標題: 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流 [打印本頁]

作者: d228216    時間: 2005-8-18 10:20 PM     標題: 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

我以前養過10幾隻貓貓, d貓見到我都會自己走理棃, 唉身唉世....(d狗都係)

大家大咩關於貓貓都歡迎留言
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 2&checkid=e3aa5

[ Last edited by 月月鳥 on 2005-8-19 at 11:14 PM ]

圖片附件: sleep01.jpg (2005-8-18 10:20 PM, 43.2 KB) / 下載次數 5
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522632&k=db9e30a3156d7d8087d7e8c65c3d70fa&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: 亨九利    時間: 2005-8-18 11:49 PM

硬漢哥開張, 一定捧場!!! 對貓唔係好熟, 惟有唱隻歌贈下慶;
"......波斯貓, 真真嬌俏, 來為我解去寂寥......"

不過真係有個問題想問下, 貓係唔係冇狗咁有性?
作者: lawlaw0843    時間: 2005-8-19 12:00 AM

我想知點樣可以令佢唔咬我...佢而家見到我隻手就咬...唔知係咪牙癢...佢兩個月大
作者: 笨小孩    時間: 2005-8-19 12:02 AM

估唔到硬漢兄都有溫柔的一面

對於貓,小孩同九兄一樣淨係識波斯貓

[ Last edited by 笨小孩 on 2005-8-19 at 12:04 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-8-19 12:11 AM

Originally posted by lawlaw0843 at 2005-8-19 12:00 AM:
我想知點樣可以令佢唔咬我...佢而家見到我隻手就咬...唔知係咪牙癢...佢兩個月大
未介奶....佢老母呢?

牙癢就要買玩具比佢玩, 一定要硬淨, 唔係吞咗就死得, 買咗之後唔好即刻比佢玩, 先放你怎頭底, 吸吓你d味先, 佢會鍾意你多d....
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-19 12:15 AM

Originally posted by d228216 at 2005-8-19 12:11 AM:

未介奶....佢老母呢?

牙癢就要買玩具比佢玩, 一定要硬淨, 唔係吞咗就死得, 買咗之後唔好即刻比佢玩, 先放你怎頭底, 吸吓你d味先, 佢會鍾意你多d....
夾在格肋底
作者: d228216    時間: 2005-8-19 12:17 AM

Originally posted by 月月鳥 at 2005-8-19 12:15 AM:

夾在格肋底
會昏迷嫁喎隻貓
作者: 446622    時間: 2005-8-19 01:28 AM

其實d貓呢,真係要d多d愛心,佢地係會收到架,
d貓係有佢本性,如果佢咬你亦表示唔鐘意,你唔好再攪啦,
得閒同佢傾下計,佢真係會尊重你多d,d貓唔係傻架,佢有思想,
佢亦知你鐘唔鐘意佢,比多d心 機啦.!!!!!

圖片附件: DSCN0865.JPG (2005-8-19 01:28 AM, 1.3 MB) / 下載次數 23
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522939&k=b78564729a8f93f2db1b2d8fde61bef7&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: cfud    時間: 2005-8-19 01:45 AM

多數係牙癢先咬你隻手...

教貓同教人一樣, 最好由細細個開始教, 如唔准跳上枱, 唔准玩水, 只可以搔貓pad...etc

貓其實都好有性, 睇吓你點教...我其中一隻 (photo 1) 每朝都會叫醒我, 瞓前會"眯" (即 good night)先各自瞓  我以前有一隻 (photo 2) 忡醒, 識開門, 識開冷氣機, 又有性, 忡識呷醋,可惜英年早逝...

硬漢哥, 你D貓而家喺邊呀?

圖片附件: 01.jpg (2005-8-19 01:45 AM, 18.5 KB) / 下載次數 26
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522985&k=19d0b66e028bbb4ea1ef7141e9f31386&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: 02.jpg (2005-8-19 01:45 AM, 23.1 KB) / 下載次數 19
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522986&k=306bd08ee1a5465433d621829091cd28&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: 03.jpg (2005-8-19 01:45 AM, 19.5 KB) / 下載次數 23
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522987&k=c29f682886c177b5839d86c142c667c0&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: 04.jpg (2005-8-19 01:45 AM, 22.9 KB) / 下載次數 17
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=522988&k=c43c5b685ed40e3bcc34b7c756ed381a&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-8-19 10:28 AM

Originally posted by cfud at 2005-8-19 01:45 AM:
多數係牙癢先咬你隻手...

