<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 衰貓 at 2006-7-27 12:03 AM:
最好係熄火前加多次酒,係咪意煮一下先熄火上碟,因為酒精會係煮既過程中揮發晒,加多少少酒先上碟會令酒味濃郁啲‧‧‧‧‧
你講得沒錯,酒精會揮發,我本身喜歡熄火前略加,只是有些人嫌酒味重而不喜歡,加與不加按個人喜好

還有,由於木魚花不是周圍有得賣,有些時候會以清雞湯代替,由於我嫌雞湯味濃搶左d味,所以熄火前會再加清酒

[ Last edited by littlepig on 2006-7-27 at 12:12 AM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
白酒煮藍/黑青口仲好食,做法差唔多,但青口唔會有沙,而且呢兩種入口既青口啲肉,煮得耐都唔會"un"‧‧‧‧‧
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
Originally posted by littlepig at 2006-7-27 00:07:

你講得沒錯,酒精會揮發,我本身喜歡熄火前略加,只是有些人嫌酒味重而不喜歡,加與不加按個人喜好

[ Last edited by littlepig on 2006-7-27 at 12:08 AM ]
又係啵,同意‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-7-27 12:09 AM:
白酒煮藍/黑青口仲好食,做法差唔多,但青口唔會有沙,而且呢兩種入口既青口啲肉,煮得耐都唔會"un"‧‧‧‧‧
係可以的,只係個人愛好不同,我自己喜歡蜆,貪佢味鮮肉嫰

青口冇沙?是否一pack一 pack果d?我試過買青口有條幼繩係入面,感覺係殼越大藏垢量越高
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by littlepig at 2006-7-26 10:50 PM:
鍾意食蜆既朋友,不妨試下,唔係好難整
...
難得閣下可以解答提問。

有部份會員提供的食譜,既錯漏百出,又不回答問題。
Originally posted by audurey at 2006-7-27 12:24 AM:

難得閣下可以解答提問。

有部份會員提供的食譜,既錯漏百出,又不回答問題。
多謝閣下的讚賞

煮食可以係一種樂趣,但太複雜的我會嫌煩,所以我喜歡提出一些難度不高而又好味的食譜同大家分享。

親手煮出來既菜式,俾人吃得一乾二淨,這種喜悅係難以言喻的
Originally posted by littlepig at 2006-7-27 00:17:

係可以的,只係個人愛好不同,我自己喜歡蜆,貪佢味鮮肉嫰

青口冇沙?是否一pack一 pack果d?我試過買青口有條幼繩係入面,感覺係殼越大藏垢量越高
青口因為並非在沙中生活,而是生出絲狀物抓住岸邊既岩石而生存,所以唔會有沙,但唯一要做就係要拔出你所講既"幼繩"般既絲狀物,甲殼類都係濾食性既生物,體內都極易有污物積聚,而我所提及係入口既藍/黑青口,都是通過嚴格既監管及控制去飼養,亦要通過檢定先可以出口,所以比起本地既蜆安全得多,你可以放心,而且呢種青口既肉質比蜆肉更鮮嫰,你大可以去citysuper買啲番去試下,包無點你架‧‧‧‧‧
Originally posted by 衰貓 at 2006-7-27 12:39 AM:

青口因為並非在沙中生活,而是生...
thank you ,原來如此,有機會我試下煮

其實你提議這道菜,我已品嚐過了,當時在黃金海岸附近的一間餐廳,又真係幾好味,不過都唔平,食左我成舊水
原來落酒都得^^"
Originally posted by wangjacky at 2006-7-27 12:59 AM:
原來落酒都得^^"
我都係宜家先知
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。