標題: 現今的樂壇................. [打印本頁]

作者: zzzza1234    時間: 2005-7-26 08:39 AM     標題: 現今的樂壇.................

e家既樂壇真係有d不知所謂,好多新歌手都係魚腩,我真係冇眼睇,冇耳聽

回想以前既黃金時期,成個樂壇都百花盛放,特別係有k歌之王果年,果年既頒獎禮最好睇,邊似得e家li d咁悶

好彩e家eason重出江湖,眨下眼佢既歌已經充斥係我既曲目到,仲有方力申,鄧麗欣等新秀出場,華仔e d中流砥柱.不過果d魚腩歌手真係.......唉,費事講..........
作者: nardo5538    時間: 2005-7-26 09:58 AM

,鄧麗欣???
佢唱歌走音ga wow
作者: oleleo    時間: 2005-7-26 10:45 AM

唔係丫...我覺得今年D新人幾好呀...such as 側田、王菀芝、衞蘭
作者: 寧靜    時間: 2005-7-26 10:51 AM

趙學宜出返黎都唔錯
作者: rayrayip    時間: 2005-7-26 11:16 AM

而家真係無乜廣東新歌好聽
只好聽d舊歌或者國語歌
作者: slwong3    時間: 2005-7-26 11:19 AM

in my opinion.....

in 80s and 90s....the people learned how to sing and they became good at it before they actually became a professional singer....

nowadays....people just got famous because of how they look....they became famous and then started to learn how to sing....
作者: 959697    時間: 2005-7-26 12:49 PM

咁都無計
起碼有佢地自己嫁長處呀..~靚~
作者: ╭宗╯    時間: 2005-7-26 12:56 PM

香港係靠樣搵食 睇樣唔睇唱功 咁就白白浪費1個人才
作者: dnf002000    時間: 2005-7-26 01:05 PM

『囂神』?未夠班。太囂,目中無人,自大狂,民以,唱LIVE成日走音兼甩咀。

方力申系八婆一個,冇資格做歌星。
作者: single    時間: 2005-7-26 01:12 PM

我都認為今年既新人唔錯!男同女既都好唱得!
作者: rsonicway    時間: 2005-7-26 01:53 PM

其實一日最衰係隻禽獸成...
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-7-26 02:01 PM

今年都ok~

上2年果d~唉~
大家記唔記得"蕭正楠"呀~?
仲有好多攞過獎的都唔見晒lu~
方力申~講真對佢冇咩希望啦~
佢仲話想攞最愛歡迎男歌手喎~

佢攞果刻~就係限分唔聽香港音樂之時!
作者: samcheungsam    時間: 2005-7-26 02:25 PM

今年既新人真係算得ga 啦wo
作者: kwantseung    時間: 2005-7-26 02:50 PM

英皇d歌手!?
我呸~
作者: loklovexxx    時間: 2005-7-26 03:02 PM

Originally posted by oleleo at 2005-7-26 10:45 AM:
唔係丫...我覺得今年D新人幾好呀...such as 側田、王菀芝、衞蘭
側田 唔係新人黎架  佢根本唔鍾意唱歌 佢都唔會入歌壇
佢係雷頌德o既徒弟  佢係學做幕後  
不過佢無意之下唱左隻歌  之後再經佢師父手 所以先會出左黎
作者: neverbe    時間: 2005-7-26 03:03 PM

上2年果d~唉~
大家記唔記得"蕭正楠"呀~?
仲有好多攞過獎的都唔見晒lu~
方力申~講真對佢冇咩希望啦~
佢仲話想攞最愛歡迎男歌手喎~

佢攞果刻~就係限分唔聽香港音樂之時!
蕭正楠個屆我記得真係ok虛陷下,不過有好多人都唔知去曬邊……
要計新人ge話,自阿Jade之後,最似樣ge得Janice……我覺得
其實shine都ok,佢o的歌好pure,不過唔知幾時開始無端端消失左
作者: dayomav    時間: 2005-7-26 04:20 PM

其實我覺得今年最掂既新人都係janice囉...
佢之前幫開黎明做和音ga...