教貓同教...
我間冬枯亭比人柝之前....我同d街坊講唔要....$10隻, 半日就賣曬.....全部係好人家(有錢有時間有細路的人)
作者: miserable    時間: 2005-8-19 12:39 PM

圖片附件: 大 028.jpg (2005-8-19 12:39 PM, 62.8 KB) / 下載次數 35
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=523364&k=8a2f55007f119feaf28573d409f8eda4&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-8-19 12:52 PM

Originally posted by miserable at 2005-8-19 12:39 PM:
隻貓係食緊野 定 等緊比人食??
作者: 月月鳥    時間: 2005-8-19 01:05 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-19 12:17 AM:

會昏迷嫁喎隻貓
咁先吸引到嘛
作者: garycheung    時間: 2005-8-19 01:06 PM

我女朋友好想養貓貓,但我媽媽對動物過敏.
都唔知點算!!(其實我都幾like小動物,養過一隻
狗仔,但最後..........所以e+有d驚養小動物,驚
會失去佢!)
作者: d228216    時間: 2005-8-19 10:14 PM

Originally posted by garycheung at 2005-8-19 01:06 PM:
我女朋友好想養貓貓,但我媽媽對動物過敏.
會失去佢!)
你地同居?
動物過敏.---短毛貓會好好多.
驚會失去佢!---不在乎天長地久
作者: 亨九利    時間: 2005-8-19 10:30 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-18 23:49:
硬漢哥開張, 一定捧場!!! 對貓唔係好...
不過真係有個問題想問下, 貓係唔係冇狗咁有性?
第一個問題都未有回應? 是否在下的問題太過膚淺而不齒回應呢?
作者: d228216    時間: 2005-8-19 11:12 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-19 10:30 PM:

第一個問題都未有回應? 是否在下的問題太過膚淺而不齒回應呢?
sorry ! 睇唔到....

係同記憶力有關, 貓的主觀記憶力只有兩、三個月, so 無論你養佢幾耐, 佢都係當識你兩、三個月.....另貓科是獨居性動物....主人永遠是同伴而已....

狗就唔同, 主觀記憶力可長達10年以上, 另狗是群居的, 佢會當你係家人...小孩則視為己出.
作者: 亨九利    時間: 2005-8-19 11:20 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-19 23:12:

sorry ! 睇唔到....

係同記憶力...
Clean and Clear, Thanks a lot!!!
作者: d228216    時間: 2005-8-19 11:30 PM

我有隻黑貓, 好似依隻....又係成日坐係度....

圖片附件: cattv.jpg (2005-8-19 11:30 PM, 12.8 KB) / 下載次數 29
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=524031&k=fc9355ceb1a41a5aa864d9f85ec7f8bb&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: cfud    時間: 2005-8-20 12:00 AM

...我女朋友好想養貓貓,但我媽媽對動物過敏.
會失去佢!)...

養小動物係好, 但千祈唔好玩幾個月就遺棄佢 (太多例子), 好似我表弟有五隻貓 (同家人住), 佢話過結婚 (幾個月後) 後唔會帶D貓走, 好在佢父母應承話keep, 唔係又多幾隻貓被遺棄 (但同時亦加重佢父母金錢 + 時間負擔)

想問吓各位養D貓通常幾重同幾大隻??
作者: d228216    時間: 2005-8-20 12:03 AM

>>>想問吓各位養D貓通常幾重同幾大隻??

要睇咩猫, 一般陀地, 5-8磅啦, 但只食乾糧會好肥.....
作者: 446622    時間: 2005-8-20 12:52 AM

Originally posted by d228216 at 19/8/05 23:30:
我有隻黑貓, 好似依隻....又係成日坐係度....
我以前都有隻黑貓,不過走左佬囉!!!!

