標題: 警民關係科!!![C+月+積極+] [打印本頁]

作者: kerberos    時間: 2005-7-1 10:37 AM     標題: 警民關係科!!![C+月+積極+]

本人任職多年,全部時間出街巡邏(油尖旺區),處理不少大小case,查身份証N個!
+ a$ C6 A& H, i9 j0 K# U, P因見不小朋友對程序不了解及誤會.引起不必要之小風波!
$ H) I; a2 A! V/ u9 k" f8 v0 P希望發一論題,化解各方誤解!解答疑問!2 G$ J  j/ C0 n4 C9 h6 n

$ y- |- F7 V1 u% G3 j  e在此先講小小有關查証之風波..' t: b. ]0 u( y% Z, C5 H! ]
警隊條例已給與所有警務人員截查之權力,不作多談.
  p. c0 n* J# Y& U很多朋友都有一問??點解查我,成日查我,問我住邊,要求出示其他証件?9 r% _* Y9 [3 K) v
首先,截查原因---'可疑',這是主觀而且很難解釋的,毎人對可疑都有不同定義的,7 |, W/ Y8 {; N/ c( j7 D) S9 \3 I
可能神情,舉動,樣......,都有可能.! J4 t4 S' X( q
而且,不要見怪,各位之额頭,面部,眼神,衣服等,均無寫上或刻上閣下是誰?點解係度?係度做乜等(例如等車,等人,返學)?
. i; _# ]  U7 Z( J! o. i$ g8 K故才需要問--住邊,了解閣下在當地之原因!  做o野定讀書,出示學生証--解答可疑之處,例如你話返學,有學生証可加強証明!! 點解成日被人查--成日查你的係咪同一人??如不,上面已有解答!!; Q: X: E5 Z1 c
問你o野=澄清可疑之處! / X4 ~2 P& d- R) o- h4 z
請了解!!一條街,一個屋苑,小則幾百,多則幾千人!對不起,我真係認唔晒!你話D街坊個個識你,不等如我識,明無?% ]! u( d5 [+ c2 z: U( ?% [* h/ @
+ t- J9 U& [( V- n
其次,我不否認有同事表達方式,態度有問題.但現場同佢鬥*#%@係無意思,亦都無人勝,  M9 p. X& l. L! f% I# f2 X
就算當你勝又如何?食多碗飯?長4吋?從此金槍不倒?; s9 y, D% Q' l
而且我Post過....
4 B7 f: F) A8 g"唔知係大家因為曾有不愉快經驗,定聽完人講!
4 c2 ?3 y. S4 w' c% `( E我覺得大家有小小種咗係心,之後一被查,或個警察不夠好禮貌,就覺得被玩!(當然警察也可能有問題!!!)就不自覺"起咗小小槓",而個警察一feel到你"起槓".就................
6 z+ ?0 |; y+ w- d大家同警察都會因對方行為而作跟進反應的.對不???": S4 j$ G$ P, l( I" O
! x" `. _5 J( U2 t* Q) W; I4 m
這是其中一個事實,特別對部份經常被查人仕,都有起槓之慣性(又查!麻X煩!快D啦.....)!
5 w2 h6 g( w( A同佢係街鬥*#%@,只代表你同佢同一EQ,同一Level,你無必要同佢一般見識!!!!
( |: _5 w4 d* }+ p2 i. P4 X1 F對部份的的確確有問題之同事,去投訴佢!!  
+ V/ a, h+ m8 O& w又有問題?投訴完又點?佢會點??
  c# H* }6 T4 |+ [- o1 }- J$ B呢樣就係內部o野,因為處分係內部o野! 例如佢俾阿sir插,但唔會係你面前插.
1 s. W3 Z8 v8 C' Q5 \* e# E/ b當然不可阻止你諗,咪即係無事......!   o甘炒佢好無?! Sorry!o甘無得炒,相反又得唔得?!
! w' T3 N! _% P& A% B8 d+ R9 X# h8 [係香港,很多罪案發生前被制止,主因係查証搜身期間被發現而拉咗人,呢D你們不會知的!!!
$ x( ?( Z" j( q% Y, x4 Y9 R* l# \
請記住----你同我都會因對方行為而作跟進反應.1 u  o  i0 C! v7 J+ T# v, M
下次被查,不妨試試同我D同事傾兩句,唔好傾就算數,唔好因2,3分鐘o既事,變成5-10分鐘或更長,浪費自己時間之餘加谷氣!
! L2 K% g3 k* Y; b1 K* r2 L我唔相信一個人表達善意會引起糾紛,有時係要自己先踏出一步,不能毎次都要別人先示好.除非閣下是喜歡對着幹!而且有好多同事都係好客氣的!OK!!!!
- h2 w4 G  r( v7 a. t) e2 N3 w% s' k/ q; z  I
P.S.如有其他問題可向本人發問,我會試解答的(不過未必是即時,請見諒!)
- |, M" m0 K; S) \2 K
1 z( n4 P" d3 ^6 D# o+ ][ Last edited by 月月鳥 on 2005-7-2 at 12:35 AM ]
作者: stevenltk    時間: 2005-7-1 10:45 AM

果d軍裝既就好d既,果d便衣正一賤人無禮貌,一黎就講哂粗口咁,真係鬼唔望佢死
作者: baatkung    時間: 2005-7-1 11:01 AM

我都覺得D軍裝都好好禮貌,不過有一次閒日係太古城街頭被查身分證,
% ]6 s5 x. k$ j# E個警察問我:做乜野唔洗返工?, D0 Z/ I2 d: _  [+ X; D  x3 @( E# q
我答:放假囉!
5 Q8 R5 O6 d9 }警察:做乜今日你會放假?
! r' p) S+ }! Y, W( ~! G* ^我答:因為我有返工,所以得到假期囉!
7 }, @) {- Y5 l: o- X7 a/ K警察:閒日放假?
2 q" w( N5 s3 ~8 K8 r) v我答:我估亞sir你都唔會返一至五休六日啦!
+ A+ E) H- m! J! C4 B; t' n3 b& I此時警車到,個警察拿拿林比番張身分證我,上車走人!
作者: HansChan    時間: 2005-7-1 11:21 AM

冇人會話你甘樣係錯!1 ]1 i3 Y% M; {& A8 t
但只係你亦只會"永遠"企返响差佬既角度去講!
* V9 P; h+ N5 e2 a/ R學你話, 懷疑是很主觀...同時你哋自己班差佬死人態度衰, 你哋亦很主觀地唔認!3 S1 y, w4 d9 I! x  d) Y
你問我響條街到做乜, 我話行街....等人.....你問乜q我係唔係等條女? 我唔答你做乜q嘢扯火或小? 你解釋唔到掛????!!!!
2 t) M2 E4 N, }, e3 r& W& @我經block...你扯我個女性朋友埋一邊, 叫佢唔好癡我甘多哩啲人, 乜意思????? 唔好話我聽係職權!!!/ D1 F$ _# g4 b+ [8 Y! H
你問我住邊, 我答你乜屋苑,你問埋我邊座幾樓幾室, 你話你職權, 我話你多舊魚!! 更加令我懷疑你做乜春!!!我話完你聽, 我今晚屋企俾人老爆入唔入你數??" L$ ^3 R3 x) p$ S, g* W2 @* @2 k  h
我被你查我個袋, 你抄到我本organizer同diary...你係睇幾版, 兼閱讀裏面文字, 我唔滿意問你做乜春, 你都仲可以話我可能有黑社會字句.....乜你都有得講,乜你都有得解釋! 實質你做緊啲乜??唔尊重同你合作既市民, 濫用自己所謂既職權去"冇肉"其他人囉!! W* J/ {3 L! Y5 D8 w
我之前投訴, 有inspector話我聽好多嘢可以唔答(如答咗去街同等人就可以, 等邊個係唔駛答...但佢都講多句我唔答你會仲懷疑我......仆街啦!第一,我唔答之後, 你唔係懷疑甘簡單, 而係扯火同進一步玩嘢同串!! 第二, 你啲甘既差佬, 問乜就要人答乜.....職權??唔好講笑喇! 我相信職權都唔係冇底線可以影響人既人生自由!!)
' W6 X: p7 P4 W8 W$ [& c, I; ~你話人先入為主,一俾人查身份証就係話差佬唔好態度....你哩啲咪叫主觀囉!!$ K) P2 e+ {3 B) N$ i% `
你唔撩起人把火, 人點扯火??7 F) S7 }7 p2 v/ Q
我返大學嗰時, 有一朝遲到o格喇....遇到你班差佬查証.....問我"撈"乜..我話讀書....之後兼叫佢快啲手, 我話要上堂, 趕時間.....你老闆搞我十分鐘.....即刻搜身同講冇謂嘢....問我做乜甘遲先出門口, 做乜唔讀第二間大學....仆你個臭街!!你唔好話我聽你哋職權係應該甘做呀!!!死差佬!!
; E9 i6 e" x3 M4 d; k- k火都黎那埋講到!頂!/ q. G) d3 n3 q1 m% ]% X' `+ [* [
$ O; H8 i6 j  ?2 e' d3 x& v
[ Last edited by HansChan on 2005-7-1 at 11:23 AM ]
作者: badboy119    時間: 2005-7-1 12:08 PM

if the police talk trash to you ... copy their number and compliant lor3 p6 N. l$ B; s
no need to argue with them on the street.0 L; B) G( W7 o! ?3 I
搞大D..話俾D報館聽
作者: crap    時間: 2005-7-1 12:43 PM

好喇, 我又想問, 6 P& `/ W& ?: F
我好地地一個後生仔,
7 {: i6 {% M& n1 `; j- u1 {無紋身無擔住口煙無響街講粗口,
1 s# a' L. k/ z" ^/ x& G; B8 {9 R2 n- }d衫點都唔似偷番黎,
% J! B8 y9 Y& @) d擺到明排緊隊搭車無四圍望無偷拍無打尖,
+ X; L3 t0 p) g7 K9 U有2個行必走埋黎問我攞身分證,
4 }* t" ^# _$ b4 v: p1 P仲夠膽死問我做緊咩, 5 V% z9 b* J+ d1 E' V; }- K$ ?+ s
到底佢地係玩野定IQ低?/ F$ e4 g: q: w" y8 W% G6 H6 n) k. q
8 ]! U" @5 @. T# w" m
我見架車埋到黎,
' ^+ h0 v9 e. \  W) A" M我話有車喎,
/ i+ o; v& J) o2 K0 j走左要等好耐嫁喎,
7 F, g* S1 e' d3 Z+ Y5 H佢唔答噃, 9 H. p, z8 ~/ Z  u! W9 p4 t: {
呢D係佢好集中做緊野定無禮貌定唔識答?
! h! h# s0 t. g. B9 [4 s
% ~6 c* ^7 Z6 n  n好喇, ( c& s( M. ~4 f
佢搞完一輪架車走左,
( G+ v8 R; Y# Q4 D# p# q唔該都無聲就想閃,
( Z. y9 _+ }6 o: W! K% V我問佢可以咁樣等緊車都阻住人嫁, + g( h8 W& C/ V: D0 P4 z% P" w" }
佢話有唔滿意可以投訴, 1 |2 [- A, ^: e$ K' K3 ?
呢D係佢問心無愧定9唔答8?
7 n, p: [8 D3 ]; b6 i( H4 p
  d0 P+ p1 r# }" R* f好在我果時係好地地一個後生仔遮,
. ^5 r7 I8 t, D如果十年後我要去簽份幾百萬既合約, # Z0 W( [4 d& K7 L6 w+ l: C( P
咁啱架車壞左要排隊搭的士,
/ h7 b3 r7 H, P; S, @& J又有2個行必走埋黎查身分證,
1 }' f! g5 a4 y* F; Z, P+ f8 i2 N搞到遲到簽唔到,
7 g* @; P# [$ b- y! o9 l$ T0 ~0 L係咪政府賠番俾我嫁?7 z7 z+ c. {! X9 `) D( H# }

( C0 }! p% L7 f1 n. d& ^8 G" T; e有勞答一答1 b' S5 W) q! g# {: ~8 p) b
) o5 _* M2 w2 Q* a& U* l
[ Last edited by crap on 2005-7-1 at 02:45 PM ]
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 01:25 PM

Originally posted by HansChan at 2005-7-1 11:21 AM:8 N  f$ \8 R, X& Y9 u! a
冇人會話你甘樣係錯!7 r6 G* ~9 Z& q( e, P; {% v8 G1 L
但只係你亦只會...
: c% b* w* y2 e: r& e' u
, ]5 d6 Z- F! t0 r
5 f2 S8 |4 y, i. ?2 x; r0 C' f
說話不再重復!我相信如何解答亦不能改變你對警察的睇法.. @  v6 \6 V7 t9 S7 h
因你亦只會將自己放在被玩一方之位置!: `# c8 [/ j$ k( ]3 o% `
而且相信你被查時之態度亦與你回覆中的語氣一樣!' i- b. Y6 M3 G; g& j6 }$ N3 {
抱歉,實在從中看不出如何合作!) |2 X5 z& E9 l1 [9 x6 ~
同樣地,閣下亦已認同'你差人點解釋都得啦!!'
/ h6 ?+ E0 N% v相信情況短期內亦不會改變!+ _( d' w" y" |0 u4 M
因此,本人亦很難回答閣下之疑問!
7 V0 {) Z$ H5 X1 @不論如何!謝謝你的意見!!!
作者: so1874    時間: 2005-7-1 01:42 PM

咁係咪我企係星際or信和or好景門口帶住個免提等人,( b. ~0 _9 i' |+ o
警方就應該懷疑我幫盜版集團做天文台呢??
( |, p8 y% g# z  c& H3 O$ I唔係講笑,我就試過因為咁比D "Y屎"逗!!!8 j% |, ^) I4 S, e
問野又寸七七,乜野"咁X得閒企係度做乜Q呀,唔洗做呀??"4 S0 t1 e' R; t# }5 {
"咁X多地方可以等人你唔簡,簡呢度?想上上面睇碟呀??"
/ ~5 N5 }- F$ Z& d$ O# e* x$ C$ y班"Y屎"查完證仲要多口彈多我一句:"趕住上好景買四仔牙??"! j4 \( A$ B# p$ ~: v" U: b
好彩我個Friend個陣到左,唔係我一定忍唔住爆粗X佢!!!
' r1 Q2 h6 t" E- }% E! b如果個次我真係等人買四仔我都算,: \& O2 c: h9 R9 P3 ~
但其實個日我只不過約左Friend去後面廣華睇氣鎗姐,
& S6 `5 P5 n0 g9 A- \* A: M6 v. R我有問必答,咁好禮貌答你,你用D咁既態度對我,/ c# c8 f) o( R! i4 p
叫我點Q樣"警民合作"呀??

