標題: 洛城一哥真的變了快艇?(敢教湖人出新天) [打印本頁]

作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 10:54 PM     標題: 洛城一哥真的變了快艇?(敢教湖人出新天)

快艇氣勢如虹,但湖人卻愈打愈沉,即使今季重金禮聘名牌教練積遜回巢救亡,但球隊仍過分倚重高比拜仁,加上其他隊友不熟習三角戰術,連「禪師」積遜亦顯得一籌莫展。

隊友唔爭氣 高比重飛

湖人現時最大問題是負責發動進攻的奧當根本不熟悉三角戰術,以致球隊的攻勢經常「斷纜」。湖人不但近6場比賽輸了5場,今季平均每場射入93.5分更比去季下跌多達5.2分﹔而奧當愈是表現失準,高比拜仁要負擔的得分責任就愈沉重,形成了一個惡性循環,近3場比賽高比拜仁平均起手多達35次,接近整支球隊投射次數的四成,結果便容易讓對手重點防守。

雖然三角戰術專家雲達已表明,反對繼續以奧當擔任控球前鋒,但積遜教練堅持連日來不斷加操,希望能令奧當加快熟習。湖人另一致命傷是打錯算盤,以卡朗畢特拿交換巫師的前新秀狀元卡米布朗,前者今季平均每場射入15.1分,但被寄予厚望的卡米布朗僅取得5.9分,可謂高下立見。湖人若非做了這宗蝕本交易,球隊攻力可能不致於如此疲乏。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-27 at 05:07 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 10:55 PM

湖人自1972年以來曾9奪總冠軍,相比之下,同屬洛杉磯市的快艇歷來僅6次晉身季後賽,且只有一次突破首圈。不過積弱多年的快艇今季終於發威,不但上周擊敗了湖人,現時更以9勝2負的球隊開季最佳成績高踞西岸太平洋組之首,反而湖人則跌至包尾(Clippers up Lakers down ) ,名副其實的風水輪流轉。

快艇昨日以103﹕100反勝速龍後,突破球會開季最佳成績。該隊能創佳績,與球會季初一反常態大灑金錢組軍有關,球會分別以6年總值8000萬美元和6年總值4200萬美元的合約挽留了主將白蘭特和馬基迪,及後再以5年4200萬美元的豐厚條件邀得射手莫比利加盟,加上從木狼羅致老牌後衛卡素爾,組成現今以老帶新的黃金陣容。

開季9勝2負上榜首

快艇今季平均每場攻入100.5分,比去季跳升4.8分,由白蘭特、卡文和馬基迪所組成的鋒線應記首功。主將白蘭特在夏天減去20磅,而且還苦練跳投,結果今季平均每場射入23.8分和57.6%的命中率都創下職業生涯新高,上周更當選西岸最佳球員。

至於年屆36歲的老將卡素爾與莫比利除遠投近射俱佳,更把經驗帶到快艇,教練鄧里維表示﹕「我信任卡素爾和莫比利,他們經驗豐富,我可放心讓他們自由組織攻勢。」控球後衛卡素爾穩定球隊軍心,令球隊往往在緊的賽事勝出,例如在最終兩隊比分差距不多於5分的比賽中,快艇去季的成績是9勝21負,但今季卻是3勝1負。

快艇教練鄧里維表示若球員沒有傷病困擾,大有機會自1997年後再次晉身季後賽,而湖人球星高比拜仁可能亦為去年沒有跳槽而後悔,他說﹕「快艇游說我加盟時曾承諾球隊將脫胎換骨,我真的認真考慮過,現時看來他們真的有決心要一洗頹風。」
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 10:56 PM

大家覺得只係暫時性既情況定係一直都會咁樣…………
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 10:58 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 22:56:
大家覺得只係暫時性既情況定係一直都會咁樣…………
高比獨力難支 , buy 姚明取代O'NEAL
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:01 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 22:58:

高比獨力難支 , buy 姚明取代O'NEAL
姚明岩岩先續左約,雖然如果火箭仲係打得咁差,真係有機會trade走佢,不過機會唔大。我反而覺得有機會搵個衛、小前鋒黎搭kobe。。。。就好似果時j23+p33咁。。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:04 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:01:

姚明岩岩先續左約,雖然如果火箭仲...
高價buy大帝 or 加納特(睇newspaper 話佢罵木狼高層)
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:07 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 23:04:

高價buy大帝 or 加納特(睇newspaper 話佢罵木狼高層)
我覺得佢地兩個都有可能。。尤其garnett已經想走好耐。球隊永遠都係陪跑份子0。。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-25 at 11:08 PM ]
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:08 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:07:

我覺得佢地兩個都有可能。。
大帝=beckham(賣廣告) , 加納特對球隊有很大幫助
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:10 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 23:08:

大帝=beckham(賣廣告) , 加納特對球隊有很大幫助
唔係既占士加高比,真係係人見到都驚。不過騎士有進步,占士可能留隊。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:13 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:10:

唔係既占士加高比,真係係人見到都驚。不過騎士有進步,占士可能留隊。
laker need a 中鋒(J.O'NEAL)

[ Last edited by CHECSS on 2005-11-25 at 11:15 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:17 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 23:13:

laker need a 中鋒(J.O'NEAL)

[ Last edited by CHECSS on 2005-11-25 at 11:15 PM ]
J.O'NEAL都唔係一個正高鋒。。。。。其實湖人唔係少梗個中鋒。只係少梗一個可以分擔kobe係進攻上壓力既球員,位置唔係最大問題。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:18 PM

不過話時話。今年Garnett好似無之前咁勁,籃板同得分都下降梗。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:18 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:17:

J.O'NEAL都唔係一個正高鋒。。。。。其實湖人唔係少梗個中鋒。只係少梗一個可以分擔kobe係進攻上壓力既球員,位置唔係最大問題。。。
kobe太獨食
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:34 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 23:18:

kobe太獨食
其實依家既情況唔係佢想獨食。其實上一季,已經睇得出佢知獨食贏唔到波,想做多D助攻,不過好衰唔衰其他球買唔敢出手。。。依家又係,odom無態、parker又唔係射得多果隻。。。布朗、佐治傷埋,成隊波可以補留下得分力既球員愈來愈少。迫到kobe又要以一己之力去搶分。。。!!
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:36 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:34:

其實依家既情況唔係佢想獨食。其實...
姚明 , 大帝 or 加納特 buy 晒
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-25 11:39 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-25 23:36:

姚明 , 大帝 or 加納特 buy 晒
無可能。。。。=.="
一個yao一千萬年薪、james又要千幾萬、garnett又要二千萬、加埋kobe果千幾萬,依家過左薪金上限啦。成6千萬。。。。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-25 11:46 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/25 23:39:

無可能。。。。=.="
一個yao一千萬年薪、james又要千幾萬、garnett又要二千萬、加埋kobe果千幾萬,依家過左薪金上限啦。成6千萬。。。。
o .................姚明+加納特
作者: bigfish    時間: 2005-11-26 12:57 AM

火箭唔該換走姚明啦, 送佢去快艇換基文返黎, 咁就有救 la
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-26 01:00 AM

剛睇完湖人對sonic, 今日laker打得幾好,
得分點好平均,當kobe第一節初段2犯退下火線,
odom打得幾好,進攻意欲加強左,又無乜格硬黎ge情況,如果之後可keep住的話
應可大大減輕kobe的得分壓力~
(今日睇比賽見到一樣唔多好的統計,今季湖人的第一得分點同第二得分點的差距係19分,[kobe average 33分,odom14分],係繼公牛係87-88年佐敦同第二得分點奧克利差距22分後,
差距最大的第一,二得分點)---所以odom的得分意欲同起手選擇係十分重要,過份集中係一個球員的球隊係無好結果.............

其他球員方面,今日俾我最大ge 驚喜係 cook,今年終於唔係only企係3分線等波接,
比以前走多好多位,接應分波起手中距離都幾stable(希望唔係壇花一現),咁樣對laker bench
的得分有好大供獻~

而Smush Parker,一個以前從未聽過的名字,今年亦係laker一個好大的驚喜,射三分波同帶波都幾好,特別係偷波,睇highlight同今場都睇得出佢的偷波技巧幾好,
為laker帶來博turnover打反擊的機會(呢一點好重要,上年laker係迫對手出現turnover最少的球隊之一,睇得出上年laker防守幾咁差,而佢ge防守比上年ge Atkins好好多,parker真係一大驚喜),今日仲有球dunk超靚tim~

至於樓上有人話kobe太獨食.......身為湖人fans(應該係kobe fans),真係睇同回應都厭,
佢現時做ge野真係無得挑剔,今日除左進攻好,成功防守allen更是今日嬴波的重點,
key死波的次數比上年少好多,如果無睇比賽的人唔好咁莽下判斷!!!

