<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:
) W8 B. P1 W1 k5 @# E# U個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
3 W4 r2 g) [4 Q. d我都住屯門" w4 [; K) f4 r/ _4 _5 \2 V
補習,都係增加自己d本錢.% A( o; e3 \- j# b( w- G5 {
要成功,就要用最短時間溫到最多有用有東西,的確,係比較投機,但總好過抱住一埋學問同有張零分成績表好
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:45 PM:1 H' M6 [5 w( Q0 ]$ W& b" ^5 _

$ T  M4 O% n0 q' I1 Z譚李麗芬不嬲都唔掂ga la/ H6 M5 C% i. d, ~
係其他學業外ge野好
* T; c; b( E! Y7 t) ^; P6 O9 R0 C呢d就係校長方針下的東西=.=
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:44 PM:. H  s% A; r% i( s# n, q# a
補習係for短期
% X6 s/ E4 |# G' U( c學到ge野for長期
$ X' M; c7 E0 ]+ D, V& R: p/ l, s  F9 w) c9 `* F" H$ `: s: j# z
...
$ W0 U+ t% x! i0 @4 b, B+ [的確,最理想係2者取得平衡,但係,好多時學生過左關就唔會8理番以前d野,的確學生都有責任
我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有補ge同學
$ m: r8 e" [5 n6 F4 {其實d野係要明,得個補字冇用,補完又唔明,咪又係waste $$
) I0 |4 w' d  npast paper都係可有可無... 做2,3年都好夠la,溫得夠ge話
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:52:
+ s8 S) P  d1 h& g+ Q$ x! |5 F我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有...
1 V  d9 p/ E/ ?5 l1 D( z

+ \6 P- ]6 k0 d# n我諗住F.4開始補
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:52 PM:7 V( d0 ?# o2 F5 n! Y3 p/ J
我就冇補,我覺得唔需要,都好過好多有...
3 t. @" ^. ^" g$ a補習唔係唯一方法,但係係其中一個方法
香港教育既問題一向都係..4 z/ w" R+ H1 B! d6 B. v: O- i
社會既要求亦都有責任..
2 o! O0 S3 ]& f+ C講真...你拎張cert出去俾人睇...人地都只會睇你咩成績
) H- s  e* c0 G, L4 Y仲有...有埋學位仲好tim...基本上都唔會理你實力有幾多
/ p; s7 V5 e! r4 m/ B- A* K# ^" H
" r! f) Q0 G, ]1 I$ z補習社...時勢造英雄...佢有專人tip題目..賺錢係理所當然=__=
好普通的曼聯迷~_~

Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:52 PM:
- ~) B  `1 u0 F
; \& Y7 z. z) W/ S( \* S的確,最理想係2者取得平衡,但係,好多時學生過左關就唔會8理番以前d野,的確學生都有責任
, w. R( J" f/ e  Y5 Z
關乎佢地學習態度...
; ^0 i* c5 c5 O! \5 b& s) W如果當時過關唔係死記,而係明白點解ge5 x+ a) p" k; G% f2 [
就算唔理以前ge野,將來要用都可以拎得返出黎~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:53:
0 q) i% @! B( R" Z% L) @: g/ r4 X2 t$ h/ b
補習唔係唯一方法,但係係其中一個方法
; ?: k- H  ?$ `5 I& a- S, q& H1 W2 e

# o  b( K9 V% N! a; q! i8 q係一個快既方法
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:54 PM:
; i8 ]4 Q4 e$ ]0 X, A# s" I$ @8 O5 i2 B) i2 O: Z6 J( Y: b
關乎佢地學習態度...
9 V( L1 H6 b) E4 `; k) x如果當時過關唔係死記,而係明白點解ge! X( c4 j2 Q3 {
就算唔理以前ge野,將來要用都可以拎得返出黎~~
) z7 \% \" {; n) |4 a- r1 u唔係個個一樣嘛~4 O3 q( W) h# R# t# \
死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。