標題: [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇 [打印本頁]

作者: d228216    時間: 2005-9-6 10:21 AM     標題: [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

前身:二手相機一問

Cannon 300D + 原裝鏡 18-55 + 原裝保護鏡 + 多一舊電(全新) + 相機袋一個

二手 95%新, 重有保養,  只用過8次, $5000

抵唔抵呢??

[ Last edited by d228216 on 2005-9-8 at 01:57 AM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 01:51 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-6 10:21 AM:
Cannon 300D + 原裝鏡 18-55 + 原裝保護鏡 + 多一舊電(全新) + 相機袋一個

二手 95%新, 重有保養,  只用過8次, $5000

抵唔抵呢??
350D 全新都係 HK$7000 連鏡.... 300D 話晒都兩年前嘅產物, 除咗個 body 同舊 "新電" 之外, 其他都係唔值錢嘅舊嘢, 可以試吓壓價....

Link: Thread #20

雖然多舊 "新電", 但據聞鋰電係要睇 manufacture date, 就算全新未用過, 出咗廠幾年嘅 "新電" 比剛出廠嘅新電會有較低嘅 capacity.... 小心

以上個 link 我哋都有唔少意見, Thread #7 & Thread #11 我都好同意, Canon 個原裝 18-55 mm 係垃圾中嘅垃圾, 直情係嘥咗部機, 如果你想 keep 18-50, Sigma 有個 18-50 mm f/2.8, 話平唔平, 話貴唔貴, 但 f/2.8 好好用

如果你諗住買部機影户外, 有個經濟輕便 package 介紹俾你:
Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4  【美加好評熱賣中!!】
Tamron SP AF28-300/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro 【28-200 mm 嘅 quality ok, 200-300 mm 就麻麻, 不過勝在 versatile 同埋非常方便, 因為 28-300 mm = 長短火 2 in 1, 仲有 "macro" 添喎】
Canon EF 50mm f/1.8 【平, 快, sharp!!!】

另外可以考慮吓 Nikon D50 (不過唔好要跟機原裝鏡)....
我用緊 D70s, 用得好開心

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-6 at 02:32 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 02:07 PM

如果你想影演唱會, 有個用 Canon EF 70-200 f/4L USM 嘅 gallery 俾你參考吓, 不過佢 d shutter speed 有 d 都 set 得幾慢....

Link: Kelly Chen Live - Lost In Paradise 2005

To johnwu: 有冇 IS 鏡頭介紹吓呀? Canon 我極度唔熟
作者: sohozhk    時間: 2005-9-6 02:15 PM

d228216
如果你係機主,頂多都係去到盡$4800,對嗎?都算抵嫁!
賣家心痛,但補番$2000換部350D,都OK!

Check this out, 二手買賣區 #144348 $4200 the bottom

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-6 at 02:46 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 02:21 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-6 02:15 PM:
d228216
如果你係機主,頂多都係去到盡$4800,對嗎?都算抵嫁!
賣家心痛,但補番$2000換部350D,都OK!
似 "見異思遷, 貪新忘舊" 多過 "心痛"
作者: sohozhk    時間: 2005-9-6 02:30 PM

中!人細鬼大,梳起孖鞭,你都得嘞你!
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 03:12 PM

如果佢賣機嚟換 350D 就真係要一定要壓佢價喇,
呢 d 咁嘅人, 用得 8 次, 95% 新都換, 仲唔係貪新忘舊咩, 一口價 $3999, body & battery only, 如果唔賣, 轉頭落街買部全新 350D, 賣家再 call 你就話你部 350D 好好玩, 問佢買咗未, 呢 d 見異思遷嘅人係唔抵可憐嘅
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 03:17 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-6 02:30 PM:
中!人細鬼大,梳起孖鞭,你都得嘞你!
我唔細喇, 都廿六囉.... 好命嘅話都做緊人哋阿媽喇....
孖鞭响屋企方便吖嘛.... 不過我一向都唔著重外表架啦....
作者: 將拍之    時間: 2005-9-6 03:29 PM

補充:

Thread #2 個 package covers 12-300 mm  -

用 Canon DSLR 嘅話 (EOS-1DS MARK II 除外) 就等於 19-480 mm (35 mm equiv.) (1.6x crop factor)

用 Nikon DSLR 嘅話就等於 18-450 mm (35 mm equiv.) (1.5x crop factor)
作者: d228216    時間: 2005-9-6 06:12 PM

350D 全新都係 HK$7000 連鏡?

敢20D 連鏡又幾銀?

錢(千位數)不是問題, so 300D 唔諗了
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

不如改個問題:

一皮以內, 全套: body + 1支 28-200/300鏡 有咩好介紹? 最緊要易用.
作者: sohozhk    時間: 2005-9-6 08:00 PM

20D kit set 在 DCFever 大概11k+,數碼帝國↓
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 01:58 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-6 06:12 PM:
350D 全新都係 HK$7000 連鏡?

敢20...
其實 20D 唔係好抵用, 350D 或 D70s 會比較實惠

Thread#2 提及嘅 Tamron 28-300 目前應該係全球最輕最 compact 嘅 28-300, 好處係唔駛吓吓換鏡, snapshot 及旅行都好方便, 不過 28 mm 响 DSLR 會變咗 42 mm (Nikon) 及 45 mm (Canon), 影風景會好唔夠 wide, 影 wide angle, Tokina 12-24 會係首選 (平, 覩, 正)

有個英文 Tamron 28-300 連相 review 俾你參考吓
Link: Tamron 28-300 Review

Sigma 都會好快推出一個 28-300
Link: シグマ、ニコン用「28-300mm F3.5-6.3 DG」の発売日を16日に決定

有個英文 Tokina 12-24 f/4 連相 review 俾你參考吓
Link: Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4

有個日文 Tokina 12-24 f/4 連相 review 俾你參考吓
Link: トキナー AT-X 124 PRO DX 12-24mm F4

如果想平, 又想一鏡走天涯, Tamron 同 Sigma 都有出 18-200 mm, Sigma 個有金屬 lense mount, 初學, snap shot, 旅行都好方便同好抵玩, 不過 quality 就一般,

有個日文連相 review 俾你參考吓
Link: タムロンvsシグマ 高倍率ズーム対決

如果你唔堅持要 28-300, 以下兩個 pacakge 應該 under $10K

Canon 350D body
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3
Canon EF 50 mm f/1.8 (In general, 影人像用)
(有錢可以再加個 Canon 原廠閃光燈)

OR

Nikon D50 or D70s body
Nikon AF 50 mm f/1.8 D (In general, 影人像用)
(有錢可以再加個 Nikon SB-600 speedlight)