雖然我以上講的野都係一場波的現象, 唔代表咩, 而家湖人差ge野就係隊波的融合,
亦係最重要一點,團體化學作用大於一切,呢個因素需要時間同經驗的配合,
雖然現時快艇的人腳比湖人好,但只要有kobe同phil jackson係度,咩都有可能發生,
而家只係季初,快艇係咪洛城一哥係明星賽之後就會明朗化,
俾d時間湖人同kobe啦~~~

+2

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-26 at 02:56 AM ]
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-26 01:28 AM

Phil Jackson, I never agree he is 金牌教練。 Won champion with peak Jordan + peak Pippen + good players, won champion with peak Bryant + peak O'Neal + good players. What's the point?

When added Karl Malone and Gary Payton, they should win another champion. The reason they can't win is Phil Jackson. He only knows triangle offense, nothing more. When he has players best for different tactics, he made NO adjustment. What value he has as a coach?

Since last year, he no longer got the best group of players. See how he was doing? See how he is doing now? Did he make any adjustment? NO, but he requires his players to make adjustment for his system, rather than makes use of the strengths his players have.

+2

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-26 at 02:56 AM ]
作者: wer    時間: 2005-11-26 10:16 AM

Originally posted by bigfish at 2005-11-26 00:57:
火箭唔該換走姚明啦, 送佢去快艇換基文返黎, 咁就有救 la
行嗎
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 02:58 PM

火箭6連敗啦。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 03:05 PM

Originally posted by bigfish at 2005-11-26 00:57:
kaman??唔係呀。雖然yao係表現反覆,不過kaman同Yao根本上係兩個Level,如果換Kaman返黎火箭就真係蠢得交關。Yao無論得分、命中率、籃板、甚至係助攻都好過佢喎。。係得分上既差距仲去到成三陪。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 03:05 PM

Originally posted by wer at 2005-11-26 10:16:

行嗎
完全不行。
作者: CHECSS    時間: 2005-11-26 03:08 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005/11/26 15:05:

完全不行。
唉 , 可惜我對 basketball 不在行
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 03:09 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-26 15:08:

嘗試去睇多D就識架啦。
作者: pakho    時間: 2005-11-26 03:10 PM

Originally posted by CHECSS at 2005-11-26 03:08 PM:

我都係識少少~自從佐敦離開少看了
作者: pakho    時間: 2005-11-26 03:11 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-26 03:09 PM:

嘗試去睇多D就識架啦。
知唔知聽朝有線播邊場?~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 03:12 PM

Originally posted by pakho at 2005-11-26 15:11:

知唔知聽朝有線播邊場?~
唔知。。我無有線。
作者: pakho    時間: 2005-11-26 03:14 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-26 03:12 PM:

唔知。。我無有線。
搵到啦^^"正喎~有占士大帝睇
NBA Live-明尼蘇達木狼 at 克利夫蘭騎士
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-26 03:17 PM

Originally posted by pakho at 2005-11-26 15:14:

搵到啦^^"正喎~有占士大帝睇
NBA Live-明尼蘇達木狼 at 克利夫蘭騎士
KG vs LB  勁。
作者: pakho    時間: 2005-11-26 03:20 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-26 03:17 PM:

KG vs LB  勁。
聽晚安東費迪南大戰里奧費迪南
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:07 PM

不如大家傾下點帶湖人逃出生天。。
作者: wer    時間: 2005-11-27 05:28 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-26 15:05:

完全不行。
我是故意的
作者: wer    時間: 2005-11-27 05:29 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 17:07:
trade走一些垃圾first
作者: lintohu    時間: 2005-11-27 05:34 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 05:07 PM:
最重要既係唔好用k.brown...睇左幾場, 佢真係...

反而我覺得用三角戰術係冇問題既
個個教練既想法不同,
有人為球員改戰術, 有人要球員學習新野
好似積遜咁, 一個令到佢咁成功既戰術冇可能就咁唔用
只要當中調整一下就ok
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:37 PM

Originally posted by wer at 2005-11-27 17:28:

我是故意的
我知道
作者: wer    時間: 2005-11-27 05:41 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 17:34:

最重要既係唔好用k.brown...睇左...
球員唔得
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:44 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 17:34:

最重要既係唔好用k.brown...睇左...
換K.brown返黎真係好蠢好蠢。。。上年C.Bulter係隊中第二得分主力。如果佢依家係度,Kobe+Parker+Bulter依條後場線真係好強。三個人加埋得分已經至少6、70分。雖然Odom可能被迫打返大前鋒,不過總好比現在的K.brown為好。一係就出Cook 或者等Medvedenko好返就用佢,都唔會比K.brown差得去邊。咁就可以Odom打返SF,C.Bulter後備入替同George 一齊搶分。。。。
不過一切已成過去。。。。。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-27 at 05:49 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:48 PM

巫師真係多謝湖人都黎唔切。依家C.Bulter係巫師做後備,令巫師板凳深度深晒,巫師後場更加可怕。。。。短短每場上陣28分鐘。就接近搶到15分、5籃板。好用過K.brown多多聲=.="
作者: 艾力克    時間: 2005-11-27 05:53 PM

s. parker 水準okay
bryant 得分力強
odom 打得夠全面, 不過可以射多d波

問題在於 center 同 PF 太弱喇

mihm 籃板同得分都非常唔掂
brown 就更加差到唔駛講

[ Last edited by 艾力克 on 2005-11-27 at 05:57 PM ]
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 05:56 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 17:53:
s. parker 水準okay
bryant 得分力強
odom 打得夠全面, 不過可以射多d波

問題在於 center 同 PF 太弱喇

mihm 籃板同得分都非常唔掂
brown 就更加差到唔識講
如果無trade到brown就好啦。。。。
Parker   KObe  Bulter    Odom   Mihm
年輕力壯,同人搶分。。。。Odom控球。
作者: lintohu    時間: 2005-11-27 05:58 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 05:44 PM:

換K.brown返黎真係好蠢好蠢。。。上...
呢一個交易真係.. 仲冇左atkins...

講起Medvedenko, 點解今年唔用佢既
之前jackson都有俾佢打下, 今年極少見到佢上場...
作者: brightlee    時間: 2005-11-27 06:00 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 19:58:

He's injured
same as Luke Walton and D George
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 06:01 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-27 17:58:

係喎。。二換一架喎。。。真係更加蠢…………=.="
Medvedenko、George 、Walton 都傷左。。。。。簡直雪上加霜
作者: lintohu    時間: 2005-11-27 06:05 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 06:01 PM:

係喎。。二換一架喎。。。真係更加蠢…………=.="
Medvedenko、George 、Walton 都傷左。。。。。簡直雪上加霜
係啦, 宜家atkins同butler都打得幾好
brown就好似第一年打nba咁, magic個howard打左一年都勁佢超多....

原來傷左....
有用個d後備都傷晒....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 06:07 PM

如果無交易到廢人brown,而有球員無傷既話。。。。。

先發:
Parker   KObe  Odom  Medvedenko  Mihm
後備
Atkins 、Bulter、George 、Walton、cook ………可以用。。。

至少唔會好似依家咁!!!
作者: 艾力克    時間: 2005-11-27 06:36 PM

Medvedenko 同 Mihm 都唔夠穩定
對於一支要挑戰冠軍o既球隊而言,佢地o既實力只配做後備
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 06:47 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 18:36:
Medvedenko 同 Mihm 都唔夠穩定
對於一支要挑戰冠軍o既球隊而言,佢地o既實力只配做後備
要挑戰冠軍呢個目標對依家既湖人定得太遠啦。。佢地今年既目標係季後賽。
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-11-27 06:56 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 06:47 PM:

要挑戰冠軍呢個目標對依家既湖人定得太遠啦。。佢地今年既目標係季後賽。
重建始終要d時間~而家只靠一張"皇牌"亦不足挑戰總冠軍:cool:
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 06:57 PM

Phil 就是是希望odom好似以前的pippen 咁做控球前鋒,唔想佢打PF晒左佢,
但係咁就會浪費左bulter, 加上Atkins是廢的, so希望trade brown黎,頂左個pf位........

呢單交易發生左之後,我第一個反應係連粗口都爆埋出黎......點會搵2個正選換個後備,
仲要係廢ge後備......................

不過之後係湖人ge論壇度, d人的觀望態度係樂觀的,
話佢有潛力,加上都過去左,so希望係phil的教導下可以拎到大約12分9個reb...........

結果.......條友真係食得蕉,剩係睇佢ge背籃功,都知佢係廢ga la,得分 reb 少,
turnover同foul 就多,都唔知佢點解會係新人狀元...........

