標題: [旅遊區] [已截止]【八月旅遊重點出擊-香港一日遊創作大賽】投票 [打印本頁]

作者: william303    時間: 2005-9-2 11:37 PM     標題: [已截止]【八月旅遊重點出擊-香港一日遊創作大賽】投票

[center]【香港一日遊創作大賽】
投票活動
[/center]

首先多謝各兄弟姊妹支持,現在香港一日遊創作大賽已完滿結束,
需然未及理想,可能資料性比較高,所以未有太多bro參與
但個人認為已經十分滿意,因為多位bro內容十分全面
內容精彩,又有古怪有趣,圖片方面亦有全部自拍
現舉行多選投票,希望各bro俾小小時間
欣賞各參賽會員一返心機
及敬請回覆支持多謝多謝
再一次各位參賽bro支持!

建議投票標準
1.行程安排
2.資料是否充足
3.完創性(包括圖片)
4.地點介紹

以上可作為欣賞及投票基準

【香港一日遊創作大賽】荃灣景點一天遊設計
【香港一日遊創作大賽】大嶼山一天遊設計
【香港一日遊創作大賽】香港殯儀體驗一日遊
【香港一日遊創作大賽】香港之一日旅 2
【香港一日遊創作大賽】大棠荔枝園一日遊
【香港一日遊創作大賽】一日遊
【香港一日遊創作大賽】海上一天遊
【香港一日遊創作大賽】海洋公園一日遊
【香港一日遊創作大賽】看海之旅 - 石澳,長州 一日遊
【香港一日遊創作大賽】一家大細一天户外遊
【香港一日遊創作大賽】南丫島, 行山,游水,食野團
【香港一日遊創作大賽】一天遊
【香港一日遊創作大賽】香港之遊
【香港一日遊創作大賽】香港之一日旅

*請注意版主為是次活動之最後決議人, 而是次活動之參賽者亦需遵守本版版規

p.s.因本人最近比較忙如有不便敬請各bro見諒!

[ Last edited by 月月鳥 on 2005-9-20 at 11:10 PM ]
作者: 月月鳥    時間: 2005-9-3 12:10 AM

投票者可在這主題回覆(*1)
有投票而又有回覆這主題的會員,
板主會在投票活動完結後送出 1 分 至 6 分
  1. (*1)

2. 回覆規格:

3. [1]您投左的主題名稱
  4. [2]點解投佢
複製代碼
[ Last edited by 月月鳥 on 2005-9-4 at 11:07 PM ]
作者: fatfatdragon    時間: 2005-9-3 09:54 AM

[1] 海洋公園一日遊
     看海之旅 - 石澳,長州 一日遊
     南丫島, 行山,游水,食野團
     一家大細一天户外遊

我選了4個. 優先次由上至下.

[2] 我的選擇, 主要看幾樣東西.
- 推介原因 (但可惜大部份都冇, 或比較唔清楚)
- 推介重點 (點解吸引, 可惜都好少)
- 是否原創 (我覺得很重要, 基本上除了少量資料性的東西, 如錢, 路線, 其他都應該是有個人原素, 因為只有對那推薦地方有特別感覺才會想介紹. 如果只抄其他人路線, 不如自己上網睇廣告) 好可惜, 我發現大量 copy and paste. 有d是 抄永安旅遊(連介紹), 有d是抄人地 blogg (最好笑)
- 是否吸引我會去玩
- 行程是否合理 (太多景點, 或時間不足)  
上面四個都是90%或以上是原創內容, 而且有推介原因 和 推介重點. 而且我覺得行程是可行和睇完後有一定吸引力令我想試 (頭兩個當然試過, 因為大部份是我個人親身體驗. 第3個我其實試過, 都好玩. 最後一個未試不過覺得可行.)
(註: 還有兩個原創成份比較高的, 一個是海上遊, 其實都很好, 不過引唔起興趣. 阿妹的殯儀體驗太激, 而且我覺得時間上是不可行.)

海洋公園一日遊  : 原創+詳細+圖+有推介重點
看海之旅 - 石澳,長州 一日遊 : 原創+詳細+圖+有推介重點
南丫島, 行山,游水,食野團 : 原創+簡單+圖+有少量說明推介位
一家大細一天户外遊 : 原創路線 + 有推介原因 + 介紹都ok
作者: wer    時間: 2005-9-3 12:57 PM

我選了8,9,10,11,12這幾個
為何選擇?因為這幾個的題材比較特別,內容也比較充實
作者: abwong886    時間: 2005-9-3 01:08 PM

