<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 求助
返回列表 回復 發帖

求助

我部電腦新買
但係到左第三日
開機果時部主機有聲
跟住出現一句 primary master drive failure
係米個hdd 已經死左?
咩聲? 如果係低板喇叭 Du Du 聲, 有機會唔係.

如果係 HD 摩打 呱呱聲 , 甚至 有音樂聲 ---hdd 已經死左
Originally posted by d228216 at 2005-7-2 12:31 PM:
咩聲? 如果係低板喇叭 Du Du 聲, 有機會唔係.

如果係 HD 摩打 呱呱聲 , 甚至 有音樂聲 ---hdd 已經死左
係呀﹐試過有節拍甘響添呀。。。
好似係格格聲
會唔會係hd d 線鬆左?
入 BIOS 睇下個 Hard disk 有冇出現, 如果冇又有d 咁既聲再加埋 primary master drive failure 就有可能死 Hard disk (都有機會壞 Cable , 底板 IDE Port 既, 我試過 ^_^)
"primary master drive failure" 應該已經過左 BIOS 正常 POST 既 "Bee" 一聲

[ Last edited by gaye on 2005-7-2 at 01:37 PM ]
要相信自己!!!
Originally posted by lo_chi_hang at 2005-7-2 01:28 PM:
好似係格格聲
似係死左﹐我以前賣電腦零件﹐收貨之後全部第一時間駁電睇下有無格格聲﹐有就即刻要彈番比SUPPLIER。你有無跌過部HDD呀﹖
Originally posted by lo_chi_hang at 2005-7-2 01:28 PM:
好似係格格聲
線鬆唔會有格格聲﹐因為電源係響電線去﹐除非你用SATA﹐但無論如何格格聲都唔係好野啦。。。
Thx
我係米應該拎番去supplies 到換?
因為第一日係冇事ga
第二日先來料............
Originally posted by vivienna at 2005-7-2 01:07 PM:

係呀﹐試過有節拍甘響添呀。。。
有節拍甘響 係 bad sector
補充番小小
之前一日都有同樣既情況
不過過左30 mins 到就入得番window
今次就唔得
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 求助

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。