標題: 江湖百曉生特區(九哥親自解答) [打印本頁]

作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 12:59 PM     標題: 江湖百曉生特區(九哥親自解答)

江湖百曉生特區, 九哥(即本人)親自解答, 如各位版友有任何疑難雜症, 即管提出(借錢免問), 本人當以豐富的人生經驗, 替各位解難分憂!!!:cool:
作者: d228216    時間: 2005-8-1 01:18 PM

Good idea!

注意: 有野歡迎問, 但唔好問 "老母", 亦唔可以 "爆粗".

比人問侯, 交版主處理, 不得私片, 不得用返掔理由, 以X還X.
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 01:22 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-1 13:18:
Good idea!

注意: 有野歡迎問, 但唔好問 "老母", 亦唔可以 "爆粗".

比人問侯, 交版主處理, 不得私片, 不得用返掔理由, 以X還X.
Agree, 亦請不要故意刁難, 本人定當盡力解答, 知無不言......
作者: sohozhk    時間: 2005-8-1 01:31 PM     標題: 咁猛......

我經常由一個江湖走去另一個江湖,都未聽過你個名播......

我問1:如何逃避債主?
   我問2:如何逃避催婚、逼婚?

小弟依家就有麻煩,望九阿哥解難分憂,指條生路行下!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 01:40 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 13:31:
我經常由一個江湖走去另一個江湖,都...
問1:如何逃避債主?
那要視乎你的債主是什麼人?
問2:如何逃避催婚、逼婚?
和她(他)分手!!!

[ Last edited by 亨九利 on 2005-8-1 at 01:41 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-8-1 01:43 PM

Very easy, 唔使九哥出面
我問1:如何逃避債主?---- 還債....出得棃行, 預咗要還
我問2:如何逃避催婚、逼婚? ----- 即刻同佢結婚
作者: sohozhk    時間: 2005-8-1 01:48 PM

我答1:債主就是我女人
我答2:我就是唔想結婚,又唔想分手,有乜藉口、方法,可以拖得一陣...得一陣...
老哥,好攞命姐!
作者: abcde1918    時間: 2005-8-1 01:49 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-1 01:40 PM:

問1:如何逃避債主?
[color=Purpl...
唔識答
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-1 01:51 PM

九哥我又問

問: 點樣可以好似你咁, 咁好文才, 隨意輕書(輸?)萬言字 ?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 01:53 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 13:48:
我答2:我就是唔想結婚,又唔想分手,有乜藉口、方法,可以拖得一陣...得一陣...
老哥,好攞命姐!
那你欠她的是錢債或是感情債?
對她說: 男人以事業為重, 沒有事業基礎, 不會有好婚姻!!!
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-1 01:56 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 01:48 PM:
老哥,好攞命姐!
你同佢講要搵錢還比佢所以冇時間考慮結婚, 然後時常出去搵錢.....欠債一定要還錢. 還完錢講要有事業同積蓄 (因為還完錢冇錢結婚)... never ending...
作者: abcde1918    時間: 2005-8-1 01:57 PM

那你欠她的是錢債或是感情債?
對她說: 男人以事業為重, 沒有事業基礎, 不會有好婚姻!!
!

作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 01:57 PM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-1 13:51:
九哥我又問

問: 點樣可以好似你咁, 咁好文才, 隨意輕書(輸?)萬言字 ?
無得學, 從天而來!!!
作者: research2005010    時間: 2005-8-1 02:38 PM

新問題
打飛機太多, 如何減少呢?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 02:41 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-1 14:38:
新問題
打飛機太多, 如何減少呢?
找一個女朋友或召妓
作者: research2005010    時間: 2005-8-1 02:44 PM

女朋友搵唔到, 召妓驚有性病? 點算呢?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 02:49 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-1 14:44:
女朋友搵唔到, 召妓驚有性病? 點算呢?
那唯有最後一招.................................................自宮!!!
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-1 02:54 PM

其實如果太多 是無法挽回的, 可能無力, 無力再 ......

