標題: 討論:做第三者是錯的? [打印本頁]

作者: hkcitywong    時間: 2005-7-8 10:26 AM     標題: 討論:做第三者是錯的?

我想問下係咪個個會員都覺得做第三者好錯? 我自己的諗法是,如果人地已經結左婚,就唔好做第三者,但如果雙方都只係情侶關係,點解唔可以公平競爭? 所謂男未婚,女未嫁,咁有何不可? 當然,如果是用d狗招如講對方壞話等去追女仔就點都唔好.

總括黎講,如果雙方只是情侶關係,為什麼不可以公開追求?
作者: Shing    時間: 2005-7-8 11:20 AM

好難說你錯,要睇下你在什麼情況
作者: dg666    時間: 2005-7-8 11:35 AM

錯.錯.錯.

一段未清,不應開始.
作者: 細蚊    時間: 2005-7-8 01:17 PM

我最憎做第3者..
我唔會鐘意一個已有女朋友架男人
就算幾型幾靚仔都好..no way
作者: gundamman678    時間: 2005-7-8 04:43 PM

我所持的始終都是這一個宗旨:

除非他們其中一方在這段關係中很不開心,很受苦,他們之間根本不是戀愛,是折磨的話,你加入去追求他,我認為是可以,起碼你都可能會令到對方有希望脫離痛苦。

但若他們相處是無問題的話,你一定唔可以去做第三者!

做第三者,所帶來的是破壞。無論你怎樣去建立你和對方之間的愛,你所做的都未先是破壞別人之間的關係。所以話他們本身不好的話,你的破壞會令對方有好日子過的話,我覺得無問題。否則,做第三者所帶來的就純綷只是破壞。破壞別人幸福去滿足自己,這是損人利己。這像甚麼,像個細菌! 破壞別人去成就自己。你認為過得去的話,我也無說話可說!

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-8 at 04:45 PM ]
作者: homan~    時間: 2005-7-9 05:11 PM

我覺ok wor~

冇錯架,

大家係度互相選擇之ma~

俾一果choice 俾人, 咁都有罪 ??
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-9 08:36 PM

其實都冇話破壞唔破壞,咁大家未結婚,我又唔係放冷箭,公平競爭,何罪之有?
作者: gundamman678    時間: 2005-7-9 11:11 PM

就算未結婚,你都會對人地感情關係有破懷性既影響。我覺得難聽d講句係搶人地既感情囉!
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-10 07:54 AM

其實覺得做第三者喺唔喺錯, 好決定於站响邊個人身份上面. 對第三者嚟講, 一定可以搵到大條道理話自己啱, 就咁講忠於愛情忠於感覺, 人人都好難話佢. 同樣地, 對受害人(或者叫第一人)就算你話佢點對女仔差都好, 只要佢覺得唔值他一樣都會覺得什麼說都喺第三者錯.

我自己唔接受做第三者有兩個原因, 第一, 拍拖原本已經好煩, 加多個人入去只會另事件更複雜, 有d自找煩惱感覺, 另外, 第二原因, 人家好地地兩個人, 如果因為自己進入, 有一個或幾個人唔開心同痛苦, 我覺得喺作"業"嘅一種, 始終人地同我無仇無怨, 攪到有人因自己唔開心就最唔想.
作者: homan~    時間: 2005-7-10 10:49 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-9 11:11 PM:
就算未結婚,你都會對人地感情關係有破懷性既影響。我覺得難聽d講句係搶人地既感情囉!
Brother 好有point wor............

但係.......
如果人地冇問題gei...........

你點都破壞唔到架啦
作者: Rika    時間: 2005-7-10 11:49 PM

正面黎講其實就無乜問題,有時會唔知情既情況下做左都唔知
唔知情既情況下我被動地都做過一次,幾好feel架,好似偷左野,幾過癮
又或者好鐘意,鐘意到顛左,無計,都要搶架啦,無佢會死,不過我就未試過
有D存心玩,多數搶到,高手多,我唔係,不過有見過

主觀黎講,我對呢個角色有偏見,不過就算有第三者出現,我都唔會點怪佢地
女朋友索真係無計架喎,對自己唔洗咁無信心呀
當你睇真D呢D第三者,有靚仔型仔咩? 有可能有,少D囉
其實唔洗放佢地響眼內,留返比女朋友自己處理會好D
作者: gundamman678    時間: 2005-7-11 12:38 AM

Originally posted by homan~ at 2005-7-10 10:49 PM:

Brother 好有point wor............