結果就搞到湖人得分點少左....而家又咁多傷兵........都唔知laker點搞........
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 06:59 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-11-27 06:56 PM:

重建始終要d時間~而家只靠一張"皇牌"亦不足挑戰總冠軍:cool:
無錯,一人球隊係呢個時代巳經唔work..............
作者: 艾力克    時間: 2005-11-27 07:36 PM

james 上年o係騎士都算係一人球隊, 得 Z. Ilgauskas 算幫得手
今年加左 hughes 同換左教練,即刻成隊波都唔同左

76 人又曾經係一人球隊,上年又簽左 webber,又打起左 AI,先可以爭入季後賽

湖人又係換左教練,但就簽左一個所謂o既狀元
變左得 odom 同 bryant 打
所以我先話湖人得2個得分點係唔夠,後備唔算勁,又唔夠穩定
jackson教練又唔多d時間 train 新人,又唔買番一兩個中上級o既球員,都好難入倒 seasonal
作者: YUEN_LOUIS    時間: 2005-11-27 07:45 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-11-27 07:36 PM:
james 上年o係騎士都算係一人球隊, 得...
我連個狀元叫咩名都唔知=.=
上季果個都係=.=
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 08:01 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-27 18:57:
Phil 就是是希望odom好似以前的pippen...
原本我對K.brown都處於觀望態度。一心林住可能佢係巫師唔點者……可能係人事、或者信心問題。湖人仲請埋碴巴黎教,真係林住點都會有進步。。點知佢過到黎都仲係懶懶閒,愛理不理咁。。表現仲差過佢係巫師時代。。。。之後已經睇淡佢既發展啦。。!湖人都係盡早睇下有無機會Trade走佢啦。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-27 08:06 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 08:01 PM:

原本我對K.brown都處於觀望態度。一心林住可能佢係巫師唔點者……可能係人事、或者信心問題。湖人仲請埋碴巴黎教,真係林住點都會有進步。。點知佢過到黎都仲係懶懶閒,愛理不理咁。。表現仲差過佢係巫師時代。。。。之後已經睇淡佢既發展啦。。!湖人都係盡早睇下有無機會Trade走佢啦。
仲有球隊肯做水魚???
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 08:08 PM

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2005-11-27 19:45:

我連個狀元叫咩名都唔知=.=
上季果個都係=.=
你講今年???
今年果個叫Bogut ,典形歐洲中鋒。不過就無傳聞中咁勁,仲愈打愈沉,依家我怕佢係第二個K.brown。至於上年果個就叫Dwight Howard ,呢個就好好多,雖然就唔係果種天才形球員,不過都有雙雙既成績,經過一年之後今年比上年仲有進步。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-27 08:11 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-27 20:06:

仲有球隊肯做水魚???
坦白講。。。。。無。。。不過或者仲有救練對佢未死心。
依家佢袋梗湖人7、800萬年薪。。。。就算無人要,俾著我寧願下季又用特赦條約同佢中止合約。。。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 12:00 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-27 08:11 PM:

坦白講。。。。。無。。。不過或者仲有救練對佢未死心。
依家佢袋梗湖人7、800萬年薪。。。。就算無人要,俾著我寧願下季又用特赦條約同佢中止合約。。。
聽聞特赦條約下年好似無.......
期望....期望brown個傷好番同時間過得耐d,可以盡番佢責任.....
12分9reb2個block....仲有60% free throw....夠了....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 12:06 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 00:00:

聽聞特赦條約下年好似無.......
期望....期望brown個傷好番同時間過得耐d,可以盡番佢責任.....
12分9reb2個block....仲有60% free throw....夠了....
一年就玩完??=.=唔通怕左多幾個芬利出黎,搵到強者愈強?

不過佢其實真係可以打長D時間。不過12分9reb2個block好似真係難左D!以佢依家6分、6籃板、1個封波都唔夠既表現黎睇。。。。
我覺得佢打返10分、8籃板、1封波已經算好啦。=.="
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 12:09 AM

火箭同湖人一樣。。。簽左兩個唔掂既大前鋒=.="
Swift   vs  K.brown
兩個都係值成幾百萬,不過就交得果單位數得分、單位數籃板。0.幾個封波。。。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 12:16 AM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 12:06 AM:

一年就玩完??=.=唔通怕左多幾個芬...
我都唔多清楚,之前好似話剩係今年用.......

