<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [討論] 大家認為表兄妹可唔可以拍拖??
返回列表 回復 發帖

[討論] 大家認為表兄妹可唔可以拍拖??

我自己覺得可以~~

好似好多電視劇咁~d青梅竹馬o既表兄妹都會拍拖啦~

不過最大問題係屋企人點睇?~?
相信大部人say可以,我想問:堂兄妹呢?
其實爹娘一樣咁親,點解表兄妹可以,堂兄妹唔可以?
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by 甘國武 at 2006-5-23 06:45 PM:
相信大部人say可以,我想問:堂兄妹呢?
其實爹娘一樣咁親,點解表兄妹可以,堂兄妹唔可以?
bro,
中國人既關係我唔係好識

我估.................
係咪同血緣有關 ?
Originally posted by mark_pong at 2006-5-23 06:32 PM:
我自己覺得可以~~

好似好多電視劇咁~d青梅竹馬o既表兄妹都會拍拖啦~

不過最大問題係屋企人點睇?~?
屋企人咪又係咁,
可能會驚訝d 啦
(ex: 幾時開始溝佢架? 點解我地唔知既 ?)

不過,
要散會好煩,
好可能唔知點面對d 親戚...........
Originally posted by homan~ at 2006-5-23 06:58 PM:

bro,
中國人既關係我唔係好識

係咪同血緣有關 ?
中國人既親戚關係:

1.你老豆既啊哥係你既阿伯,你老豆既細佬係你既阿叔,佢地既仔女係你既堂兄弟姊妹。
2.你老豆既家姊或細妹係你既姑媽,佢地既仔女係你既表兄弟姊妹(姑表)。
  (例:紅樓夢中賈寶玉及林黛玉係姑表兄妹關係)
3.你阿媽既家姊或細妹係你既姨媽,佢地既仔女係你既表兄弟姊妹(姨表)。
  (例:紅樓夢中薛寶釵及賈寶玉係姨表姊弟關係)

中國人既傳統係認為第1、2類既關係係唔可以拍拖及結婚,因為血緣太近,怕會生出有問題既下一代,至於姨表關係的男、女則無問題。
Originally posted by choristes at 2006-5-23 08:09 PM:

中國人既親戚關係:

1.你老...
老豆血緣就近,老母血緣就唔近?!
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by choristes at 2006-5-23 08:09 PM:

中國人既親戚關係:

1.你老...
THCCCCCCCC!

中國人既親戚關係:

1.你老...
that's true, according to chinese custom
Originally posted by homan~ at 2006-5-23 06:58 PM:

bro,
中國人既關係我唔係好識

係咪同血緣有關 ?
可能係同性三分親~!
Originally posted by choristes at 2006-5-23 20:09:

中國人既親戚關係:

1.你老...
嘩, 你讀血原史嫁

有無唸過出書
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [討論] 大家認為表兄妹可唔可以拍拖??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。