自宮 = 葵花寶典 ~~~
作者: research2005010    時間: 2005-8-1 02:56 PM

唔該, 另外新問題,

上網上得耐會頭暈, 同打得飛機多會唔會有關?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 03:16 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-1 14:56:
唔該, 另外新問題,

上網上得耐會頭暈, 同打得飛機多會唔會有關?
以醫學角度, 打飛機如不過量, 不會對身體做成損害; 而上網上得耐會頭暈可能因長時間聚焦在營光幕, 導致眼睛疲累頭暈, 與打飛機多寡無關係......
作者: research2005010    時間: 2005-8-1 04:23 PM

謝謝, 等我少d上網先, 仲以為自己腎虧到成日頭暈暈tim

新問題:

如何分別對方是否講緊大話?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 06:37 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-1 16:23:
新問題:
如何分別對方是否講緊大話?
看看說話者的神態是否閃縮, 反覆追問, 並細想有關細節是否合情合理
作者: research2005010    時間: 2005-8-1 07:49 PM

咁如何於反覆追問的時間避免對方起疑我懷疑佢講大話呢?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 07:54 PM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-1 19:49:
咁如何於反覆追問的時間避免對方起疑我懷疑佢講大話呢?
扮成一副很誠懇和很蠢的樣子, 讓對方真的以為你是不解而多番追問!!!
作者: bbqbbq83    時間: 2005-8-1 08:12 PM

問題一:近排見到有個傻仔,想打七佢
問題二::近排又有個傻仔同我發生罵戰,又想打七佢
請回答,阿(九)哥
作者: 魔術師    時間: 2005-8-1 08:18 PM

1.如何可以更心狠手辣 係商場上只有心狠手辣只可以立足 但自問我未到屋企人高深如何可再高

2.本人頭痛半年有多(天天如是),次次都係食止痛藥,未知有其他方法可以止痛(醫生都係俾止痛藥我),本人對眼更有時無啦啦模糊上黎達10秒...未知所謂何事?(本人唔想屋企人擔心驚睇左醫生俾佢地知)
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 09:11 PM

Originally posted by bbqbbq83 at 2005-8-1 20:12:
請回答,阿(九)哥
這條不是問題, 發問問題也不會, 誰是傻仔?

這條也不是問題, 誰是傻仔? 由此可見!!!
就憑你提出這兩條不是問題的問題可知, 你比你想打的那人還要傻, 我勸你唔好撩人, 小心比人打死!!!

仲有你講粗口(請參考層2), 我會向版主投訴你的言論!!!:cool:
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 09:20 PM

Originally posted by 魔術師 at 2005-8-1 20:18:
1.如何可以更心狠手辣 係商場上只有心...
1.如何可以更心狠手辣, 係商場上只有心狠手辣只可以立足, 但自問我未到屋企人高深, 如何可再高?
心狠手辣是性格使然, 除非是經過重大事故而使你變得心狠手辣, 否則不是一朝一夕所能轉變; 既然你說你的家人是心狠手辣之輩, 何妨向他們取經!!!

2.本人頭痛半年有多(天天如是),次次都係食止痛藥,未知有其他方法可以止痛(醫生都係俾止痛藥我),本人對眼更有時無啦啦模糊上黎達10秒...未知所謂何事?(本人唔想屋企人擔心驚睇左醫生俾佢地知)
不要再光顧私人診所了, 趕快到醫院作詳細檢查吧!!!
作者: olaf    時間: 2005-8-1 09:58 PM

享兄,恭喜你

希望「江湖百曉生特區」言論滔滔

送上花籃一個

圖片附件: 花籃 0.jpg (2005-8-1 09:58 PM, 157.9 KB) / 下載次數 43
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=487158&k=7dcac070fca54b66ae37d8bb3a76228a&t=1714694708&sid=Sh1p6O

作者: sohozhk    時間: 2005-8-1 11:07 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-1 01:53 PM:
[color=Pur...
我答1:欠她的是錢債,真銀!
"還債....出得棃行,預咗要還",但攞乜嚟還,依家連毛都毋條喎......d228216你不如飲少十箱八箱XO,借住D比我江湖救急...一人夾D,大家幫幫忙...幫幫忙......