圖片附件: 100_0579.JPG (2005-8-20 12:52 AM, 383.1 KB) / 下載次數 11
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=524255&k=bba08ec319286b0ea4a6be65de0e0bf0&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-8-20 01:05 AM

Originally posted by 446622 at 2005-8-20 12:52 AM:

有傳聞, 黑貓特別怕水....你有冇同佢冲凉??
作者: 446622    時間: 2005-8-20 01:07 AM

Originally posted by d228216 at 20/8/05 00:03:

要睇咩猫, 一般陀地, 5-8磅啦, 但只食乾糧會好肥.....
呢隻貓係我係公園抱佢返去,佢好得意架,又肥仔,有成十磅重架,
好為食,咩都食,就算唔食都黎八卦下.

圖片附件: DSCN0936.JPG (2005-8-20 01:07 AM, 1.3 MB) / 下載次數 18
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=524302&k=bc46f0733d055debc6a93972a904c1b7&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: DSCN0889.JPG (2005-8-20 01:07 AM, 1.3 MB) / 下載次數 16
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=524303&k=ec94a764f3e1686f6c58431ebeb34f56&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-8-20 01:13 AM

Originally posted by 446622 at 2005-8-20 01:07 AM:

呢隻貓係我係公園抱佢返去,佢好得意架,又肥仔,有成十磅重架,
好為食,咩都食,就算唔食都黎八卦下.
個樣睇黎應該係一隻八婆貓, 咩都理果隻
作者: 劉伯    時間: 2005-8-20 01:13 AM

我有三隻......全女
作者: 446622    時間: 2005-8-20 01:16 AM

Originally posted by d228216 at 20/8/05 01:05:

有傳聞, 黑貓特別怕水....你有冇同佢冲凉??
係喎,你講起又真係喎,好似都係沖過兩次,不過唔係我幫佢沖,未有發覺,
但係而家想起,佢好怕我d洗手水,一彈佢即走.有時好衰,就搵水鎗射佢,佢會好驚架!
其他貓就無呢個反應.
作者: 446622    時間: 2005-8-20 01:19 AM

Originally posted by d228216 at 20/8/05 01:13:

個樣睇黎應該係一隻八婆貓, 咩都理果隻
噢........唔好意思,佢係貓公里架,話明係肥仔啦,無留意到咩!
作者: d228216    時間: 2005-8-20 01:22 AM

Originally posted by 劉伯 at 2005-8-20 01:13 AM:
公乸比例係 1:10 3隻全女好正常, 再者貓公會咬人...
作者: 446622    時間: 2005-8-20 01:22 AM

Originally posted by 劉伯 at 20/8/05 01:13:
嘩.......咁咪好嘈,有無絕育架?
我都三隻公貓,一隻已經絕育,兩隻貓仔.都已經好煩啦.
作者: d228216    時間: 2005-8-20 01:24 AM

Originally posted by 446622 at 2005-8-20 01:22 AM:

嘩.......咁咪好嘈,有無絕育架?
我都三隻公貓,一隻已經絕育,兩隻貓仔.都已經好煩啦.
難得 3公....公一定要絕育....咬人嫁....
作者: cfud    時間: 2005-8-20 03:08 AM

Originally posted by d228216 at 2005-8-20 12:03 AM:

5-8磅??  咁我D貓就 "啞咋" 得多啦, 最輕隻9磅 (舊年去咗), 最重嘅 23磅 (photo 1 above 叫'阿龍'), 但奇就奇在佢食(多咗)乾糧後反而瘦咗D (或者漸漸老啦)
作者: d228216    時間: 2005-8-20 11:01 AM

Originally posted by cfud at 2005-8-20 03:08 AM:

5-8磅??  咁我D貓就 "啞咋" 得多啦, 最輕隻9磅 (舊年去咗), 最重嘅 23磅 (photo 1 above 叫'阿龍'), 但奇就奇在佢食(多咗)乾糧後反而瘦咗D (或者漸漸老啦)
你d貓痴肥喎, 好快瓜老襯嫁. 貓仔一般有7-8年命仔, 有d去到12-13歲..係d幾歲??

