<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by babo at 2006-4-25 09:54 PM:
$ M. c( o. G- |# U/ w1 y% o0 v香港教育既問題一向都係..: @3 W' g6 F7 p
社會既要...
, L  `8 B/ Z6 m2 T* q/ Z係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要/ ?5 D& O- c+ E9 k) Q
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:57 PM:! \. O8 s3 [: Z) y" F" e$ Q
! O0 |" @3 B9 Y5 G8 O" R
唔係個個一樣嘛~
% R  t/ w) h. b# L0 ^+ g死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
! S) X2 I; j4 J* X* h+ B4 E
係wo... 唔識轉彎,個個做ge野一樣... ! Y( C+ [! z3 Q# z
無奈死背又係達致高分ge最快方法...
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:57:
% F, _4 M- A  H* Z
0 O( J  ?. S. `! c! y/ k係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要# r  P+ E% Y; y* e. [# U
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
  _2 F4 |( G  q) T# x
$ J/ m1 M" p$ ~1 ?! n, g+ {8 Z最重要既都係錢姐
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:57 PM:: i! r. R; _$ \- O5 ~8 g5 G

; W; p- w( l- V- y. ?7 g- \  D9 }, {係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要* ^5 U6 e3 n1 _$ Q, m
3 E" N. O7 H/ H/ P( Q
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
/ L! _; |  ]* t好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:00:* ]+ s) t9 F1 N3 c0 F7 q
/ \; _$ G* ^5 m3 O, z: V# F
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
4 I* N0 o' u8 H  Y好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
: z$ o5 z: @% t  T7 I
/ a2 X7 z. I& T# `+ w) c) C最實用係English
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:59 PM:
! u$ t% r+ m2 l2 |2 C
6 L% Y. e) y- a% s- g7 b, R2 ]* _. M4 r- L' R/ a- ]
最重要既都係錢姐
9 F0 X, i5 w; b" {
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")  H- ~; K* H8 b( |2 c8 @0 `6 t+ Y: p
證書=起薪點1 M2 }2 `* y' N1 k
證書越多,人工越多
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:02:! _- x" ?" k/ q
7 v' N, u4 P* W5 Z! J
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
* J4 [6 f( C" m$ R證書=起薪點
% V' }1 h0 k+ B證書越多,人工越多
% \2 P1 O0 y* c) ^
( |( x& w7 }9 R: d分數影響一生~
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 10:01 PM:
- L" {2 K% S3 v5 _1 U) f; U6 w5 ?( B! ]- D* F
5 H6 i8 x: s" {, w  g: p' Z4 C
最實用係English
% @. F. b5 z: X, _; X: l8 Z但係又要攪"母語教學"喎~
' n" x8 ]1 l: V# u  q% R<---苦笑
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 10:00 PM:0 }' t  f  p: n) G/ B- r; b0 l

( h1 ?* @$ T. K# H不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
5 L2 y6 w. k! j# j$ d1 I6 ?好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
/ ?7 w2 x5 _* x, t係,phy chem bio,任何ge史,geog,文學...呢d都係做有關行業先有用* D" r3 e: ~1 i6 L, C7 q' I
最有用係乜,咪商科果d lor~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:03:
$ E. c0 D4 \3 p! F. R# W* T
( w; q" l7 Q" w9 `7 i- ~- r但係又要攪"母語教學"喎~
% w' Z$ ~! g% t$ R<---苦笑
% X3 S6 g& N& d+ C$ Q- ~$ H& [# C5 }  t' o- _* |
不過我讀英中! l4 P' A; I7 T+ V4 l

- V  i  q4 z+ z+ k" T6 @如果我讀中中,就算係同一班人,我既名次可以升廿名以上!(我宜家得頭30%)
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。