我答2:"對她說: 男人以事業為重, 沒有事業基礎, 不會有好婚姻!!!"
後生仲或者得,40幾歲人仲用呢招,隨時比人大番轉頭,真係叫你比d事業成績佢睇就大劑......隨時話唔計較ga話,已經入埋直路添.....毋灣轉......

九阿哥,亨sir,見你新開張,原本想到賀旺下個場,依家攪到你,唔好意思,毋辦法ga話,我都是自己想辦法......你話買兇好唔好呢?...吓...

[ Last edited by sohozhk on 2005-8-1 at 11:32 PM ]
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 11:19 PM

Originally posted by olaf at 2005-8-1 21:58:
享兄,恭喜你

希望「江湖百曉生特區」言論滔滔

送上花籃一個
olaf兄, 多謝!!!
作者: d228216    時間: 2005-8-1 11:20 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 11:07 PM:

"還債....出得棃行,預咗要還",但攞乜嚟還,依家連毛都毋條喎......d228216你不如飲少十箱八箱XO,借住D比我江湖救急...一人夾D,大家幫幫忙...幫幫忙......

我答2:"對她說: 男人以事業為重, 沒有事業基礎, 不會有好婚姻!!!"
後生仲或者得,40幾歲人仲用呢招,隨時比人大番轉頭,真係叫你比d事業成績佢睇就大劑......隨時話唔計較ga話,已經入埋直路添.....毋灣轉......
人一世物一世, 個女人今對你, 你重可以点? 都係果句:錢

九阿哥,亨sir,見你新開張,原本想到賀旺下個場,依家攪到你,唔好意思,毋辦法ga話,我都是自己想辦法......你話買兇好唔好呢?...吓

作者: d228216    時間: 2005-8-1 11:22 PM

Originally posted by bbqbbq83 at 2005-8-1 08:12 PM:
請回答,阿(九)哥

警告!

作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 11:32 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 23:07:

&q...
(轉channal做廣東話......) sohozhk哥:
欠佢錢債就易搞啦, 又唔係爭老貴? 你同佢講, 一世人兩公婆邊有計? 第日有景咪還比佢0羅!!!

原來你成40幾歲? 咁你仲想等乜野? 試諗諗, 就算你而家即刻結婚生仔, 到你個仔畢業時, 你都60幾, 唔通你想學何博士到70幾先生仔? 人有我有咪算0羅, 蘇州過後冇艇搭呀!!!

希望幫到你啦!!! 歡迎再發問......
作者: 亨九利    時間: 2005-8-1 11:34 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-1 23:22:

警告!
硬漢哥果然紀律嚴明, 佩服!!!
作者: d228216    時間: 2005-8-1 11:39 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-1 11:32 PM:

(轉channal做廣東話....
support!
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-1 11:45 PM

我又想問九哥,如果得到嚴重急性發錢寒,如何醫治?
作者: d228216    時間: 2005-8-2 12:08 AM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-1 11:45 PM:
冇得醫, 準備身後事!
作者: d228216    時間: 2005-8-2 12:13 AM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-1 11:07 PM:

&q...
脫掉那雙玻璃鞋和華服的偽裝,Cinderella才叫灰姑娘,而非她自以為的高貴公主

似乎暗藏 hey hoi wor
作者: sohozhk    時間: 2005-8-2 12:28 AM     標題: 九阿哥,亨sir,又見你

你真係交寒貨,好行喎......
你的答案2,就係我女人和屋企人的講法.....

d228216,
比你識穿左添,一過午夜12點,法力消失,我又會變番Cinderella 嫁嘞.....
作者: 亨九利    時間: 2005-8-2 01:26 AM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-1 23:45:
應盡快到"邦民"或"UA聯合"睇急症!!!
作者: kaigi    時間: 2005-8-2 02:12 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-1 11:32 PM:

(轉channal做廣東話....
九哥回覆 2 我覺得好岩,而家仲賺到錢生左仔先好好多,到時老左咩工作能力都仲有個仔養返你

而且女人老左 生 bb 危險 d
作者: 亨九利    時間: 2005-8-2 12:54 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-2 00:28:
你真係交寒貨,好行喎......
你的答案2,就係我女人和屋企人的講法.....
最行的做法可能係最好的方法, 我只是想幫人解決問題, 並唔係想天馬行空, 嘩眾取寵!!!