食乾糧一定要飲好多水.....但其實貓狗都冇汗線, 飲太多水會腎虧, 又係快釘..

[ Last edited by d228216 on 2005-8-20 at 11:04 AM ]
作者: astepor    時間: 2005-8-20 11:56 AM

Originally posted by 446622 at 2005-8-20 12:52 AM:

今次我做左cdrom,d喵好得意,
我多數都只係玩別人的喵,
自己住公屋5養得.
#22 la種叫乜喵?係我最中意個種,所以想知,等到日後我自己出離住,可以找人幫手買/'汁'一隻來養,
重有d初初出世既喵,無阿媽響'樹',可以比邊d奶佢食?7-11買果d得5得?
不知不覺問左咁多問題,望各巴打答一答我, thx
作者: 446622    時間: 2005-8-20 05:00 PM

Originally posted by astepor at 20/8/05 11:56:

今次我做左cdrom,d喵好得意,
我...
#22普通家貓.梗係要去竉物店買貓專用既奶啦,
我仲有兩隻仔(就黎8個月大).
你想養一定要比好多愛心,時間,金錢先得,你想清楚啦!

[ Last edited by 446622 on 2005-8-20 at 05:01 PM ]
作者: astepor    時間: 2005-8-22 09:09 AM

Originally posted by 446622 at 2005-8-20 05:00 PM:

#22普通家貓.梗係要去竉物店買貓...
THX, 446622. (因為睇波遲左覆)
我都同意,始終係命一條,所以要想清楚,做好準備.
作者: cfud    時間: 2005-8-22 11:57 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-20 11:01 AM:

你d貓痴肥喎, 好快瓜老襯嫁. 貓仔一...
最瘦嗰隻(舊年去咗嗰隻 - 9lbs)去時十五歲, 另外一隻 (photo 2 - 13lbs) 去時十一歲, 再另外一隻 去時(photo 3 - 11lbs)大約十二歲 (我喺街執佢嘅).  仲健在嗰八隻有兩隻十三歲, 其餘嘅十歲半.  或者美國d貓比較大隻/種 (十歲半嗰六隻係兄弟姊妹, 我懷疑佢哋有 Maine Coon種) d,因為睇過兩個獸醫, 兩個都話只係其中一隻 (photo 4 - 18lbs) 要減肥, 我無盡信, 自己做多少少research (如Catforum), 結果同兩個獸醫講嘅唔係太大出入.

乜香港d貓平均壽命得7-8年咁少??  我識, 又有養貓嘅, 佢哋d貓大多數都起碼有十一十二歲命!
作者: d228216    時間: 2005-8-23 01:18 AM

原來你講美國貓: 香港d貓平均壽命得7-8年咁少---yes, 街貓有好多病的....好易死的
作者: cfud    時間: 2005-8-23 03:55 AM

Originally posted by d228216 at 2005-8-19 10:28 AM:

我間冬枯亭比人柝之前....我同d街坊講唔要....$10隻, 半日就賣曬.....全部係好人家(有錢有時間有細路的人)
Off topic a bit, 冬枯亭係...?

d街貓好慘, 好似我自己隻貓 (即photo 3), 係之前俾人遺棄嘅, 喺街又唔識搵野食, 所以我喺冬天落雪前"的"佢返屋企養, 俾佢過咗八年皇帝生活!
作者: d228216    時間: 2005-8-23 11:20 AM

冬枯亭係 = 屋村內 冬枯型 建築物 大排擋

[ Last edited by d228216 on 2005-8-23 at 11:31 AM ]
作者: 亨九利    時間: 2005-8-23 05:22 PM

請問呢隻係乜野貓?

作者: d228216    時間: 2005-8-23 10:24 PM

Originally posted by 亨九利 at 2005-8-23 05:22 PM:
請問呢隻係乜野貓?

依張相你又返炒!!! [月月鳥之前用過]

by the way, 下次唔好link 141 果d gif 過來...人地查到就唔好..
作者: cfud    時間: 2005-8-23 10:52 PM

[quote]Originally posted by d228216 at 2005-8-23 11:20 AM:
冬枯亭係 = 屋村內 冬枯型 建築物 大排擋

獨資老闆?  