/ m7 I& e( |4 s  u3 \. h& ^
6 w. s8 {4 R  u1 S: UP.S.唔洗回應我,我唔想"徒"時間駁你!!
4 E  P: Y% \* s: M; p      睇完大家既回應,
7 e+ y0 T- X, x" o8 `# n      你必需承認你今次企圖或意圖化解警民"誤會"既行動非常失敗http://forum.hkgolden.com/faces/clown.gif5 e; C7 g0 @  a' [/ ]5 I+ W$ e  L
      收隊,PEACE~!~!

& q7 Q+ u/ z, I" V
  p: ~) Q3 p3 E[ Last edited by so1874 on 2005-7-1 at 01:58 PM ]
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 01:52 PM

Originally posted by crap at 2005-7-1 12:43 PM:- P# J6 @/ ?5 U- t2 `- ]
好喇, 我又想問,
: E( A& ^! Y8 X, r0 R我好地地一個後生...
4 U% U0 ?8 ~* O0 H; |& {

' h1 ~  ~4 Q( l你的問題如下:
7 v4 t9 ~$ n) r0 `
5 m; m5 k! V9 H% j警察同大家一樣,都係人,有獨立思想,不是機器,思考方式不是一樣!
9 \8 p% ]9 b2 R/ x所以我不知該同事當時點諗,或其目的!
" n8 b, E# }6 J0 s本人只跟據法例之條文及其精神,和警察執法目的而作答!
; @$ h4 R8 B; Q: k# G: [% H, A7 m有關最後之問題,警察執行職務乃法例給與權力,市民係有義務守法,  r" a3 n& `7 N% M; l- \: J/ Z
即可以說成市民係有義務協助警察執行職務!!
8 B- }3 u& J& i! t$ d/ t而香港係法治社會,如閣下認為因警察執行職務而引致損失,( Q5 T8 t* i7 g; r7 Z& P- c
可詢問閣下之法律顧問後向政府要求賠償!
4 V5 e0 w8 m( M希望令閣下滿意!謝謝!
作者: 10michaelowen    時間: 2005-7-1 02:13 PM

to kerberos:
' T2 n% J5 _# Y# j0 @$ W: V7 ]請問你可唔可以post警察既投訴熱線ar?~
3 W' n1 U' H) O( E8 S5 M
! O( \% f4 b. S( s, d1 A- j$ h4 z因為我覺得有些警察真是十分串~
7 q# c- W( r" ]0 H點解我朝早番學都可以冇la la比人check~4 s0 C8 n" A- Z: k/ [% \% L
有個警察找到我個pretect章仲不斷搜我身~
+ }8 T; x/ r8 [/ |( R! X+ R  f不斷咁摸黎摸去~點解我仲要比人串?~+ A3 Z6 {6 ^6 X! t
: L3 B! i% T; d8 r% C! }2 l
我依家學精左~check之前抄底個pc number 先~
4 ?# t+ Y3 u# W/ o; j我比人check會好好合作~5 U" }5 d( T# F$ ~
但如果佢做d無理既要求或行為~
! X% V) h  Z7 b6 ]我一定追究到底~7 x3 ~5 W* F* ^7 ^% G
唔該晒~
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 02:17 PM

重覆一次,我不否認有同事表達方式,態度有問題!!
4 `+ R$ B, _, X4 T) Y: Y7 S樹大有枯枝!不論警隊,社會亦一樣!
% [/ _' [$ }; J9 v本人發Post目的希望俾大家知道部份差人之睇法,) V5 G, D. L3 j1 m
從而令各朋友睇多一點!+ h* ]+ U% v" N3 X2 u
最簡單一個問題,差人係咪查親一定係有問題?. v% S# I& B3 c" |  L" \
本人都希望可以逢查必中!但事實又如何!請各朋友不要先當自己係賊!: T( \7 B) N: V% [2 G8 C
記住,查問目的係澄清可疑!6 Z1 t( B! z/ h' P0 o
本人對so1874朋友之經歷感受如下:
" M* U+ h" W# }6 O希望不要因這次不偸快事件,令朋友你產生抗拒!當然你亦不想再被查,對不?!
; j, C/ U( h6 h* V. R謝謝你的意見!
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 02:29 PM

電話可於警隊網頁 : http://www.info.gov.hk/police/% h/ B4 m/ y1 ]5 e) n( f$ Z1 I/ F: R
內找到,本人望各朋友可參觀網頁以多了解警隊!, X  ]4 v# q& a2 [; L
謝謝你10michaelowen朋友!
作者: crap    時間: 2005-7-1 02:41 PM

多謝kerberos兄既熱心回答, 所有積極回應既會員都加左分
作者: 1986    時間: 2005-7-1 03:20 PM

其實我17個年都俾兩個差佬逗過.....仲要無身份證(有張學生證= =)0 I, X1 E! s9 s; l
講真,真係完全無野囉.....0 }0 V* W, F) U5 h/ {, m
差佬都好有禮貌無乜野,仲要好抵死問我零用錢幾多,我答佢xxx....佢笑笑口同我講唔夠貼罰款喔,跟住叫我下次記得啦.........
  I! o3 }. T8 V: J  A8 }# G- \; m7 k& K  W$ p
只要你唔你d串貢貢,染髮mk,應該都唔會受到不禮貌對待吧 ! ?; o- g8 Y$ c; k$ E: B. b

% a9 X8 |8 T- M* |8 Pps:我的志願都係警察
作者: 心冷之戀*行    時間: 2005-7-1 03:34 PM

我有諗過考"邦板"-.-
作者: 1986    時間: 2005-7-1 03:37 PM

Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-7-1 03:34 PM:
4 m6 v% \+ ]( t我有諗過考"邦板"-.-
5 {" |" D2 f4 Q# o督 察( @$ h  e* ]& k
" a2 ]0 r1 i3 f1 T6 |
學 歷 要 求2 n6 x! V5 x6 W5 Q6 |

) X. O- |4 p- H% h  H9 Z具 備 香 港 的 大 學 學 位 , 或 同 等 學 歷 ; 或
; s6 Z, f& T+ X, f8 G香 港 高 等 院 校 頒 發 並 獲 認 可 的 副 學 士 學 位,香 港 理 工 學 院 / 理 工 大 學 的 高 級 文 憑 , 或 註 冊 專 上 學 院 於 註 冊 後 發 出 的 文 憑 , 或 同 等 學 歷 ; 或 & F) w: j' [; {, j3 P8 f! ]& R/ e/ E
香 港 高 級 程 度 會 考 兩 科 合 格 ( 高 級 程 度 ) 及 香 港 中 學 會 考 其 他 三 科 C 級 或 以 上, 或 同 等 學 歷 。
, a# O- p# I2 e* N7 I" U語 文 能 力 要 求
" ^* j. m& Y3 k& v5 ?3 \3 ~" \
6 ^% L9 R9 G+ L6 H, u申 請 人 須 持 有 中 學 會 考 中 國 語 文 及 英 國 語 文 科 ( 課 程 乙 ) 合 格 或 以 上 的 成 績 , 或 同 等 學 歷 。 未 能 符 合 上 述 要 求 的 申 請 人 仍 可 提 出 申 請 , 只 要 他 們 在 遴 選 督 察 的 筆 試 程 序 中 , 考 獲 中 文 及 英 文 語 文 測 驗 合 格 , 便 可 豁 免 有 關 規 定 。
+ Q% K7 C' R4 U9 r- X* z$ m能 閱 讀 及 書 寫 中 文 及 操 流 利 粵 語 。
3 a6 x0 ~. b; v; x5 W. s( S% t, V# X6 W' R! e9 o1 c

6 ^4 T" r5 T" ]4 z3 vThat's my dream too
作者: HansChan    時間: 2005-7-1 03:37 PM

Originally posted by kerberos at 2005-7-1 01:25 PM:) m9 w) C2 [( f
說話不再重復!我相信如何解答亦不能改變你對警察的睇法.  v! n+ d: |" }4 L- J: V2 i
因你亦只會將自己放在被玩一方之位置!
: Q* k' D2 {; c8 E4 v+ W而且相信你被查時之態度亦與你回覆中的語氣一樣!
: I3 [' M9 J2 d6 P/ a* T  G6 w" {抱歉,實在從中看不出如何合作!0 K$ I3 z' X+ t/ H$ [
同樣地,閣下亦已認同'你差人點解釋都得啦!!'
3 W: E/ V" z. q4 e相信情況短期內亦不會改變!! o, s# Y; Y/ e, x; b* \$ |( Z
因此,本人亦很難回答閣下之疑問!
! L  h4 X" ^# F6 Y2 H" k不論如何!謝謝你的意見!!!
& i% H# S! D$ \5 O/ V- ~- a
6 y, E& H! K0 H: c( U9 a( x
& T* ?& J( q% P: J+ }, D
7 k) ^; K5 G) p  M5 I多餘啦你!
6 S6 j  M; t4 c: x我問你甘多讓嘢你一樣都解釋唔到!
! `' x% m' l" ?: m9 {唔好講甘多件! 只係講我經block條死差佬叫我個女性朋友唔好癡我甘多....哩讓嘢你點解釋?
5 C  }4 T- {4 b. H唔好成日差佬大那晒!
$ R8 X1 ]& C" c8 X1 Y! L你所謂既合作, 咪係要人死狗甘那樣! 問你老母性乜你都要問甘樣先叫合作!* l5 `( f, f/ ]
我立場係, 我俾身份證你, 你問我做乜我答你....其他冇關事我唔答, 我己經係合作!
* ^7 e2 s2 C) U7 E' Q; b唔係要你問乜我答乜!我冇必要俾你當犯甘黎問!
' ^# n% g2 q& b# u5 x8 P7 f9 x我越講係越火!
) o- ]( }# M) q9 x但找被你班死差佬甘玩, 你都認為我應該絕對平心靜氣....甘己代表你心中既赤道係玩人等於正常! '你差人點解釋都得啦!!'哩句, 有乜錯??你攞我啲organizer同diary當漫畫甘讀, 之後仲可以大條道理......甘唔係你點講都得係乜? 你啲死差佬識唔識尊重人私癮???我開口埋口叫你哋死差佬係極唔尊重你哋....但你哋甘做嘢, 甘既態度(極度影響他人!) 我睇唔到有乜理由要尊重你哋!1 Y" k8 l$ C1 M' H  @8 L
我試過响旺角有個老一輩既差人查我証, 佢問我去邊, 我答去街, 之後佢冇再問其他嘢, 仲講一句"唔好意思, 等多一陣okay o架喇, 阻到你添!" 我回應係" 唔急! 慢慢!"
+ C/ i# W2 V/ [" D- k( N甘咪大家都好囉!但有幾多個差佬可以好似哩位甘??; Q: B5 _$ a# d7 W  s+ b
我睇你既reply.....你一定唔係囉! 你仲要係串人串到底嗰隻囉! 因你都認為我俾你啲死差佬甘串甘玩法都唔應該勞氣, 仲要我覺得好正常........我只睇到你既赤度係要當市民係犯, 係要全部人都要俾你用差態度對佢, 但就要用好好態度對你!
5 a/ g. X" s, y" J% c! W8 J, P& }有你哋啲甘既差佬呀, 警民關係點會好?
作者: 冷    時間: 2005-7-1 04:27 PM

Originally posted by HansChan at 2005-7-1 03:37 PM:; ~. Z. g2 n7 `8 Q( U( l

2 ?' M! }( {; Q8 F* t' J$ s2 [- R多餘啦你!( I3 v( c$ S& N5 O
我問你甘多讓嘢你一樣都...
$ d9 V/ w$ E1 Y" r) ~  g
$ y  u1 J2 o. [0 h1 t
你唔好彩?8 Y! s# a( U0 I/ q) _, M
我上次去學校隔壁足球場同學傾計,' M7 q' q8 W$ @; n
無情情比個阿伯話我地偷野,& b3 ^$ |+ g3 k, i5 _
話唔想影響我地前途,叫我地比返d錢出來。
. g# u0 ]0 \8 K0 s之後又有個熱心市民同我地了解左件事,, b4 K& r/ W6 n* S1 m3 O9 L
借左我同學電話黎報警。
. ]' z4 X6 G* c; t  X& \, w6 l跟住有兩個差人來又問左我地d野,
6 c% m% h+ d1 b5 Y( T+ I- N之後證實我地無做過,+ ]0 m3 j5 `! @  [4 ]0 h! \
記低身分證、地址就算。
  W# t: O% C2 [& n" I2 s% M/ \
2 u! C; m; e7 R! g& d& @5 U0 To個兩個差人語氣幾好ar~
$ M, D( k6 J1 `7 s3 F之後仲叫我地下次小心,
: H* a) n/ Z, i8 m唔好隨便借電話比人。
作者: gundamman678    時間: 2005-7-1 08:45 PM

