標題: 请各位大哥帮帮手选部相机(单反) [打印本頁]

作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-17 07:09 PM     標題: 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)

hello.大家好....我是新黎嘎....e家系大陆.所以要用简体!

其实我想去学玩传说中的单反相机好耐嘎啦....但是一直系都唔知道边到最好....自己心水就有2部....佳能 EOS350D 同 尼康 D50 .其实前排好中意部奥林巴斯 E500  但是睇左各位大佬分析...都是觉得佳能 EOS350D正d....就正在想出手买时候...跳左部D200出黎....哎....
点算好啊......!!!

希望各位大佬帮忙解答一下,我是一个3心2意的人...要人地帮我选择..次次都是甘...

直住e个机会...想同各位做个朋友....thx....
作者: d228216    時間: 2005-12-17 10:30 PM

我希望答到你啦, AWU 唔得閒.

350D $6xxx  800萬像 CMOS
20D  $12xxx 800萬像 CMOS
D200 $128xx 1000萬像 CCD

用350D 同 200D 比就唔太適合, 因為價錢差1倍.
論抵玩當然係 350D 啦, 200D 既價錢可以買全套350D基本器材了.[包括1支鏡, 閃燈, CF Card, 直倒手把].  而買一套同等裝備既D200, 相信要兩萬元了.

下面係轉貼一個用家報告:[我本人亦係初哥, 對Nikon認識不多, 意見係由消費者角度出發.]

優點: 今天小弟有幸向...(不便透露)借來一試 ,感覺上真的有 D2x 的影子 ,無論速度,性能,畫質各方面都很好 ,操控性不及 D2x ,始終市場定位不同,值得一讚的是 Noise 控制得不錯,快門聲比 D70 清脆。

1)加直度後感覺上那種責實的感覺還不及 D2x。
2)手感一般。
3)測光準,色準。
4)2.5吋 LCD 較 D2x 暗少許 ,但依然清晰無礙日間外景拍攝。
5)內閃依然無力。
6)D2x 配舊鏡對焦都很快,但D200就沒有這種"優惠"了。
7)noise少,但針無兩頭利,成像唔夠sharp。
8)性價比很高,定位恰到好處。
9)Canon 如何招架呢。
10)12月頭有首批少量貨到,唔急唔好買,必有炒賣,一月中才有大量貨派。
作者: 靚女獵人    時間: 2005-12-17 10:52 PM

個人意見...
350D係用料差o的.....不過都五臟俱全
初哥買黎學野都唔錯
作者: d228216    時間: 2005-12-17 11:01 PM

Originally posted by 靚女獵人 at 2005-12-17 10:52 PM:
個人意見...
350D係用料差o的.....不過都五臟俱全
初哥買黎學野都唔錯
小弟初哥亦買黎學吓野
作者: 靚女獵人    時間: 2005-12-18 01:55 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-17 11:01 PM:

小弟初哥亦買黎學吓野
硬漢兄都叫初哥...我可以收皮
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-18 02:10 AM

先多谢d大佬同靓女先.......一针见血....讲到底,刚开始玩,被15000蚊玩全套一定被玩部单机好啦...系几部入门单反之间(佳能 EOS350D  尼康 D50  柯美α5D  奥林巴斯 E500   宾得 *istDL)....我一定选择350d....佳能 EOS 5D 好正..但是贵....我玩只有"晒"左~~!!反以觉得尼康 D200 价钱同功能都唔错...但是又唔想失预算买其他配件...唔通玩原装咩...!!!!....只是觉得...中端单反好有吸引力...!!!
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-18 02:16 AM

与D200同时推出的,还有这支AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED镜。此镜由于具备18-200mm的广角至远端拍摄段,适合一镜走天涯的朋友选购。镜头标示当中,SWM代表采用了宁静波动马达驱动,在加快对焦速度的同时还使操作更加宁静。此镜的防抖系统,经过改良,为第二代VR,开启之后可以在慢4级的快门速度下,依旧拍摄出清晰的照片。