你以前d貓一定好食(大排擋)好住(起碼有咓遮頭同有人照顧)喇~

圖片附件: mainecoon.jpg (2005-8-23 10:52 PM, 110.1 KB) / 下載次數 46
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=531029&k=b7aba8f71f7c88f7628fa83bb69889b0&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-8-23 11:37 PM

獨資老闆?yes, when I was young.

你以前d貓一定好食(大排擋)好住(起碼有咓遮頭同有人照顧)喇~
我每日提供一餐貓飯 + 小量貓粮....住..基本上自由出入...冇皇管的...每日二、三点同佢地玩吓
佢地有d在我腳下瞓吓...有d瞓係櫈上面...我模佢個肚...咯咯聲...
作者: d228216    時間: 2005-9-1 10:30 PM

good cat
http://photo.pchome.com.tw/smallcatsmallcat/041

http://photo.pchome.com.tw/0cat/067

[ Last edited by d228216 on 2005-9-1 at 10:32 PM ]
作者: 月月鳥    時間: 2005-9-1 11:13 PM

Originally posted by d228216 at 2005-8-23 10:24 PM:

依張相你又返炒!!! [月月鳥之前用過]

by the way, 下次唔好link 141 果d gif 過來...人地查到就唔好..
not me le~><~~

is william 303
作者: d228216    時間: 2005-9-1 11:49 PM

係播
作者: ricojohny    時間: 2005-9-16 11:40 AM

問一下

美國短毛貓(灰色黑紋)難唔難養

平均壽命有幾耐?
作者: d228216    時間: 2005-9-20 12:26 AM

Originally posted by ricojohny at 2005-9-16 11:40 AM:
問一下

美國短毛貓(灰色黑紋)難唔難養

平均壽命有幾耐?
美國短毛貓?? 唔知, 一般 7- 10幾年命仔啦,
作者: d228216    時間: 2005-10-2 10:25 PM

今日行過深水埗, 發現一個貓(斗)
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 2&checkid=4feec

圖片附件: cat.jpg (2005-10-2 10:25 PM, 402.3 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=586522&k=4d91b8ecd5b90194da9e0beb5fda8323&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: cfud    時間: 2005-10-3 11:58 PM

被遺棄??
作者: d228216    時間: 2005-10-4 12:00 AM

Originally posted by cfud at 2005-10-3 11:58 PM:
被遺棄??
邊有今肥糞大隻被遺棄???  係士多門口訓咗啫
作者: nkt1000    時間: 2005-10-4 12:06 AM

我都好鍾意貓的,不過住果到唔養得!!!
作者: nkt1000    時間: 2005-10-4 12:11 AM

請問養貓係咪唔開得窗的??
因為貓成跳來跳去跳出窗變飛天貓
作者: d228216    時間: 2005-10-4 12:13 AM

Originally posted by nkt1000 at 2005-10-4 12:06 AM:
我都好鍾意貓的,不過住果到唔養得!!!
行街留意吓, 咪可以玩人地果d攞, 又可上貓 cafe, 有貓貓公関小姐坐枱
作者: d228216    時間: 2005-10-4 12:15 AM

Originally posted by nkt1000 at 2005-10-4 12:11 AM:
請問養貓係咪唔開得窗的??
因為貓成跳來跳去跳出窗變飛天貓
好小會, 你驚佢飛街, 抱佢上窗口比佢睇吓, 佢就知驚唔敢跳嫁啦!

反而開門要小心佢走佬
作者: nkt1000    時間: 2005-10-4 12:29 AM

Originally posted by d228216 at 2005-10-4 12:15 AM:

好小會, 你驚佢飛街, 抱佢上窗口比佢睇吓, 佢就知驚唔敢跳嫁啦!