其實呢個係一個惡性循環。警察態度咁差,我相信係因為佢地平時對d黑社會或古惑仔時對方對佢地太過串同玩野,所以d警察都要用番咁惡既態度去應付。但因為咁而令到有d警察就態度差到乜,下下都擺個咁既衰款出黎對人,就算人地好聲好氣,d警察都係要咁惡同串,呢個就係警察既問題囉。警察唔係機械人,應該識得對唔同既人有唔同既態度,對玩野既人係要惡d,但對d好態度既人就真係要尊重下人地囉。下下擺明用職權壓人地個d警察真係有d有辱職權喎。
9 M0 v' v- {5 _8 x( b2 Z* B  T, l% W  p0 F5 B, f4 l* |; f0 f
我未試過俾警察查證,但我既工作上都試過要應付d警察,有d真係好好,知你係好人就會好好相與,但有d就真係衰到你好好態度對佢,佢都係又惡又串,擺出個"我話事"既衰格出黎,真係好克人憎架!
  c. b" G3 l: T2 e+ T% ?8 l! a$ B- p. L( g; {$ h
[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-1 at 08:49 PM ]
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-1 09:20 PM

Originally posted by 10michaelowen at 2005-7-1 14:13:
% l7 W# g) ]5 y. r9 r1 }% gto kerberos:" O0 c, j4 Q% s8 }! u" o
請問你可唔可以post警...
% Z$ T) m8 P' X, G% a唔通你覺得有pretect章警察就唔搜你身咩/ k8 ^- k0 P- R, O- o
有pretect章可以代表乜??
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-1 09:24 PM

Originally posted by crap at 2005-7-1 12:43:
7 a: N$ ?8 @, Z好喇, 我又想問, . `2 c7 m! y$ q
我好地地一個後生...
6 s- m* c8 i, P' x! u3 I
我覺得警察問你做乜冇乜問題姐
, K" x  f+ k1 T5 W+ f好多時好多案發生之前被制止就係
: ?+ S  k9 f% z' T2 ~' DD有可疑既人被警察盤下盤下
% h( b1 L: U- {/ @作賊心虛而東窗事發
. y2 p% C$ `+ Z! ^2 |當然我唔係話你似會犯眾既人
作者: kerberos    時間: 2005-7-1 09:47 PM

聽完多位朋友,不論正面或負面的意見,$ g" B- D, f2 f
本人以"有則改之,無則勉之!"的心態,6 T* x2 v9 X; w2 |% n* E4 ~8 F* z
再次多謝多位朋友之寶貴意見!
作者: olaf    時間: 2005-7-1 10:22 PM

#1  警民關係科!!!
- k1 P: ^- J/ n) Y" I( xQuote:
7 a3 M! H! T& BOriginally posted by kerberos at  2005-7-1 10:37 AM
/ X# \( P- [( N& B' B; u+ o . g7 W% g9 _6 C- r
本人任職多年,全部時間出街巡邏(油尖旺區),..............
7 S4 ?5 a1 E: {. w3 {
* B, Q. p' d$ C1 G, \kerberos 兄:) [* k: u% H8 ]$ R- F
莫非你係「林Sir 或 石Sir 」?
, w( ~% F6 w0 Q- v) ~
1 S9 v' {& O* h0 y..........................................................................8 Y; ^, w9 ~! G6 V. W, E! [
0 X" j, m# U2 U) yQuote:
7 n2 @# }4 d; k& h+ t) `; x/ v* JOriginally posted by badboy119 at  2005-7-1 12:08 PM0 m4 l( E9 O' c# y: x- g$ B
" T; A$ O+ L. e* t/ r! k2 H. ?9 V8 Z
if the police talk trash to you ... copy their number and compliant lor
; X/ o( e2 @' _no need to argue with them on the street.( H" \/ D1 p4 n) r. ~

, I7 x9 p  t6 L; o未必有用,投訴警隊機制三弊病:4 p- s# Y+ @5 w+ A
! b+ D: N: s5 o0 p/ t2 v# x& F! b
1. 警監會無法直接處理投訴,機制冗長:1 Z2 L5 A  q. w: y  f: e, s& Z
     首先投訴者要親自去錄口供,完成後投訴檔案交由(警監會)審批,再由(投訴警察課)調1 d% U: d. b# T) D- I( ^' I
     查。
% d; q2 e2 Z& M2 ^' F% v: q3 e- i
: ?* ?$ D9 G1 x: g2 d' ]2. 自己人查自己人,不能發揮監察作用:
# E* U9 {' y  y2 v     現時的政策,投訴警察課隸屬於警務處之下,所有投訴課調查員皆為警員擔任,欠公允。
$ u9 Q" ~% x- v* m2 ?" b% I! r  A) l  _: f) R+ }, R5 r# t
3. 警監會委員多由太太紳士組成,不能全力處理投訴警察課的投訴。
作者: SSK    時間: 2005-7-2 03:09 AM

大家比d龜嗰時請先冷靜記住一d知料:4 E( v' K( C8 i! W- Z( n& n+ h
1)你當時處身的位置例如:邊區/咩街/最好有埋門牌号碼outside係邊到。
( m! V% t# ~: ?7 A2)由你當時比龜的一刻起至完成的時間,即係由幾點到幾點及咗幾耐。- `, q( z3 T. b2 ]6 {, Z
3)這點係最重要的!!!當隻龜一問你攞身份証個時,你比佢之前你先用d所謂合作態度問佢:呀sir 麻煩你先比個" UI"我先,記住係"UI"因為"UI"真正係警員委任証上的警員編號,如果你淨係問佢你咩”Number"咁佢玩起野嚟佢唔知比個咩number你,廢事一陣d有關官員係到解釋係言語上既誤會嘟,唉....我自己講都覺得好廢...言歸正傳,仲有最好問埋佢隸屬邊個環頭,跟住可以的話隨即記低以上三樣野,之後就比佢查,如果真係遇到d社會敗類,你就等佢離開先將d被玩既內容寫低埋佢,起碼要投訴起嚟自己都有多d知料,廢事到時d官又話你証據不足又草草了事。
作者: so1874    時間: 2005-7-2 03:33 AM

Originally posted by SSK at 2005-7-2 03:09 AM:9 R. O  x4 v: a3 C' f
大家比d龜嗰時請先冷靜記住一d知料:( o* `: h1 }6 \2 W5 K; W) a
...
9 _- I- r2 B3 v# F5 z
( D  S; P5 X9 o! Y3 I咦~~SSK兄你好似好有經驗咁噃......8 W9 m7 m) u+ Q  e0 w2 L
http://x2.putfile.com/6/17000590939.jpg0 W  i2 v. x  M. C! F

作者: pkdonald    時間: 2005-7-2 05:16 AM     標題: RE

睇左大家d留言,都明白大家對警務人員有d偏見,好老實,本人都是紀律部隊,見唔少街頭古惑仔,有d真是雖無過犯,但面目可憎,自己做case都車過唔少打交打到傷哂d古惑仔,其實大家出街如果"44正正" ,唔好搞到個頭鬼五馬六,串串貢,有d人又係犯賤,見到警察又眼超超,其實人地都是打份工姐,唔會下下好似成龍大哥咁,野野都爆哂玻璃去到盡,你唔好以為個個警察都當古惑仔係仇人,有d都會好有禮貌問你地拿身分證睇下,都是職責所在,你要明白,你唔串人,人地唔會串你的。
/ ?6 z; i; ^8 v  q, M  c% b' z: g& h4 L5 |
仲有,可能大家未入過冊,警察相比柳記,已經好好禮貌了,大家千祈唔好犯事。
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-2 06:45 AM

想問一個問題, 聽講每個月警察內部都會有個查多少人的quota. 聽講到一cutoff 時間, 就查人查得好活躍. 唔知喺唔喺真?
, {) |" K- A' g* p% m6 y% L1 T- j# b& O0 {
我以前試過一年都冇人查一次, 但是在其中某一兩天. 同一日就比人查兩次到三次不等. 自問衣著言行冇特別, 只是買完東西回家, 好多人都喺咁.  
6 B% _* H, l5 s) f+ ~5 [. A+ R! V1 C- l
會唔會因有這quota所以在某些時間做同一事, 所以好燥...2 n" b$ U4 t+ C- o5 i

; A& Z7 D! i! |" Q. w) ?3 \我個人絕對贊成抽查身份證, 因為真的對治安有幫助.
$ J* }* l, Z1 @9 A
1 j3 i) S! C: T, G% w& I% N[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-2 at 06:46 AM ]
作者: gundamman678    時間: 2005-7-2 08:18 AM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-2 05:16 AM:& K  B0 r7 ~1 L0 x* l1 F4 m1 c% e
仲有,可能大家未入過冊,警察相比柳記,已經好好禮貌了,大家千祈唔好犯事。...
0 l* q& ~1 x' n  b  Z

' y- K5 f0 A- V  g, a/ h6 ?
. _: D" o1 u' q( a嘩......有乜可能咁樣比較架......警察唔係話好得過懲教處就叫好態度掛.....
作者: pkdonald    時間: 2005-7-2 08:37 AM     標題: re

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-2 08:18 AM:4 y) s8 t0 P9 N8 P

8 u" h" x& N8 ?* d0 M4 ~' o# H7 {: z

. Q) d7 y  y5 T7 c, M; E( v& [嘩......有乜可能咁樣比較架......警察唔係話好得過懲教處就叫好態度掛.....
5 u4 Y: H' w) T) O$ l# _2 a1 Z" [' ~( U1 M9 T
只是講下個人感受,請勿見怪
作者: RyuII    時間: 2005-7-2 09:46 AM

我相信 kerberos 是一個好警察, 但可能只佔 2 成.
7 E& a( ~& q3 `' P很多警察都冇耐性, 當自己係官, 我問你野你一定要好合作同好有禮貌去回答, 如果唔係佢會視你為唔合作, 之後就會開始玩野, 問 d 九唔搭八o既野, 加上佢地多數係都普通料, 口才唔係特別出眾, 腦筋又唔係特別靈活. 結果想玩人但問同講 d 野都毫無深度.8 }$ ?* ^8 ~* x" Q2 }( u0 ~
+ n- ~. f# l: R! y
我建議大家如果身上錄音設備不仿錄佢音, 方便日後更進. 但我想問 kerberos 兄警察有冇內部指引話查身份証唔可以超過幾耐? 如果個警察一見你錄音就問極都唔放人咁就慘了
作者: wahaha1234    時間: 2005-7-2 10:19 AM

唉~上次我係砵蘭街都比個呀sir查id0 P6 V/ w! s: V6 D, Z
個陣係朝早o黎㗎..都唔知點解
; f9 ?; |) q- L% S我覺得d 呀sir check 人係好睇人地o既眼神lor9 L, t- {! |8 }: I
佢地專捉d眼神閃縮o既人~果次我諗我唔望佢o既話就應該冇事la~  D- {4 O9 y; h2 S% P1 d
其實果似係驚佢...隻眼先咁咋% N; k- i/ _9 c; ?
佢好有禮...問我做乜係度.去邊度
3 b7 _& m$ ~. Z我話行過啫....又要辨晒無奈咁lor
3 M2 M+ q0 j' d% s% M最慘係仲要搜身!!!!點解要咁..我唔係賊!
8 ]) [. ~* g# G; q3 ?3 Z1 D# a大約check 咗3-4分鐘la果次..
5 D; R/ e1 M! j6 k+ o- s* ~2 W& P9 b/ s  b, _
不過果次最奇怪就係佢攞咗id card% X- K3 k' [/ _; U4 }7 H" M
個台好似收得唔好.call唔倒返台
- {8 Q+ a( A0 A佢冇check 我個number就放咗我!
, j. b0 A8 Y& W" P8 j5 q佢地咁兒戲ga...玩咩...0 Z! f7 v% B/ p
所以我鄙視班差人lor..見你唔順就check你) W- h5 i2 E% c
8 Q; c; _, s$ q, m+ x
[ Last edited by wahaha1234 on 2005-7-2 at 10:30 AM ]
作者: kaixinren    時間: 2005-7-2 10:48 AM

Originally posted by kerberos at 2005-7-1 04:29 PM:
' V2 U. X6 ?$ C8 R* a, C( Z+ v電話可於警隊網頁 : http://www.info.gov.hk/police/) z, _3 M4 z2 h2 K8 i
內找到,本人望各朋友可參觀網頁以多了解警隊!
5 f, c5 }; s) E) x% Q4 j謝謝你10michaelowen朋友!
  `& |" h/ H$ p3 }; ~; Q

6 U0 f; E4 v0 Q# w+ D8 D0 {; |# r香港警察收皮啦!7 C  l, y2 `; b7 u
9 X0 m6 C  |9 B" I' w, ~7 Z
我年頭返過香港一次,在天后地鐵站給一個“屋企死左人”,“被男朋友飛”加“性生活不協調”的女警察好沒禮貌的查。查問的方法沒禮貌,面又黑,查我的理由還奇怪,竟然問我點解走的甘快!無聊加白癡!: e- u7 h& r  I- Z0 }8 F: Q3 Z

' z/ b8 s$ s% {! Q' f& W我第2人日要飛,打左整天電話去港島去的警察公共關繫科的投訴部,竟然一系沒人聽,一系話繁忙。香港警察好差啊!給我和我朋友留下幾差的印象!
作者: kerberos    時間: 2005-7-2 11:14 AM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-2 06:45 AM:
( }/ f- W8 c, R想問一個問題, 聽講每個月警察內部都...
* Q) @( C3 J! O6 ]4 M5 H' y( ^5 j

/ k: C( e; j8 c* \# j7 W+ j$ q( _首先.多謝你們的意見!
3 w8 u' e$ U( A. S; b$ i/ A: q記住,絕對絕對不會有quota呢一樣o野!) k" G; b1 M; [2 P+ }& ~5 a4 S
其次,警隊有一定的大型行動,例如重點反非法入境,反罪惡等.
0 n0 f5 J4 Z3 h% _- {. i/ N都會有大量同事參與,所以做成好似突然查多咗o甘.. r' a! ~5 z% o; x