但係.......
如果人地冇問題gei...........

你點都破壞唔到架啦
其實有d野,係可以無風起浪的。人本性總有一點多心的,尤其是現時的香港人,對感情既思想幾咁薄弱。所以明明人地相處得好地地,但當有第三者出現,其中一方面對這外在誘惑,有可能就咁就令佢與另一半之間既感情出現變化。

當人對愛情本身己經咁脆弱,你仲走去做第三者,我覺得有問題。所以我話第三者係"搶"人地既感情。
作者: research2005010    時間: 2005-7-11 04:39 PM

但係你地覺唔覺有拖拍的女仔係比較受歡迎? 好似畢業d 工的offer, 得的六七個offer, 唔得的同番d中學生爭都爭唔到
作者: 藍    時間: 2005-7-11 05:40 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-8 10:26 AM:
我想問下係咪個個會員都覺得做第三者...
情侶同結婚關係中既第三者跟本一樣,我覺得都無錯,鍾意人吾係罪,你鍾意佢,佢吾鍾意你的話,跟本吾會出現第三者;又或者佢愛原來既比愛你多,揀原來既吾揀你,你呢個第三者都吾會做得成.
夾硬要分對錯的話,睇你自己係抱住一種咩心態,純粹係愛一個人,定係為左爭野玩!吾係亂講架,一樣米養百樣人,呢個世界真係有d人係只係為左"爭"而做第三者,甚至第四者.
其實對於一段關係呢講,第三者通常都係擔當催化劑既角色,如果2個人真係愛得甘深,其他人根本無位入;有空間比第三者介入既,即係話呢段關係本身已經有裂痕,無第三者出現,或者會惡化得慢d,第三者既出現,只係比大家清楚d去作一個決定:保持現狀定係重新開始
感情上面,無公平,無仁義,無同情心可言,否則,到頭來受到傷害既,只會係自己;
比著係我,係愛情方面,我吾會諗第三者與否既問題,道德仁義都係non sense既,回歸基本,只係需要搞清楚自己愛定吾愛
作者: 天使藍    時間: 2005-7-12 12:20 AM

冇話係唔係衰人既

當你想追a的時,a和b一起
你會覺得,我也有權利愛人(就好似你既講法)

當你和a一起時,b既加入
你便會覺得b係衰人

人就係咁
作者: gundamman678    時間: 2005-7-12 12:26 AM

Originally posted by 天使藍 at 2005-7-12 12:20 AM:
冇話係唔係衰人既

當你想追a的時...
大家有聽過"己所不欲,勿施於人"嗎?
作者: homan~    時間: 2005-7-12 07:50 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-11 12:38 AM:

其實有d野,係可以無風起浪的。...
brother,
如果感情出現變化, 係咪一定係第三者造成先?

自己冇問題既, 第三者又可以點?
唔通做d 問題俾佢地?
冇可能ga ma~

做女仔既 (男都係)
一定想選一果最好架啦

第三者只不過俾多一果choice 俾人
女既可以accept, 都可以reject

如果冇第三者, 唔通佢地冇問題?
如果佢地真係咁好, 第三者又可以點?

brother, 我唔係鼓吹做第三者
只不過想講
第三者唔一定係錯
好難定論
作者: homan~    時間: 2005-7-12 07:52 PM

Originally posted by Rika at 2005-7-10 11:49 PM:
正面黎講其實就無乜問題,有時會唔知...
Rika,

我都好有同感
有時真係做左都唔知

第三者係有都冇計
係為條女既,
由佢自己選擇啦

有第三者
佢都會好煩....................
作者: gundamman678    時間: 2005-7-12 10:45 PM

Originally posted by homan~ at 2005-7-12 07:50 PM:

brother,
如果感情出現變化, 係...
既然講到第三者咁"無野",咁你又點睇"已所不欲,勿施於人"? 難道你本身又想有人做你同你伴侶之間既第三者嗎?
作者: 藍    時間: 2005-7-13 12:13 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-12 10:45 PM:

既然講到第三者咁"無野",咁你又點睇"已所不欲,勿施於人"? 難道你本身又想有人做你同你伴侶之間既第三者嗎?
好問題
其實我都好想知你"己所不欲,勿施於人"係指對邊個方面架?
作者: gundamman678    時間: 2005-7-13 12:24 AM

