<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 曼聯勁呀!
返回列表 回復 發帖
一剎那光輝不代表永恆

別被勝利衝昏了頭腦
.
Originally posted by adamjacky123 at 2006-4-10 03:10 PM:

費事係歐聯+世杯前傷瓜....
都係一個理由黎既~
Originally posted by Alan1234 at 2006-4-10 04:05 PM:
雲格話henry踢完祖雲之後都未回復狀態,同埋失球唔關henry做後備事......

"Thierry had not recovered from Wednesday," argued Wenger. "He has played more games than the other players and he has just played on his own up front against Juventus twice.

"But we did not concede the first goal because he was on the bench. Manchester United won the game because overall they were sharper than us."
http://www.itv-football.co.uk/Story/0,14272,6107_1146828,00.html
踢到傷左??唔覺..
可能近期踢得密所以累..

又唔係咁講既
亨利已經係阿記既精神領袖
以往有佢o係度,就算佢無份入波,都能夠組織到攻勢出黎
但係如果佢唔出真係會令d隊友有少少洩氣
不過今場佢真係打到好似隱左形咁..除左見佢射過一腳罰球..我唔見佢掂過波咁滯..
Originally posted by brightman at 2006-4-10 02:05 AM:

個人意見, 阿仙奴對ac大把握過對維拉利爾...至於另外一個問題, 上季利記都做過,唔知今次阿記成唔成功
唔同意,因為AC米蘭係意甲出奇地唔驚英超球隊的球隊,佢上次兩戰曼聯,兩次都技術性KO曼聯就己証明了。

再加上對利物浦也很大程度是輸心態,與踢法無太大關係。
我愛長澤
Originally posted by brightman at 2006-4-10 01:07 AM:

何以斷言,有何理據?
成隊聯合國咁, 又冇經驗後防, 得個列文
今場一唔出亨利, 其他人就死晒咁
到時阿記歐聯出局, 聯賽不入前四, 反之曼聯封王, 雲加真係冇面落台囉
Originally posted by brightman at 2006-4-10 02:23 AM:
除左勝負之外都有其他可觀點.
一就係今場算係希比打得較好既英超比賽, 開始上力啦佢.
二就係再次證明斯維斯達打左後好過打中堅. 佢出d波真係好靚
我都咁認為,但可惜左閘太多人選。
我愛長澤
Originally posted by abc123aa at 2006-4-10 10:43 AM:

維拉利爾最恐怖係個列基美,你唔知佢...
認同, 相信維拉里爾可以同皇馬報仇, 尤其科蘭以前踢曼聯, 對阿仙奴都會份外落力
唉, 大家都係討論下波姐講真,
我覺得冇必要互相攻擊囉..
費SIR同雲格今次都冇罵戰啦,
竟然呢度罵戰?哈哈

睇返阿仙奴今場正選陣容,
其實都相信係因為歐聯而留力,
又或者因為主力球員太累,等佢地抖抖.
陰謀論D , 有機會係放水比mu, 比佢地追車,寧願輸比宿敵,都好過比架車贏冠軍
不過佢地同熱刺仲差5分, 真係幾危..

mu唔洗講啦, 近況一流,
贏面一定大,
加上以咁ge正選陣容,
絕對同軒斯同史高c係度個陣ge時候有得揮.
加上追車意志堅定,
贏得合理..
我都希望mu追到車,
阿仙奴入到決賽..(我係巴塞fans,哈哈)
Originally posted by LMQ at 2006-4-10 06:54 PM:

都係一個理由黎既~

踢到...
後日阿仙奴有場補賽對樸次矛夫, 即係話呢個月阿仙奴個個星期都要踢兩場波. 兼且對曼城場聯賽又要延期...故亨利做後備係可以理解既事, 況且輸左比曼聯唔係大問題. 而家阿仙奴打少熱刺一場少佢五分, 但熱刺下週會對曼聯, 加上仲有場阿仙奴對熱刺呢場六分波.
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by bigfish at 2006-4-10 08:23 PM:

成隊聯合國咁, 又冇經驗後防, 得個列文
今場一唔出亨利, 其他人就死晒咁
到時阿記歐聯出局, 聯賽不入前四, 反之曼聯封王, 雲加真係冇面落台囉
咁維拉利爾都係第一次打歐聯, 陣中有歐聯經驗者不多, 同阿仙奴既情形一樣.
此外, 維拉利爾無列基美或者比阿仙奴無亨利更差.
一剎那的幸福足以回味一生

输给曼联的并非真阿森纳 独特天时令枪手面目全非

新浪体育讯 0比2,阿森纳在老特拉福德再度落败,温格的思绪回到了上赛季。当时同样是这块场地,同样是这个比分,枪手的49场不败被终结,并由此陷入了低谷。

不过,0比2之间多少有些区别,这在赛前就有所体现。曼联还是那个充满渴望的曼联,但阿森纳的心态却有了微妙的变化。周三在冠军杯中,枪手淘汰尤文图斯顺利过关,历史性的进入了四强,这让温格有了其他的想法。

首发名单最先体现出了这一点,亨利替补,这是让人始料不及的变化,温格留了一手,他没有全力一博。“亨利还没有从周三的比赛中完全恢复,他比其他任何球员踢的比赛都要多,而且刚刚和尤文图斯踢了两场,都是以单前锋的身份,这更耗费体能。”温格解释说。

亨利缺阵的影响是显而易见的,在大部分时间里,阿森纳可以在禁区外围倒脚,但进入禁区后却缺乏了犀利的那一下。虽然在最后20分钟,温格将亨利派上了场,但谁都清楚首发和只上20分钟的区别,法国人还没来得及热身,鲁尼就已经助攻朴智星打进了第二球,一切都已经无可更改。

温格还谈到了体能的影响,“曼联赢了比赛,因为整体上他们的体能更好。”冠军杯的客场旅途和与尤文图斯的硬仗耗费了不少体力,更重要的是,在晋级之后,球员们的兴奋点已过,精神状态难免放松下来,再想在短时间里调整回去难度实在太大。“在最后30分钟的比赛里,我们看上去有些疲惫。”温格说,实际上,枪手疲惫的不仅仅是体能,心态和斗志上也没法和非赢不可的曼联相比。

看看赛程,阿森纳保存实力其实可以理解。进入4月,阿森纳总共要打8场比赛,平均每场之间只相隔3、4天。踢完曼联3天后,又要踢和朴茨茅斯的补赛,紧接着穿插两场冠军杯半决赛,直到5月7日,阿森纳都不得片刻休息。

曼联必须拿下本场比赛,以保持对切尔西的压力,但阿森纳却并非非赢不可。目前枪手少赛一场,落后热刺5分,接下来,他们的对手只剩朴茨茅斯、西布朗、桑德兰和维冈,拿下来的可能性较大,最关键的是,他们还有一场主场对热刺的比赛,如果获胜就很可能反超对手。争夺第四是阿森纳在联赛中唯一的目标,如此形势和赛程决定,即使在老特拉福德输球,主动权仍在阿森纳手中。因此,也就不难理解为什么在这样的强强对话中,温格仍有余地让亨利休息了。(王西)

阿森纳4月份赛程:

4月1日 主场对维拉
4月5日 客场对尤文图斯
4月9日 客场对曼联
4月12日 客场对朴茨茅斯
4月15日 主场对西布朗
4月19日 主场对比利亚雷亚尔
4月22日 主场对热刺
4月25日 客场对比利亚雷亚尔
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 曼聯勁呀!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。