標題: CANON 20D宜家買唔買得過? [打印本頁]

作者: AWU    時間: 2005-10-25 01:37 PM     標題: CANON 20D宜家買唔買得過?

哎.......
最後都唔係咁想買SONY DSC-R1,始終PRO DC都好似變化少o左d.
但DSLR又有20D同350D揀,不過玩上手又好似20D正好多,但貴成幾差o野.....
目標鏡頭兩支,10mm~20/22mm and 18/20mm~200mm.
希望有玩開單反朋友比d意見
作者: d228216    時間: 2005-10-25 01:48 PM

不如玩5D啦, 一鑊過唔駛煩, 又有型, 但budget最小四皮野, body要成$28000,

自已感覺, 20D 淨係多1/8000秒 及 大ISO, 其他同350D差唔多

但如果加理直倒同閃燈就勁重!!  我依加用350D 加理直倒同閃燈影十幾張就要休息一陣....

我点解唔玩5D??
1.冇錢...遲d想換 HD Panel LCDTV, 我估要用4皮野
2.冇錢...影相唔係好大興趣
作者: d228216    時間: 2005-10-25 01:55 PM

p.s. 我手瓜成16吋, 舉起部機兩分鐘都要停停....體力係一個重要因素
作者: AWU    時間: 2005-10-25 02:37 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-25 13:48:
不如玩5D啦, 一鑊過唔駛煩, 又有型, ...
有16"都好勁o架啦

20D比350D多2個對焦點,1秒多拍2張,連拍有23張(不過用唔著)
宜家BODY大約1皮鬆d,連2支鏡+直度+閃光燈大約2皮.....

如果計相片質素我可能選擇R1,10MEGA CMOS唔係流,買DSLR主要原因其實係可以射遠d,呵呵
R1加TELE只有200mm,20D或350D用支200mm就有320mm了

5D唔考慮啦,太貴.

SAMPLE3張:

R1-Focal len: 43 mm, Shutter: 1/640 sec, Aperture: F8, Meter: 14.6 EV, ISO 160, RAW, Adobe Camera RAW

20D-Focal len: 55 mm, Shutter: 1/320 sec, Aperture: F11, Meter: 14.2 EV, EF-S 18-55 mm, ISO 200

350D-Focal len: 28 mm, Shutter: 1/250 sec, Aperture: F11, Meter: 14.8 EV, EF-S 17-85 mm IS, ISO 100

[ Last edited by AWU on 2005-10-25 at 02:40 PM ]
作者: 心情    時間: 2005-10-25 10:55 PM

本人觉得20D吾错!作为准专业机,功能已经好完备架啦!
虽然20D同350D都是800W级别的,不过20D的CMOS同350D的是吾同级别的;另外虽然
350D的图像处理系统标榜是同20D一样的第二代系统,不过行内人都知道二者的计算方式
是不同的!所以20D比350D要贵!
新出的5D都是好也!不过吾是专业人事,根本用不到要把照片放大得太大,所以1000W级别
的分辨率是几乎无用武之地的!另外钱更加是一个问题!
买得20D就梗是上支“小白”啦!另外再加支广角的就OK啦!如果有钱的仲可以加上支24-70/F2.8
的!正到无得顶啊!
爽啊!
作者: AWU    時間: 2005-10-26 05:51 PM

Originally posted by 心情 at 2005-10-25 22:55:
本人觉得20D吾错!作为准专业机,功能...
"小白"你是指CANON EF 70-200mm f2.8L USM嗎?

好像過萬元呢.....
作者: d228216    時間: 2005-10-26 07:13 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-26 05:51 PM:

"小白"你是指CANON EF ...
我啱用呀!  如果賣 3 4 千的話
作者: AWU    時間: 2005-10-26 07:39 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-26 19:13:

我啱用呀!  如果賣 3 4 千的話
有支$1,450啱唔啱?
SIGMA APO Macro70-300mm F4- 5.6

SLD (Special Low Dispersion) 超低色散鏡片
這支APO微距變焦鏡涵蓋了中距離至300mm超遠攝鏡。前後鏡組均採 用了特殊低色散鏡片,矯正了超遠攝鏡常見的色散現象,無論在中距 以至遠攝範圍,光學表現及影像質素皆獲得巨大的改善。