好似几好甘哦~!!!
作者: d228216    時間: 2005-12-18 10:50 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-18 02:16 AM:
与D200同时推出的,还有这支AF-S DX V...
18-200 裝咗落部D200 會变咗27-300.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-18 03:42 PM

甘啫是点啊?好静唔好啊?
作者: d228216    時間: 2005-12-18 03:49 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-18 03:42 PM:
甘啫是点啊?好静唔好啊?
D200塊CCD並唔係全幅的, 影像會放大1.5倍的(350D / 20D 則放大1.6倍)
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-19 05:00 AM

想做出最后确定了1)Nikon D70s  (2)Canon EOS 350D  (3)Nikon D200

真是好矛盾....好难选择啊....点算好啊~!!!!
作者: d228216    時間: 2005-12-19 11:13 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-19 05:00 AM:
想做出最后确定了1)Nikon D70s  (2)Canon EOS 350D  (3)Nikon D200

真是好矛盾....好难选择啊....点算好啊~!!!!
你影咩野多.

人像, 靚女 D70s
風景, 寫實 350D

愛新款, 潮流, 錢冇問題(預兩皮幾) D200
作者: AWU    時間: 2005-12-19 02:28 PM

如果你不急於買D200的話,
都係先多d留意一下坊間評語.
因為很多人對這部機都抱有不同期望,意見亦相當之多.
D200當然是一部好機,但適合自己與否又另作別論.
另外,由於NIKON是採用CCD作為感光元件的關係,拍出來的照片反差度必定比CANON的高; 而CANON的影像感應技術又比NIKON的好,對焦快而準.
那就是說你需要甚麼了.

個人認為用單反機和PRO DC最不同的地方,就是能提供最快速的條件讓你拍攝到所需; 所以很多自動的簡易拍攝功能你可以先行剔除不去考慮, 反而最值得注意的是該相機的操控性個人能否適應.

小弟也是初哥一名,如有錯漏,請不要介意
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 12:19 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-19 11:13 AM:

你影咩野多.

人像, 靚女 D70s
風景, 寫實 350D

愛新款, 潮流, 錢冇問題(預兩皮幾) D200
唔该晒d大佬~
人像.靓女.风景.写真...都想影,甘啫是点啊?
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 12:21 AM

Originally posted by AWU at 2005-12-19 02:28 PM:
如果你不急於買D200的話,
都係先多d...
好多谢您......但是350d同d200一摆埋一齐...就觉得350d差几皮哦~!
作者: d228216    時間: 2005-12-20 12:28 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:19 AM:

唔该晒d大佬~
咁你大約用幾錢?
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 12:38 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 12:28 AM:

咁你大約用幾錢?
自己都没想过用几钱....我好细个时间就一直对相机好有兴趣...但e家先有决心去研究下..
自己睇过d大佬你刚刚买机时候d研究....所以我一直都觉得350d好...甚至对你买左个个大老虎镜头都好有兴趣...但无奈我都没踏出第一步...又唔知道踏出第一步可以走几远..怕自己3分钟热度....但是个人是完美主义者...玩咩都好...好鬼中意买最好个d...但往往是甘..晒晒d野....!!!!所以就是想你们帮下我~!! T_T....
作者: AWU    時間: 2005-12-20 12:46 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 00:19:

唔该晒d大佬~
想影乜野其實唔緊要.
之前提及過兩樣野.
1)NIKON拍出來的照片反差度比CANON的高
2)CANON的影像感應技術對焦快而準.
想要甚麼要你自己才知道

D200同350D市場定位唔同,根本不能作正面比較,要比的話揀20D或者5D會公平d.
仲有就係,CANON的配件一般都比NIKON貴.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 12:55 AM

Originally posted by AWU at 2005-12-20 12:46 AM:

想影乜野其實唔緊要.
之前提及過...
我自己就中意CANON多d咯.....唔是20d同d200比个咩?
作者: d228216    時間: 2005-12-20 12:56 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:38 AM:

自己都没想过用几钱....我好细...
咁啦, 買350D + 大老虎啦, 影相都唔錯嫁.

結果1. 玩玩吓冇興趣....350D係平機唔會太傷....大老虎保值 我詁8折大把人要.

