標題: 太陽發光發熱!!!!! [打印本頁]

作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-7 08:43 PM     標題: 太陽發光發熱!!!!!

太陽今日爆炒拓荒者,連嬴第七場~
Boris Diaw 真係超大驚喜,
James Jones  d 三分火力都好勁~
估唔到太陽一班新球員可以咁快融合到~

係呢,今次suns大炒人45分係咪近年最多???
作者: coke123    時間: 2005-12-7 08:47 PM

好似係portland franchinse 輸最多分(not sure)
作者: skjeiw    時間: 2005-12-7 09:04 PM

舊年都勁架啦...今年陣容好似更強
作者: abcde1918    時間: 2005-12-7 09:06 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-12-7 09:04 PM:
係咩??
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-7 09:14 PM

Originally posted by skjeiw at 2005-12-7 09:04 PM:
bench的深度勁左,
陣容平均左,如果amare出番黎又能迅速融入球隊,就真係好勁~
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 12:24 AM

Suns既新陣容俾想像中好。本來好多人都睇佢地打唔出之前既進攻力量,不過今季開始已經證明左進攻力並無減弱到。。內線又強大左,板凳又加深左。如果史杜達傷愈之後,身手、能力無改變就真係仍然是爭標隊伍之一。不過其實史杜達做手術個位,好影響一個球員既表現,有唔少球員係相同位置開刀之後表現都大不如前,好多球員雙腳之後發力上無左股爆炸力,雖然史杜達後生,不過話完全無影響就一定假既。相信史杜達既復元好壞會是Suns能否有力與馬刺在西岸抗衡既最大問題。一方面要睇佢可以花幾多時間返回球場,依家就話會半年,不過亦有人說可能會是一整季。。。二來如果史杜達真係一覺唔好彩,復原上有咩問題,上年既一季可能就係佢身涯最佳比現既一季。史杜達出道以來,以機動性、彈跳力見稱,如果佢係呢方面出現左問題,能力一定會大不如前。
作者: 艾力克    時間: 2005-12-8 12:26 AM

4月復出嘛

既然d隊友打得咁好,希望佢完全復原先出黎啦
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 12:42 AM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-8 00:26:
4月復出嘛

嚴重膝傷我要做手術好難完全好返晒。。。以住nba做過膝傷手術既歷史中球員好多表現不如前,當然有例外。。不過佔少數。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-8 06:50 AM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-8 12:26 AM:
4月復出嘛

聽聞amare係明星賽左右復出,
希望佢個傷無乜野.......
佢暫時都係靠勁爆體能打波,無乜背籃技巧,如果有好大影響的話就慘lu..........
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 06:53 AM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-8 06:50:

聽聞amare係明星賽左右復出,
希望佢個傷無乜野.......
佢暫時都係靠勁爆體能打波,無乜背籃技巧,如果有好大影響的話就慘lu..........
同我睇法一樣。。。体能、彈跳力、爆炸力係佢地呢樣猛獸族最大既本錢。如果減弱左,就會差好遠。。。
作者: My heart will g    時間: 2005-12-8 06:59 AM

suns 7 straight win!!!!
yeah~ cant wait until Suns beat the pacific no.1 LAC~
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-8 06:52 PM

今日Win埋Golden State,8連勝~
近排連Kurt Thomas 的表現都好埋,搶籃板效率超高~
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-8 07:48 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-8 18:52:
今日Win埋Golden State,8連勝~
近排連Kurt Thomas 的表現都好埋,搶籃板效率超高~
如果過到快艇同小馬兩關,佢地仲有排贏。。。近排賽程好有利。。
作者: brightlee    時間: 2005-12-8 07:55 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-8 21:48:

如果過到快艇同小馬兩關,佢地仲有排贏。。。近排賽程好有利。。
but Clippers and Mavs are really strong now..
really hard to beat them....
作者: Dicksonheng    時間: 2005-12-9 12:54 AM

雖然 進攻強勁 內綫防守增強
但始終 傷患 同 內綫 版凳深度問題
雖有改善但要奪冠的話  
恐怕仍有一段長距離
作者: 藍    時間: 2005-12-9 01:11 AM

Originally posted by Dicksonheng at 2005-12-9 12:54 AM:
雖然 進攻強勁 內綫防守增強
但始終 傷患 同 內綫 版凳深度問題
雖有改善但要奪冠的話  
恐怕仍有一段長距離
但係今年sun就係板凳深度大左好多wo,連d後備都閒閒地一場拿佢十分八分,睇返佢130數人哥場,真係成隊都差不多雙位數
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-10 02:53 PM

Originally posted by at 2005-12-9 01:11:

但係今年sun就係板凳深度大左好多wo,連d後備都閒閒地一場拿佢十分八分,睇返佢130數人哥場,真係成隊都差不多雙位數
yup~板凳深度比起上年已經充實好多,太陽變得比上年更成熟、更有力最去染指冠軍。不過最重要都係史杜達呢塊球隊不可或缺既競冠拼圖。
作者: 艾力克    時間: 2005-12-10 06:28 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-10 02:53 PM:

yup~板凳深度比起上年已經充實好多,太陽變得比上年更成熟、更有力最去染指冠軍。不過最重要都係史杜達呢塊球隊不可或缺既競冠拼圖。
但其他隊都打到殘殘地,佢先復出爆嬴你地,到時冇人夠佢玩
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-10 07:13 PM

