AM

Originally posted by at 2005-5-19 12:37 AM:
3 D; w9 ]% ^  G9 l2 W不如叫d老細/學校做d放人啦.... z& I3 Y- Q6 Y; e0 Q$ a8 S
:cool:好似外國咁攸閒
; [, E: Q0 Z) B$ J5 k9 M( z4 g* z6 [) l
而家d老細唔叫你ot做耐d都偷笑la
作者: 成人之美    時間: 2005-5-19 11:36 AM

一定唔夠最好30小時就差唔多
作者: Boro    時間: 2005-5-19 11:54 PM

成日瞓都唔夠瞓.....都唔知D時間去左邊....
作者: spector.R    時間: 2005-5-20 02:00 AM

我最憎d 人開口埋口都話" 好悶呀, 日日都好無聊呀, 今日都唔知做咩好, 聽日又唔知做咩好......"
4 y3 y6 _  J# Y1 q: F; B  k
1 M$ g; A& k+ K5 Q; I6 i呸 ~~~# W4 }8 c% L  E( N, f' H
日日都有咁多白白流走既時間, 比哂我la !!
作者: sas    時間: 2005-5-20 02:18 AM

絕對唔夠用& K" t/ ~6 K! u% N& C
訓覺唔到幾粒鐘
( i9 z8 u6 l) j/ V又要咁又要咁, {( X$ p# V5 ?4 c
點會夠。
作者: tobias002    時間: 2005-5-20 03:42 PM

okay lar....if sun and sat have 48 hours jou ho lu!
作者: robertchai    時間: 2005-5-21 03:35 AM

唔訓覺既話就夠...既$ Z1 c$ ^$ ]# p* H4 s$ z0 M+ ^1 W

h0 _1 d, L( L9 j9 c" k真係好憎,點解要訓覺0 a8 F8 {7 j( _1 @  q

% ^# {* b* f0 o2 w對一份稿,research幾日,打都要6小時,第一次自行較對2小時,日日都係咁,有時仲要上大陸出差+ t  O" {9 N* }. G, w5 p

. n/ e9 b, g4 f8 K- e我係好鍾意呢分工,但體力好影響工作效率lor...
, ~/ K  x& h: O; z, u5 k# m$ a2 W5 g5 q- Z- a# F
食飯都要邊做野...有時間都要同朋友聯絡下架...+ I- i  Q3 y: A, Z
4 k. O& }8 S( x% I( l: c
而且,你叫我每日唔上26fun根本冇可能,我當左呢度係新聞中心,好過yahoo了
作者: 167169    時間: 2005-5-21 10:46 AM

yes, 28-30 hours per day is perfect
作者: marqzho    時間: 2005-5-21 05:21 PM

咁如果你咦家24小時...你番緊12個鐘工...
$ U* b& a0 N( A) S2 s就算每日有30小時..你咪又係要番15個鐘頭工架唧...! Y: e% O5 N7 K
邊個唔想多d時間用喎...
2 o1 L! {1 W  a8 G8 z  u3 v8 n時間就係一種資源...一種好物品...
; C$ p) {4 S# ~0 t6 t每個正常人都會想愈多愈好...
- q$ n# N0 K' z- n& Z可能你覺得唔夠...因為你工作同日常生活都差唔多用晒一日...( A- n- Y3 a6 n) [4 x9 w- L
但係有些人..唔去好好咁利用時間...讓時間浪費去掉...
" ^1 ?) J0 S/ z1 m0 D. Q卻埋怨唔夠時間用...
9 Y  b6 \  k* B4 j2 B倒不如利用埋怨既時間..去訂立一個時間表...
6 z+ h$ k/ G$ X8 X4 c, B; w$ @清楚列明自己一日既用法...
- D! c* M2 A/ X* W# [% ?3 l善用自己保貴資源......€
作者: abc501    時間: 2005-5-21 06:10 PM

有時多有時少..  Y/ F& k+ s  z  u0 G8 D
都唔知點~!
作者: JCer    時間: 2005-5-21 06:23 PM

如果一日唔係廿四hrs...4 d7 O; T+ E: C0 ?" ]9 B
老闆們咪要你地返多幾個hrs lor...
% h' |7 A( Y0 E5 E2 S" r1 p一日咪要食多幾餐... 之後又要柯多D...! b9 m' k( s* h3 Y: q. x% z
$ I" ?& l# q: q/ A9 m
只不過係日落日出既"秦"還慢左...又唔會真係長命D...
1 Z. Z( Z# k) ?; t/ _  |( Q) g& t& z& u6 Q9 B
總之...分別不大
作者: 28083003    時間: 2005-5-21 07:56 PM