我投咗【香港一日遊創作大賽】一日遊
我投咗【香港一日遊創作大賽】一天遊

內容唔錯
作者: Karny    時間: 2005-9-4 01:44 AM

我投左南丫島, 行山,游水,食野團

南丫島是香港其中一個不錯但經常受忽略的地方

而佢介紹左南丫島既美食更令人忍不住想立即去南丫島品嘗

呢個小島最靚既海灘都有介紹

所以我選擇投佢

但美中不足只有租房的網站

沒有介紹
作者: red16    時間: 2005-9-4 09:02 AM

我呢
选了大屿山、海洋公园、一天游三个
为什么呢?
因为这三个有争对性
我知EF有好多非本港人士(譬如我),看过以上三篇之后(如同导游),自行带备一些旅行的必须装备(如手机、地图等,必要可带GPS以及相关辅助设备)。以我对HK有一定认识,自由行一趟都可以很顺利的完成了,交通方面,有地铁,至于食宿,来之前会预定好
到HK,特别是第一次来的人,谁不去海洋公园和大屿山看看呢?而一天游,则是完全综合性的,该去的都去了
而全家大小一日户外游,可能适合本港居民
南丫岛方面,如果是个不钟意食海鲜的人,是基本不会去的,而离岛,必须对HK有相当了解的旅行者
据我知道,第一次来HK的,除了标志性的地方肯定去之外,剩下的,基本就是购物,多次来HK的人中,有很多人也是这样的
估计,下次应该补充个迪斯尼的全攻略,12日就开幕了
作者: 項少龍    時間: 2005-9-4 10:21 PM     標題: 我投了【香港一日遊創作大賽】一家大細一天户外..

我投了【香港一日遊創作大賽】一家大細一天户外..

因為我依作者試遊一次... 效果及指示一流... 最重要價錢合理$290/位
作者: 笨小孩    時間: 2005-9-5 09:56 PM

Originally posted by 項少龍 at 2005-9-4 10:21 PM:
我投了【香港一日遊創作大賽】一家大細一天户外..

因為我依作者試遊一次... 效果及指示一流... 最重要價錢合理$290/位
項大俠果然武功蓋世,來無影去無踪,但每次大型投票一定會出現,厲害!厲害!佩服!佩服!

咁多作品我仲未睇晒添,你已經去左啦,哇~厲害!厲害!等我睇完所有作品再投票LA…
作者: will213    時間: 2005-9-6 09:01 AM

小弟投了 fatfatdragon的 【香港一日遊創作大賽】看海之旅 - 石澳,長州 一日遊 及自己的作品

reason: 喜歡看海 及 大自然
作者: fmchelloauntie    時間: 2005-9-8 08:25 PM

只投了【香港一日遊創作大賽】香港殯儀體驗一日遊...
夠原創,夠哂型~!而且一日之後唔單只"遊"左一日...而且應該學到野...同埋真係一生人只會做一次...
不過後果自負...
作者: william303    時間: 2005-9-8 09:35 PM

我就投左以下幾位

【香港一日遊創作大賽】 香港殯儀體驗一日遊
【香港一日遊創作大賽】一家大細一天户外遊
【香港一日遊創作大賽】海洋公園一日遊

拍之姐有創意行程合理,需然時間未必許可,但吸引之處在於有趣及恐怖!
will兄就十分之合情合理,實際可行,需然欠缺少許原創性,但吸引處在於行程豐富!
最後係肥龍兄就原創性,需然好似係海洋公園介紹,但係本人就十分欣賞原創!
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 01:40 PM

Originally posted by william303 at 2005-9-8 09:35 PM:
我就投左以下幾位

【香港一日遊創...

我初初幾驚阿 Really 你會嬲我寫埋 d 衰嘢, 然後驅逐我去 02....
作者: Asurada129    時間: 2005-9-11 06:59 PM

我投了2個~~~咁啱係同作者....
【香港一日遊創作大賽】海上一天遊   
【香港一日遊創作大賽】一天遊  

看後感想: (唔啱聽既, 見諒)

1.)【香港殯儀體驗一日遊】<---真的有創意, 但個人覺得若去旅行自己都唔會去..就算你話睇下人地既文化都係咁話 ...=.="

2.)【大棠荔枝園一日遊】,【海洋公園一日遊】&【南丫島, 行山,游水,食野團】<---其實這幾個d資料清楚而又唔太繁複....都幾吸引, 但覺得香港一日遊只集中一地方....好似少左d野...

3.) 其他部份topic...長篇大論...鬼睇麼=.=" 俾我感覺去旅行社時, 人地張cataloge都只簡列遊點w/.少資料即可....兼有d仲有抄的成份......, 而部份有d尚可見作者有下苦功...但就唔係太吸引..sorry.

[ Last edited by Asurada129 on 2005-9-11 at 07:01 PM ]
作者: 笨小孩    時間: 2005-9-12 06:48 PM

[1] 今次比賽的冠軍得主係將拍之小姐,芳齡濕濕碎…
          冠軍作品【香港殯儀體驗一日遊】

[2] 點解佢係實至名歸?

原因實在數之不盡…就列舉少少啦:

題材新穎 出奇制勝
行程夠激 新奇刺激
介紹全面 言簡精闢
實用性高 練到膽粗

最多人捧場、最多人去睇、最多人談論都係拍之姐果個,唔贏一定有鬼
(小心晚上黎搵你)

拍之姐好野!拍之姐好野!

笨小孩路過中…

[ Last edited by 笨小孩 on 2005-9-12 at 06:51 PM ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0