作者: sohozhk    時間: 2005-8-2 08:03 PM     標題: 九阿哥,同你講聲再見

思前想後,都是要著草先掂
今晚就搭夜船...去婆羅乃
青山常在,綠水長流
有緣再見
作者: 亨九利    時間: 2005-8-2 08:13 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-2 20:03:
思前想後,都是要著草先掂
今晚就搭夜船...去婆羅乃
青山常在,綠水長流
有緣再見
咁激? 使唔使呀......點都好啦, 珍重!!!
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-2 09:13 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-2 01:26 AM:

應盡快到"邦民"或"UA聯合"睇急症!!!
百曉生先生:

多謝你的意見,我睇完波紋的廣告:“波紋易借易還”之後,決定去會一會傳說中的“波紋女郎”。看見波紋女郎之後簡直暈得一陣陣,迷糊間看見耳孔很大的一位先生給了藥我食,點知真的一劑見效,藥到病除!但又發現了新的問題,藥方上寫住“九出十三歸”,此話何解?
作者: d228216    時間: 2005-8-2 09:20 PM

“九出十三歸”乃大釘, 還有細釘和釘上釘......釘釘無窮, 直到你釘為止。
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-2 09:29 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-2 09:20 PM:
“九出十三歸”乃大釘, 還有細釘和釘上釘......釘釘無窮, 直到你釘為止。
可否更詳細解釋一下,何謂"大釘"、"細釘"和"釘上釘"呢?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-2 09:43 PM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-2 21:13:

百曉生先生:

多謝你的意見...
藥方上寫住“九出十三歸”,此話何解?
因為有病的人需要充分時間休息, 所以奉告病人如09:00出街的話, 到13:00應歸家休息, 所以有"九出十三歸"的字句, 清楚未?
作者: d228216    時間: 2005-8-2 10:32 PM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-2 09:29 PM:

可否更詳細解釋一下,何謂"大釘"、"細釘"和"釘上釘"呢?
借錢比息叫大釘, 要比手續費為細釘, 遲咗罸息叫釘上釘......如果銀行就敢計.....坡文喎.....梗係唔係敢計....總知借咗.你就变咗波蘿釘
作者: 老鬼X    時間: 2005-8-3 12:18 AM

Originally posted by kaigi at 19xx-6-30 02:12:

九哥回覆 2 我覺得好岩,而家仲賺到錢生左仔先好好多,到時老左咩工作能力都仲有個仔養返你

而且女人老左 生 bb 危險 d
唔好玩啦!
諗住老來從子呀!
我地後生個(炸)
應該係諗
早o的生 早o的脫苦海
退休(炭)世界先至係家嘛
唔係話會生個仵?仔
而係難搵食
可能佢自己都攪唔(店)
點養你呀????
作者: kaigi    時間: 2005-8-3 04:21 AM

Originally posted by 老鬼X at 2005-8-3 12:18 AM:

唔好玩啦!
諗住老來從子呀!
我...
早結婚都應該呀,唔通你要一個女人等你?
你是愛她好應該比個名份佢
女人好驚老左冇人要
她會諗如果你係真係愛佢就會和她結婚
你不愛她所以不和她結婚
女人好多心

結婚有人情收
婚後你都可繼續而家的生活
作者: 亨九利    時間: 2005-8-3 12:19 PM

點解變左討論區?
作者: d228216    時間: 2005-8-3 01:39 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-3 12:19 PM:
點解變左討論區?
因為九哥個朶响呀嗎, d人咪 '卓' 住發言囉! 係好事棃!
作者: will213    時間: 2005-8-3 02:18 PM

如何迫老闆加我20%薪酬呢??
作者: will213    時間: 2005-8-3 02:19 PM

唔記得恭喜亨兄開張大吉...

