標題: 火箭........... [打印本頁]

作者: stereo    時間: 2005-11-19 01:30 PM     標題: 火箭...........

今日主場又輸俾活塞,開季至今3勝6負
麥基迪背傷影響真係好大
姚明今季又被個犯困繞
D.安達臣真係好唔掂,命中率低、諗住佢係後備席既得分點,可惜事與願違
史韋夫進攻好差,起手選擇又唔好
正式既SF得保雲一個,可惜佢資質平平
韋士利同巴利今季表現又唔穩定
艾斯頓直頭不知所謂
給人驚喜只有新人PG海德

今季看了火箭5,6場波,真係好失望

[ Last edited by brightlee on 2005-11-19 at 05:02 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-19 04:30 PM

其實一開季之前火箭並譽為西岸中馬刺的最大勁敵係被唔少傳媒吹虛左。尤其係中國既傳媒,講到火箭陣容有幾強有幾強咁。事實上佢地今年既補強唔係真係太有作用。簽個Swift返黎根本上係錯誤既決定,得分力又唔強、搶籃板又唔係勁,係得個機動性同彈跳力,不過身形對住其他高佬又差太遠。正選要用返Howard,不過佢前屆黎到火箭由於羅到長約加上年齡漸大已經跌晒watt,仲要羅成幾百萬一個月。佢同swift已經佔用左超過千萬年薪。
至於Anderson其實一早預左佢唔會有咩有表現,得分數據上算係估計之中,不過亦如樓主所言,佢既命中率真係好差,成個nba生捱最低一年………一個正選SG,呢個位又係失敗之處。。至於其實後衛同上年一樣,都係得個多字。新簽返黎既Alston 未見到比其他已有後衛好。。。而且已有球員既年紀愈來愈大,Mutombo已經走上球員身涯最後一段。。。唔會再有以前突發性既表現。Wesley D射波走晒樣,可能係傷患既影響。至於比較好用既Sura 又因傷患至今仍未能上陣。至於其他替補連上場既即戰力都無。。。。。加上Yao開季既突破性演出又係未能持續,T-mac傷勢未好就要上場救亡,不過咁樣可能仲衰,一個唔好彩Tmac都用殘埋既話,季後賽都唔駛入。。。
德洲三雄中,火箭仍然是最弱的一隊。並不是中國傳媒所說已經成為二哥。小馬比火箭還是要強。
作者: 艾力克    時間: 2005-11-19 05:17 PM

KOBE:
我估湖人5分,你扣漏我呀

(你之前話o個個版,我懶得搵,所以o係度講埋)
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-19 05:21 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-19 05:17 PM:
KOBE:
我估湖人5分,你扣漏我呀

(你之前話o個個版,我懶得搵,所以o係度講埋)
好誠實wo,不過應該post係度↓

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ghlight=&page=1
作者: 艾力克    時間: 2005-11-19 05:57 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-19 05:21 PM:

好誠實wo,不過應該post係度↓

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ghlight=&page=1
冇理由叫人加分,唔叫人減分咁衰仔o既
可能見我誠實,仲加埋我分添

搵倒個版喇,thx~
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-19 05:59 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-19 05:57 PM:

搵倒個版喇,thx~
應該唔會
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-19 06:32 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-19 17:57:

搵倒個版喇,thx~
多謝艾兄的誠實。輸了分數,贏了印象、贏了品格。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-19 10:22 PM

輸波 -5,贏了印象、贏了品格 +10 ~~~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-21 02:15 PM

T-mac上場觸傷舊患,都話左球員未好得晒唔好俾佢打架啦。。。。攪到今日又要缺陣。。火箭個勢咁沉,無埋T-mac等於一支向下俯衝既火箭一樣,浸得超快。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-21 11:11 PM

睇左姚明打幾場,發覺佢進攻有 D 進步,low post 步法硬淨過以前,但係最大問題係呢種進攻模式太體力化,姚明根本頂唔到 30 分鐘,其實佢 D 跳投唔錯,苦練下中遠距離,可以打耐 D,最好可以好似 Sam Perkins 咁,一場入 7 個 3 分,姚明 7 呎 5 企 3 分線射波,睇下邊個可以 mark 佢!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-21 11:17 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-21 23:11:
睇左姚明打幾場,發覺佢進攻有 D 進步...
如果內外兼備緊係好啦。不過怕佢過份注重外圍。一個內線球員打得愈出,佢既本錢愈少。。
作者: YingTung    時間: 2005-11-22 12:39 AM

火箭問題真係好多。因為CCTV5同廣東體育怒播火箭比賽,所以已經睇左六七場直播..
問題好明顯,太依靠兩位all star,其他球員完全表現出NBDL水準。
最寄厚望既Swift完全唔知道自己做緊咩,應該話係唔熟習雲根迪要求佢做咩。一上場見佢得個搶字,防守唔惦,進攻又自己玩單打獨鬥,完全街波格,同隊波夾唔到。
D.Anderson同Alston兩個PG俾所有人既感覺係完全無態。Anderson仲好少少,都叫做射十中三o個隻,Alston就完全無貢獻,睇唔到佢當年o係熱火o個隻扭過成隊波再分個靚助攻...
其他老將唔洗多講:Jon太玩野,明明領先一兩分仲走去同人玩拆你屋~莫湯保今年無驚喜、Howard算交到功課,雖然唔值呢個價。
最後,仲有靚仔雲根迪,強逼成班跟足佢既守舊走位同拆檔。唉~~再落去無眼睇。
Wesley應該開始黎料,佢轉打PG應該不錯。
唔知點解總係覺得火箭可以打雙塔,Yao+莫湯保,防守由莫湯保幫Yao頂犯規,進攻由Yao引開對手,籃底由莫湯保把關,可能仲有效果.... 
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-22 01:08 PM

Originally posted by YingTung at 2005-11-22 00:39:

唔知點解總係覺得火箭可以打雙塔,Yao+莫湯保,防守由莫湯保幫Yao頂犯規,進攻由Yao引開對手,籃底由莫湯保把關,可能仲有效果....
雖然雙塔戰術,可以大大減輕Yao既進攻、防守壓力。不過火箭無呢個本錢去打。火箭內線既中鋒根本上得兩個。而且Yao根本上打唔到30分鐘以上,至於Mutombo打十數分鐘都仲得既,不過要佢打20分鐘,佢一定死梗。事實上火箭既陣容並唔容許佢地咁樣做。。如果真係出雙塔咁打,呢廿幾、三十分鐘之外,火箭內線必定落於真空狀態。。。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-22 06:35 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-21 11:17 PM:

如果內外兼備緊係好啦。不過怕佢過份注重外圍。一個內線球員打得愈出,佢既本錢愈少。。
我意思當然係指內外兼備啦,任何位置都能得分之餘又不用太體力化,每場可以打耐 D‧‧‧
作者: stereo    時間: 2005-11-23 01:34 AM

自從請左伊榮來教YAO之後
YAO的確佢係硬淨左,今季仲成日打背籃功爆入籃低添
但我覺得佢咁既打法,正如樓上幾位人兄所說打不了30分鐘
對一位明星球員來講咁既上陣時間真係小得可憐。
仲有依兩季都好少見YAO係低位做The Dream個D步法同動作了,仲有Pass俾隊友策屋。

我有時諗請伊榮來教YAO會唔會唔適合呢?
如果教佢個個係奧拉祖雲或者V.戴惑(前帝王中蜂)會唔會更適合,令YAO更上層樓呢?

仲有我覺得YAO仲未夠火,有時係籃底D波佢竟然放籃
有好幾次都被人封返出來,依D機會硬係入樽啦、分分鐘仲AND 1 添啦!

[ Last edited by stereo on 2005-11-23 at 01:36 AM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 01:37 AM

Originally posted by stereo at 2005-11-23 01:34:
YAO的確佢係硬淨左,今季仲成日打背籃功爆入籃低添
但我覺得佢咁既打法,正如樓上幾位人兄所說打不了30分鐘
對一位明星球員來講咁既上陣時間真小得可憐。
仲有依兩季都好少見YAO係低位做The Dream個D步法同動作了,仲有Pass俾隊友策屋。

我有時諗請伊榮來教YAO會唔會唔適合呢?
如果教佢個個係奧拉祖雲或者V.戴惑(前帝王中蜂)會唔會更適合,令YAO更上層樓呢?
仲有我覺得YAO仲未夠火,有時係籃底D波佢竟然放籃
有好幾次都被人封返出來,依D機會硬係入樽啦、分分鐘仲AND 1 添。
係幾好既論點喎。。。。搵奧拉祖雲教佢,可能佢真係可以進步仲大,至少唔駛刻意改變。
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 01:44 AM

Originally posted by stereo at 2005-11-23 01:34 AM:
YAO的確佢...
van gundy 想打返紐約d 波丫嘛, 咪要搵伊榮教佢點樣硬碰硬囉
如果搵 hakeen 教佢, 隊波可能要搵 tomjanovic 教 lu
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-23 02:01 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 01:44:

van gundy 想打返紐約d 波丫嘛, 咪要搵伊榮教佢點樣硬碰硬囉
如果搵 hakeen 教佢, 隊波可能要搵 tomjanovic 教 lu
a~又有道理喎。。。佢一直都想火箭行佢果套強硬既防守打法。所以就一直同攻強守弱既火箭有點格格不入。。。有有point~
+2
作者: joe159357    時間: 2005-11-23 03:13 AM

火箭而家係西岸最尾,mo t-mac火箭根本就係垃圾,
成日都話"要命"幾勁!幾勁!t-mac 傷左mo上果幾場
火箭都輸晒,完全支撐唔到.仲差d比個大三元你睇(失誤9次)
上一季一場失誤成10次,佢人生第一個大三元都幾好笑=.=
作者: 甘國武    時間: 2005-11-23 06:39 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-23 02:01 AM:

a~又有道理喎。。。佢一直都想火箭行佢果套強硬既防守打法。所以就一直同攻強守弱既火箭有點格格不入。。。有有point~
+2
對呀,當時要命真係太柔太軟啦,一點主宰性都無.....
或者咁講,比你選,你想有沙邦尼斯定伊榮?我就選伊榮啦~
作者: 王晶    時間: 2005-11-23 01:43 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:39 AM:

對呀,當時要命真係太柔太軟啦,一點主宰性都無.....
或者咁講,比你選,你想有沙邦尼斯定伊榮?我就選伊榮啦~
咁又唔係咁講呀,如果搵奧拉祖雲同伊榮比,我又會揀"阿媽早晨"喎,所以唔應該咁比,其實打center位無話一定要好似o`neal咁下下爆到人9彩先算係一個center,學版主講,場場咁體力化咁去打波,姚明仲要係亞洲人,天生就比黑人既力量小左d,咁爆落去,佢到三十歲既時候仲點係nba生存?好似渣巴,張伯倫呢d點解可以打咁耐,因為佢地唔係一味爆人, 7 呎幾係你前面做天勾,你點block落來?所以有人講得岩,yao同伊榮根本唔同飯數,咁教落去,真係怕佢壞左姚明。
作者: 王晶    時間: 2005-11-23 01:49 PM

Originally posted by joe159357 at 2005-11-23 03:13 AM:
火箭而家係西岸最尾,mo t-mac火箭根本就係垃圾,
成日都話"要命"幾勁!幾勁!t-mac 傷左mo上果幾場
火箭都輸晒,完全支撐唔到.仲差d比個大三元你睇(失誤9次)
上一季一場失誤成10次,佢人生第一個大三元都幾好笑=.=
所以你就知道就算yao一個打十個,無人分波比佢,一樣死,無左t-mac,其他隊友係到夢遊,你都唔怪得yao,開季到依家,無t-mac既比賽,我相信無人會否定yao係火箭打得最好既一個。
作者: 甘國武    時間: 2005-11-23 04:13 PM