如果你堅持要 28-300, 以下兩個 package 應該 under $15K, 除咗影 sports 同演唱會有些少困難之外, 基本上都好 ok

Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4
Tamron 28-300 mm f/3.5-6.3 DI
Canon EF 50 mm f/1.8 (In general, 影人像用)
(有錢可以再加個 Canon 原廠閃光燈)

OR

Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4
Tamron 28-300 mm f/3.5-6.3 DI
Nikon AF 50 mm f/1.8 D (In general, 影人像用)
(有錢可以再加個 Nikon SB-600 speedlight)

另外, Nikon D70s 個原廠鏡唔錯, 呢個 package 包辦 18-300 mm (郎係 27-450 mm equiv.), 個 Tamron 仲有 1:2 macro 俾你影蝴蝶

Nikon D70s
Nikon 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED (原廠鏡)
Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Macro 1:2
Nikon AF 50 mm f/1.8 D

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-7 at 02:12 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-7 11:20 AM

2選1:

OR

邊隻容易上手? 輕便?
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 12:44 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 11:20 AM:
2選1:

OR

邊隻容易上手? 輕便?
350D

講用, 350D 應該唔難上手, 但我只係買機嗰陣試咗一陣, 好難評論
不過我好鐘意佢個 Custom white balance, 好方便

輕便 350D 就 win 梗, 我反而嫌佢太輕便, 外型兒嬉咗 d, 膠得嚟仲好似好唔實淨, 講真, Pentax *ist DS 仲實淨過佢, 液晶 control panel 位置有 d 怪, 手感嚟講, 除咗覺得佢 cheap 之外, 我揸上手就冇問題, 但如果你男人手大, 可能嫌細, 美加 d 鬼佬經常 complain 呢樣嘢

講相靚, 350D 靚少少, 但放到好大好大先分得出

350D 冇 auto focus assist lamp.... 一大缺點

最後, 350D 原廠電幾貴, 要留意

D70s

D70s 好易用, 好易上手, 我唔駛說明書, 玩咗一個鐘已經識用晒 90% 嘅 menu features 同 function

比較大架, 不過用慣都 ok, 外型手感都好 professional feel, 好實淨, 呢方面 350D 輸足一條街有多 (個人意見), 液晶 control panel 响番正常位置

對部機有兩點 complaints:
1) 用閃光燈有些少 over-expose, 不過 flash exposure compensation 好易調較
2) 此機最大缺點, AF-C 同 AF-S 要入 menu 較, 好煩.... 應該有個獨立按鏤嚟較 AF mode

總括嚟講, 部 D70s 我用得非常滿意, 總之就血汗錢 very well spent

D50

D50 比 D70s 少咗 d 一般人極少用嘅 features, 但部機都有 D70s 九成或以上嘅功力, 同 D70s 一樣咁易上手 (我個 friend 出咗一部 D50, 叫做玩過吓)

D50 比 D70s 細架同輕便, 但外型手感都一樣好 professional feel, 好實淨, 呢方面 350D 都一樣要輸足一條街有多 (個人意見), 液晶 control panel 响番正常位置, 不過冇燈就好似差 d

個人覺得 D50 d 相比 D70s 更靚 (顏色方面)

雖然冇獨立按鏤嚟較 AF mode, 但有 AF-A (其實 D70s 應該要有 AF-A)

另外, 如果你有好多 SD card, 咁 D50 就慳你唔少喇, 350D 同 D70s 都用 CF card

總結

老實講, 買 DSLR, 是但揀一部 Canon 同 Nikon 你點揀都唔會錯 (Pentax 同 Olympus 可以唔駛考慮, Minolta 太貴.... 都唔會諗)

我個人會揀:
D50 body
我誠意推介 Nikon AF 50 f/1.8D, 呢個鏡平到你笑, 亦 sharp 到你笑
呢三件 items 如果唔 under $10k, 唔好買

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-7 at 12:49 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-7 01:02 PM

D50 body
我誠意推介 Nikon AF 50 f/1.8D, 呢個鏡平到你笑, 亦 sharp 到你笑
呢三件 items 如果唔 under $10k, 唔好買

under 10K 係新機價 定 二手價?
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 01:41 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 01:02 PM:
D50 body
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3...
216大哥, 梗係新機價啦
$10K 係廠方建議售價, 記得一定要講價呀 (開高過 $10K 你都咪鬼睬佢啦)  
你唔講價都起碼要佢送番個相機袋, SD card, Lense pen, LCD screen protector, 三腳架.... 諸如此類

個 Sigma 你第日用完記得話俾我知好唔好用
我有時真係唔想袋長短火出街.... 都幾重....
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 02:11 PM     標題: 350D vs D50

有個性能比較嘅 list 俾你參考吓 (部 Pentax ist* DS 除咗用 Pentaprism 之外都無乜可取, 所以你可以唔駛睇)
Link: D50 vs 350D
作者: d228216    時間: 2005-9-7 02:28 PM

睇落350D勁d, D50 正d....

再問 CCD 好 定 CMOS 好?

P.S 冇燈就好唔掂....又加燈..又要囉多件野...煩

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 02:30 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 03:27 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 02:28 PM:
睇落350D勁d, D50 正d....

再問 CCD 好 定 CMOS 好?

P.S 冇燈就好唔掂....又加燈..又要囉多件野...煩

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 02:30 PM ]
350D 同 D50 真係各有各好, 不過 D50 較平, 要睇你個人 preference

DSLR 嚟講, Nikon 同 Pentax個 CCD 係 Sony 做嘅, Canon 個 CMOS 就自己做嘅, 據聞以前用 CCD 影嘅相 quality 好 d, 但食電, 因為 image quality 好, 所以 CCD 好普及, CMOS 就剛剛相反, quality 較差, 但慳電

不過經過多年研究, 兩者嘅 image quality 同用電量都相若, 不過賣花總會讚花香, Canon 當然話 CMOS 好, Nikon  當然話 CCD 好

Control panel 冇燈其實好少事
1) 除非你影相嘅場地好黑 (e.g. 無街燈嘅地方, 演唱會, etc)
2) d setting 大多數响 viewfinder 會睇到, 可以用 viewfinder 改 setting
3) 可以入 menu 改 setting
所以唔駛帶燈, 再者, 我部 D70s 個 control panel 有燈我都冇乜點用過
作者: d228216    時間: 2005-9-7 03:38 PM

Originally posted by 將拍之 at 2005-9-7 03:27 PM:

350D 同 D50 真係各有各好, 不...
sorry , 我係話 內置閃燈...有嗎?
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 03:49 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 03:38 PM:

sorry , 我係話 內置閃燈...有嗎?
D50 有內置閃燈
將來要買外置就買 Nikon SB-600,
SB-800 太貴, 唔值
作者: d228216    時間: 2005-9-7 03:57 PM

Originally posted by 將拍之 at 2005-9-7 03:49 PM:

D50 有內置閃燈
將來要買外置就買 Nikon SB-600,
SB-800 太貴, 唔值
350D 也內置閃燈有?
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 04:03 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 03:57 PM:

350D 也內置閃燈有?
350D 都有,
據我所知, DSLR 得 Canon EOS-1Ds Mark II 同 EOS 5D 冇內置
作者: d228216    時間: 2005-9-7 04:20 PM

Canon 350D Kit + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3

抵玩D....
作者: d228216    時間: 2005-9-7 04:27 PM

將拍之+15
sohozhk +3
+++++++++
按資料評分

p.s. 我知兩位唔係為+分而回post.