恭喜恭喜!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-3 02:50 PM

Originally posted by will213 at 2005-8-3 14:19:
唔記得恭喜亨兄開張大吉...

恭喜恭喜!!!
多謝!!! will兄大駕光臨, 有失遠迎, 萬望恕罪!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-3 02:56 PM

Originally posted by will213 at 2005-8-3 14:18:
如何迫老闆加我20%薪酬呢??
可以有正道及歪道兩種辦法;
正道: 努力工作, 做到出類拔萃, 以實力迫您的老闆加薪酬!!!
歪道: 努力尋找您老闆或公司的痛腳, 威脅您老闆加您薪酬!!!

作者: will213    時間: 2005-8-3 03:07 PM

亨兄,

小弟多數在好文區/動畫區中出沒, 尤以好文區中的金庸出招最多,
現在, 好少人出招, 小弟是否應放棄這話題呢??

作者: invisible    時間: 2005-8-3 03:12 PM

九兄
新張大吉
利事就遲D先

我有一個小小疑難
如果你有一個下屬年資比你高,年齡比你大,而且極愛面子
但佢做事經常犯錯
教佢做但佢又會覺得你好似係佢面前扮野,唔想聽你講,敷衍完你,佢又故態復萌
咁我應該點做好呢?

ps
呢個人絕對唔可以炒!唔可以得罪!總之尊卑比我高!
作者: sohozhk    時間: 2005-8-3 08:23 PM     標題: 九哥,是我呀

今日中午已經到左婆羅乃,我依家係網吧呀!
呢面四季如夏,政府話犯罪率與東南亞國家比較,一直保持最低水平,所發生犯罪案件多為賭博、破屋行竊、傷害及非法移民等,鮮聞重大刑案。當然,因為75%土地為原始熱帶雨林所覆蓋,所以有甚麼發生過也毋人知。

笨小孩兄,
其實九哥和d228216見你係小孩,才毋講清楚,驚嚇親你。
所謂九出十三歸,意思是比如你想借12k,當你辦妥手續簽左名,公司職員會將借款交比你,叫你當面點清楚,你數來數去,發覺少了,只得9k,問點解。公司職員會話條數毋錯,你確係借12k,扣除介紹費、服務費、手續費、回贈、預繳利息之類後,你剩番係9k。咁你會即刻話,我全數退番借款比公司得唔得,公司職員話得,又會幫你辦妥手續等你簽左名,就會同你講,你先頭借左12k,計埋今日利息,打多個折扣比你,依家你欠公司13k,而你還左9k,仲欠公司4k。這就是最簡單的九出十三歸,即出9k比你,你要即刻歸還就13k。

公司職員跟住會好心同你講清楚,你仲欠公司4k,依家有毋得還,如果毋,就每過一日,計一小釘,即除左之前你同意的利息以外,每日另加一息口,比如15%,隔左三日唔還,在計完第三日的小釘之後,再加一大釘,比如30%。上面是一個粗略的計法,但依家時代進步,通常已經係9出18歸,所以每逢你想借10萬,疊馬仔都會勸你借夠20萬。明無?

阿九哥,呢面同台灣原來毋時差嫁,幾時過來行番轉? 爽......呀!依唉...個面有野睇...講住咁多先......:cool:
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-3 09:15 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-3 08:23 PM:
今日中午已經到左婆羅乃,我依家係網...
soho兄:

首先祝你個債主唔會去到婆羅乃搵你!

點解"九出"係借12k會俾9k我,而唔係借10k俾9k我呢?條數點計?”所以每逢你想借10萬,疊馬仔都會勸你借夠20萬。明無?”都係唔明,借20萬咪要還更多?