結果2. 玩玩吓好有興趣....換主機[350D平係機唔會太傷], 5D 或以上, 大老虎係靚鏡, 可以keep住
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:04 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 12:56 AM:

咁啦, 買350D + 大老虎啦, 影相都唔...
甘按你意思.....350d同20d都一样.......甘我不如学你开始甘...350d+个一镜走天涯玩吓..睇吓点先好过??   对不对- -
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:07 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 01:04 AM:

甘按你意思.....350d同20d都一样.......甘我不如学你开始甘...350d+个一镜走天涯玩吓..睇吓点先好过??   对不对- -
Go 啦, 記得鏡就唔怕買好D, 唉我有支Simga依家冇用, 浪費了$2600.

p.s. 20D 用料靚好多, 相都靚D.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:14 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 01:07 AM:

Go 啦, 記得鏡就唔怕買好D, 唉我有支Simga依家冇用, 浪費了$2600.

p.s. 20D 用料靚好多, 相都靚D.
其实我觉得你有几点好矛盾....舍得买支靓镜头又点解买350d配呢?

如果用想试吓玩...以后唔中意就卖返出去嘎心理个话...有何必玩到甘贵呢...!

买支大老虎装系350d到...满足到你咩?
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:25 AM

之前就諗住試吓先, 350D + Sigma鏡, 玩落有興趣, 不再浪費時間, 先換鏡, 再諗吓換機
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:30 AM

哗....死lo....甘如果我有兴趣玩落去...米要走你条路lo?

甘我不如下定决心....一于玩落去....买咩好啊?就买一部5d就没问题...再买埋镜头甘米大出血?
作者: AWU    時間: 2005-12-20 01:32 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 01:30:
哗....死lo....甘如果我有兴趣玩落去...米要走你条路lo?

甘我不如下定决心....一于玩落去....买咩好啊?就买一部5d就没问题...再买埋镜头甘米大出血?
喜歡影超廣角用過5D肯定流血不止
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:35 AM

5D 有錢唔怕買(農曆年可能見 1字頭)

[我依家只用咗3萬], 5D+大老虎+什物, 要5皮.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:39 AM

甘点啊?我e家总比未问你地之前更彷徨...更无奈...唔只点算好....!!!
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:39 AM

超廣角 由4-5千起 到皮幾一支, 級級咬, 玩定焦, 冇十皮八皮唔駛諗
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:40 AM

救我啊...甘多位~~!
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:49 AM

350D / 5D+大老虎+什物---玩住先啦  [ p.s. 大老虎要襯後生玩 ]
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 01:54 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 01:49 AM:
350D / 5D+大老虎+什物---玩住先啦  
[ p.s. 大老虎要襯後生玩 ]  此话和解 ???   5D太疯狂...唔敢玩...350d+大老虎...好鬼怪~!!

低端相机+大老虎.....-_-!
作者: d228216    時間: 2005-12-20 01:59 AM

我套機 3.3kg, 老咗手都斷
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... 4&checkid=5fe7c
作者: d228216    時間: 2005-12-20 02:01 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 01:54 AM:

[ p.s. 大老虎要襯後生玩 ]  此话和解 ???   5D太疯狂...唔敢玩...350d+大老虎...好鬼怪~!!

低端相机+大老虎.....-_-!
350D 絕對唔雞嫁 [頭果兩年]
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:02 AM

我要再去研究吓先....睇吓20d得唔得...
作者: AWU    時間: 2005-12-20 02:12 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 02:02:
我要再去研究吓先....睇吓20d得唔得...
全副武裝:cool:

作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:21 AM

20d比350d好少少...但就贵左一半....吊唔过......

但是如果你去韩国玩甘....没理由拿住甘大支野周街走挂?
作者: AWU    時間: 2005-12-20 02:26 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 02:21:
20d比350d好少少...但就贵左一半....吊唔过......