微距攝影時放大倍率為 1:2  
設遠攝微距功能切換鈕,在焦距200mm最大倍率為1:2.9倍,300mm則高達1:2 倍。無論人像、動態、靜態或風景寫真,表現同樣出色。

鏡頭結構: 14 片 / 10 群
視角: 34.3 - 8.2 度  
光圈葉片數: 9 片
最小光圈: F22  
最近對焦距離: 150cm / 95cm(Macro mode)
放大倍率: 1:4.1 / 1:2(Macro mode)
濾鏡口徑: 58mm
體積 直徑: 76.6mm X 長度 122mm
重量: 550g

呢個價錢好似好抵玩,用o黎打雀打女都一流,甚至連飛機都.....
作者: d228216    時間: 2005-10-26 09:37 PM

千四蚊 抵喎
作者: AWU    時間: 2005-10-27 12:26 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-26 21:37:
千四蚊 抵喎
上網bid$700有找啦...哈哈
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 5932?aucview=search

咁買R1好定20D好呢? R1過兩日就無PACKAGE啦

[ Last edited by AWU on 2005-10-27 at 12:31 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-10-27 12:40 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-27 12:26 PM:

上網bid$700有找啦...哈哈
[url]...
傻既咩? Sony 都諗? 梗係20D啦....你check吓價先, 我又同你問吓.
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-27 08:16 PM

Originally posted by d228216 at 2005-10-25 13:48:
不如玩5D啦, 一鑊過唔駛煩, 又有型, ...
唔駛一黎就玩專業機呀。如果玩玩下唔再玩咪大獲。建議AWU都係買部入門機玩下先啦。如果20D同R1,都係覺得20D好D,始終講牌子Canon都pro好多。
作者: AWU    時間: 2005-10-27 08:24 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-10-27 20:16:

唔駛一黎就玩專業機呀。如果玩玩下唔再玩咪大獲。建議AWU都係買部入門機玩下先啦。如果20D同R1,都係覺得20D好D,始終講牌子Canon都pro好多。
5D實在太貴,想玩都玩唔起.....
心目中其實都係想買20D, 但成日都比R1果1,003萬所吸引.
SONY幾時有單反呀!!??...
作者: d228216    時間: 2005-10-27 09:57 PM

d相唔靚, 九千萬都冇用啦!
作者: AWU    時間: 2005-10-28 05:30 PM

決定買20D
咁Canon支kit lens好唔好?
唔好就買body算啦.
作者: 烈風拳霸    時間: 2005-10-28 05:32 PM

我覺得不錯
作者: d228216    時間: 2005-10-28 05:34 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-28 05:30 PM:
決定買20D
唔好就買body算啦.
咪要啦....都成六舊嫁....整多張CF好過啦
作者: d228216    時間: 2005-10-28 07:03 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-28 05:30 PM:
決定買20D
唔好就買body算啦.
同你問咗 20D kit $11700
作者: AWU    時間: 2005-10-29 03:42 AM

Originally posted by d228216 at 2005-10-28 19:03:
同你問咗 20D kit $11700
Thanks.
我打算去百老X買body算啦,其他慢慢再執
作者: shaqkobe    時間: 2005-10-30 11:34 PM

Originally posted by AWU at 2005-10-29 03:42:

Thanks.
我打算去百老X買body算啦,其他慢慢再執
恭喜AWU進入單反世界。
作者: AWU    時間: 2005-10-31 02:57 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-10-30 23:34:

恭喜AWU進入單反世界。
進入單反世界後又要為買LENS頭痛了
作者: AWU    時間: 2005-10-31 06:32 PM

邊度可以隨時check到Lens價錢?
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-1 12:37 AM

Originally posted by AWU at 2005-10-31 14:57:

進入單反世界後又要為買LENS頭痛了
這是理所當然架啦。我班friends講一入左去就出唔返黎,會好似上左毒隱咁,愈踩愈深。
作者: d228216    時間: 2005-11-1 12:39 AM

Originally posted by AWU at 2005-10-31 06:32 PM:
邊度可以隨時check到Lens價錢?
? 唔地鎚喎
作者: AWU    時間: 2005-11-1 02:33 AM

