<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【籃子組】討論,街場三打三
返回列表 回復 發帖

【籃子組】討論,街場三打三

我有一班固定嘅波友,個個星期都約埋打一日波。當中有d識左成十年,最近打波發現原來自己經已夾熟左當中一兩個人,一夾其他人就威力減半。同埋夾起上嚟大家無傾過都自自然然有一套「戰術」打到出嚟,誇d講大家感情都突然深厚左。

唔知大家又有無話夾開幾個人就夾慣呢?同埋三打三你哋中意打個人突破定會夾「方」?家下街場d小朋友好多都有一套戰術,同我中學學打時d人一味狂插花單打獨鬥都幾大分別(當然家下都仲大把呢d「花王」…)

一齊吹下水、分享下吖!壯大下EF嘅「籃子組」勢力吖嘛
我以前差唔多日日都落去打波架~
但宜家夏天下午落去打波會熱死人-.-"
所以近排就成日同d朋友夜晚落去打~
我同佢地打..可以話冇乜戰術-0-"
講真同佢地打咁耐都唔係點夾到..
成日幫佢單擋果陣比個波我-"-搞到唔知點算~
同人地三打三成日都輸~佢地一用單擋我同班FD就冇晒辦法
因為我地折擋好慢~換人果陣好容易比人過..
除左打街埸我仲會返學校練波..我d朋友都有份~
我發覺我打全埸會好d..不過好累~打全埸好玩既地方係~
好有組織同考反應..你遲左一拍就死-"-
仲有我想講下..我次次打完波都同d朋友去買野飲~坐低傾返岩岩d波打成點^o^
同fd打真係心中有一個戰術咁
不過我都夾到其他人ge,如果其他果d係shooter,or得分好手
因為我都係鍾意ast,突破分球or,拉空俾隊友單打
我勁易同人夾,我inside,outside都打得既,可以視乎兩位parter長短項來作出調整,我既做法系儘量演一些己team欠缺既角色去支援parter
唔好加我a/c分,我唔鐘意受人小欣小慰~
Originally posted by makin at 2006-7-25 08:23 AM:
我以前差唔多日日都落去打波架~
但宜...
你同你d隊友可以睇多d太陽同活塞,兩隊陣地戰都係用單擋去起動多,但首推太陽,因為由拿殊去發動連單擋都好多變化
Originally posted by G-Master at 2006-7-25 01:22 PM:
我勁易同人夾,我inside,outside都打得既,可以視乎兩位parter長短項來作出調整,我既做法系儘量演一些己team欠缺既角色去支援parter
我都會按隊友能力調節,不過只係無「控衛型」隊友就多d帶波,有就全力打「走、擋、接、射」。inside我就無身高…得米七一…
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-7-25 01:17 PM:
同fd打真係心中有一個戰術咁
不過我都夾到其他人ge,如果其他果d係shooter,or得分好手
因為我都係鍾意ast,突破分球or,拉空俾隊友單打
我哋就多數一係見其中一個攻防組合強弱懸殊,一係人哋擅長拆單擋先打隻抽
我同朋友d折擋超嫩嫩..成日比人老強-"-
仲有我覺得打得街埸多會唔夠氣打全埸-.-..
3打3 好難打.....

我係d fd 最高果個....不過都無6呎.......加上無彈力....

人地有個高佬.......又唔理3秒......佢係籃底拎波...我已經輸一球...完全無計.....
Originally posted by makin at 2006-7-25 04:00 PM:
我同朋友d折擋超嫩嫩..成日比人老強-"-
仲有我覺得打得街埸多會唔夠氣打全埸-.-..
隊友間多d互相提點,如果唔怕出現錯對防守又無信心拆咪直情「switch」(又有人叫change)交換防守目標囉

[ Last edited by toro on 2006-7-25 at 04:26 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【籃子組】討論,街場三打三

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。