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 04:29 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 04:45 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 04:20 PM:
Canon 350D Kit + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3

抵玩D....
總之 350D 唔要原廠廢鏡係好抵玩架

剛剛記起 Minolta 呢期有部 5D, 決定買機之前記得 check check
部機連 18-70 f/3.5-5.6 MSRP 冇記錯應該係 US$899

5D 同 7D 一樣都有防震, 不過有 d review 話用 ultra zoom 防震效果一般
其他我都唔係好清楚, 得閒打聽吓再話你知
作者: 將拍之    時間: 2005-9-7 05:03 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 04:27 PM:
將拍之+15
sohozhk +3
+++++++++
按資料評分

p.s. 我知兩位唔係為+分而回post.

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 04:29 PM ]
咁你都知
不過我覺得 "分事少, 分享事大"
總之有人講相機, 我得閒實講埋一份
最好有高人指點吓我呢 d 初學者就好 lu....
作者: d228216    時間: 2005-9-7 07:36 PM

啱啱 check 咗價錢:

350Dkit = 69xx  --- 800像
D50 kit = 71xx  --- SD card
5D kit   = 73xx  --- 防手震

我買機價減 2-3 佰, 再買card 減$80/送256mb, 送袋,脚桇
作者: sohozhk    時間: 2005-9-8 12:45 AM

d228216
乜已經講左咁多,分都加埋,你未買吓?
Canon EOS 350D kit $7000 樓下應該企硬多1季
Canon EOS 5D 預算10月出,如果唔等使,不如等多2個月,睇埋開出個價先買!
參  DCFever.com

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-8 at 12:47 AM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 01:21 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-7 07:36 PM:
啱啱 check 咗價錢:

350Dkit = 69xx  --- 800像
D50 kit = 71xx  --- SD card
5D kit   = 73xx  --- 防手震

我買機價減 2-3 佰, 再買card 減$80/送256mb, 送袋,脚桇
以上價錢再平 2-3 佰, 買card 減$80, 送袋, 脚架, 都 ok

唔好要 256mb 喇, 補錢買張 1Gb 啦....
如果你問 1Gb 有幾多? 我影 RAW, 1Gb 得 180 張咋
不過影 JPEG medium snapshot 都有五佰幾張, JPEG low 有 1.1k 張

脚架要睇佢實唔實淨, 唔係就補錢買個好 d 嘅, DSLR 連 zoom lense 都幾重, d cheap 腳架 DC 仔就 ok, 放 DSLR 搞到機仰鏡翻就....

我頭先上網睇 review, Minolta 5D 嘅所謂 review 好少 (因為部機太新), 不過防震同個 18-70 kit lense 好似幾吸引 (18-70 mm = 27-105 mm equiv. = 實用), Minolta 5D 用 CF card, 不過加錢有個 SD-CF converter, 即係 CF, SD 都用得, 如果我未買機, 我都會有 d 心動

咁啦, 如果你等得, 可以等 Minolta 5D 嘅專業 review 出齊先決定, 唔等得 350D 同 D50 個 body 係唔會令你失望嘅 (kit lense 就見仁見智喇)
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 01:32 AM

補充, 如果你玩連拍, 張 card 有 80x 或以上會好玩好多

剛發現 dcfever.com 有齊三部機嘅中文 review, 值得睇睇
作者: d228216    時間: 2005-9-8 01:47 AM

我買咗本野叫 DSLR 拉爆攝影
有介紹:
Minolta 5D ----輕巧防震 34.5分
Cannon 350D --- 800萬像 33.5分
Nikon D50 -----套裝鏡頭強差人意 29.5分

[ Last edited by d228216 on 2005-9-8 at 12:50 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 02:21 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 01:47 AM:
我買咗本野叫 DSLR 拉爆攝影
有介紹:
Minolta D50 ----輕巧防震 34.5分
Cannon 350D --- 800萬像 33.5分
Nikon D50 -----套裝鏡頭強差人意 29.5分
Minolta D5 越睇越吸引

套裝鏡頭強差人意係 350D 同 D50 嘅相同缺點
所以我叫你千祈唔好要 350D 同 D50 個套裝鏡頭
嘥咗部機架, 情況有如發泡膠碗食鮑翅咁

Minolta 5D DCfever 總結

以往腳架對於高水準或者專業照片拍攝來說是相當重要,有一定攝影年資的影友一定都深深體會到攜帶沉甸甸的三腳架的滋味。無可否認,對於長時間曝光來說,三腳架的位置是不可以取代的。不過假如我們只不過希望在日間使用長焦距鏡頭或者拍攝微距照片,使用防震系統肯定比三腳架方便得多。DYNAX 5D 將 Anti-Shake 系統帶到萬元以下 D-SLR 是不少人期待已久的事,而且除了 Anti-Shake 之外,DYNAX 5D 的功能及操控亦都沒有教人失望,是一部相當全面的入門 D-SLR。今年加上有新 DT 鏡頭的支援,除了令一班 DiMAGE 用家及 Minolta 傳統 SLR 用家按捺不住馬上出機之外,同時亦吸納了一群第一次使用 Konica Minolta 系統的用家。Konica Minolta 於 Anti-Shake 系統的投資開發,可以肯定在 DYNAX 5D 上得到不錯的回報。{另: 其中 AF DT 18-70 mm F3.5-F5.6 (D) 便即是隨 DYNAX 5D 附送的套裝鏡頭,等效焦距為 27-105 mm,雖然沒有內對焦設計,不過隨鏡已經附有遮光罩,加上焦距覆蓋夠廣,而銳利程度亦令人滿意,整體來說是一支相當稱職的 Kit 鏡。]