哈哈...買左支二手野玩住先
EF 55-200mm f4.5-5.6 II USM

作者: d228216    時間: 2005-11-1 11:02 AM

Originally posted by AWU at 2005-11-1 02:33 AM:
哈哈...買左支二手野玩住先
EF 55-...
正! 幾錢呀?
作者: AWU    時間: 2005-11-1 11:53 AM

Originally posted by d228216 at 2005-11-1 11:02:

正! 幾錢呀?
嘿嘿...一毫子
作者: d228216    時間: 2005-11-1 12:10 PM

Originally posted by AWU at 2005-11-1 11:53 AM:

嘿嘿...一毫子
抵,玩 重有冇多支呀? 70-300重啱
作者: AWU    時間: 2005-11-1 01:27 PM

Originally posted by d228216 at 2005-11-1 12:10:

抵,玩 重有冇多支呀? 70-300重啱
我去超超先...
係咪CANON & SIGMA都OK?
作者: d228216    時間: 2005-11-1 01:56 PM

最好 canon 啦, sigma 我有支.... 70-300 又係新野..
作者: AWU    時間: 2005-11-1 01:58 PM

Originally posted by d228216 at 2005-11-1 13:56:
最好 canon 啦, sigma 我有支.... 70-300 又係新野..
係咪有APO果支?幾錢??

咁不如買個Canon Extender EF 2x啦

SIGMA 170~500
大概3K,飛機都走唔甩

[ Last edited by AWU on 2005-11-1 at 02:14 PM ]
作者: d228216    時間: 2005-11-1 04:01 PM

500 又誇d.... 500*1.6=800 ???

個 canon 2x 放大鏡唔知二手幾錢??
作者: AWU    時間: 2005-11-1 05:10 PM

Originally posted by d228216 at 2005-11-1 16:01:
500 又誇d.... 500*1.6=800 ???

個 canon 2x 放大鏡唔知二手幾錢??
大概$1,500
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 9629?aucview=search
作者: AWU    時間: 2005-11-2 06:33 PM

d兄,
有支EF 75-300mm USM係e-bay投緊,
連運費大概$1,200~1,300
唔知算唔算平
作者: d228216    時間: 2005-11-2 07:04 PM

投野, 品質冇咩保證
作者: AWU    時間: 2005-11-2 07:38 PM

Originally posted by d228216 at 2005-11-2 19:04:
投野, 品質冇咩保證
咁又係.....

你支長炮好唔好玩?
作者: d228216    時間: 2005-11-2 08:00 PM

Originally posted by AWU at 2005-11-2 07:38 PM:

咁又係.....

你支長炮好唔好玩?
幾正.....但想再長d, 可惜長d光圈就細...
作者: 心情    時間: 2005-11-6 11:42 PM

腾龙有支28-75/F2.8的都吾错,值得考虑!
或者CANON的“小小白”都可以,70-200/F4,5千几!
作者: alexkoala    時間: 2005-11-7 05:04 PM

我個人意見:我覺得應該唔好買2X EXTENDER 首先光圈會細左兩級同埋唔係支支鏡o岩用
加上當f stop細過f/5.6(記憶中好似係....)部20d係對唔到焦......就算對到都會比平時慢
所以我認為買1.4x extender會比較好....
如果以上有錯請更正
另外,如果樓主想知道check lens price嘅homepage可以e-mail俾我:[email protected]
因為我唔想o係度提及其他論壇
作者: AWU    時間: 2005-11-7 05:27 PM

Originally posted by alexkoala at 2005-11-7 17:04:
我個人意見:我覺得應該唔好買2X EXTEN...
無錯.
2X EXTENDER係Suggest for f2.8長炮用的.

alex兄唔駛太客氣喎,大家交流o下駛乜就住就住

[ Last edited by AWU on 2005-11-7 at 05:32 PM ]
作者: alexkoala    時間: 2005-11-7 09:12 PM

初黎報到......唔好咁多意見嘛
作者: 心情    時間: 2005-11-7 09:42 PM

用增倍镜都是一个吾错的办法!
呵呵!
作者: alexkoala    時間: 2005-11-12 02:46 PM

另外,唔一定要用extender.....其實可以用俄製的反射鏡,而且比原廠鏡頭平

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0