標題: [警訊] 百老匯暗號, 買野請小心呀!!! [樂+][Asu+] [打印本頁]

作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-5-19 08:05 PM     標題: [警訊] 百老匯暗號, 買野請小心呀!!! [樂+][Asu+]

有一間叫"百老匯"的大型連鎖店,它們常在同一地區開2間甚至多間的分店.有時你想買一件貨品但剛巧該店無存貨時,sales可能會叫你稍等一下,他派人去隔離店去取.他們會先用對講機問問隔離店有無存貨才派人去取.但當大家聽到他們的對話中有"大倉"二字,大家便要小心了.

例如A店sales拿起對講機對B店sales說.  
A店sales: 'peter peter.想問你個邊隻sonyXX123有冇貨呀?'  
B店sales: '有,係大倉.'  
A店sales: '麻煩你幫我準備定,我依家搵人黎拿.'  

其實店內只有一個倉,是沒有大細倉之分的.係大倉的意思是說,那型號B店那邊也沒有存貨,只剩下陳列品.B店會馬上包好那陳列品然後當新貨賣答涉.他們是會把陳列品的盒和所有配件都保存得非常好,所以他們能在短時間內把新列品包裝得像新機一樣.雖然所有配件都是新的(因為配件是放在有膠紙封住的袋裡).但那部機已給人試用過N次,或跌過落地,有些甚至會被國內的旅客粗暴的對待過.(曾見過有些國內旅客用口氣'呵'那DV的鏡頭和LCD......=.="

[ Last edited by Asurada129 on 2005-8-5 at 01:41 AM ]
作者: coke123    時間: 2005-5-19 08:09 PM

is useful wor, but is that ture?
作者: neitly    時間: 2005-5-19 08:13 PM

o....shit.....
作者: Now    時間: 2005-5-19 08:15 PM

o...唔該哂你,你唔講我都唔知
作者: 小虫    時間: 2005-5-19 08:25 PM

百老匯咁衰格嫁原來!!!
作者: lawrence    時間: 2005-5-19 09:11 PM

thx ar.... i haf this exp b4.... lucky i didn't buy at the end!!!~
作者: j4    時間: 2005-5-19 09:12 PM

Oh shit .....
我仲買左部電話 ......
佢有講 @.@
作者: vivienna    時間: 2005-5-19 09:20 PM

我唔SURPRISED﹐因為我都賣過電器﹐跟本好多時OUT左但又CONDITION似新既貨﹐我地都會包翻入個盒度當係新甘賣。。。就算無陳列品都唔緊要﹐好多時客人睇開機既話﹐你就順便提一提話有荀野﹐而且好賣到靜翻最後一部。

話你知﹐總知逢係賺庸既SELL屎都無好野
作者: Vincent銘    時間: 2005-5-19 10:29 PM

做生意有邊一行係唔賤格...........

全部都係賤人
而我地就幫D賤人打工
唉~
作者: ☆小偉★    時間: 2005-5-19 10:39 PM

係咪真架,咁要小心Dlu~
作者: zz1988    時間: 2005-5-19 11:42 PM

陳列品 need to be sell one day ga ma
作者: michael86    時間: 2005-5-19 11:44 PM

Originally posted by Vincent銘 at 2005-5-19 10:29 PM:
做生意有邊一行係唔賤格...........

全部都係賤人
而我地就幫D賤人打工
唉~
人不為己天誅地滅
做生意就係咁架la...........
唔通隻陳列品掉左佢咩
作者: Boro    時間: 2005-5-19 11:51 PM

Thank you so much, I never notice that
作者: mtvcmh    時間: 2005-5-19 11:55 PM

好彩得你講聲
我下次小心d先
作者: vivienna    時間: 2005-5-19 11:56 PM

Originally posted by zz1988 at 2005-5-19 11:42 PM:
陳列品 need to be sell one day ga ma
YES﹐good for company, bad for customer...unless they give you discount like 50% off or something

[ Last edited by vivienna on 2005-5-19 at 11:58 PM ]
作者: goonejp    時間: 2005-5-20 12:13 AM

fxck 百老匯
作者: 樂壇渣Fit人    時間: 2005-5-25 11:58 PM

嘩!!! 又發現一個正post
推呀!!!
作者: VictorTan    時間: 2005-5-26 01:08 AM

知道左就唔好去买。但系如果你地自己做生意,
入货黎卖,你地一定希望将货卖晒,一件不留,
所以知道就好,Don't scold people,put yourself
into businessman poisition,you may do the same thing
or even worst. Right ?
作者: robertchai    時間: 2005-5-26 05:45 AM

我點都會檢查過d性能既
作者: 800    時間: 2005-5-26 09:07 AM

Originally posted by 艾奧羅斯 at 2005-5-19 08:05 PM:
有一間叫"百老匯"的大型連...
即係冇現貨即走 yes or no?
作者: 小虫    時間: 2005-5-26 04:10 PM

Originally posted by 800 at 2005-5-26 09:07 AM:

即係冇現貨即走 yes or no?
yes!
作者: Preston_tron    時間: 2005-5-26 04:22 PM

wow i think 百老匯 lie to us
they should provide us a new product but not a used product
maybe i will buy in other places
作者: bbdee8910    時間: 2005-5-27 06:53 AM

我以前都係做百老匯 , 係真既
作者: 大優勢    時間: 2005-6-2 10:11 PM

really ,, 搞大叵
作者: 金魚佬    時間: 2005-6-2 11:17 PM

吾係呀?百老匯已經係好好信譽喎!
雖然佢價錢又標得比其它鋪貴一點。我大部份貨都係這裡買!

