<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 2006 NBA 季後賽 PLAYOFF 吹水站
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-1 06:41 PM:

咁我都唔覺佢咁神
不過唔係全部靠...
呢個我都同意,但傳波快手黎講,NBA唔止拿殊一個做得到,一直以黎我最欣賞佢既地方只係佢無施既打法,唔係佢既技術。佢既技術講真點都唔係頂級,甚至講得話係次級,連保羅都好過佢。
我愛長澤
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-1 06:52 PM:

佢運球好,3分ok,傳波都好,技術唔算係次級,雖然我都唔覺係最頂級
你話佢關鍵時候經常出錯,係佢ge心理質素問題,同技術冇乜大關係
所以佢咪犯晒一個頂級球員所需要既野囉。

一:個人技術超群,佢唔算。

二:心理質素超強,佢肯定唔係。

三:攻守技巧兼顧,更加唔係。

四:打法聰明食腦,佢係,但真係得呢樣野。
我愛長澤
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-1 06:59 PM:

第1個pt,pg黎講唔係超群
但o係nba唔係第1,但有top5,我覺得
pg黎講~
唔,我數下我覺得技術上好過拿殊的人吧,(PG)艾佛遜、傑特、彼頓、巴朗戴維斯、卡素爾、阿連拿斯(呢個衰太獨食)、保羅(技術好穩陣既感覺)、白朱古力(係衰在成日發顛)。其實仲有,不過都不便多講喇。
我愛長澤
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-1 07:14 PM:

佢同kg同病相憐...唉
皮亞斯今季約滿,可以去搵好歸宿,就睇下佢想唔想走喇。
我愛長澤
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-5-1 07:37 PM:

我覺得nash巳經係top 3 ga啦..........
拿殊帶住個波跑得快,係因為太陽太多打快攻,先令人覺得佢快,若果講快,分分鐘艾殊頓帶住個波都仲快過佢好多。

要問回憶題??好難架wor!!!你問我米拿邊幾場發揮米拿時間威力我都末必答倒你啦,呢d野真係好難記得架wor!!!但印象就會有囉。問題仲要係講常規賽......要記起仲難。
我愛長澤
Originally posted by 艾力克 at 2006-5-1 08:49 PM:

你咁講會唔會太誇張呀?
最多都只可...
我所講既技術唔係數據,係個人身上的技術,如控球、射術、防守技術等......以技術來看,拿殊實在唔夠d黑人黎。

一個人波底有幾好一睇就知,只係驚佢有好既波底冇好好運用和發揮,馬貝利、法蘭斯便是一例。
我愛長澤
Originally posted by nashisthebestpg at 2006-5-1 10:10 PM:

我覺得傳球視野,能力等技巧更勝於crossover.速度等個人技術~
我只係講一個巨星既要素之一姐,的確個人技巧係巨星必需有的東西之一
我愛長澤
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-5-1 10:13 PM:

係,呢d係純pg所要ge野,亦都係大部份...
法蘭斯既打法有d似而家既Iverson,不過不同之處係級數。一個可以得分、助攻兼備,一個就兩頭唔到岸。佢地基本上唔知算係d乜野後衛,PG、SG都有d成份。佢地需要的拍擋通常都係防守好和射波準既後衛。

史托頓點同拿殊呢??人地史托頓d防守幾咁陰濕,俾波毒過拿殊好多,同埋重要關頭既史托頓三分波奇準,唔到你唔服。史托度靠既唔係插到眼花既技術,而係去到顛峰的視野和頂級的防守技巧、頂級的心理質素。佢在巨星的條件中有三種能力都係頂級,己經夠晒啦。
我愛長澤
Originally posted by 艾力克 at 2006-5-1 11:19 PM:

明星賽o個d表演節目, nash唔係嬴過控球技術獎咩?
佢贏o個個只係一個任何NBA後衛都肯定做倒既show,佢成功地完成了一次最快紀錄和一次最慢紀錄,真係佢玩晒,根本o個個所謂技巧賽手風一順就玩晒。睇下韋迪就知,平時既佢d罰球位射波邊有咁準??撞彩姐。
我愛長澤
Originally posted by 清揚 at 2006-5-1 11:31 PM:

J.will,Alson,Tinsley三人系我看過...
但你可知道你數出來的五人中韋迪唔係PG啦,傑特既技術絕對好過拿殊(除左射術真係乜都勁過拿殊),比納斯的特點是極少出錯防守好命中高,的確他不是巨星,但是一位非常稱職的控衛,我係教練我會選擇佢多d,而巨星的PG又有誰??唔好以為好多,我眼中只曾出現過兩個(唔計史托頓),就係彼頓和傑特,特別係彼頓,今日既拿殊連當fit時的彼頓6成都冇。

[ Last edited by Kian76 on 2006-5-2 at 12:28 AM ]
我愛長澤
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 2006 NBA 季後賽 PLAYOFF 吹水站

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。