<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 碧咸辭去英格蘭隊長一職
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Kian76 at 2006-7-3 01:07 AM:

我想講,任何國家隊成員都會受呢三樣野困擾囉......
壓力係人都有, 但碧咸既壓力唔係普通人或者普通球星既壓力, 你可以話係佢自己一手造成呢d壓力, 但我唔同意, 因為佢出名係世人比佢既野
摺吧啦
你估個個都有勇氣去射死球......!!??
做一隊波架隊長已經唔容易
更何況係英格蘭.....!!
Originally posted by matthewyik at 2006-7-3 01:18 AM:
有時d人以為d野好易做
摺吧啦
Originally posted by abc123aa at 2006-7-3 01:16 AM:

壓力係人都有, 但碧咸既壓力唔係普通人或者普通球星既壓力, 你可以話係佢自己一手造成呢d壓力, 但我唔同意, 因為佢出名係世人比佢既野
家庭  球會 國家隊~仲有其他其他~
我就係我講果3樣巳經足以壓死一個人了~

我係回緊呢兩句嘛,我認同碧咸壓力大,但以上面兩句黎講,任何國家隊成員都會遇到,有d人話球星大壓力,但老實講唔係球星一樣有壓力,只要對自己球隊和自己本人抱有期望,就肯定有壓力,沒有壓力的只有兩種球員:放棄了的球員、輕敵的球員,呢兩種球員都唔會有好下場......

只要對自己有要求,有期望,就算係香港隊成員面對巴西,都一樣會有壓力!!!說自己沒有壓力的人,話自己己達到目標係喪氣的蠢話,好似舒夫真高咁話乜野黎到八強己經好好之類既說話,末踢先認輸,抵死啦!

講番正題,只要願意當上英格蘭隊長的一刻開始,就一定會出現壓力,任何球員都是一樣,但我可以講一句,如果埋怨話做隊長壓力大,因而表現唔出隊長風範的話,點解仲要難委自己做呢個隊長呢??應負唔倒咁大壓力係咪應該一早退下來??係咪你做唔好其他人就做唔好呢??冇錯,碧咸做隊長唔算差,特別係加盟皇馬之前,係幾好既,但自從在皇馬初期的狀態不足及雙特日漸出名,基本上碧咸在國家隊的威信真係愈黎愈少,更出現很多英國腳不滿他搶晒風頭之類既新聞,又有雙特爭做大佬出言碧咸讓位等新聞,出現咁多野,再留低做隊長都冇意思啦,係咪??根本都冇人服你,仲做乜鬼野隊長??
我愛長澤
Originally posted by matthewyik at 2006-7-3 01:18 AM:
末發生既野我唔知,只係唔可以排除其他英格蘭球員一樣有能力在最後一刻射入死球的可能性。

若碧咸真的是完全地能改寫戰局,點解佢生球時又做唔倒呢點??佢做唔到,佢隊友做唔到,大家都做唔到,最後得到死球機會後,點解成日見倒碧咸救世,不能排除碧咸既死球係世界五大甚至第一,但很大因素是碧咸擁有100%主射死球的權利和機會,因此而評價其他英格蘭球員沒有改變戰局能力實在不公平。
我愛長澤
Originally posted by Kian76 at 2006-7-3 01:30 AM:
我係回緊呢兩句嘛,我認同碧咸壓力大,但以上面兩句黎講,任何國家隊成員都會遇到,有d人話球星大壓力,但老實講唔係球星一樣有壓力,只要對自己球隊和自己本人抱有期望,就肯定有壓力,沒有壓力的只有兩種球員:放棄了的球員、輕敵的球員,呢兩種球員都唔會有好下場......

只要對自己有要求,有期望,就算係香港隊成員面對巴西,都一樣會有壓力!!!說自己沒有壓力的人,話自己己達到目標係喪氣的蠢話,好似舒夫真高咁話乜野黎到八強己經好好之類既說話,末踢先認輸,抵死啦!