其實我都覺得shine幾好 @@"...d歌超正,,特別係第一隻碟果d
作者: fefai1989    時間: 2005-7-26 04:31 PM

Originally posted by oleleo at 2005-7-26 10:45 AM:
王苑之真係幾好@@唱歌又好聽,又識彈琴,又識作曲
作者: gundamman678    時間: 2005-7-26 04:40 PM

d唱片公司.......我真係唔知佢地點做生意! 一時狂推得個樣但唔唱得既新人,一時又齊齊爭住推d實力派出來。呢幾個月d新人真係多到數唔晒! 我覺得咁樣左好多真係有潛質既新人! 好似側田同衛蘭呢d,如果上年出既話,薜凱琪仲有地方企? 但今年勁多新人,所以佢地既受注意程度減低左好多。
作者: yyy    時間: 2005-7-26 04:44 PM

e家既樂壇真係有d不知所謂
作者: dotcom    時間: 2005-7-26 09:44 PM

唱片公司系靠SHOW同埋FUNCTION賺錢
作者: liverpool-tam    時間: 2005-7-27 01:56 AM

周麗淇真係嚇死人!!!
作者: ☆ FIGO☆    時間: 2005-7-27 02:07 AM

香港人何以如此妄自菲薄?
香港歌手不分男女各個是歌藝精湛
無論是LIVE功力或是舞蹈實力都是舉世公認
更難能可貴的是男的帥女的美,世界名模都自慚形穢
香港音樂創作人更是全亞洲華人的驕傲,據說亞瑟小子聽了都自嘆不如
最後說到香港的觀眾更是羨煞旁人,古有云:「什麼樣的聽眾就有什麼樣的歌手。」
作者: icefire    時間: 2005-7-27 02:29 AM

香港d作曲作詞越來越唔掂. 歌曲風格越來越窄, 歌詞更加不知所謂.
作者: 唔講得笑    時間: 2005-7-27 03:06 AM

《本人覺得》
我覺得Janice都唱得唔錯呀~~
而方力申唱Live比較差

蕭正楠~~冇人講起佢,我都唔記得有依個人 ~_~
作者: 奶仔    時間: 2005-7-27 04:09 AM

王苑之,側田唱得唔錯

方力申D SONGS OK LA
作者: zzzza1234    時間: 2005-7-27 06:29 AM

係喎.........仲有基仔
作者: csstudent2003    時間: 2005-7-27 08:44 AM

現在只是有歌壇 , 而沒有樂壇 , 你看現在頒獎禮上得最受歡迎的歌手獎是那些人??全是當紅的藝人 , 歌星走去拍電視劇 , 電影 , 演員卻走來唱歌……
作者: ☆ FIGO☆    時間: 2005-8-1 11:44 PM

香港音樂界可說是人才濟濟,無論老將、新人各個一身好功夫,會說、會唱、會演、會跳,外型更是沒話說
根據可靠小道消息透露,明年葛萊美獎將會把廣東歌曲列為其中之一音樂類型
廣東專輯將可報名各種獎項,據傳其他歐洲音樂獎項也將跟進此一做法
聽說,亞瑟小子、艾莉西亞凱斯、諾拉瓊斯等人都相當憂心香港歌手的參與將會使他們與獎項無緣
最令人興奮的消息是,據傳『老鼠愛大米』這首轟動全球的中文歌曲將會在葛萊美頒獎典禮現場
由108名來自世界各國的頂尖歌手一起合唱(其中包括男高音多明哥以及貓王、雷‧查爾斯等人)
之前有人批評老鼠愛大米簡直是可笑的兒歌,雖然我不知道是誰說的,但是我敢肯定說這話的人絕對是音痴
這首連老外聽了都豎起大拇指讚不絕口(霑叔都醒過來拍手叫好)的『老鼠愛大米』,居然敢說是兒歌,真該抓去槍斃了
由此可見『老鼠愛大米』絕對是連貝多芬都自嘆不如的絕世經典歌曲,華人的驕傲
華人音樂世界裡面又以香港為最高殿堂,『音樂的聖地』稱號享譽國際
讓我們為香港音樂、廣東歌曲致上最高的敬意....................香港加油!香港第一!香港萬歲!