Nikon D50 DCfever 總結

當筆者第一次拿上 Nikon D50 時,我完全不覺得它是一部入門 D-SLR,接觸過那麼多入門 D-SLR,Nikon D50 是最扎實、手感不錯的一部。Nikon D50 最令筆者喜歡它的影像還原那方面,不需要 Nikon Capture、PhotoShop 協助,它的照片對比度甚高,與其他半專業機、專業機有明顯之分別,如果器材、同邊許可的話,筆者都建議大家試玩 RAW 檔式,得到的樂趣又是另一番滋味。在雜訊方面,筆者對它各個感光值的都給予很高評價,相信大家看看感光值測試就輕易找到答案。至於解像力方面,其實 Nikon D50 絕對與 D70s 不相伯仲,只是今次解像測試使用的鏡頭為 AF-S DX 18-55mm ED 鏡頭,卻令大家對它的解像力出現問號。想真正發揮 Nikon D50 的解像,還是需要高質鏡頭才能展現出來。 其實 Nikon D50 歡迎與否,最大障礙都是價格這方面。雖然 Nikon D50 大幅降價的機會不大,但筆者相信只要當它的價格出現調整,購買它的用家會即時增加。

Canon 350D DCfever 總結

EOS 350D 改進比起筆者預期的多,例如反光鏡預鎖、閃光燈補償、白平衡包圍等,令機身與 EOS 20D 拉近了一點,受惠的當然是用家。Canon 把 EOS 350D 瘦身縮細後,即時變成 Q 版公仔般可愛,從此 D-SLR 不再是男仕的玩物,因為 EOS 350D 一樣可以放入女仕手袋內了。EOS 350D 使用第二代的 800 萬像 CMOS,影像絕不遜於 EOS 20D、EOS 1D MK II 兩部更高級的 800 萬像機種,加上不到八千的價格,用超值來形容 EOS 350D 就最適合不過,相信 EOS 350D 極有潛質成為 2005 年最受歡迎的入門級 D-SLR。 [註: 個 review 好似係 body only]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 02:33 AM

唔要 kit lense 的話
Minolta 有個原廠 18-200 f/3.5-6.3 (27-300 equiv.), 可以俾你一鏡走天涯
再加多個原廠 11-18 wide angle, 兩個鏡頭玩盡 16.5 - 300 mm (equiv.)
不過 lense quality 要 review 吓先

Quote from DCfever.com -
Konica Minolta 明白到,要大力發展 APS-C CCD 尺寸的入門 D-SLR,沒有適合的數碼專用廣角鏡配合是不成的。因此,在發表 DYNAX 5D 的同時,KM 亦同時發表了三支全新的 D-SLR 專用 DT 鏡頭,分別是 AF DT 11-18 mm F4.5-5.6 (D)、AF DT 18-200 mm F3.5-F6.3 (D) 及 AF DT 18-70 mm F3.5-F5.6 (D)。其中 AF DT 18-70 mm F3.5-F5.6 (D) 便即是隨 DYNAX 5D 附送的套裝鏡頭,等效焦距為 27-105 mm,雖然沒有內對焦設計,不過隨鏡已經附有遮光罩,加上焦距覆蓋夠廣,而銳利程度亦令人滿意,整體來說是一支相當稱職的 Kit 鏡。至於 AF DT 11-18 mm F4.5-5.6 (D) 是令人相當之期待的超廣角變焦鏡頭,等效焦距為 16.5-27 mm,可輕易拍攝出壯觀而具有透視感的照片。AF DT 18-200 mm F3.5-F6.3 (D) 更是第一支同類焦距的原廠鏡頭,等效焦距為 27-300 mm,不用換鏡便可拍攝廣角及超遠攝照片。可惜在測試 DYNAX 5D 時 AF DT 11-18 mm F4.5-5.6 (D) 及AF DT 18-200 mm F3.5-F6.3 (D) 尚未能提供測試樣本,不然大家可以更了解 DYNAX 5D 的拍攝威力。至於 DYNAX 5D 未能夠像 DYNAX 7D 般支援垂直電池手柄,亦是令大家感到少少美中不足的地方。

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-8 at 02:37 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-8 12:53 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-8 12:45 AM:
d228216
乜已經講左咁多,分都加埋,你未買吓?
Canon EOS 350D kit $7000 樓下應該企硬多1季
Canon EOS 5D 預算10月出,如果唔等使,不如等多2個月,睇埋開出個價先買!
5D 要 2皮8....noway la......
作者: d228216    時間: 2005-9-8 12:57 PM

我大概都會Canon 350D Kit ..  鏡頭可能買返原裝....28-200mm $2100/$2900, 隻Sigma 都要成 $1700
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 01:37 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 12:57 PM:
我大概都會Canon 350D Kit ..  鏡頭可能買返原裝....28-200mm $2100/$2900, 隻Sigma 都要成 $1700
個 28-200 mm = 45-320 mm (equiv.)  
45 唔係好夠 wide 喎

有個用開 Canon 嘅鬼佬响 photo.net 都寫唔少好嘢, 佢响自己個 website 度有個 350D (美國叫 Rebel  XT) 嘅鏡頭指南, 你小心參考吓先決定啦, 因為話晒都成二千幾蚊, 唔同街市買菜

Link: Lenses for Canon 350D (by Bob Atkins)

我都想幫你手揀個好鏡, 不過 Canon 我真係唔熟, 見到 member JohnWu 可以問一問佢
作者: d228216    時間: 2005-9-8 01:58 PM

28-200 mm = 45-320 mm (equiv.)  ??

又唔駛 320 今長播...

有冇d 短d 又 wide d??
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 02:03 PM

我好快咁睇咗個指南, 以下係佢嘅推介, 希望幫到想買 350D 嘅 member -

慳錢 Package
Canon 350D kit lense (18-55)
Canon 75-300 f/4-5.6

一鏡走天涯 Package
Canon EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6 (唔要 wide) 或者
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 (要 wide)
佢建議加番個 Canon EF 50 f/1.8 II

Best Solution Package
Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5
Tamron 28-75 f/2.8 Di
Canon EF 70-200/4L USM

個 Tamron 28-75 f/2.8 我個 friend 攞嚟配 D50, 好抵用, 又實淨, 全程 f/2.8 又快又 sharp, 試完搞到我都想要
個 Canon EF 70-200/4L USM 响 Thread #3 有個 sample gallery

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-8 at 02:10 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 02:08 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 01:58 PM:
28-200 mm = 45-320 mm (equiv.)  ??

又唔駛 320 今長播...

有冇d 短d 又 wide d??
因為 350D 個 sensor 唔係 35mm 菲林 size, 所以 d 焦距要乘番 1.6
乘番 1.6 之後, 28-200 mm 會等於菲林機嘅 45-320 mm

Canon EF-S 17-85 f/4-5.6, 短 d, wide d
17-85 = 27-136 (equiv.)

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-8 at 03:06 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 03:14 PM

寫漏嘢.... Thread #39 & #40 個
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 係有 IS (防震)
作者: d228216    時間: 2005-9-8 03:49 PM

Canon EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6  非常啱.....但好似貴咗d 3xxx以上?