睇黎我都要去婆羅乃行番轉,我對陳年草鞋都唔知去左邊,真係大鑊大鑊!:cool:
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-3 11:43 PM

d佬,如果您可以的話,
您可唔以幫手加E個區的分數,
因為始終我唔明您地講咩,
又唔可以常日睇到d回答~
thanks ^^
作者: sohozhk    時間: 2005-8-3 11:46 PM     標題: 笨小孩兄

是你叫自己做笨...小孩,都預左你唔明嫁啦,如果唔係,你都唔會叫笨...小孩嫁啦......
依唉...笨小孩積分都有 1105,笨成咁幼稚,都攞到分,比分你ga,都唔高明得去邊......
上本版有好多哥哥仔,一講就明,但唔講就唔知,所以呢度講ga,人地明咪得蘿......
你仲想繼續笨下去咩?咪對住自己張相 banana 蘿......banana, banana......
作者: d228216    時間: 2005-8-3 11:48 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-8-3 11:43 PM:
d佬,如果您可以的話,
您可唔以幫手加E個區的分數,
因為始終我唔明您地講咩,
又唔可以常日睇到d回答~
thanks ^^
叫我嗎??
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-3 11:49 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-3 11:48 PM:

叫我嗎??
可以嘛~
作者: d228216    時間: 2005-8-3 11:54 PM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-8-3 11:49 PM:

可以嘛~
sure la!
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-3 11:54 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-3 11:54 PM:

sure la!
thanks~~
作者: d228216    時間: 2005-8-4 12:02 AM

Upper Finish add point
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 12:16 AM

Originally posted by will213 at 2005-8-3 15:07:
亨兄,

小弟多數在好文區/動畫區中出沒, 尤以好文區中的金庸出招最多,
現在, 好少人出招, 小弟是否應放棄這話題呢??
贈兄四字: 隨遇而安
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 12:27 AM

Originally posted by invisible at 2005-8-3 15:12:
九兄
新張大吉[/color...
我有一個小小疑難
如果你有一個下屬年資比你高,年齡比你大,而且極愛面子
但佢做事經常犯錯
教佢做但佢又會覺得你好似係佢面前扮野,唔想聽你講,敷衍完你,佢又故態復萌
咁我應該點做好呢?

ps
呢個人絕對唔可以炒!唔可以得罪!總之尊卑比我高!
0下......??? 竟然有d咁既上司(你)? 仲請唔請人呀?
言歸正轉, 既然你有d咁既下屬(我估應該係皇親國戚), 只有嘆一聲不幸, 以後惟有當少個伙計, 盡量只交些簡單的工作給他, 而且平日當睇佢唔到, 佢做錯野又唔好話佢, 當佢唔存在, 等佢自己覺得冇癮!!!

作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 12:29 AM

Originally posted by sohozhk at 2005-8-3 20:23:
今日中午已經到左婆羅乃,我依家係網...
著草都咁風騷?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 12:33 AM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-3 21:15:

soho兄:

首先祝你個債主唔會...
他鄉遇故知, 祝你兩兄弟在婆羅乃打起枝旗, 夠響夠獎!!!
作者: will213    時間: 2005-8-4 10:42 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-4 12:33 AM:

他鄉遇故知, 祝你兩兄弟在婆羅乃打起枝旗, 夠響夠獎!!!
亨兄早!

我就快有大假, 想陪太太去玩.. (7日左右).. 預算用30K... 有咩好介紹???
作者: invisible    時間: 2005-8-4 10:56 AM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-4 12:27 AM:

0下......??? 竟然有...
似乎呢個方法比較難做到
唔知有無第二個方法令佢覺得無隱呢?
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-4 11:32 AM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 10:56 AM:

似乎呢個方法比較難做到
煙仔你重搵緊方法 ?

另外一招, 幫他做宣傳, 抬高他的地位, 然後高價買比其他部門...
作者: invisible    時間: 2005-8-4 12:22 PM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-4 11:32 AM:

煙仔你重搵緊方法 ?

另外一招, 幫他做宣傳, 抬高他的地位, 然後高價買比其他部門...
嘻嘻
我間公司得一個部門
都一個老細睇哂
咁點做好
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-4 12:29 PM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 12:22 PM:

嘻嘻
我間公司得一個部門
都一個老細睇哂
咁點做好
[1] 賣比老細, 等佢試下味道.