. ^, B, R/ N- H& ~6 W. f- _另外有關投訴警隊機制的小誤解!
+ J% S$ i- t  j! r2 ?  s' b$ u& N每個投訴係先由投訴警察課調查。完成後投訴檔案交由警監會審批!+ J; K% i4 o; @, Z! D: Q3 q
如警監會認為有問題,個案會發還投訴課再調查,有時會親自接見投訴人,直至警監會認同為止.
; ?% x9 w5 R: k1 W# B亦即話毎一結果均獲警監會認同才可完成!
+ Q- k& x+ p# E! p4 J其次警監會成員絕非警務人員,有部份還會十分投入指出警隊問題!!
+ a3 H' a0 N/ \& Z5 v+ s9 l* x5 A& ]2 \* I* ]- U
其次,法律上所列明查問之時間為合理時間!
2 [! o: o2 @% }) S2 ?4 z但每一個案之合理時間均因該個案之不同情況而不一樣的!
8 b% P8 w! p) P) k5 V9 o, L; x1 u$ F7 |- Q1 t2 |
最後有關wahaha1234朋友之疑問,0 c9 |; I7 P  G5 \0 @6 C1 A# m  N
可能該同事見電台繁忙或接收問題,未能查証.
9 y/ i  ~3 _9 D0 u: b3 W# y& P(不過果次最奇怪就係佢攞咗id card
6 f- H, h2 }( T  e+ l; q& A$ H個台好似收得唔好.call唔倒返台)- g  Q: y: Z' C3 W4 l# ~; ~
亦已澄清可疑,所以不想阻你時間呢!
0 N. l% q9 l* ?, x+ T' m
1 J3 Q& U4 a+ u6 d9 M9 I" G5 M5 K2 E- W多謝各朋友!!
作者: kerberos    時間: 2005-7-2 11:31 AM

Originally posted by kaixinren at 2005-7-2 10:48 AM:! M: m5 a% k; r- H% j* h5 Z* \

( q7 N  N1 [# g! Z  N
) j# W" A1 {0 t$ [- S/ W( F香港警察收皮啦!2 v. m' j! z- U0 U- ~9 y  s
1 q" J* P2 s6 A6 k0 ]9 L/ g
我年頭返過...
7 C% p: d3 ?/ F; |; f- j7 }- R0 r. k( w
多謝你朋友!!
  A' C& j# j1 T9 @$ M+ H  l, J$ T5 k- `6 _$ B5 X
係朋友你眼中--竟然問我點解走的o甘快!係無聊加白癡!4 _# ?  l* p! Q5 s$ y& \* k6 `
係警察眼中--對有人急步,跑等動作係十分敏感!此行為可能引起同事懷疑的!# I7 \3 D. B8 Q. W% X" k7 I
而朋友你亦清楚地睇得出該女同事“屋企死左人”,“被男朋友飛”加“性生活不協調”7 t. t$ {! Z; F2 m+ `; f+ D
o甘多問題,我諗我個人絕對會原諒佢沒禮貌,面又黑等!
& r; O# D/ H! I$ g' `/ E因我有以上情況我都笑唔出!. `8 m& i$ H4 D% ~! z

% I  c8 i( L! A至於電話問題,非本人能力可答,見諒!!!
' \! e, }! }- w多謝你!!!
作者: tamsum    時間: 2005-7-2 11:51 AM

haha,真好笑,我記得以前我成日比d差佬逗2 _! y" w# r! M6 M. f
有一次我病,唔舒服,有差佬黎逗我,
  z. x- `, p4 d/ d% `又問長問短,又搜書包,  t5 U: e! `, E0 u1 o1 e
跟住我話"可唔可以查快d?我唔舒服呀..."# a# O2 x* n1 `: z( _9 p8 ~
你估下個差佬講咩?7 A, n# X" Y% F3 r# g0 `
佢話"咩病呀?愛滋呀?"
% u7 Y1 u9 L( F, _6 Q1 ^我心諗,洗唔洗咁寸呀?慰問都冇句仲要比你咁呪,有病都唔比?% d% o0 Z+ O, q9 e+ y
有一次行過人多o既天橋,' @5 ~+ E. r9 d2 i
有個差佬o後面叫我"喂,喂叫你呀,聽唔到呀,仲行
% y2 ]( G5 ^/ ^$ C3 l- H咁我事實係聽唔到喎,人多咁嘈,聽唔到唔係好奇遮下話?8 Z: ]+ V2 Z9 M8 K5 }$ ]1 y; V
到而家人大左,著得d衫"試正"d,冇差佬埋黎查啦  l4 D: Q6 \- c7 ~! w/ r$ f# M
咁係咪即係你著得身光頸靚少少就唔洗比人查?0 M2 p* z4 y* e% y3 p
窮人著得衰d就成日比人逗,) s4 e! A/ i9 L3 G; G
你唔係被人逗果個你緊係唔知人地o既感受啦!!!
/ L6 F7 }! U: ?其他路過o既街坊會眼望望,以為你係賊...$ {, `  L" }. O' n" I+ h% P/ o# U
我經過街見到有人被人逗我都會諗呢條友係咪賊呢?
) P' r6 B* ^# V可能你真係出於一片關心,熱心
$ b5 H6 }6 c1 }, N想我地同你合作
7 T0 f' v7 c1 l( ~但希望你下一次想我地同你地合作時,
' Q+ T% G, Y% e. ^0 ~1 v; U% d你地d咁偉大o既差人真係有心想我地同合作先囉!!
作者: 亨九利    時間: 2005-7-2 01:46 PM

d"黑腳"都幾好禮貌, 但係d''車頭"就衰到冇人有, 因為你地唔知佢No, 冇得投訴!!!
作者: SSK    時間: 2005-7-2 03:28 PM

亨九利兄佢係黑腳又好係便壯又好你都可以問佢架"UI",今時今日要做一張近似警察委任証好易架咋,有d保公司d証都設計到好似,加上依家好多人用d咁既証嚟模警搵食加嚇鬼既。
: T; l1 Q' U) u- \! ]# ]7 F+ j+ M. Q0 j
當遇到比佢查嗰時可以問佢"UI"先如果係便裝既話佢走到埋嚟佢點都要晒吓張pass先既,我相信你都係正人君子,到時你可以理直氣壯同佢講:阿sir麻你渣定張pass我要睇清楚你個"UI"同張証係咪真既委任証(佢個UI既係警員編號係張pass上面)你仲可以自己打上去警署到問有冇呢條友tim,其實咁做都係保障你與佢的,你可以確保有人知道到你比呢條友查緊而佢又証明到自己係有做野。(咁check都係一個市民應有既權利)5 Y" R& `% V5 v' Q" {, B% R

5 h7 W3 H' @( S/ \另外有些朋友都覺得比佢係當街當行截查可能仲要遇到d社會敗類係到玩野都真係幾冇尊嚴幾阻你寶貴既時間,不過當佢叫你行過嚟係行去d行仔或者暗位嚟查你,你千奇唔好走過去,唔好意唯係個d位冇咁難睇,冇着數架.......,妳同佢講要查光明正大查最好身邊有人到,仲有佢地用對講機check你判歷既時候佢都要報位置,你不妨聽吓係咪真係嗰個位架,到時有咩証據出入就唔好la
作者: crap    時間: 2005-7-2 04:27 PM

合併入相關主題
作者: kaixinren    時間: 2005-7-2 04:56 PM

Originally posted by kerberos at 2005-7-2 01:31 PM:
( `# p, l4 r0 }4 A; P: E" Z, Q9 ]. `5 {+ q$ H1 ]% M- U0 Z

3 x! W! V; S# Q) a) U( z8 l多謝你朋友!!0 T. T) t& X+ v6 a% `6 K
9 N1 b# @% W0 J% |# B% z1 T  x
係朋友你眼中--...
7 H8 [; [% B, d! M2 ~. u8 H
$ D# x" U0 `% |1 V0 z
警察系一個國傢或地區重要的形象代表!我見到她的樣子,如果不是遇到我以上說的3件事齊发,系絕對不會甘面黑的。還有一點,既然系形象代表,前线警察就系代表一個整體形象,唔應該將私事或私人情緒帶入工作。我在澳洲經常和朋友講香港人很有禮貌,很熱情,可以多去几次。點知遇到這事后,在朋友面前什么面子都沒有啦!
作者: charlie007    時間: 2005-7-2 09:17 PM

Originally posted by 1986 at 2005-7-1 03:20 PM:7 W' p& C" N" i9 x0 T9 m
其實我17個年都俾兩個差佬逗過.....仲...
; x+ H$ a% ]+ E+ A1 F* ]9 v只要你唔你d串貢貢,染髮mk,應該都唔會受到不禮貌對待吧, N* V( o4 l: a! l6 G7 v) V
染髮關你撚事呀,染髮就要受到不禮貌對待?你白痴架?
6 A1 P7 G. s( u$ e# Y俾你做左差佬咪死得人多
作者: leeyanta    時間: 2005-7-2 10:04 PM

Originally posted by stevenltk at 2005-7-1 10:45 AM:$ P3 w+ e; d3 _, N0 A* k1 n% R% O
果d軍裝既就好d既,果d便衣正一賤人無禮貌,一黎就講哂粗口咁,真係鬼唔望佢死
. e5 e5 ]* R/ Z) w) f
, Q3 u" p2 J( a咪係
; K: N  H( \$ I0 M0 y4 X( c捉賊又唔見咁叻
  ~! h$ \: X* S' M, A9 |+ {正一pk...................
作者: 1986    時間: 2005-7-2 10:47 PM

Originally posted by charlie007 at 2005-7-2 09:17 PM:
# l0 Q; @4 l$ [8 j& H5 V1 Z* \: o- n$ w/ K2 H% z) Z# D  J' |
只要你唔你d串貢貢,染髮mk,應該都唔會受到不禮貌對待吧) L* R( g$ D3 B8 X% h0 e
染髮關你撚事呀,染髮就要受到不禮貌對待?你白痴架?
* |, J- z; \5 r+ z俾你做左差佬咪死得人多
3 Z" A1 l' r! z/ A4 M+ D9 S' o4 }3 O9 L/ z
無人話染髮就要受到不禮貌對待喔
1 C% Q5 l/ d0 V8 A' k. Z8 I% g我係想講,你染髮就預左俾人逗( |" \3 Y# O9 m1 @5 d) i
串串貢就預左俾人受到不禮貌對待
作者: HansChan    時間: 2005-7-2 11:43 PM

Originally posted by kerberos at 2005-7-2 11:31 AM:* A2 d& o' ?6 [: t& m4 S  C4 U

3 d: i6 L" L+ d2 _$ |3 N& o! I. z* g1 F/ V* v
多謝你朋友!!. P% ~2 m: \! }5 T" E4 B7 g" i5 K
" e. _  z4 G- |$ {  A1 q, l
係朋友你眼中--...
* M& P! R% \( J; N3 M5 b
癡線!!9 z* x( t0 V( e0 z- @3 ~
你要查人, 你阻住人加你態度唔好要倒返轉要人睇量返你!% N+ o  q& ?" @
冇嘢呀你????????????????
+ q" P: E% j' z1 v6 Z你仲唔係差佬大那晒??
( O7 q8 d' S) l+ p我而家好心平氣和甘問哩度幾位自稱紀律步隊老兄...我之前所提出嗰幾個個案, 你哋點解釋???0 d/ q; j7 {& f, _5 ]$ v5 Y
有啲我都仲可勉強話係你哋過咗火位或疑心重.....但如我經block你火記叫我個女性friend唔好癡我哩啲人甘多, 點解釋???????? 你當我個樣極度衰同黑人慒吖.....但你有乜理由作出啲甘既insulting既說話???????????? & ~0 f7 k# N0 P2 R0 s5 b
我入漫畫店睇漫畫出返黎, 條四眼仔串完我仲要加句"你下次見到差人唔好甘快走!" 我想問我應該企响你班死差佬面前幾耐先走得?????????
3 Q/ e  U9 t% @我只係問哩兩個....唔該你唔好叫人睇量你, 你阻住人唔該你睇量返人!!!!!!!!!!!! 你要做嘢要人合作都應該禮禮貌貌....有乜理由作出一啲insulting既對待!!
+ a" s' Z* d1 n9 ^+ G, P* y* w請說明你哋既守則裏面邊欄叫你哋叫人啲朋友唔好癡人甘多??? 邊欄叫你哋以極之不禮貌既態度去執勤??????????
作者: 丹山    時間: 2005-7-3 03:44 AM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-2 05:16 AM:+ a  X6 D% I7 K+ y
睇左大家d留言,都明白大家對警務人員...其實大家出街如果"44正正" ,唔好搞到個頭鬼五馬六,串串貢
7 `5 T& Q7 a1 g, O. B- `

' O$ s( U/ J6 A5 c8 M! o極度否定以上講法2 T% v; \. n* }& Z( `
差人就係咁比人唔好印象
! }% H+ k8 G6 d我從來無比差人查過
6 Q2 _- n4 a3 z/ A, I( I6 m) j7 u但係呢 經過你呢個自稱紀律部隊講完呢番說話2 e2 W: x2 v! J8 g: T
大打拆扣+ h+ f2 H: O& k- `5 j# a
% M. A, n3 h. w; |' d+ u/ V( c$ K
作為香港咁自由既地方 由"44正正"開始就已經係極其錯誤既觀點
0 _' b: M5 R  q+ u# x3 l+ d咩叫44正正 咩叫鬼五馬六?/ _) D+ j' y3 y' I0 R' j
難度個人衣著外貌都要去配合你地 警民合作?
, N8 U5 F* V9 H- K" o難到要我著得不開心就是為了不要比你地查?
$ ~5 q4 M3 ]+ X7 b7 M. o/ E) h0 V
無人係犯賤架仲有
2 H' |" D/ m/ x! D' [( }  r. d- S佢卑你你就查佢牙?. v# @3 l. ]2 p, `
咁佢卑你係O米話佢對你意圖不軌 你要預防案件發生 所以就查佢啦/ R; G! k3 J* x4 h0 ]1 R# [) T
咁牙? 我覺得你係出於佢卑你 你唔居所以查佢LO- K- h  X, J$ B, W, w6 {8 M

7 b4 H) A5 Q4 e9 g3 V0 D[ Last edited by 丹山 on 2005-7-3 at 03:50 AM ]
作者: aaman    時間: 2005-7-3 05:51 AM