但是如果你去韩国玩甘....没理由拿住甘大支野周街走挂?
我拿住甘大支野追住d示威者跑幾條街添.....呢d係樂趣o黎, 唔喜歡o既無人迫到你.
20D比350D好幾多我唔清楚,只係覺得20D適合自己多d
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:27 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 02:01 AM:

350D 絕對唔雞嫁 [頭果兩年]
支持.....但是睇过d小白啊...大老虎啊....觉得一镜走天涯没晒瘾.....
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:29 AM

AWU兄....你是用咩机啊?  有咩装备啊?

讲出黎被我研究吓...
作者: AWU    時間: 2005-12-20 02:30 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 02:27:

支持.....但是睇过d小白啊...大老虎啊....觉得一镜走天涯没晒瘾.....
大老虎28~300mm就可以一镜走天涯
小白只有70~200,走唔到...我仲有支17~40傍身o架
作者: d228216    時間: 2005-12-20 02:31 AM

>>>但是如果你去韩国玩甘....没理由拿住甘大支野周街走挂?

no 啦, 有錢有力, D 女飛埋梨嫁[加上我小小靚仔].
作者: AWU    時間: 2005-12-20 02:32 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 02:29:
AWU兄....你是用咩机啊?  有咩装备啊?

讲出黎被我研究吓...
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:38 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-20 02:31 AM:
>>>但是如果你去韩国玩甘....没理由拿住甘大支野周街走挂?

no 啦, 有錢有力, D 女飛埋梨嫁[加上我小小靚仔].
真是会甘?我都有小小靓仔哦~!
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:39 AM

AWU兄.....又返到现实问题....20d我都觉得好唔错.....但是被你选多次.....20d或d200 ?
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:44 AM

20d / d200 + 大老虎 + 什物 = ( ? )
作者: AWU    時間: 2005-12-20 02:45 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 02:39:
AWU兄.....又返到现实问题....20d我都觉得好唔错.....但是被你选多次.....20d或d200 ?
我呀...都係20D
主要唔鐘意d相顏色反差表現太強; 同埋我鐘意追野影...可能係我郁緊,或者件野郁緊
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 02:57 AM

好啦...定左.....系 20D 同 D200  之间选择......

AWU 同 d大佬.....你地去睇吓啦...

http://digi.163.com/05/1219/10/25B0VBP5001618EI.html
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 03:10 AM

Originally posted by AWU at 2005-12-20 02:32 AM:

有没得一件一件介绍嘎??
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-20 04:04 AM

Canon EOS 20D  同  Canon EOS 20Da  有咩分别?
作者: d228216    時間: 2005-12-20 11:22 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 04:04 AM:
Canon EOS 20D  同  Canon EOS 20Da  有咩分别?
Da 用棃影星星(天文), 但影返普通野就要加瀘鏡.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-21 02:01 AM

有没睇过啊?被下意见啦~!

http://digi.163.com/05/1219/10/25B0VBP5001618EI.html
作者: AWU    時間: 2005-12-21 02:48 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-21 02:01:

睇过啦...其實無乜野好比的.
20D上年出,D200剛剛出,差成年有多...點比?
都話最緊要適合自己
作者: d228216    時間: 2005-12-21 11:46 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-21 02:01 AM:

呵呵, 規格唔代表咩野, 買野最緊要一個字 「 爽 」, 有得揸上手試最實際.

p.s. 如果你諗住部機要用3 5 7 年, 就買20D 啦, 如果諗住會upgrade就玩住 350D先, 兩部機質素差唔好多, 但350D肯定唔多耐用.
作者: 心情    時間: 2005-12-23 10:41 PM

我比D意见!
刚开始都是买部平D的机身好!CANON就350D拉,NIKON就D50或者D70S都OK!
初学者一般都会迷上一镜走天涯,这个很正常.我都曾经是甘林过!
不过正如216版主讲的那样,镜头吾怕买好D的,因为好的镜头是保值的!不过机身就......
刚开始可以吾使买太贵的镜头,等自己觉得需要再上L头
我的买机组合:
1.CANON 350D+17-85 IS
2.CANON 350D+SIGMA24-70/F2.8(18-125 DC)
3.CANON 350D+A09
4.NIKON D70S KIT
5.NIKON D50+SIGMA24-70/F2.8(18-125 DC)

