<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 寵物(貓)被屠慘痛實錄~內附驚心圖片~(
返回列表 回復 發帖
Originally posted by michaelwong71 at 2006-1-19 03:16 PM:
屠宰任何動物都係咁殘忍, 視乎你見到了沒有. 咁善心不如全部轉為食齋吧.
首先要分開必需品,同非必需品既分別先。
另外我們日常食品,要經大形屠宰場做,牲口死得比較快。但活野味除了被人捕捉前,會被補獸陷阱弄斷手腳外,被殺之前,還會受到好多不必要痛苦。兩者有好大分別。
最後就係,除了食用外,好像提及幾隻小野豬,是否已經到了非殺牠們不可地步呢?還是可以先捕捉起來,這些動物,給人捉過後,以後都會怕人啦,只會避開人類。然後再在鄉效野放就最好啦!
nil
冇人性ga><...?
金魚佬言論情性理性俱全,小弟完全認同........+5~

15仔,呢個topic好好,+3~
(不過下次請貼 link,因太血腥....... )
個人意見...

對於金兄所講
「真係愛護動物既人,請以後都愛護世界上所有動物啦!」
既然係所有動物...為何還要區物牠們...?
多數人都不會吃的貓既動物
難道多數人會吃的雞就不是嗎..??

若要將牠們加以區別
就已有了條件限制,還何來「所有動物」?

我只是覺得金兄所言有矛盾之處
並非針對你...
純粹討論而已
民主定民粹?
Originally posted by BOYDWAN at 2006-1-21 01:46:
金魚佬言論情性理性俱全,小弟完全認同........+5~

15仔,呢個topic好好,+3~
(不過下次請貼 link,因太血腥....... )
ok
.
pigcat
〔#11,首先要分開必需品,同非必需品既分別先。〕早已經答了你。
就算我需要食肉食,但吾代表我食佢地之前重要用殘忍既辦法去對待佢地。至於他朝有日可以用基回種出有動物蛋白既食物,到時可能連家禽都不用死添。

如果為討論,這問題可能已經討論上百年添,美國現今既牛隻幾百萬,但其實當年美洲有過千萬野生毛牛生長。但當時人類不喜歡當地牛種肉質,就將當地千萬毛牛屠殺只淨小數。再改養現今肉牛品種。又當年美洲無馬,從西班班牙運過美洲大量繁殖,到現今交通發達,匹再無價值。當地野放馬匹後代,一樣係每兩三年就會大量被屠殺來控制牠們數量。講對動物殘忍,中外都有。近年最出名既當然係英國〔好似係威廉王子啦〕佢春天係英國射雀;夏天澳洲殺蜥;秋天又回英國獵狐;冬天又非洲射殺其特動物。這些就絕對係弒殺既人類啦。
如果你話要為討論而討論,幾十天都講吾完。都係用自已既善心行事啦!

[ Last edited by 金魚佬 on 2006-1-21 at 01:45 PM ]
nil
Originally posted by pigcat at 2006-1-21 11:44:
個人意見...

對於金兄所講
「真係...
基於佛教的持素觀念-----眾生平等,慈心不殺的理念下, 我完全支持你所講.

但因並非人人信佛持素, 不殺那些本不該殺的總比胡亂濫殺好.
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 金魚佬 at 2006-1-21 01:18 PM:
pigcat
〔#11,首先要分開必需品,同...
我睇金兄誤會我既意思

我係指

既然金兄 認為 要愛護 「所有動物」

又點解要將佢地分做 必需品同非必需品.?

咁一分...就已經唔係「所有動物」啦
民主定民粹?
〔咁一分...就已經唔係「所有動物」啦!〕

無錯,你講得絕對o岩。我無補充!
nil
唔知post過未
mms://a805.v9135e.c9135.g.vm.aka ... l_china_dog_med.wmv

[ Last edited by BOYDWAN on 2006-1-28 at 10:46 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 寵物(貓)被屠慘痛實錄~內附驚心圖片~(

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。