很多人會說警察"有牌爛仔". 警員一般學歷比較低 --> 他們一般修養都不是很好. 修養也直接影響禮貌. 但是, 我覺得警察大多是好的 .只有一些害群之馬. 只要你有問必答.不說廢話...他們不會難為你的.
作者: yyy007    時間: 2005-7-3 09:02 AM

After reading so many negative complains about HK police, i wanna share some of my exp. with the Canadian Police.
( i# g: Y; Z! ^2 n8 X/ |# M) C4 VI got checked ID three times when i was comitting some "arrestable" but very minor offences. Basically what I did was I parked my car at some private places at night and chatted with my girlfriend. They could have ticketed me for parking illegally and some stupid law that forbits anyone over 19 to go out with anyone under 18 or something (my gf is 16 and im 19).2 ]+ _+ q( Y7 w/ [
Some cops pulled over and approached with caution. They told us to show us IDs and ran a check through their computer. Of course they found nothing. Never had a ticket or any arrests before. Then they just gave us back our ids and left with saying "Find another place that is safe, maybe a Timmies. Have a great evening".+ H/ E2 B6 I5 N" i/ e
Throughout the whole process, we did not have much interaction, just asked some basic background information.However, they completed their check with a very friendly and sincere attitude. No pressure, no "jerk" feeling at all.
作者: 10michaelowen    時間: 2005-7-3 12:34 PM

Originally posted by sysykiller01 at 2005-7-1 09:20 PM:3 l' \8 ^+ ]6 s. N1 @
* g6 {; y7 B' p! P5 X
唔通你覺得有pretect章警察就唔搜你身咩- }( d- P+ |; R, _4 Q# v$ T
有pretect章可以代表乜??
  ]& e" I) s( }! s$ d4 K
沒錯~的確係唔可以代表乜~9 N3 Q' c% G2 C; _3 E
但我又有著校服~又有學生card~
( _" Q2 V( Z% B' Q  X應該可以比佢地清楚豬到我真係一個番緊學既學生掛?~
作者: HansChan    時間: 2005-7-3 08:21 PM

講到尾, 班差佬永遠話自己岩晒! 佢哋認為佢哋執勤串x供供係老憑! 阻住人, 串人要人哋睇量返佢哋, 佢哋係唔會睇量人!1 z: v4 z9 e5 b! Z7 g& A8 H
最叻就係影響人哋既人生自由....好似對上有位老兄講得極好! 我哋有乜理由為咗就班死差佬, 個個薯頭, 著又要老套, 連行快步都唔得!!!(有位差佬岩岩話行得快係好值得佢哋懷疑!)' ~+ x# ~: S5 g+ l5 s0 w8 ^. m
甘個個都唔好出街喇! 條街冇人班死差佬就冇得串, 仲唔q駛做啦!1 W, Q' T/ C8 D! w  C, ?* K
由頭到尾都係講班差佬既操守有問題, 對人既態度有問題......佢哋就唔會認佢哋自己有問題.....一尾只係話佢哋點懷疑, 有權去點點點, 或叫人去睇量同包容忍耐佢哋既衰格嘢!
$ y, U$ {. U1 B# r自己啲衰嘢就一味回避! (我都唔知問過幾多次.....嗰位响度大大聲話市民大眾唔合作嗰條差佬根本冇諗過要解釋, 仲要覺得哩既情況係好岩!梗係啦俾人串俾人逗俾人浪費時間嗰個唔係佢自己嘛!)( d; ]: B7 J! j7 h
你真真正正做嘢, 態度好, 唔好大那晒甘既聲氣, 唔好串, 唔好insult人.......就算俾人阻咗啲時間, 對你班差佬唔滿意既人都只會極小數!!問題係岩岩講嗰幾樣嘢有幾多個差佬做到??
' p/ C/ y& K$ k( B2 J一定唔係响度insult完人仲要話人唔合作, 或者响度話差佬唔好聲氣但叫人睇量佢哋嗰啲差佬做到囉!!!!
作者: pkdonald    時間: 2005-7-3 10:20 PM     標題: RE

Originally posted by 丹山 at 2005-7-3 03:44 AM:- b$ }+ z( L% V. g& n
+ o$ W, J3 w  [/ \1 \; r
7 C8 E' {) A3 C% m: j( C! m2 C
極度否定以上講法- q% W; ~5 J1 c8 {* }/ L7 O
差人就係咁比...
0 q7 Q% l) d+ K6 h! I
/ ^. r5 r/ _6 Z# L5 Z% [3 H! T
你是不是已經先入為主呢?8 S/ p0 i3 k: y

- _, e7 H5 n8 ~1 M0 K$ ]% ^/ l" \如果認定我不對,對不起~
作者: sysykiller01    時間: 2005-7-3 10:28 PM

Originally posted by HansChan at 2005-7-2 23:43:
2 |( M2 q/ u5 ^3 W# ]1 J/ S
5 G' T' g- K$ M2 h癡線!!3 t/ K  a! H5 X' R
你要查人, 你阻住人加你態...
5 o" T# _7 f% o8 x9 c呢d咁都叫心平氣和既話; `. o6 U* m. ?$ e: X
我冇野好講
作者: HansChan    時間: 2005-7-3 11:41 PM

Originally posted by sysykiller01 at 2005-7-3 10:28 PM:
* P; H, r" x2 y9 C2 W* ^, m5 U* N
" l- V: Y3 K) r% O呢d咁都叫心平氣和既話
. k& x  R& a; F/ S& m4 ]$ ^6 v我冇野好講
& h8 y0 [" s* C9 a
你冇嘢好講就收聲啦!
; G- D& P. M& n( h7 z一係就解釋清楚黎聽吓, 唔係就唔好借勢想反咬!2 K6 o4 h  ~$ M1 F! Q5 n& \4 c
低能!
+ M$ q8 U/ }/ h' f' @* O8 I* k% s
# u$ D! \8 T- j3 |; M6 w( D1 P[ Last edited by HansChan on 2005-7-3 at 11:43 PM ]
作者: HansChan    時間: 2005-7-3 11:50 PM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-3 10:20 PM:
- I. K. g" F/ \( D4 a  T% L% m3 M, ~& A; }0 c' l/ i+ f* m0 }1 N

9 H" [0 U0 j, v; J你是不是已經先入為主呢?
* t+ `2 J: d, _
6 y" c1 {  u3 p如果認定我不對,對不起~
8 a7 R* J* C. k/ S2 r! T0 D根本你就定咗個base做"只要唔係你所謂既正正經經就值得可懷!!!"...差佬主觀就大那晒???????# A' E. A" e5 z3 e) B
先乜入為主?? 你哋啲差佬就唔係????解釋黎聽下你哋點冇影響他人人生自由啦!!!一味只係識反咬!
% C8 i  H. V% p癡線! 你識話人先入為主, 甘你响街逗人時係唔係先入為主認為人"行得快值可疑", "唔夠四四正正值可疑", "染晒髮值可懷"?????
/ J% o. n5 E# ]7 Y" d+ H% Y差佬查人都算啦!(如果態度好地地, 又唔會問啲九唔搭八既問題, 而問九唔搭八問題時人唔答又唔會串x供供!!) 講緊係你哋啲差到冇影既態度同操守呀! 識唔識聽呀!!!
$ S. s  F+ z) i& I  V! S  n死唔認衰! 唔認就一係解釋清楚黎聽下, 唔好話我哋誤會你哋....一係就收聲啦!
. K6 h  ?$ P4 `5 ^  J死差佬!!!!!!
' [8 C' G9 |& b  c: \8 K" t* l; A7 B, Y) J7 z$ T: _
[ Last edited by HansChan on 2005-7-3 at 11:55 PM ]
作者: kerberos    時間: 2005-7-3 11:55 PM

大家好!0 A% p$ u$ K" D3 w* d

4 {8 ~) s, p$ S- r" z對於HansChan朋友再三提出有同事叫其女朋友唔好癡佢o甘多,而本人未有回答一事!  I9 \* K+ c' z, A
朋友,就這事件,該同事確係不對,未知你有否作跟進行動(指正式及正面)?而結果如何?
  R5 D! O6 J% ]% O0 L5 d6 Y
# D' k$ w, Y5 V0 n( G  P另外,如各朋友應為,有人犯案後(輕如偷野打交,重如打劫傷人!),係會像唱遊散步般離去,而不是急步跑走或上車速逃離現場的話!
9 x) v4 w5 k+ `) r我相信對人急步,跑等動作作出懷疑,絕對有問題,而且不正常!但事實係...(走呀,差佬黎緊啦...)4 y8 ?3 y. r) F8 p9 D) g4 I
另外有關影響人生自由方面,香港法例已有例明,可詢問閣下之法律顧問!. Q  s/ F+ X! ?1 \1 n0 I, v
至於有關--'捉賊又唔見咁叻'!!!
( {) b. G$ O' C1 v0 m/ Z4 P+ v所有新聞媒體對於警隊每日拘捕數字均無興趣,又確實難令各朋友知道的!見諒!& G" _# l4 C$ _- x2 R8 s
8 @. ^6 Y+ t& e0 |+ F
本人與各紀律部隊朋友,其他朋友所提出之意見,均為而正面表達,討論為先!當然個人感受各有不同,還望各位心平氣和!
( m  J) @+ B- L( w謝謝各位朋友!!
  a0 w4 T7 d9 D7 ]+ [
1 X/ q& E3 J4 GP.S.未知各朋友有否聽過"量孌質孌"這東西?!有機會跟各朋友談談!!
作者: kerberos    時間: 2005-7-3 11:57 PM

Sorry! 係量變質變!
作者: HansChan    時間: 2005-7-4 12:33 AM

Originally posted by kerberos at 2005-7-3 11:55 PM:
+ b% x- f: ^5 G1 K大家好!
) |& w: Z4 T" ~0 [3 a2 x, A' z& V! t( M8 m7 W4 K7 w9 \
對於HansChan朋友再三提出...
9 q/ d( s" @0 S) u. o( S6 a; _( N( g8 m2 m& y5 z% j9 z
量變唔變, 同質變唔變係你哋既事!你哋冇責任去keep住自己既質??????3 q/ ^: W' V3 ^9 x) @" v
我行得快, 你懷疑, okay! 你咪查囉! 你當人係犯甘審做乜????我相信一個正常市民係冇"義務" 去俾你啲差佬當犯甘審!!!!!我企響街等人, 個差佬問我做乜, 我答咗等人, 再問我等邊個, 我話唔答....甘佢小我做乜???我做緊乜己答咗, 我有乜理由要甘長詳話你聽我等邊個? 我企响條街就係犯要俾你審?????? 就算你認為我真係有必要去答你我等邊個, 你唔識解釋既?? 一句"我係阿sir, 阿sir問你你答唔答丫??" okay, 你甘串我做乜要唔還拖???? 我答"你條阿sir, 你邊度教書??" 之後就衝突......我想問係邊個去令哩個衝突發生???????
6 u  f0 F$ n3 F# \0 @$ }dairy哩啲可以俾其他人"隨便"攞黎閱讀??????你話係證供我都話可以.....睇我個袋有乜....之後拎出黎當漫畫甘睇......我唔滿意阻止....佢俾咩解釋我呀??咪話要睇下有冇黑社會字句響入面!!(甘唔係你哋乜都可以解釋係乜???你直頭可以話我條啫紋咗黑社會字句我即刻除褲過你睇清楚啦!!!).....我回答話有乜理由要睇人私癮...佢仲話"大學生!讀甘多書, 你去讀下法律啦! 你而家阻住差人做嘢呀!!" 第一...佢甘講得, 不如全部市民個個讀法律....將法律列入九年免費教育啦!! 以後唔駛有律師啦!! 第二, 始終咪又係"差佬鍾意點就點!!"...只要up得出個理由就可以鍾意點就點........睇人diary, 睇人公司confidence既文件....乜都得!!!$ x) y" y3 f6 X- C
叫人睇量你哋???你哋自己識唔識要求自己既質數好啲呀???" A* n7 i  R: J; d- U" o- {7 e7 E
你唔諗下, 無辜既人俾你查, 俾你串, 俾你insult, 俾你浪費時間既感受係點呀?????
# `3 L, Q2 O# \  a0 ]; E) ?; ^+ f你態度好啲, 正正經經做嘢, 你阻人盡量小啲時間, 大多數人都好好相與同你合作啦!!
- C( v5 A  X+ |3 @( F唔好下下當大眾市民係白痴! 你有你既職權, 我哋有我哋既權利! 你唔尊重人既權利, 人點尊重你既職權呀?2 ]+ K* B0 E, i5 S3 m4 @
你問我有冇響嗰件事度投訴, 我答你聽冇!!   B# f. m0 @* J7 n+ |
因我之前己有三件事投訴過!!
9 X  r4 X0 w! [有一次响大角咀等我條女放工, 我俾條死差佬查証兼問我做乜, 佢就係問我等邊個, 我話我答佢等人己足夠, 之後佢就句句惡言相向!!# X1 n, m5 ?5 k/ }
另一次就係經block, 條死差佬查身之餘睇我袋之後閱讀我既公司文件同dairy(就係我上面講既case)! Q; t7 D- C0 _/ w% a' y+ U: L
第三次就係漫畫店事件!) P' m2 e& g9 h
三次之中係有一次有個inspector打返電俾我睇下件事, 但佢只係話"嗰位同事態度係有"少許"問題, 面裏既問題你係可以唔答, 但你唔答佢佢咪仲問得多!!' 甘仆街啦!!! 差佬咪又係幫返差佬!! 我有權唔答, 但換既後果係俾條死差佬用更唔好既態度去insult........同我乜都要答有乜分別??? 之後咪寄封e-mail俾我話己了解事件, 不會再更進! 甘我投訴黎做乜????????感覺好似俾你班死差佬交埋玩多次!!! 我唔理你內部有冇做過乜(我認為冇!!), 但連負責既inspector都可以話我有權唔答, 但唔答就後果自負之類既說話..........甘我有乜理由對你班差佬有信心??????????, t3 `5 l. L" ]+ M4 F, e
一路係講既你哋差佬既操守同態度....你就一直回避..........一直唔認! 只係識話市民唔睇量同唔合作!! 俾你阻緊, 你啲態度仲要差, 仲要串, 仲要大那晒, 仲要自己條氣唔順就濫用職權, 甘點同你合作呀????????/ e* M- @9 P2 F5 K
唔該你你要俾回應就'直接正視提問"...唔好話乜嘢要人睇量, 又乜量變質變!
, F, C- g; i8 T2 M質都變既話, 做黎做乜???????我哋唔駛俾錢你哋出糧呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" A" g. s+ F6 V1 C2 ~+ h
9 `# a; F$ Z* p$ q
[ Last edited by HansChan on 2005-7-4 at 12:56 AM ]
作者: 丹山    時間: 2005-7-4 01:10 AM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-3 10:20 PM:7 ~/ J8 O, ]3 l! l

