<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 你地睇波以黎見過最勁既陣容係...??(唔計睇返舊片果d)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by abc123aa at 2006-4-22 12:18 AM:

寧願用返大哨算了.......好過買什麼什麼阿祖安奴,一樣係低迷=3="
亨利如何??但要亨利的話碧咸作用減半......
我愛長澤
Originally posted by buengland at 2006-4-22 09:23 AM:

Right Back 我有個經典提議

吾...
正如樓上所說,巴里斯是世紀性清道夫,甚至可以說是世紀第一清道夫。右閘的話,你拿較為同期的柏高美來比還好一點,此子可踢中堅可踢右閘,但防守no.1進攻就廢物。
我愛長澤
Originally posted by anakinchan at 2006-4-22 10:28 AM:
巴里斯係清道夫來的。當時右閘係彭路...
蘭天尼係不幸既例子,一加盟冇耐就重傷,之後嚴重走樣......AC米蘭都唔想架......

其實AC米蘭防線最強是:泰索迪、巴里斯、哥斯達古達、馬甸尼這四人,彭路基最多只是個過客。
我愛長澤
Originally posted by andy020290 at 2006-4-22 12:27 PM:

你條友仔又係咁~得罪你咩碧咸??我都...
speed同速度有乜分別??哈哈!!
我愛長澤
Originally posted by andy020290 at 2006-4-22 12:37 PM:

五大世界級翼鋒...真係吹佢唔起~係度語無倫次~
係講緊翼衛。唔係翼鋒。
我愛長澤
Originally posted by andy020290 at 2006-4-22 12:38 PM:

改番啦^^
好。哈哈!!不過頭先睇倒o個下都幾攪笑。
我愛長澤
Originally posted by andy020290 at 2006-4-22 12:27 PM:

你條友仔又係咁~得罪你咩碧咸??我都...
其實碧咸真係唔係翼鋒,是右中場。踢法和功效與其他扭得既翼係完全唔同,他帶來了實質的助攻數字,也能為球隊策動快攻時施放精準長傳,罰球功架十足(除了12碼成日飛機外),他的團隊意息其實也是很高的,在曼聯時期,曼聯黃金中場他是非常重要的成員。

但扭得跑得既翼雖然助攻數字不及碧咸,但其實供獻不見得少於碧咸,跑得扭得既翼能足份拉散對方防線,以及為球隊帶來不可能的攻勢,在快攻中可擔任快放分球的重任,更可直接擔任快攻的一把尖刀,在領先下也能有效力保護腳下球,作用一樣很大。

其實兩者是完全不同踢法,一隊球隊若有齊兩者在左右二路的話,攻力是很強的,以前的曼聯打的是碧咸+傑斯,傑斯一般控球時間會較長,會作出個人突破和拉散對方後防線,碧咸也可作一針見血的長傳,在攻擊上真係乜都有。但同時出兩個傑斯反而會沒有那麼好,兩邊翼都過份地控球,進攻節奏拖慢,也缺少簡單直接的傳中球(在這時兩閘的助攻力便很重要),有看現在曼聯的C.朗+朴or傑的兩翼便會明白,又或者有看西班牙國家隊的便會明,維辛迪和祖昆是非常強勁的翼,但可惜兩人的控球時間太長,球隊也沒有簡單直接的長傳攻勢,令經常出現老鼠拉龜的情況,但兩個碧咸又如何??也不太落觀,這樣便會變成大多數弱旅的兩翼高級版,兩翼也沒有足夠突破力的話就只能依賴高Q大腳的戰術,這是弱旅最常用的,事實上一隊出色的側擊球隊,兩種不同類型的側擊球員是必需的,當然也有一種是祖高爾般組織攻勢更強的翼吧,車路士便是有洛賓和祖高爾這兩種不同風格的翼,以前摩納哥有的是後上殺手古利+炮台洛頓。待續......
我愛長澤
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 你地睇波以黎見過最勁既陣容係...??(唔計睇返舊片果d)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。