<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖

[討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

今次講d補習班果d& N4 g) e. F0 H* `+ t  A8 |/ R1 W! S
主流老師意見係果d補習班係投機的,長遠係害左d學生
1 Z% i6 x2 A* Z0 Z補習老師就認為睇分收生係而家大勢,學生狼個分數,先叫實制.4 j3 U; K6 B' g& `3 Y/ l( u
; [9 V7 X7 h1 y! U9 P/ i9 N
大家嘅睇法係點?
2 `9 S/ w8 M, h+ S2 q9 G
2 [" E/ c' Y8 {1 p( O我就比較認同後者,大家諗下,一個拎5個A,一個拎5個E,你係大學會收邊個?會唔會睇人地係靠佢地口中的投機拎到5A,或靠根基拎5E的?我諗唔會囉,分數!就係分數!會考6隻E,或5科8分先叫合格,呢個就係要求的東西!即使你幾有學識,零分就係零分,冇人會睇你幫幾多學會做野,咩咩比賽攞到冠軍,就睇你的分數,呢個係現實!係訪問中果d老師講到幾清高,試諗下如果面前有2個學生要IN中6學位,一個20分,一個6分,佢會要邊個?我諗唔講大家都會諗到囉!* O( X& V7 f: @3 \; q
冇錯,現今D補習社D方法,大多係幫到一時幫唔到一世,但連會考果關都未過到,點諗A-LEVEL?過唔到A-LEVEL點諗入U?打根基係仲要,但由中5到入U得4年,打唔打得切?想要入U,光顧補習社係一個方法,一關未過,點過另一關?到時一個唔好彩,升唔到中6,攬住DPHY CHEM BIO,中史世史,可以做到D咩?科學家......全部未夠資格做,即得一堆廢物回來,可以做D咩呀?7 |5 g5 I. s! `/ i0 W5 ~4 h  G  o2 ]
程介明講得啱,而家考試成分佔得太重,呢D野,係社會迫出來的
3 H% W: k! t# G  r+ B另外有個教授,佢講得好現實,收生,一定會睇分,雖然覺得咁會扼殺左好多有潛資學生,但係佢真係講出現今D心態& F( {* R  H! m, _3 V/ k- M) ]( D0 S

7 s* d; K1 D8 m4 ^" A" ]7 L總結一句:係社會嘅錯!
& k/ X. ~" E! G+ Z- o6 C/ k) K% |
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2006-4-27 at 11:29 AM ]
如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!
8 R8 {4 |) j/ {. Z# Q! v# f8 K根本就唔關補習社事!
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:11 PM:
6 o$ H0 N  ^9 R4 d如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!
# m1 d; r; O1 o- A+ W; P根本就唔關補習社事!
- m$ G* m$ u: C6 Y. b" y! E- \  yAGREE!
6 @; u2 s  o' h  F6 T5 B" q2 W6 r係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:16:
! I1 {1 C" T3 o, C4 T* J' D+ }( y4 f5 v8 V8 M5 n
AGREE!
' _1 h+ g, H5 H# Y係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
1 A# E9 G/ Z* W0 T; \. n9 K1 ~

- }2 J8 G% j; W0 R* S9 Q5 F# K俾我選,一定會去補習!因為分是最重要的.$ q8 e/ `' ~' o
如果無分就無學位,就算識飛都無用.
& k& p$ s: v0 H- ?$ H+ k4 m: @如果想好既,就改改考試制度.
9 s: ]" F) ~; L7 ]9 m4 z3 h不過要改,都唔係朝令夕改,宜家攪334,睇下點先啦  E) L) i4 A6 |5 x6 p2 {

8 X$ r& Z7 g' ]* G9 E0 @' O8 f(我都係受影響既一批)
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:19 PM:
% {; j9 r' O  d  J+ |7 D
2 U6 J" W+ ?7 N4 [' G+ F1 A" X
' B* U1 M7 p3 Q0 p9 J" H2 F俾我選,一定會去補習!因為分是最...
4 x4 q1 [$ }) P( O, X0 B! ]. U6 k
冇學校會信"求學不是求分數"的!
: A! @& ^+ p. X" L6 I分數,就係現實囉!
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:29:" R7 R3 z4 \6 a3 M1 z
, ?/ I1 u# H& y4 e
冇學校會信"求學不是求分數"的!( ?% h" X; M1 `
分數,就係現實囉!
" c3 M9 ]% K- @& b- c
. Q, c; a1 {% b1 `& _% h' b如果分數低,對學校唔係一件好事,所以在教育方面.......
.
個校長都99地,自己學校係區內成績好就話補習唔好,睇下譚李麗芬幾時沉淪
/ S6 @5 N* Z: F7 v' P" @bu個教授講既野就有道理,lee個根本係教育制度問題,補習社只係睇準lee個制度先會出現
$ ^* J. ?1 H% d; s1 g; E& M如果香港大學比例好似美國咁高,大部份學生都升到大學,d學生根本就唔會走去補習
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:08 PM:
: F, Y* U9 w0 M  A9 c4 C今次講d補習班果d
1 p* L9 b0 Y# f8 X主流老師意見係果d...
  O& E! t) }6 b! S% m0 M
4 w; i% h, f' a% s4 K1 F
9 o+ X! _- G  w3 S3 L- ?講得好妙,
補習係for短期% G) r% O1 l4 m, e% b% [) Z) Y' c" z$ T/ \
學到ge野for長期% z7 S+ S! t! ^0 W/ W

) a5 _$ T7 H9 r必須o係分數同知識中間取得平衡
2 v7 d* J: M4 i: y( Y成績太差,晉升路途會崎嶇好多,但係識好多野,處事恰當,都可以升到上去d高post$ M- R9 n7 n1 U6 [2 a" Q
成績好,可能一搵就搵到好工,但因為知識唔多,冇乜留意其他野,做做下比人發覺冇料到,咪又係炒~~6 z! |. V+ B* [) @1 r+ ]. k- D' H
所以取得平衡就好重要,當然,高分兼且又唔係讀死書ge就最好
* I3 B& _; z" R4 Q% m6 M; G9 F1 v' d* {- W% s3 y: G' w# ~
[ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-4-25 at 09:48 PM ]
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:& Y' W& C! }: `0 |3 Q
個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
3 [+ @+ j; p3 [" s8 U) Q! |* N4 D5 P譚李麗芬不嬲都唔掂ga la8 [+ R' T; M, T7 O; G- _2 l3 p
係其他學業外ge野好
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。