講番正題,只要願意當上英格蘭隊長的一刻開始,就一定會出現壓力,任何球員都是一樣,但我可以講一句,如果埋怨話做隊長壓力大,因而表現唔出隊長風範的話,點解仲要難委自己做呢個隊長呢??應負唔倒咁大壓力係咪應該一早退下來??係咪你做唔好其他人就做唔好呢??冇錯,碧咸做隊長唔算差,特別係加盟皇馬之前,係幾好既,但自從在皇馬初期的狀態不足及雙特日漸出名,基本上碧咸在國家隊的威信真係愈黎愈少,更出現很多英國腳不滿他搶晒風頭之類既新聞,又有雙特爭做大佬出言碧咸讓位等新聞,出現咁多野,再留低做隊長都冇意思啦,係咪??根本都冇人服你,仲做乜鬼野隊長??
舒夫真高佢的確講得o岩喎

講返正題......

某程度上你都講得o岩, 我相信碧咸唔會埋怨做隊長壓力大既, 因為佢本身壓力都已經好大
而且雙特爭做大佬呢d可能真係真, 但應該冇傳聞中咁嚴重, 其實雙特自己知自己事啦,
表現唔夠好點爭呀
摺吧啦
其實謝拉特同林伯特係咪第一次踢世界盃....??
Originally posted by abc123aa at 2006-7-3 01:14 AM:

做下歐洲冠軍都好過冇, 如果隊隊都好似你咁諗, 咁歐國盃咪無人踢?
唔係冇人踢....係冇咁搏命姐~
所以希臘得左~(唔係話希臘唔好)
Originally posted by matthewyik at 2006-7-3 01:37 AM:
其實謝拉特同林伯特係咪第一次踢世界盃....??
好似係
摺吧啦
碧咸......

David Beckham是誰?

喜歡足球的知道,不留意足球的也會知道;男孩子知道,女孩子同樣會知道。

這許多年來,萬人迷Beckham的名聲如雷貫耳久久不絕,只是人們談的論的多是他的髮型、他的緋聞乃至他的私生活。

實際上,他是一個足球員。

這許多年來,我也聽人說過——包括我自己在內也曾經如此想過——「Beckham名過其實,球技與面孔不成正比。」

我錯了,大錯特錯了。

真正懂得看球的人都知道,Beckham其實確實是現代球壇的其中一個傳奇人物,其斬波能力當世無出其右。這些我以前都知道,只是我以前總是認為他沒有速度,認為他不夠拚搏——而這些批評在今時今日我依然時有聽及。

然而,我錯了。

我看過一段Beckham早年在曼聯於歐冠盃決賽上對戰巴塞時的精華片段,在片段中我看到Beckham作出驚人的突破,一爆再爆勇不可擋。如今的他,只不過是轉型後踢球變得更聰明更小心,如此而已。

事實上,既然他具有一腳不需過人已可斬出靚波的神技,那麼,他又何必突破呢?

在今屆英格蘭國家隊陣中,我看到踢波最有Heart的人,也是Beckham。可以說,他無愧於他右臂上的隊長臂章。八年前那個年少氣盛吃紅牌出場的Beckham已經消失,面前的,是八年後成熟透了的他。

右中場出身的他,在皇馬陣中抑或在英格蘭陣中亦時而負責擔任防守中場,眼見他助攻助守全場跑動,誰說他不夠拚搏?

我們都看著他長大。當日那稚氣未脫羽翼初成的Beckham今日經已蛻變成今屆世界盃最稱職的隊長。對於他的拚搏,對於他的貢獻,除了致敬,我還有什麼可說?

今天,在比賽過後,你於記者會上垂淚宣佈決定不再擔任英格蘭隊長一職。你說,六年前被委任成為隊長是你一生的光榮;我說,你的出現是英格蘭永遠的驕傲,你的離開是英格蘭永遠的遺憾……

八年前,你背負全國的咒罵;今日,你輸了比賽,卻嬴了全球的掌聲與尊重。再見。
摺吧啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 碧咸辭去英格蘭隊長一職

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。