其它舖我仲吾敢光顧啦!
作者: winplaq    時間: 2005-6-3 12:40 AM

Originally posted by 大優勢 at 2005-6-2 10:11 PM:
really ,, 搞大叵
贊成!
e-mail開去!
呵呵~下次佢地可能改暗號..../ 唔用WALKE,

版主,不如諗下開個"[警訊]"區,整番個好似潘紹聰是夜個"好心好報"文字版咁
作者: jason-williams    時間: 2005-6-3 01:21 AM

真係唔講唔知
下次買野少心d 
作者: hehaheha2    時間: 2005-6-3 02:20 AM

真係第一次聽到~
都幾恐怖
作者: astepor    時間: 2005-8-4 09:48 AM

很久以前(1 year age),我同個fd到time square百老匯買mp3,
本來想買sony(他大把$),成$3,xxx尾,
個sales話datum好,質數同sony差不多(?)
買左返去,有時連到電腦有時5得,
第2日,返去找個sales,佢話5比換,公司規則,
同佢話:依家係你地推薦買d爛野比人,同只係買左1日,
個sales重串我個fd部電腦壞,
叫佢試,佢又話無電腦試,
各位smart既巴打,你地覺得係5係好離x譜.
個舖成個counter都係買notebook,無電腦試?
個fd又串個sales:係5係d notebook都係壞架?
個fd最後話:我依家+$換sony,佢又話5得,話個個係咁佢地做5到生意(?)
叫佢地個經理出離,又話不在.
...........
之後fd都成功+$換到sony,因為
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
..
..
.
.
佢發爛'查',同每一個入去既人講la個故事(我都服左佢),
之後經理出現......
作者: ming8964    時間: 2005-8-4 06:44 PM     標題: 小問題之嘛!!!

除電視及電腦 Monitor 會因作為陳列品長期著機而縮短產品壽命, 對產品質素有影響外, 其他產品是不會因陳列或測試而降低質素, 明明無事點解唔買得呀!!!
作者: AdamLui    時間: 2005-8-4 06:55 PM

你唔講我真係唔知, thx.
作者: shoot_the_girls    時間: 2005-8-4 11:04 PM

可惜, 旺角鐳射都係咁, 小弟都中過招,
可恨也!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!
作者: Asurada129    時間: 2005-8-5 01:41 AM

Originally posted by shoot_the_girls at 2005-8-4 11:04 PM:
可惜, 旺角鐳射都係咁, 小弟都中過招,
可恨也!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!
有冇詳細資料分享埋??bro.
作者: shoot_the_girls    時間: 2005-8-10 09:30 PM     標題: [216+]

小弟買既係pocket pc, 手法同百老匯一模一樣. 多咗既係佢話會比平你.
開頭都奇怪, 點解佢會無端端平比你.
又話咩現金優惠, 扮晒friend咁.
仲要你係底單到簽名(1.攞明係有咩事個時用來保護自己)
(2.而上面既單同底單係2 個價錢)
一間咁大既公司竟然做d咁既事情.
離9晒大鋪,

[ Last edited by d228216 on 2005-8-10 at 09:40 PM ]
作者: shoot_the_girls    時間: 2005-8-10 09:33 PM

真係想打電話告佢.
作者: gaye    時間: 2005-8-13 06:17 PM

冇錯 , 旺角百記真係...
話說我上2個月係旺角百記(近家樂個間)買左部 6230i , 試個時邊有咁多時間逐個 function try,
所以試左d basic function, 打下電話, 睇下機面有冇花就比錢...
點知返到屋企用左 2/3 日 , 先發覺個 "9" 掣唔太好 , 唔係次次按都有反應 , 於是返去換...
佢肯換, 不過 sale 就求求其其唔太願意咁 , 我今次就逐個掣試 , 佢比另一部我 try,
我 try 到個大細聲掣有問題 , 同佢講, 佢於是又拿第2 部比我 , 呢部試左好耐先收貨...
跟住又用左 3/4 日 , 先發現個鏡頭 CMOS 有死點 , 但已過左 7 日....
真係冇野好講 , 換來換去都係有問題的 ... 唉 ...
作者: mailcool2    時間: 2005-12-19 06:50 PM

賤人賤人
作者: foxtsang    時間: 2006-1-19 02:28 PM

想揾老襯!
作者: styce    時間: 2006-1-30 05:52 AM

咁應該講明係display item, 其他公司會賣得特別平架!
作者: hung414    時間: 2006-2-2 02:05 PM

thx for ur valuable advices ar
作者: motinlee    時間: 2006-2-4 11:55 PM

其實講真吾通陳列人地吾使賣咩
不過買影音野都係撞手神
作者: motinlee    時間: 2006-2-4 11:58 PM

Originally posted by shoot_the_girls at 2005-8-10 09:30 PM:
小弟買既係pocket pc, 手法同百老匯一...
(LASER) 因為避免人地捉單,所以價錢會開正價,但因收平左你所以要簽名,不過我買過PPC 都OK無問題

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0