永遠o係考試前果晚
* D' k; [/ w9 u( X; Y) O. x時間係永遠都覺得唔夠o既1 o; ~  x, y$ }$ N% q: v# Z

: ~, i9 c% e/ d0 f6 I題外話係就算果時比多一日你都冇用
3 X/ C% V: e5 a& _/ [3 ^當你見仲有一日
6 U. f8 B8 ~' V又會先hai半日再溫% V( h9 H) E( H' v6 q
點都係唔夠時間溫的!!!
作者: cymok3782    時間: 2005-5-22 12:19 AM

我唔係好貪心的, 我想毎日多2-3個鐘.... 可以做一些自己想做的事就夠la, 最好可以把那2-3小時overlap在原有的24小時中(like timetravel)
作者: singgeihot    時間: 2005-5-22 04:41 AM

一日 36 個钟就有得訓同 relax 吓
作者: 月月鳥    時間: 2005-5-22 12:36 PM

我覺得不夠用的,一日24小時
9 ^' x; O* X6 @, e0 o* C7小時訓教, : 24 - 7 = 171 k) c! H  l. {+ q9 p
8小時工作, : 17 - 8 = 9
% W6 r4 c" T8 m1 [. ?5小時上EF, : 9 - 5 = 4
( I8 N$ z0 I$ U! J1小時大小便食飯, : 4 - 1 = 3 % y" Y# p: ^9 U8 `) p1 ?
3小時陪女友, : 3 - 3 = 0
8 O, T2 D' e7 y7 J) k, q" a9 ]' M( x; {3 h6 U# ~: G6 S& [: b
咁1日就用完6 G7 s& E1 X6 j8 K4 J
我想每日加多4小時
( m; U, R4 \3 s. Y. f8 w咁樣當完成每日的程序
& _% i7 i: B9 E6 _" A: Z自己都有一d時間行下街,睇下去,踢下波,
1 @: [# x6 i% Q7 c7 k6 p! Y個人都有放鬆d啦
作者: 奇    時間: 2005-5-22 05:02 PM

其實一日做唔晒,咪第日做囉!做乜搞到咁緊迫4 G5 V+ J8 G- I! y5 }8 ?3 W
其實你地想多d時間,係想長命d做多d野ja
作者: sfxc0000    時間: 2005-5-22 09:46 PM

絕對唔夠啦 =.="3 Y5 Y. @4 d9 I% O2 F3 }
返學返左差唔多半日~~~
5 n& z5 c3 i0 e* k9 d訓覺又訓左7-8個鐘~~~  i1 H+ q; [* w4 B: p. h
又要溫書, 又要玩~~~. u- H/ T& }, x/ R5 Y
鬼夠時間咩
) ^- L5 [+ k: e% f) C: E' \8 |5 c
# H6 g, }% I) U7 Z我就唔貪心喇~~~/ M0 B) }: y$ w7 a4 S  h+ Z# K# P
每日俾多6個鐘就真係夠晒喇
6 ^% ]8 K4 J; ?" p* x* V/ X% T
5 o8 b2 @6 w, F2 t, I4 D[ Last edited by sfxc0000 on 2005-5-23 at 09:52 PM ]
作者: edmond25    時間: 2005-5-22 10:35 PM

一定唔足夠.....
+ \9 ]! \9 J3 w& Q1 N6 f1 a返工 ....9個鐘.....: B' o$ l( C+ L( m+ k  s9 g
食飯+廁所+沖涼 ......2-3個鐘5 S1 |6 o6 p" p- ^: m- y& ^
訓.........5-8個鐘( \" B& E. {3 m* o) C( O+ R1 t% S
搭車返工放工.....1個鐘' {. `) c2 H1 I0 H/ v  X' K
自由時間只有......4個鐘 (未計Ot or 做功課 or 做公司d野 ) & p! @) f4 s7 |0 U
咁又點會夠呀 >< !!!!
作者: michael86    時間: 2005-5-23 09:21 PM

Originally posted by at 2005-5-22 05:02 PM:
% \  K, i7 D& I$ h其實一日做唔晒,咪第日做囉!做乜搞到咁緊迫5 y. \- m; C( S' m
其實你地想多d時間,係想長命d做多d野ja
% |" F+ R2 G: E# ~! P
. }8 Q# Q$ ]; r! ^
其實d野做得哂,係唔夠時間玩jar ma
作者: 膠佬    時間: 2005-5-24 01:27 PM

