<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 部電腦成日有病毒
返回列表 回復 發帖

部電腦成日有病毒

部desktop電腦個防毒軟件成日隔一兩粒鐘就話有病毒,del完就隔一兩粒鐘ヌ有病毒,全部都係木馬黎,係咪有d病毒程式入侵我部desktop電腦,攪到不停有木馬入侵呢?

我用router上網,部notebook(上網用)一d事都無,係部desktop(dl野)就有事,有無辦法攪攪佢呢?

[ Last edited by IT14 on 2006-2-28 at 03:24 PM ]
Format 重裝啦
Originally posted by d228216 at 2006-2-28 03:40 PM:
Format 重裝啦
Format我都識,但我想知有咁情况,有無其他辦法解决!
Originally posted by IT14 at 2006-2-28 03:47 PM:

Format我都識,但我想知有咁情况,有無其他辦法解决!
1.可能有d毒, 你掃唔到, 例如一d System Files. User Profile Files.
2.可能d毒喺 Hardware 既 rom 裡面 , Biso / Flash Rom 裡面[但機會好微]

1--->必須 Format 重裝.
2--->死証.

可以. 拆個 Harddisk 出梨, 用外置 Hdd 盒連去第二台機 scan.

[ Last edited by d228216 on 2006-2-28 at 03:57 PM ]
Originally posted by d228216 at 2006-2-28 03:55 PM:

1.可能有d毒, 你掃唔到, 例如一d Sy...
咁唔埋佢dvideo file有無事? 百幾Gb要有時間先backup到!
木馬個名~~??

( 有啲會寫咗入folder.htt入面,一開啲文件夾即刻中招~~~,我就試過,入個文件入面,DEL咗個VBS先搞掂>.<)
要睇邊隻毒,再找相應方法殺,因為有D毒是"無毒"的
我試過,有個冇毒的file,但每次開機都會製造隻毒出來,要delete製造毒個file(及regedit內的相應句子)才可以
有些大陸破解軟件,如AVI MPEG ASF WMV Splitter,佢個介面有個地球按鈕,已經做了手腳,你一吾覺意按了,以後你只要用這軟件,就以後都會不定時去出不想要既網頁。需然可以刪除,但只要再吾覺意再按上,又會重新再黎。好多大陸破解軟件都有這種衰野。你吾打開這軟件,就連掃毒軟件也探不到。
Originally posted by gergermen at 2006-2-28 05:22 PM:
木馬個名~~??

( 有啲會寫咗入folder.htt入面,一開啲文件夾即刻中招~~~,我就試過,入個文件入面,DEL咗個VBS先搞掂>.<)
次次都係呢隻
Trojan horse BackDoor.Generic

點揾個原裝FILE出黎?
Originally posted by hold_find at 2006-2-28 06:00 PM:
要睇邊隻毒,再找相應方法殺,因為有D...
點揾個製毒file出黎?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 部電腦成日有病毒

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。