另:
Sigma d 鏡 係咪 Cannon 同 Nikon 都啱用

另:
Nikon 係咪都係乘 1.6 呢?

Thanks

[ Last edited by d228216 on 2005-9-8 at 03:53 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-8 05:15 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 03:49 PM:
Canon EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6  ...
Question 1:

Lense quality 我唔清楚唔敢講, 但有防震*, 又有 USM, 好似幾正
純睇焦距嘅話我覺得 EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM 會好 d
17-85 = 27-136 equiv, 27 一般用都應該夠 wide, 可以真係一鏡走天涯
之前 member JohnWu 都好似推介過呢個鏡

除非你遲早會買多個 wide angle, 否則 EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6 始終唔夠 wide (45-216 equiv.), 我個 friend 部 D50 用 Tamron 28-75 就有呢個問題, 不過佢有多個 wide angle, 方唔方便則另作別論

* Canon 個防震我唔清楚, Nikon 個防震佢就話慳你三個 stop, 我家貧, 冇財力玩防震, 唔敢亂推介, 但如果要揀, 我會想要快鏡多過要防震, 起碼快鏡可以 freeze action

Question 2:

Sigma 有出 canon mount 同 nikon mount, 如果你買咗個 canon mount 嘅 sigma 鏡, 就只可以 canon 機用

Question 3:

Nikon 同 Pentax 都係乘 1.5

My Suggestion:
如果 Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 賣 $1700 都可以考慮, 雖然 quality 一般 (有 distortion + vignetting 問題), 但 $1700 長短火二合一都算抵玩, 到你玩熟咗, 要求高咗, 想買貴鏡影靚相嗰陣, 個 sigma 都仲可以 keep 嚟粗用, 尤其是郊遊或 family snapshot, 18-200 有 11x zoom 好方便, 起碼你唔駛吓吓袋幾個鏡出街, 一件過就可以出門口, 有 sample 相俾你參考 http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/04/07/1335.html
作者: sohozhk    時間: 2005-9-8 07:58 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 12:53 PM:
5D 要 2皮8....noway la......
不過用成世喎!同埋拎出來,毋人夠你揮,好有虛榮感,影xxx信心都高D(斷估你唔會影天文掛), 同埋到時你玩厭左,放出來個價都高D,實際消費都是1皮幾!
相反,鏡頭e家野,你如果唔係做影樓,都唔使咁高,況且隨便一套kit set都已經打低晒好多大陸影樓的攝影師啦!

350D 機身手杷太細小,未能使用家舒適地手持相機,適合女仔多D

始終個句,你想買來做乜?
想出影集影展? (買最貴)
定想影女(想威)? (買最貴)
想自娛? (買最貴)
有部機在手,都要你花時間肯學,先影出高效果,你真係咁好學,花唔花到時間先? (如果唔得,買部平啦)
只是隨處影吓 (買部平啦)
如果想自己影來做收藏 (買最貴)
預左日後放盤,想保值 (買最貴最新)

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-8 at 08:00 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-8 10:08 PM

先講今日見聞

去咗試機, 先試350D($6700 kit)...機仔細細...用支18-55mm鏡都ok既...再長d就會the...再試50D....明顯硬淨而且very cheap..$5600 kit.....平成千蚊.....但唔'寫'得 800萬像......

其實已經想買.....点知個sales話不如試埋 5D啦.....

一上手....第一個感覺係 " 堅 ", 好實淨好揸手, Fit 灑我手形....最勁就係佢個觀景器有senor, 我一裝埋去...佢立即熄咗個 LCD Mon 唔會熱親我個面珠done.....另個mon又大...2.5" , 又有双環 selector.....好pro

講今耐都冇講影相.....sure 啦....我識鬼咩....用棃扮吓野之馬.....再講要我就返部機棃用亦唔會有問題...幾日就上手..........所以功能並不重要....

買咗未...........哈...我依d精明消費者, 梗唔會即刻買啦....諗一晚先
作者: d228216    時間: 2005-9-8 10:13 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-8 07:58 PM:

不過用成世喎!同埋拎出來,毋人...
sohozhk兄, 你睇我個人有冇今大機心呀.

其實原因係: 20%扮野影相, 10%想影d相靚d....主要70%係 --- Sea Food Hang
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:21 AM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-8 07:58 PM:

不過用成世喎!同埋拎出來,毋人...
body 越出越平, 真係好難用成世喎....

我買 D70s 都係預咗用幾年, 到時 Nikon 實有部更平, 更靚嘅新機 (D200 or D200s??? ), 咁部 D70s 就可以轉做 second body

如果唔等得, D50 個價再跌多兩跌我都可能會買埋佢嚟做 second body

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 04:54 AM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:32 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 10:13 PM:

sohozhk兄, 你睇我個人有冇今大機心呀.

其實原因係: 20%扮野影相, 10%想影d相靚d....主要70%係 --- Sea Food Hang
216 大哥, 如果你咁痕, Sales 又許可嘅話, 不如試埋呢兩部終極 DSLR
Nikon D2x
Canon EOS-1Ds Mark II
你可能唔捨得放手架

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 05:13 AM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:54 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-8 10:08 PM:
先講今日見聞

去咗試機, 先試350D(...
好多專業 review 都覺得 350D 同 D70s 叮噹馬頭, 但 6 megapixel 同 8 megapixel 並非佢哋比較兩部機嘅重要 factor, 部機嘅 overall performance 同 overall image quality 就比 megapixel 更重要

如果你影 sports, D50 同 D70s 會較 350D 好, 因為 D50/D70s shutter lag 較少, 如果你要 image detail, 咁就 350D 較好, 所以 sohozhk 兄問你想要部機嚟做乜係問得好啱

p.s. 部 Canon 5D 係用 full frame sensor, 焦距唔駛乘 1.6
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 09:23 AM     標題: Nikon 50 mm f/1.8 D

如果有 member 用緊或諗住買 Nikon DSLR, 呢個 lense 一定要買, size 好細 (見圖: 我隻手係普通女仔 size, 可想而知個 lense 有幾細個), f/1.8 好暗都影到 sharp 相, f/4 開始極 sharp, 50 mm 焦距放响 DSLR = 75 mm, 影人像好好用, 最緊要係呢個 lense 會平到你唔信

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 09:28 AM ]

圖片附件: nikkor50f1.8d.JPG (2005-9-9 09:23 AM, 52.6 KB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=552876&k=855b84cadca860fbe5d6d163bdffd01f&t=1714604842&sid=iLlE1h

作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 09:56 AM     標題: Nikon 50 mm f/1.8 D

Originally posted by 將拍之 at 2005-9-9 09:23 AM:
如果有 member 用緊或諗住買 Nikon DS...
唔記得講缺點添, 個 lense 我發覺强光下用 f/1.8 同 f/2.8 會有 chromatic aberration.... 我仲學緊點用 photoshop 執番
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 10:03 AM

我一早就識穿你啦!