Originally posted by 王晶 at 2005-11-23 01:43 PM:
咁又唔係咁講呀,如果搵奧拉祖雲同...
但要命就係軟得滯,做唔到奧拉祖雲啦!
如果唔係伊榮教佢得硬,佢最多咪似戴域、沙邦尼斯等歐洲中鋒咁
可能你己經滿意啦,但我唔得~
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-23 05:45 PM

搵人教下要命防守啦,佢既身型起碼要有每場 10 個防守籃板,4 個封波,年中食番幾次大三元、大四喜就差唔多!
作者: 甘國武    時間: 2005-11-23 06:04 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-23 05:45 PM:
搵人教下要命防守啦,佢既身型起碼要有每場 10 個防守籃板,4 個封波,年中食番幾次大三元、大四喜就差唔多!
中鋒好難大三元、大四喜
但10.0r+2.5blk既要求好正常
可惜佢只有8.0r+1.9blk......
作者: joe159357    時間: 2005-11-23 09:29 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:04 PM:

中鋒好難大三元、大四喜
10.0r+2.5blk係超級中鋒的要求,你睇現今中鋒中
得O'Neal有e個能力,但老la,e兩季能力下跌
所以你就知道就算yao一個打十個,無人分波比佢,一樣死,無左t-mac,其他隊友係到夢遊,你都唔怪得yao,開季到依家,無t-mac既比賽,我相信無人會否定yao係火箭打得最好既一個。
但打左四季都都表現唔到一dd霸氣,一個技規都mo
發下老皮la...

[ Last edited by joe159357 on 2005-11-23 at 09:34 PM ]
作者: bigfish    時間: 2005-11-23 11:07 PM

Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:04 PM:

中鋒好難大三元、大四喜
nba 一共有四位球員得過大四喜, 其中兩位係 david robinson 同埋 hakeen olajuwan, 尤其 dream d 偷波, 封波o既能力都好強, 絕對有能力得"五雙", robinson 偷波就差少少, 但封波都有雙位數 (該場)
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-23 11:49 PM

我係指淨防守籃板要有 10 個,未計進攻籃板‧‧‧
作者: stereo    時間: 2005-11-25 06:38 PM

(台灣朋友對火箭的看法)

火箭的問題,簡單的說就是教練Jeff Van Gundy的帶隊方式。

中視周日轉播所邀請的球評朱彥碩說過一句話,非常貼切...

「你不得不佩服Van Gundy,他就是有辦法把球賽打的這麼難看...」

他太過強調防守,再好的scorer在他手中打起球來都變的礙手礙腳

早期尼克的A.Houston,火箭初期的S.Francis、C.Mobley 都是很明顯的例子。

雖然目前T-Mac是受傷狀態

但嚴格說來火箭並不缺乏得分手

只是在防守至上的Van Gundy隊伍裡,這些人就變的不會打球了。

現在媒體的矛頭除了指向姚明外,另一波則是指向Van Gundy

以目前火箭的3W9L、西區墊底的優異成績

他絕對有希望成為今年第一個捲鋪蓋走路的教練。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-25 06:52 PM

(台灣朋友對火箭的看法)

導致火箭戰績不佳
也說他所帶的球隊進攻不行
我只想說這些人真的是馬後砲大將  
當初找來范甘迪是為了什麼?
大家都知道他出於防守名門
找他來就是要以防守為基礎建立球隊
現在說他不會進攻?
現在是在幹嘛?欲加之罪?過河拆橋?
也有許多人(記者、球評)提出自己的看法
說火箭該如何改進
說實在的,這些人想得到的,堂堂NBA的教練會不知道?
說句不客氣的:你要比他行,火箭教練怎麼不是你?
想當然也知道是實際執行上有困難罷了!
而這裡面是球員執行能力不夠,
還是教練的戰術太粗糙,我們外行人就不得而知了
我只想說,范甘迪沒錯,至少他的帶隊方針沒錯
防守是得到總冠軍的必要條件
從90年代初我開始看NBA以來
沒有一支球隊是只靠進攻就能夠贏得總冠軍的
現在扯范甘迪的後腿是出於何居心?
去年戰績好的時候怎麼沒有人提到他進攻不行?
再早一點,老八傳奇時也沒聽過他進攻不行阿!
T-Mac受傷應該沒在他的季前規劃中吧
他當然需要時間再來找出球隊最佳的rotation
請記者先生、球評們留點口德吧!
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 12:12 PM

火箭今日又輸啦,
yao 係第四節打得激好,接近未炒過,
帶領火箭係60比75落後下追到85平手,
可惜就在此時yao 一個不智的foul,自己6犯,又俾Hinrich 博埋and1,
咁就大勢以去.....................
作者: coke123    時間: 2005-11-27 01:45 PM

Originally posted by joe159357 at 2005-11-23 03:29 AM:

10.0r+2.5blk係超級中鋒的要求,你睇...
之前我都討論個火箭問題ga la, 今日再發表下la!

咁你又錯wor, 佢試過T foul la, 又幾鑊入樽srceam, 同好似有鑊質疑referee 同個 referee 嘈 , law 過t foul ga la, 不過我都同意你講, 佢唔發D 火係打唔到皇者個仲霸氣, 佢永遠都做唔到個dominate player, 可能佢本身都係個輔助player, 要搵個主攻player, 然後yao 離輔助佢, in this case 我會想yao 做一個pass more ge球員!  用yao ge 長處(本身佢係有middle range, 同 pass)但係佢宜家係三分線前胡盧頂冇人guard 無信心起手!  佢爆籃 (人地個D   6-9 ar, 6-10 D 所為ge 防守型中鋒都攪點佢la) 佢一係就再火爆D, 一係就打返技術D , 用多D pass 去打 (真係學下Delvis ar, Sarbonice, 唔識吋)! 改變YAO 成另一個powerful ge 中鋒, 不如叫返佢變返做入 nba 個時ge style 好過, 個時都有D nice pass, 宜家only 轉身fadeaway, 同 FEW爆籃入樽! (因為佢power 唔促夠, 所以爆唔入就轉身射, 但係一唔入就冇籃板)
火箭另一問題係D 人 one on one 能力差(except T-mac) 同傳波意識差(Barry 叫好D), 所以無T- MAC就無過人能力, D.A 成日豫疑每次有空位就唔立刻起手又唔傳, 成日fake 一下又唔立刻射, 等個防守離到先起手, 有乜辦法唔low precentage shot 先得ga! 隊波無 one on one 能力就要多傳D 波(movement 少就自然空位小, 空位小自然就要射D low precent shot) even 有空位 D 人都傳得唔好! 火箭都係要等T-mac 好返, 同發癲(30幾分ar, 有人mark 都照入先贏到!
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 02:07 PM