不过我觉得以上的镜头你玩玩下就吾要架拉,如果你有钱的话:
CANON 20D+17-40/F4 +24-70/F2.8+70-200/F2.8
更加有米的话
CANON 5D +16-38/F2.8 +24-70/2.8+70-200/F2.8 IS+100-400/4-5.6 IS
NIKON D200+金广角+28-70/F2.8+70-200/2.8 VR

爽啊!
作者: 心情    時間: 2005-12-23 10:45 PM

如果你入CANON,
除左ZOOM LENS之外,玩定焦都是吾错的选择!
35/F2
50/1.8(1.4)
85/1.8(1.4)
100/F2.8 MACRO
135/F2
都是吾错的选择!
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-25 08:07 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-23 10:41 PM:
我比D意见!
刚开始都是买部平D的机身...
无咩意外嘎话...我就会买20d+大老虎....一支过...唔洗烦....但是出街都要拿住甘大支镜头..

郁闷,,
作者: d228216    時間: 2005-12-25 08:46 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 08:07 PM:

无咩意外嘎话...我就会买20d+大老虎....一支过...唔洗烦....但是出街都要拿住甘大支镜头..

郁闷,,
呵呵! :cool:
作者: 心情    時間: 2005-12-25 09:56 PM

呵呵呵呵呵呵呵呵!
甘同216大佬的差不多窝!216大佬,第日出街有人陪你罗大老虎拉!
不过罗住只大老虎出街好吓人个窝!
不如买支24-105/F4 L IS先拉!起码罗出街无甘碍眼先丫!
玩到吾想玩在买17-40/F4+70-200/F4都未迟丫!加埋的价钱同支大老虎差不多!
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-25 10:37 PM

Originally posted by d228216 at 2005-12-25 08:46 PM:

呵呵! :cool:
哈哈....d佬你笑咩啫?
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-25 10:41 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-25 09:56 PM:
呵呵呵呵呵呵呵呵!
甘同216大佬的差...
一早考虑过啦...但是2支换一支大老虎..有d唔舍得....但是又矛盾...吓吓出街都好辛苦...e样就是惨d...甘大老虎+多支咩最好呢?  如果唔是个话...买支小白好过啦...甘就可以有镜换啦.但是甘消费...会贵过一支大老虎哦~!
作者: d228216    時間: 2005-12-25 10:52 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 10:41 PM:

一早考虑过啦...但是2支换一支大老虎..有d唔舍得....但是又矛盾...吓吓出街都好辛苦...e样就是惨d...甘大老虎+多支咩最好呢?  如果唔是个话...买支小白好过啦...甘就可以有镜换啦.但是甘消费...会贵过一支大老虎哦~!
EF 24-70mm f2.8L USM 一代鏡王.

作者: d228216    時間: 2005-12-25 10:54 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 10:37 PM:

哈哈....d佬你笑咩啫?
買咗先講你知.............另通知各兄弟一聲....細佬聽日換 Canon 5D (Trade in).
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-25 11:44 PM

Originally posted by d228216 at 2005-12-25 10:52 PM:

EF 24-70mm f2.8L USM 一代鏡王.

几钱嘎??EF 24-70mm f2.8L USM 一代鏡王.

点解啊?唔好啦...一齐用20d啦...
作者: d228216    時間: 2005-12-25 11:50 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 11:44 PM:

几钱嘎??EF 24-70mm f2.8L USM 一代鏡王.

点解啊?唔好啦...一齐用20d啦...
HK$9XXX.

5D 係全幅CMOS, 用 L 鏡必備.  我試過. 同一場景, 用350D 及 5D, 景心超 「實在」.

當然 1D 係首選.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-25 11:54 PM

哗....hk9xxx 边舍得啊....

d人讲...5d只不过是一个尴尬期出嘎一部产品..是都买下一代啦...或者等吓20d下一代睇睇先啦.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:02 AM

真是换个话?你部350d点算啊?