我既意思係,大家問到自己,相信大部份人在自己的戀情中都會好討厭從中介入的第三者。所以我覺得既然自己都唔想別人做自己感情中的第三者,自己也不好做別人的第三者。
作者: 扯旗一族    時間: 2005-7-13 01:15 AM

um...就算係情侶關係有第3者追求
第3者追求係冇錯
佢有任何既權利
但係如果佢成為呢段感情既第3者
錯既就錯在個女/男仔身上
唔關第3者事
因為你可以拒絕佢架嘛
所以我覺得追求o個個冇做錯
作者: 藍    時間: 2005-7-13 01:52 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-13 12:24 AM:
我既意思係,大家問到自己,相信大部...
哦...明白,的確大部人都係甘
作者: Flea    時間: 2005-7-13 06:58 PM

我覺得做第三者o係道德上係唔o岩o既,之不過佢有權咁樣做,因為男未婚女未嫁
一段感情有問題,佢遲早都會結束,第三者有番d人性,咪等佢地散先同佢一齊囉
d第三者又猴擒,又唔等得,駛橫手搶人地個男/女朋友
然後又大大聲講話自己無錯無錯
我真係好諗唔明

一段感情梗係有高有低,有開心有唔開心,
d第三者最叻就係o係人地有唔開心o既時候介入
搞到人地散o左,就話"人地感情有問題,如果唔係都無事啦"
大佬呀,你唔俾人地過一排就好番呀,
乘虛而入,不是好漢所為

所以,請第三者不要將自己的行為合理化
作者: 銘少    時間: 2005-7-13 07:22 PM

第3者無錯,係令人做第三者歌個最錯
作者: homan~    時間: 2005-7-13 07:48 PM

brother, 我想講第三者唔一定錯..............
亦冇話講一定啱~~~

依樣野, 存有好大既灰色地方................

過到自己既, 會覺得系啱
過唔到, 會覺得錯

無論過唔過到, 都冇話邊果錯...................
過到既, 過唔到既, 都係個人選擇
冇話邊種心態好d

老實講,
自己亦曾經受害,
亦試過無意中做過第三者

bro,
小弟係度唔係同大家辯論
只係想表達"第三者唔一定係錯" je~

作者: homan~    時間: 2005-7-13 07:52 PM

bro,

好多時d 野

過到自己就係 reason,
過唔到就係 excuse,

如果小弟曾經失言引起誤會
或者激怒brother,

係度say sorry,
同大家道歉............
作者: Rika    時間: 2005-7-13 08:24 PM

Originally posted by homan~ at 2005-7-13 07:52 PM:
bro,

好多時d 野

講得幾岩喎 homan
作者: 藍    時間: 2005-7-13 09:46 PM

Originally posted by homan~ at 2005-7-13 07:52 PM:
bro,

好多時d 野

吾駛say sorry呀,各有各講之嘛係度,而且我都support你既講法,過到就係reason,過吾到就excuse,呢個講得好呀
作者: gundamman678    時間: 2005-7-14 12:24 AM

Originally posted by Flea at 2005-7-13 06:58 PM:
我覺得做第三者o係道德上係唔o岩o既,...
Right!! 同意你既講法!
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-14 01:07 PM

其實我真係唔明為何第三者是不道德,難道公平競爭都是錯的,拍拖從來都是你悄我願,不可以迫的,所以我都講明只要唔係暗箭傷人,又有何問題?
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-14 02:01 PM

Originally posted by hkcitywong at 2005-7-14 01:07 PM:
其實我真係唔明為何第三者是不道德,難道公平競爭都是錯的,拍拖從來都是你悄我願,不可以迫的,所以我都講明只要唔係暗箭傷人,又有何問題?
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-10 07:54 AM:
其實覺得做第三者喺唔喺錯, 好決定於站响邊個人身份上面. 對第三者嚟講, 一定可以搵到大條道理話自己啱, 就咁講忠於愛情忠於感覺, 人人都好難話佢. 同樣地, 對受害人(或者叫第一人)就算你話佢點對女仔差都好, 只要佢覺得唔值他一樣都會覺得什麼說都喺第三者錯.
bro, 其實呢個喺觀點與角度問題, 你可以有你的原因. 不過我諗你好難就咁講一句就可以改變大部份樓上(包括我)的觀點.
作者: gundamman678    時間: 2005-7-14 02:07 PM

咁我想問下大家認為做人地結左婚既夫婦中既第三者有無問題? 照道理都是公平競爭喎?
作者: dg666    時間: 2005-7-14 02:47 PM

人是自私的,做第3者永遠有藉口.