Originally posted by coke123 at 2005-11-27 01:45 PM:

之前我都討論個火箭問題ga la, 今日...
我其實都好同意要命唔係O'neal、伊榮、莫寧果種硬淨中鋒
亦好同意佢走柔性中鋒路線,但佢點都要有D內線威脅‧‧‧
夢中人、Duncan係近代柔性中鋒既代表,但佢地點都硬淨過要命!
想想,無10個板、2個blk點保住控球權同內線震懾力?!
夢中人的機動性打法不用說,Duncan具靈巧性的搶籃,要命也是學不到‧‧‧

唔通要命真係應該改係得分、助攻發展?!
打中鋒,但中鋒工作做不好,偏偏其他就OK?唉‧‧‧
咁就叫第二中鋒?‧‧‧
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 02:13 PM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 23:07:

nba 一共有四位球員得過大四喜, 其...
下為一些接近4雙既資料。
●德雷克斯勒,25分、9次助攻、10个篮板、10次抢断,1996年11月2日火箭96比85国王
●奥尼尔,28分、20个篮板、9次助攻、8次盖帽,2001年总决赛第二场。8次盖帽平了总决赛历史上单场盖帽纪录。
●阿泰斯特,24分、9个篮板、9次助攻、8次抢断,2002年3月31日步行者VS热火
●邓肯,21分、20个篮板、10次助攻、8次盖帽,2003年6月16日总决赛第六场马刺88比77网
●基里连科,11分、14个篮板、7次助攻、7次盖帽,2004年11月21日爵士92比79老鹰

另外,还有两次准“四双”值得提及:
●伯德,30分、12个篮板、10次助攻、9次抢断,1985年凯尔特人VS爵士。在第三节,伯德就下场提前休息了,记录席发现距离“四双”近在眼前,便做出提醒!教练琼斯也关切地问伯德是否还想上场来完成历史上又一突破!但伯德本着职业球员的韧性素质,淡淡说道:“谢谢!我今天想休息了!”
●约翰尼·摩尔,26分、13次助攻、11个篮板、9次抢断,1985年1月8日马刺139比94勇士

下面是几次差点成为另类“四双”的情况:
●科比,20分、14个篮板、11次助攻、9次失误,2004年12月9日湖人110比113太阳
●杰弗森,26分、21个篮板、9次助攻、11次失误,2004年11月6日网111比106公牛(两个加时)
●弗朗西斯,16分、8个篮板、10次助攻、7次失误,2004年1月14日火箭93比80奇才
●安东尼·沃克,14分、17个篮板、7次助攻、9次失误,2003年11月7日小牛71比77猛龙  

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-27 at 02:23 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 02:16 PM

Originally posted by bigfish at 2005-11-23 23:07:

nba 一共有四位球員得過大四喜, 其...
5雙??不可能吧。。一場波得48分鐘咋喎。。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 02:18 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 02:13 PM:

奧尼爾都差D做過一個大四喜。。。3x分     10籃板     9封波    9助攻。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-27 at 02:17 PM ]
大四喜??分+籃板+封波‧‧‧
三樣炸喎!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 02:24 PM

NBA历史上被记录在案的“四双”只有4次,分别为:

●内特·瑟蒙德,22分、14个篮板、13次助攻、12次盖帽,1974年10月18日公牛vs老鹰
●埃尔文·罗伯特森,20分、11篮板、10助攻、10抢断(联盟历史上惟一一个由抢断构成“四双”),1986年2月18日马刺vs太阳
●奥拉朱旺,18分、16个篮板、10次助攻、11次盖帽,1990年3月29日火箭vs雄鹿
●大卫·罗宾逊,34分、10个篮板、10次助攻、10次盖帽,1994年2月17日马刺vs活塞
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 02:25 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 14:18:

大四喜??分+籃板+封波‧‧‧
三樣炸喎!
更新左啦。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-27 02:26 PM     標題: 26FUN聯賽龍虎榜戰報

26FUN聯賽龍虎榜戰報

排名         名稱                      積分              皇牌咭(是日比賽分數雙計)
1          terryjog06                   190                  0
2          Jk                              190                  0
3          阿感                           170                  0
4          abcde1918                   160                  0
5          5m                             150                  2
6          leeyanta                      150                  1
o          abc123aa                    150                  2
o          checss                        115                  2
7          hellohi                         110                  2
o          shaqkobe                    110                  2
8          wer                            100                  3
9          lookityourself                100                  1
10        jublio                           70                   3
11        kakeidevil                      60                   2

排名           名稱                      積分              皇牌咭(是日比賽分數雙計)
1           Mun                            140                0
2           ken1                            140                2
3           fmchelloauntie                140                2
4           iMacc                           120                2
5           lemon_kaka                   120                3
6           kaixinren                       120                2
7           kerr                             115                 3
8           fantesticming05              110                3
9           skjeiw                           110                1
10          snakeken1123               105                 2
11          遊戲                             95                 3

作者: timduncan21    時間: 2005-11-27 02:28 PM

Even in the winning period of rockets last season, I don't see much chemistry between Tmac and Yao.
Rockets is a far behind third team in the Texas area.
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 03:07 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-27 02:26 PM:
26FUN聯賽龍虎榜戰報