卖????
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:04 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 11:54 PM:
哗....hk9xxx 边舍得啊....

d人讲...5d只不过是一个尴尬期出嘎一部产品..是都买下一代啦...或者等吓20d下一代睇睇先啦.
no 也, 等我分識吓:

1D     ---- 頂級 對焦 + 頂級 影像  + 頂級 機身
1N     ---  頂級 對焦  + 頂級 機身 + 連拍
Mark2 ---  頂級 對焦  + 頂級 機身
5D     ---  頂級 影像

其實 5D 係半部 1D 半部 20D , 機身,對焦,等 係 20D級,  影像, 快門,則差不多八成 1D 咁上吓.
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:05 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:02 AM:
真是换个话?你部350d点算啊?

卖????
Trade in ...... 換機 全套得返 7000.
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:07 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-26 12:05 AM:

Trade in ...... 換機 全套得返 7000.
甘做咩唔卖被我呢?
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:10 AM

我真是好想等埋d20下一代同200d斗下先买...甘个价钱应该会岩数d
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:21 AM

不如大家+我msn倾下啦....甘样方便d问你地d问题

[email protected]
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:26 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:07 AM:

甘做咩唔卖被我呢?
你買20D喎.
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:29 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:10 AM:
我真是好想等埋d20下一代同200d斗下先买...甘个价钱应该会岩数d
20D 冇下代啦......350D就有...+2.5Mon, 9點對焦.
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:30 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:21 AM:
不如大家+我msn倾下啦....甘样方便d问你地d问题

[email protected]
msn??? 但你個email 係 yahoo 喎.

msn 我在另一個機先有, 唔係成日online...
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:36 AM

系msn+就得个啦...平时icq多...甘2个都+我啦...icq:322062003  大陆oicq:17676580

[ Last edited by 黒崎一護 on 2005-12-26 at 12:42 AM ]
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:42 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:36 AM:
系msn+就得个啦...平时icq多...甘2个都+我啦...icq:2003
add咗 msn........我冇icq
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-26 12:43 AM

甘你平时用咩on9联络工具嘎?
作者: d228216    時間: 2005-12-26 12:55 AM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-26 12:43 AM:
甘你平时用咩on9联络工具嘎?
冇,
作者: 心情    時間: 2005-12-26 10:20 PM

216大佬!
吾使甘急买5D住丫!
过左年一定有得降价的!吾急的话等多个几月先拉!
而家广州的报价是22400左右,水货仲平D!

你吾好荼毒"黒崎一護 "拉!又24-70/F2.8!虽然我有遮!
不过我觉得24-70真是平时最常用的焦段,几实用吓!
哈哈哈哈!
作者: AWU    時間: 2005-12-26 10:53 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-26 22:20:
216大佬!
吾使甘急买5D住丫!
过左年...
唔毒!唔毒!!
17~40 f4.0L同埋70~200 f2.8L IS都係我常規軍備,
雖然無左中段焦距, 但係落場都夠用

至於5D呢...216兄.....呵呵
作者: d228216    時間: 2005-12-26 11:28 PM

,
Originally posted by 心情 at 2005-12-26 10:20 PM:
216大佬!
吾使甘急买5D住丫!
过左年...
一切已經太遲........到手了 呵...爽呀!
作者: AWU    時間: 2005-12-27 12:44 AM

Originally posted by d228216 at 2005-12-26 23:28:
,
一切已經太遲........到手了 呵...爽呀!
好快個5就變1了
作者: d228216    時間: 2005-12-27 01:31 AM

Originally posted by AWU at 2005-12-27 12:44 AM:

好快個5就變1了
都有可能嫁!
作者: 心情    時間: 2005-12-27 10:28 PM

果然神速啊!
216大哥!
恭喜!
部5D的取景器真是又大又亮!350D无得比啊!
作者: d228216    時間: 2005-12-27 10:59 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-27 10:28 PM:
果然神速啊!
216大哥!
恭喜!
部5D的取景器真是又大又亮!350D无得比啊!
部5D的唔錯............可惜我冇技術, 有D浪費.
作者: 心情    時間: 2005-12-28 11:04 PM

Originally posted by d228216 at 2005-12-27 10:59 PM:

部5D的唔錯............可惜我冇技術, 有D浪費.
无话浪费吾浪费的,摄影哩家野,自己满足就已经OK拉!

