<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家認為英國分幾個地區出賽係咪自己捉蟲呢
返回列表 回復 發帖
Originally posted by gogo8281 at 2006-6-15 09:14 PM:

道理好簡單
除威爾士之外﹐蘇格蘭同北愛都有獨立傾向
一半認同
蘇格蘭有獨立傾向
北愛爾蘭只有兩種傾向-歸入大不列顛王國還是愛爾蘭共和國
唔關搵唔搵笨事...
佢想分ge咩
合埋一隊叫返做united kingdom仲爽tim

分開咁叫係好多其他因素,唔係因為你講ge想多d機會入盃賽
好多人成日都將英國同英格蘭當作同一回事...
Originally posted by darkensun at 2006-6-15 09:36 PM:

一半認同
蘇格蘭有獨立傾向
北愛爾蘭只有兩種傾向-歸入大不列顛王國還是愛爾蘭共和國
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
但係奧運呢d依然用英國參賽
係yahoo捐到既參考
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/index?qid=7006052402267
由於歷史原因(FIFA為爭取英國加入該會),英倫三島四個地區各有獨立的足球管理機構、本地聯賽及代表隊,互不從屬。但國際奧委會(IOC)不承認地區性代表隊參賽,故英格蘭及其餘三地包括蘇格蘭,北愛爾蘭及威爾斯都不能參加奧運足球項目。英格蘭在歷史上奪得過34屆英國本土四角錦標賽冠軍,而國際賽事只曾經奪得1966年世界盃冠軍,但近年成績已經有所進步,英格蘭(England),大不列顛及北愛爾蘭聯合王國(英國)領土的一部分,英格蘭位於大不列顛島的西南方,蘇格蘭以南,威爾士以東,是英國面積最大,人口最多,經濟最發達的一個部分。在歴史上,英格蘭與蘇格蘭之間是以哈德良長城爲界。英格蘭這個名字源自「盎格勒人」(Angles),其原名「Engla-lond」意為「盎格勒人之地」,他們是繼維京人和凱爾特人之後來到這個地方的日耳曼民族。
英格蘭足球代表隊是代表英格蘭出席國際足球賽事如世界盃及歐洲國家盃等,由負責英格蘭足球事務的足球總會所領導。
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by 甘國武 at 2006-6-15 10:00 PM:
由於歷史原因(FIFA為爭取英國加入該會...
歷史原因就一定係,
我都問過同事,
佢話足球就四區,
奧運就三區。
不過點講我吾熟佢地歷史就吾會明白。
Originally posted by iguana at 2006-6-15 10:05 PM:

歷史原因就一定係,
我都問過同事,
佢話足球就四區,
奧運就三區。
不過點講我吾熟佢地歷史就吾會明白
Originally posted by iguana at 2006-6-15 10:05 PM:

歷史原因就一定係,
我都問過同事,
佢話足球就四區,
奧運就三區。
不過點講我吾熟佢地歷史就吾會明白。
>奧運就三區
當真?!
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by 甘國武 at 2006-6-15 10:00 PM:
英格蘭(England),大不列顛及北愛爾蘭聯合王國(英國)領土的一部分,英格蘭位於大不列顛島的西南方,蘇格蘭以南,威爾士以東,是英國面積最大,人口最多,經濟最發達的一個部分。
東南方呀, 你d 資料唔係咁正確
估唔到英格蘭人有日耳曼血統...
究竟邊d 先係純種英格蘭人呢? 希望碧咸係純種 la
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 大家認為英國分幾個地區出賽係咪自己捉蟲呢

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。