...
CHECSS你做乜扮SK?
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 03:08 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 15:07:

CHECSS你做乜扮SK?
我都唔知佢想點。=,="
作者: stereo    時間: 2005-11-27 05:18 PM

我覺得依家火箭有三個可能
第一就如我轉貼台灣球迷所說細雲被抄
因為NBA裏球隊成績唔好,經常都係搵教練開刀

第二就係換走Yao,我睇直播時個評述話美國個面D火箭迷題到依點
不過我就唔想,亦都懷疑火箭會唔會放棄中國個市場

第三點係除了姚麥之外,用其他火箭球員交易一些得分能力較強球員去輔助孖寶
依點係我最想發生,始終後備球頭員唔係年華老去(Barry/Mutombo/Norris/Wesley )
就係能力有限(Baxter/Bowen/Glover)
其中Wesley最有機被換走,因為佢只剩一年合約

你可以見到HEAT係O'Neal受傷其間
圍繞Wade身邊既球員如(Payton/Posey/Haslem/Mourning/Walker)點去支持球隊。
兩隊都係主力受傷,但成績各異
就可知道現時火箭最大既問題出係邊度。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:35 PM

Originally posted by stereo at 2005-11-27 17:18:
第一就如...
交易其他球員,對火箭既商業性保護得最好。因為中國市場真係好大,另外T-mac與YAo兩個係美國本土既受歡迎程度亦都好強。
不過最大問題係佢地可以交易既籌碼真係唔多。一班後備後場個個都又老又有傷在身,根本上無球隊敢簽佢地。至於替被中鋒Mutombo直頭已經要退休果種,毫無市場價值,寧願留返自己用。。最有價值既swift同Howard都屬於中產階級,對其他球隊黎講吸引力唔大。。因為太貴。。尤其Howard年紀又大,口碑又差。。。。Swift表現又一般,仍是給人一個只擁有機動性的印象。
作者: 艾力克    時間: 2005-11-27 05:49 PM

火箭可以打得快d
唔好成日打半場

yao 唔好成日都用o個一兩條 formula 入波,應該試下好似 lafrentz 咁射3分, 好似 duncan 咁擦板, 好似 o'neal 咁 dunk, 好似 mourning 咁 block
以 yao o既質素,係應該可以做倒一個全能o既中鋒
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:51 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 17:49:
火箭可以打得快d
唔好成日打半場

...
如果火箭打快D,Yao又跟唔上。而且隊中有好多年紀大既球員,愈同對方打得快,可能會仲無利。雖然打陣地戰都係唔夠人地打。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 08:20 PM

計埋今日。。唔經唔覺已經7連敗,
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-11-27 08:24 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 08:20 PM:
計埋今日。。唔經唔覺已經7連敗,
睇到佢咁,有d心up
作者: lintohu    時間: 2005-11-27 08:25 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 05:49 PM:
火箭可以打得快d
唔好成日打半場

...
呢d野要慢慢黎wor...
學咁多野有排先得啦
完全解決唔到而家既問題
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 08:35 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 20:25:

呢d野要慢慢黎wor...
學咁多野有排先得啦
完全解決唔到而家既問題
無錯:其實要Yao再練好D傳波、射波,其實都係不切實際,依家聯賽都開始左1/6,依家邊有時間攪咁多野丫。。開季前Yao都練過射波架,佢依家識三分架,不過火箭最缺乏既唔係呢D喎,而且一個中鋒出去射三分,無一個真係成功!!!
更何況火箭打得差,最大責任唔係Yao身上。。。我覺得Yao肯再有火D(雖然依家都有火左,最少肯叫下、投訴下)不過要更加有火。已經對火箭好好架啦。
注":打法柔既中鋒,唔等於無火。果時奧拉祖雲後生果時不知幾有火氣。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 09:45 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-11-27 08:24 PM:

睇到佢咁,有d心up
我想講下肖像權‧‧‧
SK用先,你地個個跟,搞到SK避你地唔用‧‧‧
你地唔覺得好過份咩?!
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 09:53 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 08:35 PM:

無錯:其實要Yao再練好D傳波、射波,...
中鋒射三分唔係唔會成功,而係戰術極度白痴!
中鋒本來就打內線,同外線裹應外合,雙得益章
中鋒射三分=自廢內線武功,人家只守你外線就OK!

"打法柔既中鋒,唔等於無火。果時奧拉祖雲後生果時不知幾有火氣。"
極度同意,Duncan都硬淨過佢!(Duncan係柔性中鋒代表)
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 09:55 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 21:53:

中鋒射三分唔係唔會成功,而係戰術...
我話中鋒射三分唔會成功,所指既唔係佢地射唔到,亦是指戰術上唔會有大作為。而且果個中鋒前途有限。。。。近期最好/或者可以叫歷史最好既,可能已經係拿芬斯,不過佢有幾成功??大家有目共睹。
作者: bigfish    時間: 2005-11-27 10:02 PM

柏堅斯, 沙邦尼斯, 白列米拿, 大巴同大郅都係射三分o既中鋒
如果佢地搭住 prince, 或者 haslem, 進攻時可以企o係三分線外, 由前鋒負責搶籃板, 防守時就守返對方中鋒
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 10:13 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 05:49 PM:
火箭可以打得快d
唔好成日打半場

yao 唔好成日都用o個一兩條 formula 入波,應該試下好似 lafrentz 咁射3分, 好似 duncan 咁擦板, 好似 o'neal 咁 dunk, 好似 mourning 咁 block
以 yao o既質素,係應該可以做倒一個全能o既中鋒
...
如果佢可以好似o'neal 咁dunk , 好似mourning咁 block,好似 lafrentz 咁射3分
佢仲係人???

yao其實係內線的招數都好多ga 啦,轉身fade away, hook shot等,都夠洗啦,
成個nba 無乜邊個中鋒可以one on one mark 死佢~