10分, 8reb, 1 block.....7、800萬年薪......
雖然暫時黎講個要求係高左dd,
但係特登搵佢番黎,12分,9reb,2block都唔多過分啫,
佢自己都應該知恥近乎勇吧,以自己的身體質素,又有kobe同odom的軒制作用,
靠勤力博都博到番黎啦......唔通佢想一世俾人叫做水貨狀元咩.............
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 03:48 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 00:16:

我都唔多清楚,之前好似話剩係今年用...
這是所有湖人迷呢一刻希望期待到既野。
作者: lintohu    時間: 2005-11-28 05:43 AM

雖然佢係廢
不過我唔覺得lakers會咁快trade走佢或者放棄佢...
因為其實陣中都冇一個好既大前
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 02:35 PM

Originally posted by lintohu at 2005-11-28 05:43:
雖然佢係廢
不過我唔覺得lakers會咁快trade走佢或者放棄佢...
因為其實陣中都冇一個好既大前
而且根本上都無球隊會想要佢,想trade都無得trade。。。。
依家只可要希望佢有好D既表現、啦。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 05:11 PM

湖人今日又輸了,
kobe 46分力挽狂攔都無用.................
odom 11射中1....都係番鄉下耕田吧la........
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 05:18 PM

Odom+K.brown+$   換Garnett唔知得唔得呢??
不過木狼多數唔肯。。。
如果係之前Odom+Bulter+Akinns可能得。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 05:19 PM

唔好只講Odom丫,連S.parker都回晒塘。。。。。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 05:43 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 05:18 PM:
Odom+K.brown+$   換Garnett唔知得唔得呢??
不過木狼多數唔肯。。。
如果係之前Odom+Bulter+Akinns可能得。
如果木狼肯的話sure換啦,
但係木狼肯咩?
作者: lintohu    時間: 2005-11-28 05:46 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 05:19 PM:
唔好只講Odom丫,連S.parker都回晒塘。。。。。
parker話晒都新, 唔穩係預算之中
但係odom... 見佢同kobe都冇乜火花, 可能真係要trade走佢...
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 05:49 PM

Hawks: Joe Johnson + Marvin Williams + Al Harrington (exp) + Tony Delk (exp). Gives the Wolves flexibility and a couple young players.
---
Bulls: Tyson Chandler + Tim Thomas (exp) + either Deng or Gordon. The Chicago players have a lot of trade restrictions, so I don't even know if this is possible, but it would again leave the Wolves with flexibility and good young players.
---
Mavs: Van Horn (huge exp) + Daniels + Harris + Christie. This one works salary-wise, but it would be better to find a combo of players that isn't all guards. Maybe substitute Josh Howard for Daniels.
---
Grizz: Jones (huge exp) + Wright (exp) + Warrick + Battier. Not a huge amount of talent coming back, but it does leave them with a lot of room.
---
Knicks: Hardaway (huge exp) + Davis (huge exp) + Frye + Ariza. This clears away virtually all of the Wolves salary obligations, and gives them two guys who will at least be starting-quality players.
---
Sixers: Mashburn (exp) + Dalembert + Korver + Iguadala. Somebody who knows a lot about CBA would have to fine tune this one, because it doesn't work as is, but the basis of the trade is to strip Philly of all their young players in exchange for "win now while Iverson still can."
---
Raptors: Rose, Peterson, Williams (large 1 year deals left) + Villanueva and Graham. Looks like a bad trade for the Raptors, but I think it's good for the Wolves, as is the point of this thread.

Odom+K.brown+S.parker/$   同上述球隊既條件唔差得好遠,不過木狼肯唔肯就另一回事。。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-11-28 at 05:51 PM ]
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 05:50 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 05:11 PM:
湖人今日又輸了,
kobe 46分力挽狂攔都無用.................
odom 11射中1....都係番鄉下耕田吧la........
kobe 46分,咁咪啫係好獨食
好唔鍾意佢咁樣
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 05:55 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 17:50:

好唔鍾意佢咁樣
你無睇到近排既比賽係唔明架啦。。
佢依家係無人幫到佢,先至迫住自己攻。。
你睇Odom 11射1中,S.Parker8射2中………第二、三得分球員打成咁,唔自己攻多D連贏既機會都完全無。。。。

ps.請nash兄不要動氣
作者: lintohu    時間: 2005-11-28 05:56 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 05:50 PM:

好唔鍾意佢咁樣
你再睇下其他人d得分
再睇nba.com話最多輸成18分, 段highlight見kobe係咁發力追....
如果唔係佢, ot都唔洗打, 仲有一節垃圾時間...
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:03 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 05:55 PM:

你無睇到近排既比賽係唔明架啦。。
佢依家係無人幫到佢,先至迫住自己攻。。
你睇Odom 11射1中,S.Parker8射2中………第二、三得分球員打成咁,唔自己攻多D連贏既機會都完全無。。。。

ps.請nash兄不要動氣

...
我正想回post的時候就見到你句-------ps.請nash兄不要動氣
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 06:05 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 18:03:

我正想回post的時候就見到你句-------ps.請nash兄不要動氣
因為知道又觸動到你既逆鱗丫麻。哈
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:07 PM

不過見湖人今日咁樣輸,真係幾興,
回 ge post語氣都重左d........
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:14 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 06:05 PM:

因為知道又觸動到你既逆鱗丫麻。哈
說實在,唔多鐘意人地無睇過比賽,only睇數據就批評呢個嗰個(kobe就更加啦)

kobe俾人話左幾年啦......打波話獨食,講官司又俾人話強姦犯......
好多nba球員都有做錯野啦,(甚至左敦,iverson, kidd),但俾人鬧ge總係kobe....改過咪得law,
經過上季的教訓,今季睇得出佢係成熟左,亂出手少左, 防守交到功課,
比賽剩番2分幾鐘,領先十幾分,救出界波都係好博.....
但只要比賽一輸波d人就話kobe獨獨獨......好無奈.....
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 06:16 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 18:14:

說實在,唔多鐘意人地無睇過比賽,onl...
完全明白你既感受。。
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 06:24 PM

唔唔唔... 今日 JK 好勁,差 D 大四喜,35 pts,12 ast,8 reb,7 to (哈哈)~~~

不過佢今日 FG 可以 11/21 (52.38%),FT 12/15 (80%),算係咁啦~

KB 雖然話 46 分,但係 FG 14/36 (38.89%),如果唔計其中 3 分球 4/12 (33.33%),即係得 10/24 (41.67%),實在有點「浪」。無奈其他人仲唔爭氣,除左 B. Cook 有 5/11 (45.45%) 之外,全部食左屎咁,整體得 32/95 (33.68%)!

回想以前 MJ,雖然一樣係獨食 (所以我唔多喜歡),但至少以生涯 30.1 PPG,49.7 FG%,實在唔簡單,尤其係 SG。你睇番而家所謂新星、巨星:

AI ── 27.6 PPG,41.8 FG%
LBJ ── 24.4 PPG,45 FG%
V. Carter ── 23.8 PPG,44.8 FG%
P. Pierce ── 23 PPG,43.6 FG%
KB ── 22.6 PPG,45.1 FG%
T-Mac ── 22 PPG,44.3 FG%

除左 Shaq 26.7 PPG,57.9% (仲要係 Center) 之外,根本冇人有以前 MJ 既水準。任你 D 傳媒、廣告商、marketing 點吹都好,根本自從 Drean Team I 之後 D 水準就一直退步,甚至可以話有今生,冇來世 (黃興桂金句),淨係睇 Charles Barkley 6 呎 4 打 PF,22.1 PPG,11.7 RPG,54.1 FG%,簡直係奇蹟! (記得佢後期轉去火箭,第一場對住舊隊太陽,就攞左 33 個籃板球!問你死味,6 呎 4 咋!)

而家 NBA,除左舊年 T-Mac 三十幾秒攞 13 分之外,都冇乜野驚喜‧‧‧
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 06:29 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:14 PM:

你係咪講緊我??
我都係講出我既感覺啫
好似踩到你條尾咁..
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 06:30 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:14 PM:

強姦單野,擺明係切架啦,但係如果唔係自己衰鹹濕,又邊有得切啫~
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:32 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 06:24 PM:
唔唔唔... 今日 JK 好勁,差 D 大四喜...
以前d 明星(無論center, guard or forward),命中率都係高d~
聽聞取消區域聯防限制, 對球星的影響很大(especailly guard),
究竟影響係咪真係咁大,定係以前d 球星勁d?

