<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by bengrace50 at 2005-7-12 12:38 PM:

你為死者誠心念1000次『南無地藏王菩薩』比燒任何野給他們有用千萬倍。
我也認為念佛較燒東西好, 我的問題只是質疑迷信
我認為人死後的靈魂不是上天堂,
便是下地獄,不會留在人間,自然都唔能夠收到,
e d野都好信.................?
Originally posted by 地球人一個 at 2005-7-12 03:44 PM:
我認為人死後的靈魂不是上天堂,
便是下地獄,不會留在人間,自然都唔能夠收到,
e d野都好信.................?
人間無鬼?
咁天主教,基督教幫人驅魔嗰D係乜?
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
- ="....我一直唔BELEIVE燒衣紙給過世的人可收到- =

係燒就燒真ge,燒假銀紙比佢地no use- =

燒車燒樓再kill 2件賓妹燒~- =
Close your eyes, trust me
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-6 12:24 PM:
以我咁多年經驗所見,所聽,所知,佢地一定有用.
但收唔收到就睇情形啦!

以上你所講既科技嘢,我唔知有冇用,
但傳統既嘢一定有用.
吾明白點解科技嘢 唔知有冇用?
為何不查個明白 , 現時很多人都 燒呢D野,
若果唔得 就要通知D人咪晒錢啦!
係咪 !
Originally posted by bobbywu at 2005-7-20 08:10 PM:

吾明白點解科技嘢 唔知有冇用?
為何不查個明白 , 現時很多人都 燒呢D野,
若果唔得 就要通知D人咪晒錢啦!
係咪 !
有人有用,有人燒咗都冇用,科技嘢應該冇用,
何妨燒街衣D遊魂野鬼實有用,由得D人燒.

[ Last edited by 史艷文2 on 2005-7-20 at 11:28 PM ]
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-20 11:27 PM:

有人有用,有人燒咗都冇用,科技嘢應該冇用,
何妨燒街衣D遊魂野鬼實有用,由得D人燒.

為何燒街衣可收到, 但科技嘢就吾得

是何理論 ? 關乎過程? 定係可以收到但冇用
個人己見,敬請原諒

從心理學角度而言,燒衣是一種「心理釋放」!
例如:孝心的表現、遺憾的補償...........

假設認同:燒衣紙給過世的人可收到,則「死後世界」等同「現實世界」觀念。
Originally posted by olaf at 2005-7-21 00:35:
個人己見,敬請原諒[/colo...
對,萬法為心。

《華嚴經---  覺林菩薩偈》

譬如工畫師.分布諸色彩.虛妄取異相.大種無差別.

大種中無色.色中無大種.亦不離大種.而有色可得.

心中無彩畫.彩畫中無心.然不離於心.有彩畫可得.

彼心恆不住.無量難思議.示現一切色.各各不相知.

譬如工畫師.不能知自心.而由心故畫.諸法性如是.

心如工畫師.能畫諸世間.五蘊悉從生.無法而不造.

如心佛亦爾.如佛眾生然.應知佛與心.體性皆無盡.

若人知心行.普造諸世間.是人則見佛.了佛真實性.

心不住於身.身亦不住心.而能作佛事.自在未曾有.

若人欲了知.三世一切佛.應觀法界性.一切唯心造.
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by bobbywu at 2005-7-21 12:07 AM:

為何燒街衣可收到, 但科技嘢就吾得

是何理論 ? 關乎過程? 定係可以收到但冇用
鬼係陰間,同陰間,仲係好傳統,
所以仲用傳統嘢,
D新科技係而家D人既生意頭腦,所以咪冇用囉.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 燒衣紙給過世的人 可收到嗎[+左]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。