作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-29 06:32 PM

问下各位.....canon  EF-S  17-85mm f/4.0-5.6 is usm    $ HK  4.280

得唔得呢.....我都是打算买住e个试试影下先...感觉好的话...追个小白或老虎.
作者: AWU    時間: 2005-12-29 06:44 PM

Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-29 18:32:
问下各位.....canon  EF-S  17-85mm f/4.0-5.6 is usm    $ HK  4.280

得唔得呢.....我都是打算买住e个试试影下先...感觉好的话...追个小白或老虎.
此鏡落在350D or 20D會變成27-136mm,正常也夠用.
其他可去以下links看看
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=88543&fpage=1
作者: 心情    時間: 2005-12-29 09:52 PM

今次到AWU毒害群众拉!哈哈哈!又是"镜皇系列"!!!

个人觉得17-85哩支镜都几适合刚上手的人玩的.而且哩支镜的口碑都几好啊!
起码有广角又有小小长焦,而且哩个价钱仲有IS同USM,已经算超值架拉!一支"百微"都是甘的价钱!

不过我觉得你玩得个几月就会产生换镜的想法!因为吾够广同吾够长!^_^
与其4000几的试验,不如做一次过的投资,选择AWU大哥给你介绍的"镜皇系列".
17-40/F4是一个不错的选择!好多人都会选择哩支镜!以后再上"小白"等!
17-40/F4的价钱大概是5000左右!楼主你自己考虑下拉!
哈哈哈哈哈!
原来我都系度毒害紧群众!!
作者: AWU    時間: 2005-12-29 10:20 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-29 21:52:
今次到AWU毒害群众拉!哈哈哈!又是&quo...
哈哈...心情兄,你誤會了,
鏡皇post的#8是講17-85mm IS USM的,
當然不小心看上了L系列這可與我無關了
作者: d228216    時間: 2005-12-29 10:39 PM

本人仍L系列受害者之一, 重係非常要害果隻
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-30 07:41 PM

唔该晒几位朋友够义气....帮左我甘耐...被左甘多意见....

ps:每当我决定左一样野....你地都马上被到意见.同介绍埋更加好d野被我tim....搞到我成日唔知道点选择好...哈哈...好事黎嘎....,买野唔洗急..最紧要是清楚边样最岩自己...用最少钱,买到最岩自己同最好嘎野....希望以后继续帮我啊.....过年或过左个年后...会唔会有新机出同d价钱会降d呢?
作者: 心情    時間: 2005-12-30 10:15 PM

起码CANON 5D会平!
NIKON D200可能就会企住在13000-14000之间!
镜头就基本是甘的价钱,好少会有大的波动!
作者: 黒崎一護    時間: 2005-12-30 10:59 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-30 10:15 PM:
起码CANON 5D会平!
NIKON D200可能就会企住在13000-14000之间!
镜头就基本是甘的价钱,好少会有大的波动!
被你选:20d 还是 d200
作者: 心情    時間: 2005-12-31 11:12 PM

两部都吾中意!
1DS MARK II
D2X
呵呵呵呵呵呵!!!
作者: d228216    時間: 2005-12-31 11:17 PM

Originally posted by 心情 at 2005-12-31 11:12 PM:
两部都吾中意!
1DS MARK II
D2X
呵呵呵呵呵呵!!!
我今日去睇相先見個大叔用 1DS MARK II 同一支 EF28-300 (金字刻度), 去掃射D女......咩叫‧掃射‧同一角度 20-30張.
作者: 靚女獵人    時間: 2006-1-2 06:14 PM

Originally posted by d228216 at 2005-12-31 11:17 PM:

我今日去睇相先見個大叔用 1DS MARK II 同一支 EF28-300 (金字刻度), 去掃射D女......咩叫‧掃射‧同一角度 20-30張.
近期dcfever出現一新字,形容呢o的人叫"狗公"

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0