[2] 再出一招, 以退為進, 比佢做名義上最大(接鑊), 實權在你手....

如果再唔得就用 美男計 ~~~~~
作者: invisible    時間: 2005-8-4 12:36 PM

佢係老細派落黎
無理由俾番老細

[2] 再出一招, 以退為進, 比佢做名義上最大(接鑊), 實權在你手....
呢招咪就係傳說中的絕招
但係以我既能力恐怕有心無力

如果再唔得就用 美男計 ~~~~~
我不美.......
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-4 12:43 PM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 12:36 PM:
佢係老...
左唔得, 右唔得. 肥仔最後秘技 ~~~~

忍 + 莫生氣
作者: abcde1918    時間: 2005-8-4 03:05 PM

Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-4 11:32 AM:

煙仔你重搵緊方法 ?

咩意思
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 06:20 PM

Originally posted by will213 at 2005-8-4 10:42:

亨兄早!

我就快有大假, 想陪太太去玩.. (7日左右).. 預算用30K... 有咩好介紹???
30K可以去好多地方, 我覺得參加北京超級豪華團係唔錯嘅選擇!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 06:40 PM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 10:56:

似乎呢個方法比較難做到
果然係皇親國戚, 當佢冇到都難做到? 咁不如叫佢做你上司, 你改為做佢下屬, 玩大啲!!!
作者: d228216    時間: 2005-8-4 07:20 PM

煙仔兄:

就算一張厠紙, 一条底褲, 都有佢本身既用處既...........
作者: 亨九利    時間: 2005-8-4 08:02 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-4 19:20:
煙仔兄:

就算一張厠紙, 一条底褲, 都有佢本身既用處既...........
不錯, 天生佢(蠢)才必有用!!!
作者: research2005010    時間: 2005-8-4 08:40 PM

如何處理撩事鬥非者的挑釁?
作者: invisible    時間: 2005-8-4 09:31 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-4 07:20 PM:
煙仔兄:

硬漢兄
無錯
一張厠紙,一條底褲係有佢既用處
但係厠紙總不能當tampo
總不能把一條底褲當作外褲著出街的:cool:
作者: d228216    時間: 2005-8-4 11:01 PM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 09:31 PM:

硬漢兄
無錯
一張厠紙,一條底褲係有佢既用處
但係厠紙總不能當tampo
總不能把一條底褲當作外褲著出街的:cool:
我意思係如果佢係一張厠紙, 味放入厠所; 如果佢係一條底褲就放入衣櫃,

so, 佢乞你憎只係 placing 既問題
作者: invisible    時間: 2005-8-4 11:30 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-4 11:01 PM:

我意思係如果佢係一張厠紙, 味放入厠所; 如果佢係一條底褲就放入衣櫃,

so, 佢乞你憎只係 placing 既問題
但佢係都要踏過界
而且無左佢幫手又唔得
呢個問題唔單只係placing
作者: fatfatdragon    時間: 2005-8-4 11:56 PM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 11:30 PM:

但佢係都要踏過界
而且無左佢幫手又唔得
好, 認真少少答先.

我覺得要搵一個理智(唔代表啱)的方法, 你先要知道大家的 position. 或者講大家的地位 (相對於老闆和整間公司而言).
1. 你和他工作上有冇清楚界定.
2. 你們的formal權力(工作定義) 和 informal權力 (人際關係和江湖地位)
3. 你和他的矛盾是否老闆刻意做成, 以方便管理

尤其第2點, 如果唔清唔楚, 你好難可以做d乜.  如果你有足夠本錢, 可以同他攤牌 show hand, 冇嘅就收牌唔到你想去就去.
如果你是上司, 你可以一開始做一件時先開個會 (可大可小規模) 指定大家工作目標和範圍. 然後大家按規則去做. 邊個唔守規則, 就在所有兄弟面前, 有冇老闆在場都唔緊要, 在大家面前用大條道理"醒"他和比壓力他.
如果老闆咁都撐他, 你以後就最好唔出聲, 因為人治已經大於實際考慮. 如果想玩落去, 不如諗下有冇辦法取代他的位置, 而你的位置由另一人頂上.