隨街獵影, 首選350D kit set, 配件裝置輕便, 又唔重手, 又唔左定, 易收易放, 型仔d, 瀟灑d。其他重裝置, 重配件裝置, 腳架, 好笨重, 要背個大大的包, 行動唔方便, 早知你係點ga人啦!將來到真係愛上攝影, 加之鏡就得啦!e部機, 影出來都已經好正吓, 唔使個人有技術。當你見到隨手影來d相咁正時, 你自然會想學多d影好d, 到時你就成為發燒友, 同芝姐同級數la。始終係手柄太細, 上手唔舒服。

毋記錯 350D 係用 SD?啱晒你自已私下印相, 係要打心口攞多張1G SD先, 就夠使。店員推介, 主要想散貨, 因為 350D 熱賣, 其實佢未必再攞到貨, 利錢又低, canon 5D一出, 大家又跌價, Canon唔休賣, 遊說你買其他牌子好正路下, 好多生客見到真係平1-2千會轉馱, 反而你同個sales講, 嫌唔夠貴, 問佢canon 5D幾時先有貨, 幾銀度, 大番佢, 叫佢死左條心。

記住法則第一條, 350D唔使$7000, 已經超值, 質量同其他同級比, 毋得比!:cool:

不過你試過 Minolta 5D, 手感好, 係好真, 影相好講感覺良好!

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 10:12 AM ]
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 11:22 AM

補番句, 長鏡頭有乜用?

係遠距離影近鏡!即係好多時在fashion show, 香港 d 攝記會坐响最後排, 到影相時就企响身, 連環快拍。貪毋摭毋擋。相反, d大陸攝記就會圍實晒在台最前,(因為部機唔掂, 又毋長鏡, 好多仲用傻瓜機) 。
估你影相, 都係近距離影近鏡, 好少會距離30呎影人掛!
依家d 香港狗仔隊用緊隻model都唔會最新呀華,係之鏡頭唔同d d......

芝姐講ga你要聽, 佢ga係攝影專業, 我講ga你都要聽, 係市場消費者專業!

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 11:31 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-9 11:53 AM

論body我鐘意 5D.....但佢冇 28-135/200鏡 (只有支70-210)---冇得玩單鏡走天涯

350D 就齊鏡...重可以揀 Sigma

另: Sigma有支 18-125 唔知好唔好?
作者: d228216    時間: 2005-9-9 11:56 AM

>>>216 大哥, 如果你咁痕, Sales 又許可嘅話, 不如試埋呢兩部終極 DSLR
>>>Nikon D2x
>>>Canon EOS-1Ds Mark II
>>>你可能唔捨得放手架

最驚就佢依味野----我一定唔捨得放手----到時一定大出血

>>>如果 Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 賣 $1700 都可以考
依支$3xxx, 1700蚊係 18-125mm f/3.5-5.6

[ Last edited by d228216 on 2005-9-9 at 12:00 PM ]
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 12:27 PM

大哥, 你不如上   DCFever.com   bottom link 仲有詳細介紹, 測試報告

search 埋討論區
"昨天去買了Canon350d Body十sigma 70-300DG都係$6250+1250仲有保養,真係開心死!Sale哥哥服務都幾好! "

sigma 18-125好唔好, 人各有志, 網上各有各說, 有邊樣野人人都話好?
哥哥仔, 想有型, 扮瀟灑, 你要行裝輕便嘛!唔通想掛住個賣旗捐款箱响心口咩?好專業, 不過好娘喎.....
作者: d228216    時間: 2005-9-9 12:39 PM

哥哥仔, 想有型, 扮瀟灑, 你要行裝輕便嘛!唔通想掛住個賣旗捐款箱响心口咩?好專業, 不過好娘喎.....

中曬
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 12:53 PM

日行一善係我的宗旨, 今日又幫左個迷罔的哥哥仔, 幫佢搵到方向.....真開心。
......心裡就咕嚕咕嚕:真抵死!當我係社工, 白白教精左個死仔包....
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 01:17 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 10:03 AM:
我一早就識穿你啦!

隨街獵影, ... 將來到真係愛上攝影, 加之鏡就得啦!e部機, 影出來都已經好正吓, 唔使個人有技術。當你見到隨手影來d相咁正時, 你自然會想學多d影好d, 到時你就成為發燒友, 同芝姐同級數la。始終係手柄太細, 上手唔舒服。
呢樣真, 工欲善其事, 必先利其器, 我初初都俾自己亂影嘅相嚇咗一跳, 搞到迷上咗影相

我好細個咋, 你哋叫我阿之好喇....

我都仲係初學, 不過都算有心機學.... 自學嗰隻....

p.s.
#52更正: 350D 同 D70s 用 CF card, D50 用 SD card
#23更正: Nikon d pro 機如 D2x 都冇內置閃燈
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 01:18 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 11:53 AM:
論body我鐘意 5D.....但佢冇 28-135/200鏡 (只有支70-210)---冇得玩單鏡走天涯

350D 就齊鏡...重可以揀 Sigma

另: Sigma有支 18-125 唔知好唔好?
你吖, 一時一樣架, 一時又要輕便 (350D), 一時又要 5D (又重又大架)

= sales??

70-210.... 可以影街頭 candid
(參考吓 - http://www.pbase.com/imagi_n8/candids)

我睇過 d 大相, Sigma 18-125 嘅 image quality 明顯比 Sigma 18-200 好,
之前我都覺得抵, $1700 有 18-200, 原來成 $3xxx 咁就貴咗 d 喇

咁啦, 平平哋 $1700 Sigma 18-125 配 Canon 350D 或 Nikon D50 啦,

原因:
1) 你為痕而買, 唔駛用幾萬蚊買 EOS 5D 止痕啩?
2) 萬一你三分鐘熱度都唔駛咁肉痛
3) 假若你買咗 350D 同一堆貴 Canon lenses, 結果你覺得都係 Minolta 或 Nikon 好 d, 到時會較難返轉頭, 除非你唔介意蝕讓
4) $1700 Sigma 18-125 初學好夠用

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 01:20 PM ]
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 01:38 PM

芝妹,
sorry, 一時改唔到口, 叫慣左芝大姐添!
用 SD, 係 Canon PowerShot S2 IS, 一時記錯... (其實時時記錯, 我個腦地方唔夠, 裝唔落咁多野)
一時一樣, 係男人的特性, 何況D佬都係一心想街頭獵艷, 追吓潮流野, 始終揸上手係佢, 要信自己。

咁啦, 貴唔算貴, 平唔算平
Sigma 18-125 配 Canon 350D 或 Nikon D50 (SD) 啦 or
Canon 350D kit set (手感)

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 01:49 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-9-9 02:04 PM

>>>D佬都係一心想街頭獵艷
其實已有隻 nikon coolpix 7900啦

我諗我多數會買Nikon D50 + Sigma 18-125/200

1.平
2.可用返我果2張SD

今晚去試多次
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 02:08 PM

Sigma 18-125 好 d, 唔要/200
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 02:16 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 01:38 PM:
芝妹,
sorry, 一時改唔到口, 叫慣左...
都唔知佢係咪真係買部機嚟週街影女....