完全唔夠 ,  _, k! W+ R& k) {* N% ~& u
我想一日有足 72 小時 ,
4 G* U, x2 \4 X俾我想打足一日機 ,% n5 P) A: B" i% t4 [
訓足一日 , 做我想做嘅 .
作者: srfqt1    時間: 2005-5-24 01:59 PM

一日廿四小時夠夠用既0 B" T7 Z# h* h. ]! S
大前提係你真係叻仔叻女
) z4 A. u1 x2 j# R" `可以短時間做完要做既野囉3 B$ M6 d' y$ T7 u& G
仲有一樣野係你可以訓好少時間啦, y2 H# x$ T) e' Q( ?: k, W9 e
我D中學 痴線FRIEND OK架. E9 ]1 Y9 R, t" K1 \6 l4 A
夜晚玩ONLINE GAME 都3-4點" ^& F, Q% u% x* L8 ~
第2 日照上堂,全部野佢明,你唔明,
. _  D1 g1 }; q* p2 k  D學業成績超勁,真係痴線
作者: hoho886    時間: 2005-6-24 12:00 AM

其實我覺得一日得個24小時真係唔係好夠( x' J) v9 _8 |+ c6 B7 V
講真朝頭早,又要咁早起身返學,.如果唔洗
  _- r) q! y# O6 R, Q! R9 d返學,就會訓到好晚,訓到12點幾,咁就冇左
1 [) j/ S4 Y$ P: @* x整朝用啦.跟住下午,去食下野,周圍行下,唔5 G. g9 A' z! C; \( y5 y
驚唔覺又係5點幾6點啦.跟住又係食野,食完- N2 R1 S" J) {$ x% X( B# B
野,做陣野,又咁晚,又係時候訓啦.
% B8 W1 ~6 w3 j$ l/ V  @+ K; ~* G+ U/ t$ k, _
就算呢一日唔係咁無聊,做好實用既一日,咁! q, i+ J7 z- G9 \
既時間就更加唔夠啦,做得個小小野就冇左整1 P1 B' _1 R! _
日啦.我真係幾想一日有多d時間呀!!
作者: Edison    時間: 2005-6-24 05:52 AM

I live in US.0 E( w3 h: V7 U" p
I feel 24 hrs is too much in here lar
作者: gogo8281    時間: 2005-6-24 10:25 AM

我唸夠卦
$ U  `+ r- V9 `3 E1 v$ x可能我吾係生長系香港咁發達的城市
0 I: I/ s/ ?: U: u9 ^/ N而是吾上吾落既馬來西亞仲要係遠離) h6 c1 k: j! }. H4 s5 ?# ]
市區所以生活節奏相對較慢冇唸過依) L  F' I. w1 t# D6 t! X( D- a
個問題。
作者: sysykiller01    時間: 2005-6-24 10:49 AM

Originally posted by michael86 at 2005-5-18 23:00:- s# [4 S4 _) C2 T# l
我成日覺得好似唔夠用咁....6 l2 `/ Y- I% k8 d7 S! q
返工...
# w1 c6 A! S' j
考試同打機果陣就會覺得唔夠用
作者: kaikaisa    時間: 2005-6-24 03:15 PM

半日都拎左黎打機,上網.....點會夠呀=_=
作者: ivan2005    時間: 2005-7-6 03:10 AM

我覺得好唔夠用,我做到一樣又做唔到另一樣攪到我唔知點~
作者: red16    時間: 2005-7-6 08:05 AM

根本就不够用....如果有48小时,我想就不会有那么多工作要留到第二天来完成了
作者: Twincy    時間: 2005-7-6 08:59 AM

錯,一日12個鐘最好,返工1/3 = 4個鐘,日子過得快.....
作者: annie628    時間: 2005-7-6 04:16 PM

1日24小時,唔夠用呀!!!!!!
0 v. i6 f  m3 Y# m8 r+ {4 j' v" H! H% L6 d: p. u! D6 R
1日返工8小時,已用左3分之1啦,有時重要OT添, 搭車返到屋企都成7-8點啦!
' d% ~7 f- k/ ?) a2 P$ N沖涼+食埋飯都成9點啦,之後睇一陣電視或上吓網呀,都成10-11點啦,第日要返工,& ~  ^- b& H3 X! g$ N. i, Q
又要訓覺啦,訓覺都用左6-7個小時啦, 所以真係唔夠用呀!
& U( E, W* C9 D' [: x' T$ {2 p" D( y0 c9 N2 M' O
如果係假期, 更加唔使講, 訓到12點幾,咁就冇左成朝用啦,
9 d5 q. D! W& p) l7 I下午同屋企人飲吓茶,又用左一半,行吓街睇套戲,成個下午又無埋,
7 B8 n3 ^+ R9 n9 v/ S到左夜晚,食晚飯,同D朋友吹吓水,飲杯野, 又到12點啦.
) r( A' e. I% w' K0 C' r6 b7 B5 o& j* _. s
時間過得又快,又唔夠用.
作者: 0125summer    時間: 2005-7-17 06:25 PM

