標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+] [打印本頁]

作者: qweqweqwe    時間: 2005-6-16 09:58 AM     標題: 真人真事 — 慎防「換零錢」黨[+]

朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕,原文如下:
- B- @) y8 q1 C* R  d6 K. T' P# F- ~/ O0 c' k; u+ Q; _: h+ s* Y
可以話我蠢啦!但好采今天損失的不是什麼大~~1 ^2 Y5 K, {: p

% x3 B- s8 R0 F; Z* a* U2 r% H今日下午4:00左右在四坡坊附近經過,& r  ^2 E) y( e4 w2 `: t
被一名男人問有沒有兩元散子(換兩個一元)?" H/ R- g8 s# ^; E
我就換比佢,見他又炒褲袋準備拎錢給我的樣子,
$ `4 T+ |: v( T# j! {" Y我就給了兩元給他,但他又問我有沒有多兩元?
2 p8 `) M' m8 p我又再給他,後尾他說:明天還回給你,問我幾時得閒?7 x/ U4 C- O, ?1 v3 g
我心想有點唔對路, 4蚊算數比佢呃左,即轉頭走唔理佢啦 ......
- o& o& u: e9 R! w  c) D但後尾發現我側咩後袋個拉鍊開了一半,
  o" j# h1 }, ^. j& t5 F( i: P( O心想一定是剛才那男人肯定有同檔,唸住引開我注意,  E1 d! M. Y: K( X% [- [
偷我銀包 好采我銀包放左好低,同我走得快,
: M3 B' n- m  }" |" u唔係損失就一定唔止4蚊!打篇野可能會給大家說我蠢咖啦!  [2 @" ]& p4 @6 B; k% w; v( L
但我唔想再有人會被同樣給人行騙,所以打篇野出黎希望大家小心d$ J  w" ?! v7 ^: R( p) S. ^
同話比你身邊住係荃灣既人知道啦!3 K; @% O' o/ g1 n- ?& |
4 i' p( M9 l/ L6 ?4 O# g
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-6-16 at 12:50 PM ]
作者: 阿細    時間: 2005-6-16 10:05 AM

咁驚...我只係係街比人問過拎幾蚊...佢地一個鐘問咁多個...一小時可以搵好多=.=!!!
作者: 800    時間: 2005-6-16 11:02 AM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:3 N' G: c1 c/ i+ ~
朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
9 z) X* ^' W- q2 i) `/ ?
好人難做,好心都唔好做,下次小心D
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-16 12:24 PM

Originally posted by qweqweqwe at 2005-6-16 09:58 AM:
7 c" D+ d. R% m+ ?3 ?) D4 m  z朋友轉來的第一身經歷,不防自我警惕...
6 x. n9 k. j2 f3 Y5 D8 e" V
捉到呢o的人...要打獲金。
作者: sfxc0000    時間: 2005-6-16 12:46 PM

希望各位bro.多多留意^^"
作者: pkdonald    時間: 2005-6-16 01:39 PM     標題: re

四坡坊是一處鬼地方
作者: yiphbmail    時間: 2005-6-16 02:58 PM

絶對同意樓上所說

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0