反而開門要小心佢走佬
多謝d228216兄的解答!!!
那貓成日抓野d228216兄怕唔怕比貓抓爛d傢私等等??
作者: d228216    時間: 2005-10-4 12:37 AM

Originally posted by nkt1000 at 2005-10-4 12:29 AM:

多謝d228216兄的解答!!!
那貓成日抓野d228216兄怕唔怕比貓抓爛d傢私等等??
多小梗有, 但可以減小的, 貓貓鐘意抓野因為有需要磨抓....買支磨抓棒比佢抓,[你要教佢及同佢一齊抓, 佢會根住你一齊抓的], 佢抓完支磨抓棒, 就唔會抓其他野!
作者: tomken    時間: 2005-10-4 01:36 AM

d貓有時傻下傻下都好攪時...
不過我都係鍾意狗多d...
前兩日去阿貓地攤見到有d貓仔好得意..
但係影得唔係禁清
p.s 點加張俾黎??
作者: d228216    時間: 2005-10-4 12:01 PM

Originally posted by tomken at 2005-10-4 01:36 AM:
d貓有時傻下傻下都好攪時...
不過我都係鍾意狗多d...
前兩日去阿貓地攤見到有d貓仔好得意..
但係影得唔係禁清
p.s 點加張俾黎??
你未能post相嗎?
新手如何發表文章及發圖 http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=34800&fpage=1
作者: Deathrecorder    時間: 2005-10-7 07:38 PM

我隻貓~太約五個月大到la~ 又係見人就咬..... 我已經o係佢咬我時打q 佢,但都冇改善.... 點算??

圖片附件: IMG_7433.JPG (2005-10-7 07:38 PM, 406.8 KB) / 下載次數 12
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=593792&k=0989208d087e8104955a80942410deef&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: AWU    時間: 2005-10-7 08:00 PM

d兄,
你說貓的主觀記憶力只有兩、三個月,
o甘我朋友將隻養o左兩,三年o既貓比我,
會唔會成日想偷走o架?
作者: nkt1000    時間: 2005-10-7 10:24 PM

Originally posted by Deathrecorder at 2005-10-7 07:38 PM:
我隻貓~太約五個月大到la~ 又係見人就咬..... 我已經o係佢咬我時打q 佢,但都冇改善.... 點算??
Deathrecorder你隻貓好得意呀!!!
作者: d228216    時間: 2005-10-7 10:26 PM

Originally posted by Deathrecorder at 2005-10-7 07:38 PM:
五個月大係牙痕呀, 好易, 你去五金鋪買條 麻繩 一吋粗左右 , 十呎長,  將一頭放係地下 扮條蛇, fing 吓 fing 吓, 佢一定追去咬, 你就同佢玩 拔河, 每日五至十分鐘. 佢d牙唔痕就唔會見人就咬.

冇時間就去買件貓玩具比佢咬, 有d用.

你試咗先, 唔得再揾我.
作者: d228216    時間: 2005-10-7 10:29 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-7 08:00 PM:
d兄,
你說貓的主觀記憶力只有兩、三個月,
o甘我朋友將隻養o左兩,三年o既貓比我,
會唔會成日想偷走o架?
新棃貓貓偷走唔出奇, 小心門户.

隻貓比咗你未?
作者: 清揚    時間: 2005-10-7 10:29 PM

:cool::cool::cool:

圖片附件: photo-1.jpg (2005-10-7 10:29 PM, 36.9 KB) / 下載次數 14
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=593980&k=7c84929daa8f677d31c54b2c18b0d103&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-10-7 11:07 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-7 10:29 PM:
唐太?
作者: CHECSS    時間: 2005-10-7 11:11 PM

貓貓

圖片附件: b3sagz.jpg (2005-10-7 11:11 PM, 18 KB) / 下載次數 9
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=594063&k=50225de01489e54df65b233fd1dc4f91&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: cfud    時間: 2005-10-8 12:22 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-7 10:29 PM:
沙田陳太??
作者: 清揚    時間: 2005-10-8 11:27 PM

Originally posted by cfud at 2005-10-8 00:22:

沙田陳太??
乜系沙田陳太??
作者: 清揚    時間: 2005-10-8 11:30 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-7 23:07:

唐太?
冇證據咪亂嗡la,216兄
作者: d228216    時間: 2005-10-9 12:54 AM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-8 11:30 PM:

冇證據咪亂嗡la,216兄
講笑啫....