+ ?7 ^/ b$ E" h) o( }0 P( P% V1 K6 w
你是不是已經先入為主呢?
9 ?+ P' y) \" \! |. L, F) x3 P
& G) p# d. }; u( X+ s1 R如果認定我不對,對不起~
/ D/ B% H% X9 p: J' \
2 T& F5 ~) {! h3 q8 K$ ]( P& P" P6 K
話人地要著得4正 唔好鬼五馬六果個係你/ b5 J, A$ l5 P+ K
咁係O米你先入為住呢?我好奇怪唔知點解比人話我先入為住: l4 g1 L+ x& G$ t+ h8 Y+ D  B
你已經先入為住地要人地唔好鬼五馬六 去減低比你地班差佬查既機會
, r9 l( _5 b3 G0 E* V4 x唔知我有冇講錯呢? 3 ?: K1 F7 d* A! B: m6 y
2 U! Z5 C5 w# Z8 L/ P# _. M. ]5 w
我都話我本身呢 就唔覺得有咩問題既 所以開頭都無回呢個POST
8 h# p: m/ j. W4 \但係呢真係見到你上面果D所謂既道理真係睇唔過眼LO, h; O1 W8 U4 R

9 W9 o0 S) D0 }# W. M" g
Originally posted by kerberos at 2005-7-3 11:55 PM:
+ ]; C& s7 P1 K5 c# J大家好!
0 }" w, a, N8 e4 l
, S8 L$ k( Z# I對於HansChan朋友再三提出...
& I6 {" H1 e8 h5 O' X, e! {3 e) a  ^

5 T4 c  L- Z) K: }4 r  Q. `8 K算啦 你兩為差佬極其量都只會認 有敗類
: V+ Z9 @' m7 W$ m5 c但係唔會同我地討論下個問題有幾厭重(緊係啦 佢自己都係差佬)
( y! ]2 U2 M( j3 c" s其實我覺得你地無咩心機討論核心問題
6 z9 ]; f) e2 _% X1 y真係似搞官方式警民關係咁' Y1 _6 G" c/ b% O3 d, F
全部都係官式回答
, o, E$ ?1 S6 x3 \簡單D黎講 你地黎到呢到根本當自己係警察既身份
6 \: e& K# G2 H" b# N2 h5 r8 z- Z
5 u. G% D2 `& i. n% M算啦算啦 反正個個差佬都係學堂倒模咁倒出黎% @! e- ]2 j7 I; F/ T* ?
" X) c" p$ ]* G, `
係到都係得淡笑

圖片附件: 希噓.jpg (2005-7-4 01:10 AM, 15.7 KB) / 下載次數 7
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=416486&k=82a42daff57752bc5a952e93d618f399&t=1715417320&sid=4z1Kg4

作者: so1874    時間: 2005-7-4 01:44 AM

Originally posted by 丹山 at 2005-7-4 01:10 AM:3 M& t2 d4 U- U9 @
' Q2 d5 z6 ?# l6 T' w7 b

0 _) F3 s2 p: T' }' ]4 K7 K0 ~# i話人地要著得4正 唔好鬼五馬六果...
" B' r' y  _0 o6 a0 H
0 c* [$ s, M3 n丹兄弟,借圖你出聲,有我名架幅圖,唔係下次人地以為我潤佢呀,- k; B: L* G$ L+ @" ]/ `
不過...
: D  }3 d0 w7 j. i' e
作者: HansChan    時間: 2005-7-4 01:47 AM

丹山兄!你講出要害!!!!!2 _& m, S. K2 G* Q
佢哋一直都冇面對核心問題!!!只係官方腔死頂!
; E8 z  m# L$ f, g& l' z我一直叫嗰兩位差佬"正面"解釋個問題.....但佢哋一味避之餘仲可以反咬人......又話人唔體諒佢哋, 又話人唔同佢哋合作! 而一直都冇正視佢既好有問題既操守同態度!
作者: olaf    時間: 2005-7-4 01:56 AM

我亦相信警員大多是「串」的..........
+ z; G5 S4 `8 H6 N% g但平心而論:亦有一些是好的。
, I# D' d4 U7 G% t; y9 Y5 }9 U  f( A
  D, v/ [  D+ ]3 g可能大家不知,警員是分很多類別:0 t/ L$ R2 R% ?  R2 X% Q1 N3 L6 F
1. 「警民關係組」:是最有禮貌的,因要與市民建立關係。
9 A. C# V, Y' k4 p4 h1 j2.  「區域警員」:一定唔會串,因他們每天固定期駐守那些街道、區域,唔會得罪人,
5 M) [) t& k- I# f( }) ?+ U. v- \# X4 R' P+ Z      廢事比人尋仇。/ h# i# V3 _& X: }/ U8 ]% ]
3.  「機動部隊」:又叫「藍帽子」,最Q串。無他,他們不是「固定」駐守在一區,, v0 u# m7 m" [! \2 r2 k# w, Q
      怕什麼串你。$ K4 b9 w' M! J2 m
9 W- u0 I# q: _; b. q' r# ]
最後,兩位阿 Sir(kerberos 兄):在這論壇上你們亦看見九成人對警員的印象是極之: k5 N$ b5 z( R+ K
負面的............我相信你們應將此意見向你們大Sir反映,以改變警員在市民的形象。9 Y9 a: R, \) w2 l6 k! Q
特別是 kerberos 兄 ,你駐守「油尖旺」這個龍蛇混合區,要警醒你們的同事,唔係
3 r  |- I/ \1 @$ y1 E; ~每個「金毛」都是壞人,唔係衣著不4正便是衰人。
作者: kerberos    時間: 2005-7-4 02:19 AM

Originally posted by HansChan at 2005-7-4 12:33 AM:
+ }% L  K& O) @. Y) B7 ?# n% r1 M- o2 V9 j
* i9 O8 x) [% E( P, {0 `: k
量變唔變, 同質變唔變係你哋既事!...
/ T* r* U. H3 A, v3 u, ?
- Q% |0 ]& J* o+ m8 u4 A
: Y0 M; q+ {# o+ Q/ ~唔好介意,你要講操守同態度,我跟你一對一講操守同態度!!!其他朋友見諒!
6 c- e9 @7 [- D6 p我提出量變質變這問題,你唔明又好,唔知或唔想知亦好,對本人之回覆中的態度如何?
7 e8 I9 I9 u/ v& P) h0 D  h9 ]8 U2 P本人一向對朋友你,其他朋友的回覆中的態度如何?
4 n7 c/ n* q. e5 D% w" `本人自問發Post目的為提供多一個方向給各朋友思考,因本人認為大家對警務工作及相關法例並不深入了解!但朋友你對本人之回覆均以,差人實幫差人,差人點講都得等一一帶過,請問你對別人意見之操守同態度如何?' k- T, |$ d0 f/ L, S1 O7 f
朋友你話  "我相信一個正常市民係冇"義務" 去俾你啲差佬當犯o甘審",問題係你自己已將自己當成犯,而且你亦指出自己一句話 "你條阿sir, 你邊度教書??" 我相信不止差人,朋友你自己的操守同態度同樣有問題!!
, p8 v0 I3 o# n0 ^) w; g本人曾Post以下:   "問你o野=澄清可疑之處! "
8 @. S( |/ E1 I7 J/ P1 c. o5 u對!!你可選擇不回答問題,但能否澄清可疑之處係另一問題!朋友你因認為自己已答夠,放棄自己澄清的權利,及後雙方引起言語衝突,而數全入警方!就好似甲用言語激怒乙,乙忍不住打甲,及後雙方大打出手,結果一同被捕.但乙認為自己因被激怒而打甲,不應有罪一樣!請問操守同態度如何?3 l) v: P9 Q0 @7 R6 c& |0 T* Z! X* H
!!在此本人十分強調雙方均有錯,均有責任,即警察也有責任!!+ B  ?- f4 {, H1 `- v0 |
而有關私隱權,香港法例--第486章 個人資料(私隱)條例已有說明,不多解釋!
4 C) @8 u, J0 q7 c( U投訴--朋友你自己不相信機制,(有關機制,流情已Post,不作重覆)你認為差人幫差人,放棄跟進!!: M) \) r1 x! |6 X! Z
這是朋友你自己的選擇!
# J7 f7 @# X3 q* L你話濫用職權,請指出?$ v' p  p( U# y* M( _
有關法律(包括第383章 香港人權法案條例!),及朋友你所指出之個人權利,請問朋友你所知多少?
! Z  }* p' w9 d) A0 i既然朋友你認為警務人員有如此問題,何不查閱有關條文,保障自己?本人回覆全以跟據法例之條文及其精神,和警察執法目的而作答!8 ?0 W, ^- T' z1 _
朋友所指之影響人權,個人私隱均以個人感受,無法理依據出發,請問操守同態度如何?
( |, \+ C; }# \最後,全港公務員都一樣要交稅,而且無花紅及雙糧!!
& u8 f0 H& }+ w) e  a. P7 K( \. z9 _
' v% e1 r: \4 Q& h; `) n* M本人多次强調,部份同事態度係有問題!但朋友你自問自己態度如何?一隻手掌拍不出聲的!
% t; Z  q9 n) o( a9 z" H3 e( p) C; o: `1 O5 w# x' V
請朋友你回答!謝謝!4 b. w7 b8 o. d; c1 T
其他朋友請見諒!!
作者: kerberos    時間: 2005-7-4 02:39 AM

Originally posted by olaf at 2005-7-4 01:56 AM:
2 E5 S5 ]1 r" S4 H& p2 z我亦相信警員大多是「串」的............
9 c7 t( H7 M% ^: J

3 D& H# t( j6 W( ]1 ^1 q2 I1 ^* y( U2 x, J. l
多謝你的意見!!!2 b9 O+ F# t4 X
朋友的回應正是本人發Post的目的!!
/ Q5 L) Q* a3 ?2 R5 c本人以自己表明職業發Post正因為想大家了解警務工作,! V+ e7 J8 ?) [0 p! t9 V( a
因大家所見到並不全面,令人一知半解!正如朋友你!(見諒!!)
- w" y" ~3 g" W5 Z5 A: i本人回覆全是官腔,因如以個人多年感受作回覆,相信正與各位罵戰中,意義全失!
8 l! ?/ b9 U3 E5 H) U: o( O- a$ T( T) x+ L8 p) y
再次多謝你!!!
作者: HansChan    時間: 2005-7-4 02:40 AM

Originally posted by kerberos at 2005-7-4 02:19 AM:6 G, z/ x* ^& ^- [+ {1 U2 R+ M; }
1 n4 e8 o" b! N& _& p4 Z2 E

% Z( n) T$ v* y5 l, U2 e" q. T1 U: {: z
唔好介意,你要講操守同態度,我...
  k! W3 H$ u: X' |; {. c你轉過頭話係人自己當自己係犯! 你甘講永遠立於不敗之地!
1 \) Y" X7 \1 R( g# l6 l6 K核心問題唔該!
& {: @3 j1 ?$ Q5 E- X差人係唔係該以甘既態度去執勤??(叫我去讀法律, 話阿sir問乜就要答之類!)" {% ^) T2 _/ u  i# Q
重有! 你問我一啲我有權唔答既問題(你己認有你哋有問題係牛我哋有權唔答!!!!!甘己證明你哋有做多餘嘢,....而有啲人會覺冇乜嘢....但有人會反感的!!!)...我答我唔答一啲我有權唔答既嘢....oay...你要懷疑, 再問其他嘢, 都有分係我有權答的定冇權唔答的....而問題係做乜我一話唔答我有權唔答既問題(如係唔係等我條女!), 你班差佬要"極之不禮貎"!!!!!!!! 個核心問題係哩度!!唔係你問定唔問既問題!我係不能澄清你對我既懷疑, 但又如何??? 甘就代表你要唔禮貌同串?????????? 乜道理?????
+ p& Z% F0 {! C6 h7 _你阻住我, 我唔好耐性同你問既嘢令我反感, 我唔答, 你要再問都應問啲應問既, 唔應向我動氣!!!!講乜差人要你答就答之類既說話!
0 Z; A. ?$ q9 t( [- a仲有, 我問個inspector差佬有冇理由去閱讀個人既dairy或公司confidencal既文件, 佢話一般情況下冇!!!....甘嗰次我俾人甘'閱讀'我啲私人嘢, 冇解釋之餘仲要串我, 叫我去讀法律!! 我想問哩啲係乜態度??唔係濫用職權係乜???(你要睇都要有足夠令人信服既理由!)
' g% M! j& k( [, c: {; X你一直都只係話我火, 但有冇面對哩啲核心問題??
3 n- P* a. h# \: n3 u4 `3 ~講過都唔知幾多次!6 }% v! u! l# E/ O" _% z0 s
你火我okay!!因我係唔禮貌對你哋! 我係叫你哋做死差佬!( V1 ?1 w+ p( ~
但好老實, 你哋啲操守甘, 我睇唔到有乜理由去尊重你哋!(你話我操守唔好, okay, 我亦都唔需要君子!! 但你哋嗰啲'阿sir問你, 你係唔係唔答吖??' "你撈乜你??" "乜病呀?愛滋呀?' 哩啲就係你所謂冇問題既操守??????? 投訴又如何??我根本唔知之後有乜發生同有乜賠得上返俾我!!!...你成日一句'唔滿意你可以投訴"....甘你哋有冇注重自己執勤既質數????????????? 你哋有禮貌, 唔玩嘢, 唔令人反感, 邊得甘多衝突???最叻你就下下反轉個責任.....雞先定蛋先!!!)( }+ p; u  a" u: l7 ?( Q7 R% k; c% w
再講, 哩度唔滿意你哋既人, 大多都睇得出你一直回避啲核心問題!
1 b; @4 u1 K9 P$ g0 X* ~! C8 x好簡單之嘛, 你只係需話以上或之前我或其他兄弟出既個案(不禮貌嗰啲!), 係點樣合理同你哋態度點樣冇問題咪得囉! 駛乜大家用甘多氣同甘多時間啫!
" T1 ^) Y5 {3 I8 E你話我講嘢冇法理依據, okay! 我冇讀過法律!" s, c( d# |, s+ g# B$ v
但common sense吖!! 你問我, 我懷疑, 我唔答.......若真係有必要答, 你係應該解釋我要答既原因定係'阿sir而家問你!!你係唔係唔答呀??'甘樣?????????7 r9 L6 q5 J. ]1 {2 s
我未遇過前者! 我亦相信我遇既唔係同一個差佬!
3 n3 x+ o# Z& R8 v" S; g甘我想問.....你係唔係認為我岩岩講既嘢係證明你己經好有操守???????????
! X4 @" N  v% I# ^我之前多年遇過哩啲情況唔少! 而你話樹大有枯枝........哈! 俾我感覺應係倒返轉囉!!! 係枯樹有幾多綠葉囉!
3 j6 j, L% S! r& w* y% |0 y
* m2 [0 h. W- n% @: J0 i* g9 m7 V[ Last edited by HansChan on 2005-7-4 at 03:03 AM ]
作者: pkdonald    時間: 2005-7-4 05:26 AM     標題: re

