標題: 【教學 】教你如何消除手機螢幕刮痕[216+] [打印本頁]

作者: adamjacky123    時間: 2005-8-12 01:20 AM     標題: 【教學 】教你如何消除手機螢幕刮痕[216+]

教你如何消除手機螢幕刮痕
大家是否常常會遇到手機螢幕有刮痕而不知如何處理的情況呢?
告訴大家一個好用的秘方....(前幾天在電視上看到的)
把牙膏適量擠在濕抹布上後用力在手機螢幕
刮傷處前後左右來回用力塗勻.....
你將發現.....
手機的螢幕刮痕會因此而消失....很神奇吧...
更神奇的事....
在用乾淨的抹布或衛生紙擦乾淨後..
手機螢幕還會變得更亮哦....
台大化學教授表示:原理為牙膏它只是刷牙的輔助用品,具有磨擦作用(修補作用)和去除菌斑,清潔拋光牙面,因此使用在手機螢幕上面會有同樣的效果。

[ Last edited by d228216 on 2005-8-22 at 01:25 AM ]
作者: kakeidevil    時間: 2005-8-12 01:52 AM

試試先......
作者: kk1234kk    時間: 2005-8-12 02:12 AM

我從前試過
唔多掂
作者: au212001    時間: 2005-8-12 10:35 AM

以前聽過,
但未試過
作者: iforA    時間: 2005-8-20 12:55 PM

thx for share !! i can do it next time !
作者: 金魚佬    時間: 2005-8-21 04:36 AM

這世界,大把個別用途清潔劑啦,牙膏真的有這麼多功效?
我每天洗面盤上的牙膏漬,又不易清去,更無光澤表面。牙膏裡微粒粗〔最多約砂紙中400號〕。會有甚麼拋光功能。就算用1200號砂紙當精磨,下一步才拋光。

刮花的不如用汽車粗蠟,普通的用碧麗珠等蠟水重好啦。
作者: d228216    時間: 2005-8-22 01:19 AM

以前曾近榮都教人用牙膏修補花咗的眼鏡
作者: 金魚佬    時間: 2005-8-23 01:31 AM

曾近榮年代?

現在,表面化學處理方法都林林種種啦!好份膠水黏雲石、石屎、階磚,玻璃,都有吾同產品啦!
作者: tbs2    時間: 2005-9-26 02:39 PM

It's for a short term only. It won't last too long.
作者: 阿感    時間: 2005-9-26 11:49 PM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-8-21 04:36 AM:
這世界,大把個別用途清潔劑啦,牙膏...
牙膏含有磨劑,可與物件產生磨擦力
如果你想以牙膏清潔/打磨洗面盤,需要用刷子在洗面盤上磨擦,才可看到效果,當然對頑固污垢未必能產生效果
作者: nkt1000    時間: 2005-9-27 11:37 AM

要試試先!!!
多謝分享
作者: 金魚佬    時間: 2005-10-5 08:45 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-9-26 11:49 PM:

牙膏
含有磨劑,可與物件產生磨擦力
如果你想以牙膏清潔/打磨洗面盤,需要用刷子在洗面盤上磨擦,才可看到效果,當然對頑固污垢未必能產生效果
任誰都知牙膏有去污作用啦!但去污就表示有拋光作用嗎?牙膏既粉沫粗幼度數,你識吾識?
一部手機用到好似廁具咁污穢!有無更誇張譬喻呀!要令表面光滑及有光澤。用蠟水好定用牙膏好呀!都吾駛問啦!
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-5 03:39 PM

嘩!實用得很呀。
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-5 03:41 PM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-10-5 08:45:

任誰都知牙膏有去污作用啦!但去...
台大化學教授喎!我林一定有佢既原因。
作者: 金魚佬    時間: 2005-10-6 12:30 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-10-5 03:41 PM:

台大化學教授喎!我林一定有佢既原因。
台濟乜教授,乜名呀。佢做d咁cheap既研究既!
我做廠好多機多年經驗,對吾同表面,因為硬度吾同,就要用吾同材料。吾同粗幼度數既粉沫啦〔養化鋁粉〕!
好似這主題講既玻璃,眼鏡片既表面光滑度叫aaa,鏡頭用既aaaaa。鑽石我就吾知!
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-6 02:24 AM

Originally posted by 金魚佬 at 2005-10-6 00:30:

台濟乜教授,乜名呀。佢做d咁chea...
你有你既專業。不過你唔通下下叫人地係屋企搵你果D咩咩aa膠咩。創意就係呢D,方便就係呢D啦。唔係做乜會有開心大發現丫。
作者: gergermen    時間: 2005-10-10 04:18 PM

咁咪同修復光盤上嘅劃痕一樣,都係用牙膏,不過要加洗潔精同發泡膠做徑向打磨。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0