Originally posted by 艾力克 at 2005-12-10 18:28:

但其他隊都打到殘殘地,佢先復出爆嬴你地,到時冇人夠佢玩
哈哈。。有咁既可能既。。。
不過可能又會狀態不足。。
作者: fung0109    時間: 2005-12-10 10:32 PM

Diaw 係乜水..甘多助攻既1!!
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-10 11:52 PM

Originally posted by fung0109 at 2005-12-10 22:32:
Diaw 係乜水..甘多助攻既1!!
一個年輕既後衛,我都係今年先注意到佢。。。攻力唔算好強,不過佢既能力都好平均。。。今年黎到太陽先至打得起!可能係其他球員帶起左佢。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 12:48 AM

9連勝啦!!!!!!
今日睇左suns對new york,
suns ge防守真係好左~聽日ko埋clippers佢~
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 01:54 PM

太陽的連勝紀錄終止了.....
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 02:05 PM

始終快艇呢關好難過。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 02:06 PM

過一場又對小馬。。。真係好考佢地既翻身能力
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 02:52 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 02:06 PM:
無一個內線finish ge球員,對住強隊係難打d,
一開始拋開人就差別不大,
但到最未幾分鐘拉据ge時候,差異就相當大了~
畢竟太陽而家差不多全都是外圍得分,
一到緊張關頭,手感差d都死,now成隊緊張時刻真係靠晒nash,
if佢都唔入的話就輸左9成~
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 02:54 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 02:06 PM:
如無意外我估太陽輸.....

題外話,26fun係咪剛改左板???
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 03:21 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-11 14:54:

如無意外我估太陽輸.....

題外話,26fun係咪剛改左板???
應該係。。。。
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 03:29 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-11 14:52:

無一個內線finish ge球員,對住強隊...
無錯。。。熱火都正係相同既問題當中。。
好多時去到第四節關鍵時候,如果Wade一有咩失準,就無其他人會有能力救到隊波。
如果Shaq復出既話就好唔同,有咩關鍵時刻,可以穩穩陣陣俾個波Shaq去單打單人地,內線入波始線易過外圍投射。穩定性高既內線得分,拉鋸戰時十分重要。下下靠外圍班射手一無左手感就死梗。。。。
熱火今年十場敗仗,有六、七場都係關鍵時候無人得到分/俾對手少得分而輸。。。原因好簡單,因為只要人地防住你Wade,唔俾佢衝入籃板,就無其他人可以係籃板得分。始終ZO同Haslem都係防守性高既球員,Walker又打外圍多過內線。內線得分穩定性一D都唔強,到左關鍵時候人地就穩穩陣陣用內線去攻你。成日都係咁臨尾香。。。
作者: nashisthebestpg    時間: 2005-12-11 05:30 PM

Originally posted by shaqkobe at 2005-12-11 03:29 PM:

無錯。。。熱火都正係相同既問題當...
條walker...........關鍵時刻信唔過,
成日俾佢有open look射3分都炒,罰球又得5成幾.......但有時俾佢衝入籃底亂掉都入....
神經刀一名,吹佢唔漲...............
heat的比賽我無乜睇,但感覺上wade的鏟籃同博罰球都好過nash,臨尾1,2分鐘鏟籃
都著數過遠射~不過d副手太陽好dd~
不過我覺得無左雙jones對heats好傷,佢地成日都失驚無神放3分冷箭,命中率穩定,好攞命!!!
好過williams同walkers,一時有人mark都入到,一時open look又炒晒......
講左咁多廢話,都係等amare同o'neal番黎先至係一支強隊~

話時話,o'neal幾時出ga???
作者: shaqkobe    時間: 2005-12-11 08:34 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2005-12-11 17:30:

條walker...........關鍵時刻信唔過...
Shaq應該會就快復出。。有消息話係明仗對巫師就會見到佢上場。。唔知真唔真。
依家熱火D三分真係差。當時E.jones係果種平時射三分可能8中1,不過果1球就可能係重要時刻射入既救命波。講三分穩定度E.jones其實唔算好好,不過佢重要既作用係就算佢一場波已經炒左開頭幾個三分,不過到球隊需要佢既時候,佢都仲入到。如果兩個Jones比我覺得佢既三分先至真係熱火唔可以缺少。
至於D.jones就係穩定性較高既射手,雖然唔係場場有表現,不過一入開就無人阻到佢。其實可能有人會有錯覺佢係果種每場有表現既選手,但其實只要睇返紀錄,佢都係果種今日14中3第二日8中5史第三日5中4第四日4中0………既球員,講真呢類射手唔係好難搵,相信熱火陣中會有人適任。仲有D.jones上年既超強表現,某程度上係Shaq+Wade既貢獻。記唔記得上年季尾同季後賽頭兩圈Shaq缺席,令D.jones既三分立即失晒準。所以其實Shaq同Wade聯手真係可以造就到好多外圍射手。

講三分射手,熱火多就多啦。不過就無雙Jones咁既質素,希望O'neal復出後可以帶返起班射手啦。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0