圖:等開飯

圖片附件: 93_1.jpg (2005-10-9 12:54 AM, 98.4 KB) / 下載次數 14
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=595694&k=0e81c1601972556f40453cb438ccf8ea&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: 清揚    時間: 2005-10-9 08:55 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-9 00:54:

講笑啫....

我都系講笑,不要見怪,hahaha~
作者: nkt1000    時間: 2005-10-9 08:57 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-9 12:54 AM:

講笑啫....

這張相好搞笑d貓牛咁眼望住隻老鼠!!!
作者: BOYDWAN    時間: 2005-10-9 09:04 PM

幾Q噃!可惜小弟無養貓,狗就三條 (真係"dog"嗰隻呀,先旨聲明~^^)
作者: BOYDWAN    時間: 2005-10-9 09:05 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-7 11:07 PM:

唐太?
唔唔...........似係喇似係喇~
作者: 清揚    時間: 2005-10-9 09:08 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-10-9 21:05:

唔唔...........似係喇似係喇~
此話何解?
作者: BOYDWAN    時間: 2005-10-9 09:13 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-9 09:08 PM:

此話何解?
你同唐太上鏡呀~~~
(唐太抱住你出鏡嘛~hahahahahahaha)
作者: 清揚    時間: 2005-10-9 10:13 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-10-9 21:13:

你同唐太上鏡呀~~~
(唐太抱住你出鏡嘛~hahahahahahaha)
下........啞晒~
作者: d228216    時間: 2005-10-9 10:37 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2005-10-9 09:04 PM:
幾Q噃!可惜小弟無養貓,狗就三條 (真係"dog"嗰隻呀,先旨聲明~^^)
BOYDWAN兄+三隻狗仔.........以BOYDWAN兄性情, 養得三隻狗仔, 間屋仔最小係複式三四千呎, 有幾佰呎後園, 再加兩個有蓋車位果隻啦!
作者: 清揚    時間: 2005-10-9 10:41 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-9 22:37:

BOYDWAN兄+三隻狗仔.........以BOYDWAN兄性情, 養得三隻狗仔, 間屋仔最小係複式三四千呎, 有幾佰呎後園, 再加兩個有蓋車位果隻啦!
真有$$$$$$$$$$$$$$$
作者: d228216    時間: 2005-10-9 10:47 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-9 10:41 PM:

真有$$$$$$$$$$$$$$$
你都唔弱丫
作者: AWU    時間: 2005-10-10 02:05 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-7 22:29:

新棃貓貓偷走唔出奇, 小心門户.

隻貓比咗你未?
未呀,仲考慮緊...
好似狗好玩d.
作者: 清揚    時間: 2005-10-10 08:32 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-9 22:47:

你都唔弱丫
216兄,此話又何解????
(我窮困人家黎架咋)
作者: d228216    時間: 2005-10-10 08:47 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-10 08:32 PM:

216兄,此話又何解????
(我窮困人家黎架咋)
同boydwan兄比大把窮人.....
作者: 清揚    時間: 2005-10-10 08:49 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-10 20:47:

同boydwan兄比大把窮人.....
haha~咁緊系la,不過小弟真的只是中產人仕.........
作者: d228216    時間: 2005-10-10 09:01 PM

中產人仕?
你知唔知咩叫中產
作者: 清揚    時間: 2005-10-10 09:02 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-10 21:01:
中產人仕?
你知唔知咩叫中產
我咪系low..........
作者: d228216    時間: 2005-10-10 09:13 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-10 09:02 PM:

我咪系low..........
年薪 $700,000 以上
作者: 清揚    時間: 2005-10-10 09:15 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-10 21:13:

年薪 $700,000 以上
唔系計身分咩~?
作者: 清揚    時間: 2005-10-10 09:24 PM

Originally posted by 清揚 at 2005-10-10 21:15:

唔系計身分咩~?
詢問完專家後,我改口"我是生於中產家庭,但過著的是中下階層的生活"
作者: d228216    時間: 2005-10-24 11:24 PM