如果他們沒問題我做咩都沒關係.我對她好,她又受,選舉一個更好的有咩錯.她可以唔選我,唔通只因他們已一起我就要放棄?
若他們好好地?沒問題你介入他們的感情.這是破壞?還是給對方多個選舉?你自己決定吧.
你過得了自己咪得羅,不過我就絕對唔會做.從傷害別人開始得來的幸福我唔會做.(傷那男的,若女的也喜歡他,但只是你介入影響她,也是先傷害她和他的關係先)

總之每人觀點,原則唔同.唔好要別人認同自己那套就得.
正如我唔喜歡第3者,也唔喜歡和這些人做朋友.
作者: 藍    時間: 2005-7-14 10:25 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-14 02:07 PM:
咁我想問下大家認為做人地結左婚既夫婦中既第三者有無問題? 照道理都是公平競爭喎?
我認為無咯
咩年代喎,邊個話結左婚既先會有受害人,拍緊拖既算算公平競爭,我覺得一樣咯
既然都係一樣,大家都係公平競爭,甘無論你介入既關係係拍拖定係結婚,跟本一樣,過到人過到自已就咩問題都無
作者: 藍    時間: 2005-7-14 10:27 PM

Originally posted by dg666 at 2005-7-14 02:47 PM:
人是自私的,做第3者永遠有藉口.

如...
的確係觀點與角度既問題,不過你既觀點都好矛盾下喎^^"
作者: Flea    時間: 2005-7-14 11:35 PM

成日都聽到有人講:
如果段感情冇問題,咁第三者都破壞唔到佢啦,係咪?

但係咁喎
如果段感情有問題,咁無第三者佢地都會散啦,係咪?

d第三者如果係好鍾意個男 / 女, 等幾耐佢都會鍾意啦, 咁點解唔等人地段感情告一段落先追人呢?
作者: 藍    時間: 2005-7-15 12:21 AM

Originally posted by Flea at 2005-7-14 11:35 PM:
成日都聽到有人講:
如果段感情冇問題...
甘比著係你,假設你鍾意既對象係單身,你又打算主動追人,你會吾會等?
如果話要等人地自然死亡先至動手,米就係又係大部份人認為既道德觀念姐,覺得甘係夾硬拆散人地嘛,其實你講得好啱架,有問題的話,就係有問題,有第三者,係令到段關係完得快d,大家換過角度去睇,其實係爽快d,吾好拖泥帶水,對loser黎講,可能仲好d,比佢有更多時間去重新開始
作者: research2005010    時間: 2005-7-15 12:23 AM

咁你驚唔驚報應的講法? 即係話佢今日為得你dump佢的bf, 佢聽日都可以為第二個dump你?
作者: 藍    時間: 2005-7-15 12:36 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 12:23 AM:
咁你驚唔驚報應的講法? 即係話佢今日為得你dump佢的bf, 佢聽日都可以為第二個dump你?
無話咩報吾報應架,就算你無做過第三者,你又可以擔保自己女朋友一定同你白頭到老咩?分吾分手吾係講呢d既,大家係可以係埋一齊就係,吾得既,終歸都會分手,我係上面都講過,第三者係令段關係惡化得快d姐,對人對己,都係一様
作者: gundamman678    時間: 2005-7-15 12:46 AM

就連人地結左婚都可以話搶就去搶,有咁既諗法既話....我個人覺得好恐佈囉......這是甚麼世界? 難道已回歸到原始時代嗎? 自己想要的就去搶? 那麼社會的道德價值去了哪裏???

這樣講法,和別人妻子偷情也無問題啦?? 這也可以說你情我願了!

我們似乎都太過強調個人"權利"了,只要自己喜歡,自己就有權在傷害到別人也全不在乎,只要自己得到自己想要的,別人的死活我不理??

不惜一切,只要自己想要的,就算如何傷害和破壞也在所不計,這樣的人,我覺得很可怕,亦很野蠻.......

過到人過到自己?? 似乎只是個過到自己的藉口......

