標題: [12/6音樂加分題]請選出最新的天王 [打印本頁]

作者: yanmatthew2006    時間: 2005-6-10 09:21 AM     標題: [12/6音樂加分題]請選出最新的天王

其實以上歌手各有所長
能夠成為天王歌星
當然要比其他歌手有更多既支持者

請選出最新的天王
以上那位歌手是您所支持呢?
請發表下點解支持佢?
有那首歌能令您支持佢?

積極回覆主題之會員, 每人可加分, 視回覆質素而定
(積極回覆之定義: 字數起碼超過30 及 有意義同時貼題之回覆)

[ Last edited by DrChik on 2005-6-22 at 10:39 AM ]
作者: zz1988    時間: 2005-6-10 10:05 AM

陳奕迅! My favourite
作者: ken9ging    時間: 2005-6-10 10:34 AM

no way 古巨基
作者: DrChik    時間: 2005-6-10 11:11 AM

我禁左張學友一野

我最鐘意佢首(寂寞的男人)
好好聽,聲又靚.
而且覺得佢個人唔錯
家庭觀念亦好
拍戲雖然唔係咁出色
但以他唱歌既功力
現時應該係頂班

[ Last edited by DrChik on 2005-6-10 at 12:16 PM ]
作者: zauri    時間: 2005-6-10 03:17 PM

我都係支持張學友架~!!
一個天王隨左自己本身ge音樂事業同成就得到大眾廣泛ge認同之外....
亦需要對音樂界有所供獻....
(雪浪湖)呢類咁大形ge音樂劇,目前為止有幾多個香港音樂人做過同做到呢?

張學友隨左有實力之外....佢亦都係個好努力ge音樂人~佢嘗試自己作曲...亦有嘗試出英文唱片.....有幾多個人得呢?

佢ge歌:李香蘭...不老的傳說....怎麼捨得你...妳的名字我的姓氏.....分手總要在雨天.....等都係好令人難忘.....
作者: goodday    時間: 2005-6-10 04:50 PM

我投左劉德華一票~!!
我覺得佢依家係巨星
而其他只係出名既歌星,除左leon同學友,佢兩個我都覺得係巨星,
但係冇劉德華有一種一行出黎既吸引力,
無論係樂壇定係娛樂圈,有一種崇高既地位,
呢點係其他當紅歌星冇o既..
作者: kubrick    時間: 2005-6-10 10:38 PM

陳奕迅...
因為佢算係而家K房入面popular而又係唱功最掂既一個...
雖然有少少神經質...
但係佢有才華...
鋼琴結他都難佢唔到...
加上名作多的是...歌路又闊...唔似其他唱快歌唱得又怪又妖
英文又掂...
天王非佢莫屬.....
作者: victor_bbbb    時間: 2005-6-11 12:44 AM     標題: #8

劉德華
我覺得劉德華佢而家雖然已經好出名,
但係佢對人好nice, 到而家仲好努力,
認真咁對待自已既工作,敬業樂業既
精神令我覺得佢好值得人尊重....
作者: cmwcmw    時間: 2005-6-11 01:36 AM

我投左Eason
雖然我都覺得佢個人神神地
但係佢既歌真係好有feel
唱快歌時不禁會跟住佢"un"
唱慢歌真係令人有一種打冷震既感動
把聲雖唔及克勤靚
佢係好自然同舒服!
作者: komojo    時間: 2005-6-11 02:31 AM

我會揀leo ku囉
佢捱左咁多年終於都捱出個頭來
人人都話佢係假音天王
但係我去佢個演唱會聽佢唱live 真係一流
真音假音都咁掂......
令外畫功都勁~€
梗支持佢啦
古巨基..繼續努力...............
作者: johnwu    時間: 2005-6-11 07:02 AM

What is 天王??
Can 天王 make bad music?
Can non-天王 have good music?

I remember Eason once said he is glad he is not in the new list of 天王 (according to Alan Tam).
If you like music, use your ears and listen. You should not care who is 天王... because there is no 天王 in music
Don't be a fool!!!

[ Last edited by johnwu on 2005-6-11 at 07:03 AM ]
作者: kevin4321    時間: 2005-6-11 12:50 PM

陳奕迅 lar~
四年來的金曲金獎有二首bor~

2001年-shall we talk
2002年-明年今日

我鍾意醫神首明年今日
聽起黎好有feel
作者: michaelui1    時間: 2005-6-11 01:03 PM

由於topic係選"新的天王", 所以舊果4個冇選..
如果唔係我會choose 張學友...
因為佢對音樂的付出真係冇人可以比..華仔只對電影的付出多...
城佬就跳舞...黎明...唔該接埋丫...以前仲可以sell靚仔gei

所以我choose左都係eason...
佢唱的音樂的認受性高..加上好運好彩地有輝揚同林夕同佢作左一系列k歌...
而佢又表現得好好...所以0係上年佢唔唱時...
好多人都話下年睇下5個爭會點...
仲有, eason係the only one唱個下聲樂ga...
有夜粥係唔同d 的
作者: Edison    時間: 2005-6-11 01:58 PM

Eason la
His song has meaning and can make people think about the song and feel it.
And his singing and performence is very good.
Many of his songs have give me inspiration and give me feeling about what i should do.
I think him and 古巨基 the only two New 天王.
作者: gaye    時間: 2005-6-11 03:17 PM

我會選陳奕迅
佢唱功真係幾 ok , 唱快歌夠強勁又夠氣,
唱慢歌又有感情 ...好投入首歌
聽佢唱歌真係可以 feel 到首歌想表達什麼感情同意境
快歌比較喜歡"忘記歌詞" , 慢歌就比較喜歡"十年"同"人來人住"
"十年"個種淒酸, 比廣東版更甚
而講家庭的歌也很好 , 例如"單車"同"shall we talk"
講出不少人既心聲同感受

[ Last edited by gaye on 2005-6-11 at 03:25 PM ]
作者: michael86    時間: 2005-6-16 12:05 AM

如果可以專心既話,黎緊幾年都會係eason既天下架la.......
今年復出整首"夕陽無限好"已經hit爆la...
作者: victoro    時間: 2005-6-16 12:41 PM

應該係EASON 同克勤。
在四大天王之後﹐基本上佢地兩個既認受性係最大既。
兩個都係當紅既實力派﹐亦係香港現時最受歡迎既男歌手。(不包括舊四大天王)
佢地兩個係當之無愧既新天王。

至於古巨基﹐呢一兩年佢既氣勢的確係好勁﹐但係仲需要多少少時間去衡量佢係咪已經係天王級歌手。我地而家只可以話佢好有潛質去再上一層樓。

至於許志安﹐我地有否可能將一個已經走下坡既歌手叫作天王? 不要把天王降格了。
而EDMOND﹐我欣賞他的音樂﹐但很明顯地他現時不可當作一位天王。

如果可以把HK以外的歌手也計算在內﹐周杰倫是另一位當之無愧的新天王。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0