老太婆貓

圖片附件: 479016.jpg (2005-10-24 11:24 PM, 82.5 KB) / 下載次數 8
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=622363&k=49f92e78cee4a35e96048fd46dd5256c&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: garycheung    時間: 2005-11-10 09:56 AM

d兄: 想請問你知唔知呢隻是甚麼品種既猫?貴唔貴?
       我女朋友想養隻差唔多既!唔該哂

圖片附件: Pic0708005.jpg (2005-11-10 09:56 AM, 49.3 KB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=648907&k=4fccc444eb4219a72a1fb91c020a3dd0&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: Pic1106002.jpg (2005-11-10 09:56 AM, 45 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=648908&k=8e2d5dc644125a988d0731aac98f4672&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: Pic1106004.jpg (2005-11-10 09:56 AM, 56.7 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=648909&k=49c332c76cf166e30e6bad0ca4ff15bc&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: Pic1106007.jpg (2005-11-10 09:56 AM, 32.4 KB) / 下載次數 5
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=648910&k=bce8706c07feeb0bac44ee912e6c1221&t=1714010755&sid=993y2Y

圖片附件: Pic1106011.jpg (2005-11-10 09:56 AM, 33.9 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=648911&k=a7a857e7253d758d88be9b57721130fb&t=1714010755&sid=993y2Y

作者: d228216    時間: 2005-11-10 11:09 AM

Originally posted by garycheung at 2005-11-10 09:56 AM:
d兄: 想請問你知唔知呢隻是甚麼品種既猫?貴唔貴?
       我女朋友想養隻差唔多既!唔該哂
我唔太熟貴貓....但相裡面既係 街貓 梨....多數食乾糧整到咁肥大
作者: garycheung    時間: 2005-11-10 11:18 AM

Originally posted by d228216 at 2005-11-10 11:09 AM:

我唔太熟貴貓....但相裡面既係 街貓 梨....多數食乾糧整到咁肥大
街貓!!咁你知唔知係乜品種呀!即係我走去petshop話想買,咁都要知係乜品種
人地先明.唔該幫吓我
作者: d228216    時間: 2005-11-10 11:24 AM

街貓 = 本地貓

去愛護動物協會 大把 $400領養 已yim, 健康証明, 你又可以叫佢介紹d 冧人既貓貓比你.

記得唔好要 BB貓, 最小四五個月先好要...
作者: garycheung    時間: 2005-11-10 11:32 AM

Originally posted by d228216 at 2005-11-10 11:24 AM:
街貓 = 本地貓

去愛護動物協會 大把 $400領養 已yim, 健康証明, 你又可以叫佢介紹d 冧人既貓貓比你.

記得唔好要 BB貓, 最小四五個月先好要...
我住美國,唔知邊道有愛護動物協會 BTW 領養反黎既猫會唔會好難養,佢會唔會
對人有戎心?
作者: d228216    時間: 2005-11-10 11:37 AM

Originally posted by garycheung at 2005-11-10 11:32 AM:

我住美國,唔知邊道有愛護動物協會 BTW 領養反黎既猫會唔會好難養,佢會唔會
對人有戎心?
唔會, 反而餓咗好耐, 重冧人.

打去d animal rights 協會問吓 邊道有得領養貓, 幫襯 petshop 不如領養d 可憐既貓貓啦
,
作者: garycheung    時間: 2005-11-10 11:46 AM

Originally posted by d228216 at 2005-11-10 11:37 AM:

唔會, 反而餓咗好耐, 重冧人.

打去d animal rights 協會問吓 邊道有得領養貓, 幫襯 petshop 不如領養d 可憐既貓貓啦,
有道理,等我問吓人邊到有得領養貓貓先
唔該哂d兄,有問題我會再問你
作者: garycheung    時間: 2005-11-13 05:16 AM

d兄:我已領養左一隻猫猫female,9星期大,已yim同已打針.
想問吓有乜方法可以防止佢抓爛d傢私,聽人講可以拔左佢前兩隻手旣指甲
咁佢就唔會抓爛d傢私,係未真架??我覺得好殘忍.
仲有,9星期大應該飲奶定食猫糧??每日食幾多餐??點樣教佢係定一個地方大小便??
(對唔住,一次問咁多問題,因第一次養猫猫,乜都唔識)

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0