為人為到底喇.... 350D 個 kit lense (18-55) 街頭影 candid 焦距較短, 可能會近過頭驚動到被影者, Sigma 18-125 好似好 d.... 125 响 350D = 200 equiv. 勉强 ok

再唔係, Tamron, Sigma, Canon 同 Nikon 都有 d 好平嘅 70-300 or 75-300, 日光日白影人應該無問題, 夜晚就....
作者: 心情    時間: 2005-9-9 02:18 PM

我都已经决定买部350D机身+SIGMA18-125,不过旺角间“永成”无SIGMA哩支镜窝!
激死!
大家有咩好介绍卖机的地方?!!
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 02:19 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 02:08 PM:
Sigma 18-125 好 d, 唔要/200
agree.... 有得同 18-125 比, 18-200 太貴, d 相唔夠 18-125 sharp....
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 02:28 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 02:04 PM:
>>>D佬都係一心想街頭獵艷
其實已有隻 nikon coolpix 7900啦

我諗我多數會買Nikon D50 + Sigma 18-125/200

1.平
2.可用返我果2張SD

今晚去試多次
你試完部 D50 就知部 7900 有幾慢.... 可能你會 keep 佢嚟影 video 同 family snapshot.... 如果唔係部機應該可以入盒等賣

叫個 sales 俾兩個 sigma 18-125 你試清楚 350D 同 D50 先決定啦, 再唔係可以叫個 sales 陪你出舖頭門口影吓人 (佢肯嘅話),,,,
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 02:29 PM

Originally posted by 心情 at 2005-9-9 02:18 PM:
我都已经决定买部350D机身+SIGMA18-125,不过旺角间“永成”无SIGMA哩支镜窝!
激死!
你等 216 大哥買完咪知囉
作者: 心情    時間: 2005-9-9 03:03 PM

“将拍之”,你好!
请教一下如果撇开D70S和350D之间象素的差异,是米D70S会好过350D呢?

仲有:而家SIGMA18-50 F2.8 EX DC要几多钱左右啊?如果想买支副厂的广角(用在DSLR上)
仲有咩好的选择啊?(1200之内)
作者: d228216    時間: 2005-9-9 03:51 PM

SIGMA18-50 F2.8 EX DC要成三干蚊
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 03:56 PM

Originally posted by 心情 at 2005-9-9 03:03 PM:
“将拍之”,你好!
请教一下如果撇开D...
你好, 叫我阿之得喇

兩部機性能都好正, 一般人都會覺得好難揀, 真係要睇個人 preference 喇

不過我自己就揀咗 D70s, 因為我鐘意 D70s....  -
1) 機身好實淨, 雖然大部, 但用慣 ok
2) kit lense (18-70) 效果唔錯, 有金屬 mount
3) 有 auto focus assist lamp
4) D70s 舊電好鬼死長氣, 長到唔駛買 spare
5) 我唔會曬大相, 8 megapixel 同 6 megapixel 對我冇分別

不過如果你要輕巧.... 8 megapixel 又好重要嘅話, 咁就 350D 啦

如果你諗住買 Nikon -
Tokina AT-X124 Pro DX 12-24 mm f/4
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di (超值超 sharp 嘅快 lense)
Nikkor 80-200mm f/2.8D ED (有 $ 就買 Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED)
Nikkor AF 50 mm f/1.8 D
Nikon SB-600 speedlight

呢個 package 價錢好合理, 仲可能幫你搵錢添

Tokina 個 wide angle (12-24 mm) 响美加好評熱賣中, 性能比 Nikon 個 12-24 DX (貴一倍有多) 更高, 我都好想要....

個 Nikkor 80-200 f/2.8 唔夠長可以加個 1.4x teleconverter.... 不過會變咗 112-280 f/4 (168-420 equiv.) 要留意

買 Canon 的話 -
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di
Canon EF 70-200 mm f/4 L USM
Canon EF 50mm f/1.8 II
Canon 外置閃光燈.... 我都唔知邊部好

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 04:12 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:01 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 03:51 PM:
SIGMA18-50 F2.8 EX DC要成三干蚊
216 大哥, 之前誤會咗, 以為你講嘅 5D 係 Canon EOS-5D.... 原來你意思係 Minolta 5D.... sorry....

Sigma 18-125 都有 Minolta mount

My suggestion - 叫個 sales 俾三枝 sigma 18-125 你試清楚 Canon 350D, Nikon D50, and Minolta 5D 三部機先決定啦, 再唔係可以叫個 sales 陪你出舖頭門口影吓人 (個 sales 肯嘅話)....
作者: d228216    時間: 2005-9-9 04:11 PM

>>>你出舖頭門口影吓人

陪---唔駛, 之前幫襯過, 先貨後錢都得..
有 minolta mount? 敢就唔駛諗
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:18 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 04:11 PM:
>>>你出舖頭門口影吓人

陪---唔駛, 之前幫襯過, 先貨後錢都得..
有 minolta mount? 敢就唔駛諗
如果你習慣夜晚 "打獵" .... Minolta 5D 個防震可能會有幫助.... 不過要試過先知, 最好佢有部電腦俾你即時 zoom 大 d 相嚟比較

決定 Minolta??
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 04:26 PM

心情大哥, 你上香港至權威的網 DCFever.com 搜尋下得架嘞, 識唔識呀?