[ Last edited by ☆ FIGO☆ on 2005-8-1 at 11:47 PM ]
作者: neverbe    時間: 2005-8-2 12:49 AM

Originally posted by ☆ FIGO☆ at 2005-8-1 11:44 PM:
香港音樂界可說是人才濟濟,無論老將...
figo兄你好似誇左多少wor@@"
作者: joeyuenasap25    時間: 2005-8-2 01:03 AM

老鼠愛大米好似唔係廣東歌喎!哪何來香港第一呢?
不過,段嘢真係幾好笑!
但係,呢排真係有乜好歌呢各位?
作者: neverbe    時間: 2005-8-2 01:26 AM

Originally posted by joeyuenasap25 at 2005-8-2 01:03 AM:
不過,段嘢真係幾好笑!
<無賴>,我ok喜歡e首歌,幾唔錯
作者: 火柴人人    時間: 2005-8-2 11:43 AM

SOLER唔錯喎
昨日係漫畫節睇佢地
佢地唱live好有氣氛
用一支木結吉都搞左好多即慶野出黎
又識作曲
作者: ☆ FIGO☆    時間: 2005-8-2 12:42 PM

Originally posted by joeyuenasap25 at 2005-8-2 01:03 AM:
不過,段嘢真係幾好笑!
"據傳『老鼠愛大米』這首轟動全球的中文歌曲"

我有註明這是"中文歌曲"
香港樂壇乃是世界音樂的搖籃
聽說貓王、約翰藍儂等已故歌手生前最崇拜的就是香港音樂人
TIME時代雜誌:「如果沒有香港音樂人,世界上根本就不算真正有音樂。」
尤其是現在的香港樂壇更是到達了一種前所未有的高水準境界
無論是搖滾、嘻哈、饒舌、R&B、鄉村、爵士等等所有音樂類型
香港一直都是引領著世界的潮流,說到這裡,請所有人起立為香港音樂人掌聲鼓勵
作者: joeyuenasap25    時間: 2005-8-3 11:39 PM     標題: 唔好意思

我都係想問:
"中文歌曲"好似唔單止係"廣東歌"?
即係未必一定係指"香港或廣東"?
不過,我承認現時"香港樂壇已經到達一種前所未有的高水準境界",
好多好多音樂人已經到達或即將到達顛峰(或無飯開要轉行)地步,
大家睇睇唱片(正版)銷量就可以略窺一二!
或者睇睇本地娛樂新聞的內容就知,
唔係邊個去沙灘曬太陽就係去滑水,駛乜做!
依家唱片公司連精選碟都唔出,因為連穀種都已剩無幾!
作者: MaxFigo    時間: 2005-8-4 12:17 AM

Originally posted by ☆ FIGO☆ at 2005-8-2 12:42 PM:

"據傳『老鼠愛大米』這首轟...
夠了....你彈還彈
唔好侮辱約翰連儂等其他外國歌手....

況且我一d都唔覺得你所講ge野好好笑
作者: MaxFigo    時間: 2005-8-4 12:18 AM

Originally posted by ☆ FIGO☆ at 2005-7-27 02:07 AM:
古有云:「什麼樣的聽眾就有什麼樣的歌手。」
雖然唔係好鐘意你講野ge方法
但幾同意你講e一句
作者: mnm    時間: 2005-8-4 03:27 AM

周麗淇=嚇死人!
作者: 劉伯    時間: 2005-8-6 03:24 PM

今年算係咁
D新人總算OK
好過X皇O個堆廢物
作者: 艾奧羅斯    時間: 2005-8-7 02:25 AM

張學友之後都冇買過CD了
作者: michael86    時間: 2005-8-7 03:23 AM

唔知點解而家見到呢d topic我就諗起幾個阿伯o係度傾計o個個ICAC廣告...
作者: MaxFigo    時間: 2005-8-7 04:22 AM

Originally posted by michael86 at 2005-8-7 03:23 AM:
唔知點解而家見到呢d topic我就諗起幾個阿伯o係度傾計o個個ICAC廣告...
咩都係以前好??

咸水樓、駛黑錢、奸商污吏全部返哂黎
到時你地連粥水都無得你食呀!
仲係度飲茶....?

係咩咁 ??
作者: andy1225    時間: 2005-8-7 08:47 AM

Originally posted by ☆ FIGO☆ at 2005-8-1 11:44 PM:
香港音樂界可說是人才濟濟,無論老將...
..... Are you kidding or do you have delusion??
作者: b286888    時間: 2005-8-7 08:25 PM

Originally posted by zzzza1234 at 2005-7-26 08:39 AM:
e家既樂壇真係有d不知所謂,好多新歌手...
..........
鄧麗欣都話好/?方力新都話好??冇野講
作者: kok003    時間: 2005-8-7 08:47 PM

我聽過最難聽的歌手都算係吳卓羲..................
作者: pk2000    時間: 2005-8-10 12:23 PM

Originally posted by fefai1989 at 2005-7-26 04:31 PM:

王苑之真係幾好@@唱歌又好聽,又識彈琴,又識作曲
王苑之都叫識 唱歌好聽  -------------歌到好似吾夠氣又鈿聲

識彈琴,又識作曲  -------------------就更不知所謂 la  d作曲咁普通 係識彈琴既都識la!!!
作者: Miz    時間: 2005-8-10 02:04 PM

Originally posted by pk2000 at 2005-8-10 12:23 PM:

王苑之都叫識 唱歌好聽  -------------歌到好似吾夠氣又鈿聲

識彈琴,又識作曲  -------------------就更不知所謂 la  d作曲咁普通 係識彈琴既都識la!!!
雖然我只聽過佢唱歌一次 , 就係in幾日前勁歌 ,  
我覺得..唱得麻麻 (不過話晒只聽過一次..so唔敢多講)

識彈琴,又識作曲  ,  ................
呢句令我諗起 周國賢 ,
我並唔係要評佢唱得差
而係覺得佢唱歌把聲唔好聽
(個人feel啦呢d)
作者: littlepig    時間: 2005-8-11 11:52 PM

題目講緊樂壇,突然變左講新人......不過我都唔知點為之新人,總之有好聽的就聽,唔理邊位唱。

不過講真依家真係少左好多好歌聽,迫住搵翻d舊歌同埋發掘一下d英文歌同國語歌聽聽,擴闊左自己聽歌的領域。以前冇乜聽鄭中基,最近因為無賴,搵佢既舊歌聽,願來有首"我代你哭"都唱得不錯,其實佢本身唱功都唔差,若非之前緋聞多多影響歌唱事業,我諗佢唔駛扮小丑都會紅。無意中搵到d舊歌,80年代露雲娜既荳芽夢,林姍姍既也許當時我們年紀小、戀愛預告,都聽得過架....舊到未聽過就當新歌聽囉。

聽歌但求自己過癮,駛乜咁介懷邊個拎唔拎到獎呢

[ Last edited by littlepig on 2005-8-11 at 02:54 PM ]
作者: gaye    時間: 2005-8-14 03:16 PM

Originally posted by icefire at 2005-7-27 02:29 AM:
香港d作曲作詞越來越唔掂. 歌曲風格越來越窄, 歌詞更加不知所謂.
認同 , 很多歌聽完都想不到想表達什麼
歌詞但求押韻易上口 , 句子沒有連接關係
有些歌星唱廣東歌更加中文字都唔識

[ Last edited by gaye on 2005-8-14 at 03:18 PM ]
作者: neverbe    時間: 2005-8-14 05:49 PM

Originally posted by gaye at 2005-8-14 03:16 PM:

認同 , 很多歌聽完都想不到想表達...
香港歌ge歌詞幾乎全都係表達愛情,仲有永遠都係「直述」,搞到一酒n瓶,如果首歌唔係十分好聽,又或者填詞個個比較勁,聽幾次就會覺得悶。
好似方力申自ge導自戀咁(個人觀感)

就歌詞而言,香港詞人應該尋求其他主題,例如陳奕迅ge Shall We Talk,就係一個成功ge好例子
順帶一提,林夕填詞愈來愈濫,質素亦有下滑跡象
作者: ASPP    時間: 2005-8-14 11:59 PM

Originally posted by 奶仔 at 2005-7-27 04:09 AM:
王苑之,側田唱得唔錯

方力申D SONGS OK LA
係方力申gei歌
唔係方力申唱gei歌
作者: yfmagic    時間: 2005-8-15 02:57 AM

其實今年d新人幾好丫~
男:側田,葉宇澄
女:王苑之,janice,謝安琪
作者: queenie999    時間: 2005-8-17 12:33 PM

唉! 現今的樂壇............ 晒汽啦 ! 就算幾好都無用啦! 咪一樣download唔買碟 !!
依家香港重有幾多人曾買CD呀! 香港都無晒買碟既文化啦 !!
作者: anttiniemi2000    時間: 2005-10-17 10:31 PM

no matter how good they are, still have a quite large gap between foreign singers...
作者: SEEK    時間: 2005-10-21 01:38 AM

最愛Janice,好有個人風格,呢D"並"唔係個個都唱到!
作者: SCM    時間: 2005-10-24 03:57 PM

e+好左la 有應昌右,衛蕳,芯琪,側田,王苑之等等都唔錯
作者: chito    時間: 2005-10-24 09:17 PM

其實我覺得主要係樂迷問題, d歌手, 公司都係睇市場
有d垃圾歌手有死忠歌迷......所以佢地冇必要做到最好

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0