(仲有,我唔多清楚區域聯防是什麼)
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:35 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 06:29 PM:

你係咪講緊我??
我都係講出我既感覺啫
好似踩到你條尾咁..
我無留意係邊個講......
我都係講自己的感覺,而頭先語氣係重左,
有冒犯的話講聲唔好意思......
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 06:39 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:35 PM:

唔好扮野,敢做唔敢認!!!!
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 06:53 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 06:39 PM:

唔好扮野,敢做唔敢認!!!!
我做咩要扮野?
你認為我剩係話你一個???
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 06:56 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 18:32:

以前d 明星(無論center, guard or f...
對平傭球員就有影響,對巨星級就唔會 ── 以前不論 MJ,CB,Hakeem‧‧‧ 夠晚晚俾人 double-team/triple-team 啦,邊有話會易攞分過而家。

而家 D 明星,太注重個人技術,成日希望引人 double-team 然後 create open look 俾隊友起手,但係對防守個邊仲著數,只是補位夠快就得,模式簡單化。

其實要 create open look 應該要靠整體走位,做多點 screen,然後簡單的切入上籃或輕鬆的 jump shoot (係就係悶 D,好似以前 K. Malone + J. Stockton 咁)。下下都話要 fade away,360 轉體,硬爆,邊有咁多?係就係好睇‧‧‧
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 06:59 PM

你兩個一人少句啦,係咪想好似今日 KB 同 VC 咁?
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 07:01 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:35 PM:

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:53 PM:

我做咩要扮野?
自打咀巴!!!
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 07:01 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 06:59 PM:
點???
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 07:07 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 18:24:
唔唔唔... 今日 JK 好勁,差 D 大四喜...
以前邊同依家呀。。。。依家D球員平均水平都高左。。唔同之前咁差異太高。。。以前既球隊有唔少真係一個勁人都無,依家你睇-----每隊都有D人係幾打得,就算係弱隊都有D球員因為錢、條約………去左果度打波。。。因為依家既NBA規例不停咁改變,令球隊既力量拉近左。。。你係一個現今世代既巨星對住既對手都唔係乏乏之輩,命中率無以前球星其高其實可以理解。。。以前Jodran會有咩超強對手者。。但睇返依家T-mac可能會對住Artest可能會對住KObe、可能會對住Prince、可能會對住Kirilenko …………NBA實力拉近左好多啦。。。如果你搵Jordan同張伯倫比,一樣無得比。。因為張伯倫果時實力仲差距得大。=.="
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 07:08 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 19:01:

點???
double technical foul 囉~
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 07:09 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 19:08:

double technical foul 囉~
好。俾得好。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 07:11 PM

Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-28 18:59:
yup~少事一樁。見解各異,冷靜一點好嗎。
作者: kakeidevil    時間: 2005-11-28 07:17 PM

OK,我冇睇過kobe打波我收聲囉!!!
咪留番比d自以為是,認為只有成日睇波既人先可以批評人既出聲囉

ps.我都係講自己的感覺
作者: shaqkobe    時間: 2005-11-28 07:17 PM

Jason kidd差D大四喜???差好多喎。
作者: bigfish    時間: 2005-11-28 07:18 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 07:07 PM:

以前邊同依家呀。。。。依家D球員平...
我又有另一個睇法
依家大家睇 NBA o既機會多左, 先覺得 pierce, howard, allen, 阿杜拿謙呢d 球員好勁好勁, 但係去到我地下一代, 佢地只會記得 tim duncan, kobe, t-mac, o'neal, 唔會記得一d 我地覺得勁o既弱隊球員
可能上一代d 弱隊都有一兩個勁人, 只不過我地冇機會睇佢d 精華, 咪以為來來去去得張伯倫, 羅素o個d 囉
作者: bigfish    時間: 2005-11-28 07:19 PM

其實邊隊係洛城一哥有咩所謂呢?
最重要係西岸一哥仲係馬刺, 實力仲係兩隊之上添
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-11-28 07:21 PM

Originally posted by kakeidevil at 2005-11-28 07:01 PM:

Quote:
Originally posted by nashisthebestpg at 2005-11-28 06:53 PM:

我做咩要扮野?

自打咀巴!!!
點解自打咀巴?
我係問[你認為我--係你認為       我剩係話你一個?]

咁同我上面講嗰句----我無留意係邊個講.....
有咩矛盾???
作者: Chenjinnan    時間: 2005-11-28 07:21 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-11-28 19:07:

以前邊同依家呀。。。。依家D球員平...
可能係啦,之但係而家成日見佢地起手實在好勉強,明明有時間剩無啦啦就 fadeaway、in-your-face、硬闖‧‧‧ 隊友空晒都唔交波,炒左之後自己唔老黎之餘隊友都冇 mood,越打越沉‧‧‧

我唔多唔少係覺得而家 D 人一心係想打高自己個身價,rather than 真係想贏波,之所以近代多左 D「防守專家」都係因為咁。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0