老細, 賺你幾銀呀, 叫人開3部機, 3支鏡, 比你試?你買幾部呀!街市買菜都毋得揀 la.....
反而教多你一招, 揀個似老闆的人開口問價, 說話唔使多, 然後用部計數機還價, 見你有誠意, 又冷靜, 隨時益你, 可能最後減多3舊, 或者送多件贈品比你, 同意la...先話想買多支鏡頭, 再減多2舊,同意la... 先開部機來試, 大家都滿意, d d 你知佢知好 la.....唔好婆媽, 唔係一亳子都唔減比你.....男人老狗大忌:cool:

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 04:30 PM ]
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 04:31 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 04:26 PM:
心情大哥, 你上香港至權威的網 [url=h...
我諗我俾外國 d 連鎖店縱壞咗, 買乜都有得試
作者: d228216    時間: 2005-9-9 04:53 PM

叫人開3部機, 3支鏡, 比你試?
尋日已開3部機試, 今日再試多鑊
反而教多你一招, 揀個似老闆的人開口問價, .....
我唔講價的....第一, 佢會自動計平d比我....第二, 差兩三佰蚊唔係問題, 當貼士
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 04:55 PM

果然係....一個不折不扣的硬漢
作者: d228216    時間: 2005-9-9 04:56 PM

如果你習慣夜晚 "打獵" ...
no 9成去展覧會影相
最好佢有部電腦俾你即時 zoom 大 d 相嚟比較
sure la.....冇

決定 Minolta??
9成9
作者: d228216    時間: 2005-9-9 05:02 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 04:55 PM:
我一向買野都唔駛佢比最平我....平dd就ok, 但服務就要 class A, 之前做一個會所project, 要7部 42"LCD.... 最後開咗12部比我試(冇死点).頭尾玩咗5日先試完
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 05:11 PM

我女友的性格似足你, 因為有我!
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 05:21 PM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 04:56 PM:
如果你習慣夜晚 "打獵" ......
恭賀 216 大哥今曰榮升 DSLR 機主
個 lense 同部機好唔好用都記得分享吓
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 05:23 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 04:55 PM:
= 唔講價
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 05:25 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 05:11 PM:
我女友的性格似足你, 因為有我!
sohozhk 大哥,
我諗我另一半似足你, 所以有我 !
作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 05:29 PM

芝妹真係醒, 講乜都瞞你唔到!
作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 05:50 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 05:29 PM:
芝妹真係醒, 講乜都瞞你唔到!
唉.... 真係醒就唔會仲讀緊書啦....
作者: d228216    時間: 2005-9-9 08:41 PM

你地估吓我買咗乜??

係350D + sigma 18-200

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 3&checkid=2bc14
原本想買minolta....但用起上黎有幾個問題, 一難用, 二揸手位的橡膠相信好快會 chee 立立, 2.5吋mon 大而無擋, 低解像的......又very重...

sample

[ Last edited by d228216 on 2005-9-10 at 10:49 PM ]

圖片附件: 350D.jpg (2005-9-9 08:41 PM, 216 KB) / 下載次數 0
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=553523&k=02b4b4baef91fcd9ff9a9ce1efebfcad&t=1714604842&sid=iLlE1h

圖片附件: IMG_0025.JPG (2005-9-9 08:41 PM, 3.2 MB) / 下載次數 2
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=553524&k=e82c1b89a55949616de0e9aea8caa253&t=1714604842&sid=iLlE1h

作者: sohozhk    時間: 2005-9-9 09:09 PM

開支香檳慶祝先.......

作者: 將拍之    時間: 2005-9-9 11:26 PM

Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 09:09 PM:
開支香檳慶祝先[/...
恭喜, 恭喜 !!
點解變咗 18-200 嘅?
三千幾架喎
作者: d228216    時間: 2005-9-9 11:35 PM

首先多謝兩位幫手!!

變咗 18-200 ? 因為18-125 唔夠 zoom, 而18-200 只$2600
作者: 心情    時間: 2005-9-9 11:43 PM

恭喜版主!!
作者: d228216    時間: 2005-9-9 11:57 PM

Originally posted by 心情 at 2005-9-9 02:18 PM:
激死!
朗豪坊地庫數碼xx有賣 大約$1700, 18-200 $2600
作者: 將拍之    時間: 2005-9-10 10:52 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 11:35 PM:
首先多謝兩位幫手!!

變咗 18-200 ? 因為18-125 唔夠 zoom, 而18-200 只$2600
唔駛咁客氣啦
我都講咗話如果有人講相機, 我得閒實講埋一份

你試吓下次去展覧會影 d long zoom 相 O 唔 OK, 唔 OK 可能要加個外置閃燈,
用番 Canon 外置閃燈 metering 應該會好 d

18-200 (29-320 equiv.) $2600 都算抵玩, 第曰 upgrade 可以留番嚟粗用

希望你會用得好開心啦
作者: 心情    時間: 2005-9-10 11:06 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-9 11:57 PM:

朗豪坊地庫數碼xx有賣 大約$1700, 18-200 $2600
非常感谢!
哩度个个都好好人的!!

仲有一个问题,版主你在边度买机的?几钱啊?而家好多地方都无350D的机身卖的,
                        一买就要买KIT!
作者: d228216    時間: 2005-9-10 11:08 AM

部350D真係好易用...15分鐘上手....個幾鐘睇埋說明書就掂....d制好小好易上手

速度好快[比我部7900]....事但影己經好靚!
作者: d228216    時間: 2005-9-10 11:12 AM

就係果度買..
Kit = 6800

淨機多數係水貨....冇行保修

見你打蕳体字...住大陸? Cannon行有大陸保修 + 1年保險[任何原因唔見咗/壞咗, 都有得保]
作者: 心情    時間: 2005-9-10 11:20 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-10 11:12 AM:
就係果度買..
Kit = 6800

淨機多數係水貨....冇行保修

見你打蕳体字...住大陸? Cannon行有大陸保修 + 1年保險[任何原因唔見咗/壞咗, 都有得保]
THANK YOU!
正确啊!!我是广州的!!
广州而家350D单机最平都要6500,如果香港D机身多数都是水货甘我就真是要好好
考虑下在边买拉!!

版主,之姐,sohozhk你地觉得用咩牌子的CF会好D,使吾使用到高速CF(比如SANDISK
的URTAL 2)。
作者: 將拍之    時間: 2005-9-10 11:31 AM

Originally posted by d228216 at 2005-9-10 11:08 AM:
部350D真係好易用...15分鐘上手....個幾鐘睇埋說明書就掂....d制好小好易上手

速度好快[比我部7900]....事但影己經好靚!
我就係因為咁先迷上影相

幾時賣部 7900 呀?
作者: 將拍之    時間: 2005-9-10 11:43 AM

Originally posted by 心情 at 2005-9-10 11:20 AM:

THANK YOU!
正确啊!!我是广州...
我個 friend 話如果常玩連拍起碼要 80x
我玩單拍多, D70s buffer 大, 快慢 card 都 ok
我有張 lexar 80x, kingston elite pro (好似 50x)
作者: 心情    時間: 2005-9-10 11:46 AM

Originally posted by 將拍之 at 2005-9-10 11:43 AM:

我個 friend 話如果常玩連拍起碼要 80x
我玩單拍多, D70s buffer 大, 快慢 card 都 ok
我有張 lexar 80x, kingston elite pro (好似 50x)
THANKS 阿之姐姐!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0