講真如果進又唔可以退又唔可以, 手段又贏唔到人, 最後不如選擇搵過第2份工. 始終, 做事都喺求財, 唔喺求氣.
作者: 亨九利    時間: 2005-8-5 09:38 AM

Originally posted by research2005010 at 2005-8-4 20:40:
如何處理撩事鬥非者的挑釁?
兵分兩路, 首先作理性的還擊, 繼而尋求有力人仕協助將挑釁者收拾!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-5 09:41 AM

Originally posted by invisible at 2005-8-4 23:30:

但佢係都要踏過界
而且無左佢幫手又唔得
"榮譽顧問"fat仔已經詳細為您解答......
作者: bigfish    時間: 2005-8-5 10:25 AM

有條問題想問好耐, 究竟點解閂晒屋企d 窗都仲會有塵 geh?
另外昆蟲會唔會有排泄物? 點解唔見佢地d 排泄物 geh?
問住咁多先, 百曉生先生多多指教
作者: bigfish    時間: 2005-8-5 10:37 AM

百曉生先生
問多條問題過你, 如果班入面有個學生 (同個 program leader 好熟)成日篤你背, 搞到我o個科o既 result 好差, 但又搵唔到證據, 應該點做?
作者: 亨九利    時間: 2005-8-5 12:03 PM

Originally posted by bigfish at 2005-8-5 10:25:
有條問題想問好耐, 究竟點解閂晒屋企d 窗都仲會有塵 geh?
問住咁多先, 百曉生先生多多指教
究竟點解閂晒屋企d 窗都仲會有塵 geh?
灰塵是附在空氣中, 如開冷氣或抽氣扇等, 都會使塵埃轉到家中; 進一步說, 因為灰塵是附在空氣中, 如一間屋長時間密封, 自然空氣沒有流動, 所以附在空氣中的塵埃會掉到物件上, 使之佈滿四周!!!

昆蟲會有排泄物的, 只是可以小得令肉眼無法看見, 不過蟑螂的排泄物就可以經常發現!!!
作者: 亨九利    時間: 2005-8-5 12:07 PM

Originally posted by bigfish at 2005-8-5 10:37:
百曉生先生
問多條問題過你, 如果班入面有個學生 (同個 program leader 好熟)成日篤你背, 搞到我o個科o既 result 好差, 但又搵唔到證據, 應該點做?
在未有真憑實據之前, 不宜莽下判斷; 你o個科o既 result 好差, 有否檢討是否自己不夠努力使然?
作者: 瑞比    時間: 2005-8-5 04:32 PM

Q:1949年以來,中共領導人均致力建設中國特色的祉會主義
 你同意嗎?試以毛澤東同鄧小平我措施論述

9兄中史咁好,幫下我thx
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-5 05:35 PM

Originally posted by 瑞比 at 2005-8-5 04:32 PM:
Q:1949年以來,中共領導人均致力建設中國特色的祉會主義
 你同意嗎?試以毛澤東同鄧小平我措施論述

9兄中史咁好,幫下我thx
哇!出條咁難o既題目,想考起九兄? 不過我估九兄識答o既!
作者: will213    時間: 2005-8-5 05:39 PM

Originally posted by 笨小孩 at 2005-8-5 05:35 PM:

哇!出條咁難o既題目,想考起九兄? 不過我估九兄識答o既!
亨兄是26fun的才子, 當然無問題啦!

笨兄,伙也不要謙讓, 你假假地亦是龍珠博士
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-5 05:44 PM

Originally posted by will213 at 2005-8-5 05:39 PM:

亨兄是26fun的才子, 當然無問題啦!

笨兄,也不要謙讓, 你假假地亦是龍珠博士
不敢當…不敢當… 點及得上你在金庸界的地方崇高…

[ Last edited by 笨小孩 on 2005-8-5 at 05:48 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0