仲有,火箭係可以打快d,但要係有t-mac ge情況,
now Alston 同 t-mac都傷左, 成隊快d ge都係得head, Derek Anderson 同swift,
跟本就無條打快,想跑死yao ming???
仲有最重要一點,以雲根迪ge戰術, 好難會重快攻,佢真係保守得濟............
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 10:14 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 09:45 PM:

我想講下肖像權‧‧‧
SK用先,你地個個跟,搞到SK避你地唔用‧‧‧
你地唔覺得好過份咩?!
係law, 做咩咁多人跟晒kobe 風?
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 10:17 PM

Originally posted by stereo at 2005-11-27 05:18 PM:
第一就如...
其實要命係果種只能在雙塔陣容生存既中鋒
搵個活力型中鋒,掛名打大前,彌保要命活力不足既缺點
同時要命亦唔駛同時兼顧攻守重任(何且要命體能本來己經唔掂‧‧‧)
其MJ、KB都唔駛守對方主力,Duncan都唔駛死守內線,原理一樣

另外,年齡偏高絕對係問題,休季間無改善到,細雲有一定責任!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 10:25 PM

Brad Miller? 一生人係nba暫時只係射過98個三分入29個,叫做三分中鋒??
Perkins是指那一個??
Sabonis都還可以,因為果時有個洛文係內線頂位,不過佢D命中率真係唔多掂。唯一可說上是成功的只有他,不過佢既隊友係佐敦同柏賓,佢只不過係一個扶助球員。
大巴同大郅不能叫做成功?

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-27 at 10:30 PM ]
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 10:31 PM

今日睇火箭場live,
見到yao 最後6犯個失望,內疚,無奈,接近想喊的表情,
我都好唔開心.....
佢今日係第四節真係做足本份.....七連敗了.......

好想講我ge意見,
開季成績差,d人就話要trade走yao, 話佢無統治力,無領導才能,
無病下話!!!!!!!!!!! 無錯,yao暫時黎講真係未夠料做leader,
仲有好多問題未解決,好似犯規問題,體力問題, 被夾擊後分波有時間未夠好同出現turnover,
但係呢隊波 ge leader係t-mac, 以yao 現時的能力做副手真係足夠有凸,
now ge火箭傷兵問題嚴重,新人又多, 賽程偏排唔好,
試諗下,heat, mavs, spurs, piston, indaina , sun 都對過,
綠葉無人識鏟籃, 做成對手任意夾擊 yao ming.............,老將多,活力不足.......
咁就話要trade 走yao......起碼yao勤力,有爭勝心...........
你話個2個垃圾狀元就話啫........
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-27 11:19 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 10:17 PM:

其實要命係果種只能在雙塔陣容生存...
我無分既‧‧‧

[ Last edited by 我愛章小慧 on 2005-11-27 at 11:21 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 11:22 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-27 22:17:

其實要命係果種只能在雙塔陣容生存...
10port yao適合雙塔戰術。

不過火箭打唔到。無奈
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 03:47 AM     標題: 範甘迪和斯普雷維爾能否再續前緣?

一邊是閑置在家的外線高手,一邊正需要一個穩定的外線投手,看起來這兩邊剛好能融合在一起。目前的火箭的確需要一個能在外線得分的球員就算麥迪傷愈復出也同樣有這樣的需要。但火箭拿不出錢,而且隊中人員已滿。所以這筆交易的可行性必須建立在「狂人」是否能夠接受110萬美元的老將最低年薪?不過休斯敦現在的確是是斯普雷維爾最理想也最有可能去的地方,因為這裡有他昔日感情深厚的「恩師」範甘迪。

大家覺得平平地史比威爾如何???
我覺得係暫時唯一可能既方法。。110萬一試無彷呀。。。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:55 AM

我有個好重要ge問題,
有無人知t-mac幾時[完全]傷好? 係完全~
作者: lintohu    時間: 2005-11-28 07:41 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 10:25 PM:
Sabonis都還可以,因為果時有個洛文係內線頂位,不過佢D命中率真係唔多掂。唯一可說上是成功的只有他,不過佢既隊友係佐敦同柏賓,佢只不過係一個扶助球員。
大巴同大郅不能叫做成功?
sabonis??
好似冇打過bulls wor, 個時中間唔係澳洲個朗尼咩???
而且sabonis其實都唔算係3分center, 我覺得佢只係可以射, 但係佢做其他野既貢獻更多
作者: coke123    時間: 2005-11-28 09:32 AM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 01:41 PM:

sabonis??
好似冇打過bulls wor, 個時中間唔係澳洲個朗尼咩???
而且sabonis其實都唔算係3分center, 我覺得佢只係可以射, 但係佢做其他野既貢獻更多
係ar, 可能shaqkobe 兄攪錯jor, bulls ge center 係 Luc Longley(奧洲人), about 7-2,   Sabonis(立圖宛人) 係打Portland, 出名pass 好, 佢射程about 20-23 feet.  其實個問題就係Yao 係乜style ge中鋒就去用乜style 離打, 唔好理佢似Duncan 定 The Dream,  你話佢做到個D, 佢惼惼唔去做或做唔到(有時睇佢我都想死, 應做又唔做, 唔應做就去做),  其實YAO 最重要就係學識用腦去打波, 對乜人就用乜方法, 以自己ge長處去打人ge短處!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 02:19 PM

Originally posted by coke123 at 2005-11-28 09:32:

係ar, 可能shaqkobe 兄攪錯jor, bul...
真係完全搞錯左。我覺得佢地兩個好似樣=.="又係又肥又白。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 02:26 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:55:
我有個好重要ge問題,
我林除左球隊裡面既人都無乜人會知。。。。
之前果次練習整傷就話要休息三星期,不過佢又要提出早黎救亡。不過救亡就唔唔得啦反而搞到自己又傷,我林今次休養時間都唔會太短啦=.="未好晒就觸傷舊患,往往咁長手尾
作者: lintohu    時間: 2005-11-28 04:06 PM

Originally posted by coke123 at 2005-11-28 09:32 AM:

係ar, 可能shaqkobe 兄攪錯jor, bul...
啱!!!
最緊要有自己既打法

當然, 要搶多d rebound
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 04:15 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-28 16:06:

啱!!!
最緊要有自己既打法

當然, 要搶多d rebound
yup~勉強佢去改變打法都無用。何況依家打法都算適合佢。。。不過火氣上真係要有加強既地方。
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-28 05:03 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:55 AM:
我有個好重要ge問題,
Never,巴爵士講過,NBA球員都是帶住三分傷打球的
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 05:09 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-28 17:03:

nash完全既意思,應是不會影響其比現的意思。。。。。坦白講任何賽程咁密既表賽,球員一定會有傷疲。不止NBA如止,足球、網球………都係。。。。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 08:00 PM

如果要命可以射三分,戰術上當然唔係為左嗰三分,而係希望可以將對方個 center 拉出 D,等 T-Mac 有多 D 空間鏟埋去,同埋等機動力好少少既 Swift 可以衝搶籃板 (反正要命企入去都係搶唔到),兼且可以俾要命唔雖要消耗體力之餘又有 D 用‧‧‧
Perkins是指那一個??
應該係 Sam Perkins:
http://www.nba.com/playerfile/sam_perkins/index.html
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 08:04 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 20:00:
如果要命可以射三分,戰術上當然唔係...
我之前估都係呢個。。不過佢中鋒黎架咩???佢唔係大前鋒?
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 08:11 PM

Quote from NBA.COM:

The Dallas Mavericks chose him with the fourth overall pick in the 1984 NBA Draft, one slot after the Chicago Bulls drafted Jordan. Sam Perkins has enjoyed a wealth of success on the basketball court. He owns an NCAA championship ring and an Olympic gold medal, and he has reached the NBA Playoffs in 13 of his 15 pro seasons. Once tough inside, "the Big Smooth" has developed into more of an outside player in the latter stages of his career, a center who can hit the three-point shot and pass out of the high post.
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 08:14 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-28 05:03 PM:

咁又係wo,通常d明星球員都係帶住傷黎打,
ai 就出晒名博,差唔多乜傷都唔理,
kg聽聞都係帶住傷黎打,不過佢自己完全唔提,可能唔想俾藉口自己~

至於我話t-mac幾時完全好番,即係話佢今次個新傷,
真係唔想佢再帶住呢個唔輕ge傷上場比賽, 唔係再加劇就死law.....

(自己的表達能力真係有d問題,以後打完post之後會諗一諗)
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-28 08:30 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 08:00 PM:
如果要命可以射三分,戰術上當然唔係...
咁咪自廢內線o羅!
始終係果:無人係內線,對方易守到偷笑!
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 08:31 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 20:11:
Quote from NBA.COM:

The Dallas M...
o thx~可能我睇佢比賽,已經係佢比較後期既時候。所以我記得佢溜馬時有時被人搵左去左打PF,仲林住佢一直都係PF黎。。唔該晒。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-28 at 08:33 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 08:33 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 20:14:

咁又係wo,通常d明星球員都係帶住傷...
佢依家既傷真係好重下。。睇佢負傷上陣果時表賽,射波都有影響。。
作者: brightlee    時間: 2005-11-28 08:33 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 22:31:

o thx~可能我睇佢比賽,已經係佢比較後期既時候。所以我記得佢去左打PF,仲林住佢一直都係PF黎。。唔該晒。
Sam Perkins was Forward/Center.....

similar as J O'Neal .. sometimes, J O'Neal would be Center, sometimes he would be Forward.....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 08:49 PM

Originally posted by brightlee at 2005-11-28 20:33:

Sam Perkins was Forward/Center.....

similar as J O'Neal .. sometimes, J O'Neal would be Center, sometimes he would be Forward.....
原來係咁,唔怪得知,我見佢意有時打PF啦。
作者: brightlee    時間: 2005-11-28 08:52 PM

cos he's 6'9.....
when he played with Rik Smits, he could be PF...

but for example, when he was in Seattle, if Michael Cage was not on the floor, he should be Center as Shawn Kemp was PF
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 09:08 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-28 20:30:

咁咪自廢內線o羅!
我冇叫你完全唔打內線,呢 D 叫多元化。對方 center 唔夠要命打既當然打入去硬食佢啦,食多幾食下下都引到夾擊,又或者唔夠氣想揸下流灘,咪企出 D 作勢射三分又好,真射又好,拉番空中間俾 T-Mac one-on-one 鏟籃又得,分波又得,夾埋 Swift 入去拆屋又得。(搵佢番泥都係為左咁啫,唔通要佢射波助攻咩)

自廢?識射三分之後會唔記得點打內線架咩?手風唔順咪返入去打內囉,總好過連呢個選擇都冇。
始終係果:無人係內線,對方易守到偷笑!
如果要命真係射到三分,對方就真係唔知可以點守,center 企出 D 入面就俾人拆,企入 D 補位就俾要命射死,換個快既去釘要命呢,要命就壓入去食‧‧‧ 偷笑?偷偷地呢埋喊似 D‧‧‧
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-28 09:31 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 09:08 PM:

我冇叫你完全唔打內線,呢 D 叫多...
1.依個OK,我接受
2.講真,我唔覺得要命射三分好難守
話就話要命係籃底搵食都係靠高
但籃底始終有利用食位同動作時間差
要命既動作係籃底叫做靈活,但三分就唔同既
佢無能力運球射波,出手亦唔算好
好容易比6呎11既球員干擾到‧‧‧
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 09:48 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-28 21:31:

1.依個OK,我接受
2.講真,我唔覺...
因為要干擾要命射三分,除非:

1. 企出 D,企貼 D,但係就正中下懷,拉空左中間;
2. 搵個機動力高 D 去 mark,企番後一兩步隨時幫中間補位,但係要命就可以 fake 一兩野搏埋犯規,射三個罰球~

其實球員多元化就一定着數 D 架啦,其中以高且能射的球員最惡搞~
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-28 09:54 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 09:48 PM:

因為要干擾要命射三分,除非:

...
我講既干擾,唔係封佢、守到佢,而係比D壓力
佢唔係挪威司機,更唔係三分射手,小小防守壓力己經足夠
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 10:08 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2005-11-28 21:54:

我講既干擾,唔係封佢、守到佢,而係比D壓力
佢唔係挪威司機,更唔係三分射手,小小防守壓力己經足夠
而家既佢 of coz 唔得啦,之前我係提議緊佢應該苦練中遠距離 (因為佢本身既跳投不錯),成為更全面、更多元化既球員 (可參考較早的 posts),並唔係叫佢依家就企出外圍,更加不能同挪威司機 () 比~~~
作者: 我愛章小慧    時間: 2005-11-28 10:17 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 10:08 PM:

而家既佢 of coz 唔得啦,之前我...
我覺得與其浪費時間練三分,不如再練好D內線LA
而且佢D三分終始無可能同司機比‧‧‧
(討論到此為止,高興能和前輩攀談)
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 10:27 PM

佢有咁既體能打內線我都好想,之但係佢冇呀嘛 @ @
如果唔係洗乜搞咁多?就係唔想佢咁快殘先要佢多元化啫 = =
作者: 王晶    時間: 2005-11-29 12:47 AM

讚成火箭trade走yao!

yao場場盡心盡力去打,但係無人配合到佢,反而責任落哂係佢身上,既然佢地要求咁高,我諗Yao永遠無辨法達成佢地既目標,到不如搵個身東家好過
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 12:48 AM

Originally posted by brightlee at 2005-11-28 20:52:
cos he's 6'9.....
when he played with Rik Smits, he could be PF...

but for example, when he was in Seattle, if Michael Cage was not on the floor, he should be Center as Shawn Kemp was PF
完全明白。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 12:51 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-11-29 00:47:
讚成火箭trade走yao!

yao場場盡心...
Yao去新東家對佢自己都未必有利。想當年Yao黎到火箭,都用左差唔多一季去識應。依家佢識應左落黎,又要佢重新融入其他球隊,對Yao反而最不利。。。佢又唔係果種識應能力好強既人。。。
作者: 王晶    時間: 2005-11-29 12:55 AM

yao練三分 未別全無作用,其實呢招韓國人已經用左好多年,之不過始終徐彰勛級數唔夠。

中鋒射三分就算射唔入,起碼都引左條高佬出黎,到時籃板都易攞d,再加上yao既外投又唔差,要練呢樣野都唔係哂好多時間。

不過,始終係到點吹都無用,教練唔係我
作者: 阿感    時間: 2005-11-29 12:57 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-11-29 12:55 AM:
yao練三分 未別全無作用,其實呢招韓國...
YAO D三分得架喎,佢打CBA O個時都有射架
作者: 王晶    時間: 2005-11-29 12:59 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-29 12:51 AM:

Yao去新東家對佢自己都未必有利。想當年Yao黎到火箭,都用左差唔多一季去識應。依家佢識應左落黎,又要佢重新融入其他球隊,對Yao反而最不利。。。佢又唔係果種識應能力好強既人。。。
佢用一季時間,係識應係美國生活姐,最近呢1,2年,全隊火箭由球員到教練基本上完全唔同哂,同佢係第一季岩岩黎過陣根本就同去左第二隊無分別。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 01:01 AM

Originally posted by 王晶 at 2005-11-29 00:55:
yao練三分 未別全無作用,其實呢招韓國...
Yao係可以練佢既三分,只要在不影響佢原來技術、功效或球隊戰術底下,佢可以咁做。。。當然有多個進攻門路Yao就多一分本錢。。。不過重點係唔好影響其他本錢的大前提下進行。。。。如果佢真係完全轉型做拿分c果種三分型,佢只會埋沒左自己既優點。。對球隊黎講都係一件壞事。除非火箭有一條堅固既內線俾Yao可以咁樣轉型。不過對佢自己既前途會愈描愈暗淡。。
作者: 王晶    時間: 2005-11-29 01:06 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-29 01:01 AM:

Yao係可以練佢既三分,只要在不影響...
所以我好認同樓上果位"陳近南"既講法,練多1,2招旁身,係到"r"撈到"r"得長時間d
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 01:10 AM

Originally posted by 阿感 at 2005-11-29 00:57:

YAO D三分得架喎,佢打CBA O個時都有射架
有射唔代表一定得喎。。CBA掂唔代表依家都掂?希望你明白。。
作者: fung0109    時間: 2005-11-29 01:43 PM

CBA同NBA比-.-???..甘識講笑?!?甘高死出去射3分..除非好準...否則唔建議!!!!
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-29 05:25 PM

連敗的火箭隊終於看到了希望的曙光!有消息指麥基迪將在明天火箭主場對阿特蘭大鷹隊的比賽中復出。

自從腰背受傷後,麥基迪已經連續缺陣5場比賽,加上賽季初因腿傷休息,本賽季他已經有8場比賽沒有出戰。前天火箭輸給公牛隊後,麥基迪終於表示:“我們的計劃是讓我在和老鷹隊的比賽中復出。”

然而,麥基迪的復出能救火箭嗎?12月份,又一段“魔鬼賽程”等待著火箭。

12月4日對灰熊、12月7日對希爾特人,這兩個主場比賽的對手實力相對較弱,但從香港時間12月9日到12月19日的11天里,火箭將面臨一個連續6場的西部客場之旅,連續對陣帝王、拓荒者、勇士、超音速、快船和湖人。打這些球隊,火箭並非全無取勝希望,因此這番遠征的結果將在很大程度上決定火箭是否能走出低谷,甚至影響火箭隊整個賽季的走勢。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-29 06:36 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-29 17:25:
連敗的火箭隊終於看到了希望的曙光!...
麥基迪又未好返晒就復出。。。唔好再傷呀。。。。
對鷹隊真係反底好機會。如果咁都贏唔到,肯定軍心跌至谷底。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0