我並不是警務人員
作者: so1874    時間: 2005-7-4 06:18 AM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-4 05:26 AM:7 l3 E# G( W  a% \
我並不是警務人員
3 q2 J, v. i- h- Y) V( E; n
  r0 t. L% g+ E( Q+ v( I
6 i& S$ f  ^9 G. R; z5 W! z; k咁請問兄台係屬於邊種紀律部隊呢??3 e2 l' c5 u0 `' K# ]
你係之前既發表話自己見唔少街頭古惑仔,又話自己做case都車過唔少打交打到傷哂d古惑仔咁,
' w+ _' f7 N$ w- \5 z  m你又唔講明自己唔係警務人員,
0 a8 T5 M; x! h0 b* E淨係話自己係做紀律部隊,
& Z( J2 o& Z0 q4 ^/ l" x咁好易令人對號入座架喎~~

作者: eraser    時間: 2005-7-4 11:30 AM

我亦曾領教過那些警察的態度,一來查証就好似已經有罪咁,但我們亦不可以一竹杆打一船人,我覺得很多警察都有濫權的行為、態度非常惡劣(尤其是Y屎),但態度良好的警察亦有遇上及提供幫忙,當然是我本身行為亦不會惹人〔懷疑〕,而在這個〔警民關係科〕的題材上,kerberos 的反駁非常牽強,理據薄弱,不過,他只要做好自已本份及保持良好態度已經不錯(起帶頭作用),另試問大家--以 kerberos 一個人的力量有甚麼可能對抗(改變)整隊警隊的文化,況且本港的警察質素在很多國家上已經是很有效率及禮貌,所以我們期望在代代更新的進化過程下,加上法律的完善性的改良,從而提高警隊的整體質素。另外,以 ENTFUN 的討論區作資訊傳播亦不失為一個很有效率的投訴方法。有機會比警監會更好..
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-4 11:56 AM

o的龜好禮貌我咪好禮貌o羅
. y! q# T7 O, Y7 t2 q; M9 |9 F佢串?好玩o羅!
' I1 J7 u& j4 Z0 T- G+ ~( B7 ocall記者call律師0 _) T" ^! I# L- X8 q
同佢玩法律
  X* r. ~+ U7 ^  ?但係我地唔洗跟指引做野嘛# M( ]* w. F5 r8 \5 I! z
o的龜就要搜身?call律師返警局搜羅(鬥大之嘛)+ E. t3 S, p) H) I& f' @( c
跟手引導佢講錯野之後call完記者再投訴
" s# Y( j* R( S而佢問乜你都可以唔答(住邊?你自己打上台問o羅
. X, o2 t/ i/ h1 h6 n去邊?唔想話俾你聽,點解?私[忍]o羅5 @! s' S. l; S9 Z- p2 g
有乜咪返差館先講)6 j) n3 [& }/ E) |' m; q$ i- W' E% `
佢真係吹你唔脹架!& T3 b* ~$ F, ^8 [$ w) Y4 D
但係我反而覺得油尖旺既差人唔係好串
/ c. e6 F* ?2 C. o1 O( y6 I0 H反而o的屋村o個o的就串
9 G8 V0 |9 ?3 f成日玩o的o靚仔o靚妹
2 o& x( @1 C# f, U6 V無聊嘛!有乜俾佢地做?
7 f: F. k2 l6 A但係o係屋村既反罪惡行動:cool:
4 \5 T0 e) F. O* r" x我地市民就要(貝)合警察做野7 u6 r7 P3 |3 H$ F2 g2 F& ~. @
好老實唔係全部都衰既
* T2 q9 w8 B6 t# d- _( \: g4 t大部份前線都係o者(黑腳,反黑,掃黃,). F/ ]3 s/ G6 [. K5 I# U' J* V& k& }
但係你無罪佢地都唔會亂黎既(反黑,掃黃)0 P' K3 U. e" T7 X

. C- f7 w: e- `# o& l[ Last edited by 老鬼X on 2005-7-4 at 12:23 PM ]
作者: 老鬼X    時間: 2005-7-4 02:07 PM

幾年前
8 H7 M- ~$ q8 k4 [我同o的朋友去酒吧飲酒; D3 O3 O- ]3 t
飲飲下查牌o咼9 ~7 }: Y' @. n7 m  U, V, f% B
個o的差佬9咁串# c- ~% I! d8 D$ G; K: C7 l' m5 }
好在我地都唔弱* g( W8 }6 F7 A: [4 I
咁佢有佢地做野
$ w& \9 n6 M/ k2 Z1 v我地有我地猜(妹)
' ?3 ~. x% ]. F; I7 o( D個阿頭小o咼
5 j& ]7 c5 ]! O% c$ W6 W. d6 M我地咪鬥小o羅
# m5 u0 N) A) n; z7 `: N, T' n3 s之後叫左我地幾個出黎入次所
5 @4 m! e7 K" S4 S+ |# `$ ?4 D話要搜身1 s4 Q' r! H- e( ~1 X
o個班差佬都傻架% c9 D0 o6 N' l& ?/ q
我地夠膽玩咁大
. e. t( q; A) i- r; Q& |* N梗係有準備啦!
- j* c: x* t) ?* x" M8 Q說時遲那時快
1 ~0 Q  k' n) J  _- c有個fd即刻彈起身話$ y/ x# Q- ^5 s7 q7 M" D+ N( T
我係律師8 d: S/ Y" A  L9 y
我諗我當時人
1 i/ R1 b3 L% H* }7 B& A5 I( {唔需要去次所俾你搜身
2 m. b1 l  q- Y6 E8 e0 W9 e7 O) ?. k如果阿sir有需要我地合作既
+ n! ^6 e7 }5 V  V我地全部人一齊返差館3 L5 b! i, c1 E" a9 a
(我地有成十幾二十人)
2 m; r& [3 K( t  \  [1 q唔好係到(酒吧)阻住人地做生意
& m) w8 Y% t  v$ o; \8 }& E' u而呢個亦都係我當時人既權利
, b- E2 [$ P& T; C, {( X3 {之後?酒吧o的人叫我地唔好玩咁大
0 D! w/ T2 B$ Y+ l叫我地算   \0 p, _9 k5 X: D3 y
無計啦!算啦!. [/ L# @% t0 J8 `: `
所以唔好怕差人0 q6 R0 G1 }5 i6 y8 A
你怕佢 佢仲以為你有野8 C- e4 a7 q2 R! V4 E5 J) [
咁就仲麻煩! _/ q2 H5 a0 X  p0 a  [8 m$ n

& C# J( q) m2 t  Q* V[ Last edited by 老鬼X on 2005-7-4 at 02:09 PM ]
作者: secretfj    時間: 2005-7-4 04:35 PM

Originally posted by leeyanta at 2005-7-2 10:04 PM:
/ I8 j8 H* ~, c* v( g# n4 f& G. g6 a3 V- J' Y) c; q
( d! h1 V2 r( N# \
咪係
6 b( d8 N, b0 I- L8 v; e捉賊又唔見咁叻" I1 k( [. }  d1 f5 a% m/ N
正一pk...................
' G$ w8 h7 I& |) S$ J2 o) t
/ s) t) ^+ |3 J2 g如果你著到成個賊咁, 我都懷疑你係賊la...
% V" ]2 D0 l1 {% p, c點樣先似賊? 你估MK Look 0既人似臭飛同賊多D定係一個薯頭似D?
7 v+ Y* b# ~; |  G0 q" q(雖然我成個薯頭咁都比人查過証....不過個PC都唔錯, 好好禮貌)
作者: 丹山    時間: 2005-7-4 07:34 PM

Originally posted by so1874 at 2005-7-4 01:44 AM:* Q% F' `* L5 n( K* B
9 L9 s* ^! {8 {( j6 B

) B0 V: N' g# `0 y; X丹兄弟,借圖你出聲,有我名架幅圖,唔係下次人地以為我潤佢呀,
4 s$ F+ S% N# b1 N  O不過...
3 y6 R+ V  `+ A
% H$ A  |1 F9 p9 K8 v
SORLI大佬下次記得
作者: 丹山    時間: 2005-7-4 07:48 PM

Originally posted by pkdonald at 2005-7-4 05:26 AM:
% ?' G9 I: j& Y; y, S3 P. `我並不是警務人員
6 I& R5 ?0 C# k: r  ?: z& i2 Y+ S' b) O6 a* _
感覺上又比人玩多次/口\
. ~/ \9 _4 f) e: f3 m! B- P紀律部隊 不等於 警務人員- b: T5 H2 s# Y- J) ?
我都明既" |" z+ \( D0 t$ a. n+ L
不過比你無啦啦達過紀律部隊四個字出黎就以為你係o米樣衰左lo$ e+ n& P& \0 N7 J9 Z
明明講緊警民關係 1 X& u$ i5 [0 X* @
你又要一齊黎吹水
* r% r0 K3 A  X又要達個朵出黎 又話見唔少埸面真係呃唒啦..." _# o3 {/ ?/ y+ n" b4 l6 @
( x1 P0 Z4 k* E/ T
咁你講咁多野 都唔知你為乜8 T2 O$ }$ h1 F4 |  T. f
若然你唔係想以警務人員既立埸黎講野 你就唔好話 4 u, ]8 l7 }8 d7 J: _" Z
"好老實,本人都是紀律部隊"咁你即係打橫黎講o者...
4 s$ d' t; J/ s: S- P$ V一係你就講清楚d你係o米救傷隊啊十字車果d啦...
$ H0 B5 ~9 k* U, d7 g雖然我都唔知果d算唔算係紀律部隊...
4 q5 h1 Y1 J4 o但係對你講d咁既野真係好疑惑...
作者: so1874    時間: 2005-7-4 08:11 PM

Originally posted by 丹山 at 2005-7-4 07:34 PM:
/ r' ?" R' v8 |& E& S* O, z4 W
% B( o# D( M! T% T# B+ S" U4 oSORLI大佬下次記得
3 R; S! z6 p: [0 w% y

9 H, ?) ^2 g9 Y6 X+ d/ E丹兄弟,我都係借D倚出來搞下笑姐~~唔洗SORRY咁嚴重喎
作者: kerberos    時間: 2005-7-5 09:01 AM

大家好!!
1 [0 d$ D% F$ O6 c對於HansChan朋友所指出之核心問題!
: p, k. _  ]' W4 W/ w% Z$ a"好簡單之嘛, 你只係需話以上或之前我或其他兄弟出既個案(不禮貌嗰啲!), 係點樣合理同你哋態度點樣冇問題咪得囉! 駛乜大家用甘多氣同甘多時間啫!"
2 r) P0 e9 y2 A: ?就以上之個個案,當中確仔在問題,本人確實不能硬講成無問題,如果朋友你認為我想將每個個案都解釋成好合理及好態度,本人確不能令朋友滿意,請見諒!
' E; D4 M+ j1 @, F1 f0 c' \0 F至於:  "我問個inspector差佬有冇理由去閱讀個人既dairy或公司confidencal既文件, 佢話一般情況下冇"9 k7 O  d4 P0 o7 U1 C
不知該阿sir有否再向閣下深入解釋?及有否清楚指出可謂一般情況下冇?( H, |' O, B% I( D2 B
% }2 ?% Y5 @* s* K/ O3 }' w- ~
就個案討論,本人有以下個案分享及討論(全為本人親身經歷,而雙方之語氣,內容均無因個人感受加多或減少!!!)( h3 w1 Q( y4 V; T+ h7 C- w; x3 H