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-15 at 12:52 AM ]
作者: Rika    時間: 2005-7-15 04:27 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 12:23 AM:
極有同感,所以我唔會做第三者,能功搶左返黎都會信佢唔過,好快散
作者: 藍    時間: 2005-7-15 10:43 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 12:46 AM:
就連人地結左婚都可以話搶就去搶,有...
各人諗法吾同嘛,不過今時今日,結婚米同拍拖一樣,你睇宜家d人離婚幾甘易,有問題既,同拍拖一樣係遲早玩完,你估仲係上2代,結左婚無論鍾吾鍾意都一世咩

[ Last edited by 藍 on 2005-7-15 at 10:44 AM ]
作者: 藍    時間: 2005-7-15 10:46 AM

Originally posted by Rika at 2005-7-15 04:27 AM:

極有同感,所以我唔會做第三者,能功搶左返黎都會信佢唔過,好快散
所以係睇你有幾鍾意呢個人,係甘理智既,當然吾會做第三者,但若果遇到一個你真係好愛好愛既女仔時,你仲有無甘理性呢?然後好理性甘放棄自己可能有機會得到既幸福呢?
作者: 藍    時間: 2005-7-15 10:48 AM

無意中諗到,由於大部份人都認為做第三者吾啱,係破壞人地幸福,根據呢一點我諗到:如果你鍾意既女仔/男仔,佢既伴侶係對佢好差既衰人/賤人,甘呢種情況下,大家會吾會又覺得係破壞人地幸福呢(當然指既係普通情況,吾好有人同我講話或者個女仔/男仔覺得對佢吾好係一種幸福呀)?

[ Last edited by 藍 on 2005-7-15 at 10:49 AM ]
作者: Flea    時間: 2005-7-15 01:04 PM

其實你都講o左第三者係會破壞一段感情啦
一段感情有咩可能會係長時間都好好,好完美o架
有時候係會有低潮,之但係唔代表佢地唔會好番嘛
o係呢個時候第三者咪將人地段感情中小小o既裂縫整大到不可收拾o既地步
你話啦,咁個第三者係破壞人地幸福定係做好人將段感情結束得爽快d啦?
作者: simen022787    時間: 2005-7-15 01:33 PM

我無所謂﹐只要係愛對方就得
愛情一向都係自私﹗
作者: 藍    時間: 2005-7-15 04:31 PM

Originally posted by Flea at 2005-7-15 01:04 PM:
其實你都講o左第三者係會破壞一段感情...
點解一定係甘諗呢?ok,就算如你所言,第三者既出現都吾係只有破壞既,吾好一竹篙打一船人,你未見過有d情侶係經歷過第三者之後更加好咩?我都明你所講既每段感情都有高低潮,but,if一出現第三者就崩解得甘快既,我相信2個人之間既裂縫都幾大下
基本上講黎講去,大家覺得做第三者係錯既,都係覺得道德上係吾啱既,認為係拆散人地,令到自己吾開心;對於我黎講,上面有講過,愛情係自私既( forever),你要顧人地既感受,ok,到頭來受苦既係自己,我無甘偉大,我吾係聖人,我只係一個普通人,我會為我鍾意既人fight到底,搵人簡單d答下我,點解站係第三者既立場,我雖要放棄自己去成全人地甘偉大?做戲呀?
作者: gundamman678    時間: 2005-7-15 10:09 PM

你始終都看不到(或不承認)第三者的介入所帶來的破壞......ok,我地唔係要說服你,橫掂大家各有各觀點!

只可以說,第三者出現不太會造成破壞的情況,就只有他們情侶兩人根本就相處得很不開心。除此之外,其他情況,第三者所造的都一定會破壞別人的關係,只差程度上的大小而己。

相信就算女方有老公有子女,有個幸逼家庭,但只要閣下喜歡,你都會叉隻腳埋去搶人地老婆吧?

這就是現時的人的愛情觀嗎? 我相信,並不是!

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-15 at 10:11 PM ]
作者: dg666    時間: 2005-7-15 11:24 PM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 22:09:
你始終都看不到(或不承認)第三者的介...
因為他們的看法是"愛情根本是自私".為了到得愛情,他們唔會講咩理知,道德.
我也唔贊成第3者,可能我太單純,愛就是愛,愛不應出於自私的.
我實在接受唔到"愛情的出發點是自私",那已不是愛.
作者: gundamman678    時間: 2005-7-15 11:31 PM

Originally posted by dg666 at 2005-7-15 11:24 PM:

因為他們的看法是"愛情根本...
認同!! 我既諗法都係相近!