當在痛苦時,希望今天快一點過去, i- U3 ]1 w4 g* V" ~
但當處在快樂時,會希望時間慢一點0 ~0 x8 E. x3 U. S8 D" m
如果每天都是快樂的,時間是不會夠用的
作者: pignose    時間: 2005-7-18 12:20 AM

我覺得其實係香港返工既時間真係太長啫,我覺得24小時係夠,要我揀係應該人唔洗訓咁長時間已經好精神,試想想訓覺已經用左差唔多成三分一時間﹙有D四分一﹚,若果可以縮短的話已經多左好多時間可以做第二D野,所以真係好配服些許人每日只需訓四粒鐘,俾著我個日一定頭痛﹗
作者: 大優勢    時間: 2005-7-19 12:17 PM

我最貪心,       唔洗訓就一定夠
作者: d228216    時間: 2005-7-19 01:05 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-5-22 12:36 PM:
) ]3 `% u( r& g$ C/ b6 T我覺得不夠用的,一日24小時
' k* M7 r2 \" l) b' d% g0 h9 ]7小時訓教, : 24 - 7 = 17
6 S: `3 @8 }1 ^: e7 i8 T: S( |: \8小時工作, : 17 - 8 = 9 ! u# ?* t! T, @1 r2 f# _5 U  ^
5小時上EF, : 9 - 5 = 4 5 q( x+ [- F3 S1 h% `6 N5 W
1小時大小便食飯, : 4 - 1 = 3
; b5 a8 |5 M1 K& V3小時陪女友, : 3 - 3 = 0( x# E7 w$ q5 L+ v6 L/ D3 e# \- `5 v
- R) o0 L! T$ S6 }
8 B* B( i' W0 P$ T) Z; E/ [哈, 你就好啦, 今多樣野 喺同一地方做曬, 一步都唔駛行!
/ X8 e8 r. M' O7 ?6 K" u+ S
! u) H6 U: y+ }) m8 i8 h其實可以省返好多時間" x% }+ b- Y2 P
1.你可以一面上EF, 一面大小便食飯  - 省1小時8 ?* ^9 y& e  H/ n
2.你可以一面上EF, 一面大小便食飯 再一面陪女友- 省4小時- a6 U3 \1 r0 e1 a3 K
3.溝你公司同事, 你可以一面工作, 一面陪女友, 喺公司大小便食飯  - 省4小時$ q5 j- U- m6 S* T$ n5 }' e

* k! {3 A- V* I/ S8 v# j# k: q8 ]: e- Y% m我就唔想再多d時間, 已經好辛苦....
5 J! Z+ e7 H9 @- [+ E最好訓小d 省4小時, 返工 4小時 省4小時, so 16小時便夠了, 日子會好好過.
作者: dennis0330    時間: 2005-7-19 11:52 PM

我就SURE唔夠啦~~一日24小時~~返學/返工用左8小時(我都唔知返工洗唔洗8粒鐘=.=")得番16小時~~跟住訓覺又用咗8小時~~得番8小時~~而呢8小時~~係應該用黎陪女朋友定係上EF呢??我諗都要睇心情......(我都唔知8小時夠唔夠陪女朋友><.......)
作者: hold_find    時間: 2006-1-1 01:56 AM

Originally posted by crap at 2005-5-18 11:04 PM:
, P: D/ Y% c3 h完全唔夠, 我成日都想一日有48小時 =.="
! J* p$ @# |& p- i3 m
& }! S+ j% m) I, t% X時間永遠唔夠多,到一日有48小時你就會想一日有96小時,況且一日的時間多了,但人命的時數相同,也是沒意義的。
/ n7 r! [: B/ a: K7 {! \更可能有一情況,e.g.平時一日返工8小時就可以放工,現在一日有48小時就要時間加倍,返工16小時(老闆:時間多咗,返工時間自然可以長D)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0