% U5 H- F- k7 ^# M有一假日清晨,係一商業區,本人一見男子,有背(狼),佢一望見本人立即立即耷低頭急步,後本人將其截停.'早晨,麻煩身份証,o甘早趕住去邊呀?  (返工o羅,睇唔X到咩!) '今日假日都要返工?請問邊度做事?'  (前面呀!快X啲啦!麻X煩!)  '先生阻你一陣,好快,唔好介意,我想你打開背(狼)睇睇?'
! e. a8 u+ @! Y(X你老母!你係咪玩o野呀!好!要搜返差館搜!同你玩大佢!)......
2 t9 W: i- r# d  v8 K: A
5 B3 V2 P. _3 D7 c% b有一深夜路障,截停一汽車'先生,警察路障,麻煩熄匙.........,先生去邊呀?  (好邊關你X事咩!)
8 s  G/ D) ]4 b$ v: g2 H7 y8 o'先生,呢個係返毒品路障,麻煩落一落做個搜查!'   佢先嚇一跳般反應,然後(搜身?你無權搜我身!我都識法律o架!我有朋友做律師o架!你見我揸靚車就玩我!X你老母!我揾律師告到你甩褲!我大把錢!)
1 J1 f9 I- C0 ~0 O/ a7 u9 w9 p' ^! w7 l% d7 \+ j6 y" B; o9 N2 S, W
請各朋友指教!!7 k+ L; l) H) e3 p' N0 J
$ D& c+ ?& s2 p& r
本人提出做案絕不是反駁大家!再強調為表達意思見望大家睇多一啲!!
; e# @  g3 u% c因為有好差人,有唔好差人,同樣有合作市民,有不合作市民!不同個案有不同配對而有不同結果!
1 i8 b8 y8 A% k# ]再者本人一直都無講過責任全在市民!今後亦然!, {8 \; K1 w8 s; ~! j& U3 H- k
此外有朋友指出警隊文化一直如此,本人不認同,本人之態度等全因受各師兄,小隊等風氣影響!需未至完美,卻不斷改善中!警隊文化亦然!$ t5 o/ y. H( Y( z+ f; u. z+ y
警隊成員有三萬人,如果係枯樹有幾多綠葉,香港之治安及法治..........# g# h$ c/ K4 |: {4 u

4 f; T* _8 T7 B$ g謝謝各位!!!!
作者: HansChan    時間: 2005-7-5 10:32 AM

Originally posted by kerberos at 2005-7-5 09:01 AM:3 s1 Y6 f* {) S/ K0 Q
大家好!!1 S) W7 }+ h8 A- V" P% h
對於HansChan朋友所指出之...
4 a- T  S5 J. Y4 y"就以上之個個案,當中確仔在問題,本人確實不能硬講成無問題,如果朋友你認為我想將每個個案都解釋成好合理及好態度,本人確不能令朋友滿意,請見諒!"
7 Y, @4 B5 Y9 @$ e0 d. O+ r7 L你一早認衰, 一早認你解釋唔到, 根本就大家唔駛講甘多嘢!
1 w. B4 B# }( {0 }6 L: W" P$ E* w不過, 你亦都保持住你作風---->之後點都要話自己岩!!!
; s6 G: r6 N0 k2 v% H/ O' s我經block, 你搜車,搜身, 搜埋袋....哩啲我都冇意見! 但閱讀我啲dairy同公司文件就點都講唔通.....一味你都認為我係應該你要睇乜我俾乜你睇....都係嗰句, 離譜既嘢我唔會合作, 就係甘! , [  d4 |1 Z. {/ z9 o' x, B
"黑社會字句"??牽強啲吓嘛!!! 你一係你睇之前你充分解釋你要讀裏面文字既原因(一係你講今次個block係轉為打擊黑社會字句囉! 再講何謂黑社會字句啫.....根本就冇一個準則! 你哋既準則set成點, 我哋做市民既係冇得compromise!), 之後我可以簡俾定唔俾你閱讀, 我唔俾而犯咗某條法既, 拉我囉! 有乜理由二話不說就攞黎翻閱???$ V& U$ F+ k# X' v
唔止里樣嘢, 唔講你哋差到冇影既態度!!!!你問每樣嘢都應解釋理由啦, 你要睇人每樣嘢之前都應解釋理由啦, 因你哋做既嘢係有人覺得反感嘛!係嘥緊你哋自己時間o架,但我相信哩樣嘢係我哋既權利囉, 你亦有責任甘做! 我死唔信差佬可以惡到鍾意點就點! 你要check人嘢, 你唔對被你check嗰個人解釋你點解要甘做, 就係你唔負責任!! 我唔知點解你仲可以大條道理話係我哋自己本身一俾人查就當自己係犯(你講哩樣嘢真係好離譜!!進一步話俾我聽你哋鍾意點就點,唔尊重人之後,人哋覺反感而唔同你哋合作, 就係我當自己係犯.......你老闆, 唔係下下都'做人行得正企得正就唔怕你查, 你鍾意查乜就查乜!' 係你哋既行為同差態度令我哋覺得你對緊我哋係犯!!! 你聽唔聽得明呀??唔好下下將個責任進返落黎, 之後就自己岩晒!!!!), 問題源頭好多時係响你哋班差佬度! 你要嫌嘥時間, 唔那好check, 唔那好查, 唔好做囉!
( S3 s3 v9 W/ N' E" L% `* W" o0 U加埋你哋既死人態度, 有幾多人會唔反感??? 好態度既差人??有既! 小貓三四隻! 係唔係枯樹中有幾多綠葉哩啲見人見絰! 但你覺得你自己做得好好同全港警察做得好好??? 我淨係睇到你回甘多post大多都係進返個責任去我哋到, 理由又牽強...甘叫好??(可能你哋警隊最好都只係甘啦, 哩啲我唔知喇!)......你自己都識講差佬都會俾返警隊既風氣影響帶住走, 以我經驗, 我遇十個差佬就九個半係差態度(我己唔同你講嗰啲離乜譜叫我個friend唔好癡我甘多嗰啲喇!!!).......甘你哋警隊啲風氣你都可以話好既.......唉!你要話好, 甘得囉! 橫掂都係我哋受罪啫, 又唔關你哋事既!始終俾人用差態度對待嗰個係我哋, 感到反感嗰個又係我哋, 响某程度俾人剝削人生自由既都係好哋! 你哋又唔會感受到既, 嘥乜氣!!!!!!!!!  o& b- k% }& V- Y1 b* Z, K

8 W2 F5 c* ]7 I/ Q4 d6 x4 O[ Last edited by HansChan on 2005-7-5 at 10:47 AM ]
作者: RyuII    時間: 2005-7-5 02:44 PM

睇左咁耐見人講親都好激動. 但其實如果 d 差佬見到 d 市民唔合作跟住就會縮你估我地個香港會變成點呢?% }* {3 F  q: z, ^5 A6 Q
( V3 y7 Q( ], M! q6 M
當然有好多差佬都好差, 因為佢地見得太多壞人. 而我相信十個有九個市民被差佬查o既第一個反應o係做乜查我, 我做錯 d 乜野你要查我. 而如果大家都係以一個負面o既態度去睇對方(查人/被查) 只會加深衝突.
5 w: W% |4 _: U  {1 C; U) q( ^4 k" n. J6 v4 |- ?0 u
所以我都好認同 kerberos o既講法一開始合作 d, 有 d 禮貌. 如果佢問 d 野可以答咪答羅, 就算問得白痴, 冇腦, 本住有禮貌答幾條白痴問題, 好過冇禮貌咁講極唔斷. 如果接受唔到佢o既做法咪講句唔好意思, 因為乜野原因我唔可以接受你咁樣做, 可唔可以換個第二個方式進行之類. 但如果你真係成日俾人查又成日俾人玩咁就要問下自己點解.
作者: 老人813    時間: 2005-7-5 04:23 PM

哇....講到真係有D gig 窩@@"
作者: kerberos    時間: 2005-7-5 09:28 PM

Originally posted by RyuII at 2005-7-5 02:44 PM:7 t, Y$ t* w) |" d( ?8 N
睇左咁耐見人講親都好激動. 但其實如...
) W# P+ ~& S! N1 `" F8 O7 _

8 H& w" v" g7 I& G, W, l4 w6 Z: q% t; ~8 H
多謝朋友們的意見!
/ K' ]1 ]: T, Q5 ~/ H近日睇到一文章,想跟各朋友分享一下!
1 \  C0 n2 b* X. `
! }; y: R; k+ |2 S) x價值觀
) D6 x. h/ a. W* O7 J, G
, {- h+ o0 O) i" |1 P& E* \% k9 I/ `1 p, Q' H+ r5 K+ C; Q) C8 V" O
PART-1
; a1 D; k7 h. Z從前從前有一個尼姑跟一個屠夫是好朋友,尼姑天天早上要起來念經,而屠夫天天要起來殺豬,為了不耽誤他們早上的工作,於是他們約定互相叫對方起床.多年以後....尼姑與屠夫相繼去逝了,屠夫去上天堂了,而尼姑卻下地獄了!!
9 z0 _/ B5 Y/ p/ I, {$ G( Z9 {4 qwhy??  H* V" U: \, ^! \5 E+ I
因為屠夫天天作善事,叫尼姑起來念經!相反地,尼姑天天叫屠夫起來殺生!!
0 E! a/ A. {( p* \6 `) J7 K意外吧....想想這則故事所得到的啟示吧......
! n3 l+ A# N" w2 a9 u7 ^( Q你做的東西是不是都是你認為對的,卻不一定是對的??
0 ~; g- @7 W6 c" n# K% N
) D+ A: ]8 R/ z1 [. M  MPART-2' B+ _" r' C- w- L
* O, t9 U- E9 y3 T
下了一場非常大的雨,洪水開始淹沒城市,一個神父在教堂裡祈禱,眼看洪水已經淹到他的身體了,突然一個救生員駕著小艇跟神父說:'神父....快!快上來!不然洪水會把你淹死的!!'
0 j( {0 i' @% A+ E4 o' Q! s神父說:「不!我要守著我的堂!我深信上帝會來救我的!!」過了不久,洪水已經淹過神父頭了,神父只好勉強站在桌子上。這時又一個警察開著小艇跟神父說:「神父!快!快上來!不然洪水會把你淹死的!」神父說:「不!我要守著我的殿堂!我深信上帝會來救我的!!」又過了一會兒,洪水已經把教堂淹沒了,神父只好抓著教堂頂端的十字架。一架直昇機緩緩飛過來,丟下繩梯之後,飛行員大叫:「神父!快!快上來!不然洪水會把你淹死的!!」神父還是意志很堅定的說:「不!我深信上帝會來救我的!」
& T! i6 A1 |* i( e% I8 b最後,神父就被淹死了....
$ b; }- Z4 `  D3 n/ Y3 B神父上了天堂後,見了上帝就很生氣的問:「你是怎麼搞的呀?這樣你的子民還會相2 D+ k( [! Y) P1 R! K
信你嗎?」上帝說:「你到底想怎麼樣嘛?我已經派了兩艘小艇和一架直昇機去救你了,
' \" ^8 Q2 ~& N6 S& d2 p0 Y難道你要航空母艦才坐呀?」............
) V! Y" U1 G  K文中神父堅信上帝會拯救他,他期待神蹟!後來我們知道,上帝是要救他的,只是所用的方式不一樣!!!
+ M: K, b" x5 X. ?, n 是不是我們常常用自己的價值觀硬套在別人身上,我們希望對方這麼做!我們要求對方那麼做!或者應該說,我們以為對方應該怎麼做!卻沒體會到...對方其實都在做了!對方都有在付出,只是...表達的方式不一樣,也因為彼此的行為模式不同!! ! y6 o) E4 W! z5 y( o2 r; M$ V
本人覺得這文章很有思!. k4 J% F9 }7 ~) c
願大家共勉之!!!
4 [; Q$ l& s6 ]! w謝謝各朋友!!
作者: stevenltk    時間: 2005-7-6 12:01 AM

點解我之前話軍裝好好,便衣(應該係反黑)態度唔好呢,我又講下我既case la
4 W, m+ Y: @: P. D+ A1 u開場白:
. g% M% w! u' n" H1 [, D* A" x軍裝
# E" p% J4 A8 ]% O) C  M/ h) }麻煩先生過一過黎丫
8 m) c5 m! {6 ]( Y" ?0 L/ N便衣
5 \0 l/ ^' b- h2 p差人!你地1,2,3,4,5,6,7全部同我企撚哂係到,' ~9 K/ k, Y( d3 y; U; t' i
內容$ E( `. `- |$ N; x! i  {/ g
軍裝
1 D) L  R& z4 D8 B, {: S你係咪讀緊著ga?+ F5 l  H7 }) N% V
睇你個樣好累wow,去過邊黎(去左溫書)- [* Y1 w: q" A0 X4 v* I1 L9 W
喔~讀咩科ga.....幾時考丫........(我照講)
0 y- L8 w5 ^! r  s) R  O$ W2 T便衣
0 c) p4 G% D$ a5 V你地企撚直d啦,累就唔好撚打人出黎打波la(我打左5個幾鐘街場,超人都累la,累係咪就唔出得黎丫)% O* F6 G0 M) ?: L
你丫,(我個fan)放撚番直隻手啦,咪寸77咁丫(係個女人講既呢句)! g  g! D; x& U/ ]( \/ L( Y
之後就查la
8 Z9 X( Z0 ^' m: Vthen, S" I' {( [" n6 s2 f# j4 g1 r0 R
咩話??唔該你大撚聲d啦,你讀邊到ga,係咪講野都唔識講丫(我一直忍佢,費時攪咁多野等陣又有排先番得home)
" @9 C1 b' J. \( L& ]9 z4 g之後又抄抄寫寫& P( ?9 h- y6 \& E. w/ b# S
最好笑既係我問我個fan住邊,我fan住牡丹樓,個差婆識寫個牡字,之後問我個fan邊個丹,警員d水平有眼你睇law
6 V! b0 u( c! ]7 J! y5 m8 _完結句$ z# F# r0 z6 A" L+ Z: U
軍裝5 \: q" s, l2 |' u, {7 M' ~: Z; `
唔該哂你(唔洗客氣)全程2-3分鐘
4 L% G% W- b9 W# s) v便衣
: c# F$ S8 `3 A/ s你地要打波既打波,唔打波就快撚d返屋企,唔好周圍攪攪震(我係良好市民,可以攪咩)
: W% {( _6 e3 K佢地真係好x街law,我比面你警員咋,唔係姐係話你可以咁樣同我講野wow
8 a7 @& {# v# @警民合作!?真係比佢地吹脹law
0 O% p, l4 }7 o/ d
- u% C% v5 X# f[ Last edited by stevenltk on 2005-7-6 at 12:04 AM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0