我都覺得愛情之中有這樣的爭奪、不顧一切傷害去"爭取" 回來,己不是愛情的真意......

我覺得認為愛情理應不顧一切去爭奪回來的人,我建議他們看看"誘心人"這套電影,看完後你們自然會明白一切。
作者: 藍    時間: 2005-7-16 12:45 AM

Originally posted by gundamman678 at 2005-7-15 10:09 PM:
你始終都看不到(或不承認)第三者的介...
的確呀,每個人觀點都吾同,我承認第三者會破壞一段人地既感情(如果我之前講過吾同既野,係我錯拉,大家原諒我呢點),不過topic既然係討論第三者有無錯,吾係討論第三者有無破壞一段感情,係我既立場,我只係覺得,我吾會為左一d世俗既道德觀念,去放棄自己既幸福,我記得都曾經講過,作為一個第三者,好睇個人既立場,如果只係抱住爭野玩既態度,我都好反感,但係我只係去爭取自己既愛情,或者對你地黎講,我呢種人好自私,甚至人渣,卑鄙,不過我選擇左得到我既愛情,而你度就選擇左世俗眼光中既道德觀念同埋失去自己心愛既人,或者換個講法,對你地黎講,愛情係存在係思想裏面既,至高無上,令到你地可以好純潔甘講愛情只係要愛而吾一定要得到,我吾係,我比較實際,除非我所愛既人愛既吾係我,或者我會一個人自己愛落去,但係既然佢愛既係我,我會盡全力同佢係埋一齊,呢個我係對自己同對佢既回應;2條路,或者真係永遠都無交叉點!
講左甘多拉,呢個topic裏面,要表達既我都表達哂,以後請自位自便拉,係呢個topic,我吾會再作任何發表架拉,以上甘多個topic裏面既,已經係我既心聲^^

[ Last edited by 藍 on 2005-7-16 at 12:48 AM ]
作者: gundamman678    時間: 2005-7-16 02:18 AM

人只要自己經歷過,怎麼也會一清二楚。
作者: hkcitywong    時間: 2005-7-16 10:58 AM

我覺得這個topic唔錯

點解真係要想到第三者是十惡不赦? 點解要將第三者的行徑當做”破壞人家感情”? 如果話正當競爭都不對的話,咁即係話如果3個人都未開始的話,我都要退出?因為怕其他人受傷害!? 
作者: dg666    時間: 2005-7-16 12:36 PM

[quote]Originally posted by hkcitywong at 2005-7-16 10:58:
我覺得這個topic唔錯

當然各人有各人的選擇.
從沒覺得係"十惡不赦",只是你自己話.
至於"破壞人家感情",如果他們好好地,你介入,不是破壞,那句咩?
都話明別人好地地,感情好好.你咪只係為自己,自私,當然沒人會真心認自己自私.
就算認,都唔會內疚,不然他都唔會做.

"正當競爭"?現在做生意嗎?
"3個人都未開始的話,我都要退出?"若他們未開始,那你當然唔算第3者.

你的見解,若他們結了婚,你都可以話唔通他們結了婚,但她唔開心,我是去給她更好的幸福,唔通要她和一個已唔愛的人一起.只係因為已結婚?你講咩都得.因為你只為自己.

[ Last edited by dg666 on 2005-7-16 at 12:38 PM ]
作者: fatfatdragon    時間: 2005-7-16 01:12 PM

Originally posted by dg666 at 2005-7-16 12:36 PM:
[quote]Originally posted by hkci...
..........
你講咩都得.因為你只為自己
Totally agree. 其實大家在討論呢個topic都喺重複自己的想法. 最關鍵喺 第三者如果自己覺得自己喺啱, 就會搵到自私的理由去正確化自己的行為, 而避開關鍵問題 - 入侵(如果覺得太sharp, 可以講進入)一個兩人關係之中, 另到原本的兩人關係出現變化.

第三者合理化就好似...
一個人走入人地屋企講:"你冇關門我自己行自己嘅路入嚟, 又冇迫你開門, 又冇整爛你度門, 又冇整爛你屋企d嘢, 有我企一企, 人氣都多d; 我訓你張牀都喺想整暖佢, 你又冇响牀邊寫唔準其他人訓, 你應該要多謝我,...... "

唔喺想"寸"邊個, 只喺覺得如果要偏執於一面, 一定可以搵到理由.

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-16 at 01:14 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0